Walka o zdrowe i piękne włosy część IX - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-08, 15:58   #181
Fubizka
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część IX

Cytat:
Napisane przez milusiaam Pokaż wiadomość
Mozę teraz większa ilość producentów kosmetyków ,to zrozumie ,że nie ma już doczynienia z ciemną masą ludzka i zaczną fajne rzeczy do opakowań "wkladać"
Zastanawiam się z czego właściwie wynika taka chęć producentów do pakowania nic nie dających syfów do kosmetyków i tony konserwantów Konserwanty to jeszcze zrozumiem, będzie taka maska stała na półce 3 lata i większa szansa, że się sprzeda, mniej zwrotów towaru itd.
Ale po co dawać same silikony i zero substancji odżywczych?

Cytat:
Jeśli chodzi o maseczkę z żółtka i oliwy ,u mnie się też nie sprawdzało,bym musiała 4/5 jajek zużyć , żeby odpowiednio włosy usmarować ,ale znalazłam na to sposób taki ,ze dodaje zawsze łyżkę odzywki ,do takiej papki Zmywa się to prosciutto ,na włosy nakłada zdecydowanie łatwiej i przyjemnie pachnie Chociaż w skorupę zasycha nadal...
Spróbuję!
Cytat:
Napisane przez syla929 Pokaż wiadomość
Wiecie co, ja już przeczytałam pół wizazu i wiadomo, część informacji w takim natłoku się zapomina. I później jak próbuję coś ponownie znaleźć, to niestety NIC Z TEGO. Zresztą nawet doświadczone włosomaniaczki czasem tu piszą "kto wie, gdzie to było?"
Może by tak namówić administrację, żeby zrobili jakiś skorowidz, spis treści tych postów i wątków rozrzuconych po całym forum? Byłoby mniej pytań osób, które dopiero co tu przyszły i nie mogą się odnaleźć i same też byśmy miały wszystko pod ręką (ja póki co mam cały katalog w zakładkach, bo inaczej bym tego w życiu nie znalazła ).
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 15:59   #182
Dinulka
Zakorzenienie

to może i ja jestem z tych, co SLS lubią, bo kiedyś (dawno temu) miałam chwilę odstawienia tych "złych drogeryjnych" i przeszłam na Radicale (on chyba nie ma?) i jakieś tam inne z forum i włosy były jak siano, suche, poplatane i w ogóle. I miałam wrażenie, że nie domyte ;p

a w ramach kolejnych zakupów włosowych skrzyp i znowu pokrzywa, do tej pory samą pokrzywkę wypijałam, po skończonym opakowaniu akurat rzucił mi się w oczy skrzyp w sklepie i wzięłam ale spróbuję pić solo, nie w mixie - to chyba nie robi różnicy?
Przymierzam się powoli do drożdży, ale nie jestem przekonana póki co czy to przełknę, a i boję się biegunki

a i kupiłam awokado mam zamiar wieczorem poszukać przepisów do maseczek na włosy i twarz i oczywiście od razu zrobić

także na dniach jak znajdę trochę jeszcze znów zaliczę drogerię po isane, gliss kura i joannę wcierkę i będzie jeszcze lepiej

Wczoraj położyłam na noc kokosa, dziś rano zmyłam szamponem Klorane i albo dzięki niemu, albo kokos zaczął mi służyć, bo mam lśniące, gładkie, ale nie przylizane i miłe w dotyku włoski

kolejne zadanie na dziś przeanalizować moje szampony, które mam na stanie zaczynam powolutku się wkręcać

ps. ja przez bardzo długi okres czasu też walczyłam z włosami zbijającymi się w pasma, z tego powodu z grzywki zrezygnowałam. Teraz jakoś mniej na to narzekam, ale ciągle się boję, że znów mi to wróci :/

Edytowane przez Dinulka
Czas edycji: 2012-02-08 o 16:01
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 16:01   #183
doomcia
Rozeznanie

GG do doomcia

Cytat:
Napisane przez Magdalene29 Pokaż wiadomość
Też słyszałam podobne opinie, ale na Wizażu niektóre dziewczyny bardzo sobie chwalą Chyba jest w nim coś ekstremalnego
Ja w każdym razie unikam wszystkich produktów Fructis jak ognia i myślałam, że zabiję fryzjerkę, u której byłam ostatnio (chyba z pół roku temu), po tym, jak umyła mi nim włosy
Ja ogólnie unikam garniera teraz jestem na 100% przekonana,że to produkty nie dla mnie... jak była promocja w tesco (gdzie szampony wychodziły po 2,5zł) to wzięłam po jednym każdego rodzaju i teraz je męcze.. włosy straciły blask, jedynie ta odzywka z awokado jest ok

