Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Temat na nowy wątek!
Letnie bobasy robią wygibasy.VII-VIII 2011 3 5,26%
Mamo, Tato spójrzcie na mnie - siadam, wstaje już tak ładnie! 7 12,28%
Letnie bobasy i ich mamy radosne z niecierpliwością czekają na wiosnę. 0 0%
Płatki śniegu i czerwone noski- a letnie maluszki są poprostu boskie. 2 3,51%
Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkujac czekamy na wiosnę. 25 43,86%
Na pierwsze ząbki czekamy, przez co spać mamie czasem nie damy. 3 5,26%
Sześć miesięcy już prawie wszyscy mamy, ale na sanki się jeszcze w tym roku nie wybieramy. 4 7,02%
Siadam, wstaje, podskakuje - czasem mamie dokazuje ! 13 22,81%
Pierwsze ząbki już mamy i pięknie już siadamy. 0 0%
Ząbki się już pokazują i radośnie mamy podskakują. 0 0%
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-19, 12:10   #4951
CookieMonsters
Rozeznanie

Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r

Brumek, polece teraz po całości : zrób jak czujesz
karmisz tylko piersia a w Twoim mleku tż gluten przemycasz. moja matka i tesciowa w zyciu nie slyszaly o ekspozycji na gluten, uwazaja, ze przychodzi czas i dziecko po prosty zaczyna go jesc przy okazji innych posilkow. ja mysle, ze jak poczekasz do rozszerzania diety to Tymkowi na tym nie ubedzie.
co do karuzli, godzine temu poszla do kosza
CookieMonsters jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 12:11   #4952
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r

dla 0,5 rocznej Alicji

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość
taka demolka??

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 12:12   #4953
zanetaa88
Zakorzenienie

Brumek moja Emi już złamała karuzele daję ją od czasu do czasu, bo tak się bawi swoimi nogami i przyczepiłam jej na szczebelki inne zabawki - wzięłam takie kółeczka z maty i na tym powiesiłam jej ulubione maskotki. Nie kupuje więcej karuzeli bo dla mnie to strata pieniędzy, wolę własnie tak jak Oliweczka pisze kupić np gąsienicę .

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 12:15   #4954
sygine
Zadomowienie

My karuzelę mamy, bo Natan ma obniżone łóżeczko i na razie nie sięga, a czasami lubi sobie z małpą podyskutować
Stary 2012-01-19, 12:17   #4955
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Używacie dzbanka z filtrem?? np. do przygotowywania mleczka?

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 12:21   #4956
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość
Brumek, polece teraz po całości : zrób jak czujesz
karmisz tylko piersia a w Twoim mleku tż gluten przemycasz. moja matka i tesciowa w zyciu nie slyszaly o ekspozycji na gluten, uwazaja, ze przychodzi czas i dziecko po prosty zaczyna go jesc przy okazji innych posilkow. ja mysle, ze jak poczekasz do rozszerzania diety to Tymkowi na tym nie ubedzie.
To poleciałaś! Dzięki za opinię, cały ten gluten to jedno wielkie napędzanie stresu rodzicom.

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Brumek moja Emi już złamała karuzele daję ją od czasu do czasu, bo tak się bawi swoimi nogami i przyczepiłam jej na szczebelki inne zabawki - wzięłam takie kółeczka z maty i na tym powiesiłam jej ulubione maskotki. Nie kupuje więcej karuzeli bo dla mnie to strata pieniędzy, wolę własnie tak jak Oliweczka pisze kupić np gąsienicę .
Żanetka - ja z kolei za tę karuzelkę dałabym każde pieniądze, bo u nas od 2. miesiąca życia jest hitem. Tymek ją uwielbia i sporo snu i czasu dzięki niej zyskałam
Stary 2012-01-19, 12:21   #4957
Kolina
Zadomowienie

czesc

przybywam z zasypanych górek

zagłosowałam

pisałyście dzisiaj o witaminach, od urodzenia podaję 3 kropelki cebion multi i kapsułkę wit. D (wczesniej k+d)
nie wwiem czy dobrze robię ale pediatra nie powiedział by przestać
jednak ostatnio szukałam informacji na temat krzywej główki u noworodków, bo Dawid ma bardziej płaską z jednej strony i wyczytałam że lekarze często zalecają przerywanie podawania wit. D, że to ma pomóc w "prostowaniu" główki (w cyklu 2tyg podawania - 2 tyg przerwy)
muszę to skonsultować z jakimś dobrym pediatrą, bo moja obecna jest do niczego

tydzień temu Dawid skończył 5 miesiecy
i od paru dni zaczęłam wprowadzać słoiczki
zaczęliśmy od marchewki, od wczoraj zajada marchew i ziemniak

nie wiem czy deserki tez wprowadzać jednocześnie z obiadkami? czy poczekać aż testowanie nowych smaków się zakończy? nie wprowadziłam ich równocześnie bojąc się że jak dostanie jakąś wysypkę czy ból brzuszka to nie będę wiedziała po czym
Stary 2012-01-19, 12:25   #4958
Lili 83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
Hehe, faceci są dziwni. Ja tak ostatnio laptop w laptop siedziałam ze swoim, a że miał kanapkę, to poprosiłam o gryza. Na co on podkładając mi ją pod usta mówi "Ciało Chrystusa"...

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Napisałabym, co myślę o mojej kochanej córeczce w danym momencie, ale mi głupio brzydko o niej pisać po wyznaniu Brumka. Zuzanna jest "idealna" ... Dba o to, żebym nie zdążyła nic w domu zrobić, żebym za mocno się nie nudziła, żebym czasem, przez przypadek nie wstała wyspana...
Zabrzmiało bardzo po Brumkowemu
Brumek Mam nadzieję, że się nie gniewasz

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja Was podziwiam, że takie ciężary dźwigacie
My dziś idziemy do kontroli wagowej - nieśmiało proszę o kciuki, żeby się lekarka znowu nie czepiała (na pewno przybrał na wadze - pytanie "ile?")
będzie dobrze!

Cytat:
Napisane przez Bartessa Pokaż wiadomość
hej,

do egzaminu jeszcze mam 4 godziny a nerwy mnie szarpia jak złe, az sracz*i dostałam

Cytat:
Napisane przez editka2022 Pokaż wiadomość
witam sie dawno mnie niebylo,czasu mi ciagle brak bylam wczoraj a smyku i h&m sa fajne wyprzedaze obkupilam troszlke Kornelke
przed chwile ze znajoma pisalam ,jej bratu wczoraj urodzil sie synek i biedak w inkubtorze niemoze oddychac,bo ma jakas narosl w okolicach oczu i noska,dzis beda robic tomografie zeby ustalic czy z mozgiem nie powiazane,tak mi ich szkoda,ja bym chyba nieprzezyla takich rzeczy, i ta dziecina biedna sie tyle nacierpi
Nie mogę, nie chcę o taki rzeczach czytać

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
Mamusie chłopczyków pomocy !!!! wiem że już o tym było pisane i żeby tego nie robić , ale lekarka kazała odciągac skórkę na Krystkowym siusiaczku no i co robić
Ja odciągam, co drugi dzień.
Zaleciła położna, lekarki wszystkie u których z Radkiem kiedyś byłam.
Niech Ci położna pokaże jak

Cytat:
Lili Ja wczoraj zrobiłam Emilie szpinak z ziemniakiem.Kupiłam szpina mrożony w brykietach ( tak to się piszę?) i wzięłam jeden odmroziłam, ugotowałam i ziemniaka osobno ugotowałam,bo szpinak się szybciej zrobi niż ziemniak, no i z ziemniaków wylewam wodę, łączę i blenderuję. Dzisiaj poszła zielona szpinakowa kupka
dzięki

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Ja nigdy nie kupuję mrożonego, tylko takie co leży w lodówkach. To z lidla jest bardzo dobre, z biedronki zresztą też Ono leży w lodówkach koło takich różnych dań gotowych, klusek, pizzy i lazanie.

Cytat:
Napisane przez SweetAngel1984 Pokaż wiadomość
:.......

co dzis macie na obiad?????

U mnie dzisiaj ziemniaki wg przepisu Wadaqua,
schabowy,
i czerwona kapusta

Cytat:
I mam pytanko - czy używacie jeszcze karuzelek do łóżeczka? Bo Tymek cały czas bardzo lubi swoją, tylko niestety zaczął ją łapać w biegu Oczywiście pękam z dumy, ale z drugiej strony, jak tak złapie za zawieszkę, to karuzela przestaje się kręcić, warczy i charczy i pewnie się popsuje przez to
Macie czy zdemontowałyście?
My sprzedaliśmy swoją. TL, Radek nie był nią w ogóle zainteresowany.
Stara wisi jeszcze ale nie gra bo mechanizm się zepsuł, nie kupowaliśmy nowej.
Lili 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 12:31   #4959
zanetaa88
Zakorzenienie

Brumek no to może zamień te maskotki czy co to tam ma na tej karuzeli na inne swoje przez Ciebie zrobione rzeczy? i wtedy będzie poznawał nowe kształty itd.

