|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część IX
Cytat:
Konserwanty to jeszcze zrozumiem, będzie taka maska stała na półce 3 lata i większa szansa, że się sprzeda, mniej zwrotów towaru itd.Ale po co dawać same silikony i zero substancji odżywczych? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Może by tak namówić administrację, żeby zrobili jakiś skorowidz, spis treści tych postów i wątków rozrzuconych po całym forum? Byłoby mniej pytań osób, które dopiero co tu przyszły i nie mogą się odnaleźć i same też byśmy miały wszystko pod ręką (ja póki co mam cały katalog w zakładkach, bo inaczej bym tego w życiu nie znalazła ).
|
|||
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
to może i ja jestem z tych, co SLS lubią, bo kiedyś (dawno temu) miałam chwilę odstawienia tych "złych drogeryjnych" i przeszłam na Radicale (on chyba nie ma?) i jakieś tam inne z forum i włosy były jak siano, suche, poplatane i w ogóle. I miałam wrażenie, że nie domyte ;p
a w ramach kolejnych zakupów włosowych skrzyp i znowu pokrzywa, do tej pory samą pokrzywkę wypijałam, po skończonym opakowaniu akurat rzucił mi się w oczy skrzyp w sklepie i wzięłam ale spróbuję pić solo, nie w mixie - to chyba nie robi różnicy?Przymierzam się powoli do drożdży, ale nie jestem przekonana póki co czy to przełknę, a i boję się biegunki a i kupiłam awokado mam zamiar wieczorem poszukać przepisów do maseczek na włosy i twarz i oczywiście od razu zrobić także na dniach jak znajdę trochę jeszcze znów zaliczę drogerię po isane, gliss kura i joannę wcierkę i będzie jeszcze lepiej Wczoraj położyłam na noc kokosa, dziś rano zmyłam szamponem Klorane i albo dzięki niemu, albo kokos zaczął mi służyć, bo mam lśniące, gładkie, ale nie przylizane i miłe w dotyku włoski ![]() kolejne zadanie na dziś przeanalizować moje szampony, które mam na stanie zaczynam powolutku się wkręcać ![]() ps. ja przez bardzo długi okres czasu też walczyłam z włosami zbijającymi się w pasma, z tego powodu z grzywki zrezygnowałam. Teraz jakoś mniej na to narzekam, ale ciągle się boję, że znów mi to wróci :/ Edytowane przez Dinulka Czas edycji: 2012-02-08 o 16:01 |
|
|
|
#183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz jestem na 100% przekonana,że to produkty nie dla mnie... jak była promocja w tesco (gdzie szampony wychodziły po 2,5zł) to wzięłam po jednym każdego rodzaju i teraz je męcze.. włosy straciły blask, jedynie ta odzywka z awokado jest ok
Edytowane przez doomcia Czas edycji: 2012-02-08 o 16:04 |
|
|
|
|
#184 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem przydałby się również spis wizażowych hitów włosowych Cytat:
Teraz jak nie nałożę odżywki to włosy mam lepsze niż z silikonami Edytowane przez msstuff Czas edycji: 2012-02-08 o 16:17 |
||
|
|
|
#185 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wiadomo, pyszny nie jest, ale za to jaki wartosciowy. Ok, nie namawiam juz ![]() Cytat:
Siedze z awokado na lbie ![]() Oprocz niego dodalam miodu, oliwy z oliwek, cynamonu i ciut cytryny. Ciezko bylo mi to zmiksowac, wiec skonczylo sie na rozgniataniu widelcem. Nielatwo bylo tez nalozyc te miksture na leb (lazienka w zielonej mazi ), ale udalo sie ![]() ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#186 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale to dziwne, bo ja dostałam w prezencie all in one (oprócz tego, które sama zamówiłam) Cały czas kombinują coś z tymi prezentami, kiedyś jak zamawiałam dostałam korund do mikrodermabrazji Cytat:
U mnie czuć go było najbardziej na mokrych, schnących włosach a potrafił się utrzymywać nawet 2-3 myć (w przypadku mokrych) Mogło być gorzej, l-cysteina to naprawdę śmierdziel, i myślę że gorzej odbiera ją otoczenie niż my same ![]() Cytat:
A poza tym niewielu (nie licząc Wizażanek-włosomaniaczek) chce się taplać w maskach, siedzieć z nimi w czepku i jeszcze podgrzewać suszarką A tu ciach silikony, nakładasz, praktycznie od razu możesz spłukać (bo co tam ma niby przenikać do włosa) i włosy jak z okładki Vogue'a ![]() A później dopiero płacz i zgrzytanie zębów jak okazuje się, ze wypadają albo łamią, rozdwajają i kruszą - u wszystkich koleżanek w klasie regularnie widzę białe, porozdwajane (na pięć części, trzy to minimum) końcówki
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jeszcze Wizaż nie był taki rozbudowany jak teraz własnie dzisiaj się przyglądałam włosom koleżanek na uczelni ![]() ale faktycznie te, co mają długie włosy, to końcówki tak samo obszarpane jak moje Te z ładnymi końcówkami to włosy niefarbowane do ramion. Generalnie jak patrzę trochę innym okiem, to wcale takich ładnych włosów nie mają te moje kolezanki, choć myślałam trochę inaczej No i ładniejsze są ciemnowłosych niż blond rozjaśnianych - ale podejrzewam, że na jasnych po prostu bardziej widać. To takie moje statystyki umilające mi czekanie na wpis Natomiast dziwi mnie fakt mojej przyjaciółki - włosy zawsze przerzedzone, sztywne, farbowane na blond. A teraz jakoś nie widać przerzedzenia, wydają się gęstsze i błyszczące i jakiś czas temu szamponu takiego z apteki, zapomniałam nazwy
|
|
|
|
|
#188 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Cytat:
Produkty do włosów Lista zanalizowanych kosmetyków do włosów Słownik składników Blog Narek - olejowanie w pigułce Przekarmienie proteinami i nawilżaczami Pigułka dla zakręconych No i oczywiście jest tych wątków dużo więcej, ale niektóre przeczytałam i przyswoiłam i nie potrzebuję czytać znowu To są te, do których mam potrzebę co jakiś czas wracać.Poza tym forum dla kręconowłosych ma mnóstwo informacji, które i prostowłosym są potrzebne, ale one tam po prostu nie docierają. Wg mnie podział na "pielęgnacja włosów" i "forum dla zakręconych" jest dziwny, bo przecież prawie całe forum dla zakręconych dotyczy pielęgnacji Może lepiej by było zrobić Forum Pielęgnacja Włosów i SG i CG jako podfora? No nie wiem, tak się zastanawiam, bo po prostu informacjami z tego forum możnaby zapełnić bibliotekę, a taka powinna posiadać porządny katalog podręczny, rzeczowy i jakiś tam jeszcze Cytat:
|
|||
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale całkowicie jestem na przeciw silikonom, które trzeba usuwać szamponami z SLS itp.
|
|
#190 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#191 | |
|
Rozeznanie
|
-
Cytat:
bo moja kolezanka ma ten szampon
|
|
|
#192 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Najbardziej zawsze śmieszy mnie pytanie: jak skleić rozdwojone końcówki?
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam lenia
|
|
#194 |
|
Rozeznanie
|
Skład szamopnu hbm regeneracja i nawilżenie:
Aqua, Sodium Lauerth Sulfate, Sodium Chloride, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Lauerth Sulfate, Glycerin, Parfum, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Styrene/Acrylates Copolymer, Polyquaternium-7, Disodium EDTA, Panthenol, DMDM Hydantion, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Geraniol, Citronellol, Benzophenone-4, Hydrolyzed Milk Protein , Tacopheryl Acetate, Sodium Lauerth Sulfate, EDTA, Magnesium Nitrate, Methylparaben, Phenoxyethanol, Methylchloroisothiazolino ne, Sorbic Acid, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben. Ethylparaben, Isobutylparaben, Potassium Sorbate, Hexylene Glycol. Skład odżywki hbm regeneracja i nawilżenie: Aqua, Cetyl Alcohol, Glycerin, Dimethicone, Cetrimonium Chloride, Behentrimonium Chloride, Stearyl Alcohol, Parfum, PEG-7 Glyceryl, Cocoate, Ceteareth-20, Methylparaben, Isopropyl Alcohol, Propylparaben, Disodium EDTA, Panthenol, Sodium Chloride,Citric Acid, Geraniol, Cironellol, Benzophenone-4, Hydrolyzed Milk, Protein, Tocopheryl Acetate, Keratin Amino Acids,Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, EDTA, Potassium Sorbate,Sodium Hydroxide Prosze o opinie osoby które się na tym znają czy te produkty są ok
Edytowane przez doomcia Czas edycji: 2012-02-08 o 17:25 |
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż ja i tak jestem umysł ścisły, więc idzie mi to szybko). Ja się nie dziwię, większość moich koleżanek po prostu to olewa i kupuje co tam popadnie albo co jest w promocji. I co najlepsze - większość ma bardzo ładne włosy ![]() Szczególnie, jak firma robi serię do włosów, to człowiekowi się wydaje, że mając 4 kosmetyki chyba one powinny starczyć na włosy no nie? Jak ja bym o każdą część ciała tak dbała jak o włosy, to bym musiała chyba 20tys zarabiać i mieć halę zamiast łazienki Więc tak samo jestem ignorantką w kwestii dbania o paznokcie, skórę itd, po prostu kupuję coś w drogerii i starczy ![]() A co do rozdwojonych końcówek, to miałam koleżankę po zawodówce fryzjerskiej, która twierdziła, że jest jakiś zabieg, który właśnie skleja końcówki tak, że przestają się rozdwajać. Niestety to było lata temu i nie mam możliwości już zweryfikować co to miałoby być
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale problem w tym, że producenci owszem mogliby układać składy ładnie odżywiające tylko że odżywienie wymaga czasu a jak większość kobiet oczekuje natychmiastowego efektu to co się dziwić że pakują silikony, szczególnie w erze prostownicy, lokówki, suszarki, trwałych i farbowania Ale ogólnie bez bicia przyznam, że lubię ładnie wyglądać i dbać o siebie a kupowanie kosmetyków sprawia mi ogromną przyjemność, cóż - moja narcystyczna kobieca natura Ja nawet wiem co to za cudowny zabieg - ścięcie rozdwojonych końcówek A tak na poważne, myślę że to nie niemożliwe z racji tego, że włos jest martwy i nie ma szansy żeby się zregenerował jak już zostanie uszkodzony
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jest panthenol ale bardzo daleko duzo detergentów w szamponiew odzywce silikony, parabeny, no gliceryna jest ale ją kupisz sama w każdej aptece, i zapach wysoko sa niby fajne składniki, ale to mikroskopijne ilości
|
|
#198 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przepraszam jeżeli się mylę, ale tak wywnioskowałam z Waszych postów, że tak uważacie ![]() ---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Aha mój mąż już odebrał moje zamówienie z mazideł, w którym znalazły się takie rzeczy jak keratyna, panthenol, olej z orzechów laskowych i olej śliwkowy, no i kilka dodatków, ale to już raczej nie na włoski
|
|
#199 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez ostatnio doszłam do wniosku, że składy często nie odzwierciedlają działania danego kosmetyku...przynajmniej u mnie ;] Cytat:
![]() Cytat:
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Też odnoszę takie wrażenie.
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#201 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#202 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Aktualnie używam: olejów Vatiki (kokosowy, migdałowy, kaktusowy amla "jasna", oliwkowy), masek Lorys (Avokado i Snake aktualnie), odżywkę Green Pharmacy, mam balsam d/s Hegron aktualnie, Bioetica, Radical psikacz, rzepa joanna na skalp, na końce CHI jedwab. Piję mnóstwo zielonej herbaty, pokrzywę i od wczoraj drożdże. Zażywam Merz i nie prostuję włosów, a suszę od święta czeszę się TT; włosy mam niefarbowane a jednak włosy nagle zaczęły mi się zbijać i być takie cienkie ![]() Wkleję zdjęcie sprzed tego, co teraz mam na głowie ![]() Cytat:
![]() Przy okazji - rozszyfruje ktoś? koleżanka mi poleciła ![]() INFINITY PROFESSIONAL Hair Mask Ygurt Flower skład: aqua, cetearyl alkohol, glycerin, cetrimonium chloride hydrolized keratin, hydrolized wheat protein, panthenol, benzophenone-4 ,citric acid,parfum ,mathylisothiazolinone, methylchloroisothiazolino ne, benzyl alcohol, ci19140, ci42090,ci18050 Muszę się nauczyć, po sesji ![]() edit, ah jeszcze jedno pytanie jak mierzycie długość włosa? mam zmierzyć od czubka głowy do samego końca? Czy jedno pasmo - ale to chyba bez sensu, bo mam deliatnie wystopniowane włosy ?
Edytowane przez msstuff Czas edycji: 2012-02-08 o 19:26 |
||
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ALE naprawdę masz szampon z Sodium Lauryl Sulfate?? To Ty herbala stosujesz czy co? Bo poza herbalem to jedyny szampon z SLS jaki miałam to John Frieda... a tak wszystkie mają SLES, od którego ja też nie stronię, ale widzę OGROMNĄ różnicę między tymi dwoma detergentami i, jak dla mnie, SLS ma dużo większe predyspozycje do wysuszania włosów. Ach, no nareszcie się pokłócimy ![]()
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Raczkowanie
|
Dziś miałam na noc oliwke BD dla mam i muszę przyznać, że jak na początku nie polubiłam jej, to teraz jestem bardzo zadowolona. Ładnie się zmyła delikatnym szamponem.
Zrobiłam sobie psikadło do psikania, ponieważ nie mam nic z silikonem. Do butelki po ziaji wlałam troszkę żelu z aloesem, troszkę Joanny b/s miód i mleko oraz tyci tyci jedwabiu CHI i dolałam wody. Proporcje chyba są dobrę, bo nie mam posklejanych włosów bardziej niż zwykle W sumie to są nawet fajne dziś. Będę mieć Vatikę kokosową ![]() Cytat:
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#206 |
|
Wtajemniczenie
|
ufff...
nareszcie dobrnęłam do końca ![]() jeju, Kochane, ile można napisać w ciągu 1 dnia?? ![]() ja wczoraj miałam nie kupować nic do włosów, ale przechodziłam koło nowo otwartego sklepu fryzjerskiego. Pomyślałam, że może znajdę jakąś fajną gumkę do włosów na noc, weszłam, i wyszłam z 2 gumkami i jedwabem chi (mój debiut - bede testowac, do tej pory uzywalam serum L'biotica). Wieczorem poszłam z TŻ do Rossmana (w moim mieście mam 2, a w tym byłam po raz pierwszy), chcieliśmy kupić szampon dla niego. W ogóle okazało się, ze jest to najlepiej wyposażony rossman ze wszystkich, w których byłam (a było ich 6). Kupiłam róźową odżywkę dwufazową z gliss kura (dlatego ucieszyłam się, czytając Wasze pozytywne opinie). Ale tylko dlatego, ze była "super cena na do widzenia" i zapłaciłam tylko 8 zł za 200 ml ![]() Akcja denko trwa ![]() ![]() na swoją obronę mam tylko to, że zaliczyłam sesję więc jakaś nagroda mi się należy A poza tym moje zapasy kosmetyków są już duuuuużo mniejsze I myślę, że w kwietniu akcję denko uznam za zakończoną
|
|
|
|
#207 | |
|
Wtajemniczenie
|
Wyszukałam tylko informację, że przy stosowaniu Sodium Coco Sulfate nie trzeba dodatkowo od czasu do czasu używać SLS/SLeS. Ale jak ma się jego łagodność? Jest chociaż nieco łagodniejszy?
Cytat:
![]() Zamówiłam naturalną hennę i vatikę kokosową(z myślą o końcówkach). Miałam już nie robić zamówienia na to w tym miesiącu, ale w sumie co to za różnica czy teraz czy później skoro wiem, że i tak bym z tego nie zrezygnowała poza tym odrost po farbowaniu coraz większy... Za to postanowiłam, że nie będę miała więcej niż 1-no może 2- olejów na raz, więc nie kupuję póki co upatrzonego oleju ze słodkich migdałów i to już postanowione ![]() Mam jeszcze pytanie odnośnie psikaczki z keratyną- można by do niej dodać trochę oleju? Edytowane przez Ariada Czas edycji: 2012-02-08 o 19:53 |
|
|
|
|
#208 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i za to też nie katujcie: nienawidze alterry odżywki, chociaż pokładałam w niej duuuuuże nadzieje ![]() ![]() ![]() złożyłam zamówienie na BU i NP i czekam na cudeńka nowe Edytowane przez ajriss Czas edycji: 2012-02-08 o 20:06 |
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#210 |
|
BAN stały
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.

i zaczną fajne rzeczy do opakowań "wkladać" 
Konserwanty to jeszcze zrozumiem, będzie taka maska stała na półce 3 lata i większa szansa, że się sprzeda, mniej zwrotów towaru itd.

zaczynam powolutku się wkręcać 

Teraz jak nie nałożę odżywki to włosy mam lepsze niż z silikonami
A poza tym niewielu (nie licząc Wizażanek-włosomaniaczek) chce się taplać w maskach, siedzieć z nimi w czepku i jeszcze podgrzewać suszarką