Edytowane przez doomcia
Czas edycji: 2012-02-08 o 16:04
doomcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 16:15   #184
msstuff
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Byłoby mniej pytań osób, które dopiero co tu przyszły i nie mogą się odnaleźć i same też byśmy miały wszystko pod ręką (ja póki co mam cały katalog w zakładkach, bo inaczej bym tego w życiu nie znalazła ).
podziel się czymś mądrym
Moim zdaniem przydałby się również spis wizażowych hitów włosowych
Cytat:
Napisane przez Dinulka Pokaż wiadomość
to może i ja jestem z tych, co SLS lubią, bo kiedyś (dawno temu) miałam chwilę odstawienia tych "złych drogeryjnych" i przeszłam na Radicale (on chyba nie ma?) i jakieś tam inne z forum i włosy były jak siano, suche, poplatane i w ogóle. I miałam wrażenie, że nie domyte ;p
ja też tak miałam jak przeszłam z SLS na ich brak, ale to chyba normalne? Zanim moje włosy byly naprawdę zdrowe wyglądały naprawdę źle. Co z tego, że silikon mi "zamydlił oczy", jak bez niego włosy wyglądały tragicznie Teraz jak nie nałożę odżywki to włosy mam lepsze niż z silikonami Droga i efekt warte przeczekania moim zdaniem

Edytowane przez msstuff
Czas edycji: 2012-02-08 o 16:17
msstuff jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 16:28   #185
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Dziękuję Ale ja nie mam PiP w pobliżu. Zresztą, tam jest tak drogo, że nigdy tam nie zaglądam

To co jest na końcu nie jest istotne a składnik, który zaznaczyłam na zielono to ta sama substancja, która jest np. w Kallosie Latte i tworzy na włosach film ułatwiający rozczesywanie. Cetyl esters to wg wizażowego słownika emolient. Wydaje mi się, że ta maska może obciążać...
Bardzo Ci dziekuje weegirl za opinie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
Miałam taki plan, aby go pić, ale gdy zbliżyłam łyżkę do buzi zrezygnowałam Ja nawet nie lubię zbyt dużej ilości masła na chlebie, a co dopiero wypić łyżkę oleju
Tak wlasnie cos kojarzylam, ze u Ciebie bedzie ciezko z wypiciem oleju
Wiadomo, pyszny nie jest, ale za to jaki wartosciowy.
Ok, nie namawiam juz

Cytat:
Napisane przez Ariada Pokaż wiadomość
A wiecie jak to jest z Sodium Coco Sulfate? Trochę próbowałam znaleźć o tym informacje czy jest tak samo mocny jak SLS lub SLeS, ale niestety zdania są podzielone i zgłupiałam trochę.
W poprzednim watku, na jednej z ostatnich stron eiri pisala o tym

Siedze z awokado na lbie
Oprocz niego dodalam miodu, oliwy z oliwek, cynamonu i ciut cytryny.
Ciezko bylo mi to zmiksowac, wiec skonczylo sie na rozgniataniu widelcem. Nielatwo bylo tez nalozyc te miksture na leb (lazienka w zielonej mazi ), ale udalo sie

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:
Napisane przez msstuff Pokaż wiadomość
podziel się czymś mądrym
Ten watek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=591453 bedzie w przyszlosci taka lista wizazowych cudeniek

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 16:29   #186
orange blossom
Raczkowanie

Cytat:
Doszło do mnie zamówienie z ZSK dzisiaj będę robiła psikaczke i wieczorem zrobię płukankę cysteinową(trzeba wykorzystać fakt, że zajęcia dopiero od poniedziałku są).

Niestety zmienili prezenty dodawane do paczek i zamiast All in one, który był wcześniej dostałam mocznik. Można go jakoś wykorzystać w produktach do włosów?
Też właśnie niedawno dostałam zamówienie Ale to dziwne, bo ja dostałam w prezencie all in one (oprócz tego, które sama zamówiłam) Cały czas kombinują coś z tymi prezentami, kiedyś jak zamawiałam dostałam korund do mikrodermabrazji

Cytat:
Ok to też tak będę robiła

Jestem po pierwszej płukance cysteinowej. Zapach niezbyt ładny, ale póki co nie na tyle intensywny, żeby mi bardzo przeszkadzał- jednak czuć, że się za mną unosi i dobrze, że nie muszę nigdzie wychodzić póki co w pierwszym momencie zastanawiałam się czy nie dałam za mało cysteiny, bo sama płukanka miała znikomy zapach i dopiero się ujawnił na włosach. TŻ nie narzeka w każdym razie, ciekawe co powie jak zbierze mi się na przytulanki(wtedy moje włosy zawsze są wszędzie, wiecie jak to jest)

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

TŻ jednak narzeka na zapach do tego stopnia, że założył bluzę z kapturem i obwiązał się jak Kenny z South Parku
Zapach jest właśnie najbardziej wyczuwalny na włosach U mnie czuć go było najbardziej na mokrych, schnących włosach a potrafił się utrzymywać nawet 2-3 myć (w przypadku mokrych)
Mogło być gorzej, l-cysteina to naprawdę śmierdziel, i myślę że gorzej odbiera ją otoczenie niż my same Ja będę się l-cysteinować w piątek prawdopodobnie i co jakiś czas w ferie bo mam już zapas śmierdziuszka

