Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa! IX/X - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to:
Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. 32 66,67%
Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. 1 2,08%
Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. 1 2,08%
Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. 10 20,83%
Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. 6 12,50%
Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. 0 0%
Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. 3 6,25%
Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. 10 20,83%
Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. 6 12,50%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-25, 17:48   #3331
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
ja tam się nie znam ale czy Amelcia nie jest już "za duża" (jak to brzmi) na tę owieczkę? mnie się zawsze kojarzyło, ze te owieczki to dla takich maluszków tuz po urodzeniu ale może mi się źle kojarzyło. czytałaś w necie opinie, czy to działa na starsze dzieciaczki?
Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
U nas sprawdza się tylko w nocy. Po karmieniu mała nie zawsze zasypia od razu, wtedy kładę do łóżeczka, daję smoka, włączam owcę i Zuzia odpływa
Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
u mnie sie sprawdza jak mala jest spiaca w ciagu dnia...bo wieczorem o dziwo potrafi juz sama zasypiac ( mamusia jest dumna z niej )
Z tym ze jak bicie serduszka sie konczy to po jakis 2 min mala sie wybudza....
to jednak się nie znam

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
wiesz u małego ewidentnie widac jak głodny hehe nawet babki w szpitalu powiedziały ze pewnie potrzebuje wiecej bo duzy chłopak

co tam karmienie dzis pierwsza kąpiel az normalnie sie boje)

dasz radę to pestka

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 17:48   #3332
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Bry

Niuńka śpi to szybko wpadam do was na forum o szpitalach zrobiłam reklamę mojemu w którym rodziłam i jakoś tak mi lżej na duszy

kellysku moje gratulacje kochana to już

Dziewczyny czy wy łapałyście mocz u maluszków?? Ja musze zrobić badanie moczu i dosłownie cholery dostaję. Do woreczka nie udaję się złapać, kubeczek chyba przytknęłam do skóry i też cuda wyszły. Ja pierdziu jak to zrobić???

Moja mała chrapie jak stary drwał i pierdzioszka w materacyk a ja się cieszę jak głupia że ona taka słodka

Magdalenka 5.11.2014

i wystarczy nam tego miodu

Edytowane przez irmith
Czas edycji: 2011-10-25 o 17:50
irmith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 17:49   #3333
lullaby_ml
Zakorzenienie

A teraz trzymac kciuki za lule bo robie kluski śląskie dla Ł
Stary 2011-10-25, 17:51   #3334
aa2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
dasz rade a jak czegos nie wiesz to dzwoń
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 17:52   #3335
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2011-10-25, 17:53   #3336
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
dasz rade a jak czegos nie wiesz to dzwoń

Ok, wiem, pamietam, dziekuje

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Cytat:
Napisane przez irmith Pokaż wiadomość
Bry

Niuńka śpi to szybko wpadam do was na forum o szpitalach zrobiłam reklamę mojemu w którym rodziłam i jakoś tak mi lżej na duszy

kellysku moje gratulacje kochana to już

Dziewczyny czy wy łapałyście mocz u maluszków?? Ja musze zrobić badanie moczu i dosłownie cholery dostaję. Do woreczka nie udaję się złapać, kubeczek chyba przytknęłam do skóry i też cuda wyszły. Ja pierdziu jak to zrobić???

Moja mała chrapie jak stary drwał i pierdzioszka w materacyk a ja się cieszę jak głupia że ona taka słodka
Jej, lapanie moczu u maluszkow to chyba jak walka z wiatrakami co? chociaz jak lulek na mnie sika to moze bym jakos dala rade kurcze no nie mam koncepcji jakbys to mogla zrobic
taaa pierdzioszki sa slodkie, zwlaszcza ich smrod, nozdrza normalnie wypala takie cos
Stary 2011-10-25, 17:56   #3337
mmadziaa
Rozeznanie

Lullaaaaaaaa kluski śląskie uwielbiam uwielbiam uwielbiam

irmith ty to sobie przynajmiej suchasz pochrapywania swojej Malej a nieopodal mnie na lóżku uwalila sie teściowa i chrapie ostro !
mmadziaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 17:56   #3338
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Ok, wiem, pamietam, dziekuje

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Jej, lapanie moczu u maluszkow to chyba jak walka z wiatrakami co? chociaz jak lulek na mnie sika to moze bym jakos dala rade kurcze no nie mam koncepcji jakbys to mogla zrobic
taaa pierdzioszki sa slodkie, zwlaszcza ich smrod, nozdrza normalnie wypala takie cos
Ja walcze i walcze i nic, albo wszystko ucieka bokiem albo wynik skopany mała siusia wtedy kiedy nie trzeba

A pierdzioszki boski wiatr, nie ma przebacz

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2011-10-25, 17:57   #3339
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

Cytat:

zrob tez pare dla mnie....
Stary 2011-10-25, 17:57   #3340
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
My z tz tez bylismy wychowani na mm ale presja spoloeczenstwa na karmienie piersia jest porazajaca i latwo jest sie w to wkrecic myslac ze jest sie wyrodna matka. To jest najgorsze w tym wszystkim. Dlatego brawa i szacun malgosi ze nie dajesz sie w to wciagnac
nagonka straszna. Trzeba dużo samozaparcia.
Stary 2011-10-25, 17:58   #3341
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Napisane przez mmadziaa Pokaż wiadomość

irmith ty to sobie przynajmiej suchasz pochrapywania swojej Malej a nieopodal mnie na lóżku uwalila sie teściowa i chrapie ostro !
oj tam teściowa też ludź

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2011-10-25, 17:59   #3342
Aiszka22
Raczkowanie

Chce mi się wyć, Młody nie przybrał nic od spadku w szpitalu i waży od 2 tygodni 3080g Mam mu na jeden posiłek dać mm, ale jak wróciliśmy od lekarza to zasnął jak kamień i nie chce się dobudzić na jedzenie Chyba też skończymy na mm i będę z tych "wyrodnych", tylko dlaczego on się nie najada moim mlekiem skoro mam go dużo, a on zawsze ładnie zasypia?

Soniu
przytulam mocno, teraz na szczęście masz swojego Mateuszka i wszystko jest w porządku
Aiszka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 18:06   #3343
anuska_s
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość

Z racji wczorajszego chwalenia się chwalę się i ja
śliczności
Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość
kellysss urodziła

Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość

Kiara urodziła się o 7.51 , poród trwał niecałe 5 godzin . Kiara pięknie je cyca i dużo śpi

Gratulacjeklas ki: Witamy Kiare po drugiej stronie brzuszka:jupi :
Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
co do pierwszego.... to wczoraj wieczorem jak mały zasnął zaczełam czytac jak ja to trafiłam na porodówkę , boziu aż mi łzy staneły w oczach ehh fajnie powspominać bo dziś mija 2 mc odkąd Staś się urodził!!!

Gratulacje kellysss
za dwa miesiąceklaski : bosz jak ten czas szybko leci
Cytat:
heja
jestem w domku od wczoraj czytałam troche co tam ale nie nadrobię dwóch tyg niestety
tęskniłam

no a teraz troche poopowiadam 11 pojechalismy na IP i dowiedziałam sie ze wywoływac kroplówką od razu nie beda ze najpierw przez 3 dni sa zastrzyki przygotywujace macice czy jakos tak wiec 3 dni lezenia i nic nie robienia bo nic mnie po nich nie wzieło, po tych 3 dniach szłam na kroplówke łaziłam cały dzien bolały mnie nogi i byłam zmeczona jak nie wiem, oczywiscie skurczy i akcji porodowej brak wiec wróciłam na sale i miałam miec dzień przerwy i zas nastepna kroplówka dobrze ze w sobote miał dyżur normalny lekarz i powiedział mi ze postaramy sie urodzic i ze przebije mi pecherz płodowy (jakby był jkais inny to pewnie zas byłaby kroplówa i dzien przerwy) ale ten stwierdził ze lepiej tak, w sobote jeszcze zroił mi masaz szyjki -o raju troche bolało ale to nic w porównaniu z badaniem połoznej która dzien wczesniej sprawdzała jak wysoko jest szyjka
w niedziele zeszłam na porodówke no i podpieli mnie pod kroplówe i standardowo pod ktg no i sobie leze zapis sie robi i nagle przyszły połozne, jakies dwie baby i widze ze idzie lekarz wiec juz wiedziałam ze cos nie tak-okazało sie ze mały traci tetno i lekarz zarządził zeby wołac wszystkich na cc( z jednej strony sie wystraszyłam a z drugiej pomyslałam ze skończy sie czekanie i bede miała w końcu malego) no ale połozne mnie poprzekrecały podpieły inna kroplówke i sie unormowało wiec musiałam biegac z kroplówa, lekarz przebił pecherz poleciały wody no i chodzenie
po 1 kroplówce pojawiły sie słabe skurcze ale marne, pytałam co jak sie nie rozkręci to powiedzieli ze innej opcji nie ma i dzis juz urodze i na góre na oddział nie wrócę, bo tak czy siak muszą cos zrobic bo wody odeszły wiec jakby sie nie rozkręciło to byłay cc, po 15 i 2 kroplówie zaczeły sie mocniejsze skurcze, babki tez mnie tam troche masowały zeby sie rozwarcie zrobiło i w ogóle dostawałam jakies czopki, zastrzyki itd jak nie na skracanie szyjki to z innych powodów
ogólnie byłam zmeczona juz wszytkim i nawet po meza nie dzwoniłam jak połozna powiedziała ze rozkreca sie akcja porodowa, chciałam urodzic i dac znac po wszystkim, ale ze nie odbierałam telefonu mąz zadzwonił na oddział i połozna powiedziała ze jak chce byc rzy porodzie to ma przyjechac bo sie zaczeło, miałam juz wtedy mocne skurcze, Seba sie troche zez łoscił ale troszke ze nie dzwoniłam bo sie martwił , ogólnie na porodówce był ze mna dwie godz, miałam skurcze ale były rzadkie i krótkie no i musiałam na skurczach troche popracowac zeby mały zszedł nizej bo był wysoko, no i potem juz łożko parcie no i wyskoczł mój mały słodziak no i szok z waga maluszka itd wszyscy byli w szoku łacznie z z lekarzem który mnie przyjmował na oddział i wyliczył wage na 3700 wiec walnoł sie o 600 gram

ogólnie nie załuje wyboru szpitala bo obsługa ze sie tak wyraze super na porodówce połozne sa rewelacyjne i jakbym miała polecic to polecam bo widzialam jak traktuja pacjentki-naprawde fajne babki, nie wszystkie zdazyłam oblukac ale z 6 spokojnie, potem jak lezałam na sali to laski jak przychodziły to tez sobie chwaliły wiec naprawde git ogólnie szpital bez kolorowych obrazkówi itd ale opieka dobra nikt mi tam nie podpadł(no dobra moze jeden lekarz)ale to dlatego ze strasznie chyba przewrazliwiony ale z ednej stony to dobrze przynajmniej maluchy dobrze przebadane

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

walneam referat he może komuś sie bedzeie chciało czytac

aaaaaaaa i gratuluje wszystkim nowym mamusiom)
witamy z powrotem na forum
Stary 2011-10-25, 18:19   #3344
81gosia
Zadomowienie

I moja kolejna obiecana litania
Uciekam sprzątać w kuchni bo obiad trzeba zrobić i zjeść. Mąż właśnie wrócił z pracy, a mała jeszcze powinna z godzinę pospać.

Moje zapiski po rozmowie z pediatrą - co nie oznacza, że ze wszystkim się zgadzam i się zastosuję - jak to ja
ogólnie na 3 pierwsze miesiące życia

CO WOLNO JEŚĆ:
- wszystkie warzywa gotowane z ograniczeniem ilości kapusty i fasoli
- ziemniaki, kluchy w każdej wersji (np. kopytka i te z serka) kasze i ryż
- wszystkie mięsa gotowane, duszone i pieczone w folii z ograniczeniem wołowiny
- wszystkie ryby
- zupy na wywarze warzywnym ( nie mięsnym) doprawiane naturalnymi przyprawami a nie np. kucharkiem czy vegetą
- plaski, placki z jabłkiem, ziemniaczane, omlety - oczywiście z umiarem bo to smażone
- wszystkie owoce suszone surowe i z kompotu ( ja właśnie popijam kompot ze śliwek - pycha i juz czuje, że pomógł mi na wypróżnienie )
- ciasta piaskowe na proszku i drożdżowe, ale te domowej roboty
- herbaty ziołowe, laktacyjne i kompoty
- pieczywo białe ( ciemne powoduje wzdęcia u maluszka)
- po każdym karmieniu wypić szklankę płynu
- jeść małe porcje ale 5x na dzień
- pieczone domowej roboty wędliny i pasztety

NIE WOLNO JEŚĆ:
- rosołu ( mama mi serwowała, bo wszyscy tak radzili i może dla tego mała miała ostatnio problem z brzuszkiem)
- mleka więcej niż 1/3 szklanki
- serków, twarożków i jogurtów więcej niż 3 łyżeczki
- owoców więcej jak 1/2 jabłka, gruszki, banana (??? a drugie pół do kosza???)
- śmietany
- zupy pomidorowej i zbyt dużej ilości pomidorów
- kupnych ciasteczek
- orzechów
- szarlotki i ciast kruchych, nawet pieczonych w domu (jeśli można ryz z jabłkami i duszone jabłka to czemu nie można szarlotki??? przez jaja? )
- jedzenia z puszek
- coli, soku malinowego, cytrusów i soków z cytrusów
- więcej niż 1/2 jajka
- wędzonych ryb

DZIECKO:
- kąpać 2-3 razy w tygodniu (akurat planuję zacząć codziennie - żeby stworzyć rytm dnia)
- ubranko zmieniać rano i wieczorem
- przecierać octeniseptem wszystkie fałdki - pod paszkami, za uszami ...
- masujemy i natłuszczamy linomagiem, alantanem lub oliwa z oliwek (jak jest maść jest gęsta to wkładamy tubkę do ciepłej wody, lub kładziemy na kaloryfer)
- czyścić oczka przegotowana wodą lub sola fizjologiczną
- przerwa w karmieniu 2,5 do 3,5h a w nocy do 5h starsze dzieci dłużej
- można dopajać glukozą z apteki (1 łyżeczka na 100ml wody)
- jak będzie starsze to herbatki Hippa
- to co dr. wyznaje, ale to jej zdanie: jeśli nie zrobi kupy w ciągu 24h to podać czopek glicerynowy dla dzieci
- na gorączkę czopek 10-12ml na 1kg ciała dziecka
- witaminy dla kobiet karmiących, tran, wapno (Kalperos 1000ml na dobę)

zaleciła mi wykonanie Usg główki, jamy brzusznej i bioderek w 6-8 tygodniu
W Warszawie podobno świetnym specjalistą jest dr. Kuszyk przyjmujący w przychodni na Płockiej 49 i gdzieś na Waryńskiego. badanie jest płatne ale podobno warto.

i to by było na tyle

19natka88 - maratonu cmentarnego się nie boję, bo chcę z nią jechać tylko na 1 cmentarz i 15 minut samochodem od domu
co do soku malinowego się nie znam a co do orzechów to są ciężkostrawne nawet dla dorosłych, więc u dzieci mogą powodować wzdęcia

cotko - wcale tak nie idzie, bo mała nie bardzo chce jeść, co prawda co ja mogę mówić po tygodniu, jak wy walczycie po 2 miesiące. Ale wierzę że jak się do czegoś uparcie dąży to się uda

madzialena-lublin jak by ci chcieli robić cc, to ja ze swojego doświadczenia polecam - po za drobnymi pociągnięciami szwu już na drugi dzień nic nie czułam. Nawet się bałam, co będzie po wyjściu do domu bez leków przeciwbulowych i okazało się, że są zbędne Ja się nie wymęczyłam, bo zabieg trwała jakieś 40 minut. Mała po 10 była już na powierzchni i też nie zmęczona porodem. A znieczulenia w kręgosłup nawet nie poczułam jak wbijali igiełkę. Teraz tylko nie mogę dźwigać nic ciężkiego po za niunią ale z tym da się żyć

Cytat:
wiesz u małego ewidentnie widac jak głodny hehe nawet babki w szpitalu powiedziały ze pewnie potrzebuje wiecej bo duzy chłopak
co tam karmienie dzis pierwsza kąpiel az normalnie sie boje)
jak dla mnie gadanie, że duży to potrzebuje zjeść - mam kilka przykładów dużych dzieci totalnych niejadków

pierwsza kąpiel w domu? będzie dobrze
my już 2 zaliczyliśmy, bo mi babsztyle w dniu wypisu nie chciały małej wykapać, bo stwierdziły, ze mam to wieczorem sama zrobić w domu. Dwa inne maleństwa z pokoju wykąpały, bo nie było wiadomo, czy dostana wypis i się dziewczyną fartnęło, bo wypisy jednak dostały.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 18:41   #3345
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aiszka22 Pokaż wiadomość
Chce mi się wyć, Młody nie przybrał nic od spadku w szpitalu i waży od 2 tygodni 3080g Mam mu na jeden posiłek dać mm, ale jak wróciliśmy od lekarza to zasnął jak kamień i nie chce się dobudzić na jedzenie Chyba też skończymy na mm i będę z tych "wyrodnych", tylko dlaczego on się nie najada moim mlekiem skoro mam go dużo, a on zawsze ładnie zasypia?

Soniu
przytulam mocno, teraz na szczęście masz swojego Mateuszka i wszystko jest w porządku

za to pogrubione

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
Uciekam sprzątać w kuchni bo obiad trzeba zrobić i zjeść. Mąż właśnie wrócił z pracy, a mała jeszcze powinna z godzinę pospać.

Moje zapiski po rozmowie z pediatrą - co nie oznacza, że ze wszystkim się zgadzam i się zastosuję - jak to ja

DZIECKO:
- kąpać 2-3 razy w tygodniu (akurat planuję zacząć codziennie - żeby stworzyć rytm dnia)

kapie codziennie

zmieniam tylko po kapieli, no chyba ze jest awaria

nie robie tego....nigdy o tym nie slyszalam

- masujemy i natłuszczamy linomagiem, alantanem lub oliwa z oliwek (jak jest maść jest gęsta to wkładamy tubkę do ciepłej wody, lub kładziemy na kaloryfer)

uzywam oliwki..

tak robie

u nas w ciagu dnia co 3h a w nocy czasem jest po 4-5 zalezy jak sie obudzi

dopajam herbatka koperkowa

- to co dr. wyznaje, ale to jej zdanie: jeśli nie zrobi kupy w ciągu 24h to podać czopek glicerynowy dla dzieci

ale nie waznym przy jakim karmieniu??

Stary 2011-10-25, 18:42   #3346
aa2
Zakorzenienie

no i nie było tak strasznie pierwsza kapiel za nami , teraz possał cyca i w sumie niby spi ale cos tam sie odzywa w łozeczku i sie zastanawiam czy zaraz znów na cyca nie przyjdzie

a powiedzcie mi wasze malenstwa tez maja zimne łapki?
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 18:45   #3347
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:

Soniu
A wysłała Cię na morfologię albo badanie moczu? Bo mnie od razu żeby sprawdzić o co chodzi.Bo problem może gdzie indziej? Ja też mam niby pokarm, czasami mnie zalewa, jak karmię na boku to czasami budzę się w kałuży ( bleee ) , czasami jak mały puści cyca to mu się bokiem buzi wylewa, a mimo to go dokarmiam bo mimo, że prawie non stop na cycku to waga ledwo co.
poza tym jak miał żółtaczkę (miał?) to , to też zmienia obraz rzeczy. Bo one senne i zasną nawet głodne.
Ja pamiętam jak Filip miał poziom powyżej 10-ciu to spał głodny a teraz to awantura roku jak nie da się jeść. Dosłownie krzyczy na mnie , bije piąstkami ( chociaż wiem, że to akurat jeszcze nieświadomie ).

Gosia, ale twoja malutka, to ma prawo mało jeść, chociaż nie podważam twoich słów. Każdy problem duży, chociaż twój wydaje się rozwiązany skoro mała przybrała

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
no i nie było tak strasznie pierwsza kapiel za nami , teraz possał cyca i w sumie niby spi ale cos tam sie odzywa w łozeczku i sie zastanawiam czy zaraz znów na cyca nie przyjdzie

Mają. Niewykształcone krążenie jeszcze.

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 18:45   #3348
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny nie kryzysić mi się tu
pozytywne myślenie to podstawa
nie załamywać się tak od razu
nie wychodzi coś raz, drugi - może za trzecim wyjdzie
Okej wezmę się w garść. Tylko proszę wytłumacz to mojemu 3 tygodniowemu dziecku. Wytłumacz, że mamusia ma "ambicje karmienia piersią" i, że przez pewien czas mama bedzię kłębkiem nerwow z wiszącym wiecznie na cycku dzieckiem. I jak moje dziecko będzie głodne, to również prosze wytłumacz mu dlaczego mama na daje mu mm.

Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość
Oj i chyba jeszcze ciotki poczekacie.
Dzisiaj byłam w szpitalu, zrobił mi usg i zbadał podwozie. Malutka waży ok.3,5 kg ale jak to dr powiedział "chyba jej dobrze siedzieć, bo nie wygląda na to, żeby coś się na dniach miało wydarzyć". I na badaniu też wyszło, że szyjka wprawdzie skrócona, ale pozamykana. Także te wszystkie skurcze które miałam nic nie przyniosły.
Pierwszy TP mam na niedzielę, najpierw chciał mnie w poniedziałek już kłaść do szpitala, ale jak się zorientował, że we wtorek jest święto to stanęło na tym ze w pon mam przyjść na ktg, a do szpitala we środę.
Tylko że jeśli nadal nic się nie będzie działo to ja sie nie dam położyć. Kolejny TP mam na jakiś 7.XI więc leżeć tylko po to żeby leżeć to bez sensu. Tym bardziej, ze boję się żeby nie było jak z moja koleżanką, której zaczęli wywoływać w dzień TP- męczyła sie 3 dni, oksy nie działała i tak się skończyło cc.
To mi tekst wyszedł
Odraz sama. Wielkie słowa
No to Madzia trzymamy kciuki za Ciebie. Myslę, że jak chcą Cię położyć to chyba na wywołanie co? No bo na ktg to można dojechać...
Trzymam nieustannie kciuki.

Cytat:
Padłam hahahahha Ale bąków nie puszcza

Cytat:

Soniu
Kochana dokarm go troszkę mm. Nic mu nie będzie. Zobaczysz.
Ja też mam dużo pokarmu i dokarmiam mm.
Nie zadręczaj się tylko dzialaj. Jeden posiłek mm i będzie dobrze. Zobaczysz
Stary 2011-10-25, 18:45   #3349
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:

CO WOLNO JEŚĆ:
- wszystkie warzywa gotowane z ograniczeniem ilości kapusty i fasoli
- ziemniaki, kluchy w każdej wersji (np. kopytka i te z serka) kasze i ryż
- wszystkie mięsa gotowane, duszone i pieczone w folii z ograniczeniem wołowiny
- wszystkie ryby
- zupy na wywarze warzywnym ( nie mięsnym) doprawiane naturalnymi przyprawami a nie np. kucharkiem czy vegetą
- plaski, placki z jabłkiem, ziemniaczane, omlety - oczywiście z umiarem bo to smażone
- wszystkie owoce suszone surowe i z kompotu ( ja właśnie popijam kompot ze śliwek - pycha i juz czuje, że pomógł mi na wypróżnienie )
- ciasta piaskowe na proszku i drożdżowe, ale te domowej roboty
- herbaty ziołowe, laktacyjne i kompoty
- pieczywo białe ( ciemne powoduje wzdęcia u maluszka)
- po każdym karmieniu wypić szklankę płynu
- jeść małe porcje ale 5x na dzień
- pieczone domowej roboty wędliny i pasztety

NIE WOLNO JEŚĆ:
- rosołu ( mama mi serwowała, bo wszyscy tak radzili i może dla tego mała miała ostatnio problem z brzuszkiem)
- mleka więcej niż 1/3 szklanki
- serków, twarożków i jogurtów więcej niż 3 łyżeczki
- owoców więcej jak 1/2 jabłka, gruszki, banana (??? a drugie pół do kosza???)
- śmietany
- zupy pomidorowej i zbyt dużej ilości pomidorów
- kupnych ciasteczek
- orzechów
- szarlotki i ciast kruchych, nawet pieczonych w domu (jeśli można ryz z jabłkami i duszone jabłka to czemu nie można szarlotki??? przez jaja? )
- jedzenia z puszek
- coli, soku malinowego, cytrusów i soków z cytrusów
- więcej niż 1/2 jajka
- wędzonych ryb

DZIECKO:
dziękujemy

to dotyczy matek karmiących ogolnie, nie przy stwierdzoinej sakzie białkowej?

raczej się nie zgodzę z octenisptem, to jednak lek odkażający, a nie do stosowania w fładkach u mnie położna mówiła, ze firma produkująca octanicept zaliczyła "atak" na [położnictwo i pediatrów i dlatego tak polecaja. a po nim np lubią się kikutki ciągnąć i dlatego często teraz się u chirurga laduje ze źle gojącym się pępuszkiem.

ja generalnie jadłam wg tej listy, a skaza się pojawiła.... mam wrażenie, że to jest w genach-jak ma być to będzie.

ja np jem białe pieczywo, a w nim serwatka. a ciemnego też sama nie mogę jeść właśnie ze względu na problemy jelitowe

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Stary 2011-10-25, 18:53   #3350
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
Okej wezmę się w garść. Tylko proszę wytłumacz to mojemu 3 tygodniowemu dziecku. Wytłumacz, że mamusia ma "ambicje karmienia piersią" i, że przez pewien czas mama bedzię kłębkiem nerwow z wiszącym wiecznie na cycku dzieckiem. I jak moje dziecko będzie głodne, to również prosze wytłumacz mu dlaczego mama na daje mu mm.
Małgosia ja nie pamiętam, gdzie problem. Zasypia Ci też ? Czy ładnie ssie, po czym krótko śpi?

Ja tam Cię rozumiem. Wiele już przeszłam z kp i z perspektywy czasu stwierdzam, że czasami nie ma sensu tak bardzo chciec, ponad wszystko.

Wymianka.
Stary 2011-10-25, 18:55   #3351
danika
Zakorzenienie

Aa2 fajnie ze juz jestes i opis przeczytałam - wymordowali cie w tym szpitalu biedaku ale grunt ze juz ok

Madzialena zeby sie mała sama zdecydowała wyleźć

Cytat:

ja generalnie jadłam wg tej listy, a skaza się pojawiła.... mam wrażenie, że to jest w genach-jak ma być to będzie.

ja np jem białe pieczywo, a w nim serwatka. a ciemnego też sama nie mogę jeść właśnie ze względu na problemy jelitowe
potwierdzila ci lekarka na wizycie tą skazę? i co poradziła oprócz tego ze masz karmic piersią bo to doczytałam ?dała jakies mleko?

ja moją dzis odbijałam podczas karmienia każdego po 2,3 razy - masakra bo karmienie przez to trwa godzinę ale póki co jest lepiej z brzuchem...odpukać odpukać odpukać bo do nocy jeszcze chwile

Cytat:
zgadzam sie z każdym twym słowem dobra kobieto czasem chcenie to niestety za mało

Cytat:

za kąpiel moja ma zimne rączki i stópki

Cytat:
masakra...ja połowe z tych zakazanych rzeczy jadłam (pomidorową i sosy pomidorowe, szarlotkę na pewno ) ale moze i cos w tym jest
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 18:59   #3352
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
raczej się nie zgodzę z octenisptem, to jednak lek odkażający, a nie do stosowania w fładkach u mnie położna mówiła, ze firma produkująca octanicept zaliczyła "atak" na [położnictwo i pediatrów i dlatego tak polecaja. a po nim np lubią się kikutki ciągnąć i dlatego często teraz się u chirurga laduje ze źle gojącym się pępuszkiem.
Zgadzam sie co do octaniseptu. Ja poszłam starą szkołą i przemywałam spirytusem rozcieńczonym z wodą niemal przy każdej zmianie pieluszki. Pepek odpadł i ku mojemu zaskoczeniu nie bylo krwi ani innych wydzielin. Octanisept też miałam ale nie używałam tak często jak spirolu
Stary 2011-10-25, 19:00   #3353
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:

za pierwsza kapiel....

moja tez ma zimne lapki..... ale ponoc to normalne...
Stary 2011-10-25, 19:00   #3354
cotynato
Zakorzenienie

Dziwna ta lista.

Ja jem prawie wszystko z listy "nie wolno" i doradczyni laktacyjna, mówiła, żeby nie przesadzać ponieważ i tak to jedzenie w małych ilościach dostaje się do pokarmu. Mówiła, że powinno się unikać alergenów, czosnku i cebuli a resztę podawać ostrożnie i obserwować. Poza tym mówiła że właśnie kompoty wolno, ale nie te które gotuje się z pestkami. Wydawało mi się, że skoro oni mają te szkolenia z doradztwa to ich wiedza jest raczej wiarygodna... ale jak widać ile osób tyle opinii.

A ja bym się chyba wściekła gdybym miała jeść tylko 3 łyżki jogurtu . albo skończyła małego bananka w połowie

Za to pediatra jak i wiele innych źródeł podaje że po miesiącu życia dziecko wypróźnia się rzadziej, czasami właśnie do 10 dni i czopki rozleniwiają pupkę...

Wymianka.
Stary 2011-10-25, 19:07   #3355
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

u nas też zimne łapki, to normalne

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
potwierdzila ci lekarka na wizycie tą skazę? i co poradziła oprócz tego ze masz karmic piersią bo to doczytałam ?dała jakies mleko?
po obejrzeniu malej, krostki na buzi, pękająca skór na płatkach uszu i zachowanie małej, stwierdziła że to skaza, nakazała odstawienie wiadomo jakiego żarełka, z łaskąbebilon przepisala.

a mała już drugą porcję mleka pół na pół z bebilonem zjadła i śpi snem zasłużonym. po raz pierwszy od dłuuugiego czasu nie było dwóch godzin marudzenia od 16ej do 18ej. po zjedzeniu 80 ml mm spała od 15:30 do 17:45. szybko ją wykapaliśmy, wrąbała 90 ml mm i zasnęła bez słowa . przedwczoraj, wczoraj o tej porze był krzyk, pisk, płacz i cierpienie z powodu kolki.

Cytat:
Zgadzam sie co do octaniseptu. Ja poszłam starą szkołą i przemywałam spirytusem rozcieńczonym z wodą niemal przy każdej zmianie pieluszki. Pepek odpadł i ku mojemu zaskoczeniu nie bylo krwi ani innych wydzielin. Octanisept też miałam ale nie używałam tak często jak spirolu
u nas też spiryt szedł jak woda a z pępkiem identycznie było.

Stary 2011-10-25, 19:07   #3356
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Małgosia ja nie pamiętam, gdzie problem. Zasypia Ci też ? Czy ładnie ssie, po czym krótko śpi?

Ja tam Cię rozumiem. Wiele już przeszłam z kp i z perspektywy czasu stwierdzam, że czasami nie ma sensu tak bardzo chciec, ponad wszystko.
Wszystko mi wyprawia przy tym cycku
Nerwus. Zasysa, wypluwa, pręży sie, odchyla główkę. Znowu zasysa i tak w kółko. Karmienie trwa godzinę, a czasem i dłużej i on w końcu pada chyba ze zmęczenia. Budzi się za 40 minut bo glodny i znowu.
Mleko mam i to dużo. Myślałam że mu za dużo leci to odciągałam trochę i go dostawialam. Nie pomogło. Najlepsze jest to, że są karmienia kiedy zassie i jest ok. Dzisiaj było tak. O 15 dalam mu cycka pojadł chyba 20 minut i spał 2h... Kolejne karmienie - poraż ka i kończy się butlą z mm.

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
ja moją dzis odbijałam podczas karmienia każdego po 2,3 razy - masakra bo karmienie przez to trwa godzinę ale póki co jest lepiej z brzuchem...odpukać odpukać odpukać bo do nocy jeszcze chwile

zgadzam sie z każdym twym słowem dobra kobieto czasem chcenie to niestety za mało

masakra...ja połowe z tych zakazanych rzeczy jadłam (pomidorową i sosy pomidorowe, szarlotkę na pewno ) ale moze i cos w tym jest
Ja mojego tez odbijam często. Boję sie o brzuszek.

A ja nie jadłam zakazanych a i tak miał problem ze wzdęciami i brzuszkiem....Espumisan poszedł w ruch.

Gosia81
Dzieki za listę Niestety ja po akcjach z brzuszkiem omletów smażonych i innych nie zjem
Stary 2011-10-25, 19:11   #3357
anuska_s
Rozeznanie

Cytat:

też też, ale to noramlne
Stary 2011-10-25, 19:22   #3358
cotynato
Zakorzenienie

Małgosia to mamy podobnie. Chociaż powiem, że zazdroszczę tego spania po 2h czy 40 minut. Mój dopiero dzisiaj śpi po cycku ( chyba godzinę już). A tak to czasami karmię go po 4 godziny nawet przez to przysypianie.
Mam nadzieję że nam się unormuje.
A jak nie, to mm też da radę

Wymianka.

Edytowane przez cotynato
Czas edycji: 2011-10-25 o 19:23
Stary 2011-10-25, 19:29   #3359
thelilah
Zadomowienie

Cytat:
Hi hi, moj jest wiecznie glodny maly jamochlon moj kochany
mój też
ale po wizycie u lekarza mam się cieszyć, że chce jeść i ładnie przybiera więc się cieszę
głodomorki górą!
btw śpiący aniołeczek

wogóle to zauważyłam masę fotek wątkowych dzieciaczków - wszystkie takie kochane

Cytat:

i jak te kluseczki?

Cytat:

jak śpi to ok, już nie musisz jej na oku trzymać

Cytat:

za pierwszą kąpiel

moje też ma chłodne, staram się chować mu rąsie pod kocyk, ale takie ma nieskoordynowane ruchy że po 3sekundach już ich tam nie ma

danika mi też mówili żeby odbijać tak często jak się tylko da. ja też się staram po 2-3razy i jest lepiej <odpukać puk puk>
czasem tylko w nocy jak go karmię i zaśnie mi przy jedzonku to żal mi go wybudzać. ale odbijanie to jest to!

monia dobrze wychwyciłam, ze też karmisz aptamilem comfort?

aga dzięki za stronkę, zamówiłam i sab simplex już do mnie leci

no i muszę pochwalić mojego Miłeczka, bo dzisiaj w nocy dał mamie pospać kładłam spać o 23 potem pobudka była o 2.30 i następna o 6.20 i tylko się zastanawiam czy to jednorazowy wyczyn czy już się przerzucimy na dłuższe spanko...
thelilah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 19:54   #3360
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Małgosia to mamy podobnie. Chociaż powiem, że zazdroszczę tego spania po 2h czy 40 minut. Mój dopiero dzisiaj śpi po cycku ( chyba godzinę już). A tak to czasami karmię go po 4 godziny nawet przez to przysypianie.
Mam nadzieję że nam się unormuje.
A jak nie, to mm też da radę
Ja to już się gubię w godzinach karmienia bo zpaisze o której zaczełam, po 2h dalej karmię a to już powino być nastepne
Za każdy mrazem jak śpi po 2h to mam nadzieję, że zacznie się normować. Następne karmienie i kapa
Dokarmiam mm. Poczekamy zobaczymy. Poki co lepiej lub gorzej jakoś idzie

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości