|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#43381 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Wybaczcie offtop, ale
Ajrisz, jakie ty masz nogi! ![]() A teraz już w temacie ![]() Zmierzyłam sobie wczoraj włosy i mam już 40cm ![]() Chcę już do pasa... Dzisiaj dodałam keratynę do odżywki b/s i o dziwo, podziałało nawet fajnie. Z tym że wcześniej dałam mocno emolientową odżywkę, może to to.
|
#43382 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() A i od razu kolor - jest taki jak na zdjęciu "tyłem" jak na dolnej połowie włosow Niestety farba Santotint nie do końca przykryła siwki, na czym mi zalezało najbardziej. ale kolor ładny, bardzo równy (mimo że nakładałam sama), więc chyba jak któraś nie ma za dużo siwkow i ma ochotę na ciemniejszy kolor to moge polecić
|
|
|
|
|
#43383 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to tyle wylewania żalu . wczoraj postanowiłam sprawdzić co u mnie powoduje ten puch i dałam ostatnią szanse isanie. mycie kubeczkowe z omo jako pierwsze o isana babassu, jako drugie o zmieszana isana liquid silk z isana z babassu w stosunku 1:3, potem jak zwykle joaśka babuni. dzisiaj puch minimalny |
|
|
|
|
#43384 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą, ja ukończyłam też niby "elitarny kierunek" i poza tym, że na rozmowach o pracę kiwali głowami, że "no fajnie, fajnie", to żadnego profitu z tego powodu nie miałam. Nawet żałowałam, bo 5 lat się męczyłam, a teraz nie mam kompletnie nic wspólnego z tym, co studiowałam i nikogo w ogóle nie obchodzi moje wykształcenie ![]() Mam wrażenie, że gatunkowo masz włosy podobne do moich. Ta isana liquid silk nie odbiera Ci objętości? Mi wszelakie jedwabne specyfiki właśnie taki efekt dawały... ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- A w ogóle właśnie siedzę z olejkiem z orzechów macadamia... Mam nadzieję, że on nie przyciemnia włosów? Lepiej wyglądam w jaśniejszym nić ciemniejszym blondzie ![]() W ogóle znalazłam taką metodę rozjaśniania włosów: "3 łyżki miodu 12 łyżek wody destylowanej 1 łyżka oliwy z oliwek całość dobrze wymieszać. nałożyć na mokre, czyste włosy, nakryć czepkiem pływackim, owinąć ręcznikiem. siedzieć z tym na głowie godzinę, nie krócej, można dłużej. zmyć szamponem. uwagi: dobrze jeśli miód ma mało cukru np. spadziowy. ja użyłam miodu leśnego 70% cukru. miód musi być naturalny. oliwa z oliwek musi być extra virgin. żadnych kompromisów - oliwa z drugiego tłoczenia czy mieszana się nie nadaje. woda powinna być destylowana, lub z kranu (jeśli ma ph blisko 7). mineralna się nie nadaje. jeśli po umyciu włosy są sztywne, to znaczy że osad miodu nie zmył się całkowicie - polecam kolejne mycie. cały proces polega na tym, że miód i oliwa z oliwek w odpowiednim rozcieńczeniu uwalniają powoli naturalne H2O2 czyli wodę utlenioną, która rozjaśnia włosy. proces jest bezpieczny dla włosów z powodu nawilżających właściwości mikstury. włosy po takim rozjaśnianiu są w lepszym stanie niż przed. można powtarzać do skutku, jak często się chce. " Znacie to pewnie. Faktycznie działa? I skoro oliwa z oliwek prostuje kłaki, to czy falki nie ucierpią na takim zabiegu? |
|
|
|
|
#43385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#43386 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny ja tak na szybko później będe cytować bo do lekarza zaraz ide używała któraś z was płukanki z tych ziół http://www.ziola.wwww.com.pl/ziola_do_wlosow.php
najbardziej interesują mnie te na porost
|
#43387 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
He he to ja mam ten plus, że na studiach sama się uczę Bo tak jak myślałam, że będą mi coś narzucać albo inne to nie jest Totalna samowolka Więc czegoś się uczę Moje włosy rano czują się dobrze po tym szamponie nowym ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
), z liści suszonych orzecha włoskiego, podobnosz na wzmocnienie, ale mnie wkurzała bo mi włosy po niej ciemniały ;/ liście też sama zbierałam jesienią![]() ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#43388 |
|
Raczkowanie
|
Niszczyć niby nie powinno... Bardziej mnie zastanawia, czy nie prostuje, bo ktoś tutaj pisał, że znalazł metodę prostowania włosów właśnie oliwą.
|
|
|
|
#43389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za caloksztalt nie tylko za wlosy ja malo narazie sie udzielam ale czytam was caly czas jutro robie odrosty wiec i jakies foty beda![]() a wiecie ostatnio marzy mi male przyciemnienie mojego blondu cos mod moja naturalke ale nadal bylby to blond ...o cos takiego mi sie marzy jak nizej
|
|
|
#43390 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak nie spróbuję to się nie dowiem Jak zaczną mi ciemnieć to będę sobie robić , zapisałam sobie na kompie przepis![]() |
|
|
|
|
#43391 |
|
Rozeznanie
|
Mam pewną teorię, dlaczego płukanka lniania tak się sprawdza, ciekawa jestem co Wy na to.
Otóż ![]() Zakładając, że żel lniany nawilża, a nie tylko utrwala i zakładając, że odżywka b/s zabezpiecza przed utratą nawilżenia, to nakładając żel przed odżywką zatrzymujemy na dłużej efekt nawilżenia włosów przez żel.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#43392 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ten taniec dobrze kształtuje, pupę też ![]() Cytat:
Nie wydaje mi się żeby oliwa miała prostować bardziej niż jakikolwiek inny olej, może akurat poszczególne włosy tak reagują. Moim się skręt rozluźnia po shea ale to z braku keratyny No wiem zaglebista jestem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jak masz ochotę - dajesz Taki ciemniejszy blond jest fajowy bo nie trzeba często o odrostach myśleć ![]() A mi się już kolor znudził :P Coś bym zmajstrowała :P Jak się bezpiecznie pozbyć farby? ![]() W ogóle mam dzisiaj ADHD, usiedzieć nie mogę :P |
|||
|
|
|
#43393 |
|
Raczkowanie
|
Mam kryzys z powodu długości moich włosów. Układają się, kręcą, ale wyglądam w nich przekomicznie. Poza tym, mam wrażenie że teraz dopiero widać, jakie są suche i zniszczone. Czy początki zawsze są takie trudne?
|
|
|
|
#43394 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ślicznie to opisałaś Cytat:
Cytat:
W ogóle bardzo podobają mi się ciemne/czarne loczki Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ajrisz- jesteś śliczną dziewczyną
|
||||||
|
|
|
#43395 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
powiem ci,że moja mama nią malowała jakiś czas i nie zaobserwowała u siebie wysuszenia.Cytat:
![]() Cytat:
ja przy najbliższym przypływie gotówki planuje kupić:keratyne oczywiscie!, panthenol,i hydrolat aloesowy ciekawi mnie jeszcze ten hydrolat oczarowy jak bedzie działał to napisz. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Laseczka z ciebie włoski rzeczywiście wyglądały pięknie.Gralulacje A tam na jednym zdjęciu obok ciebie jaka kręcona stoi ![]() Cytat:
![]() A Rafka Stefania super kolorek
Zakręcona WŁOSOMANIACZKA CG od 1 lipca 2011 Zapuszczam włosy - długość włosów w skręcie 62 cm Nie prostuję od lipca 2010 Moje włosy Edytowane przez milena798 Czas edycji: 2011-10-05 o 14:07 |
|||||||
|
|
|
#43396 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny jak zrobic ta plukanke z miodu i cytryny w jakich proporcjach? i co ona daje?
|
|
#43397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na litr wody wycisnęłam sok z połowy cytryny i dałam łyżeczkę miodu, cytryna tak fajnie nabłyszcza, a miód delikatni usztywnił i takie fajne falki zrobił - nie latały wokół głowy, nie były za miękkie i za lekkie, tylko takie lekko sztywne - takie jak lubię |
|
|
|
|
#43398 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję, że zmieniłam szampon BD na Hipp i dla mnie to strzał w dziesiątkę. Po BD był o wiele większy przesusz i plątanina, teraz problem zniknął.
Aha i z dobrotności - włosy przestały mi wreszcie wypadać, nie wiem czy to zasługa zmiany Belissy na Revalid (bo po tej właśnie zmianie nastąpiła poprawa), czy też zadziałała pielęgnacja i wcierki. |
|
|
|
#43399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#43400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta koło mnie ma sztuczne - tresę KLIK. Taka moda na zawodach irlandzkich Ja stawiam na (mniej lub więcej :P) naturę ![]() Chociaż czasem kusi - malujesz się, zakładasz włosy i gotowa
|
|
|
|
|
#43401 | |||||
|
Zakorzenienie
|
dzięki, a to z pojawianiem się mleka u ciebie to czary mary dla mnie. Dostałaś zaten znak ile dzieci masz miec
Fajnie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dzisiaj pokracznie zreanimowane włosy zelem lnianym.
|
|
#43402 | |||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Ale do rzeczy: podstawą jest to jak my się czujemy i jak czują się nasze włosy. Sama zmywałam naftę 5 razy z rzędu Obecnie, gdy stosujesz polimery (a dokładnie one zawierają się w Twoich kosmetykach) siarczany są nie tylko w porządku, ale nawet zalecane, by te polimery zmyć. Jednak po dłuższym czasie możesz mieć potwornie suche włosy, ponieważ siarczan nie tylko wiąże brud i odkleja polimery, lecz także niemal wyszarpuje białka. A te są budulcem włosa. Przy tak delikatnych włosach jak kręcone, nadmiar siarczanów może prowadzić do nieodwracalnych zniszczeń. To dlatego większość z nas wzdryga się na myśl o dwukrotnym myciu szamponem. Ba, niektóre z nas mają delikatne skóry głowy, które latami próbowały leczyć, a wystarczyło rzadziej stosować szampon... Możesz się tylko cieszyć, że nie masz nadwrażliwej skóry oraz ze nie musisz walczyć o skręt. Jest mocny, więc szampon nie sprawia, ze włos przestaje się kręcić. Sprawia za to, że robi się kruchy i delikatny, pozbawiony wody. Dlatego tak świetnie wyglądasz po Pantene... Stąd też moja uwaga, ze konieczne jest wzbogacenie pielęgnacji. Cytat:
Ale to jest pozorne zdrowie. Umyj 2 razy szamponem o najprostszym składzie: Barwą rzepową, Familijnym i wtedy powiedz, czy włosy błyszczą tak samo. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zerknij jeszcze na helfy.pl Cytat:
Cytat:
Albo zmieszaj 2 łyżki prostej odżywki (jaka masz?) z łyżką miodu. Cytat:
![]() za powodzenie w pielęgnacji.Cytat:
Zastanawiałam się, czy nie zastosowałaś rycyny. To by był dopiero ciężar! Ale... możesz też reagować w ten sposób na któryś ze składników - choćby na oliwę. są osoby, które się z nią nie lubią. Cytat:
Tylko włosy słabo było widać ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny sobie chwalą nakładanie farby na naolejowane włosy (proszę uprzejmie o wsparcie w temacie ).Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Będziemy tęsknić
|
|
#43403 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
niedowidziałam chyba ale wyglądają na tym zdjęciu naturalnie aż mnie zmyliło.Cytat:
A jeszcze wróce do tego porostu... jutro będę mierzyć pasemko zobacze i napisze ile urosły dziś byłam w drugiej biedronce zobaczyć czy avokado jest ale niestety
|
|
#43404 |
|
Zakorzenienie
|
Wstawiam swoje włosy po nałożeniu pianki i naturalnym wyschnięciu,chyba jednak jestem falowana
|
#43405 | ||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Wcale nie
Jakieś one cudownie miękkie i błyszczące! Delikatna, lejąca linia fali. Ech... Cytat:
---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Cytat:
|
|
#43406 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dotyku dopiero czuć różnicę i rusza się minimalnie inaczej bo całość jest idealnie sprężysta, nie jak naturalsy A jak ktoś nie dba o tresę to pojawia się siano ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#43407 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziś byłam w aptece ale babka powiedziała mi ze może zamówić za 16 zł 30ml ale to mi się nie opłaca
|
|
#43408 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Super Ja w sumie wiele takich ziół mam w ogródku, więc jak bym tylko wiedziała na co to wszystko jest to bym sobie robiła płukanki...
|
|
|
|
|
#43409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
------------ Widzę że wywaliło adres. Na DOZie jest. Mam ten w tubce, kupiłam gdziekolwiek bo potrzebowałam na już. ----------------- Oczywiście wiesz, że nie ma panaceum ani żelu idealnego Ten jest obiektywnie bezpieczny, ale zacznij od próby alergicznej zanim walniesz na podrażnioną skórę.
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-10-05 o 15:36 |
|
|
|
|
#43410 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do zdjęcia to zaraz skoczę zrobić jakieś zdjęcie włosów... albo coś znajdę... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.

. wczoraj postanowiłam sprawdzić co u mnie powoduje ten puch i dałam ostatnią szanse isanie. mycie kubeczkowe z omo jako pierwsze o isana babassu, jako drugie o zmieszana isana liquid silk z isana z babassu w stosunku 1:3, potem jak zwykle joaśka babuni. dzisiaj puch minimalny ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

za caloksztalt nie tylko za wlosy
jutro robie odrosty wiec i jakies foty beda

chyba dzieci mi wystarczy, organizm nie daje znaków... Zresztą lekarze zabronili i chyba ciut stara jestem. Trochę Ci zazdroszczę tego stanu. Ruchy dziecka to jedno z najpiękniejszych odczuć. Na razie to pewnie trzepotanie motyla, a będzie coraz wyraźniej
za powodzenie w pielęgnacji.
).
niedowidziałam chyba
dziś byłam w aptece ale babka powiedziała mi ze może zamówić za 16 zł 30ml ale to mi się nie opłaca