Stary 2012-01-19, 12:39   #4960
83monia
Zakorzenienie

u nas nie bylo karuzeli, jest tylko pozytywka. karuzele sprzedalam, ani mala ani artur nie byli zainteresowani.

prawko zdalam za 1 razem z zyczeniami "szerokiej drogi"

żlobek - u nas byl jeden prywatny (4 panstwowe na 100tys mieszkancow! 300 dzieci w rezerwie...) za 650 zl (tam chodzil artur) z wyzywieniem dla starszych, bez pieluch i teraz otwarty we wrzesniu za 1000 zl. ale mam sprawdzony i daje tam gdzie poprzednio, tym bardziej ze tanszy

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 13:01   #4961
Marina1
Zakorzenienie

Cytat:
Mamusie chłopczyków pomocy !!!! wiem że już o tym było pisane i żeby tego nie robić , ale lekarka kazała odciągac skórkę na Krystkowym siusiaczku no i co robić
Vaniliova mi tez kazała
I delikatnie, tylko w kąpieli, odsuwam tą skórkę z góry. Ale b. delikatnie, tak by tylko lekko, leiusieńko się ściągnęła skórka.

A i odnośnie Biedronkowych podwyżek - Bebilon 1,2,3, kosztuje już 43 zł. W rossie po starych cenach jeszcze są puszki.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."

Edytowane przez Marina1
Czas edycji: 2012-01-19 o 13:03
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 13:05   #4962
Shira_83
Zadomowienie

Bry małe kuny

niech mnie jeleń kopnie zaznaczam posty od rana i wywaliło mi stronę, a do koopy zielonej.........

ale z tego co pamiętam to UWAGA NIE MOŻECIE SIEDZIEĆ W KRZAKACH GDYŻ WCZORAJ WSZYSTKIE BRUTALNIE WYKOSIŁAM!!! (NIE ODROSNĄ CO NAJMNIEJ DO WIOSNY!)

Cytat:
nam znachor kazał odciągać przy kąpieli pokazał jak i tak robimy mam do niego zaufanie więc się słucham

Cytat:
Napisane przez sygine Pokaż wiadomość
Witam Mamuśki!
Strasznie długo mnie tu nie było i nie dam rady nadrobić. Shira no to się odzywam
U nas wszystko w jak najlepszym porządku Natan rośnie jak na drożdżach, a ja powoli szykuję się do powrotu do pracy. Stąd deficyt czasu - staram się go jak najwięcej poświęcić młodemu. Od poniedziałku zacznie chodzić do żłoba a ja już mam problemy ze snem przez to
A Nataniel umie już pięknie sam siedzieć wyprostowany jak struna, zaczyna też sam próbować siadać z pozycji leżącej. Kula się na wszystkie strony po tapczanie i sięga po wszystko co go interesuje! Trzeba już mieć oczy naokoło głowy, bo jeszcze z tapczanu zleci
Dietę też powoli rozszerzamy i jak dotąd jesteśmy przy daniach powyżej 4 miesiąca, ale musimy zacząć wprowadzać też mięso, bo w żłobku już mi powiedzieli że na obiad dzieci dostają zupę jarzynową z mięskiem drobiowym.
No i czekamy na ząbki, którym się jakoś nie spieszy... A Natan biedaczek ślini się strasznie, gryzie wszystko co mu w rękę wpadnie i strasznie żałośnie płacze wieczorami
A na koniec jeszcze wspomnę, że osiągnął wagę 8400 i wzrost 75 cm
A teraz chociaż troszkę podczytam...
Może jak wrócę do pracy to będę miała więcej czasu na wizaż w przerwie śniadaniowej
no jesteś Skarbulku fajnie i jest ok u Was to jeszcze lepiej!!