Cytat:
Zastanawiam się z czego właściwie wynika taka chęć producentów do pakowania nic nie dających syfów do kosmetyków i tony konserwantów Konserwanty to jeszcze zrozumiem, będzie taka maska stała na półce 3 lata i większa szansa, że się sprzeda, mniej zwrotów towaru itd.
Ale po co dawać same silikony i zero substancji odżywczych?
A to akurat proste pytanie - wszystkie kobiety chcą żeby ich włosy wyglądały pięknie, ale większości nie zależy na tym czy są naprawdę zdrowe - z autopsji wiem, że mają po prostu "jako tako wyglądać" A poza tym niewielu (nie licząc Wizażanek-włosomaniaczek) chce się taplać w maskach, siedzieć z nimi w czepku i jeszcze podgrzewać suszarką A tu ciach silikony, nakładasz, praktycznie od razu możesz spłukać (bo co tam ma niby przenikać do włosa) i włosy jak z okładki Vogue'a
A później dopiero płacz i zgrzytanie zębów jak okazuje się, ze wypadają albo łamią, rozdwajają i kruszą - u wszystkich koleżanek w klasie regularnie widzę białe, porozdwajane (na pięć części, trzy to minimum) końcówki No ale przecież długie są!

Zapuszczam i dbam o włosy od września 2011
orange blossom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 16:45   #187
Dinulka
Zakorzenienie

Cytat:
podziel się czymś mądrym

ja też tak miałam jak przeszłam z SLS na ich brak, ale to chyba normalne? Zanim moje włosy byly naprawdę zdrowe wyglądały naprawdę źle. Co z tego, że silikon mi "zamydlił oczy", jak bez niego włosy wyglądały tragicznie Teraz jak nie nałożę odżywki to włosy mam lepsze niż z silikonami Droga i efekt warte przeczekania moim zdaniem
no właśnie nie wiedziałam czy to normalne a jeszcze Wizaż nie był taki rozbudowany jak teraz

własnie dzisiaj się przyglądałam włosom koleżanek na uczelni świrek
ale faktycznie te, co mają długie włosy, to końcówki tak samo obszarpane jak moje Te z ładnymi końcówkami to włosy niefarbowane do ramion. Generalnie jak patrzę trochę innym okiem, to wcale takich ładnych włosów nie mają te moje kolezanki, choć myślałam trochę inaczej No i ładniejsze są ciemnowłosych niż blond rozjaśnianych - ale podejrzewam, że na jasnych po prostu bardziej widać. To takie moje statystyki umilające mi czekanie na wpis

Natomiast dziwi mnie fakt mojej przyjaciółki - włosy zawsze przerzedzone, sztywne, farbowane na blond. A teraz jakoś nie widać przerzedzenia, wydają się gęstsze i błyszczące muszę przy okazji sie przyjrzeć i podpytać wiem tylko, że na pewno sprayu gliss kura używa i jakiś czas temu szamponu takiego z apteki, zapomniałam nazwy
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 16:52   #188
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
up, pomożecie? jak myślicie co zaczęło dolegać moim włosom?
dodam, że bardziej się zbijają w pasma, ale nie wyglądają tak, jak kiedyś jak były przeciązone (może mają teraz inne objawy )
Napisz, jakich kosmetyków używasz (jak już pisałaś, to przepraszam, że przeoczyłam )
Cytat:
podziel się czymś mądrym
Hmm... U siebie w zakładkach mam:
Produkty do włosów
Lista zanalizowanych kosmetyków do włosów
Słownik składników
Blog Narek - olejowanie w pigułce
Przekarmienie proteinami i nawilżaczami
Pigułka dla zakręconych

No i oczywiście jest tych wątków dużo więcej, ale niektóre przeczytałam i przyswoiłam i nie potrzebuję czytać znowu To są te, do których mam potrzebę co jakiś czas wracać.

Poza tym forum dla kręconowłosych ma mnóstwo informacji, które i prostowłosym są potrzebne, ale one tam po prostu nie docierają. Wg mnie podział na "pielęgnacja włosów" i "forum dla zakręconych" jest dziwny, bo przecież prawie całe forum dla zakręconych dotyczy pielęgnacji Może lepiej by było zrobić Forum Pielęgnacja Włosów i SG i CG jako podfora? No nie wiem, tak się zastanawiam, bo po prostu informacjami z tego forum możnaby zapełnić bibliotekę, a taka powinna posiadać porządny katalog podręczny, rzeczowy i jakiś tam jeszcze
Cytat:
Napisane przez orange blossom Pokaż wiadomość
A to akurat proste pytanie - wszystkie kobiety chcą żeby ich włosy wyglądały pięknie, ale większości nie zależy na tym czy są naprawdę zdrowe - z autopsji wiem, że mają po prostu "jako tako wyglądać" A poza tym niewielu (nie licząc Wizażanek-włosomaniaczek) chce się taplać w maskach, siedzieć z nimi w czepku i jeszcze podgrzewać suszarką A tu ciach silikony, nakładasz, praktycznie od razu możesz spłukać (bo co tam ma niby przenikać do włosa) i włosy jak z okładki Vogue'a
A później dopiero płacz i zgrzytanie zębów jak okazuje się, ze wypadają albo łamią, rozdwajają i kruszą - u wszystkich koleżanek w klasie regularnie widzę białe, porozdwajane (na pięć części, trzy to minimum) końcówki No ale przecież długie są!
No właśnie o to chodzi, silikony dają natychmiastowy efekt, ale góra przy drugiej flaszce produktu efekt już przestaje zachodzić. I wtedy taka kobieta przestaje kupować dany produkt i szuka innego. Chyba najsensowniej z punktu widzenia marketingu jest robić serie, które mają produkty do oczyszczenia włosów (a nienasilikonowania ich szamponem - co za bzdura w ogóle), potem nawilżenie i silikony i jakieś zabeczpieczenie podobne jak ten nowy patent Gliss Kura. No i jakaś maska dogłębnie odżywiająca. To by chyba dało lepszą sprzedaż, niż zapakowanie do 4 różnych pudełek tej samej mazi, tylko pozamienianie składników miejscami
Stary 2012-02-08, 16:59   #189
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie o to chodzi, silikony dają natychmiastowy efekt, ale góra przy drugiej flaszce produktu efekt już przestaje zachodzić. I wtedy taka kobieta przestaje kupować dany produkt i szuka innego. Chyba najsensowniej z punktu widzenia marketingu jest robić serie, które mają produkty do oczyszczenia włosów (a nienasilikonowania ich szamponem - co za bzdura w ogóle), potem nawilżenie i silikony i jakieś zabeczpieczenie podobne jak ten nowy patent Gliss Kura. No i jakaś maska dogłębnie odżywiająca. To by chyba dało lepszą sprzedaż, niż zapakowanie do 4 różnych pudełek tej samej mazi, tylko pozamienianie składników miejscami
Zgadzam się z Tobą na 100%
Ale całkowicie jestem na przeciw silikonom, które trzeba usuwać szamponami z SLS itp.

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 17:01   #190
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez the rock Pokaż wiadomość

Ja pomieszałam wczoraj olej z pantenolem. Bardzo tępa mieszanka, na włosach szorstka i sprawiająca wrażenie suchej. Siedze z tym dalej na głowie, bo nigdzie dziś nie wychodze na szczęście
om powiec jak sie pisała ta mieszanka, bo jak dobrze to też będę stosowac

Cytat:
Napisane przez doomcia Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie (bo na wątku Lista zanalizowanych kosmetyków do włosów akurat tego szamponu i odzywki nie znalazłam) czy ktoś używał szamponów i odżywek hbm?
Chciałabym je wypróbować ,ale najpierw przed zakupem zapytam kogoś kto się na tym zna czy ich skład jest ok?
Chodzimi dokładnie o hbm regeneracja i nawilżenie (prawy na zdjęciu)

http://i2.pinger.pl/pgr273/f49458ad0...a/DSC06669.JPG
jakbym miała skład to bym sie wypowiedziała, ale niestety nie widziałam nigdy tch szamponów

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 17:03   #191
doomcia
Rozeznanie

GG do doomcia

-

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość

jakbym miała skład to bym sie wypowiedziała, ale niestety nie widziałam nigdy tch szamponów
Zaraz napisze ich skład bo moja kolezanka ma ten szampon
Stary 2012-02-08, 17:05   #192
orange blossom
Raczkowanie

Cytat:
Mi się wydaje że to działa raczej w ten sposób - nieuświadomiona co do składów, "przeciętna" (przepraszam za określenie) kobiecina idzie do sklepu żeby kupić "odżywkę" (szaleństwem w tym przypadku jest "maska") wraca do domu, używa po raz pierwszy całego arsenału silikonów i jest szał bo włosy są piękne i "efekty" widać po pierwszym użyciu. Po jakimś czasie owszem, włosy się przyzwyczają ale coraz powszechniejszy staje się fakt, że właśnie często tak się dzieje, więc "kobiecina" idzie kupić kolejną maskę o podobnym składzie, ale faktycznie nieco innej kolejności i tak dalej i tak dalej. Ale jest przekonana, że to efekty, to ozdrowienie popalonych latami prostowania, suszenia, robienia trwałej, farbowania włosów
Najbardziej zawsze śmieszy mnie pytanie: jak skleić rozdwojone końcówki?

Stary 2012-02-08, 17:08   #193
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
Dam znac jutro, bo dzis już tego nie zmyje mam lenia

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 17:23   #194
doomcia
Rozeznanie

GG do doomcia

Skład szamopnu hbm regeneracja i nawilżenie:
Aqua, Sodium Lauerth Sulfate, Sodium Chloride, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Lauerth Sulfate, Glycerin, Parfum, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Styrene/Acrylates Copolymer, Polyquaternium-7, Disodium EDTA, Panthenol, DMDM Hydantion, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Geraniol, Citronellol, Benzophenone-4, Hydrolyzed Milk Protein , Tacopheryl Acetate, Sodium Lauerth Sulfate, EDTA, Magnesium Nitrate, Methylparaben, Phenoxyethanol, Methylchloroisothiazolino ne, Sorbic Acid, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben. Ethylparaben, Isobutylparaben, Potassium Sorbate, Hexylene Glycol.

Skład odżywki hbm regeneracja i nawilżenie:
Aqua, Cetyl Alcohol, Glycerin, Dimethicone, Cetrimonium Chloride, Behentrimonium Chloride, Stearyl Alcohol, Parfum, PEG-7 Glyceryl, Cocoate, Ceteareth-20, Methylparaben, Isopropyl Alcohol, Propylparaben, Disodium EDTA, Panthenol, Sodium Chloride,Citric Acid, Geraniol, Cironellol, Benzophenone-4, Hydrolyzed Milk, Protein, Tocopheryl Acetate, Keratin Amino Acids,Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, EDTA, Potassium Sorbate,Sodium Hydroxide

Prosze o opinie osoby które się na tym znają czy te produkty są ok

Edytowane przez doomcia
Czas edycji: 2012-02-08 o 17:25
doomcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 17:24   #195
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Mi się wydaje że to działa raczej w ten sposób - nieuświadomiona co do składów, "przeciętna" (przepraszam za określenie) kobiecina idzie do sklepu żeby kupić "odżywkę" (szaleństwem w tym przypadku jest "maska") wraca do domu, używa po raz pierwszy całego arsenału silikonów i jest szał bo włosy są piękne i "efekty" widać po pierwszym użyciu. Po jakimś czasie owszem, włosy się przyzwyczają ale coraz powszechniejszy staje się fakt, że właśnie często tak się dzieje, więc "kobiecina" idzie kupić kolejną maskę o podobnym składzie, ale faktycznie nieco innej kolejności i tak dalej i tak dalej. Ale jest przekonana, że to efekty, to ozdrowienie popalonych latami prostowania, suszenia, robienia trwałej, farbowania włosów
No ale wiesz, z drugiej strony nie każdemu się chce w to wszystko wnikać, potrzeba masy czasu i energii, żeby człowiek który nie ma wykształcenia chemicznego/kosmetologicznego itp rozkminił te składy (patrz - ja chociaż ja i tak jestem umysł ścisły, więc idzie mi to szybko). Ja się nie dziwię, większość moich koleżanek po prostu to olewa i kupuje co tam popadnie albo co jest w promocji. I co najlepsze - większość ma bardzo ładne włosy
Szczególnie, jak firma robi serię do włosów, to człowiekowi się wydaje, że mając 4 kosmetyki chyba one powinny starczyć na włosy no nie? Jak ja bym o każdą część ciała tak dbała jak o włosy, to bym musiała chyba 20tys zarabiać i mieć halę zamiast łazienki Więc tak samo jestem ignorantką w kwestii dbania o paznokcie, skórę itd, po prostu kupuję coś w drogerii i starczy

A co do rozdwojonych końcówek, to miałam koleżankę po zawodówce fryzjerskiej, która twierdziła, że jest jakiś zabieg, który właśnie skleja końcówki tak, że przestają się rozdwajać. Niestety to było lata temu i nie mam możliwości już zweryfikować co to miałoby być
Stary 2012-02-08, 17:31   #196
orange blossom
Raczkowanie

Cytat:
No ale wiesz, z drugiej strony nie każdemu się chce w to wszystko wnikać, potrzeba masy czasu i energii, żeby człowiek który nie ma wykształcenia chemicznego/kosmetologicznego itp rozkminił te składy (patrz - ja chociaż ja i tak jestem umysł ścisły, więc idzie mi to szybko). Ja się nie dziwię, większość moich koleżanek po prostu to olewa i kupuje co tam popadnie albo co jest w promocji. I co najlepsze - większość ma bardzo ładne włosy
Szczególnie, jak firma robi serię do włosów, to człowiekowi się wydaje, że mając 4 kosmetyki chyba one powinny starczyć na włosy no nie? Jak ja bym o każdą część ciała tak dbała jak o włosy, to bym musiała chyba 20tys zarabiać i mieć halę zamiast łazienki Więc tak samo jestem ignorantką w kwestii dbania o paznokcie, skórę itd, po prostu kupuję coś w drogerii i starczy

A co do rozdwojonych końcówek, to miałam koleżankę po zawodówce fryzjerskiej, która twierdziła, że jest jakiś zabieg, który właśnie skleja końcówki tak, że przestają się rozdwajać. Niestety to było lata temu i nie mam możliwości już zweryfikować co to miałoby być
Ja jestem kompletną kosmetykoholiczką i chyba kiedyś będzie mi potrzebna hala ale na punkcie włosów mam fioła Ale problem w tym, że producenci owszem mogliby układać składy ładnie odżywiające tylko że odżywienie wymaga czasu a jak większość kobiet oczekuje natychmiastowego efektu to co się dziwić że pakują silikony, szczególnie w erze prostownicy, lokówki, suszarki, trwałych i farbowania Ale ogólnie bez bicia przyznam, że lubię ładnie wyglądać i dbać o siebie a kupowanie kosmetyków sprawia mi ogromną przyjemność, cóż - moja narcystyczna kobieca natura
Ja nawet wiem co to za cudowny zabieg - ścięcie rozdwojonych końcówek A tak na poważne, myślę że to nie niemożliwe z racji tego, że włos jest martwy i nie ma szansy żeby się zregenerował jak już zostanie uszkodzony

Stary 2012-02-08, 17:51   #197
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez the rock Pokaż wiadomość
Dam znac jutro, bo dzis już tego nie zmyje mam lenia
Cytat:
Napisane przez doomcia Pokaż wiadomość
Skład szamopnu hbm regeneracja i nawilżenie:
Aqua, Sodium Lauerth Sulfate, Sodium Chloride, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Lauerth Sulfate, Glycerin, Parfum, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Styrene/Acrylates Copolymer, Polyquaternium-7, Disodium EDTA, Panthenol, DMDM Hydantion, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Geraniol, Citronellol, Benzophenone-4, Hydrolyzed Milk Protein , Tacopheryl Acetate, Sodium Lauerth Sulfate, EDTA, Magnesium Nitrate, Methylparaben, Phenoxyethanol, Methylchloroisothiazolino ne, Sorbic Acid, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben. Ethylparaben, Isobutylparaben, Potassium Sorbate, Hexylene Glycol.

Skład odżywki hbm regeneracja i nawilżenie:
Aqua, Cetyl Alcohol, Glycerin, Dimethicone, Cetrimonium Chloride, Behentrimonium Chloride, Stearyl Alcohol, Parfum, PEG-7 Glyceryl, Cocoate, Ceteareth-20, Methylparaben, Isopropyl Alcohol, Propylparaben, Disodium EDTA, Panthenol, Sodium Chloride,Citric Acid, Geraniol, Cironellol, Benzophenone-4, Hydrolyzed Milk, Protein, Tocopheryl Acetate, Keratin Amino Acids,Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, EDTA, Potassium Sorbate,Sodium Hydroxide

Prosze o opinie osoby które się na tym znają czy te produkty są ok
daruj sobie jak dla mnie beznadzieja jest panthenol ale bardzo daleko duzo detergentów w szamponie

w odzywce silikony, parabeny, no gliceryna jest ale ją kupisz sama w każdej aptece, i zapach wysoko sa niby fajne składniki, ale to mikroskopijne ilości

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-02-08, 18:20   #198
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Dziewczyny wydaję mi się, że trochę mylicie pojęcia co do SLS/SLeS a silikonów. To są dwie różne rzeczy

Przepraszam jeżeli się mylę, ale tak wywnioskowałam z Waszych postów, że tak uważacie

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ----------

Aha mój mąż już odebrał moje zamówienie z mazideł, w którym znalazły się takie rzeczy jak keratyna, panthenol, olej z orzechów laskowych i olej śliwkowy, no i kilka dodatków, ale to już raczej nie na włoski
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 18:24   #199
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Dziwna rzecz, ja unikam sles w szamponach a Waxa zagranicznego zużyłam 3 wiaderka (ostatnie zeszło pół roku temu), nakładałam hojnie na skalp i nigdy nie miałam problemów.
Kurczę, dochodzę do wniosku, że jednak skład to nie wszystko.
Dokładnie
Ja tez ostatnio doszłam do wniosku, że składy często nie odzwierciedlają działania danego kosmetyku...przynajmniej u mnie ;]

Cytat:
Dokładnie

Cytat:
Moja droga- mylisz pojęcia. SLS to detergent a silikon to oblepiacz .
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

Cytat:
Dziewczyny wydaję mi się, że trochę mylicie pojęcia co do SLS/SLeS a silikonów. To są dwie różne rzeczy

Przepraszam jeżeli się mylę, ale tak wywnioskowałam z Waszych postów, że tak uważacie
Też odnoszę takie wrażenie.

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 18:41   #200
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Aha mój mąż już odebrał moje zamówienie z mazideł, w którym znalazły się takie rzeczy jak keratyna, panthenol, olej z orzechów laskowych i olej śliwkowy, no i kilka dodatków, ale to już raczej nie na włoski
oo super bedzie testowanie keratynki

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-02-08, 19:12   #201
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
super glue podobno dobrze skleja wszystko
Cytat:
czekam na recenzję z o laskowych... też go zamówiłam, czekam na przesyłkę

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 19:12   #202
msstuff
BAN stały

Cytat:
Napisz, jakich kosmetyków używasz (jak już pisałaś, to przepraszam, że przeoczyłam )
dzięki za linki - rewelacyjne! O wielu miejsach nie miałam pojęcia

Aktualnie używam: olejów Vatiki (kokosowy, migdałowy, kaktusowy amla "jasna", oliwkowy), masek Lorys (Avokado i Snake aktualnie), odżywkę Green Pharmacy, mam balsam d/s Hegron aktualnie, Bioetica, Radical psikacz, rzepa joanna na skalp, na końce CHI jedwab. Piję mnóstwo zielonej herbaty, pokrzywę i od wczoraj drożdże. Zażywam Merz i nie prostuję włosów, a suszę od święta czeszę się TT; włosy mam niefarbowane
a jednak włosy nagle zaczęły mi się zbijać i być takie cienkie
Wkleję zdjęcie sprzed tego, co teraz mam na głowie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Moja droga- mylisz pojęcia. SLS to detergent a silikon to oblepiacz .
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Źle się wyraziłam, raczej chciałam napisać, że i jednego i drugiego unikam i nie używam jak nie muszę

Przy okazji - rozszyfruje ktoś? koleżanka mi poleciła

INFINITY PROFESSIONAL Hair Mask Ygurt Flower
skład:
aqua, cetearyl alkohol, glycerin, cetrimonium chloride
hydrolized keratin, hydrolized wheat protein, panthenol, benzophenone-4 ,citric acid,parfum
,mathylisothiazolinone, methylchloroisothiazolino ne, benzyl alcohol, ci19140, ci42090,ci18050

Muszę się nauczyć, po sesji

edit, ah jeszcze jedno pytanie jak mierzycie długość włosa? mam zmierzyć od czubka głowy do samego końca? Czy jedno pasmo - ale to chyba bez sensu, bo mam deliatnie wystopniowane włosy ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wlosy.jpg (13,7 KB, 59 załadowań)

Edytowane przez msstuff
Czas edycji: 2012-02-08 o 19:26
Stary 2012-02-08, 19:20   #203
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Tak W końcu znalazła się rzecz nt której będziemy się sprzeczać ;]

Ja sama używam szmaponów z SLS a żaden Wax nie sprawdził się u mnie tak jak ten zagraniczny

Dlatego bez sensu siać herezję Jak ja przeszłam na mycie szamponami bez SLS to moje włosy były w opłakanym stanie. Raz umyłam je jakimś ziołowym właśnie z SLS i odżyły
Po prostu zależy od skalpu i preferencji. Nieprawdą jest, że SLS to samo zło i zdania swego będę bronić
No dobrze, "zagraniczny" Wax się u Ciebie sprawdził- ok. Ja nie byłam z niego jakoś bardzo niezadowolona aż do połowo bodajże trzeciego dużego opakowania.

ALE naprawdę masz szampon z Sodium Lauryl Sulfate?? To Ty herbala stosujesz czy co? Bo poza herbalem to jedyny szampon z SLS jaki miałam to John Frieda... a tak wszystkie mają SLES, od którego ja też nie stronię, ale widzę OGROMNĄ różnicę między tymi dwoma detergentami i, jak dla mnie, SLS ma dużo większe predyspozycje do wysuszania włosów.

Ach, no nareszcie się pokłócimy
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 19:27   #204
Dotka z OZ
Raczkowanie

GG do Dotka z OZ

Dziś miałam na noc oliwke BD dla mam i muszę przyznać, że jak na początku nie polubiłam jej, to teraz jestem bardzo zadowolona. Ładnie się zmyła delikatnym szamponem.

Zrobiłam sobie psikadło do psikania, ponieważ nie mam nic z silikonem. Do butelki po ziaji wlałam troszkę żelu z aloesem, troszkę Joanny b/s miód i mleko oraz tyci tyci jedwabiu CHI i dolałam wody. Proporcje chyba są dobrę, bo nie mam posklejanych włosów bardziej niż zwykle W sumie to są nawet fajne dziś.

Będę mieć Vatikę kokosową

Cytat:
no właśnie nie wiedziałam czy to normalne a jeszcze Wizaż nie był taki rozbudowany jak teraz

własnie dzisiaj się przyglądałam włosom koleżanek na uczelni świrek
ale faktycznie te, co mają długie włosy, to końcówki tak samo obszarpane jak moje Te z ładnymi końcówkami to włosy niefarbowane do ramion. Generalnie jak patrzę trochę innym okiem, to wcale takich ładnych włosów nie mają te moje kolezanki, choć myślałam trochę inaczej No i ładniejsze są ciemnowłosych niż blond rozjaśnianych - ale podejrzewam, że na jasnych po prostu bardziej widać. To takie moje statystyki umilające mi czekanie na wpis

Natomiast dziwi mnie fakt mojej przyjaciółki - włosy zawsze przerzedzone, sztywne, farbowane na blond. A teraz jakoś nie widać przerzedzenia, wydają się gęstsze i błyszczące muszę przy okazji sie przyjrzeć i podpytać wiem tylko, że na pewno sprayu gliss kura używa i jakiś czas temu szamponu takiego z apteki, zapomniałam nazwy
Ja też tak mam teraz, że szczególnie przyglądam się czyimś włosom

WŁOSOMANIACZKA
Olejowanie (lniany, archaidowy , słodkie migdały, amla, vatika kokosowa, olejek BD, sezam )
Wcierki, drożdże, pokrzywa i skrzyp - przerwa do 01.03.2012.

Moje włosy

Jestem szczęśliwym nie palącym człowiekiem od: 23.01.2012 r.
Dotka z OZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 19:48   #205
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka z OZ Pokaż wiadomość
Zrobiłam sobie psikadło do psikania, ponieważ nie mam nic z silikonem. Do butelki po ziaji wlałam troszkę żelu z aloesem, troszkę Joanny b/s miód i mleko oraz tyci tyci jedwabiu CHI i dolałam wody. Proporcje chyba są dobrę, bo nie mam posklejanych włosów bardziej niż zwykle W sumie to są nawet fajne dziś.
psikadlo do psikania

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-02-08, 19:50   #206
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

ufff... nareszcie dobrnęłam do końca
jeju, Kochane, ile można napisać w ciągu 1 dnia??

ja wczoraj miałam nie kupować nic do włosów, ale przechodziłam koło nowo otwartego sklepu fryzjerskiego. Pomyślałam, że może znajdę jakąś fajną gumkę do włosów na noc, weszłam, i wyszłam z 2 gumkami i jedwabem chi (mój debiut - bede testowac, do tej pory uzywalam serum L'biotica). Wieczorem poszłam z TŻ do Rossmana (w moim mieście mam 2, a w tym byłam po raz pierwszy), chcieliśmy kupić szampon dla niego. W ogóle okazało się, ze jest to najlepiej wyposażony rossman ze wszystkich, w których byłam (a było ich 6). Kupiłam róźową odżywkę dwufazową z gliss kura (dlatego ucieszyłam się, czytając Wasze pozytywne opinie). Ale tylko dlatego, ze była "super cena na do widzenia" i zapłaciłam tylko 8 zł za 200 ml

Akcja denko trwa na swoją obronę mam tylko to, że zaliczyłam sesję więc jakaś nagroda mi się należy A poza tym moje zapasy kosmetyków są już duuuuużo mniejsze I myślę, że w kwietniu akcję denko uznam za zakończoną
xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 19:51   #207
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
W poprzednim watku, na jednej z ostatnich stron eiri pisala o tym
Wyszukałam tylko informację, że przy stosowaniu Sodium Coco Sulfate nie trzeba dodatkowo od czasu do czasu używać SLS/SLeS. Ale jak ma się jego łagodność? Jest chociaż nieco łagodniejszy?

Cytat:
Też właśnie niedawno dostałam zamówienie Ale to dziwne, bo ja dostałam w prezencie all in one (oprócz tego, które sama zamówiłam) Cały czas kombinują coś z tymi prezentami, kiedyś jak zamawiałam dostałam korund do mikrodermabrazji

Zapach jest właśnie najbardziej wyczuwalny na włosach U mnie czuć go było najbardziej na mokrych, schnących włosach a potrafił się utrzymywać nawet 2-3 myć (w przypadku mokrych)
Mogło być gorzej, l-cysteina to naprawdę śmierdziel, i myślę że gorzej odbiera ją otoczenie niż my same Ja będę się l-cysteinować w piątek prawdopodobnie i co jakiś czas w ferie bo mam już zapas śmierdziuszka
Póki co na suchych włosach zapach prawie się ulotnił TŻ się załamał na wieść, że smród może wrócić po myciu włosów Ale co do działania to póki co nie odnotowuję żadnego zbawiennego wpływu- włosy nabrały jedynie nieco objętości, ale błyszczą się jakby mniej niż ostatnio hmm

Zamówiłam naturalną hennę i vatikę kokosową(z myślą o końcówkach). Miałam już nie robić zamówienia na to w tym miesiącu, ale w sumie co to za różnica czy teraz czy później skoro wiem, że i tak bym z tego nie zrezygnowała poza tym odrost po farbowaniu coraz większy... Za to postanowiłam, że nie będę miała więcej niż 1-no może 2- olejów na raz, więc nie kupuję póki co upatrzonego oleju ze słodkich migdałów i to już postanowione

Mam jeszcze pytanie odnośnie psikaczki z keratyną- można by do niej dodać trochę oleju?

Edytowane przez Ariada
Czas edycji: 2012-02-08 o 19:53
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 19:53   #208
ajriss
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
No dobrze, "zagraniczny" Wax się u Ciebie sprawdził- ok. Ja nie byłam z niego jakoś bardzo niezadowolona aż do połowo bodajże trzeciego dużego opakowania.

ALE naprawdę masz szampon z Sodium Lauryl Sulfate?? To Ty herbala stosujesz czy co? Bo poza herbalem to jedyny szampon z SLS jaki miałam to John Frieda... a tak wszystkie mają SLES, od którego ja też nie stronię, ale widzę OGROMNĄ różnicę między tymi dwoma detergentami i, jak dla mnie, SLS ma dużo większe predyspozycje do wysuszania włosów.

Ach, no nareszcie się pokłócimy
nie bijcie, ale moje włosy(tzn skalp) też domagają się SLSów, no chociażby SLESów. Inaczej są oklapłe, nie dożycia i się przetłuszczają u nasady. Próbowałam je przetrzymać ale się poddałam.

i za to też nie katujcie: nienawidze alterry odżywki, chociaż pokładałam w niej duuuuuże nadzieje

złożyłam zamówienie na BU i NP i czekam na cudeńka nowe

Edytowane przez ajriss
Czas edycji: 2012-02-08 o 20:06
ajriss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 19:59   #209
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Mam jeszcze pytanie odnośnie psikaczki z keratyną- można by do niej dodać trochę oleju?
Ja dodałam kilka krople olejku ze słodkich migdałów

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 20:01   #210
msstuff
BAN stały

Cytat:
Napisane przez xxxJuanaxxx Pokaż wiadomość
Pomyślałam, że może znajdę jakąś fajną gumkę do włosów na noc
a jaka to?

Ja zapomniałam napisać, ostatnio robiłam kurację keratynową saszetkami Chenice i trochę lepiej te włosy wyglądały, ale i tak po nocach mi sie śni grubszy włos
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości