|
|
#1591 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
Pod okienkiem gdzie piszesz widomości jest coś takiego jak dodatkowe opcje i tam jest "zarządzaj załącznikami", kilikasz wyskakuje okienko.. z resztą pewnie sobie już poradzisz , a jak nie to pisz
ewentualnie wstaw zdjęcie na tą stronkę i nam linka na forum podeślij http://imageshack.us/
|
|
|
|
#1592 |
|
Zakorzenienie
|
tak wynhk na czczo mhalam za wysoki
|
#1593 |
|
Wtajemniczenie
|
izasz-b ja wg usg mam termin na 24.06
kurcze w czwartek mam wizytę wiec dopytam jak to jest bo już nic z tego nie rozumiem ja też mam nadzieję że mnie nie wykopiecie z terminem w czerwcu ![]() Dziewczyny w aptece można kupić glukozę o smaku pomarańczowym podobno nie jest taka zła! spokojnej nocy Mamusie
|
|
|
|
#1594 |
|
Raczkowanie
|
Pierwsze zdjęcie z profilu
Ja wiem, że ja to głównie sercem widzę, i nosek i czółko i bródkę i uszko a dla Was to będzie losowy zestaw smug, ale to jest najwyraźniejsze zdjęcie mojej dzidzi...Co do terminu porodu - najpewniejszy jest ten z terminu ostatniej miesiączki, pod warunkiem, że cykle są 28-dniowe lub zbliżone. U mnie cykle bywały i 90 dniowe i z termin OM wychodziłoby, że urodzę w kwietniu, dlatego muszę zaufać usg - a tu termin może się zmieniać - 1 mm w tą lub w tamtą i już kilka dni do przodu lub do tyłu...
|
#1595 |
|
Wtajemniczenie
|
piękny maluszek
j a tu widzę idealny profil!ja miałam cykle regularne,trzymam się terminu wg OM zobaczymy co gin powie
|
|
|
|
#1596 |
|
Zakorzenienie
|
izasz-b, cudna masz fotkę! Niesamowite, że tak bryka! Ja też chcę!
|
|
|
|
#1597 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na zapalenie pęcherza w ciąży - dużo do picia i kwaśne! woda z cytryną i sok z żurawiny a z tym sikaniem to ja się czuję w ciąży trochę jak facet z prostatą ![]() wstaję w kibelka i już mi się dalej chce jeżeli upławy są białe lub bezbarwne - to generalnie normalne jest że jest ich więcej niż przed ciążą jeżeli są żółtawe albo grudkowate - to lepiej powiedzieć ginowi bo jest możłiwość jakiejś infekcji które w ciąży są często przypadłością jako że "dół" mamy lepiej ukrwiony i rozpulchiony ![]() Cytat:
![]() ja też chcę biegunkę!!!! zaparcia mnie wykańczają! kurcze - to ja jutro lecę po te chipsy Cytat:
jem same serki i delikatne jedzonko i bąki jak po bigosie ![]() nie słyszałam że cytrusy by wywoływały zgagę. Zgagę ciążową mam i tak - a smakują mi kiwi i pomarańcze. Woda czysta którą piłam głównie przed ciążą mi śmierdzi żelazem trzymam zaciśnięte - wiem jak to się przeżywa cudne zdjęcie ![]() mnie się też na moim wydaje że ja już tam wszystko widzę :d małż mówi że nawet nie wie gdzie tam dziecko.... co do terminów - to ja miałam 31 dniowe cykle i pierwszy termin mi okreslili według ostatniej miesiączki ale teraz już mi określają według usg. A według usg maluch 4 dni starszy
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|||
|
|
|
#1598 | |
|
Rozeznanie
|
izasz-b
Piękny ten twój malec. Super zdjęcie Ale musisz być szczęśliwa, że jest już taki duży. I dzięki za namiary na tę podaną przez ciebie www. Zajrzałam tam i znalazłam jedno labolatorium u mnie w mieście, gdzie prawdopodobnie zrobią mi wspomniane badanie. Jutro rano dzwonię tam z pytaniami ![]() Ja was tu ciągle moimi pytaniami zalewam. Ale nie mam się w zasadzie kogo poradzić. Mamie nie powiedziałam o ciąży, bo od niedzieli jesteśmy na stopie wojennej... Więc urodziło mi się w głowie kolejne pytanie: W obecnej chwili jestem nieubezpieczona, przez pewien błąd, o którym dowiedziałam się 3 lata po fakcie. Składki były bezsensownie odprowadzane, bo wciąż figuruje jako nieubezpieczona. Teraz w styczniu ma zmienić się moja sytuacja i mam już mieć prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej. Z tego też względu na pierwszą i drugą wizytę u ginekologa wybrałam się prywatnie. Ale zastanawiam się z tż czy nie łatwiej byłoby nam, gdybym chodziła w ramach NFZ do lekarza. I pytanie brzmi - całkiem teoretyczne, bo decyzji jeszcze nie podjęłam - czy mogę sobie tak w ciąży zmieniać lekarza, bez żadnych konsekwencji?
