|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
Jak można stwierdzic, że ktoś jest zdrowy, bo tak wygląda?
Sama stojąc w kolejce, czasami czuje, że jestem blista omdleniu ;] Nie wiedac tego po mnie. Bo po co mam to pokazywac? Karolca może tak więcej zrozumienia? Bo mam wrażenie, że patrzysz tylko na siebie, na to co Ty powinnas dostac;] Dodatkowo, jakbym chciala, to <chyba> przysługuje mi pierwszenstwo w kasach(jak są takie w sklepie), nigdy się nie zdecydowalam na to, min dlatego że kobiety w ciązy by mnie zjadły;] |
|
|
|
#1592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale... punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, nie? Podobnie ludzie nigdy nie potrafili zrozumieć, dlaczego moja mama prosiła o zwolnienie miejsca dla niepełnosprawnych dla mojego brata. Powód prosty i prozaiczny - przy gwałtownym hamowaniu nie byłby w stanie przytrzymać się barierki i poleciałby na przód autobusu bezwładnie robiąc sobie krzywdę. I nie mam postawy roszczeniowej ale miło by było, gdyby ludzie potrafili zrozumieć czyjś jasny przekaz. Ale nie, bo dlaczego "ma miec lepiej ode mnie", prawda? Przykład jakże głupi. Kolejka do kasy. Mam jedną rzecz, reszta załadowała mnóstwo zakupów na taśmie. Pytam grzecznie, czy pozwolą mi skasować produkt przed sobą. I co? NIE! Proszę sobie stać i czekać w kolejce bo mi się spieszy. No cóż
|
|
#1593 |
|
maszyna, nie człowiek
|
To dlaczego czasem tak trudno powiedzieć "przepraszam, bardzo bolą mnie plecy, bo jestem w zaawansowanej ciązy/jestem chora a i tak kupuję tylko chleb i ser (cokolwiek), czy mógłby mi pan/pani ustąpić?". A tu klops, łatwiej wymagać, a potem pluć jadem, bo ktoś się nie domyślił.
|
#1594 |
|
jestę wieszczę
|
Ja z przyjemnością ustępuję miejsca ciężarnym. W końcu noszą w brzuchach moją przyszłą emeryturkę
.Mimo wszystko jednak czasami muszę w tym autobusie siedzieć. Po prostu nie chcę zemdleć, gdy mam silne bóle miesiączkowe lub migrenę. Jakiś czas nie mogłam stać, bo miałam zapalenie stawu biodrowego.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#1595 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ustępuję miejsca starszym ludziom, kobietom ciężarnym, co do kolejek, to też bym ustąpiła, lecz nie miałam dotąd takiej sytuacji. Myślę, że bardzo dobrym wyrazem kultury jest przepuścić, zwłaszcza, gdy widzimy, że to zaawansowana ciąża. Oczywiście, wykluczam przypadki, gdzie naprawdę nie mamy jak przepuścić, bo np nasze życie jest zagrożone lub nie możemy tego dnia czekać.A ogólnie jak nikt nie przepuszcza, to myślę, że dobrze gdyby ciężarna kobieta po prostu poprosiła, to nie żaden wstyd
.
|
|
|
|
#1596 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1597 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Według mnie też, a nie mam w zwyczaju kręcić się w kółko będąc w kolejce lub siedząc w autobusie, by zobaczyć, czy w promieniu x metrów nie stoi np. jakaś ciężarna.
|
#1598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś w aptece (dwie kasy) do jednej z kas zawołała mnie pani, na co jedna z kobiet w kolejce, że jakim prawem mnie poprosiła do kasy skoro obowiązuje jedna kolejka. Więc odpowiedziałam, że jestem w ciąży (pani aptekarka sama mnie poprosiła). Na co ta sama kobieta "ja też może jestem w ciąży... do pracy mi się spieszy!". Wiesz... po niewidomym z laską brajlowską raczej widać, że coś z nim nie tak (nawet jesli jest to tylko dziecko) ![]() Ale spoko. Niech kazdy martwi sie o własny tyłek
|
|
#1599 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Życzę Ci powodzenia z takim ocenianiem stanu ludzkiego zdrowia "na oko".
|
|
|
|
|
#1600 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1601 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, myślę, że trochę offtopujecie z tą ciążą - zaraz zrobi się z tego kolejny wątek kłótni o ustępowanie ciężarnym (o ile już się nie zrobił).
Umówmy się tak, poza nielicznymi sytacjami typu kolejka z pierwszeństwem czy miejsce uprzywilejowane NIKT nie ma prawnego OBOWIĄZKU ustępować ciężarnym. Kobiety, decydując się na ciążę tez wiedzą, że będzie to ciężki okres. Jasne, ludzka przyzwoitość nakazuje, żeby pomagać potrzebującym (kobiety w ciąży się do tej grupy zaliczają), ale ludzkiej przyzwoitości NIE MOŻNA WYMAGAĆ, można wyłącznie na nią liczyć, nie ma żadnego obowiązku być osobą w najmniszym nawet stopniu morlaną. Więc błagam - bez pretensji. Kto nie chce, niech nie ustępuje - nie ma obowiązku. Ciężarne - pamiętajcie, że nikt tego obowiązku nie ma - a moralność innych osób nie powinna być waszym zmartwieniem. To wy jesteście odpowiedzialne za dzieci, które są w waszych brzuchach - nikt inny, tym bardziej nie pasażerowie autobusu/oczekujący w kolejce obcy wam ludzie. Wchodząc do autobusu MUSICIE się liczyć z możliwością, że nikt wam nie ustąpi, i MUSICIE umieć przewidzieć ewentualne konsekwencje. Jeśli nie chcecie ich ponieść/za bardzo się boicie, że coś się może stać to szukajcie innych wyjść (typu: nie wychodźcie z domu, jeźdźcie taksówkami, proście, żeby podwiózł was mąż... nie wiem - wykażcie się inwencją). Ale pamiętajcie - NIKT nie ma obowiązku wam pomagać - więc jeśli już to robi, to bądźcie wdzięczne, a nie traktujcie tego, jak zasrany obowiązek ludzi wokół was - bo taki obowiązek prawnie nie istnieje (na szczęśćie - jesteśmy rozliczani z prawa, a nie z naszej moralności i światopoglądu - mamy w europie tolerancję, nawet dla najgorszych poglądów - tego się trzymajmy). |
|
|
|
#1602 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Karolca - przykro mi, że zdarzają Ci się takie sytuacje, gdy ktoś wykazuje się po prostu czystą złośliwością, ale w przypadku kolejki u lekarza (czy czasem w aptece), to sytuacja nie jest jednoznaczna - nie wyobrażam sobie przepuszczania wszystkich kobiet w ciąży w sytuacji gdy mam np. zapalenie korzonków, bo to też cholernie boli, nie da się siedzieć ani ustać, a każda zmiana pozycji to istny koszmar. I co, wyjdę na niewychowaną zołzę, bo nie widać po mnie choroby, nie kaszlę i nie pocę się od gorączki? Ustępowanie ciężarnej jak napisała abraxas to nie jest obowiązek tylko kwestia uprzejmości, gdybym czekała 25 minut w kolejce w aptece i ciągle przepuszczała ciężarne, to też pewnie miałabym spsuty humor - szczególnie gdyby mi się spieszyło i potrzebowała leku na cito.
|
#1603 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#1604 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Szczerze mówiąc, w sytuacji gdybym nie miała gorączki (czytaj: przy gorączce człowiekowi zwykle jest jednak słabo), ale kaszlała, smarkała i zarażała jakimś paskudztwem to pewnie kobiete w ciązy bym przepuściła (nie miałam takiej sytuacji jeszcze), żeby nie siedziała w tych moich zarazkach (kwestia uprzejmości i rozumu), ale w innej sytuacji lekarskiej nie widzę po prostu powodu, przy kasie gdy mam do skasowania jedną-dwie rzeczy też nie, bo to praktycznie żaden czas oczekiwania. Stać za mna w momencie gdy wykupuję pół sklepu jednak bym jej z kolei nie kazała dla kontrastu.
|
#1605 |
|
Konto usunięte
|
Acha co dodam - w kolejce do ginekologa nigdy nie przepuszczam ciężarnych
na 99% przychodzą na rutynowe badanie, usg, wizytę kontrolną i nie cierpi to zwłoki - gdyby było inaczej to w tak zaawansowanej ciąży i tak będzie skierowana do szpitala i od razu od niego powinna zacząć. Gdybym miała przepuszczać każdą kobietę na usg, badania kontrolne itp, do ginekologa bym nie weszła, a cenię swój czas.Co innego w poradni ogólnej gdzie jest kilkadziesiąt ludzi kaszlących chorych zakaźnie i nie zakaźnie a ciężarna może zgłaszać się z różną dolegliwością; tutaj jakbym nie była umierająca to pewnie, wpuściłabym, opisywałam to stronę dalej. Ale nie czuję obowiązku jakiegoś specjalnie. |
|
|
|
#1606 |
|
Zakorzenienie
|
Ale się rozwinęła rozmowa na temat ciężarnych.
![]() Ja zawsze ustępowałam ciężarnym miejsca w autobusie, ale w momencie, gdy pani ciężarna, której zwyczajnie nie zauważyłam, zaczęła się na mnie w tym autobusie drzeć, że "ona przecież w ciąży, powinnam jej wstać, bo dla niej to niebezpieczne" - nie wstałam. ![]() W kolejce do ginekologa nie przepuszczałam nigdy. Chyba że jakaś kobieta poprosiłaby (gdyby źle się poczuła itp). W kolejce do kasy w sklepie też nie. Któraś z Was pisała wyżej, że ustępowanie/przepuszczanie ciężarnych nie jest niczyim obowiązkiem i ja się z tym zgadzam. MOGĘ pani ustąpić miejsca, przepuścić w kolejce, ALE nie zrobię tego, jeśli zamiast zwykłej uprzejmej prośby usłyszę obrażony głos, mówiący "mnie się należy, bo mam brzuch". A guzik. |
|
|
|
#1607 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#1608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#1609 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ja ogólnie uważam, że ciężarne to nie jedyna grupa, która doświadcza nieprzyjemności. Osoby o kulach, ze złamaną nogą, cierpiące na migreny, choroby serca i inne takie, które ze względu na swój stan zdrowia chciałyby w autobusie usiąść, załatwić zakupy bez kolejki itd. też często są obiektem oburzenia i dogadywania. Brzuch u ciężarnej widać, a chore serce nie i często jeśli taka osoba siedzi, to starsze osoby pastwią się nad nią, że powinna ustąpić, a nie gówniara się rozsiadła. Ogólnie w naszym narodzie nie wszyscy są empatyczni i ciężarne to nie jedyna grupa, której się obrywa. |
|
|
|
|
#1610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zabawnie wspominam za to jak dwukrotnie ktoś wpychał się w kolejkę bezpośrednio przede mnie. A brzuch miałam ogromny. Raz się wkurzyłam bo para (koło 50) po prostu chamsko wepchnęła się przede mnie i na upomnienia w ogóle nie reagowali. Za to do tej pory mnie bawi jak w kolejce do pobierania krwi stałam. Wzdłuż ścian były rzędy krzeseł, dowiedziałam się kto ostatni i czekałam na swoją kolej. W momencie otwarcia laboratorium ustawiała się kolejka czyli ludzie stawali w rządku podnosząc się z krzeseł. Przede mną była starsza pani, która powiedziała, że ona sobie usiądzie bo źle jej stać, ale jak coś to jest przede mną. W pełni zrozumiałe. Jak przede mną było może już ze 2 osoby wspomniana pani podeszła i mówi, że ona tu przede mną była, więc stanęła na swoim miejscu. Zobaczyło to dwóch panów i lecą biegiem, że oni też byli przede mną, szkoda tylko, że przed chwilą dopiero weszli do przychodni Zaczęłam się śmiać i powiedziałam, że na pewno nie byli przede mną i mogą iść na koniec. No a oni tylko rozczarowani powiedzieli "aha" i poszli na koniec
|
|
#1611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W busie raczej każdy trzyma swojego miejsca i nie widzę by ktokolwiek komukolwiek ustępował. A raz jak jechałam, siedziało dwóch chłopaków mniej więcej w moim wieku. Nagle jeden przecisnął się przez tego drugiego (bo siedział od okna) i zrobił mi miejsce. Ja: ale dlaczego?![]() Nie wiem dlaczego mi zszedł, ale to było zabawne. |
|
|
|
|
#1612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z kolei, Podlasie graniczy z Bialorusia, tam jest mniejszosc bialoruska. Nie wiem na ile jezyk z zupelnie innej rodziny, jak litewski mialby oddzialywac na Suwalszczyzne, ale bialoruski mozna w tym przypadku wykluczyc Na koniec - osoby z Podlasia tak mowia. Wiec albo wystepuje to i tu i tu, albo przywedrowalo to z jednego miejsca w drugie. Biorac pod uwage, gdzie jest stycznosc z bialoruskim, to z Podlasia na Suwalszczyzne, nie na odwrot.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#1613 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1614 | |
|
Konto usunięte
|
naprawdę wierzę że masz ogromne pojęcie o gwarze i dialekcie ale to nie jest moja teoria. Tak po prostu jest. Po prostu przejrzyj pierwszą lepszą pozycję na temat gwary suwalskiej.
Pierwszy lepszy wpis. Cytat:
I tak, może występować w dwóch miejscach, ale w Białoruskim celownik jest i czuje się świetnie. I prawdopodobnie z suwalszczyzny zawędrowało na podlasie, nie na odwrót. I z tego co ja wiem jest to zdecydowanie bardziej popularne na suwałkach, nawet wśród młodych osób a osoby z podlasia które znam i tego używają to raczej starszej daty. |
|
|
|
|
#1615 |
|
Konto usunięte
|
W temacie kolejek, przepuszczania się, zajmowania miejsc itp. w CO Ursynów zmieniłam zdaniem jak baba nie chciała mnie przepuścić (kiedy interweniowałam w sprawie zagrażającej życia bliskiej mi osobie), bo ona też czeka od 7. Puszczam tylko staruszki bądź niepełnosprawnych, ale w kolejce, o ile nikt mnie nie poprosi, to nie. No bo mi się naprawdę zazwyczaj spieszy
A w temacie denerwujących zachowań, wkurzają mnie przedstawiciele handlowi oferujący bilety do Multikina (tak, tak, tylko za założenie konta x: Czy jest pani studentką? ja: Dziękuję.. ![]() x: Za studiowanie? ja: ![]() I sobie poszłam ![]() A podsumowując, bardzo denerwują mnie nieuprzejmi przedstawiciele
|
|
|
|
#1616 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oj, nie masz się co produkować ![]() to, że Ty miałaś na studiach językoznawstwo i dialektologię w małym paluszku wcale nie oznacza, że wiesz lepiej |
|
|
|
|
#1617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mimo wszystko byłam w szoku.
|
|
|
|
|
#1619 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że większośc z Was, na spokojną, sympatyczną i co najważniejsze grzeczną prośbę- ustąpiłoby miejsca w autobusie, kolejce, itp. Problem pojawia się w tedy, kiedy przestaje to byc prośbą, a zaczyna byc żądaniem. Cytat:
Pokuszę się wręcz o stwierdzenie, że częściej się mnie zdarzało, że to facet ustępował miejsca, przytrzymał drzwi jak wchodziłam z wózkiem, podniósł mi smoczek jak mały wyrzucił, itp.
|
|
#1620 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze wizyta zajeła mi 5 minut ? A czekałam 3 godziny w upale. Wtedy lato bylo okropnie upalne a moj osrodek zdrowia klimatyzacji i innych dobrodziejstw nie posiada. Zreszta widac bylo po mnie ze sie męczyłam, ale Panie czekajace nawet na mnie nie chcialy spoglądac jakbym byla trędowata. Cytat:
W autobusie tylko ustepuje miejsc ciężarnym, i jesli widze ze ktos sie zle czuje, ma złamana ręke, nogę cokolwiek. Raz zeszłam chłopakowi mniej wiecej w moim wieku albo ciut starszego, byl w szoku, a jego usmiech wdziecznosci pamietam do dziś Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.

.

ale dlaczego?