Gwałtu rety, widać główkę! Pędem czas na porodówkę. Mamy IX/X 2011. - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-13, 10:45   #2131
anciaahk
kosmitka

Dot.: Gwałtu rety, widać główkę! Pędem czas na porodówkę. Mamy IX/X 2011.

Cytat:
Napisane przez AneczkaJ Pokaż wiadomość
U nas na SR podkreślali, żeby panowie przypadkiem kwiatów do szpitala nie przynosili, bo jest zakaz wnoszenia na położnictwo i w koszu by wylądowały.
W sumie się nie dziwię, po co narażać maleństwa od razu na zmasowany atak różnych kwiatowych pyłków....
U nas stały przy łóżkach mam .

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 10:46   #2132
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Napisane przez tusia872 Pokaż wiadomość
no widzisz to jednak mąż sie stresuje tym wszystkim dlatego takie zachowanie jak pojechał na wizyte z toba to moze cos sobie przemyslal ze nie tylko on sie martwi jak to bedzie i mysle ze teraz zacznie cie wspierac jak jeszcze od gina takie cos usłyszał to bedzie napewno dobrze zobaczysz
No a do mnie dotarło jak gin opowiedział o sobie, w końcu to facet to chyba zna swój gatunek

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Tusia ja brałam i mąż dowoził, bo jak miałam maluszka przy sobie, np. do karmienia, to kładłam go na swoje łózko własnie na pieluszki, żeby nie leżał bezpośrednio na moich betach, szpitalnych.

Irmith - dobrze, że wychodzi słoneczko , zawsze będzie jaśniej na horyzoncie i wszystko się poukłada

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Caltea mądra babeczka z Ciebie, fajnie piszesz .
Hmm kurcze w sumie masz racje, może ja też dopakuję kilka tetrówek jednak.

Magdalenka 5.11.2014

i wystarczy nam tego miodu
irmith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 10:46   #2133
anciaahk
kosmitka

Cholera Franka ubranka zafarbowały na różowo

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 10:51   #2134
tusia872
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Caltea Pokaż wiadomość
Ja liczę na wujka YouTube, ew. ciocię broszurkę szkoleniową

No Tusiu, weź Ty się nie wygłupiaj i przepuść koleżanki, które są pierwsze w kolejce. Główka w kanale rodnym - tak, ale nic więcej na razie

Ja nie pomyślałam o pieluszkach tetrowych, ale może chociaż ze dwie by się przydały? Chociażby do wytarcia buziaczka po jedzeniu. Idę spakować. Thx za podpowiedź.

Moja torba do szpitala już się tak zdążyła zakurzyć, że wlaśnie dxiś rano ją przywracalam do stanu używalności. Jak tak dalej pójdzie to mi się w niej kosmetyki przeterminują.

Ależ mnie męczy to podbrzusze. I gonię do WC-ta po raz kolejny
ja czekam grzecznie w kolejce nie spieszy mi sie u mnie jutro 37 tydzien sie zacznie wiec mam jeszcze czas
jeszcze tyle rzeczy do zrobienia wiec niech sobie siedzi w brzuszku i poczeka az skoncze prasowac i prac jej ubranka

ale te bole mnie zmobilizuja zeby wreszcie sie spakowac
trzymajcie kciuki zebym dzis to zrobiła bo pewnie przyjde do domku i zapomne jak to zawsze bywa

"Każdą sekundę mojego życia nazywam Twoim imieniem, bez Ciebie moja dziecino świat dla mnie nie istnieje."
tusia872 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 10:52   #2135
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
Caltea, ja używałam Vratizolin, mi gin pozwolił, powiedział, że nie przenika aż do dziecka. Pierwszy raz w 1trymestrze a teraz na koniec mnie też dopadło, miałam w zeszłym tygodniu
O, dzięki Ci, zapomniałam o tej maści.
Mooonik, co Ty taka cichutka?Niby jesteś a Cię nie ma?
Powiedz mi w jakim szpitalu zdecydowałaś się rodzić?
Cytat:

Caltea mądra babeczka z Ciebie, fajnie piszesz .
No patrz, musiałam coś przegapić

Anciu, a myślałaś nad zaszczepieniem Franusia p. pneumokokom? Bo w sumie to pierwszą dawkę można podać już w 6 tyg. razem z pozostałymi szczepionkami? I czy w ogóle szczepisz przeciwko wszystkim możliwym choróbskom, czy tylko rozważasz szczepionki refundowane?

Cytat:
Napisane przez irmith Pokaż wiadomość
Jak wolisz naturalne metody to nacieranie czosnkiem ale czy to skuteczne moim zdaniem możesz spokojnie maść czy plasterek, dzidzia już duża to raz a dwa chyba nie będziesz tego jeść

Dzięki, chyba musiałam się wygadać wczoraj, a tak staram się nie biadolić
Też tak sobie pomyślałam.
Dobrze, że się wygadałaś, po co w sobie tlamśić?

Cytat:
Napisane przez AneczkaJ Pokaż wiadomość
U nas na SR podkreślali, żeby panowie przypadkiem kwiatów do szpitala nie przynosili, bo jest zakaz wnoszenia na położnictwo i w koszu by wylądowały.
W sumie się nie dziwię, po co narażać maleństwa od razu na zmasowany atak różnych kwiatowych pyłków....
U nas chyba i tak jest zakaz wnoszenia badyli. A szkoda, podoba mi sie jak na filmach pokoje kobiet po porodzie toną w kwiatach...
Caltea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 10:55   #2136
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie nic nie wymagają więc wzięłam tylko 6 pampków dla malutkiej.
tylko 6?? ja spakowałam pół paczki no ale tyle mi napisali na liście szpitalnej

tetrówki też mam wziąć i zapakowałam 5, bo mi koleżanka podpowiedziała, że tyle wystarczy.

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 11:00   #2137
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:

tetrówki też mam wziąć i zapakowałam 5, bo mi koleżanka podpowiedziała, że tyle wystarczy.
Tylko 6 bo w szpitalu na IP powiedzieli że mogę mieć wszystko i mogę nie mieć nic. Więc 6 pampów mam zapakowane a jak dojdę do wniosku że chce coś jeszcze to mąż dowiezie. Zbyt wiele nie chcę brać bo potem tego trzeba pilnować a ja zajęta będę

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2011-09-13, 11:03   #2138
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

dzień dobry
Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość

Tak więc dzisiaj Filip ma swój dzień. Skończonych pełne 40 tygodni. Wkraczamy w 41 tydzień

Martusia zazdroszczę wam tego waszego kącika. Macie jeszcze trochę czasu więc pewnie wszystko ładnie wykończycie i skompletujecie na czas
Cotka jeszcze chwilka i na pewno Filipek wyskoczy z brzuszka
Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Hej
Ja tylko na chwilę, już po śniadanku, no i udało mi się spać w nocy dobrze
Niedługo się zbieramy, buziaki dla wszystkich
Miss, trzymaj się i czekamy na wieści o małym Tomeczku
Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
Wczoraj wieczorem doświadczyłam poraz pierwszy skurczy...
Szkoda, że to przepowiadacze, ale z drugiej strony lepsze to niż nic.
Skurcz przychodził - trzymał i zanikał i tak kilkanaście razy chyba...Ból taki jak skurcz na miesiączkę... Pomagało mi chodzenie i opieranie się np. o blat kuchenny. Do tego od kilku dni biegunka i mega upławy. Może już za chwilkę

Fajną szkołę pielęgnacji proponuja: im mniej tym lepiej.
Dobrze, że kłada nacisk na pomoc Tż-ów, to bardzo dobrze żeby mieć to wsparcie. Niestety np. moja koleżanka woli zrobić wszystko sama bo jej mąż "przewija za wolno, kapie za wolno, generalnie robi wszystko powoli i doookładnie", a ona mówi rach ciach i gotowe... Ciekawe jakie my będziemy Mimo wszystko wolalabym zrzucać obowiazki na Tż. Zobaczymy !
Małgosiu to pewnie już tuż tuż
a co do Tż to ja też się troszkę obawiam czy nie będę chciała wszystkiego sama zrobić, bo wiem lepiejbo ze mnie taki nerwus, więc może być ciężko z jakimiś uwagami w stosunku męża. ale staram się być bardziej opanowaną i dać mężowi więcej swobody, żeby to on robił dużo przy synku, tymbardziej że widać, że strasznie mu zależy na kontakcie z małym i już zapowiedział, że to on będzie kąpał...zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, ale jestem pozytywnie nastawiona
Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
Fajna położna. Ja już jakiś czas temu oświadczyłam małżowi, że po porodzie ma mi przytargać wielki bukiet kwiatów, taki jak w tych amerykańskich filmach
Na 11 mam ostatnią wizytę u gina, bardzo bym chciała się dowiedzieć, że mam już jakieś rozwarcie. Poprosze o kciukasy
ja jak powiedziałam mężowi, że jakieś kwiatki by się przydały po porodzie to powiedział, że on takie rzeczy wie, a jak ja mu o tym mówie to to nie będzie spontaniczne... tak samo jak czasami mu mówię, że dawno kwiatków nie dostałam to on, że teraz nie dostanę bo się upominam i to będzie wyglądać, że mi z przymusu daje, choć nie ukrywam dawno nie dostałammam nadzieje, że na urodzinki się zrekompensuje

Spray mocne za wizytę
Cytat:

Wczoraj był ciężki psychiczny dzień ale zakończył się nawet nawet... jak jechałam na wizytę mąż zadzwonił i ostatecznie spotkaliśmy się w klinice - taki mały promyczek nadziei bo już myślałam że go nic nie interesuje. A najlepszy był mój gin... zwykle pod koniec wizyty następuje etap luźnej rozmowy, pyta o różne sprawy, zagaduje, generalnie wypuszcza dopiero jak sobie poplotkuje i wyobraźcie sobie że jakby wyczuł coś w powietrzu i męża pytał jak on się czuje psychicznie itd i zaczął sam opowiadać że facet tak naprawde (tak jak pisałyście) ostatecznie uświadamia sobie ciążę jak ma dziecko na ręku, że on sam prowadził ciąże swojej żony widział dziecko na usg a docierało dopiero jak pępowinę przecinał itd. Niesamowity jest ten mój ginek. Także narazie trochę temu mojemu odpuszczam
Super, że do męża coś dotarło i żeby Wasze relacje szły w dobrą stronę
Cytat:
Powiedzcie mi, czy na zimno (tak, tak na koniec jeszcze to draństwo mi się przyplątało; swoją drogą coraz więcej mam tych końców - ostatnio pisalam, że na koniec przyplątało się przeziębienie, a potem infekcja moczna) można stosować te zwykłe maści typu: Hascovir, Zovirax itp (czy jak sie to pisze) i plasterki? A może walczyłyście innymi środkami?
ja jak miałam zimno to ginka mi zapisała Heviran i nie kazała stosować żadnych maści tylko brać te tabletki...ale co lekarz to inna teoria

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 11:05   #2139
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
Białe Uuu, od czego?
Stary 2011-09-13, 11:06   #2140
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Małgosia jest fajna babeczka w realu moge potwierdzic

a mnie od wczoraj wieczora tez kosci cipne zaczeły bolec i jakos tak mi sie dziwnie chodzi... chyba mała zaczeła napierac główka bo czasem mam wrazenie ze mi sie tam rozpycha i jakos tam mnie w podbrzusiu pobolewa chyba sie z kanał zaczeła pomału wstawiac

dzis kupiłam kosmetyki do szpitala wiec dzis sie spakuje wreszcie

zabieracie do szpitala pieluszki tetrowe
Przecież w "realu" razem nie byłyśmy Dzięki
Głupie uczucie takiego napierania Dobrze dobrze niech się szykuje ładnie
Ja spakowałam 2 czy 3.