Cytat:
I mam pytanko - czy używacie jeszcze karuzelek do łóżeczka? Bo Tymek cały czas bardzo lubi swoją, tylko niestety zaczął ją łapać w biegu Oczywiście pękam z dumy, ale z drugiej strony, jak tak złapie za zawieszkę, to karuzela przestaje się kręcić, warczy i charczy i pewnie się popsuje przez to
my mamy Żbik bardzo swoją lubi i kłóci się z misiami nie mam zamiaru jej demontować póki co
Cytat:
Napisane przez brunetka2000 Pokaż wiadomość
Alicja dziękuje wszystkim ciociom za życzenia półroczne
STO LAT ALUNIU
[QUOTE=Oliweczka1985;31714 897]a
a moja Julcia kończy dziś 5 miesięcy
/QUOTE]

scio
to super że nic już po 20 nie je a ja mam niecny plan względem mojego syna chcę skończyć z nocnym karmieniem tym o 24 od dziś zrobię mleko ale tylko jak się nie da spacyfikować to je dostanie wszędzie czytam, że taki niemowlaki już tego karmienia nie potrzebują co myślicie???
Stary 2012-01-19, 13:10   #4963
Zmalowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
nie sluchac albo poprosic o pokazanie lekarke badz jakiegos domowego faceta. ja tam nie wiem jak to sie robi wiec robil to mąż. ja takiego sprzetu nie posiadam to sie nie znam...
Nam lekarka pokazała A jakby to wytłumaczyć, no naciągasz jak dorosłemu facetowi w sumie Podobnie w każdym razie :P

Cytat:
Sweet - ja na obiad nie mam nic, bo nawet nie mam wody, żeby go ugotować

U nas karuzela się w ogóle nie sprawdziła

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 13:11   #4964
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shira_83 Pokaż wiadomość

scio
to super że nic już po 20 nie je a ja mam niecny plan względem mojego syna chcę skończyć z nocnym karmieniem tym o 24 od dziś zrobię mleko ale tylko jak się nie da spacyfikować to je dostanie wszędzie czytam, że taki niemowlaki już tego karmienia nie potrzebują co myślicie???
o czemu moja potrzebuje o 23/24 2/3 5/6
Zasypia po 20stej, przed zaśnięciem zje 2x UU,
nie raz tylko 1 i o 23/24 wierci się i stęka na kolejne UU...

Stary 2012-01-19, 13:12   #4965
Marina1
Zakorzenienie

No i przypomniało mi się, po tym co Brumek napisała o glutenie.

Moja znajoma ( mama tego Raula właśnie ) nie wie co chodzi z tym glutenem. Żaden pediatra w Hiszpanii nie kazał jej niczego wprowadzać. Nie ma czegoś takiego.
Jak jej się spytałam, czy daje kaszkę mannę na ekspozycję to zrobiła mega wielkie oczy.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 13:13   #4966
iustyna1
Wtajemniczenie

Shira jak się dobrze naje w dzień, to na pewno nie potrzebuje. Moja słabo je, to i w nocy ze 2 razy się budzi. Wolę jej dać jeść, bo nie mam siły z nią walczyć. Wyrośnie z tego

A sąsiedzi nie byli zdziwieni, że zimą krzaczory kosisz?!

Najlepszego dla Helenki, Nati i Ali !
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 13:26   #4967
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shira_83 Pokaż wiadomość
B
ale z tego co pamiętam to UWAGA NIE MOŻECIE SIEDZIEĆ W KRZAKACH GDYŻ WCZORAJ WSZYSTKIE BRUTALNIE WYKOSIŁAM!!! (NIE ODROSNĄ CO NAJMNIEJ DO WIOSNY!)
A co na to Liga Ochrony Przyrody?

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
No i przypomniało mi się, po tym co Brumek napisała o glutenie.

Moja znajoma ( mama tego Raula właśnie ) nie wie co chodzi z tym glutenem. Żaden pediatra w Hiszpanii nie kazał jej niczego wprowadzać. Nie ma czegoś takiego.
Jak jej się spytałam, czy daje kaszkę mannę na ekspozycję to zrobiła mega wielkie oczy.
Ano właśnie

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość
Zabrzmiało bardzo po Brumkowemu
Brumek Mam nadzieję, że się nie gniewasz
A ja mam nadziję, że Was nie denerwuję pisaniem o tym, że Tymek jest idealny. Bo dla mnie jest. Nawet jak krzyczy przez cały dzień, nie je, nie śpi i się cały zapluwa Ale ja na niego patrzę i to dla mnie wcielenie doskonałości. I od 5 miesięcy nie mogę się wyzbyć tego uczucia, żeby nie wiem co wyczyniał. I całemu światu mam to ochotę ogłaszać I szczerze mówiąc, dobrze mi z tym
Stary 2012-01-19, 13:29   #4968
Lili 83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolina Pokaż wiadomość
tydzień temu Dawid skończył 5 miesiecy

nie wiem czy deserki tez wprowadzać jednocześnie z obiadkami? czy poczekać aż testowanie nowych smaków się zakończy? nie wprowadziłam ich równocześnie bojąc się że jak dostanie jakąś wysypkę czy ból brzuszka to nie będę wiedziała po czym
za skończone miesiące!

Ja wprowadzam po jednym słoiczku.
Deserki też osobno ( póki co tylko jabłko)
Też chcę wiedzieć po czym wysypka itd w razie czego.

Cytat:
o czemu moja potrzebuje o 23/24 2/3 5/6
Zasypia po 20stej, przed zaśnięciem zje 2x UU,
nie raz tylko 1 i o 23/24 wierci się i stęka na kolejne UU...
Radek też ma takie pory

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
A ja mam nadziję, że Was nie denerwuję pisaniem o tym, że Tymek jest idealny. Bo dla mnie jest. Nawet jak krzyczy przez cały dzień, nie je, nie śpi i się cały zapluwa Ale ja na niego patrzę i to dla mnie wcielenie doskonałości. I od 5 miesięcy nie mogę się wyzbyć tego uczucia, żeby nie wiem co wyczyniał. I całemu światu mam to ochotę ogłaszać I szczerze mówiąc, dobrze mi z tym
A no mi nie przeszkadza Wcale.
Czasami tylko jak mam dość to zastanawiam się co ze mną jest nie tak
Potrafisz wszystko ładnie w ładne słowa ubrać
Trochę Ci zazdroszczę tego...

Dla mnie Radziu jest idealny.
Uwielbiam go !
Stary 2012-01-19, 13:30   #4969
patik87
Zakorzenienie

Tak się zdenerwowałam że musiałam proszka wziąć i przestały mi sie ręce trząść. O tym niedługo w klubie.

Tz zabrakło na trasie paliwa Co za ... liczył że dojedzie do swojego orlenu, bo on inych cpnów nie uznajei teraz odbiło się to na mnie, bo zadzwoniłam mu oznajmić co chciała.

Cytat:
Lili Ja wczoraj zrobiłam Emilie szpinak z ziemniakiem.Kupiłam szpina mrożony w brykietach ( tak to się piszę?) i wzięłam jeden odmroziłam, ugotowałam i ziemniaka osobno ugotowałam,bo szpinak się szybciej zrobi niż ziemniak, no i z ziemniaków wylewam wodę, łączę i blenderuję. Dzisiaj poszła zielona szpinakowa kupka

Sygnie
do prywatnego idzie czy państwowy ? 3mam kciuki aby wszystko się udało
na bieżąco robisz emi zupki czy mrozisz/ wekujesz?
Ile kosztuje taki szpinak?
Też bym chciała gotować i pomrozić, ale niestety nie mam gdzie tego trzymać, zamrażarka na full, i część rzeczy mam na balkonie, jak mróz puści to nie wiem co z zrobię.
A i blendera nie mam.

Cytat:

Wodaqua gotuję właśnie "TWOJE" ziemniaki
też je robiłam. Już 2 razy. Jakie syte

Cytat:

A bo właśnie dlatego pytam, że i w Polsce do niedawna był schemat, w którym gluten wprowadzało się po 10 miesiącu. teraz, od 2007 r, jest że w 5-6. Ale to tylko i wyłącznie polki wymysł. WHO, która jest dla mnie wyrocznią bardziej niż nasi pediatrzy, zaleca dalej karmić tylko i wyłącznie piersią, bez podawania nawet 1 łyżeczki glutenu, do skończenia 6. miesiąca. Twierdzi na podstawie badań, że to najlepsza ochrona przed celiakią.
Badania naukowe na podstawie których nasi pediatrzy zmienili zalecenia pochodzą tylko z 1 europejskiego kraju. Tymczasem cała masa innych badań, zleconych przez WHO, nie potwierdza tezy, że wczesne podawanie glutenu zapobiega ryzyku celiakii Nie zaprzeczają również, no ale nie potwierdzają.
I gdzie nie popatrzeć na zagranicznych stronach, to o czymś takim jak ekspozycja na gluten nikt nie słyszał. Lekarze za granicą nie mają pojęcia o co chodzi i po co to
W ogóle ten polski schemat, który zaleca gluten w 5-6 miesiącu, został oprotestowany przez jakąś tam międzynarodową organizację. Poza tymi argumentami powyżej dodają jeszcze, że celiakia dotyczy ok. 1% populacji i niedopuszczalne jest zmienianie całego schematu żywienia wszystkich dzieci z powodu tak małej grupy ryzyka.
Oczywiście wszystko to dotyczy dzieci karmionych tylko UU.

