Biżuteryjny wątek plotkowy VII - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-19, 14:30   #1021
tolinka83
Zadomowienie

Dot.: Biżuteryjny wątek plotkowy VII

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
A nie mam prawa? Otyłość też jest chorobą, czasem wynika z aniedbania, czasem z innych przyczyn. Tak samo jak branie antykoncepcji. I co, musze się tłumaczyć, że wyglądam tak a nie inaczej, bo coś tam?
Ok, przesadziłam. Ale dlaczego nie bić się o refundowanie leków wspomagających walkę z uzależnieniem od nikotyny? Widzę tyle samo dobrych powodów. Tylko że państwa na wszystko nie stać. No, chyba że się przeprowadzimy do Szwecji, tam ostatnio obniżyli podatki, bo się okazało, że mieli wpływy do budżetu znacznie większe niż przewidywali
Może dlatego nie refundowac że nikt nie rodzi się z uzależnieniem od nikotyny....
tolinka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 14:40   #1022
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
Otyłość też jest chorobą, czasem wynika z aniedbania, czasem z innych przyczyn. Tak samo jak branie antykoncepcji. I co, musze się tłumaczyć, że wyglądam tak a nie inaczej, bo coś tam?
Zauważ, że nie czepiam się sformułowania "otyłość' ale formy jaką obrałaś za leczniczą.
To nie jest "ja sobie stwierdzę, że mam endometriozę i ja sobie wybiorę lek". Sposób leczenia jest określony przez lekarza i zapewniam Cię, że lecznie otyłości również jest w części refundowane. Leczenie endometriozy i przedwczesnej menopauzy - nie jest refundowane wcale.

Cytat:
Ok, przesadziłam. Ale dlaczego nie bić się o refundowanie leków wspomagających walkę z uzależnieniem od nikotyny?
Dlatego, że z tym nałogiem możesz poradzić sobie sama [i niech nikt mi nie mówi, że nie można - wszystko jest kwestią odpowiedniej motywacji]. I nie mam nic przeciw refundacji pod warunkiem, że NAJPIERW pomogą w walce z rzeczywistymi chorobami a nie zamiast tego. Z chorobą wymagającą podania odpowiednich leków - nie poradzisz sobie sama "dobrymi chęciami".

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Biedronka1 Pokaż wiadomość
Ania, ale znając naszą rzeczywistość to będzie tak, że 1 osoba na 100 będzie stosować te środki jako lek a reszta podepnie sie pod to i też będą miały refundację .
Lekarze mają kontrole, jeśli przepisują zbyt dużo recept na zniżkę.
Ponadto refundacja sama w sobie nie jest zła nawet dla tych, które stosują ten lek w celu antykoncepcyjnym, ponieważ aborcja jest u nas nielegalna. Rozumiałabym brak refundacji [i też wyłącznie w celu antykoncepcyjnym - czyli przy chorobach refundacja jest], jeśli jest dostępna aborcja na życzenie [nawet odpłatna].
W innej sytuacji rodzi się przymus - ty mas kasę, to i na seks jest pozwolenie; ty nie masz kasy więc albo zrezygnuj z seksu [popęd jest naturalny] albo rodź pod przymusem.

Edytowane przez nagaLy
Czas edycji: 2011-10-19 o 14:42
nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 14:52   #1023
staska_stasia
Zakorzenienie

Refundacja antykoncepcji jako leku- ok, przejdzie. Ale antykoncepcji jako antykoncepcji "bo tak chcę, bo nie potrafię się powstrzymać, bo mój partner nie chce w prezerwatywie" nie. Kurcze, mnie nauczono, że jeśli mnie na coś nie stać, to powinnam się postarać załatwić coś w inny sposób lub z tego zrezygnować.
Zaznajomiłam się z uzasadnieniem do ustawy. Na refundację antykoncepcji od 250 do 500mln, gdy tymczasem na in vitro tylko 100-150mln przewidują. Dla mnie jest to dosyć rażąca dysproporcja.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 14:54   #1024
Biedronka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nagaLy Pokaż wiadomość
Lekarze mają kontrole, jeśli przepisują zbyt dużo recept na zniżkę.
Ponadto refundacja sama w sobie nie jest zła nawet dla tych, które stosują ten lek w celu antykoncepcyjnym, ponieważ aborcja jest u nas nielegalna. Rozumiałabym brak refundacji [i też wyłącznie w celu antykoncepcyjnym - czyli przy chorobach refundacja jest], jeśli jest dostępna aborcja na życzenie [nawet odpłatna].
W innej sytuacji rodzi się przymus - ty mas kasę, to i na seks jest pozwolenie; ty nie masz kasy więc albo zrezygnuj z seksu [popęd jest naturalny] albo rodź pod przymusem.
Ania, dla mnie to nie jest takie jednoznaczne. Nasze Państwo jest biedne i musi nastepować selekcja co do refundacji.
I argument, aby była refundacja na leki, dzięki którym będę mogła się za przeproszeniem "bzykać" do woli, kiedy nie ma pieniędzy na naprawdę poważne schorzenia nie jest zbyt silny
Biedronka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 14:58   #1025
Martva
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem jak to jest ze stosowaniem antykoncepcji jako leku, ale czy taka kuracja trwa tak bardzo długo żeby była refundowana ??
Choruję na endometriozę. To jest choroba nieuleczalna, trwa sobie do menopauzy (naturalnej, można sobie zrobić farmakologicznie, ale wraca). Antykoncepty jej nie leczą, ale zaleczają, tak że jesteś w stanie w miarę normalnie funkcjonować.
Ja chyba i tak będę musiała wrócić do hormonów za 175 zeta (w taniej aptece, normalna cena to 200-250), bo zwykłe antykoncepty przyjmowane oczywiście bez żadnych przerw na krwawienie dość nagle wzięły i przestały działać.
Seks dla mnie nie istnieje, bo się boję o zęby. Tak jakby ktoś sobie pomyślał że chcę wyłudzać refundację żeby móc sie radośnie puszczac na prawo i lewo czy coś.
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 15:21   #1026
nagaLy
Zakorzenienie

Hiehie - niektórych prezerwatywy miesięcznie wychodzą drożej, niż tabletki
Gdyby popęd nie był podarowany nam w naturze to zgadzam się w pełni - można zrezygnować - ale niestety rzeczywistość jest inna.
Swoją drogą ciekawa jestem [serio nie wiem] czy leki na obniżenie popędu są legalne i... refundowane?
Jeśli chodzi o in vitro, to też popatrz na skalę tego ile osób zażywa antyki a ile potrzebuje in vitro.
To też zmusi część lekarzy do korzystania z naprotechnologii. Zaraz araz - bo to ma swój bardzo dobrze ukryty cel. Zastraszająca ilość lekarzy przepisuje hormony stymulujące - na KAŻDĄ walkę z potencjalną niepłodnością - zamiast zdiagnozować. A jak się nie udaje wymusić owulacji "w 14 dc" to kwalifikują do in vitro. Tymczasem tylko ok 30% owulujących kobiet [wg prf. Roetzera], owuluje podręcznikowo, cała reszta, czyli te 70% owuluje w innych dc. Lekarze pakują najpierw Clostilbegyt [a jak nie działajak powinno to cholernie drogie zamieniki], potem ordynują "od 16 dc" [bo przecież wg nich owu tylko 14dc może nadejść] każą braćpochodne progesteronu, które skutecznie mogą zablokować owulację nawet, jeśli organizm właśnie robił do niej przymiarkę. Trzy razy tak "sobie" zrobią a potem odsyłąją na in vitro. Nie może być więc tak, że in vitro będzie w pełni refundowane, każdy przypadek, bo zrobi się jak w Norwegii - moją zdrową koleżankę wysłali na iv - nawet bez wcześniejszej stymulacji pracy jajników - bo w kilka cykli Jej się nie udało zajść w ciążę.. no ludzie! Ba - bez stymulacji to pikuś - ale i bez żadnych badań. Pacjent z głowy, odhaczony, "następny proszę". Zdrowa para ma do roku na zajście i nie ma zmiłuj, natury nie oszukasz. A przyspieszyć kosztem podatników? Bezsens. Niech to refundowanego iv przystępują pary naprawdę tego potrzebujące. Akurat siedzę w tym temacie i wiem jak wyglądają przygotowania do iv od podszewki - tak u nas jak i w innych krajach. Póki iv nie jest refundowane - lekarze liczą się z kasą PACJENTA i sam pacjent się z tą kasą liczy. I jakieś 90% zdrowych par zajdzie w przeciągu roku naturalnie [statystyki wg "Molekularnych podstaw rozrodczości człowieka i innych ssaków" - pod red. prof. Macieja Kurpisza.]

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
Ania, dla mnie to nie jest takie jednoznaczne. Nasze Państwo jest biedne i musi nastepować selekcja co do refundacji.
I argument, aby była refundacja na leki, dzięki którym będę mogła się za przeproszeniem "bzykać" do woli, kiedy nie ma pieniędzy na naprawdę poważne schorzenia nie jest zbyt silny
Zgadzam się
Ale tylko w sytuacji, kiedy miałoby dojść do pełnej refundacji, czyli także w celu antykoncepcyjnym. Wtedy refundacja całości dopiero, gdy leki na inne ciężkie choroby - także będą refundowane.
Refundacja w przypadkach takich, jak u Martvej - powinna być, bo skala osób cierpiących na endometriozę i inne przypadłości które mogą być leczone lub zaleczane wyłącznie drogą podania leków hormonalnych, jest ogromna.

Edytowane przez nagaLy
Czas edycji: 2011-10-19 o 15:25
Stary 2011-10-19, 15:32   #1027
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Taka dyskusja to i ja sie wypowiem.
Abstrahując od spraw światopoglądowych to też uważam, że rozważać refundację antykoncepcji (nie mówię o przypadkach leczenia hormonami) i in vitro można dopiero wtedy, jeśli będzie wystarczająco dużo pieniędzy aby leczyć wszystkie choroby zagrażające życiu. A niestety wiemy jak jest...
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 18:01   #1028
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Jako że na forum biżuteryjnym są specjalistki od niemal wszystkiego, to chciałam spytać o telefon.

Mam LG GD510 i od dwóch dni pogorszyło mu się - tj. cały czas pokazuje, że bateria jest naładowana. W pewnym momencie wylącza się i przy próbie włączenia okazuje się, że się rozładował. Ewentualnie jeśli po odłączeniu od ładowania wyłączę go i włączę ponownie, to stan baterii zmienia się już na bieżąco. Trochę to upierdliwe, więc chciałam spytać czy jest to kwestia baterii czy może samego telefonu? Jakieś przypuszczenia czy nie da się tego stwierdzić na odległość?
Stary 2011-10-19, 18:06   #1029
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ResurrectionOfHappiness Pokaż wiadomość
Abstrahując od spraw światopoglądowych to też uważam, że rozważać refundację antykoncepcji (nie mówię o przypadkach leczenia hormonami) i in vitro można dopiero wtedy, jeśli będzie wystarczająco dużo pieniędzy aby leczyć wszystkie choroby zagrażające życiu. A niestety wiemy jak jest...
No właśnie. Nic dodać, nic ująć.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 18:11   #1030
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Tralalala, a ja właśnie wybywam na spotkanie z Poznańskimi biżuteryjkami
Stary 2011-10-19, 19:05   #1031
mamahania
Zadomowienie

GG do mamahania

loquacee- Ale super! Wypijcie za moje zdrowie Szkoda,ze do kwietnia jest tak daleko a do Polski taki kawal drogi
Stary 2011-10-19, 19:25   #1032
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

A propos specjalistek od wszystkiego...
Chciałam w Carefourze oddać dzisiaj pieluchy i okazało się, że zwrotów nie przyjmują... Normalnie szczęka mi opadła... Wielokrotnie oddawałam coś w sklepie i to z różnym asortymentem...
Mogli mi odmówić?
Stary 2011-10-19, 19:36   #1033
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
A propos specjalistek od wszystkiego...
Chciałam w Carefourze oddać dzisiaj pieluchy i okazało się, że zwrotów nie przyjmują... Normalnie szczęka mi opadła... Wielokrotnie oddawałam coś w sklepie i to z różnym asortymentem...
Mogli mi odmówić?
Mogli. Jeśli towar jest pełnowartościowy to niestety sklep może nie przyjąć zwrotu. Tylko internetowo przysługuje nam to prawo

Stary 2011-10-19, 19:37   #1034
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Internetowo to wiadomo...
Takie odwracanie się plecami do klienta...
Jakoś w innych sklepach nie ma problemu...
Stary 2011-10-19, 20:02   #1035
maly_karaluszek
Zadomowienie

A jak już przy pieluchach jesteśmy, przypomniało mi się. Czy znacie miejsce (w sieci lub stacjonarnie Wawie/okolicach) gdzie można kupić kolorowe pieluchy tetrowe, ale jednolite, a nie w jakieś słodkie pieskomisie, i możliwie ciemne? Ostatecznie zakupię błękitne w pieskomisie (takie są najlepsze z tego co sama znalazłam), ale może któraś widziała, dużo mam tu urzęduje Aha, no i oczywiście żeby cena nie szokowała i nie hurt, potrzebuję raptem ze 2 sztuki (ale jednakowe) lub 1 większą.
maly_karaluszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 22:05   #1036
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Cytat:
Napisane przez loquacee Pokaż wiadomość
Tralalala, a ja właśnie wybywam na spotkanie z Poznańskimi biżuteryjkami
A z nami się spotkać nie chciało! FOCH!

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 23:51   #1037
bizuteriaart
Raczkowanie

Mistrz prac ręcznych ;D ;D ;D To się nazywa oszczędność na instrumentach;D

http://www.youtube.com/watch?v=S1WKY...feature=relmfu
Stary 2011-10-20, 11:13   #1038
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Tralalala, a ja się widziałam wczoraj z Ollcią, Nami i Lunamin (i dwójką rozkosznych szkrabów ) i macie mi czego zazdrościć, bo było ekstra Niewiele brakowało a w ferworze dyskusji dziewczyny pospóźniałyby się na ostatnie tramwaje do domu Ja chcę więcej
Stary 2011-10-20, 22:05   #1039
orangecountry
Zadomowienie

GG do orangecountry

dziewczyny. mam nieskromne pytanie. czy któraś z Was wybiera się może na targi w ten weekend do Białegostoku? bo mi mój mężczyzna wymiękł a nie chcę sama iść siostra się nie da pociągnąć też może ktoś do towarzystwa ma ochotę.....?

my world , my love, my wire [czyli mój wąteczek z biżuterią.]-

wymienię:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post30284685
orangecountry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-21, 11:51   #1040
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Czy może mi ktoś powiedzieć co mam nacisnąć na FB, żeby mi pokazywało najnowsze zdarzenia a nie najciekawsze?
Kulkam co tam nabroiłaś?
Stary 2011-10-21, 17:54   #1041
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Nieeeeeeee da się! A przynajmniej ja jeszcze nie odkryłam - badziewny ten fejs teraz!!!

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-21, 19:30   #1042
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Jak się drugi raz zalogowałam, to miałam najnowsze Za to nie mogłam zobaczyć najpopularniejszych...
Stary 2011-10-21, 22:00   #1043
orangecountry
Zadomowienie

GG do orangecountry

to znaczy że nikt a nikt nie wybiera się na targi ............. ? weźcie bo będę płakać w samotności...

wymienię:
Stary 2011-10-22, 16:00   #1044
asiapimplasia
Raczkowanie

GG do asiapimplasia

Wpadł mi w ręce aktualny katalog Ikea i jest tam strona "stanowisko do pracy"-czyli właśnie dla biżuteryjki No proszę, ten zawód staje się coraz poważniej traktowany. Przyznam, że czasem mi się zdarza, że gdy ktoś mnie pyta, czym się zajmuję, a ja odpowiadam, że mam sklep z koralikami, to widzę takie 'ach... no taak...' na twarzy pytającej. W sensie, że niczym poważnym się nie zajmuję, tylko tak sobie bawię się koralikami, bo mnie pewnie z tego banku wywalili ;D
Stary 2011-10-23, 03:52   #1045
Srebrna
Zadomowienie

Asia: ludzie zasadniczo reagują podobnie, jeżeli przyznasz, że a) utrzymujesz się z zawodu ~artystycznego i jednocześnie b) nie jesteś megacelebrytą (bo im się wybacza życie z aktorstwa czy pseudopiosenkarstwa).

Sklep z koralikami brzmi zaledwie nieznacznie lepiej (sklep z butami albo majtkami jest o tyle lepszy, że w razie kryzysu ludzie dalej kupują majtki i buty, ale koralików już nie).

A IKEA wrzuciła gdzieś filmiki, proponujące rozwiązania do małych powierzchni zyciowych, i był tam m.in. stoł przykrywany pokrywą - po podniesieniu dawał biurko z użytkową ścianką przed (z paskami do przypinania narzędzi). Kusi mnie.
Stary 2011-10-23, 22:06   #1046
Lilnut
Rozeznanie

GG do Lilnut

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net...49305565_n.jpg

znajomy artysta (malarz) wrzucił sobie na FB.

z tego wynika że ogólnie artyści w każdej dziedzinie wysłuchują jeczenia -
czemu tak drogo...

podpisuję się rękami i nogami

III faza 8 VII - 10 XI

Lilnut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-23, 22:15   #1047
orangecountry
Zadomowienie

GG do orangecountry

ja też sie podpisuję rękami i nogami..!

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

a i szkoda że nikogo nie było na targach.... oj a jakie rzeczy sie działy! [ wyniosłam cały majątek z tamtąd za takie śmieszne pieniądze że żałujcie nie to że sknera jestem ale warto być stałą klientką aby mieć upust 40 procent ]

wymienię:
Stary 2011-10-23, 22:36   #1048
Srebrna
Zadomowienie

Nie pomnę, skąd:
http://whatthecraft.com/overpriced-c...dmade-pricing/
Oraz:
http://dogdaisychains.blogspot.com/2...ke-brooch.html

o kosztach i czasie spędzanym nad robotą.
Stary 2011-10-24, 22:51   #1049
extrano
Raczkowanie

Aż się boje Wam przerywać...

Czy może wiecie coś o jakimś jarmarku/targach w Warszawie w grudniu z rzeczami handmade? Oprócz Pakamery? Kiedyś bywało Modobranie, teraz nie bedzie, coś jeszcze?

Wreszcie nowości - ZAPRASZAM
extrano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 13:04   #1050
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Słyszalyście o komputerowych testach alergicznych? Macie jakieś zdanie?
http://www.bicomgabinety.pl/testy-al...dczulanie.html
Na gruponie jest oferta w moim mieście 29 zł za 1 z 4 paneli i można wykupić dwa grupony. Zastanawiam się co to warte? I czy warto zrobić taki test nie tylko mnie, ale mojej Paulinie 22 miesiące?

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości