|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część IX
Cytat:
Jutro ją przetestuję, chciałam dzisiaj, ale testowałam nowe myjadło do włosów ( w sumie jest przeznaczone do innych celów), ale Czarna Orchidea pisała, że też ma zamiar to wypróbować, bo ktoś jej polecał, jakaś dziewczyna ze znanego blogu, ale nie pamiętam która ![]() Mówię o tym https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...y-i-ciala.html
|
|
#302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#303 |
|
Zakorzenienie
|
Dam znać jak mi wyschną włoski do końca
|
#304 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
) są fajne, ale nie jako szampon do każdego mycia, bo jednak na dłuższą metę trochę podrażniają mi skórę. I nie wydaje mi się, żeby to była kwestia samego SLESu, czy nawet soli, która zazwyczaj jest w nich wysoko w składzie. To chyba właśnie kwestia braku substancji kondycjonujących.
|
|||
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() Ja powiem tak, warto pomieszać olej z kilkoma kroplami dpantenolu. Włoski są miękkie, bardziej lśniące i gładkie. W dotyku na całej długości są nawilżone i wyglądają zdrowo. Na pewno bedę nie raz robiła taka mieszankę
|
#306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie na razie nie widać jakiegoś przesuszenia czy coś, wiec używam Rzepki...później właśnie dołączę coś drogeryjnego Ale to później...najpierw muszą odżyć
|
|
#307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#308 |
|
Rozeznanie
|
Czy któraś z was używała tej odżywki w sprayu z Ziai (albo którejś z tej serii, widziałam tylko z keratyną i jedwabiem) i może coś o niej powiedzieć? zastanawiam się czy warto kupić. a może polecacie jakąś inną w sprayu b/s?
|
|
|
|
#309 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie lepiej
wydaje mi się że włoski są bardziej nawilżone. Widać to po moich końcówkach.
|
#310 |
|
Wtajemniczenie
|
Widzę, że dyskusja o slikonach się rozkręciła, a ja w sumie mam pytanie, ponieważ nie do końca wiem jak postępować w przypadku, gdy nałoże silikon(np. z odżywką b/s) i potem przed myciem włosów chcę je naolejować to czy olej ma szanse wniknąć przez ten silikon czy trzeba najpierw oczyścić odpowiednio włosy z silikonu(np. SLeS) i dopiero potem olejować? Zaczęłam się zastanawiać i na moje rozumowanie i wiedzę, którą już posiadam myślę, że trzeba by włosy najpierw z owego silikonu oczyścić i dopiero potem nałożyć olej, mam rację?
Edytowane przez Ariada Czas edycji: 2012-02-09 o 20:56 |
|
|
|
#311 |
|
Rozeznanie
|
po przeczytaniu ostatnich 3 stron jestem całkowicie zagmatwana z tymi silikonami. To jak w końcu lepiej ich używac czy nie? ja ostatnio kupiłam ten szampon z Joanny z cytryną i miodem : https://wizaz.pl/kosmetyki/foto/17334_500.jpg . Wczesniej bylo używane wszystko przez Dove, Garniera, Nivea, Syoss, Loreal Elseve Paris.. po przeczytaniu któregoś postu mówię sobie zakupie cos delikatniejszego i kupiłam tamten. I teraz juz nie wiem. Wlosy musze myc codziennie... Po umyciu zawsze stosuje odzywke do splukania , aktualnie mam Wella Pro Series.. Powiedzcie czy robie zle? Bo chce ladne wlosy, ale one jak sie puszyły tak sie pusza i wgl takie bez życia dziwne sa:/ Niby miękkie po odżywce, ale co z tego jak z wygladu taka szopa jak w dol spojrze na nie..
|
|
#312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiadome, ze oleje najlepiej by działały na świeżo umyte, niczym nie posmarowane włosy...Ale z drugiej strony mycie włosów prze olejowaniem i po mija się z celem przez nadmierne ich męczenie ;] Krótko mówiąc- możesz nakładać spokojnie I na pewno wiele zdziałają Szczególnie jak potrzymasz je troszku dłużej ![]() Ja np. nakładałam oleje na środki stylizujące, w których było serum silikonowe a dodatkowo włosy nie były myte np. przez 3 dni ;] Olej i tak swoje zadziałał ![]() Ejzii- Skoro czytałaś to powinnaś zapamiętać jeden wniosek- każdy włos reaguje po swojemu. I niestety tego czy dla Ciebie są dobre czy nie- nikt Ci nie powie. Musisz to sama sprawdzić. Ogólnie silikony to nie samo zło. Ale od Twoich włosów zależy jak do nich podejdą. Powodzenia.
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() Edytowane przez Indios Bravos Czas edycji: 2012-02-09 o 21:02 |
|
|
|
|
#313 |
|
Zakorzenienie
|
The Rock ten żel z Ziai ładnie oczyszcza, włosy są puszyste i miękkie. Co do plątania, to jakiegos zwiększonego nie zauważyłam
Także na plus, ale to dopiero pierwsze użycie Co prawda nie wiem, czy będę nim myć włoski, kupiłam głównie do twarzy, a do włosków póki co mam kilka innych szamponów, które muszę wykorzystać ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Ariada, to pytanie pojawiało się już dużo razy Silikony nie tworzą nieprzepuszczalnej bariery, olej zadziała, tylko wiadomo, że należy raz na jakiś czas oczyszczać włoski, no i rozumiem, że nie masz na myśli tony silikonów
|
#314 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za szybkie odpowiedzi
Podejrzewałam, że takie pytanie mogło pojawić, ale czasami czuję, że mam totalną sieczkę w głowie i głupieję, zwłaszcza jak nad czymś gorąco dyskutujecie i wtedy nawet nie wiem od czego rozpocząć poszukiwania odpowiedzi na swoje pytaniaMam jedną odżywkę z lekkim silikonem, o którą Was pytałam i którą chcę stosować tylko przy mrozach- potem ją odstawię, bo chcę zobaczyć swoje włosy jak będą się zachowywały po zupełnym odstawieniu silikonów i jeśli będzie widać, że czegoś im brakuje to może wtedy jakiś wprowadzę
|
|
|
|
#315 |
|
Raczkowanie
|
Fubizka - spaliłam całe pasmo z boku twarzy, nie wytrzymałam i poszłam dzisiaj do HC, i.... fryzjer mi namieszał w głowie. Fajny chłopak się trafił, więc zasięgnęłam profesjonalnej opini i dowiedziałam się że nie suszenie włosów bardziej im szkodzi niż suszenie bo łuski włosa są niedomknięte, dodatkowo mokre włosy zbijają się w pęczki, zahaczają wzajemnie o siebie łuskami, a my podczas rozczesywania rozrywamy włókna, sytuacje pogarsza spanie z wilgotną czupryną. Podobno najlepiej podsuszyć włosy w 60% ciepłym/chlodnym strumieniem powietrza, a resztę pozostawić do wyschnięcia.
Miałam kiepski dzień więc na poprawę humoru zdecydowałam się też na regenerację ampułką, "Pan Fryzjer" podbił moje serce kilkoma komplementami dot. włosów, dla mnie to jak miód na serce, tym bardziej, że do ścięcia poszło dzisiaj 15 cm. Ale... zakochałam się <3 Na swoje usprawiedliwienie mam alterrę z papajką i pierwsza w życiu butlę babydream'a Nie krzyczcie ! Od razu zaznaczam że te herezje dotyczące suszenia są zasłyszaną opinią, ale chłopak składy śmigał jak szalony i o biologii i fizjologii włosów wiedział chyba wszystko
|
|
|
|
#316 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() altera się zraziłam BD mi wysusza i skórę i włosy. jest ta Ziaja w Rossmanie?
|
|
#317 |
|
Raczkowanie
|
"Ulga" to podobno tylko apteczna seria, nie jestem pewna, ale chyba mi się kiedyś te białe opakowania przewinęły w tesco czy rossmanie.
Alterra jeśli nie do włosów to na pewno będe jej używać na ciało i do kąpieli, pachnie tak wspaniale, że z niecierpliwością wyczekuje lata A BD muszę przetestować na własnych włosach, zdania są baaardzo podzielone.
|
|
|
|
#318 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#319 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny,
właśnie się doliczyłam - farbowałam włosy 2 tyg. temu a one nie mają jeszcze widocznego odrostu. pije drożdże - w sumie to już prawe 3 miesiące wcieram jantar/wodę brzozową piłam trochę pokrzywy Kurcze co jest nie tak . Było trochę takich wątków, ale zawsze był wniosek:zniszczone wykruszają się. Moje chyba nie są jakoś zniszczone - poza tym króciutkie.
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#321 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#322 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bardzo dobrze się spisuje na buźce, nie zapycha, dosyć szybko się wchłania i dość dobrze wygładza i nawilża. Dla porównania mam olejek Suhada z Lidla o bardzo podobnym składzie i ten od razu sprezentował mi pryszcza Cytat:
Ale za to spróbowałam olejku myjącego Ziaja Ulga z olejem słonecznikowym - jest ekstra, ale chyba nie dla przetłuszczających się włosów (silnie nawilża) i nie dla delikatnych (może nieźle obciążyć).
|
|
#323 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo miałam po delikatnych szamponach, niby fajnie, ale to nie to, moje włoski potrzebują silniejszego oczyszczania, także teraz myjąc je praktycznie codziennie, tylko 2 razy w tygodniu sięgam po Hippa, kiedy nakładam "lepsze" oleje ![]() Także najlepiej testować na sobie, z czasem znajdziesz swoje ideały Cytat:
![]() Mi BD nie wysusza skóry, cały czas myłam buzie uniwersalnym żele, ale chciałam wypróbować co innego Za to moja córeczka po mleczku i żelu BD dostała suchą skórę ![]() Aha na opakowaniu jest napisane, że został przetestowany przez dzieci powyżej 6 miesiąca życia ![]() Cytat:
|
|
#324 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak mi gdzieś wpadnie w oczy to kupię![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#325 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to muszę wypróbować te olejki Alterry również na buźkę, tylko to za jakiś czas, bo wczoraj zrobiłam sobie krem i nie chcę wprowadzać dodatkowych nowości, aby obserwować jak mi służy ![]() Ten olejek myjący też był u mnie w tej drogerii ![]() Co do myjadeł, to też mam pełno, ale obiecałam innej wizażance, że przetestuję na włoskach i dam znać jak się spisał ![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
|
|
#326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba jednak skoczę do apteki i tak zaraz dostanę wypłatę
|
|
#327 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie - czy któraś z Was orientuje się jaki olej nakładany na skalp nadałby się do zlikwidowania łupieżu? Bo moja siostra boryka się z tym problemem
|
|
#328 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie próbowałam ale czytałam gdzieś że dobre są olejki z drzewa herbacianego, oliwa z oliwek, olejek kokosowy...
|
#329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#330 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale chyba lepsze włosy miałam, jak spałam w rozpuszczonych ![]() Cytat:
ale zaobserwowałam na swoich włosach DOKŁADNIE to, co powiedział Ci fryzjer. Jak ich nie wysuszę, to są bardziej suche, niż po suszarce Pełno krótszych włosków odstaje i układają się tragicznie. U mnie najlepiej jest, jak pozwolę im trochę podeschnąć a resztę wysuszę suszarką. Max 5 min suszę.Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.

. Było trochę takich wątków, ale zawsze był wniosek:

Pełno krótszych włosków odstaje i układają się tragicznie. U mnie najlepiej jest, jak pozwolę im trochę podeschnąć a resztę wysuszę suszarką. Max 5 min suszę.