Po tym przydługim wstępie chciałam napisać że w związku z tym ... jestem głupia i nie wiem jeszcze co zrobię
phi. Dobre to. Moja sąsiadka tez wielkie oczy stawia jak jej o glutenie mówię...
Mi pediatra mówiła że do 7 m-ca trzeba zacząć. Ale sama z siebie nic nie wspomniała, tylko jak oznajmiłam że robię ekspozycję oświadczyła, że bardzo dobrze.
Brumek doszły firanki. Dziękować raz jeszcze

Cytat:
Napisane przez SweetAngel1984 Pokaż wiadomość

co dzis macie na obiad?????
ziemniaki i mięso z indyka w sosie. Miały byc buraczki zasmażane, ale ja głupek zamiast w łupinach gotować to obrałam najpierw. i cała esencja się wtgotowała i nie ma buraczków.

Cytat:

ja mam taka zwykła, wysoko wisi i Sara nie może jej dostać. Mogłoby jej nie być, wrażenia nie robi, zresztą nie ma kiedy bo Sara w łóżeczku nie przebywa, chyba że uśnie to ją przekładam.

Cytat:
Napisane przez sygine Pokaż wiadomość
No rozbieżność w tych prywatnych straszna, a za państwowy zapłacę 215 + 4 zł dziennie za jedzenie Więc wyjdzie około 300 zł miesięcznie i jest git. Ja Natana zapisałam do tego żłoba jak byłam jeszcze w ciąży, ale jak później poszłam żeby się umówić od kiedy przyjść to mi powiedzieli że nie ma miejsc. Więc poszłam do mojej mamuśki i poprosiłam żeby na głowie stanęła ale załatwiła mi ten żłobek no i się udało. Nagle się miejsce bez problemu znalazło Myślałam że obędzie się bez kombinowania, ale jednak polska rzeczywistość dała znać o sobie...
właśnie, znajomości w dzisiejszych czasach i można wszystko.
Stary 2012-01-19, 13:30   #4970
marzena_S
Zadomowienie

Dzień dobry. Bardzo dziękuję za odpowiedzi odnośnie przekładania dzieci do spacerówki , widzę że już sporo maluchów w nich jeździ. (tylko wszystkie mogą mieć płasko)

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
My dziś idziemy do kontroli wagowej - nieśmiało proszę o kciuki, żeby się lekarka znowu nie czepiała
Mocno trzymam.

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość

NATI kończy 6 miesięcy

i gratulacje dla Ali za 6 miesiączków
Dla dużej Natalki i Ali.

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Czuję się już o niebo lepiej!
Tak Brumku, psychicznie też
Domek jeszcze kaszle, słychać że mu się tam już odrywa. Dzisiaj w nocy odciągałam mu smarki i z jednej dziurki razem z nimi była krew
Miało tak któreś dzieciątko?
Super, że już lepiej z waszym zdrowiem.
Co do krwi z nosa, to tak jak dziewczyny pisały- pewnie przez wysuszoną śluzówkę.

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
a co do oczek dzisiaj po nocy po raz pierwszy nie było ropki
moze nie bedzie konieczności powtarzania zabiegu
Świetnie wiadomości- mam nadzieję, że to już koniec przygód z ropiejącymi oczkami.

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
Tym ktorzy juz trzymaja kciuki, prosze o nie puszczanie, a tych, ktorzy jeszcze nie trzymaja, prosze o trzymanie!
Trzymam kciuki i zdrówka dla Antka życzę.

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Jutro szkoła, dwa zaliczenia a ja co? olałam naukę po raz kolejny
Liczę na Wasze kciuki
Sio z wizażu-do nauki!
Za zaliczenia trzymam .

Cytat:
Ostatnio też o tym myślałam. Na razie cały czas używamy, bo Hania ją uwielbia. Ciągnąć ma możliwość jedynie na przewijaku, bo w łóżeczku nie dosięga, więc jeszcze jej nie demontuję.

Brumku, z tego co pamiętam to Ty też masz Transportera. Kiedy byś chciała Tymka przesadzać do spacerówki i jak się zaopatrujesz na te nierozkładane na płasko oparcie?

Dziwna u nas pogoda. Jak się kładłam (o 2) to było bajecznie- piękny biały puch i śnieg sypał jak szalony , a teraz po śniegu nie ma już śladu.
Stary 2012-01-19, 13:31   #4971
Lili 83
Zakorzenienie

Brunetak, Agadus dla Waszych dziewczynek klask i: z okazji pół roczku
Stary 2012-01-19, 13:37   #4972
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
A no mi nie przeszkadza Wcale.
Czasami tylko jak mam dość to zastanawiam się co ze mną jest nie tak
Potrafisz wszystko ładnie w ładne słowa ubrać
Trochę Ci zazdroszczę tego...
A ja się zastanawiam, co ze mną jest nie tak. Bo wszędzie słyszę, że małe dzieci to koszmar, wszystkie koleżanki mają wręcz traumę , po porodzie miesiącami do siebie dochodzą, dzieckiem nie chcą się zajmować, depresje przechodzą itp, a u mnie nic z tych rzeczy Nie miałam momentu zwątpienia, ani sekundy takiej chęci, żeby się wyrwać i nigdy nikt mi przy Tymicu nie pomagał. I jest git U tej mojej przyjaciółki od porodu mieszają oboje rodzice i i tak całe towarzystwo mówi że sobie ledwo radzą i że nie można czuć szczęścia, gdy dziecko płacze Ja wychodzę z założenia że dziecko musi płakać i tego obejśc sie nie da. Ono na pewno męczy się z tym bardziej niż my.
Mąż też stwierdził, że jesteśmy chyba jacyś dziwni i że może na razie jesteśmy cały czas w jakimś szoku, a za swa miesiące nie wytrzymamy i popadniemy w czarną depresję

Cytat:
Tak się zdenerwowałam że musiałam proszka wziąć i przestały mi sie ręce trząść. O tym niedługo w klubie.
Czyżby tescióweczka?

Cytat:
Brumek doszły firanki. Dziękować raz jeszcze
Fajnie
Stary 2012-01-19, 13:37   #4973
zanetaa88
Zakorzenienie

Kolina Ja zaczęłam od deserków póki co jabłko i banana dostaje albo nektar bananowy bądź marchewkowo-jabłkowu bądź sam sok jabłkowy i wtedy daje inny obiadek którego jeszcze nie miała,po jakim czasie wprowadzam nowy deserek a podaję obiadek już sprawdzony. I tak zamieniam. Dzisiaj np dostanie rosołek z kaszą manną a na deser sok marchewkowo- jabłkowy. I rosołek pierwszy raz. No i Ja się nie bawię 3 łyżeczki jednego dnia itd nie widzę w tym sensu.I robię tak jak intuicja mi podpowiada.I je też chrupki kukurydziane

Stary 2012-01-19, 13:40   #4974
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
Brumku, z tego co pamiętam to Ty też masz Transportera. Kiedy byś chciała Tymka przesadzać do spacerówki i jak się zaopatrujesz na te nierozkładane na płasko oparcie?
Mam Na razie nie planuję przenosić, bo się mieści (chioć faktycznie ostatnio jakby ciaśniej nieco ). Myślę że na wiosnę zacznę myśleć, jak już po pierwsze będzie cieplej, a po drugie zacznie sam siedzieć. Wtedy z siedziskiem nie będzie problemu Ale ono chyba na półleżąco się rozkłada, prawda? Czy różni się czymś ta pozycja od fotelika albo tych wszystkich leżaczków-bujaczków?

A teraz zmykam na spacer. A tak mi się chce, że ...
Stary 2012-01-19, 13:48   #4975
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
A ja się zastanawiam, co ze mną jest nie tak. Bo wszędzie słyszę, że małe dzieci to koszmar, wszystkie koleżanki mają wręcz traumę , po porodzie miesiącami do siebie dochodzą, dzieckiem nie chcą się zajmować, depresje przechodzą itp, a u mnie nic z tych rzeczy Nie miałam momentu zwątpienia, ani sekundy takiej chęci, żeby się wyrwać i nigdy nikt mi przy Tymicu nie pomagał. I jest git U tej mojej przyjaciółki od porodu mieszają oboje rodzice i i tak całe towarzystwo mówi że sobie ledwo radzą i że nie można czuć szczęścia, gdy dziecko płacze Ja wychodzę z założenia że dziecko musi płakać i tego obejśc sie nie da. Ono na pewno męczy się z tym bardziej niż my.
Mąż też stwierdził, że jesteśmy chyba jacyś dziwni i że może na razie jesteśmy cały czas w jakimś szoku, a za swa miesiące nie wytrzymamy i popadniemy w czarną depresję
Ja myślę, że to kwestia podejścia.
Jeżeli podejdę do pewnych spraw które sprawiają mi trudność " dobra dam radę, będzie dobrze" to idzie mi lepiej i sprawniej, natomiast kiedy podchodzę " mam dość, nie wiem co zrobić" to widzę więcej problemów.
Dlatego jak widzę, że Emi ma np. dzień "mamo chce być przy Tobie jak najbliżej" ok nie ma sprawy, poprzytulamy się i będzie fajnie, następnego dnia zazwyczaj już ma tak, że nie potrzebuję aż takiej bliskości i potrafi się bawić sama dłużej.Myślę, że dużo kobiet nie umie się do końca pogodzić z tym, że nie mają już zwyczajnie więcej czasu wolnego, że dzień noc jest zależna od małego szkraba i jedna mówi, że nie daje rady a druga powie wręcz odwrotnie - mam power na wszystko.

Patik taki worek kosztuje ok 3zł w Biedronce są właśnie z tymi brykietami.I starczy Ci tego na wiele wiele obiadków. Obecnie robię na bieżąco, bo czekam na słoiczki a zamówiłam na all.Jak je dostanę to zrobię kilka i zamrożę tak, jak będę miała lenia to je wezmę,Może zrób porządek w zamrażalce, ugotuj jakieś obiady i miejsce się zwolni. Ja mam zamrażalkę u góry na dole u teściów i jeszcze w piwnicy, więc z miejscem nie mam problemów. A taki obiadek to naprawdę raz dwa roboty.Szpinak bardzo szybko sie gotuje a ziemniaki kroję w jak najmniejsze kawałki - tak sobie teraz myślę, a może zetrzyj je na tarce i ugotuj ? powinna wyjść jakaś ciapa jak nie masz blendera - nigdy tak nie robiłam,ale jakoś kombinować trzeba

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Moje dziecko ma rozłożoną kołdrę 140x 200 a ona nadal z niej wychodzi i turla się po panelach

Stary 2012-01-19, 14:01   #4976
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
za skończone miesiące!

Ja wprowadzam po jednym słoiczku.
Deserki też osobno ( póki co tylko jabłko)
Też chcę wiedzieć po czym wysypka itd w razie czego.

....
dziękuję

Cytat:
Kolina Ja zaczęłam od deserków póki co jabłko i banana dostaje albo nektar bananowy bądź marchewkowo-jabłkowu bądź sam sok jabłkowy i wtedy daje inny obiadek którego jeszcze nie miała,po jakim czasie wprowadzam nowy deserek a podaję obiadek już sprawdzony. I tak zamieniam. Dzisiaj np dostanie rosołek z kaszą manną a na deser sok marchewkowo- jabłkowy. I rosołek pierwszy raz. No i Ja się nie bawię 3 łyżeczki jednego dnia itd nie widzę w tym sensu.I robię tak jak intuicja mi podpowiada.I je też chrupki kukurydziane
w międzyczasie od napisania ostatniego postu do teraz, zrobiłam właściwie tak jak napisałaś
pomyślałam że skoro nic po ostatnim obiadku nie było to wprowadziłam nowy deserek?
jak się obudzi podam obiadek ten co wczoraj
no zobaczymy

dziękuję Wam za odpowiedzi

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

aaaaa zapomniałam napisać ze Dawid pierwszy raz włozył stopę do buzi
ucieszyło mnie to bardzo
Stary 2012-01-19, 14:09   #4977
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

laski jestem

laski jestem po.Kuźwa myślałam że zrezygnuje bo to malutkie wąskie i hałas masakryczny.Miałam słuchawki na uszach i mówili mi co mam robić.
ehh przezyłam i mam z głowy oby wynik wyszedł ok

ciesze sie ze zalożyłam legginsy i taki zwykły tshirt bo w tym tam wjechałam.A jakiś student czy młody lekarz mi to wszystko zakładał zdejmował.Wiec dobrze ze w majtach samych nie byłam.

Edytowane przez blondynkapoznan
Czas edycji: 2012-01-19 o 14:12
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:11   #4978
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

No i ...

Wrocilam z przychodni. Mlody niezaszczepiony. Oprocz katarku, lekarka sie dopatrzyla brzydkiego gardelka (prawdopodobnie od kataru) i powiedziala, ze nie zaszczepi, bo nie ma pewnosci, ze cos sie nie wykluwa. Ale co tam. Przynajmniej nie bylo placzu. Jak przejdzie katar, robimy podejscie nr. 3 Waga 7380 g, wzrost 70 cm.

Ale i tak dziekuje za Wasze kciuki.

Teraz lece po Wike do przedszkola.
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:11   #4979
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Blondynka i jak badanie?
Stary 2012-01-19, 14:13   #4980
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Blondynka i jak badanie?
napisałam wyzej
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości