Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1447 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-05, 09:26   #43381
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Wybaczcie offtop, ale
Ajrisz, jakie ty masz nogi!

A teraz już w temacie
Zmierzyłam sobie wczoraj włosy i mam już 40cm Co oznacza, że w niecały miesiąc urosły mi 2cm. A od czerwca 7cm, co jest niezłym osiągnięciem biorąc pod uwagę, że w między czasie je podcięłam
Chcę już do pasa...

Dzisiaj dodałam keratynę do odżywki b/s i o dziwo, podziałało nawet fajnie. Z tym że wcześniej dałam mocno emolientową odżywkę, może to to.

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 09:40   #43382
Stefannia
Wtajemniczenie

Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Dzisiaj dodałam keratynę do odżywki b/s i o dziwo, podziałało nawet fajnie. Z tym że wcześniej dałam mocno emolientową odżywkę, może to to.
Ja też dziś dodałam keratynę do b/s. I jestem zadowolona z efektu. Są takie zdyscyplinowane. Wszak jeszcze cały czas narzekam na ich przerzedzoną przez fryzjera ilość, ale dziś nawet strasznie mi to nie przeszkadza

A i od razu kolor - jest taki jak na zdjęciu "tyłem" jak na dolnej połowie włosow Niestety farba Santotint nie do końca przykryła siwki, na czym mi zalezało najbardziej. ale kolor ładny, bardzo równy (mimo że nakładałam sama), więc chyba jak któraś nie ma za dużo siwkow i ma ochotę na ciemniejszy kolor to moge polecić
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0058 jpg.jpg (66,0 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0060 jpg.jpg (65,9 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0061 jpg.jpg (59,6 KB, 33 załadowań)
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 09:57   #43383
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość

no coż ja pracuje odkąd zaczelam studia dorywczo, stypendium socjalne mi się nie nalezy bo widocznie za bogata jestem. Liczyłam na naukowe i na prawde ciezko na nie pracuje co roku... a tu takie coś... Nie wiem jeszcze nawet jaki jest regulamin tych nowych stypendiów, ale dla mnie dosc jasno okreslili "trzeba miec i sredia i osiągnięcia inne jakies". Zobaczymy... Teraz pracuje ciągle, bo musze skoro mam nie dostac stypendium. Co oznacza ze nie mam czasu chodzic na zajecia a o nauce juz nie wspominam. Tak się konczy oszczedzanie na studentach z naukowym stypendium - teraz nie beda sie uczyc bo muszą pracowac zeby nadrobic tą pieniężną lukę. Ehhhh

tru . u mnie na wydziale (a mam studia interdyscyplinarne, więc w praktyce 3 kierunki) trzeba mieć średnią 4.9 (tia), że by się ubiegać o stypendium i wynosi ono , hahaha, 350zł. no więc ja też pracuję... studia to porażka i złooooo...gdybym nie wiedziała, że przyda mi się papier to bym to rzuciła, bo żadnych z tego korzyści a same minusy...żeby nas jeszcze czegoś uczyli, ale poziom jest żaden, a jeśli już wtłaczają nam jakąś wiedzę to pamięciową (gwoli ścisłości studiuję na "najlepszej" uczelni w tym kraju, nie w jakiejś nikomu nie znanej szkole wyższej, dzienne, państwowe, "elitarny" kierunek - kpiny).
to tyle wylewania żalu . wczoraj postanowiłam sprawdzić co u mnie powoduje ten puch i dałam ostatnią szanse isanie. mycie kubeczkowe z omo jako pierwsze o isana babassu, jako drugie o zmieszana isana liquid silk z isana z babassu w stosunku 1:3, potem jak zwykle joaśka babuni. dzisiaj puch minimalny taki jaki ciągle mi teraz towarzyszy, więc bez tragedii, włosy miękkie ale nie miększe niż po zwykłych nawilzających odżywkach. wnioski: mogę stosawać liquid silk w takim zestawie
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 10:43   #43384
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
tru . u mnie na wydziale (a mam studia interdyscyplinarne, więc w praktyce 3 kierunki) trzeba mieć średnią 4.9 (tia), że by się ubiegać o stypendium i wynosi ono , hahaha, 350zł. no więc ja też pracuję... studia to porażka i złooooo...gdybym nie wiedziała, że przyda mi się papier to bym to rzuciła, bo żadnych z tego korzyści a same minusy...żeby nas jeszcze czegoś uczyli, ale poziom jest żaden, a jeśli już wtłaczają nam jakąś wiedzę to pamięciową (gwoli ścisłości studiuję na "najlepszej" uczelni w tym kraju, nie w jakiejś nikomu nie znanej szkole wyższej, dzienne, państwowe, "elitarny" kierunek - kpiny).
to tyle wylewania żalu . wczoraj postanowiłam sprawdzić co u mnie powoduje ten puch i dałam ostatnią szanse isanie. mycie kubeczkowe z omo jako pierwsze o isana babassu, jako drugie o zmieszana isana liquid silk z isana z babassu w stosunku 1:3, potem jak zwykle joaśka babuni. dzisiaj puch minimalny taki jaki ciągle mi teraz towarzyszy, więc bez tragedii, włosy miękkie ale nie miększe niż po zwykłych nawilzających odżywkach. wnioski: mogę stosawać liquid silk w takim zestawie
Tak z ciekawości - jaka jest najlepsza uczelnia w kraju obecnie? I jaki kierunek studiów? Bo mi umknęło chyba
Swoją drogą, ja ukończyłam też niby "elitarny kierunek" i poza tym, że na rozmowach o pracę kiwali głowami, że "no fajnie, fajnie", to żadnego profitu z tego powodu nie miałam. Nawet żałowałam, bo 5 lat się męczyłam, a teraz nie mam kompletnie nic wspólnego z tym, co studiowałam i nikogo w ogóle nie obchodzi moje wykształcenie

