|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#56671 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści
co jak co, ale komplementy od zakręconych znających się na rzeczy najbardziej cieszą
![]() jakie długie! zastanawiam się tylko, co je tak spuszyło..ale pewnie i z puchem sobie poradzisz
|
#56672 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
_______________ - Czas wszystko zmienia. - Tak mówią, ale to nieprawda. Konieczne są czyny. Gdy nic się nie robi wszystko zostaje jak było kiedyś. Zapuszczam włosy 25 cm(sierpień), I cel: 35 cm niekosmetyczny blog dla kobiet Kapryśne loki - blog |
|
|
|
|
#56673 |
|
Zakorzenienie
|
przeczytałam kilka stron, kilka innych tylko przeleciałam
![]() i pomyśleć, że w zamierzchłych czasach byłam tutaj top-spamerką nostalgia mnie wzięła ![]() widzę wiele nowych lokasek z czego bardzo się cieszę powodzenia kochane! Myszko cudowna rodzinka gratuluję Kochana Maluszka ![]() Ornament nienawidzę Cię za ten skręt szsz widzę podobieństwo do Agrafki naszej Mgiełko reanimacja ![]() a u mnie, no cóż... -w końcu nie wytrzymałam i pofarbowałam włoski (tak tak, L'Oreal Soublime Mousse Pure Light Brown, wyszło ciemno, ale teraz jest kolor w porządku, dość zbliżony do natury, więc spróbuję wytrzymać żeby nie farbować) -troszkę walczę z suszem ostatnio, bo: -zaniedbałam olejowanie -częściej myję szamponem (rosmanowski perfumfrei, timotei ten smieszny taki) lub Pottersem balsamem -dostałam od Sylwestrowego suszarkę z dyfuzorem (Eloe, Mgiełko, wiecie którą ) i na razie uczę się jej używać-a poza tym zmian w pielęgnacji raczej brak: szampon i lub/odżywka do mycia kubeczkowo, odżywka d/s na jakieś 10min (najczęściej Alterra morelowa lub dolce mleczna), czesanie, płukanie, płukanka lniana+joaśka lniana b/s, żel Bielenda z ceramidami (czasem z kropelką oleju) -wewnętrznie Vitapil postanowienia: -częściej olejować -powinnam chyba podciąć końcówki, ale sama nie umiem, a nie chcę iść do fryzjera nie mam zdjęcia kręciołków, bo ostatnio nie robię dokumentacji ale mam jak wyprostowałam (pierwszy raz od początku zmiany na cg)wiem, że to bluźnierstwo, ale Wam pokażę bo widać, że troszkę urosły ![]() początek października-początek lutego---czyli 4 m-ce
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-02-15 o 13:43 |
|
|
|
#56674 |
|
Zadomowienie
|
ja już chcę jantara!
i żel isany! i krem z biedry, i Joaśkę Naturie, i Bingo! i herbatkę z pokrzywy też chcę! jak tylko będę w posiadaniu jakieś gotówki to od razu inwestuje we włosy. żel w pierwszej kolejności, bo z lnianym się uwielbiamy, ale krótko trzyma
|
#56675 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
-HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE - skladnik o ktorym Ci juz pare razy pisalam, niezgodny z CG bo nabudowuje sie na wlosie i wymaga zmywania mocnym szamponem z SLS/SLES -ALCOHOL - wysuszajacy ale nie wiem czy w tym towarzystwie, tu juz musialyby sie Analizatorki wypowiedziec ![]() -pantenol, niacynamid, ekstrakt, jedwab, gliceryna - wszystko daleeeko po zapachu wiec mozna mniemac ze niestety w sladowych ilosciach Szalu nie ma ale nie zrazaj sie i szukaj dalej Jest coraz lepiej.Basiu, tak sobie dzis pod prysznicem rozmyslalam czemu wlasciwie ten timotei taki jest... Duzo wody i humektantow a malo emolientow? Planuje go jeszcze wyprobowac jako bs, skoro tak znika na wlosach to moze nie obciazy Robilas tak moze?Rabarba, chyba nie kladlabym rycyny na tak dlugo... Ja ja zwykle dodaje do maseczki z zoltkiem, miodem itd. i trzymam krotko (ostatnio godzine ale juz wiem ze mozna max pół godziny ). Planuje tez zaolejowac nia skalp, ale to tez na pol godzinki przed myciem - zobacze czy nie wylinieje Po polozeniu na dluzej niestety wlosy uciekaja ![]() Wiecie co, tak narzekam na ten moj kolor wlosow a wczoraj w lazience w klubie nie moglam sie na niego napatrzec, mila odmiana-brak rudosci w sztucznym swietle Wygladal naprawde spoko. Pytanie czy to zasluga tamtejszego oswietlenia czy caipirinhi ![]() Walentynki spedzalam ze znajomymi - TŻ niestety w dni robocze przebywa 150km ode mnie
|
|
|
#56676 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#56677 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
![]() kto jak kto, ale Ty nie masz prawa płakusiać w kącie ze swoimi pięknymi lokami (ach, <marzy>) na pewno pokażę, tylko nie wiem jak to będzie wyglądać, bo dopiero się uczę suszarki , grunt, że Sylwestrowy zadowolony i wygłaskuje Ajriszku skróciłaś mocno włoski, czy mi się wydaje?
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-02-15 o 13:55 |
||
|
|
|
#56678 | ||||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Popracujesz na nimi i będą cos jak pati lub eiri. (wcierki eiri na gęstość polecam) A od siebie tradycyjnie polecam żelik lniany i keratynę do masek(pomogą na skręt, wzmocnienie i połysk). Cytat:
Gloria masz na myśli maska czy emulsja? Emulsja lepsza do mycia, a maskę trzeba by wzbogacić półproduktami, bo dość prosta jest. Można na jej bazie zrobić maskę przed myciem-np. z żółtkiem, rycyną(lub innym olejem), miodem i co tam jeszcze masz. I czeszemy najlepiej z odżywka d/s na włosach. Potem tylko ugniatanie, ewentualnie poprawienie palcami. Na początku bedzie pewnie cieżko wytrzymać. Mogą się mocno plątać, bo są spuszone. Pokazywałam wielokrotnie jaką miotłę miałam w pierwszym tygodniu CG-tutaj. Palcami nie dawałam rady przeciagnać od spodu. Teraz spokonie przy olejowaniu np. rozczesuję je palcami bez problemu. Maski dają szybki efekt, ale oleje też niezbędne. Ja stosuje na przemian-raz w tyg. maska, raz olej, raz mycie odżywką i wtedy tylko d/s i b/s. I beż zelu lnianego nie wyobrażam sobie... A co do ciecia, trudno mi powiedzieć jak, bo ostatnie dwa cięcia machnęłam sama. Najpierw we wrześniu z 10cm -nadałam im kształt U. I niedawno pocieniowałam wierzchnią warstwę. Nie mam jednak takich typowych warstw jak od fryzjera. Bardziej na oślep , żeby się trochę uniosły te z wierzchu w celu dodania objętości i nadania innego kształtu.
|
|
#56679 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja też mam trochę rudości, ale to w bardzo mocnym świetle z tym, że mi już trochę minęło od farbowania, a robiłam Casting ciemny brąz, bo on jest jak mój naturalny kolor włosówgłupia jestem pare miesięcy temu zamarzyło mi się fioletów i zrobiłam jakimś Syossem, taka mi kupa wyszła na głowie, jakiś dziwny, przyrudziały kolor i musiałam nałożyć na to mojego Castinga, bo nie mogłam na siebie patrzeć :P i dlatego te rudości mi przebijają teraz, przez tego Syossa ;(
|
|
#56680 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#56681 |
|
Zadomowienie
|
coś w tym jest!
tak mi się milutko robi od Waszych komplementów dziewczyny ![]() gdybym mogła się rumienić, to pewnie dawno wyglądałabym jak cegła ![]() uciekam zmieszać rzepakowy (testujemy jednonasycone
|
#56682 | ||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
![]() Cytat:
A próbowałaś inny olej? Cytat:
Z wymienionych przez Ciebie stosowałam Kallos i Biowax, ale żadna z nich jak dla mnie nie jest superhitem. Cytat:
Najwidoczniej tak. Na tym zdjęciu włosy miałaś spuszone i suche, skręt raczej zanikający (szczególnie w porównaniu z tym, co widziałam na wcześniejszych zdjęciach). Coś jak ja po za długo pozostawionym kokosie.Cytat:
![]() Jeśli nie stosowałaś nic do tej pory na alkoholu na skórę, to może oznaczać, że masz ją wrażliwą na alko albo że trzeba dbać o jej zabezpieczenie przed wysuszaniem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Obserwujmy, co będzie się działo wiosną. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ze starszych -> 16 str. Cytat:
Dobrze się spisał.Cytat:
![]() Ach, koniecznie muszę dodać - sama będziesz dla niej najlepszą motywacją. Byle nie skarżyć się przy niej na gorszy dzień i czerpać przyjemność z pielęgnacji. Będzie Cię na pewno bardzo uważnie obserwować. Cytat:
![]() Cytat:
Ach! Och! ![]() Włosy piękne Jestem oczarowana na koniec dnia. I dobrze Przede mną oglądanie Meryl Streep natapirowanej zgodnie z moda lat 80. Uciekam do domu
|
|
#56683 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i oleje zmywasz OMO czy samym szamponem? Stosujesz tez maski pomyciowe ? Jesli tak to z czego skonstruowane i w jaki dzien? Moze zgapie troche od Ciebie ![]() Teraz robie tak: 1) raz w tyg olej -> mycie szamponem lub czasem OMO -> ds 2) raz w tyg maska przed myciem -> mycie szamponem -> ds 3) raz w tyg nic przed myciem -> OMO -> Bingo shea, zazwyczaj czyms wzbogacone, pod czepek na godzinke, jako maska ds Doradzcie mi kochane, jak ten program zmodyfikowac dla lepszych rezultatow? Cos dodac? Moze rozsadniej byloby dawac Bingo maske ds w dni mycia szamponem? Ale to przypada na dni olejowania/masek przed myciem wiec czy to nie bedzie znow za duzo? Jak uwazacie? ![]() [Oczywiscie uzywam tez odzywek bs i wiem o istnieniu zelu lnianego ]Cytat:
Raz ze rzesy to nie skalp i chyba nie slyszalam zeby komus rzesy wypadly po rycynie, a dwa ze z olejami na skalpie jest tak ze jedni moga a inni nie bo im wlosy mocniej wtedy wypadaja... Ja mam wrazenie ze jestem w tej drugiej grupie niestety, ale Ty wcale nie musisz w niej byc
|
|
|
#56684 |
|
Zakorzenienie
|
w grudniu fryzjerka nie zrozumiała "same końce" ;]
i chyba kręcą się mocniej znaczy więcej długości znika
|
|
|
|
#56685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po ostatnim cięciu z tydzień dochodziłam do równowagi emocjonalnej ale ładnie Ci w takich wg mnie tak zadziornie!
|
|
|
#56686 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
znam to, mi też włosy kręcą się strasznie nierówno, ale mam nadziję że CG to zmieni..
|
|
|
#56687 | |
|
Raczkowanie
|
najcudowniejszy komplement z możliwych
![]() (i zdjęcia po ciemku, mogą być mylące) Cytat:
ten kolor, gęstość, zdrowie, nic tylko zazdrościć kolorek to bujda, bo zdjęcia w sztucznym świetle ![]() - znalazłam taką lecytynę w płynie, z dodatkami: http://www.doz /apteka/p52964-Vimont_Lecytyna_Plus_plyn _500_ml (po doz jest dodatkowa spacja) ciekawe, czy na stronie podano cały skład - jeżeli tak, to byłaby super - nadawalaby się do masek, prawda? i wypić też można
Edytowane przez szsz Czas edycji: 2012-02-15 o 14:57 |
|
|
|
|
#56688 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() kallos jest niezgodny z CG https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2277 na moje niefachowe oko brakuje stylizatora w małych mieścinach łatwiej o joaśkę niż myślisz, popytaj w kioskach, sklepach tzw wielobranżowych jak ja na początku nie mogłam znaleźć tak teraz widzę je w każdym mniejszym sklepiku
|
|
|
|
|
#56689 |
|
Zadomowienie
|
Znalazłam na półce w łazience mgiełkę Jantar nawilżająco-ochronną:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...#review-250548 Kupiłam ja dawno temu na wakacjach, bo jaśniały mi włoski, a tego nie chciałam. Mam jej ok. 3/4 opakowania. Mogłabym w sumie zostawić na lato, ale termin ważności kończy się w czerwcu ![]() Macie jakieś pomysły jak inaczej ją wykorzystać niż jako mgiełka? Wcierka, może do maski z olejami itd.? Czy zostawić jednak do wakacji (planuję wyjazd nad morze) podobno jest trudno dostępna, a w KWC dziewczyny chwalą sobie wysoki filtr...
|
|
#56690 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, jesli planuje kupic aloes zatezony 10x i chce tez hydrolat to sensowniej wziac rozmarynowy czy tez aloesowy? Wlosy mam suche. Uzywalabym go do robienia psikacza pod oleje + do reanimacji
|
|
#56691 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
o
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
o którym Jantarze ciagle mówicie? co to za krem z Biedronki? i jak go stosujecie jaki żel Isany? Cytat:
nie wiem jakoś sobie nie wyobrażam, zawsze jak coś nakładałam i nie zmywałam to miałam przeciążone włosy... no i nie wiem jaką?Moje włosy az tak strasznie sie nie plączą, jestem w stanie rozczesać je nawet bez odzywki, za to wypadają okrutnie, i potrzebuję jakąś wcierke zeby je wzmocnić, na porost tez nie narzekam, nawet za szybko dziady rosną bo muszę co chwilę hennować ![]() Co do olejowania jeszcze nie probowałam niczego, dziś kupiłam olej z pestek winogron do twarzy, ale na wlosy pewnie też sie nada, mam tez rycynowy to może zmieszam, pewnie w jakiś cięższy sie zaopatrzę na włosy no i kompletnie nie łapię o co kaman b/s d/s tzn skróty rozumiem ale nie wiem jak to "stosować" ![]() ehh wybaczcie ze tak dużo piszę, ach jeszcze przepis na żel lniany prosiłabym
|
|
#56692 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() ja nie miałąm problemu z jej kupnem, widzę ją w wiekszosci drogerii ![]() ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- czytałaś FAQ i pigułkę podpięte na pierwszej stronie? tam są odpowiedzi na twoje teraźniejsze wątpliwości i pytania. Zel lniany - 2 łyżki siemienia na szklanke wody, gotowac ok 15 min, przechowywać w lodówce nie dłużej niz 2 tyg. lista znanalizowanych kosmetyków https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447103 |
|
|
|
|
#56693 | |||
|
Zakorzenienie
|
![]() Utopiłam w siemieniu lnianym Cytat:
![]() Cytat:
Dziękuję ![]() ![]() Cytat:
![]() Pogoda u mnie straszna, taka zawierucha...a mimo to włosy i tak dały radę
|
|
#56694 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pierwsze O-jakaś maska/olej M-mycie szamponem (z SLS lub bez) drugie O-odżywka d/s Plus raz w miesiacu przed henną szampon z SLS. Choć ja często szamponem(u mnie BD) myję skalp, a długosć emulsją Gloria(dla poślizgu-wtedy spłukane wodą same się częściowo rozczesują, więc potem przy czesaniu z d/s nie ma w ogóle problemu), wiec u mnie to jest bardziej OMOO. Zasadniczo plan jest taki: poniedziałek/ wtorek maska przed myciem , mycie szamponem, odżywka d/s(najczęściej Garnier AiK lub Bingo, ewentualnie jakaś alterra) środa/czwartek mycie odżywką (Hegron, Gloria, Joaśka Naturia) piątek na noc olej zmyty w sobotę rano szamponem, odżywka d/s (j.w.) Ostatnio nie zawsze chce mi się maski bełtać, więc zdarzają się eksperymenty typu: nałożenie oleju w tygodniu na godzinę-dwie i zmywanie go odżywką.
|
|
#56695 |
|
Zadomowienie
|
Musze się pochwalic, w sumie nic takiego no, ale...
![]() Dzisiaj koleżanka w szkole pochwaliła moje włosy i pytała co z nimi robię, bo dawniej tak mi się nie kręciły... Także ciesze się, ze po miesiącu CG już jakieś efekty są, a w sumie cały czas się uczę i to początek mojej pielęgnacji dopiero.
|
|
#56696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super!
|
|
#56697 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O-odzywka myjaca na dlugosc wlosow M-szampon na skalp O-odzywka ds, tresciwsza I opcjonalnie, dodatkowo olej przedtem czyli takie OOMO ![]() Czyli z tego co zrozumialam nie stosujesz masek po myciu (w sensie np. takie Bingo wzbogacone polproduktami czy olejkami, pod czepek)? Myslisz ze takie maski lepiej nakladac w dni olejowania/masek przed myciem i mycia szamponem czy w dzien mycia wlosow odzywka (a samego skalpu szamponem)?
|
|
|
#56698 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
http://anwena.blogspot.com/2010/09/m...cia-wosow.html Maski takie wzbogacane przed myciem lepiej, drugim O moze być bogatsza odżywka, którą trzymasz dłużej, potem już b/s stylizator i lustereczko powiedz przecie ![]() jak klepie kopnijcie mnie maski można pod olej na olej ja w sumie częściej olejuje niż maski nakładam Edytowane przez Miskaa78 Czas edycji: 2012-02-15 o 15:55 |
|
|
|
|
#56699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#56700 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Barwa może być? Jakaś czarna rzepa? Czy koniecznie przerzucić się na odżywkę Isany ? Co proponujecie ?
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Najwidoczniej tak. Na tym zdjęciu włosy miałaś spuszone i suche, skręt raczej zanikający (szczególnie w porównaniu z tym, co widziałam na wcześniejszych zdjęciach). Coś jak ja po za długo pozostawionym kokosie.

, 3/4 z nas ślini się do nich, potajemnie śniąc po nocach o takim skręcie i wyglądzie.