|
|
|
|
#1599 |
|
Zakorzenienie
|
Witam serdecznie.
Wątek śledzę od samego początku i chyba czas najwyższy się ujawnić. Mam na imię Ola, 34 lata, 11 tc, tp - 13 lipca. Wczoraj byłam na czwartym USG, już przez brzuch. Maleństwo ma 4 cm i co prawda to o ok. 5 mm za mało na ocenę genetyczną, ale wyraźnie widać kość nosową i przezierność karkową na zaledwie 0,4 mm, więc można założyć, że w ciągu tygodnia nie wzrośnie nagle do 2,5 - 3 mm. Widziałam i słyszłałam bijące serduszko, a później dziecię zaczęło fikać koziołki, machać rączkami i nóżkami, więc w końcu wyszłam z badania w optymistycznym nastroju. Powoli zaczynam cieszyć się tą ciążą |
|
|
|
#1600 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zawsze Ci się może nie spodobać lekarz albo po prostu mogą Ci jego godziny przyjęć nie pasować i tyle
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|
|
|
|
#1601 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam kilka pytan, mam nadzieje, ze bedziecie mogly mi pomoc...
W tej chwili mieszkam za granica. Pod koniec stycznia przylatuje do kraju i planuje tam urodzic dziecko. Czy moglybyscie mi napisac jakie badania i w ktorym tygodniu robilyscie? Teraz jestem w 8 tygodniu. Mialam juz 2 USG, badania krwi, moczu i cytologie. Czy jeszcze cos powinnam zrobic zanim przylece do PL? Jako, ze jestem po 30-ce to tutaj sa wymagane badania, zeby sprawdzic czy dziecko nie ma zespolu Downa (nazywaja te badania - NUCHAL TRANSLUCENCY ULTRASOUND), czy w kraju tez sie je przeprowadza i jak one sie nazywaja? Piszecie cos o badaniach genetycznych, w ktorym tygodniu sie je wykonuje i jak to wyglada? Po przylocie do Wroclawia wybiore doktora prowadzacego (moze mozecie kogos polecic na wizyty prywatne) i pewnie wszystkiego sie dowiem, ale nie chcialabym przeoczyc jakis badan, ktore musza byc wykonane w konkretnym tygodniu ciazy... Piszcie cokolwiek wiecie, dla mnie kazda informacja jest bardzo wazna
|
|
|
|
#1602 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, dziękuję za Wasze miłe słowa nt zdjęcia... ja nadal jestem urzeczona... a teraz konkrety:
Madison: http://parenting.pl/portal/kalendarium-badan-w-ciazy ja też jestem po 30 i na razie miałam tylko to usg genetyczne - to taki rodzaj poszerzonego usg - bada się przezierność karkową, czy są kości nosa, i ogólnie - rączki, nóżki, symetryczność mózgu, przepływy krwi, bicie serca... ja nie dostałam skierowania na żadne inne badania - usg robi się jak dziecko osiągnie pow. 4,5 cm - od 13-15 tygodnia, ale nie później, bo później nie można ocenić tej przezierności... a nuchal translucency, NT to właśnie przezierność fałdu karkowego. Na moim zdjęciu jest zaznaczona dwoma plusikami... to jest najszersze miejsce i było 2 mm, a w innym ułożeniu było 1 mm. O a tu http://www.fetalmedicine.com/fmf/tra...k-scan/nuchal/ napisali, że między 11-13 tygodniem + 6 dni... Makarona - mam koleżankę w trochę bardziej zaawansowanej ciąży - termin na kwiecień i teraz zmieniła lekarza na nfz-owskiego, a wcześniej chodziła prywatnie... zmieniać można, ale mniej więcej przed 2 połową ciąży, bo tak jest bezpieczniej...a kolezanka zmieniła na takiego, który będzie odbierał jej poród - będzie się czuła bezpieczniejsza... Maciejka gratulacje! to już wiesz jakie fajne te fikołki - ja też po tym usg zaczęłam się cieszyć tą ciążą i poczułam, że może wszystko będzie ok? bo dlaczego by miało nie być? ![]() falka ja po kiwi to mam taką zgagę, że zjadłam całą paczkę migdałów - ale pomogła! a z soków to mi smakuje pomarańczowy... mniam... a zatwardzenia mi się skończyły jak kupiłam taką kaszkę mleczno-ryżową dla dzieci i zjadam na pierwszy głód poranny i jest lepiej (zwykła mleczna zupka chyba też może być...) A mnie zasypał śnieg ;( ...i wcale się z tego nie cieszę - jutro może bym się ucieszyła, ale najlepiej jakby w sobotę dopiero popadało, bo dziś do pracy - jutro na zakupy, a niefajnie się jeździ i odśnieża samochód... Miłego dnia, a dla niektórych wieczora Madison, która u Ciebie godzina, jak u nas jest 8 rano? bo mi się nie chce sprawdzać - 17?
PCOs, Hashimoto, i inne ale ..... cuda się zdarzają - zostanę mamą 9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia Edytowane przez izasz-b Czas edycji: 2011-12-21 o 08:15 |
|
|
|
#1603 |
|
Zakorzenienie
|
Izasz-b cudowności
Ale sobie do następnej środy poczekam. W ogóle zaczynam się trochę bać, czy mi genetyczne gin zdąży zrobić, bo w przyszłą środę to już będzie 13 tydz i 5 dzień, ale moja ciąża jest na pewno młodsza o około 5 dni, czyli w sumie początek 13-tego tyg. Myślicie, że zdąży mi zrobić jeszcze genetyczne? Taka lipa wyszła, bo ciężko z terminami, a ja pracuję i w dzień ciężko mi się co i rusz wyrywać. No chyba że mi migiem wyznaczy termin tego genetycznego.Madison ja miałam robione badanie ogólne moczu, glukozę na czczo, z krwi morfologię, płytki, rozmaz automatyczny, przeciwciała przeglądowe, serologię, toksoplasmozę, różyczkę, cytomegalię, wirus zapalenia wątroby typu B i C, kiła. A USG miałam 2 razy do tej pory Chciałabym napisać więcej, ale praca wzywa. A ja do tego jestem totalnie niewyspana, bo znowu mnie migrena dopadła i źle spałam w nocy
|
#1604 |
|
Raczkowanie
|
Agunia, wszystko jest ok z terminem - mi powiedział, że do 15 tygodnia można zrobić, a w tym linku napisali, że do 13 tyg i 6 dnia... więc się spokojnie łapiesz...
|
#1605 |
|
Zakorzenienie
|
I tak przełożyłam USG na dzisiaj, przynajmniej na święta będę spokojniejsza i rodzinie zdjęcia będę mogła pokazać
I spokojnie będzie czas, żeby się na genetyczne jeszcze umówić
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-12-21 o 08:37 |
|
|
|
#1606 |
|
Zadomowienie
|
Izasz-b piękne zdjęcie
----------- była mowa o tych badaniach genetycznych. Czy to są te badania prenatalne?? tyle się o tym mówi a mnie się to już wszystko pomieszało co to jest co. ??mam pytanie, w jakiej dawce zażywacie kwas foliowy?? Lekarz mi tylko wspomniał o kwasie fol. ja kupiłam opakowanie i zażywam tak jak w ulotce, czyli 15mg/ dzień. Czy to wystarcza? ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Dziewczyny glukoza wcale nie jest taka zła. Ja pytałam się o cytrynę przed tym badaniem, to lekarz mówił że jeśli wytrzymam bez to lepiej niczyn tej substancji nie zmieniać, dla prawidłowości wyników. Jezeli bedzie bardzo źle to można sobie pomóc cytryną. Ja się strasznie tego bałam bo mi mało trzeba żeby puścić pawia. Chyba dlatego ze mnie tak wszyscy nastraszyli i naprawde rozczarowałam się bo to da się pić wbrew opiniom
|
#1607 |
|
Zakorzenienie
|
Co do badań prenatalnych, to jeszcze raz wstawię link http://www.badaniaprenatalne.pl/badania_prenatalne myślę, że info na tej stronie jest wystarczające
![]() Ja kwas foliowy zażywam w dawce 400 µg (nie wiem jak to się ma do mg, ale wiem, że jest to 200% zalecanego dziennego spożycia)
|
#1608 |
|
Zadomowienie
|
dzięki za link, na pewno przestudiuje i przepraszam że przeoczyłam rozmowę o tym.
|
#1609 |
|
Wtajemniczenie
|
mnie tez zasypalo
![]() hehe ale ja sie ciesze lubie jak jest tak bialo ;* a ja mam zdj z USG z 7 tyg , to cezko cos tam rozpoznac
|
|
|
|
#1610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1611 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziś 9t1d.---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
strasznie się martwię i boję, że coś może być nie tak. Mam nadzieję, że serduszko nadal bije i wszystko ok. Trzymam też kciuki za Ciebie
|
||
|
|
|
#1612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1613 |
|
Zakorzenienie
|
Nuchal Translucency to przezierność karkowa-bada się ją u wszystkich ciężarnych, niezależnie od wieku.
|
|
|
|
#1614 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a u mnie pruszy śnieg ciesze się jak małe dziecko |
|||
|
|
|
#1615 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja wam powiem ze na poczatku bylam troszke przerazona faktem ze zostane mama
![]() ale teraz z dnia na dzien coraz bardziej mnie to cieszy wdaje mi sie ze moje zycie zmieni sie na lepsze przeciez taki maly skarb to sama radosc <3 |
|
|
|
#1616 |
|
Raczkowanie
|
Izasz, ja mieszkam w Sydney, wiec musisz dodac 10 godzin. U mnie teraz jest 22, a u Ciebie 12 w poludnie
|
|
|
|
#1617 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1618 |
|
Raczkowanie
|
no hej
![]() wczoraj nici byly z przytulania, choc taks ie na nie cieszylam ale mnei moj TŻ wkurzyl , przyniosl mu kolega gre- fifa 2012 i ja wygrywal na kompa tylko ze pozniej nei chcial sie uruchomic i dzwonil do tego kolegi i gadali tak chyba ponad godz co zrobic zeby uruchomic ta cholerna gre, ja po 10 min sie wkurzylam i poszlam do łożka i stwierdzilamz e nei bede brała od razu luteiny ze moze zaraz przyjdzie po prawie godz czekania moja złośc siebnela apogeum i wzielam luteine a za 10 min przyszedl moj szanowny małżonek i od razy do sprawy hcical sie zabrac a ja mu z usmiechem na twarzy ze pare min temu wzielma tabl. myslslam ze wybuchnei ze zlosci ale co to nie jest moja wina ze jakas gra byla w pewnym sensie wazniejsza ode mnei, ja go prosilam zeby przysedl, wolal gadac z kolega i uruchamiac tych pilkarzykow to ma za swoje![]() dzis na obiad z Ama robimy nalesniki z dzemem sliwokwym wlasnej roboty mam nadzieje ze nie bede pozniej
|
#1619 |
|
Wtajemniczenie
|
luby957
mmmm nalesniki pycha ![]() a ja ostatnio sie wkoncu zdecydowalam na przytulanki to Tż sie ucieszyl ![]() bo do tej pory mowil ze wredna jestem a ja poprostu nie mialam na nic ochoty |
|
|
|
#1620 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie nadal libido zerowe,ciekawe kiedy to się zmieni
no bo chyba się zmieni?!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.

ewentualnie wstaw zdjęcie na tą stronkę i nam linka na forum podeślij 

Istnieje podejrzenie cukrzycy ciążowej u Ciebie?
kurcze w czwartek mam wizytę wiec dopytam jak to jest bo już nic z tego nie rozumiem 
Ja wiem, że ja to głównie sercem widzę, i nosek i czółko i bródkę i uszko
j a tu widzę idealny profil!

Ale co robić... wszystko przez progesteron

dziś 9t1d.
, przyniosl mu kolega gre- fifa 2012 i ja wygrywal na kompa tylko ze pozniej nei chcial sie uruchomic i dzwonil do tego kolegi i gadali tak chyba ponad godz co zrobic zeby uruchomic ta cholerna gre, ja po 10 min sie wkurzylam i poszlam do łożka i stwierdzilamz e nei bede brała od razu luteiny ze moze zaraz przyjdzie po prawie godz czekania moja złośc siebnela apogeum i wzielam luteine a za 10 min przyszedl moj szanowny małżonek i od razy do sprawy hcical sie zabrac a ja mu z usmiechem na twarzy ze pare min temu wzielma tabl. myslslam ze wybuchnei ze zlosci
mam nadzieje ze nie bede pozniej