Mam wrażenie, że gatunkowo masz włosy podobne do moich. Ta isana
liquid silk nie odbiera Ci objętości? Mi wszelakie jedwabne specyfiki właśnie taki efekt dawały...

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

A w ogóle właśnie siedzę z olejkiem z orzechów macadamia... Mam nadzieję, że on nie przyciemnia włosów? Lepiej wyglądam w jaśniejszym nić ciemniejszym blondzie

W ogóle znalazłam taką metodę rozjaśniania włosów:

"3 łyżki miodu
12 łyżek wody destylowanej
1 łyżka oliwy z oliwek
całość dobrze wymieszać. nałożyć na mokre, czyste włosy, nakryć czepkiem pływackim, owinąć ręcznikiem. siedzieć z tym na głowie godzinę, nie krócej, można dłużej. zmyć szamponem.
uwagi: dobrze jeśli miód ma mało cukru np. spadziowy. ja użyłam miodu leśnego 70% cukru. miód musi być naturalny. oliwa z oliwek musi być extra virgin. żadnych kompromisów - oliwa z drugiego tłoczenia czy mieszana się nie nadaje. woda powinna być destylowana, lub z kranu (jeśli ma ph blisko 7). mineralna się nie nadaje. jeśli po umyciu włosy są sztywne, to znaczy że osad miodu nie zmył się całkowicie - polecam kolejne mycie.
cały proces polega na tym, że miód i oliwa z oliwek w odpowiednim rozcieńczeniu uwalniają powoli naturalne H2O2 czyli wodę utlenioną, która rozjaśnia włosy. proces jest bezpieczny dla włosów z powodu nawilżających właściwości mikstury. włosy po takim rozjaśnianiu są w lepszym stanie niż przed. można powtarzać do skutku, jak często się chce. "

Znacie to pewnie. Faktycznie działa? I skoro oliwa z oliwek prostuje kłaki, to czy falki nie ucierpią na takim zabiegu?
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 10:59   #43385
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Saailormaary, trzymamy kciuki (obejrzałam sobie Twoje prace-nie moja stylistyka, ale talent widać!)

Dziękuję
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 11:02   #43386
milena798
Rozeznanie

dziewczyny ja tak na szybko później będe cytować bo do lekarza zaraz ide używała któraś z was płukanki z tych ziół http://www.ziola.wwww.com.pl/ziola_do_wlosow.php
najbardziej interesują mnie te na porost
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 11:13   #43387
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
U mnie na wydziale Artystycznym jest 4,75 średnia do stypendium:P Jak na mnie za wysokie progi, miałam 4,20
He he to ja mam ten plus, że na studiach sama się uczę Bo tak jak myślałam, że będą mi coś narzucać albo inne to nie jest Totalna samowolka Więc czegoś się uczę
Moje włosy rano czują się dobrze po tym szamponie nowym

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
dziewczyny ja tak na szybko później będe cytować bo do lekarza zaraz ide używała któraś z was płukanki z tych ziół http://www.ziola.wwww.com.pl/ziola_do_wlosow.php
najbardziej interesują mnie te na porost
Ja powiem, jakich płukanek ja używałam, więc na wstępie rumianku, jakiś czas pokrzywy (sama zbierałam i suszyłam ), z liści suszonych orzecha włoskiego, podobnosz na wzmocnienie, ale mnie wkurzała bo mi włosy po niej ciemniały ;/ liście też sama zbierałam jesienią

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Tak z ciekawości - jaka jest najlepsza uczelnia w kraju obecnie? I jaki kierunek studiów? Bo mi umknęło chyba
Swoją drogą, ja ukończyłam też niby "elitarny kierunek" i poza tym, że na rozmowach o pracę kiwali głowami, że "no fajnie, fajnie", to żadnego profitu z tego powodu nie miałam. Nawet żałowałam, bo 5 lat się męczyłam, a teraz nie mam kompletnie nic wspólnego z tym, co studiowałam i nikogo w ogóle nie obchodzi moje wykształcenie

Mam wrażenie, że gatunkowo masz włosy podobne do moich. Ta isana
liquid silk nie odbiera Ci objętości? Mi wszelakie jedwabne specyfiki właśnie taki efekt dawały...

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

A w ogóle właśnie siedzę z olejkiem z orzechów macadamia... Mam nadzieję, że on nie przyciemnia włosów? Lepiej wyglądam w jaśniejszym nić ciemniejszym blondzie

"3 łyżki miodu
12 łyżek wody destylowanej
1 łyżka oliwy z oliwek
całość dobrze wymieszać. nałożyć na mokre, czyste włosy, nakryć czepkiem pływackim, owinąć ręcznikiem. siedzieć z tym na głowie godzinę, nie krócej, można dłużej. zmyć szamponem.
uwagi: dobrze jeśli miód ma mało cukru np. spadziowy. ja użyłam miodu leśnego 70% cukru. miód musi być naturalny. oliwa z oliwek musi być extra virgin. żadnych kompromisów - oliwa z drugiego tłoczenia czy mieszana się nie nadaje. woda powinna być destylowana, lub z kranu (jeśli ma ph blisko 7). mineralna się nie nadaje. jeśli po umyciu włosy są sztywne, to znaczy że osad miodu nie zmył się całkowicie - polecam kolejne mycie.
cały proces polega na tym, że miód i oliwa z oliwek w odpowiednim rozcieńczeniu uwalniają powoli naturalne H2O2 czyli wodę utlenioną, która rozjaśnia włosy. proces jest bezpieczny dla włosów z powodu nawilżających właściwości mikstury. włosy po takim rozjaśnianiu są w lepszym stanie niż przed. można powtarzać do skutku, jak często się chce. "

Znacie to pewnie. Faktycznie działa? I skoro oliwa z oliwek prostuje kłaki, to czy falki nie ucierpią na takim zabiegu?
ooo Fajnie, że mówisz takie rzeczy, a nie masz danych czy to niszczy włosy?? bo jak nie to bym wypróbowała na zimę, kiedy mi włosy ciemnieją
Stary 2011-10-05, 11:25   #43388
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
ooo Fajnie, że mówisz takie rzeczy, a nie masz danych czy to niszczy włosy?? bo jak nie to bym wypróbowała na zimę, kiedy mi włosy ciemnieją
Niszczyć niby nie powinno... Bardziej mnie zastanawia, czy nie prostuje, bo ktoś tutaj pisał, że znalazł metodę prostowania włosów właśnie oliwą.
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 11:34   #43389
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Od prawie roku próbuję, ciężko dogodzić :P

I paskudne konserwanty znając życie :/

Nawet wiem o co chodzi. Zawsze dobre bezpieczne wyjście

8-9 ? Musiałabym się nagrać

Dobra dzieweczki, kilka zdjęć bo nie wytrzymam Szkoda że jakość tak marna ;]
Ta w prążkach, zza krzaka (połysk! ) i fatalne ale jaka okazja (to błyszczące)
Wiedeńskie zauszne i domowe, czesane.

I dobranoc
za caloksztalt nie tylko za wlosy

ja malo narazie sie udzielam ale czytam was caly czasjutro robie odrosty wiec i jakies foty beda
a wiecie ostatnio marzy mi male przyciemnienie mojego blondu cos mod moja naturalke ale nadal bylby to blond ...o cos takiego mi sie marzy jak nizej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bezowe wlosy.jpg (13,2 KB, 30 załadowań)
Stary 2011-10-05, 11:34   #43390
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Niszczyć niby nie powinno... Bardziej mnie zastanawia, czy nie prostuje, bo ktoś tutaj pisał, że znalazł metodę prostowania włosów właśnie oliwą.
Hmm, ja używałam maseczki z oliwą, i zauważyłam, że włosy są jakieś sztywniejsze, ale może to kwestia spłukiwania... nie wiem... moje się obecnie i tak nie kręcą więc nie mogę ci obiektywnie tego powiedzieć
Jak nie spróbuję to się nie dowiem Jak zaczną mi ciemnieć to będę sobie robić, zapisałam sobie na kompie przepis
Stary 2011-10-05, 11:48   #43391
Volyova
Rozeznanie

Mam pewną teorię, dlaczego płukanka lniania tak się sprawdza, ciekawa jestem co Wy na to.

Otóż
Zakładając, że żel lniany nawilża, a nie tylko utrwala i zakładając, że odżywka b/s zabezpiecza przed utratą nawilżenia, to nakładając żel przed odżywką zatrzymujemy na dłużej efekt nawilżenia włosów przez żel.

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 12:25   #43392
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Wybaczcie offtop, ale

Ten taniec dobrze kształtuje, pupę też
Cytat:
...
Znamy maseczkę miodową rozjaśniającą (receptariusz) - nie wiem jak z rozjaśnianiem ale nadaje połysk że hoho, dla samego blasku warto.
Nie wydaje mi się żeby oliwa miała prostować bardziej niż jakikolwiek inny olej, może akurat poszczególne włosy tak reagują. Moim się skręt rozluźnia po shea ale to z braku keratyny
Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
za caloksztalt nie tylko za wlosy

No wiem zaglebista jestem
Cytat:
ja malo narazie sie udzielam ale czytam was caly czasjutro robie odrosty wiec i jakies foty beda
Czekamy z utęsknieniem
Cytat:
a wiecie ostatnio marzy mi male przyciemnienie mojego blondu cos mod moja naturalke ale nadal bylby to blond ...o cos takiego mi sie marzy jak nizej
Bardzo fajne Jak masz ochotę - dajesz Taki ciemniejszy blond jest fajowy bo nie trzeba często o odrostach myśleć

A mi się już kolor znudził :P Coś bym zmajstrowała :P Jak się bezpiecznie pozbyć farby?
W ogóle mam dzisiaj ADHD, usiedzieć nie mogę :P

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 13:32   #43393
Kall
Raczkowanie

Mam kryzys z powodu długości moich włosów. Układają się, kręcą, ale wyglądam w nich przekomicznie. Poza tym, mam wrażenie że teraz dopiero widać, jakie są suche i zniszczone. Czy początki zawsze są takie trudne?
Kall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 14:02   #43394
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:

Też mnie rozczulają takie bobaski. Jak moja mala miała 2 latka, koleżanka urodziła córeczkę-wzięłam ją na ręce i po jakimś czasie... mleko mi się pojawiło. To był pierwszy znak, że pora na drugie dziecko. Po 4 miesiącach popatrzyłam na karmiącą inną koleżankę- i znów mleko. Po miesiącu byłam w ciąży. Teraz znów w rodzinie mamy niemowlaka, uwielbiam ją przytulać. Ale mleka nie mamchyba dzieci mi wystarczy, organizm nie daje znaków... Zresztą lekarze zabronili i chyba ciut stara jestem. Trochę Ci zazdroszczę tego stanu. Ruchy dziecka to jedno z najpiękniejszych odczuć. Na razie to pewnie trzepotanie motyla, a będzie coraz wyraźniej
Teraz to właśnie takie trzepotanie, jakby delikatne głaskanie od środka Ślicznie to opisałaś

Cytat:
Wybaczcie offtop, ale

A teraz już w temacie
Zmierzyłam sobie wczoraj włosy i mam już 40cm Co oznacza, że w niecały miesiąc urosły mi 2cm. A od czerwca 7cm, co jest niezłym osiągnięciem biorąc pod uwagę, że w między czasie je podcięłam
Chcę już do pasa...

U mnie keratyna najfajniej działa, jak dodam właśnie do mocno emolientowej odżywki, z tym że ja ds dodaję

Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Ja też dziś dodałam keratynę do b/s. I jestem zadowolona z efektu. Są takie zdyscyplinowane. Wszak jeszcze cały czas narzekam na ich przerzedzoną przez fryzjera ilość, ale dziś nawet strasznie mi to nie przeszkadza

A i od razu kolor - jest taki jak na zdjęciu "tyłem" jak na dolnej połowie włosow Niestety farba Santotint nie do końca przykryła siwki, na czym mi zalezało najbardziej. ale kolor ładny, bardzo równy (mimo że nakładałam sama), więc chyba jak któraś nie ma za dużo siwkow i ma ochotę na ciemniejszy kolor to moge polecić
Kolorek wyszedł bardzo ładnie W ogóle bardzo podobają mi się ciemne/czarne loczki

Cytat:
Miałam ochotę na tą isanę z jedwabiem, ale skoro sam mi raczej nie służy, to chyba się nie skuszę.

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Mam pewną teorię, dlaczego płukanka lniania tak się sprawdza, ciekawa jestem co Wy na to.

Otóż
Zakładając, że żel lniany nawilża, a nie tylko utrwala i zakładając, że odżywka b/s zabezpiecza przed utratą nawilżenia, to nakładając żel przed odżywką zatrzymujemy na dłużej efekt nawilżenia włosów przez żel.
Mądrze napisane, wydaje mi się, że coś w tym jest

Cytat:
Napisane przez Kall Pokaż wiadomość
Mam kryzys z powodu długości moich włosów. Układają się, kręcą, ale wyglądam w nich przekomicznie. Poza tym, mam wrażenie że teraz dopiero widać, jakie są suche i zniszczone. Czy początki zawsze są takie trudne?
Kochana, będzie dobrze Nie przyglądaj im się tak, pielęgnuj i rób swoje, a za pewien czas ich nie poznasz

Ajrisz- jesteś śliczną dziewczyną
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 14:06   #43395
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Kurcze, myślałam, że potters to będzie wreszcie coś fajnego do mycia... ale chyba przetłuszczają mi się po nim kłaki. Mam pottersa z arniką. Któraś z Was też tak miała?
u mnie się sprawdza super do mycia to był mój pierwszy kosmetyk do włosów i do dzis nim myje

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Właśnie tak myślałam, że to byłby ostatni wybór, jaki bym zrobiła. Słyszałam, że starsznie wysusza włosy . Boję się jej użyć.
powiem ci,że moja mama nią malowała jakiś czas i nie zaobserwowała u siebie wysuszenia.

Cytat:
coś takiego
nie podobało mi się za bardzo... Eloe potem pisała, ze całkiem inaczej go stosuje. Muszę zrobić kolejne podejście ale na razie codziennie rano na uczelnie i nie mam jak.
Można też wcierac na noc w skalp itp, ale ja chyba nie potrzebuję... nie wiem czy ma wpływ na wypadanie np. Gdyby walczył z tym problemem to może zacznę?
dzięki ja to głównie na uciążliwy świąd skóry głowy bo jantar się nie spisał za to na porost jak najbardziej

Cytat:
dzisiaj juz na mnie czekał: hydrolat oczarowy, penthanol, olej z orzechow włoskich, kreatyna oczywiscie! i owies hydrolizowany i chyba tyla nie szalałam za bardzo bo nie mam kasy...
zaszalałaś ja przy najbliższym przypływie gotówki planuje kupić:keratyne oczywiscie!, panthenol,i hydrolat aloesowy ciekawi mnie jeszcze ten hydrolat oczarowy jak bedzie działał to napisz.

Cytat:
o nie nie, toie nie wolno!!! sama masz takie śliczne ani się waż zazdroscic
dziękuje bardzo twoje też są piękne

Cytat:

A dzisiaj w codzienniku, na koniec dnia puszak niestety i trochę przyklap.
nie widze puszaka nigdzie jest super

Cytat:
Dobra dzieweczki, kilka zdjęć bo nie wytrzymam
Laseczka z ciebie włoski rzeczywiście wyglądały pięknie.Gralulacje
A tam na jednym zdjęciu obok ciebie jaka kręcona stoi

Cytat:

Ja powiem, jakich płukanek ja używałam, więc na wstępie rumianku, jakiś czas pokrzywy (sama zbierałam i suszyłam ), z liści suszonych orzecha włoskiego, podobnosz na wzmocnienie, ale mnie wkurzała bo mi włosy po niej ciemniały ;/ liście też sama zbierałam jesienią
dzięki ja kupiłam sobie na straganie pietruszke zasusze i będe płukać

A Rafka
Stefania super kolorek
62 cm
Moje włosy

Edytowane przez milena798
Czas edycji: 2011-10-05 o 14:07
Stary 2011-10-05, 14:11   #43396
caskada
Zakorzenienie

dziewczyny jak zrobic ta plukanke z miodu i cytryny w jakich proporcjach? i co ona daje?
Stary 2011-10-05, 14:14   #43397
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
dziewczyny jak zrobic ta plukanke z miodu i cytryny w jakich proporcjach? i co ona daje?
Ja wczoraj właśnie robiłam Na litr wody wycisnęłam sok z połowy cytryny i dałam łyżeczkę miodu, cytryna tak fajnie nabłyszcza, a miód delikatni usztywnił i takie fajne falki zrobił - nie latały wokół głowy, nie były za miękkie i za lekkie, tylko takie lekko sztywne - takie jak lubię
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 14:14   #43398
Rilla82
Zakorzenienie

Melduję, że zmieniłam szampon BD na Hipp i dla mnie to strzał w dziesiątkę. Po BD był o wiele większy przesusz i plątanina, teraz problem zniknął.
Aha i z dobrotności - włosy przestały mi wreszcie wypadać, nie wiem czy to zasługa zmiany Belissy na Revalid (bo po tej właśnie zmianie nastąpiła poprawa), czy też zadziałała pielęgnacja i wcierki.
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 14:21   #43399
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Ja wczoraj właśnie robiłam Na litr wody wycisnęłam sok z połowy cytryny i dałam łyżeczkę miodu, cytryna tak fajnie nabłyszcza, a miód delikatni usztywnił i takie fajne falki zrobił - nie latały wokół głowy, nie były za miękkie i za lekkie, tylko takie lekko sztywne - takie jak lubię
Stary 2011-10-05, 14:22   #43400
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Laseczka z ciebie włoski rzeczywiście wyglądały pięknie.Gralulacje
A tam na jednym zdjęciu obok ciebie jaka kręcona stoi

Ta koło mnie ma sztuczne - tresę KLIK. Taka moda na zawodach irlandzkich Ja stawiam na (mniej lub więcej :P) naturę
Chociaż czasem kusi - malujesz się, zakładasz włosy i gotowa

Stary 2011-10-05, 14:24   #43401
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Mgiełko, ślicznie w codzienniku!
dzięki, a to z pojawianiem się mleka u ciebie to czary mary dla mnie. Dostałaś zaten znak ile dzieci masz miec Fajnie

Cytat:
Uczyłam się grać na bodhranie ale czasu brak Najlepiej gram na stepach I na nerwach :P
o wow widzialam na youtubie trzeba szybko ręką przebierac. A kobza to tak bardziej chyba w szkocji nie?

Cytat:
tru . u mnie na wydziale (a mam studia interdyscyplinarne, więc w praktyce 3 kierunki) trzeba mieć średnią 4.9 (tia), że by się ubiegać o stypendium i wynosi ono , hahaha, 350zł. no więc ja też pracuję... studia to porażka i złooooo.
nie no to ja jestem na zwykłej uczelni ale utrzymywałam się ze stypendium głównie. No zobaczymy co bedzie teraz, kazali składac to złożę a nie pytałam jaka trzeba miec srednia bo zasadniczo mam najwyższą możliwą - tylko osiągnięć poza srednią zadnych... faktycznie nie duzo tego stypendium jakos.... u nas osoba z najwyzszym dostawala 570zł następne juz odpowiednio ileś mniej.

Cytat:
dzięki ja to głównie na uciążliwy świąd skóry głowy bo jantar się nie spisał za to na porost jak najbardziej
o no to dziewczyny używają zelu aloesowego na skalp może coś podpowiedzą. Ja nie mam z tym problemów kupiłam bo myslalam ze w stylizacji cos zdziała. A jantara w takim razie kupię pewnie

Cytat:
zaszalałaś ja przy najbliższym przypływie gotówki planuje kupić:keratyne oczywiscie!, panthenol,i hydrolat aloesowy ciekawi mnie jeszcze ten hydrolat oczarowy jak bedzie działał to napisz.
ocar kupiłam z myslą o twarzy bo podobno zaskórniki zmniejsza itp. Ale jeszcze nie miałam czasu pomyślec jak go użyć

Cytat:
nie widze puszaka nigdzie jest super
nie ma puszaka bo to zdjecia z bezposrednio po myciu, a jak wyszłam z domu to hoho...

Dzisiaj pokracznie zreanimowane włosy zelem lnianym.

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 14:29   #43402
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez joanna871 Pokaż wiadomość
co do mycia 2razy bylam kiedys na konsultacji ze znana dobra fryzjerka i jak najbardziej zalecila mi mycie wlosow 2razy roznym szamponem pod rzad,sama nawet myje 3razy a ma wlosy do tylka
Można mieć długie włosy, ale niekoniecznie zdrowe...
Ale do rzeczy: podstawą jest to jak my się czujemy i jak czują się nasze włosy. Sama zmywałam naftę 5 razy z rzędu jednak takie mycie każdorazowo doprowadziłoby moje włosy do ruiny (zresztą można sprawdzić w albumach na moim profilu).
Obecnie, gdy stosujesz polimery (a dokładnie one zawierają się w Twoich kosmetykach) siarczany są nie tylko w porządku, ale nawet zalecane, by te polimery zmyć. Jednak po dłuższym czasie możesz mieć potwornie suche włosy, ponieważ siarczan nie tylko wiąże brud i odkleja polimery, lecz także niemal wyszarpuje białka. A te są budulcem włosa. Przy tak delikatnych włosach jak kręcone, nadmiar siarczanów może prowadzić do nieodwracalnych zniszczeń.
To dlatego większość z nas wzdryga się na myśl o dwukrotnym myciu szamponem.
Ba, niektóre z nas mają delikatne skóry głowy, które latami próbowały leczyć, a wystarczyło rzadziej stosować szampon...
Możesz się tylko cieszyć, że nie masz nadwrażliwej skóry oraz ze nie musisz walczyć o skręt. Jest mocny, więc szampon nie sprawia, ze włos przestaje się kręcić. Sprawia za to, że robi się kruchy i delikatny, pozbawiony wody. Dlatego tak świetnie wyglądasz po Pantene...
Stąd też moja uwaga, ze konieczne jest wzbogacenie pielęgnacji.
Cytat:
ja zauwazylam ze mam ladniejsze wlosy jak myje je 2razy ,sa mega czyste az lsnia nawet jak nie nakladam odzywki,nie wiem jak to jest naprawde ale ja widze roznice po dwukrotnym myciu
O, nie dziwię się, że lśnią. Szampony chroniące kolor (a taki stosujesz jako drugi) zawierają polimery, których zadaniem jest także ochronić kolor przed płowieniem (czyli konkretnie przed ucieczką barwnika). Polimery wypełniają luki między łuskami, sprawiając, że włos zaczyna się błyszczeć. Jednocześnie i woda i barwnik nie uciekają. włos wygląda na zdrowy.
Ale to jest pozorne zdrowie.
Umyj 2 razy szamponem o najprostszym składzie: Barwą rzepową, Familijnym i wtedy powiedz, czy włosy błyszczą tak samo.
Cytat:
dziekuje za rady a co do odzywek do splukiwania to wlasnie przy tej jednej herbal esence nawet jak ja splucze to mam super miekkie i blyszczace wlosy nawet jak nie nakladam odzywi bez splukiwania ,nie wiem sama jak to jest ale z ta odzywka tak mam
To również zasługa polimerów. Dają sporo dobrego, ale nie wszystkie włosy je lubią i - co istotne - wymagają zmycia siarczanami. Nie wszystkie włosy i nie każda skóra to lubi.
Cytat:
Napisane przez joanna871 Pokaż wiadomość
prawda ze farba to farba i kazda w jakis sposob niszczy wlosy ale ta bez amoniaku tak mi nie pali wlosow
Całkiem prawdopodobne. Jednak jeśli zadaniem farby jest wprowadzenie barwnika do włosa (w przypadku rozjaśniania wyprowadzenie), to łuskę należy odchylić na tyle, by można było go wprowadzić. Łuskę odchylasz poprzez stworzenie środowiska zasadowego (już woda delikatnie rozchyla łuskę). Zatem każda farba może spalić, zależy jak silną zasadę się utworzy.
Cytat:
kiedys mialam tak ze jak nie umylam glowy szamponem head &shouders tylko innym szamponem nawet przeciwlupiezowym ale innej firmy od razu na drugi dzien myslalam ze sie zadrape na smierc i sypalo mi sie z glowy
Całkiem prawdopodobne, ze skutkiem leczenia wysuszyłaś sobie skórę głowy.
To pierwsze nic mi nie mówi (skład, skład!), a drugiego skład widziałam i - choć w rzeczywistości brak definicji "serum" - uważam, ze nie zasługuje na nazywanie go "serum" czy nawet "odżywką". To zwykły zabezpieczacz, czyli zabezpieczy włosy przed ucieczką wody i zniszczeniami mechanicznymi.
Cytat:
a uzywalyscie kiedys tych produktow ?
Te produktu mają na wizażu sporo zwolenniczek. Trzeba tylko uważać, by prawdziwy olej roślinny nie był zastąpiony parafiną (to też działa, ale jednokierunkowo).
Zerknij jeszcze na helfy.pl
Cytat:
Jest tak samo silny.
Cytat:
Może ktoś poleci mi jakąś odżywkę własnej roboty na włosy?? Skoro tamta z jajkiem się nie sprawdziła..., żeby była lekka.
Ugotuj żel lniany i zastosuj jako maskę.
Albo zmieszaj 2 łyżki prostej odżywki (jaka masz?) z łyżką miodu.
Cytat:
Napisane przez Kall Pokaż wiadomość
O siarczanach napisałam w kontekście tego, że zamierzam myć włosy tylko odżywką, a miałam wątpliwości, czym je oczyszczać. teraz już wiem i kupię jakiś szampon o prostym składzie, wypróbuję i zobaczę, co ile i jak mam nim myć.
Świetnie
za powodzenie w pielęgnacji.
Cytat:
Oliwa z oliwek należy do wnikających, miód może usztywniać, lecytyna z jajka świetnie całość rozprowadzi i zniweluje ładunki... Jednak może być ciężko.
Zastanawiałam się, czy nie zastosowałaś rycyny. To by był dopiero ciężar!
Ale... możesz też reagować w ten sposób na któryś ze składników - choćby na oliwę. są osoby, które się z nią nie lubią.
Cytat:
He he już wiem z czym porównać moją fryzurę kiedy miałam loki świeżo po umyciu miałam taki sam fryz jak Johnny Depp jako Kapelusznik, kiedy zdjął cylinder Tyle, że ja mam blond He he
A ja bym prosiła jednak o jakieś aktualne zdjęcie włosów. Ale włosów, bo ładną sylwetkę i buzię już poznałyśmy Tylko włosy słabo było widać
Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Dziękuję Eloe77 . Chyba w sobotę spróbuję pofarbować włosy i zastosuję się do twoich zasad
może nie farbować, ale pielęgnować po farbowaniu
Dziewczyny sobie chwalą nakładanie farby na naolejowane włosy (proszę uprzejmie o wsparcie w temacie ).
Cytat:
A myślisz, że będę mogła w czasie tych dwóch tygodni myć włosy Kallosem al matte?
Al Latte? W zasadzie tak, bo protein w nim mało, a i tak wielkocząsteczkowe. Sprawdź tylko, czy gliceryny nie ma, bo nie pamiętam w tej chwili.
Cytat:
Będę musiała porządnie oblukać składniki odżywek jakie mam i w razie czego nie używać ich przez te 2 tygodnie
Zacznij od tego
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Obserwacje po masce z zelatynka wlosy mniej sie pusza i nabraly struktury, nie wiem czy to dzialanie proteiny czy oleju z jojoby. Po pierwszym uzyciu trudno cos stwierdzic. W kazdym razie im to nie zaszkodzilo, zobaczymy jak na dlugi dystans.
Czekam na raporty!
Cytat:
Eloe - szamponow MacUrth do analiz nie wklejalam, ale to postaram sie naprawic - wyszukam sklady i wkleje. Sama je tylko tak jakos niewyraznie pamietam.
dziękuję
Będziemy tęsknić

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 14:44   #43403
milena798
Rozeznanie

Cytat:

Ta koło mnie ma sztuczne - tresę KLIK. Taka moda na zawodach irlandzkich Ja stawiam na (mniej lub więcej :P) naturę
Chociaż czasem kusi - malujesz się, zakładasz włosy i gotowa
ups niedowidziałam chyba ale wyglądają na tym zdjęciu naturalnie aż mnie zmyliło.

Cytat:
o no to dziewczyny używają zelu aloesowego na skalp może coś podpowiedzą. Ja nie mam z tym problemów kupiłam bo myslalam ze w stylizacji cos zdziała. A jantara w takim razie kupię pewnie
Dziewczyny które używały żelu aloesowego na problemy ze skalpem poprosze o opinie
A jeszcze wróce do tego porostu... jutro będę mierzyć pasemko zobacze i napisze ile urosły

dziś byłam w drugiej biedronce zobaczyć czy avokado jest ale niestety maski nie będzie;(
62 cm
Moje włosy
Stary 2011-10-05, 14:49   #43404
marta1986222
Zakorzenienie

Wstawiam swoje włosy po nałożeniu pianki i naturalnym wyschnięciu,chyba jednak jestem falowana
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20111005533.jpg (76,6 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20111005534.jpg (47,8 KB, 44 załadowań)

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 15:02   #43405
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Jest bardzo bardzo ok.
Wcale nie Jest duuużo lepiej
Jakieś one cudownie miękkie i błyszczące! Delikatna, lejąca linia fali. Ech...
Cytat:
Mam przytłustawe, gładkie, strąkowate kłaczki wołające: "Uczesz mnie!"
A odgniotłaś po płukance? Bo może wyszło nieco za gęsto i usztywniła?

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość
Wstawiam swoje włosy po nałożeniu pianki i naturalnym wyschnięciu,chyba jednak jestem falowana
Jesteś Tylko że pianka nie wystarczy, by to podkreślić.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 15:03   #43406
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
ups niedowidziałam chyba ale wyglądają na tym zdjęciu naturalnie aż mnie zmyliło.
Bo dobry plastik W dotyku dopiero czuć różnicę i rusza się minimalnie inaczej bo całość jest idealnie sprężysta, nie jak naturalsy A jak ktoś nie dba o tresę to pojawia się siano
Cytat:
Dziewczyny które używały żelu aloesowego na problemy ze skalpem poprosze o opinie
Używam na skalp. Nie mam problemów z wypadaniem jako takim, ale jak mi coś podrażni skalp to momentalnie też włosy lecą. Pomaga. "Łupież" (łuszcząca się, grzybków raczej nie mam) maleje po kilku użyciach. Łagodzi bezcennie jak piecze lub swędzi, jak muszę umyć szamponem to tylko z furą żelu na każdym możliwym etapie - do szamponu, do odżywki, po myciu i potem w psikaczu jeszcze (lniany też mi coś łagodzi ale nie tak jak aloes).

Stary 2011-10-05, 15:11   #43407
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Używam na skalp. Nie mam problemów z wypadaniem jako takim, ale jak mi coś podrażni skalp to momentalnie też włosy lecą. Pomaga. "Łupież" (łuszcząca się, grzybków raczej nie mam) maleje po kilku użyciach. Łagodzi bezcennie jak piecze lub swędzi, jak muszę umyć szamponem to tylko z furą żelu na każdym możliwym etapie - do szamponu, do odżywki, po myciu i potem w psikaczu jeszcze (lniany też mi coś łagodzi ale nie tak jak aloes).
Na tym mi najbardziej zależy już mam rozdrapane rany na linii czoła/włosów dziś byłam w aptece ale babka powiedziała mi ze może zamówić za 16 zł 30ml ale to mi się nie opłaca za drogo i za mała ilość. Myśle,że przez neta zamówie.A powiedz mi jeszcze jakiej firmy masz żel?
62 cm
Moje włosy
Stary 2011-10-05, 15:21   #43408
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:

dzięki ja kupiłam sobie na straganie pietruszke zasusze i będe płukać
Super Ja w sumie wiele takich ziół mam w ogródku, więc jak bym tylko wiedziała na co to wszystko jest to bym sobie robiła płukanki...
Stary 2011-10-05, 15:23   #43409
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Na tym mi najbardziej zależy już mam rozdrapane rany na linii czoła/włosów dziś byłam w aptece ale babka powiedziała mi ze może zamówić za 16 zł 30ml ale to mi się nie opłaca za drogo i za mała ilość. Myśle,że przez neta zamówie.A powiedz mi jeszcze jakiej firmy masz żel?
Teraz mam nowy Gorvita KLIK . Obawiałam się tej wody mineralnej w nim ale skalp przyjmuje go dobrze. Gęsty jest więc rozcieńczam wodą. Nie ma koloru i prawie nie pachnie.

------------
Widzę że wywaliło adres. Na DOZie jest. Mam ten w tubce, kupiłam gdziekolwiek bo potrzebowałam na już.

-----------------
Oczywiście wiesz, że nie ma panaceum ani żelu idealnego Ten jest obiektywnie bezpieczny, ale zacznij od próby alergicznej zanim walniesz na podrażnioną skórę.

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-10-05 o 15:36
Stary 2011-10-05, 15:36   #43410
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Oliwa z oliwek należy do wnikających, miód może usztywniać, lecytyna z jajka świetnie całość rozprowadzi i zniweluje ładunki... Jednak może być ciężko.
Zastanawiałam się, czy nie zastosowałaś rycyny. To by był dopiero ciężar!
Ale... możesz też reagować w ten sposób na któryś ze składników - choćby na oliwę. są osoby, które się z nią nie lubią.
A ja bym prosiła jednak o jakieś aktualne zdjęcie włosów. Ale włosów, bo ładną sylwetkę i buzię już poznałyśmy Tylko włosy słabo było widać
Tak powiem, że nie wyobrażam sobie myć tylko jeden raz włosów, bo zazwyczaj są tak przetłuszczone, że nawet jak nic na nie nie nałożę to szampon za pierwszym razem nawet nie zacznie się pienić... mogę sobie myć i myć i nic... dopiero jak spłuczę i nałożę go jeszcze raz zaczyna się pienić... Więc sobie nie wyobrażam...
Co do zdjęcia to zaraz skoczę zrobić jakieś zdjęcie włosów... albo coś znajdę...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości