|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to: | |||
| Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. |
|
32 | 66,67% |
| Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. |
|
1 | 2,08% |
| Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. |
|
1 | 2,08% |
| Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. |
|
10 | 20,83% |
| Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. |
|
6 | 12,50% |
| Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. |
|
0 | 0% |
| Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. |
|
3 | 6,25% |
| Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. |
|
10 | 20,83% |
| Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. |
|
6 | 12,50% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dasz radę to pestka
|
|
#3332 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Bry
![]() Niuńka śpi to szybko wpadam do was na forum o szpitalach zrobiłam reklamę mojemu w którym rodziłam i jakoś tak mi lżej na duszy ![]() kellysku moje gratulacje kochana ![]() Dziewczyny czy wy łapałyście mocz u maluszków?? Ja musze zrobić badanie moczu i dosłownie cholery dostaję. Do woreczka nie udaję się złapać, kubeczek chyba przytknęłam do skóry i też cuda wyszły. Ja pierdziu jak to zrobić??? Moja mała chrapie jak stary drwał i pierdzioszka w materacyk a ja się cieszę jak głupia że ona taka słodka
Martusieńka 11.10.2011 ![]() Szymon16.07.2013 Magdalenka 5.11.2014 i wystarczy nam tego miodu ![]() Edytowane przez irmith Czas edycji: 2011-10-25 o 17:50 |
|
|
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
A teraz trzymac kciuki za lule bo robie kluski śląskie dla Ł
|
|
#3334 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3335 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#3336 | |
|
Zakorzenienie
|
Ok, wiem, pamietam, dziekuje ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- Cytat:
kurcze no nie mam koncepcji jakbys to mogla zrobic![]() taaa pierdzioszki sa slodkie, zwlaszcza ich smrod, nozdrza normalnie wypala takie cos ![]()
|
|
|
#3337 |
|
Rozeznanie
|
Lullaaaaaaaa kluski śląskie
uwielbiam uwielbiam uwielbiam irmith ty to sobie przynajmiej suchasz pochrapywania swojej Malej a nieopodal mnie na lóżku uwalila sie teściowa i chrapie ![]() ostro !
|
|
|
|
#3338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mała siusia wtedy kiedy nie trzeba A pierdzioszki boski wiatr, nie ma przebacz
|
|
#3340 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3341 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oj tam teściowa też ludź
|
|
#3342 |
|
Raczkowanie
|
Chce mi się wyć, Młody nie przybrał nic od spadku w szpitalu i waży od 2 tygodni 3080g
![]() Soniu przytulam mocno, teraz na szczęście masz swojego Mateuszka i wszystko jest w porządku |
|
|
|
#3343 | |||
|
Rozeznanie
|
śliczności
Cytat:
![]() klas ki: Witamy Kiare po drugiej stronie brzuszkaCytat:
![]() klaski : bosz jak ten czas szybko leci![]() Cytat:
|
|
#3344 | |
|
Zadomowienie
|
I moja kolejna obiecana litania
Uciekam sprzątać w kuchni bo obiad trzeba zrobić i zjeść. Mąż właśnie wrócił z pracy, a mała jeszcze powinna z godzinę pospać. Moje zapiski po rozmowie z pediatrą - co nie oznacza, że ze wszystkim się zgadzam i się zastosuję - jak to ja ogólnie na 3 pierwsze miesiące życia CO WOLNO JEŚĆ: - wszystkie warzywa gotowane z ograniczeniem ilości kapusty i fasoli - ziemniaki, kluchy w każdej wersji (np. kopytka i te z serka) kasze i ryż - wszystkie mięsa gotowane, duszone i pieczone w folii z ograniczeniem wołowiny - wszystkie ryby - zupy na wywarze warzywnym ( nie mięsnym) doprawiane naturalnymi przyprawami a nie np. kucharkiem czy vegetą - plaski, placki z jabłkiem, ziemniaczane, omlety - oczywiście z umiarem bo to smażone - wszystkie owoce suszone surowe i z kompotu ( ja właśnie popijam kompot ze śliwek - pycha i juz czuje, że pomógł mi na wypróżnienie )- ciasta piaskowe na proszku i drożdżowe, ale te domowej roboty - herbaty ziołowe, laktacyjne i kompoty - pieczywo białe ( ciemne powoduje wzdęcia u maluszka) - po każdym karmieniu wypić szklankę płynu - jeść małe porcje ale 5x na dzień - pieczone domowej roboty wędliny i pasztety NIE WOLNO JEŚĆ: - rosołu ( mama mi serwowała, bo wszyscy tak radzili i może dla tego mała miała ostatnio problem z brzuszkiem) - mleka więcej niż 1/3 szklanki - serków, twarożków i jogurtów więcej niż 3 łyżeczki - owoców więcej jak 1/2 jabłka, gruszki, banana (??? a drugie pół do kosza???) - śmietany - zupy pomidorowej i zbyt dużej ilości pomidorów - kupnych ciasteczek - orzechów - szarlotki i ciast kruchych, nawet pieczonych w domu (jeśli można ryz z jabłkami i duszone jabłka to czemu nie można szarlotki??? przez jaja? ) - jedzenia z puszek - coli, soku malinowego, cytrusów i soków z cytrusów - więcej niż 1/2 jajka - wędzonych ryb DZIECKO: - kąpać 2-3 razy w tygodniu (akurat planuję zacząć codziennie - żeby stworzyć rytm dnia) - ubranko zmieniać rano i wieczorem - przecierać octeniseptem wszystkie fałdki - pod paszkami, za uszami ... - masujemy i natłuszczamy linomagiem, alantanem lub oliwa z oliwek (jak jest maść jest gęsta to wkładamy tubkę do ciepłej wody, lub kładziemy na kaloryfer) - czyścić oczka przegotowana wodą lub sola fizjologiczną - przerwa w karmieniu 2,5 do 3,5h a w nocy do 5h starsze dzieci dłużej - można dopajać glukozą z apteki (1 łyżeczka na 100ml wody) - jak będzie starsze to herbatki Hippa - to co dr. wyznaje, ale to jej zdanie: jeśli nie zrobi kupy w ciągu 24h to podać czopek glicerynowy dla dzieci - na gorączkę czopek 10-12ml na 1kg ciała dziecka - witaminy dla kobiet karmiących, tran, wapno (Kalperos 1000ml na dobę) zaleciła mi wykonanie Usg główki, jamy brzusznej i bioderek w 6-8 tygodniu W Warszawie podobno świetnym specjalistą jest dr. Kuszyk przyjmujący w przychodni na Płockiej 49 i gdzieś na Waryńskiego. badanie jest płatne ale podobno warto. i to by było na tyle 19natka88 - maratonu cmentarnego się nie boję, bo chcę z nią jechać tylko na 1 cmentarz i 15 minut samochodem od domu co do soku malinowego się nie znam a co do orzechów to są ciężkostrawne nawet dla dorosłych, więc u dzieci mogą powodować wzdęcia cotko - wcale tak nie idzie, bo mała nie bardzo chce jeść, co prawda co ja mogę mówić po tygodniu, jak wy walczycie po 2 miesiące. Ale wierzę że jak się do czegoś uparcie dąży to się uda madzialena-lublin jak by ci chcieli robić cc, to ja ze swojego doświadczenia polecam - po za drobnymi pociągnięciami szwu już na drugi dzień nic nie czułam. Nawet się bałam, co będzie po wyjściu do domu bez leków przeciwbulowych i okazało się, że są zbędne ![]() Cytat:
pierwsza kąpiel w domu? my już 2 zaliczyliśmy, bo mi babsztyle w dniu wypisu nie chciały małej wykapać, bo stwierdziły, ze mam to wieczorem sama zrobić w domu. Dwa inne maleństwa z pokoju wykąpały, bo nie było wiadomo, czy dostana wypis i się dziewczyną fartnęło, bo wypisy jednak dostały.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
|
|
|
|
#3345 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3346 |
|
Zakorzenienie
|
no i nie było tak strasznie
pierwsza kapiel za nami , teraz possał cyca i w sumie niby spi ale cos tam sie odzywa w łozeczku i sie zastanawiam czy zaraz znów na cyca nie przyjdziea powiedzcie mi wasze malenstwa tez maja zimne łapki? |
|
|
|
#3347 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) , czasami jak mały puści cyca to mu się bokiem buzi wylewa, a mimo to go dokarmiam bo mimo, że prawie non stop na cycku to waga ledwo co.poza tym jak miał żółtaczkę (miał?) to , to też zmienia obraz rzeczy. Bo one senne i zasną nawet głodne. Ja pamiętam jak Filip miał poziom powyżej 10-ciu to spał głodny a teraz to awantura roku jak nie da się jeść. Dosłownie krzyczy na mnie ).Gosia, ale twoja malutka, to ma prawo mało jeść, chociaż nie podważam twoich słów. Każdy problem duży, chociaż twój wydaje się rozwiązany skoro mała przybrała ![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3348 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
No to Madzia trzymamy kciuki za Ciebie. Myslę, że jak chcą Cię położyć to chyba na wywołanie co? No bo na ktg to można dojechać... Trzymam nieustannie kciuki. Cytat:
![]() Cytat:
Kochana dokarm go troszkę mm. Nic mu nie będzie. Zobaczysz. Ja też mam dużo pokarmu i dokarmiam mm. Nie zadręczaj się tylko dzialaj. Jeden posiłek mm i będzie dobrze. Zobaczysz
|
|
#3349 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękujemy to dotyczy matek karmiących ogolnie, nie przy stwierdzoinej sakzie białkowej? raczej się nie zgodzę z octenisptem, to jednak lek odkażający, a nie do stosowania w fładkach u mnie położna mówiła, ze firma produkująca octanicept zaliczyła "atak" na [położnictwo i pediatrów i dlatego tak polecaja. a po nim np lubią się kikutki ciągnąć i dlatego często teraz się u chirurga laduje ze źle gojącym się pępuszkiem. ja generalnie jadłam wg tej listy, a skaza się pojawiła.... mam wrażenie, że to jest w genach-jak ma być to będzie.ja np jem białe pieczywo, a w nim serwatka. a ciemnego też sama nie mogę jeść właśnie ze względu na problemy jelitowe
|
|
#3350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam Cię rozumiem. Wiele już przeszłam z kp i z perspektywy czasu stwierdzam, że czasami nie ma sensu tak bardzo chciec, ponad wszystko. |
|
|
|
|
#3351 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Aa2 fajnie ze juz jestes
i opis przeczytałam - wymordowali cie w tym szpitalu biedaku ale grunt ze juz ok ![]() Madzialena zeby sie mała sama zdecydowała wyleźć ![]() Cytat:
?dała jakies mleko?ja moją dzis odbijałam podczas karmienia każdego po 2,3 razy - masakra bo karmienie przez to trwa godzinę ale póki co jest lepiej z brzuchem...odpukać odpukać odpukać bo do nocy jeszcze chwile ![]() Cytat:
![]() Cytat:
za kąpiel moja ma zimne rączki i stópkiCytat:
) ale moze i cos w tym jest
|
||||
|
|
|
#3352 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3353 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za pierwsza kapiel....moja tez ma zimne lapki..... ale ponoc to normalne...
|
|
#3354 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwna ta lista.
Ja jem prawie wszystko z listy "nie wolno" i doradczyni laktacyjna, mówiła, żeby nie przesadzać ponieważ i tak to jedzenie w małych ilościach dostaje się do pokarmu. Mówiła, że powinno się unikać alergenów, czosnku i cebuli a resztę podawać ostrożnie i obserwować. Poza tym mówiła że właśnie kompoty wolno, ale nie te które gotuje się z pestkami. Wydawało mi się, że skoro oni mają te szkolenia z doradztwa to ich wiedza jest raczej wiarygodna... ale jak widać ile osób tyle opinii. A ja bym się chyba wściekła gdybym miała jeść tylko 3 łyżki jogurtu . albo skończyła małego bananka w połowie ![]() ![]() Za to pediatra jak i wiele innych źródeł podaje że po miesiącu życia dziecko wypróźnia się rzadziej, czasami właśnie do 10 dni i czopki rozleniwiają pupkę... |
|
|
|
#3355 | ||
|
Zadomowienie
|
u nas też zimne łapki, to normalne
Cytat:
a mała już drugą porcję mleka pół na pół z bebilonem zjadła i śpi snem zasłużonym. po raz pierwszy od dłuuugiego czasu nie było dwóch godzin marudzenia od 16ej do 18ej. po zjedzeniu 80 ml mm spała od 15:30 do 17:45. szybko ją wykapaliśmy, wrąbała 90 ml mm i zasnęła bez słowa Cytat:
|
|
#3356 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nerwus. Zasysa, wypluwa, pręży sie, odchyla główkę. Znowu zasysa i tak w kółko. Karmienie trwa godzinę, a czasem i dłużej i on w końcu pada chyba ze zmęczenia. Budzi się za 40 minut bo glodny i znowu. Mleko mam i to dużo. Myślałam że mu za dużo leci to odciągałam trochę i go dostawialam. Nie pomogło. Najlepsze jest to, że są karmienia kiedy zassie i jest ok. Dzisiaj było tak. O 15 dalam mu cycka pojadł chyba 20 minut i spał 2h... Kolejne karmienie - poraż ka i kończy się butlą z mm. ![]() Cytat:
A ja nie jadłam zakazanych a i tak miał problem ze wzdęciami i brzuszkiem....Espumisan poszedł w ruch. Gosia81 Dzieki za listę
|
|
#3357 |
|
Rozeznanie
|
też też, ale to noramlne
|
#3358 |
|
Zakorzenienie
|
Małgosia to mamy podobnie. Chociaż powiem, że zazdroszczę tego spania po 2h czy 40 minut. Mój dopiero dzisiaj śpi po cycku ( chyba godzinę już). A tak to czasami karmię go po 4 godziny nawet przez to przysypianie.
Mam nadzieję że nam się unormuje. A jak nie, to mm też da radę
Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2011-10-25 o 19:23 |
|
|
|
#3359 | ||
|
Zadomowienie
|
mój też
![]() ale po wizycie u lekarza mam się cieszyć, że chce jeść i ładnie przybiera więc się cieszę ![]() głodomorki górą! btw śpiący aniołeczek wogóle to zauważyłam masę fotek wątkowych dzieciaczków - wszystkie takie kochane ![]() i jak te kluseczki? Cytat:
![]() Cytat:
za pierwszą kąpiel moje też ma chłodne, staram się chować mu rąsie pod kocyk, ale takie ma nieskoordynowane ruchy że po 3sekundach już ich tam nie ma ![]() danika mi też mówili żeby odbijać tak często jak się tylko da. ja też się staram po 2-3razy i jest lepiej czasem tylko w nocy jak go karmię i zaśnie mi przy jedzonku to żal mi go wybudzać. ale odbijanie to jest to! monia dobrze wychwyciłam, ze też karmisz aptamilem comfort? aga dzięki za stronkę, zamówiłam i sab simplex już do mnie leci no i muszę pochwalić mojego Miłeczka, bo dzisiaj w nocy dał mamie pospać kładłam spać o 23 potem pobudka była o 2.30 i następna o 6.20
|
|
#3360 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Za każdy mrazem jak śpi po 2h to mam nadzieję, że zacznie się normować. Następne karmienie i kapa ![]() Dokarmiam mm. Poczekamy zobaczymy. Poki co lepiej lub gorzej jakoś idzie
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

ale czy Amelcia nie jest już "za duża" (jak to brzmi
ale może mi się źle kojarzyło. czytałaś w necie opinie, czy to działa na starsze dzieciaczki?

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

ostro !

mała siusia wtedy kiedy nie trzeba 

przytulam mocno, teraz na szczęście masz swojego Mateuszka i wszystko jest w porządku
klas ki:
ehh fajnie powspominać bo dziś mija 2 mc odkąd Staś się urodził!!! 

i opis przeczytałam - wymordowali cie w tym szpitalu biedaku ale grunt ze juz ok