|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
| Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
|
9 | 23,68% |
| Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
|
2 | 5,26% |
| Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| "Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
|
22 | 57,89% |
| Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
|
3 | 7,89% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
bardzo fajny pomysł
bo ja napewno pojadę na ten basen i tak jak piszesz byłoby raźniej a z tego co czytałam to dziecko może być tylko z jednym rodzicem na zajęciach ![]() Cytat:
ale wczoraj zasypianie poszło już o niebo lepiej Cytat:
![]() Witam się z poranną kawusią ![]() My już od 8 na nogach ale tak mi się nie chciało wstawać pod kołderką tak cieplutko a na zewnątrz brrrr. Nocka spoko, mały wisiał na cycu jak zwykle ale nie budził się bardzo Teraz ma drzemkę.
|
||
|
|
|
#3752 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dziękujemy Cytat:
Cytat:
![]() Moja leniucha nie chce mówić Cytat:
Jakaś masakra z tym księdzem. Nie możecie ochrzcić w innej parafii?? Może spróbujcie poszukać bardziej przyjaznego księdza?? A najlepiej jak macie w pobliżu zakonników np dominikanów, oni nie oceniają i nie robią problemów. W mojej starej parafii tak było, cieszyli się, że nowy członek kościoła będzie... tak chyba powinno być. Powodzenia!!! Cytat:
Teraz przed chrzcinami Lenki też próbę do chrztu mieliśmy - na szczęście tylko jedną ![]() U nas dziś noc kiepska, teraz gwiazda śpi, a ja zmykam do pracy. Miłego dzionka!!!
|
|
#3753 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
|
#3754 |
|
Zadomowienie
|
tajka88, kwartalinka gratulujemy ząbków
![]() kasienkakg dlatego wzięłam ten bezrękawnik większy rozm. 80 a moja chodzi na razie w 68 - 74 więc będzie może na wiosnę87czarna buziaki dla Majki za skończone 7 miesięcy coralady kochana ja bym na twoim miejscu poszukała innego kościola i księdza. Ja tak przy najmniej miałam zrobic gdyby nasz proboszcz też wymyślał...(chrzestny nie chodzi do kościoła, spowiedzi itp.) na szczęscie nic mu nie przeszkadzało, bo chrzestny z innej parafii więc go nie sprawdzał ![]() kochana szukaj bo szkoda twoich nerwów ![]() a my juz rawie spakowane na zabieg mam ogromnego stesa, szczególnie o znieczulenie dziecka :/dzwoniłam dziś do tego centrum pediatrii, bo okazało się, że Mała ma w oku gronkowca... pani dr poinformowała mnie, że to w niczym nie przeszkada i zabieg będzie....a już miałam nadzieję, że nas to minie
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu" (H. Elzenberg) Edytowane przez n.ik.a Czas edycji: 2011-10-17 o 12:24 |
|
|
|
#3755 | ||
|
Zakorzenienie
|
witajcie!
my juz po lekarzu, na szczęście płuca czyste. Lena dostała syrop wykrztuśny, krople dosutne, mocniejszy Nasivin, tantum verde do gardła. wszystko spływa i dlatego tak kaszle. w ciągu tygodnia powinno sie polepszyć , oby. a dziś moja Lenusia kończy 7 miesięcy ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
ciekawe jak pójdzie nam jedzienie
|
||
|
|
|
#3756 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bryyy! ![]() Noc w miare, jedna pobudka o 3 ale o 7 juz syncio zadecydowal, ze koniec spania Zabralam go do naszego wyrka i tatus sie nim zajal![]() Co do Kosciola. Ta szacowna instytucje wymyslil czlowiek nie Bog, wiec nie dziwota, ze pelno chaosu tam panuje ![]() Dzis zaczynam przygotowania do wyjazdu. Musze sprawdzic czy w ogole sie zapakuje ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
! Bedzie dobrzeCytat:
dla Leny!!!! Ja to sie wpienilam jak moj plul moim gotowaniem a ze sloiczka zjadl ladnie A moje zdecydowanie lepsze w smaku niz tamto. Ciekawa jestem co w takim razie tak naprawde dodaja do tych sloiczkow, zeby zachecic nasze dzieci do ich jedzenia
|
|
#3757 |
|
Zakorzenienie
|
iweczkacieszę się,że płucka czyste
![]() nika jesteśmy z Tobą!!! ;*
|
|
#3758 | |||
|
Raczkowanie
|
Cześć Wam
Mam chwilę na przerwę w pracy i tak po krótce przejrzałam co u Was ![]() My też ![]() Cytat:
powinno pomóc.Nie. I żałuję. ale nic straconego, bo moja blizna wciąż lekko czerwona, wiec jeszcze można coś zdziałać. Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny, mam wrażenie, ze Wasze Dzieci wszystkie już siadają/raczkują itp.... Mój Maksio nawet nie zabiera się do siadania, a jutro kończy 7 m-cy.... On z leżenia całkiem na wznak-płasko nie chce podnosić głowy.... ale wystarczy podać mu palce- podniesie się sam do siadu chętnie, tak samo wystarczy położyć go leciutko pod kątem, na jakiejś małej poduszce - podnosi się sam... ale z płaskiego leżenia nic....Jesteśmy pod kontrolą neurologa, póki co nie widzi zastrzeżeń, ale czas płynie a z Niego wciąż leniuszek w tej kwestii...boję się, że jak tak dalej pójdzie to skończy się rehabilitacją.... Proszę powiedzcie , ze mamy jeszcze czas...
|
|
#3759 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
melduję, że żyjemy i mamy się dobrze, ale od czwartku nie było nas w domu i internet poszedł w odstawkę. Na szczęście niewiele stron przybyło, więc postaram się nadrobić, ale chyba już nie dziś, bo od rana mamy gości i teraz też czekam na odwiedziny
|
|
|
|
#3760 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
gratulujeCytat:
mój zasypia na moich rekach pijac wode/herbatke albo ze smokiem Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#3761 |
|
Zakorzenienie
|
ja jednak zrezygnowałam z podania grudkowego obiadku, bo Lena marudzi-ledwo leki jej wcisnęłam
![]() dzis na obiad był słoiczek królik z ziemniakami z Hipp, taki biały, zjadła pół słoiczka, ale chyba srednio Jej smakowalo, bo sie krzywiła |
|
|
|
#3762 | |
|
Zakorzenienie
|
my wczoraj miałyśmy ciężki dzień, mała była trochę marudna, zwymiotowała biedulka cały obiadek, ale chyba dlatego, że chciałam jej dać z grudkami dzisiaj za to po raz drugi zjadła cały słoiczek obiadku teraz mam drugą drzemkę nika ![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
Iduś nie siedzi ani nie raczkuje
|
|
#3763 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do kosciola to ja bede sie martwic kiedys jak sie zdecydujemy na chrzest my bez slubu to chyba 6 kategorii![]() Cytat:
![]() superCytat:
ale ja juz jej daje kasze nestle i tyle:P plus czasami chlebka zje odrobinke i bedzie te 3g:PU nas powoli leci. Mama jutro o 6 rano ma samolot i leci do domu. Lenka rosnie jak na drozdzach... przemieszcza sie gdzie che. Dzis spadla z lozka na podloge, bo tz sie obidzil i poszed do salonu, a ja dalej spalam... Lena sie obudzila przeszla przez poduszki i poleciala... na szczescie Tz wysunal takie plastikowe pudla z ikei wiec najpierw poleciala na nie a poznej na kafelki. Dzis kupilismy Lenie krzeselko na rower za 2 i pol miesiaca bedziemy robic wycieczki, bo teraz jedna osoba musi isc z wozkiem druga na rowerze http://www.decathlon.es/silla-nino-s...d_8197441.htmlI mamy zamiar kupic taki kask http://www.decathlon.es/casco-unscar...d_8199001.htmlnika- bedzie dobrze ![]() NAJLEPSZEGO DLA DZIECIACZKOW
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-10-17 o 18:06 |
|||
|
|
|
#3764 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
super że płucka czyste ![]() Cytat:
Cytat:
Denerwują mnie te coraz krótsze dni Tak szybko robi się ciemno i dopada mnie taki melancholijny nastrój.
|
|||
|
|
|
#3765 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() fajny ten fotelik |
|
|
|
|
#3766 |
|
Zadomowienie
|
dzięki kochane za wsparcie
subtelle Kalinki rehabilitantka powtarza, że każde dziecko inaczej się rozwija i każde ma inny czas na siadanie, raczkowanie czy przewracanie się na brzuszek. Nie martw się jeszcze cię Maksio zaskoczy ![]() marta ja używam contratubex ale jak mi się przypomni. Rana nadal czerwona i czasem ciągnie ale podobno o roku daje o sobie znać
|
|
#3767 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
przyznaję nadrobiłam pobieżnie nie mam ostatnio czasu Oli bardzo absorbujący nie wiem co mu jest trzeba ciągle z nim siedzieć bo jak nie to armagedon
![]() w ten weekend zaczełąm też szkołę i tak leci ten czas ![]() Cytat:
![]() Cytat:
zdrówka ![]() Cytat:
Cytat:
mnie się podoba jej podejście do niektórych spraw ![]() Cytat:
bo tu chodzi o pół łyżeczki kaszy sypkiej Cytat:
mój ma 6,5 miesiąca i nie siedzi pewnie, nie raczkuje, na brzuchu wytrzymuje 10minut (w porywach)
|
|
#3768 | ||||||||||
|
Raczkowanie
|
hejo!
słońce tak pięknie świeciło, że aż żal było siedzieć w czterech ścianach więc my dziś większość dnia poza domem, najpierw małe zakupy a potem spacer z koleżanką i jej 6 miesięczną córeczką ![]() Cytat:
![]() dziś z jedzeniem jeszcze gorzej, dziecko zacisnęło usta tak mi się wydaje, że to ta dynia jej wyjątkowo nie pasuje jutro spróbuję coś bez dyni i zobaczymy Cytat:
mnie dziś znajoma namawiała żebyśmy z dziewczynkami poszły na basen, ale jakoś nie jestem przekonana właśnie dlatego, że na zewnątrz zimno już.....obawiam się, że może się to skończyć chorobą ![]() Cytat:
dla małej gadułyCytat:
![]() u nas sytuacja podobna i trzymam kciuki żeby mnie to czasem też nie spotkało bo ja mało cierpliwa jestem do sytuacji beznadziejnych a taką właśnie wydaje mi się ocenianie ludzi nie na podstawie rozmowy a zapisków ![]() kilka lat temu zostałam poproszona o bycie chrzestną u córki mojej przyjaciółki i oczywiście poszłam do kancelarii parafii, w której aktualnie mieszkałam, niedługo wprawdzie bo nie cały rok, ale jedną kolędę przyjąć zdążyłam dodam, że przyjęłam bo chciałam i co się okazało??? że w aktach zapisku o przyjęciu przeze mnie kolędy nie ma ![]() co się nadyskutowałam z proboszczem to moje, nie rozumiałam dlaczego mam coś udowadniać (a w dodatku co niby bo czy wiarę można "zmierzyć" ilością przyjętych kolęd ) tylko dlatego, że ktoś nie uznał za stosowne wpisać zdania do akt...no ale najważniejsze, że sprawę jakoś rozwiązaliście Cytat:
![]() Cytat:
i trzymamy żeby wszystko się udało Cytat:
i najserdeczniejsze życzenia Cytat:
nie martw się, tym bardziej jak jest pod stałą opieką neurologa Łucja też jeszcze nie raczkuje, nie siedzi samodzielnie robi dokładnie tak jak napisałaś, jak jej podaję palce to sama ciągnie do siadu jak ją położę na płasko (choć to powoli staje się niewykonalne ) to od razu się przewraca na brzuch, zresztą tak się ostatnio ubieramy ![]() Cytat:
Cytat:
dla małej głodomorry
|
|
|
#3769 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja nie wyobrażam sobie chodzić tak do kościoła. przecież to k. można dostać Cytat:
![]() Cytat:
brawa za 7 m-cy ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3770 |
|
Zakorzenienie
|
kucala z glowka na pudle i sie trzesla... wiec sie przestraszyla, ale po 2 minutkach sie smiala
|
#3771 |
|
Zakorzenienie
|
coralady żenada z tym księdzem....tylko w kosmos takiego. I żeby uniknąć takich sytuacji my wcale nie chrzcimy....bezbożnicy
![]() iweczka za 7 miesięcy ![]() tajka oj to dobrze, że w miarę miękkie lądowanie Lenka miała.... ![]() Dziewczyny, dziecka swojego nie poznaję, poszłam dzisiaj na spacer, znowu mu kombinezon założyłam i po 4 minutach zasnęło.... Tym bardziej, że nie najlepiej się czuję, no ale już trudno.Na dodatek osłabia mnie nasza budowa....co jeden dobrze zrobi to następny to spierdzieli....
|
|
|
|
#3772 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
najważniejsze, że lądowanie w miarę miękkietyle świata jej już pokazaliście, że dziewczyna żądna przygód jest ![]() a zakupy fajne, szczególnie kask twarzowy Cytat:
![]() dziękujemy mnie też niektóre rzeczy wprowadziliśmy zanim jeszcze książka trafiła do naszych rąk ![]() Cytat:
a co Ci intuicja podpowiada: lubi ciepełko czy to ograniczenie przez kombinezon?
*mój wiosenny promyczek* **moje jesienne słoneczko** Edytowane przez kwartalinka Czas edycji: 2011-10-17 o 22:06 |
|||
|
|
|
#3773 |
|
Zakorzenienie
|
kwartalinka chyba ograniczenie, bo ciepło w lecie było, a wył
Z drugiej strony przy ubieraniu teraz jest straszny ryk, no ale przynajmniej na spacerze błoga cisza....
|
|
|
|
#3774 |
|
Zadomowienie
|
marta_27 jutro
i nadal prosze o kciukiNiunia moja już śpi od 19. Obudziła sie tylko na kąpanie i jedzonko...wszamałam 125 ml mojego mleka i dalej śpi. Pewnie wyczuwa mój stres, bo dziś bardzo płaczliwa była. udało mi się jednak iść z nią na godzinny spacer. Dobra kochane idę spać, bo czeka mnie pobudka przed 4 bo Mała ma wtedy dostać jeść i później długo, dlugo nic. Nie wiem jak to wytrzyma...oby nie płakała...ale musi być silna! dobranoc
|
|
#3775 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
będzie dobrze, myśl pozytywnie lecę spać dobranoc
|
|
|
#3776 | ||
|
Wtajemniczenie
|
heloł
zaraz idę spać, żeby nie bylo, że ja taki ranny ptaszek Cytat:
![]() może masz racje z tą dynią, bo pamietam, że kilka dziewczyn pisało, że ta dynia dzieciaczkom nie smakowała, ja na wszelki wypadek nie kupiam nigdy sloiczka z dynią ![]() Cytat:
![]() lecz się szybko kobieto, bo sie zamęczysz ![]() miłego dnia |
||
|
|
|
#3777 | ||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
Mateusz wczoraj padł o 20 i obudził się rano o 6. jesień przyszła to i szybciej kąpiel i spanie będzie bo w lato przeważnie o 21-22 chodził spać. wczoraj pierwszy raz zniosłam wózek z tego mojego 3 piętra. najpierw z Mateuszem na jednej ręce i stelażem w drugiej zeszłam na dół, a później wróciłam po gondolę. jak tak codziennie będę latać to siłownia mi nie będzie potrzebna a w ogóle to mam beznadziejny wózek, tzn fajny jest ale wszystkie koła nam się przebiły i kurde nawet nie wiem kiedy. no i jeździłam na flakach i będę jeździć dalej jak mąż nie poskleja bo na reklamację jak oddamy to zostaniemy na 2 tyg bez wózka Cytat:
Cytat:
![]() a ona usypiana będzie do tego zabiegu że na czczo musi być? Mateusz nieźle zniósł głodówkę przed usypianiem, a czasem był na czczo od 3 rano do 12 nawet. przespał większość czasu, więc może nie będzie tak źle. mam nadzieję że Kalinka też dobrze zniesie cały zabieg. żeby wszystko poszło sprawnie i bezboleśniezmykam na śniadanko dziewczyny dziś są te kody do rossmana na pampersy. jeszcze są bo właśnie odebrałam Edytowane przez marta_27 Czas edycji: 2011-10-18 o 08:10 |
||
|
|
|
#3778 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie kochane żeby nie było
![]() jestem i żyję tylko czasu nie mam ostatnio na pisanie.. czasami podczytam parę postów ![]() w niedziele Wiktorek ma chrzciny.. naszczęście nie miałam problemów z proboszczem jak coralady i inne mamy ![]() tez przecież nie mamy ślubu.. tyle ze spowiedź i komunia nie będzie brana pod uwagę.. no i musze napisać dekralację że wychowam dziecko wedle praw kościoła ( komunia bierzmowanie religia i te inne sprawki)mam mnóstwo roboty jak wiecie odnawiam trochę chatkę.. choroba moja minęła a mały wcale nie zachorował naszczeście.. ![]() Wiktor waży już 8900 i jest coraz bardziej kumaty..bystry i chętny do nowych umiejętności..( zabaw) np. zaczyna tonowac swoje dzwieki gardłowe (śpiewa)..strasznie mu sie to podoba a szczególnie jak ja mu śpiewam albo włączam mu muzykę..radość bezcenna cały czas się rusza.. macha.. trzymając go pod paszki skacze jak żabka ..śpi jak chce raz lepiej raz gorzej.. częściej w moim łózku ![]() kochane widzę że ząbków przybyło...Łucja i Lenka brawo GRATULUJĘ SERDECZNIE ![]() my nadal bezzebni ![]() wszystkiego najlepszego kochanym szkrabom za ukończone miesiące przede mną cieżki tydzień generalne sprzatanie i pieczenie i gotowanie.. chrzciny robię w domku .. przyjeżdzają jedni i drudzy rodzice z daleka więc na parę dni.. wiec same rozumiecie.. ![]() w domu będzie gwarno ale wesoło tyle że nie będę miała raczej czasu na wizaz.. ![]() bardzo Was kochamy z Wikusiem i tęsknimy ale musimy trochę dać na wstrzymanie ![]() przepraszam
|
|
|
|
#3779 | |||
|
Zakorzenienie
|
hejo
moja maruda przechodzi samego siebie... nie wiem co mu jest... może zęby może nie ![]() Cytat:
![]() budowa to ciężka sprawa... współczuję problemów. my mamy zamiar w przyszłym roku się budować ![]() ufff.... co za ulga Cytat:
![]() Cytat:
inteligentna taka jestem że nie sprawdziłam a była okazja i nakupiłam będę mieszać z moją zupką może to zejdzie
|
|
#3780 | ||
|
Zakorzenienie
|
hej
my juz oglądamy ddtvn nocka średnia, ale głównie dlatego, że ja nie mogłam spać, i kilka razy do małej wstawałam Cytat:
Cytat:
![]() to może na noc kup mu otulaczek ![]() mój tz tez ostatnio bywa gościem w domu i sie wkurzam
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.

Będzie raźniej 
bo ja napewno pojadę na ten basen i tak jak piszesz byłoby raźniej a z tego co czytałam to dziecko może być tylko z jednym rodzicem na zajęciach
)
pod kołderką tak cieplutko a na zewnątrz brrrr. Nocka spoko, mały wisiał na cycu jak zwykle ale nie budził się bardzo 
za drugą babcię 

mam ogromnego stesa, szczególnie o znieczulenie dziecka :/

A moje zdecydowanie lepsze w smaku niz tamto. Ciekawa jestem co w takim razie tak naprawde dodaja do tych sloiczkow, zeby zachecic nasze dzieci do ich jedzenia

kla ski:
i nadal prosze o kciuki