Cytat:
No, ku... sama nie wiem. Może na jakąś fajną datę? W sumie to 13 nie jest taki zły

Mam tak samo + bóle w podbrzuszu jak na @. Wczoraj przez cały dzień i dziś od rana. Przygotowujemy się pomalutku
Ja się zastanowię
"Polecimy" hurtem coś czuję
Stary 2011-09-13, 11:10   #2141
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
U nas też często ta aktywność wzmaga się po 16tej.
A można podawać herbatkę przy karmieniu piersią i przed upływem 1 miesiaca życia?
no podobno jak się karmi piersią to się nie dopaja dziecka no ale przecież taka herbatke nie zaszkodzi. A podziałała bo mała mniej przy cycu wczoraj wisiała
Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
A teraz sie chwale
ślicznotka
Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
Mamuski jak u Was z hormonami po porodzie?? Ja juz sie poplakalam bez powodu w szpitalu, wczoraj to chyba ze szczescia i teraz tez rycze.....
w szpitalu ok, ale w domu na początku to codziennie płakałam, najczęściej wieczorem jal np. przytuliłam się do tż albo do Natalka ... dziwne to było ale stwierdziłam że to chyba ze szczęścia
Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
a miałam jeszcze Anci napisac co do smoczka: ja zamierzam ni edawac ale jak sie bedzie mały drzec to wiem ze dam przynajmniej na chwile moja siorka tak robiła z dwiema dziewczynami i zadna w sumie nei chciała smoka potem, czasem owszem ale jak sie je zobaczyło ze smokiem to smieszny widok był hehe tez bym tak chciała na chile jakby co i juz
ja tak samo jak już Natalcia baaaardzo domaga się cyca a ja wiem że wszystko wyssane albo jak jestem na spacerku a ona chce cyca to próbuje jej dać, ale wypluwa po chwili

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
Lu jednak dzis nei wychodzi do domku bo coś jest z serduszkiem Mikiego, lekarz po ktg stwierdził ze moze być owiniety pępowina, wieczorem bedzie miała jeszcze badania na serduszko i jak sie okaże ze jest dobrze to wyjdzie do domu bo mówiea ze na poród za wczesnie.
biedna sie stresuje-ja zreszta tez, martwie sie o nia i wkurza mnei to zę nie robia nic dokładnei a jeszcze bidulke straszą -barany!!!!!!!!!!!!! mam nadzieje ez to fałszywy alarm-w końcu przez całą ciąże była pod opieką gina i nic nei wykazało a teraz tak nagle-mam ochote tam pojechac i ja wyściskać-nie dosć ze mecza ja bóle i skurcze to teraz jeszcze to!!!
jejcu, biedna tyle stresu. Oby było ok wszystko
Cytat:
Aguś

U nas sypialnia też mała, łóżeczko stoi po drugiej stronie niż okna, ale boję się uchylać, nawet w dzień , nie wiem, czy można dla takiego maluszka. Chociaż w szpitalu jak było duszno, to miałyśmy okno uchylone, a maluszki przecież zaledwie kilkudniowe były.
Mój mąż nie ma budzika, bo ma swoją firmę, więc chodzi do pracy na którą chce , poza tym przy tym maleństwie budzik nam niepotrzebny. Ale nie budzi się na dźwięk domofonu (który jest wściekły) ani na dźwięk jazgoczącego psa.
.
ja otwieram, przecież jest ciepło byleby przeciągu nie było
Cytat:
Napisane przez kaileight Pokaż wiadomość

1. W nocy mamy taki podział- ja karmię, mąż chodzi z małym żeby mu się odbiło i przewija. Dzięki temu obydwoje jesteśmy w miarę wyspani. Ale nie sądziłam że mój mąż aż tak się będzie angażował- jak patrzę na niego kiedy zajmuje się synkiem zakochuję się w nim po raz kolejny

Powoli uczymy się swoich rytmów. Staram się odpoczywać kiedy synek śpi, jem mniej więcej co 3 h małe porcje żeby mieć siłę, jak wraca mąż kapię się i mam chwilę dłuższą ( i bezstresową) dla siebie. Ale np w weekend Ignasiem zajęła się Babcia a my wyskoczyliśmy na 2 h zakupy, dziś ładnie śpimy więc oglądnęłam 2 odcinki gotowych na wszystko, zrobiłam paranie i poczytałam książkę- więc ogólnie nie jest źle. A powinno być z czasem coraz lepiej

2. Ale jak potem śpi 5-6 h to chyba się najada Może w ciągu dnia niekoniecznie chce jeść tylko potrzebuje bliskości albo ma potrzebę ssania? Dajecie jej smoczek?
1. Fajnie ze tak dzielicie sie obowiązkami my tak działamy tylko w weekend, w tygodniu nie mam sumienia budzić męża, biedny pracy jest od 6 do 20 albo i dłużej a my w domu siedzimy i czekamy ... a on tak przeżywa że natalke widzi najczęściej już śpiącą, tęskno mu, no ale co zrobić trzeba się troche przemęczyć.

2. tez ak myśli ze po prostu lubi się tulić do cyc (ma to zdecydowanie po tatusiu )

Cytat:
Napisane przez mmadziaa Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny

wpadam szybciutko się przywitać, podziękować za gratulacje i kciuki
nie ma opcji bym Was nadrobiła

dopiero dziś wróciliśmy do domu, mały miał żółtaczkę + dwa krwiaczki są na główce więc zostaliśmy pod obserwacją
odpoczwajcie no i dawaj znać jak sobie radzicie
Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
boziu dziewczyny boję się jutra :
- tego, że mnie przyjmą do szpitala i tego ,że może jednak nie
- wywoływania
- pobytu
no i mam milion pięćset innych myśli

trzymajcie jutro za mnie kciuki będę dawać znać
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 11:12   #2142
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
dzień dobry

Cotka jeszcze chwilka i na pewno Filipek wyskoczy z brzuszka

Miss, trzymaj się i czekamy na wieści o małym Tomeczku

a co do Tż to ja też się troszkę obawiam czy nie będę chciała wszystkiego sama zrobić, bo wiem lepiejbo ze mnie taki nerwus, więc może być ciężko z jakimiś uwagami w stosunku męża. ale staram się być bardziej opanowaną i dać mężowi więcej swobody, żeby to on robił dużo przy synku, tymbardziej że widać, że strasznie mu zależy na kontakcie z małym i już zapowiedział, że to on będzie kąpał...zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, ale jestem pozytywnie nastawiona

ja jak powiedziałam mężowi, że jakieś kwiatki by się przydały po porodzie to powiedział, że on takie rzeczy wie, a jak ja mu o tym mówie to to nie będzie spontaniczne... tak samo jak czasami mu mówię, że dawno kwiatków nie dostałam to on, że teraz nie dostanę bo się upominam i to będzie wyglądać, że mi z przymusu daje, choć nie ukrywam dawno nie dostałammam nadzieje, że na urodzinki się zrekompensuje

Spray mocne za wizytę

Super, że do męża coś dotarło i żeby Wasze relacje szły w dobrą stronę

ja jak miałam zimno to ginka mi zapisała Heviran i nie kazała stosować żadnych maści tylko brać te tabletki...ale co lekarz to inna teoria
No właśnie i nie wiadomo czy przypominać czy nie. Ja mojego jak zapytałam badawczo o tradycje przynoszenia ciasta do pracy to był zadowolony że mu przypomniałam więc obawiam się że z giftem dla mnie bedzie to samo. Chyba ugryzę się w język i będę czekać, jak zaszaleje to się pochwalę

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2011-09-13, 11:13   #2143
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
O, dzięki Ci, zapomniałam o tej maści.
Mooonik, co Ty taka cichutka?Niby jesteś a Cię nie ma?
Powiedz mi w jakim szpitalu zdecydowałaś się rodzić?
mam nadzieję, że Ci też pomoże

co do szpitala to do piątku byłam zdecydowana na Ujastek, ale okazało się, że mój gin pracuje w Narutowiczu jednak (nie wiem skąd mi się ten Siemiradzki wkręcił) i byliśmy u niego na KTG a przy okazji obejrzeliśmy porodówkę i teraz nie wiem gdzie ostatecznie pojedziemy
Musimy to jeszcze z mężem przemyśleć A Ty gdzie będziesz? Tarnów czy Kraków ??

a siedzę cicho bo nie rodzę i nic się nie zapowiada, z mężem problemów nie mam a wręcz przeciwnie, to się nie odzywam bo nie wiem co doradzić i w ogóle mam humor do d.py

Cytat:
Tylko 6 bo w szpitalu na IP powiedzieli że mogę mieć wszystko i mogę nie mieć nic. Więc 6 pampów mam zapakowane a jak dojdę do wniosku że chce coś jeszcze to mąż dowiezie. Zbyt wiele nie chcę brać bo potem tego trzeba pilnować a ja zajęta będę
ciekawe podejście szpitala
zdecydowanie wolę mieć wypisane co mi trzeba a co nie, niż potem wysyłać męża po brakujące rzeczy i się stresować czy znajdzie i czy będzie wiedział co ma wziąć

Julitka

Stary 2011-09-13, 11:13   #2144
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Fajna położna. Ja już jakiś czas temu oświadczyłam małżowi, że po porodzie ma mi przytargać wielki bukiet kwiatów, taki jak w tych amerykańskich filmach
Na 11 mam ostatnią wizytę u gina, bardzo bym chciała się dowiedzieć, że mam już jakieś rozwarcie. Poprosze o kciukasy

Cotka, Aga, może spróbujcie sobie sprowokować skurcze masowaniem łydek? Dziewczyny już tu pisały, że to powoduje wyrzut oksytocyny.
Jak w tym tygodniu nie urodzę to w niedzielę sama zabieram się za ugniatanie nóg i cycków. Jak leżałam te pare dni w szpitalu to jakaś kobitka z drugiej sali masowała sobie piersi, a mąż jej głaskał łydki, tak ze 40 minut. I w nocy zaczęła się akcja
Spray! A jeszcze niedawno pisałaś że Ci się nie śpieszy, że się boisz i panikujesz Co to za zamiana ?

Idę łydki masować bo tż nie chce, woli cycki a ja już wiem co mu w głowie haha
Cytat:
Hi hi

Napisałam do Lulliwczoraj bo się martwiłam i odpisała mi , że wczoraj coś wyszło nie tak z tętnem lamuszka, biedna popłakała się bo i wieczorem coś było nie tak i jak pisala sms to czekała na kolejne badania bo chciałaby żeby ją już wypuścili. Każdy mówi co innego, niby wszystko gotowe, ale rozwarcia brak. SKurcze mają być bo taki urok ciąży a nic nie zrobią bo dopiero 38 tydzień leci...

Ehh...

I Agnes napisała też
Mówi, że jes na IP , podłączyli ją pod KTG ale skurczy brak. Teraz czeka na badanie i będzie wiadomo czy ją przyjmą

A ciekawe jak Agnyska Czy zastrzyki coś ruszyły czy nic

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 11:23   #2145
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Kurcze ale nasza biedna Lu ma cyrki, aż nie wiem co powiedzieć. Przecież oni ją teraz zamęczą psychicznie, a jak ma być silna po porodzie biedny lulek

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2011-09-13, 11:24   #2146
19natka88
Zakorzenienie

Hej Ja jak zwykle na chwilkę.

Trzymam kciuki za wszystkie rodzące

Odnośnie poruszanych tematów to mój tż sam garnie się do opieki nad małym w sobotę przewijał pierwszy raz i mały zrobił mu chrzest bojowy: wpierw przy zmianie zasikanego pampersa zasikał wszystko dookoła - łącznie z tatą a jak już był cały ubrany i czysty to walnął kupkę aż pod plecy ale tż się nie zraził - dał radę

Co do prezentów to też się spisał bo dostałam duży bukiet róż i pierścionek

Małgosia1983 Ty pytałaś o szpital w Wodzisławiu? Jak chcesz to ci mogę więcej już powiedzieć

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 11:30   #2147
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja torba do szpitala już się tak zdążyła zakurzyć, że wlaśnie dxiś rano ją przywracalam do stanu używalności. Jak tak dalej pójdzie to mi się w niej kosmetyki przeterminują.

Ależ mnie męczy to podbrzusze. I gonię do WC-ta po raz kolejny
Tak popatrzylam kątem oka na swoja torbę i chyba też ją "odświeżę".
Goń goń. I pamiętaj o piciu żeby się nie odwodnić
Kwiaty i balony i kartki z gratulacjami i nasz Tż jak jakis amerykański, przystojny aktor i my...piekne, wypoczete po porodzie i nasze maluszki, śpiące spokojnie

Cytat:
No ja też. Chyba z 15 albo 20 wpakowałam i teraz się zastanawiam czy potrzebnie bo może faktycznie Tż może dowieść

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
a co do Tż to ja też się troszkę obawiam czy nie będę chciała wszystkiego sama zrobić, bo wiem lepitejbo ze mnie taki nerwus, więc może być ciężko z jakimiś uwagami w stosunku męża. ale staram się być bardziej opanowaną i dać mężowi więcej swobody, żeby to on robił dużo przy synku, tymbardziej że widać, że strasznie mu zależy na kontakcie z małym i już zapowiedział, że to on będzie kąpał...zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, ale jestem pozytywnie nastawiona
Tuż tuż
Dobrze mówisz
Na mojego z prezentami nic nie działa No zaparł się na amen. Jak chce, to kupi. Jak nie, to nie ma zmiłuj się

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
Odnośnie poruszanych tematów to mój tż sam garnie się do opieki nad małym w sobotę przewijał pierwszy raz i mały zrobił mu chrzest bojowy: wpierw przy zmianie zasikanego pampersa zasikał wszystko dookoła - łącznie z tatą a jak już był cały ubrany i czysty to walnął kupkę aż pod plecy ale tż się nie zraził - dał radę

Małgosia1983 Ty pytałaś o szpital w Wodzisławiu? Jak chcesz to ci mogę więcej już powiedzieć
Ale ale szacun dla młodego tatusia
Oooo i prezent był kolejne oklaski
Tak tak pytałam. Pewnie, że chcę
Stary 2011-09-13, 11:31   #2148
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
1. Ja się zastanowię
2. "Polecimy" hurtem coś czuję
1. Mówisz, że masz jakiś wpływ?
2. W qpie raźniej
Cytat:
mam nadzieję, że Ci też pomoże

co do szpitala to do piątku byłam zdecydowana na Ujastek, ale okazało się, że mój gin pracuje w Narutowiczu jednak (nie wiem skąd mi się ten Siemiradzki wkręcił) i byliśmy u niego na KTG a przy okazji obejrzeliśmy porodówkę i teraz nie wiem gdzie ostatecznie pojedziemy
Musimy to jeszcze z mężem przemyśleć A Ty gdzie będziesz? Tarnów czy Kraków ??

a siedzę cicho bo nie rodzę i nic się nie zapowiada, z mężem problemów nie mam a wręcz przeciwnie, to się nie odzywam bo nie wiem co dradzić i w ogóle mam humor do d.py
Ja będę pośrodku, no ciut bliżej Tarnowa.
To masz teraz myślenice. Słyszałam też b. dobre opinie o Rydygierze, znajoma tam rodziła i była zachwycona ze znieczulenia, które było dawkowane stopniowo w zależności o dfazy porodu. Trochę przespała, trochę poesemesowała z rodziną (na 20 min przed końcem pisała, że lekarze mówią, że to już niedługo), a jak przyszły bóle parte, to zmniejszyli ilość środka, żeby była w stanie współpracować, ale największy ból jaki wspomina z porodu, to taki jak na @. Pewnie w Kraku to normalne w każdym szpitalu. U mnie niestety nie ma dobrych anestezjologów, więc znieczulenie nie wchodzi w ogóle w grę.

A tu wielkie na poprawę nastroju. Tydzień temu sama byłam w dołku i też się nie udzielałam, co by nie zarażać złym nastrojem, ale troszkę sobie podczytywałam.

Cytat:
Idę łydki masować bo tż nie chce, woli cycki a ja już wiem co mu w głowie haha

Napisałam do Lulliwczoraj bo się martwiłam i odpisała mi , że wczoraj coś wyszło nie tak z tętnem lamuszka, biedna popłakała się bo i wieczorem coś było nie tak i jak pisala sms to czekała na kolejne badania bo chciałaby żeby ją już wypuścili. Każdy mówi co innego, niby wszystko gotowe, ale rozwarcia brak. SKurcze mają być bo taki urok ciąży a nic nie zrobią bo dopiero 38 tydzień leci...

Ehh...

I Agnes napisała też
Mówi, że jes na IP , podłączyli ją pod KTG ale skurczy brak. Teraz czeka na badanie i będzie wiadomo czy ją przyjmą

A ciekawe jak Agnyska Czy zastrzyki coś ruszyły czy nic
co chłop, to chłop.
Cotka odpisz Luli i Agnes, że trzymamy za nie kciuki. Biedna Lulka, ale jednak jest pod kontrolą i w razie czego przyspieszą Mikiego. No w końcu jakiś specjalista tam musi być
Stary 2011-09-13, 11:39   #2149
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
1. Mówisz, że masz jakiś wpływ?
2. W qpie raźniej
Nie mam, ale znajomi chyba myśla, że jest inaczej
Bo qpy nikt nie ruszy
U nas w szpitalu też nie ma znieczulenia no chyba, że do cc...
Stary 2011-09-13, 11:41   #2150
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
ja czekam grzecznie w kolejce nie spieszy mi sie u mnie jutro 37 tydzien sie zacznie wiec mam jeszcze czas
jeszcze tyle rzeczy do zrobienia wiec niech sobie siedzi w brzuszku i poczeka az skoncze prasowac i prac jej ubranka

ale te bole mnie zmobilizuja zeby wreszcie sie spakowac
trzymajcie kciuki zebym dzis to zrobiła bo pewnie przyjde do domku i zapomne jak to zawsze bywa
Stój grzecznie w kolejce ale spakuj się wreszcie

Cytat:
No właśnie i nie wiadomo czy przypominać czy nie. Ja mojego jak zapytałam badawczo o tradycje przynoszenia ciasta do pracy to był zadowolony że mu przypomniałam więc obawiam się że z giftem dla mnie bedzie to samo. Chyba ugryzę się w język i będę czekać, jak zaszaleje to się pochwalę
Buuu, ja tam na żadne siuprajsy nie liczę. Musi mi wystarczyć nasz niezbyt już świeża ale za to, mniemam, mocna miłość

Cytat:

dla tż-ta . I za opiekę i za prezent (czy ja tu będę jedyna bez upominku).
Natka dawaj zdjęcia Szymka, bo na swoje pociechy coś się nie możemy doczekać.
I też pytam o to samo o co pytalam Ancię: o szczepienia p. pneumokokom i wszelkie inne dostępne. Czy bierzesz pod uwagę, czy raczej ograniczysz się tylko do tych refundowanych? W wolnej chwili oczywiście. Będę wdzięczna

Cytat:
Tak popatrzylam kątem oka na swoja torbę i chyba też ją "odświeżę".
Goń goń. I pamiętaj o piciu żeby się nie odwodnić
Kwiaty i balony i kartki z gratulacjami i nasz Tż jak jakis amerykański, przystojny aktor i my...piekne, wypoczete po porodzie i nasze maluszki, śpiące spokojnie
Gonię w innym celu, trzeci raz już dzisiaj.
....tak, pachnące, w peniuarach i koniecznie z wymalowanym okiem
Stary 2011-09-13, 11:43   #2151
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
A wiadomo co Agnysce dali na wywołanie? oksytocynę? Bo są jeszcze jakies zastrzyki w dupsko, ale z moich obserwacji szpitalnych wynika, że niespecjalnie skuteczne. Dziewczynie kłuli zadek od piątku a urodziła w poniedziałek dopiero...
mnie dali na wywołanie i kroplówe i dwa te zastrzyki
Cytat:
Napisane przez lausanne Pokaż wiadomość

Ja po KTG kolejnym - serduszko małej dziś ładnie biło, więc mam dużą nadzieję że ta cała tachykardia to jednak nic wrodzonego, a "jedynie" odbicie mojego nastroju. I że po porodzie będzie już dobrze u niej. Wywoływanie już na 100% w czwartek. Niestety Małgonia jest bardzo emocjonalna - wystarczyło ze połozna sie odezwala do niej do brzuszka (tak bardzo blisko) i juz tetno jej skoczylo. Cos czuję ze nie będzie to takie spokojne i radosne dziecko jak Konradek. Z nim w ciąży nie mialam zadnych stresów Ale najwazniejsze przeciez zeby tylko byla zdrowa...

Dzis Konradek kończy półtora roczku. Gdzieś tam teraz spacerują z mężem po Lublinie - bo mąż go zabrał dziś od rodziców na to popołudnie żeby to uczcić. Płakac mi się chce że nie ma tam mnie teraz z nimi. Mąz powiedział, że go ucałował ode mnie. Wiem że K. tego nie zrozumiał jeszcze ale moze pamięta że mama gdzies tam jest

Boję się tez że będę miała humory i chwiejne nastroje po porodzie. A to nie pomoże mojemu małżenstwu o ile jest co sklejać jeszcze. Mamuśki! Czy któraś z Was po porodzie była od razu w normalnym stanie emocjonalnym? Albo moze wręcz była w nastroju optymistycznym? Mam cały czas nadzieję że uda mi się uniknąc tej huśtawki nastrojów, bo już wtedy "po mnie"
.
Dzielna kobieta z Ciebie dasz rade!
ja byłam w pełnej euforii, na początku chciało mi się ryczeć codziennie wieczorme ale tak jak pisałam to raczej z radości
trzymam kciuki za serduszko Małgosi, będzie dobrze, zobaczysz

Cytat:
Napisane przez anetika Pokaż wiadomość
Kobietki zaraz zwariuję! Jak nic wywiozą mnie do wariatkowa Jak wiecie jutro idę do szpitala na patologię ciąży i będą wywoływać mi poród. Już przyzwyczaiłam się do tej myśli, ale oczywiście to nie byłoby życie gdyby coś się nie stało. Wyobraźcie sobie, że właśnie zadzwoniła do mnie koleżanka, że w szpitalu do którego mam się jutro zgłosić jest poważne zagrożenie sepsą i że NFZ już podobno obdzwaniał apteki w moim mieście, aby przygotowały większą ilość szczepionek, bo może wybuchnąć epidemia To oczywiście nie żadne sprawdzone informacje, ale no przeraziłam się, mam nadzieję, że to tylko jakieś plotki. Jak myślicie czy coś takiego jest w ogóle możliwe, że nie poinformowaliby o zagrożeniu? Teraz to ja na pewno nie zasnę
ojej, oby to były tylko plotki
Cytat:
=
A ja bym chciała być jutro na czerwono i być w tym niewielkim porcencie 100% terminówek, ale nic się nie zapowiada, więc chyba jednak przeterminowanie sobie wykrakałam .
to trzymam kciuki za to

Cytat:
o jaaaacie może spróbuj jakiegoś odplamiacza a potem jeszcze raz wyprać w Franiowym proszku
Cytat:

Anciu, a myślałaś nad zaszczepieniem Franusia p. pneumokokom? Bo w sumie to pierwszą dawkę można podać już w 6 tyg. razem z pozostałymi szczepionkami? I czy w ogóle szczepisz przeciwko wszystkim możliwym choróbskom, czy tylko rozważasz szczepionki refundowane?
.
o właśnie to jest pytanie, bo ja się ciągle zastanawiam nad tymi dodatkowymi szczepionkami i nie wiem czy szczepić czy nie

Cytat:

dzielny tż!
za prezent. Ja oprócz zachwytu nic nie dostałam

Caltea, jak córcia w szkole, widac jakąs poprawe czy nie bardzo?

Mamuśki, jak tam brzuszki maluszków? Radzicie sobie jakoś z nimi?
Stary 2011-09-13, 11:46   #2152
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
No ja też. Chyba z 15 albo 20 wpakowałam i teraz się zastanawiam czy potrzebnie bo może faktycznie Tż może dowieść
ja tam wolę mieć po swojemu spakowane i przyszykowane jak Ancia napisała kiedyś taka Zosia Samosia ze mnie

zresztą do mojej torby jeszcze bym zmieściła ze dwie paki pampersów, więc albo ona jest za duża albo ja za mało spakowałam

Cytat:
Ja będę pośrodku, no ciut bliżej Tarnowa.
To masz teraz myślenice. Słyszałam też b. dobre opinie o Rydygierze, znajoma tam rodziła i była zachwycona ze znieczulenia, które było dawkowane stopniowo w zależności o dfazy porodu. Trochę przespała, trochę poesemesowała z rodziną (na 20 min przed końcem pisała, że lekarze mówią, że to już niedługo), a jak przyszły bóle parte, to zmniejszyli ilość środka, żeby była w stanie współpracować, ale największy ból jaki wspomina z porodu, to taki jak na @. Pewnie w Kraku to normalne w każdym szpitalu. U mnie niestety nie ma dobrych anestezjologów, więc znieczulenie nie wchodzi w ogóle w grę.

A tu wielkie na poprawę nastroju. Tydzień temu sama byłam w dołku i też się nie udzielałam, co by nie zarażać złym nastrojem, ale troszkę sobie podczytywałam.
pośrodku mówisz

ja do znieczulenia mam mieszane uczucia cały czas i nie wiem czy się zdecyduje.. jakoś się go baaardzo boję ale z drugiej strony sama perspektywa tego, że w każdej chwili mogę o nie poprosić jest bardzo pocieszająca.. na Ujastku mają od sierpnia gaz rozweselający, ponoć też się świetnie sprawdza Mamy myślenicę i to ciężką Ci powiem, pewnie w ostatniej chwili zdecydujemy
dzięki za buziaki

Lulla trzymam kciuki, będzie dobrze

Julitka

Stary 2011-09-13, 11:52   #2153
Caltea
Zadomowienie

Idę jeść, bo już mam pustkę w żołądku. A potem do szkoły... po młodą - średnią. A starsza ma temat na konkurs plastyczny : przemoc w rodzinie. Cholernie trudny i niewdzięczny. Opowiadanie, nie ma sprawy, ale rysunek
Będę Was podczytywała w telefonie. Mam nadzieję, że nasze rodzące uwiną się bezboleśnie. Miłego dnia

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość

o właśnie to jest pytanie, bo ja się ciągle zastanawiam nad tymi dodatkowymi szczepionkami i nie wiem czy szczepić czy nie

Caltea, jak córcia w szkole, widac jakąs poprawe czy nie bardzo?
Acelinko, jak się dowiesz od pediatry co nieco, to też koniecznie daj nam znać. I nie oszczędzaj nam widoku słodziutkiej Natalki.

Masia dziś poszła bez placzu, to już jakiś malutki sukces

Cytat:

pośrodku mówisz

ja do znieczulenia mam mieszane uczucia cały czas i nie wiem czy się zdecyduje.. jakoś się go baaardzo boję ale z drugiej strony sama perspektywa tego, że w każdej chwili mogę o nie poprosić jest bardzo pocieszająca.. na Ujastku mają od sierpnia gaz rozweselający, ponoć też się świetnie sprawdza Mamy myślenicę i to ciężką Ci powiem, pewnie w ostatniej chwili zdecydujemy
dzięki za buziaki

Na pewno wybierzecie najlepszy wariant

Cytat:
Nie mam, ale znajomi chyba myśla, że jest inaczej
Bo qpy nikt nie ruszy
U nas w szpitalu też nie ma znieczulenia no chyba, że do cc...
Stary 2011-09-13, 11:52   #2154
gerda
Zadomowienie

Cytat:

Cytat:
może spróbuj wyprać raz jeszcze powinno pomóc

Caltea ja też bez prezentu dołączam, się do pytań o szczepienia

Natka mój miał podobną przygodę tylko mała narobiła mu na palec jak ja podnosił przy zmianie pampka

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 11:53   #2155
pestka78
Rozeznanie

Witajcie Dziewczynki i maluszki w brzuszkach i juz na świecie. Przepraszam, że nic nie piszę ale maleństwo mnie pochłonęło i prawie całkowicie odstawiłam komputer. Tylko sprawdzam czy cos na czerwono jest i co u naszych hospitalizowanych mam się dzieje....

Za wszystkie trzymam kciuki.

Lenka je, spi i kupka w nieodpowiednim momencie zazwyczaj jak pieluszkę sciągnę..... Jest słodka.... Zakochani jestesmy po uszy i nie wiem czy Tatus nie oszalał bardziej niz ja Jedyny minus to ze nie ciągnie cyca pokarmu mam mało, ale robię wszystko aby karmic.... Jak nie wyjdzie to trudno, nie będę męczyła siebie i jej. Dziś miała pobieraną krewkę bo jest zażółcona i po 17 wyniki....Mam nadzieje ze nie trzeba bedzie jechac do szpitala, bo był by to szpital 50 km od domu.

Co do prezentu to powiem Wam jedno....dla mnie najpiękniejszym prezentem były łzy( a raczej płacz) Tzta jak już wróciłam z sali po cesarce...... Do tej pory cisną mi się łzy szczęscia jak o tym pomyślę.
pestka78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 11:57   #2156
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:

dla Tatusia, spisał się na medal i ważne że się nie zraził
i super prezencik

dobra zmykam na pocztę popłacić rachunki i do laboratorium odebrać wyniki bo jutro wizyta

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Cytat:
Napisane przez pestka78 Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczynki i maluszki w brzuszkach i juz na świecie. Przepraszam, że nic nie piszę ale maleństwo mnie pochłonęło i prawie całkowicie odstawiłam komputer. Tylko sprawdzam czy cos na czerwono jest i co u naszych hospitalizowanych mam się dzieje....

Lenka je, spi i kupka w nieodpowiednim momencie zazwyczaj jak pieluszkę sciągnę..... Jest słodka.... Zakochani jestesmy po uszy i nie wiem czy Tatus nie oszalał bardziej niz ja Jedyny minus to ze nie ciągnie cyca pokarmu mam mało, ale robię wszystko aby karmic.... Jak nie wyjdzie to trudno, nie będę męczyła siebie i jej. Dziś miała pobieraną krewkę bo jest zażółcona i po 17 wyniki....Mam nadzieje ze nie trzeba bedzie jechac do szpitala, bo był by to szpital 50 km od domu.

Co do prezentu to powiem Wam jedno....dla mnie najpiękniejszym prezentem były łzy( a raczej płacz) Tzta jak już wróciłam z sali po cesarce...... Do tej pory cisną mi się łzy szczęscia jak o tym pomyślę.
Witaj Mamuśko super, że malutka grzeczna i jak miło się czyta takie opowiadania, takie to wzruszająceczekamy na zdjęcia Lenki
Cytat:

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-13, 12:11   #2157
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Stój grzecznie w kolejce ale spakuj się wreszcie
Gonię w innym celu, trzeci raz już dzisiaj.
....tak, pachnące, w peniuarach i koniecznie z wymalowanym okiem
Konkret.
To ja już nie wiem za czym Ty tam tak gonisz I nie mów. Nie chcę wiedzieć.
Wiadomo. Bo każda z nas bedzie miała osobną salę

Cytat:
ja tam wolę mieć po swojemu spakowane i przyszykowane jak Ancia napisała kiedyś taka Zosia Samosia ze mnie
Co prawda to prawda. Bo po ostatnim "szkoleniu z ciuszków" jakie zafundowałam Tż, to faktycznie wolę to wziąć ze sobą

Cytat:
Idę jeść, bo już mam pustkę w żołądku. A potem do szkoły... po młodą - średnią. A starsza ma temat na konkurs plastyczny : przemoc w rodzinie. Cholernie trudny i niewdzięczny. Opowiadanie, nie ma sprawy, ale rysunek
Będę Was podczytywała w telefonie. Mam nadzieję, że nasze rodzące uwiną się bezboleśnie. Miłego dnia
Ciężki temat. A ile ma starsza lat?
---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Acelinko, jak się dowiesz od pediatry co nieco, to też koniecznie daj nam znać. I nie oszczędzaj nam widoku słodziutkiej Natalki.

Na pewno wybierzecie najlepszy wariant

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

Cytat:
[...] i nic więcej nie trzeba ...
Kciuki za maleństwo

Martuś
za wyniki.

Ja też się oddalam na chwil kilka.
Stary 2011-09-13, 12:12   #2158
tusia872
Zadomowienie

Cytat:

no to spisał sie z prezentem
jestem ciekawa czy moj TZ mi cos da

Cytat:

Witaj mamusko
trzymam kciuki zeby z cycem poszło lepiej i zebys mogła karmic i i mocne mocne kciuki za wyniki

jak napisałas o tych łzach TZ to sie

"Każdą sekundę mojego życia nazywam Twoim imieniem, bez Ciebie moja dziecino świat dla mnie nie istnieje."
Stary 2011-09-13, 12:13   #2159
acelinka
Zakorzenienie

gapa ze mnie, zapomniałam napisać że trzymam kciuki za mamuśki w spzitalu rodzące i czekające

Caltea,a to fajnie oby teraz już było tylko lepiej a do pediatry idziemy dopiero za miesiąc to wypytam co i jak ... a babka w przychodni źle zapisała jak tż był i pojechałyśmy dzisiaj, coś mi nie pasiło z tym ale skoro taka data była to pojechałam i zonk

pesteczko, masz racje to najpiękniejszy prezent

czekam aż się Natalcia obudzi dam jej cyca i na spacerek będziemy pędzić, trzeba korzystać ze słoneczka póki jest
Stary 2011-09-13, 12:14   #2160
tusia872
Zadomowienie

Caltea stoje grzecznie i sie nie wychylam jeszcze bedzie tak ze sie przeterminuje

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości