|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#43471 | ||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
Cytat:
biedactwo Fryzjera pogonić ![]() A ja Cię proszę, nie idź jeszcze poprawiać Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A w zmywaniu delikatnym szamponem praktyka mistrzynię czyni. Kiedyś się uda (nie każdy olej, ale na pewno). Jeśli będą tłuste, zrobisz warkocz. Cytat:
Dziwne.Sprawdź, proszę z innym olejem. Może efekt będzie lepszy. Zamówione mazidlaki doszły? Cytat:
Acha - nie dopuść, by najkrótsza warstwa (ta wierzchnia) była krótsza na sucho niż do ramion. Cytat:
Jesteś na bardzo dobrej drodze. ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Mnie się podoba Ale z Ciebie ładna kobietka! Cytat:
nie robiłam, ale skoro białko ma właściwości usztywniające, to coś w tym jest...Jednak wolałabym psikadło miodowe. Cukry proste ![]() Cytat:
Niestety jak puch już jest, to można go tylko lekko zmniejszyć. Najlepiej czymś z silikonem lub olejem. W żelu są często wysoko humektanty (choćby gliceryna), więc może się nie nadać. Może być też odzywka b/s. Koniecznie przeczytaj artykuł Volyovej na ten temat: część 1. i część 2 Cytat:
|
|
#43472 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie no przesadzam, ale po wielu nieudanych eksperymentach ostrożniej do kombinowania podchodzę.
|
|
|
|
|
#43473 |
|
Zakorzenienie
|
tak naprawdę to ja nie wiem co mam z nimi zrobić, szkoda mi ich jeszcze bardziej zniszczyć, ale nie mogę chodzić z takim kolorem
![]() teraz to nie wiem, czy się śmiać czy płakać
|
|
#43474 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Znowu Was zaniedbuję Ale 30h na uczelni, 20h w pracy, dojazdy, zumba i basen zostawiają mi naprawdę niewiele czasu na internet A propos basenu właśnie mam do Was pytanie: teraz będę chodzić regularnie raz w tygodniu i nie wiem co zrobić z włosami... Pływam bez czepka. Idę zazwyczaj z włosami nadającymi się już do mycia, spinam wysoko, no ale chlor i tak się dostaje do nich. Po pływaniu nakładam duuuużo Garniera z karite i spłukuję, na odciśnięte trochę odżywki b/s (też więcej niż zazwyczaj) no i tu pojawia się problem, bo mamy jedną suszarkę z TŻ i on z niej korzysta bo ma średniej długości włosy ale grubaśne i długo mu schodzi, ja suszę taką basenową. I mam po tym smętne strąki Zazwyczaj spinam je na noc i następnego dnia zaplatam warkocza i myję wieczorem... Ale może powinnam jakoś inaczej działać??No i mam hydrolat aloesowy i nie wiem jak i z czym go wykorzystać
|
|
#43475 | |||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
A czy rzadki, czy gęsty, to już ma średnie znaczenie.Acha - często sporo zależy od rodzaju siemienia. Czasem te same proporcje mogą dać dużo rzadszą konsystencję żelu tylko dlatego, że siemię jest kiepskie. Cytat:
![]() Nie mogę utrafić na autorkę. Malinko, to Twój patent? Cytat:
Pomoczyłam włosy, spłukałam i nakładałam Naturię lanianą plus żel aloesowy o zapachu babcinego mydłaCytat:
Podobnie oleje. Spokojnie. Próbuj i sprawdzaj, bo Twoje włosy mogą reagować całkowicie inaczej Cytat:
Ja uciekam. Przyjemnego popołudnia I nadrobiłam nareszcie
|
|
#43476 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ech, no dobrz, ale wstaję rano spuszona i nie mam czasu myć, a jakoś trzeba się ogarnąć, ewentualnie spuszą mi się kłaki w ciągu dnia. Nie umiem póki co ogarnąć problematyki wilgotności powietrza, bo jeśli nie chcę polimerów, to nie bardzo wiem, jak zabezpieczać olejami. Na moich piórach odpada raczej stosowanie olejów po myciu. W odżywkach d/s zawsze kończy się przyklapem, jako b/s (kropla roztarta na dłoni i ugniatanie) to tylko wybitnie ostrożnie, a i tak czasem przesadziłam. Nie zepnę, bo w tej chwili najdłuższa warstwa na sucho sięga mi końca szyi, najkrótsza końca ucha. No dobra, wygląda na to, że jak wylezie puch, to muszę go znieść do następnego mycia :/ |
|
|
|
|
#43477 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
patent zerżnięty od Demci naszej ![]() ale ona go wyszukała w wątku o żelu lnianym o ile dobrze pamiętam ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Cytat:
![]() z hydrolatu na pewno psikadła będą fajne, popatrz w receptariuszu
|
|
|
#43478 | |
|
Rozeznanie
|
Kup koniecznie.Ja byłam na początku sceptycznie nastawiona na ten porost ale już tyle razy zmierzyłam,że w końcu musiałam uwierzyć ![]() Cytat:
![]() ale tej fryzjerce na prawde należą się ________________ Wiecie co tak siedze i myśle co by tu na noc na włosy nałożyć.......
|
|
#43479 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś po raz pierwszy spałam na chuście a'la satynowej.
Rano włoski baaardzo ładnie wyglądały ![]() Chyba się w końcu skuszę na prawdziwą satynę
|
#43480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#43481 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
no zazwyczaj uwielbiam mój przód a jak spojrzę an tył to mi przechodzi...
Cytat:
Cytat:
ja: "to moje naturalne" ona: "no zartujesz, ale az takie krecone!" i któraś z reszty "ona w ogóle mycie odżywką" no i musiałam tłumaczyc i tez patrzyły na mnie jak na dziwadło.. a jak zobaczyły gazetowe paznokcie to juz całkiem na punkcie paznokci tez mam hopla ![]() u mnie to samo chyba trzeba z tym po prostu zyc... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
w sumie to ciesze się nawet patrząc na pusaka w prostych wygladałabym jak zmokła kura przy tej długosci a tak jest fajnie ![]() Cytat:
ok lece do Malinki zaraz poprzytulam w imieniu wszystkich, bo ta fryzjerka chyba na prawde jej krzywde zrobiła... jak mi pisała wczesniej to myslalam ze przesadza tak jak ze scieciem ... no ale zobaczymy..
|
|
#43482 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nic na nie nie nakładałam... umyłam tylko szamponem rumiankowym, może dzisiaj coś nałożę na nie... ![]() Nie wiem czy będzie widać, tu miałam dłuższe włosy, jakiś tam skręt jeszcze był... ale to nawet w jednej trzeciej nie było to co kiedyś;/ tu miałam włosy robione rumiankiem, dlatego takie jasne...
Edytowane przez sailormaary Czas edycji: 2011-10-06 o 16:36 |
|
|
|
|
#43483 |
|
Zakorzenienie
|
Pociesz Mgiełko naszą Malinkę i ucałuj
I napiszcie potem dziewczyny, jak spotkanie Wam minęło ![]() Ale mam okropną ochotę na jakieś egzotyczne owoce, mango, granat, papaja, mmm |
|
|
|
#43484 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Dobra, ostatecznie udało mi się zrobić ten żel z siemienia lnianego. Ale trudno go było przecedzić. Przez sitko nie dało rady, musiałam przez gazę... A to dość żmudna robota
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cerę mam normalną. I to w kierunku suchej. Pryszczy czy innych problemów skórnych nie mam ![]() Cytat:
|
|
#43485 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, czy u Was jeż - jako u Kręconowłosych - bardzo woolno widać przyrost włosa? U mnie rosną przeciętnie, myślę, że nieco ponad 1cm miesięcznie, jednak widać to tylko po odroście, bo dalej nowe cm gubią się w lokach
Bardzo mnie to drażni, bo staram się zapuszczać włosy, a efekty bardzo marne. Od kilku tygodni piję codziennie drożdże i liczę, że może to coś pomoże...
|
|
#43486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Deszczowy dzien. Dzisiaj bedzie minimum minimorum - mycie odzywka, ds, bs i zel. W nastepnym tygodniu takze. |
|
|
|
|
#43487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na porost piję też herbatkę z pokrzywy i skrzypu, a i na paznokcie ładnie działa |
|
|
|
|
#43488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo muszę co jakiś czas podciąć to co urosło, bo np się rozdwoiły . Strasznie jest zapuszczać kręcone włosy.
|
|
#43489 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Jak lizak, za małą mam dupkę
Zresztą pożyczyłam kiedyś i ciężkie toto i skacze śmiesznie :PCytat:
Raz chyba z tydzień płakałam, pani nie zrozumiała i obcięła mnie na chłopaczka :/No cóż, kobiety bardzo kochają swoje włosy Nie przejmuj sięCytat:
Farbowanie zdrowych włosów jest trudne :/ Cytat:
Cytat:
I oponka się znajdzie ![]() Cytat:
Ten zestaw nie ma prawa zaszkodzić, o ile nie masz śmiertelnej alergii na miód/oliwę a raczej nie masz bo o tym się wie ;] Po jednym użyciu jakby przypadkiem wyprostowało to umyjesz SLSem i po krzyku ![]() Cytat:
![]() Jest w FAQ albo artykułach o lokach na basenie, pływanie bez czepka jest złe. Poszukaj sobie. Z suszeniem to ja Ci powiem tak... Znalazłam sobie basen 3-5 minut od domu, suszę czymkolwiek tyle żeby nie kapało, kaptur/czapka/zależnie od pory roku i strzała do domu i tam normalnie myję. Ale to też dlatego że jakbym nie wzięła prawdziwego prysznica po basenie to szlag mi skórę trafi, nie lubimy się z chlorem ;] No ale te 3x do roku to się mogę wysilić ![]() Zabierz TŻowi suszarkę, niech on się basenową męczy ;] Ty masz długie i potrzebujesz porządnej żeby nie chorować! Będą Ale nie dziśNie zdążyłam Chyba kiedyś zrobię bezczela i się z pracy w ciągu dnia urwę ;] Bo blisko mam Coś mi się należy za bezpłatne nadgodziny ;]Zonk Cytat:
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-10-06 o 17:55 |
|||||||
|
|
|
#43490 |
|
Zakorzenienie
|
To znowu ja
Stałam się dziś fanką płukanki lnianej. Włosy superowe, nie rozleciały się przez cały dzień Byłam szukać promotora. Potem była u niego moja znajoma, i mówi do mnie, że doktor rzekł, że drugą licencjalistką jest "ta... no kurcze, imienia teraz nie pamiętam. Ale ma takie piękne kręcone włosy" ![]()
|
#43491 |
|
ma zielone pojęcie
|
No zonk, zonk... I naprawdę nie wiem dlaczego mi tak jajko włosy rozjaśniło
|
#43492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwszym razie rozjaśniło?
|
|
#43493 |
|
ma zielone pojęcie
|
Tak. Przez ok. 7 godzin trzymałam na włosach (pod czepkiem i ręcznikiem) ubite całe jajko (a dokładniej 3, chociaż spokojnie 2 by starczyły).
|
#43494 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I tak siedzę;D Dam fotkę jak coś z tego wyjdzie Nie wiem czy bym chciała, żeby mi jeszcze bardziej rozjaśniło włosy:P znowu mnie będą brać za głupią;D:P Teraz się trochę uspokoili jak mam ciemniejsze włosy Nie pomyślała bym, że żółtko może rozjaśnić włosy:P
|
|
|
|
|
#43495 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
A nie ma za co Staram się być na bieżąco, ale czytam piąte przez dziesiąte niestety. Nie dam rady inaczej. Cytat:
.
|
||
|
|
|
#43496 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). Demciu, gdzież Ty?Rewelacyjny komplement i na pewno szczery!!! A mnie dziś szwagierka (ta, którą próbuję przeciągnać na naszą stronę, ale prócz dwóch małych kręconych dzieweczek urodziła jej się właśnie trzecia i jako zajęta mama nie ma czasu wejść na wizaż) powiedziała, że mocniej mi się pokręciły.
|
|
#43497 |
|
Zakorzenienie
|
Hm...No dziwne. A mocno Ci rozjaśniło włosy? Jaki jest Twój wyjściowy kolor?
|
#43498 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Czy dość mocno, to trudno powiedzieć, ale zmiana jest widoczna.
Cytat:
Naturalnie mam jasny zimny blond. Farbowany szamponetkami na rudo. Potem rozjaśniałam włosy rozjaśniaczem do blondu. Dwa lata później znowu szamponetkowałam na rudo, a potem rozjaśniałam blond farbą... (Wiem, wiem, za dużo tego, już sobie dałam spokój z agresywną koloryzacją). I właśnie na takie włosy położyłam jajko. Część moich włosów pamięta rozjaśniacz i farbę, część "tylko farbę", no i mam odrobinę własnego odrostu. Jajko rozjaśniło całe włosy
|
|
#43499 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Były zdrowe więc pewnie szybko dojdą do poprzedniego stanu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kupię Czekam tylko aż będzie dostępny. Cytat:
![]() Cytat:
szczery i nie wymuszony![]() Na pierwszych zajęciach po wakacjach mój były promotor sprawdzał obecność i przy okazji prosił aby każdy powiedział na jaki temat pisał pracę dyplomową oraz kto był jego promotorem. Doszedł do mojego nazwiska, więc powiedziałam temat (wtedy zauważyłam, że mnie nie poznaje) i pyta mnie - pamięta Pani może, kto był Pani promotorem? Opowiedziałam, że on to zrobił zdziwioną i trochę jakby zawstydzoną minę i z tekstem do mnie - oj nie poznałem, inaczej Pani wygląda. Chyba przez włosy. Tylko nie wiem, czy zmiana na plus czy minus ![]() Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-10-06 o 19:38 |
|||||
|
|
|
#43500 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Wieki mnie tutaj nie było...Ale teraz w wolnej chwili podczytuje Was w poszukiwaniu inspiracji i motywacji. Zasady CG stosuje już od ponad roku...Przez ten czas miewałam chwile zwątpienia (albo raczej rozleniwiłam się niemiłosiernie) jednak obiecałam sobie poprawę ![]() Dla przypomnienia: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=122 W załączniku zdjęcie z wyjazdu wakacyjnego na Grunwald,włosy czesane (średniowieczne fryzury...),spalane słońcem i myte jedynie szamponem Alterry i wydaje mi się,że nie wyglądają aż tak źle. Gdy tylko będę mogła uaktualnię dziennik i wrzuce tutaj lepsze zdj.
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:50.

biedactwo 
)
Sama mam bardzo przetłuszczające się włosy. Już w połowie podstawówki musiałam je myć codziennie 
Dziwne.
To prawda? 

Dzisiaj idę podciąć
Ale 30h na uczelni, 20h w pracy, dojazdy, zumba i basen zostawiają mi naprawdę niewiele czasu na internet
A propos basenu właśnie mam do Was pytanie: teraz będę chodzić regularnie raz w tygodniu i nie wiem co zrobić z włosami... Pływam bez czepka. Idę zazwyczaj z włosami nadającymi się już do mycia, spinam wysoko, no ale chlor i tak się dostaje do nich. Po pływaniu nakładam duuuużo Garniera z karite i spłukuję, na odciśnięte trochę odżywki b/s (też więcej niż zazwyczaj) no i tu pojawia się problem, bo mamy jedną suszarkę z TŻ i on z niej korzysta bo ma średniej długości włosy ale grubaśne i długo mu schodzi, ja suszę taką basenową. I mam po tym smętne strąki
Pomoczyłam włosy, spłukałam i nakładałam Naturię lanianą plus żel aloesowy o zapachu babcinego mydła

-47-48-49-50
pewności brak. Na pewno odżywki cebulki i złagodzi podrażnienia. A skoro odżywi cebulki, to jest też szansa, że włos przestaną wypadać. Na pewno wzmocni, więc - jak by nie patrzeć - warto

ja tez myślałam, ze naturalsa 

Zresztą pożyczyłam kiedyś i ciężkie toto i skacze śmiesznie :P