Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-27, 21:56   #3421
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

filip odkąd nauczył się przekręcać na brzuszek to na nim spi,tzn śpi na brzuchu z nogami podkulonymi z pupcią uniesioną do góry Do dzisiaj potrafi tak spać.Chyba idę spać,dzień dzisiejszy mnie wykończył.
Dobranoc

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 21:58   #3422
missmalezji
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
A co myślisz o podgrzewaniu mleczka w mikrofalówce?

Pewnie, że napisz swoją listę wyprawkową. Każda informacja jest cenna
Mikrofala nie! Promieniowanie i niszczenie białka. Spróbujcie wsadzić surowego kurczaka, zetnie się. Sama nie lubię jedzenia z mikrofali,dziecku też bym nie dała

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 21:58   #3423
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
poki co dzis urwalam sie po pol dnia, jade do gin za godzinke bo ciagle boli mnie caly brzuch (tak od pepka w dol), lacznie z kluciem i troche sie martwie... wczoraj myslalam ze mi przejdzie ale od rana to samo... zobacze co mi powie, moze dostane zwolnienie na tydzien to troche odpoczne.
I co u gina?

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
a jak Wy to widzicie ze ktos wlasnie jest na wizazu?
aaa juz widze, na samym dole
Owszem, na dole
A ja miałam na myśli, że "o, jeszcze Timii się odezwała" bo w sumie na wątku było jeszcze parę osób, a nikt nic nie pisał...

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Aaaa to wiem, też tam raz byłam i wyszłam z większym biustem Teraz też się wybieram, tylko jakoś mi nie po drodze zawsze
A ja się już nie mogę doczekać tego zwolnienia Już mam całą listę zaległych rzeczy, które muszę zrobić w pierwszej kolejności, bo od jakiegoś czasu wszystko odkładam na czas na zwolnieniu Zanim się z tym uporam to pewnie będzie połowa marca
A tak technicznie to potem po prostu podnosisz ten sportowy biustonosz w górę i karmisz, czy jak? Czy to jest wygodne? Ja też mam B/C, więc jakichś strasznych usztywnień nie potrzebuję, bardziej chodzi mi o to, żeby łatwo wyciągnąć cyca i nie musieć się przy tym jakoś strasznie rozbierać
Fajne to określenie "wyszłam z większym biustem" ale to szczera prawda. Też jak tam szłam w życiu nie pomyślałabym, że będę C nosić Nie mieści mi się w głowie, że przez tyle lat odmawiałam sobie i nie poświęcałam odpowiedniej uwagi prawidłowemu doborowi dobrego biustonosza.
Z listą to jakbym siebie słyszała tyle, że mi jej wykończenie zajęło 1,5 miesiąca...
Tak, właśnie, podnoszę lub opuszczam pod pierś ten biustonosz, zależy jak mi wygodniej przy danej bluzce...

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Ja sobie wymyśliłam, że te wszystkie pościele do łóżeczka, ochraniacze itd. sobie uszyję sama To tak w ramach nie gnuśnienia w domu Tzn. jeszcze nie wiem czy coś z tego wyjdzie, bo w sumie to nie umiem szyć (ale jestem dość pojętna ) no i pytanie czy znajdę jakieś fajne materiały. Jak znajdę to będę działać.
Nie ma to jak pozytywne podejście do sprawy A masz kogoś kto Ci pomoże chociaż na początek w tym szyciu? Czasem nawet jakieś drobne zmiany ustawień w maszynie wiele pomagają, żeby ścieg wychodził dobry z góry i z dółu albo jak zrobić dziurki na guziki i takie tam... Ja jakoś specjalnie nie umiem szyć, tyle co się w podstawówce na technice nauczyłam (uczyłam się pilnie ) i jeszcze mama po kursach krawieckich mnie trochę uczyła, więc z jakimiś drobnymi przeróbkami ubrań daję sobie elegancko radę. Myślę, że i Ty z pościelą sobie poradzisz

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
heh ja też coś z jedną trochę mam tzn wogóle się zastanawiam czy problemu nie będzie, bo mialam biobsję mamotomiczną i usuwanego guzka i się tak zastanawiam czy mi sie tam przypadkiem jakieś zrosty nie porobiły które będą utrudniać odpływ czy produkcję mleka
asiula już mnie uprzedziła, ale też chciałam Ci napisać, że można karmić jedną piersią Nic nie stoi na przeszkodzie, więc nie martw się. Jedynie taki dyskomfort może być, że będzie właśnie większa różnica w wielkości piersi... Ale tu dodam na pocieszenie, że piersi są szczególnie duże przez pierwsze tygodnie karmienia, potem już większość mleka jest produkowana w trakcie karmienia, więc te piersi między karmieniami nie powiększają się i nie twardnieją tak bardzo

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
no to wreszcie usiadłam prasowałam prasowałam, teraz muszę to tylko poroznosić do właściwych miejsc.... właściwie to dzięki temu że dzisiaj poprasowałam to będę mogła spakować torbę do szpitala i zabraknie mi tylko piżamy jednej i kosmetyczki do spakowania kosmetków...
Ja przy prasowaniu Maksiowych rzeczy (jak był niemowlęciem) pierwszy i ostatni raz w życiu prasowałam na siedząco. Trzeba zadbać o siebie!
Gratuluję bliskiej perspektywy spakowania torby Chyba jesteś z tym pierwsza na wątku.

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
widziałyście, że mamy lipcowo-sierpniowe zaczęły już piątą część?!
Bo my piszemy mniej postów, ale bardziej obszerne i konkretne

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Oczywiście miałam na myśli bieliznę pościelową...
To dobrze, bo przez chwilę zastanawiałam się o co może chodzić Choć rzeczywiście stwierdziłam, że musiało Ci się pomylić

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
To było ostatnie tak ważne badanie, ocena wszystkich narządów, łożyska, przepływy krwi, wszystko ok. Mały ma śliczną bużkę, zakochaliśmy się z Tż, widać było dokładnie że jest do niego podobny.
Super!!!! Gratki
Mnie też to jutro czeka, o 17:45
Chyba dość wcześnie mam to usg - 30 tc, bo połówkowe pamiętam dużo dziewczyn zdążyło przede mną zrobić, choć ja z moim tp też raczej byłam w tych początkowych, ale teraz nie przypominam sobie, czy ktoś oprócz Ciebie był już na tym usg?
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 22:05   #3424
Tacca
Zakorzenienie

Dasti - świetnie, że wszystko dobrze!
Stary 2012-02-27, 22:06   #3425
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Dziewczyny, ja się kładę. Dobranoc i do jutra

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 22:12   #3426
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
Jedyne co mi teraz przychodzi na myśl jako rzecz niezbędna,to podgrzewacz do butelek Przydaje się i przy karmieniu piersią i przy butelką Przy piersią pokarm można odciągać zostawiać w lodówce lub zamrażać i po rozmorżeniu ugrzać w podgrzewaczu,a przy sztucznym można podgrzać jeśli nie stoi dłużej niż godzinkę. Ale jeśli macie ochote to zrobię swoją listę wyprawkową jak będę miała troche czasu
Chętnie przeczytamy Twoją listę
Choć z tymi rzeczami zbędnymi/niezbędnymi to jest taki ból, że mamy demokrację i różne upodobania, nawyki więc stąd też problem ze stworzeniem uniwersalnej listy.
A propos dla mnie podgrzewacz też okazał się zbędny... Maks strasznia na początku marudził mi na słoiczki podgrzane do tych standardowych 37 st. na każde warzywo... Aż spróbowałam mu podać taki w temp. pokojowej i wtedy zajadał, aż mu się uszy trzęsły więc miałam z nim wygodę Jak mnie nie było/nie było piersi to wodę na mleko czy na kaszkę robiło mu się mieszając gorącą przegotowaną i wystudzoną. Temp. na butelce sprawdzałam termometrem tym nieszczęsnym do czoła/ucha i tu muszę przyznać był bardzo przydatny...

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
właśnie! ja już jestem umówiona na nastepne USG na 23 marca - pierwszy dzień 28 tc...no i teraz się zastanawiam czy nie przełożyć na tydzień wcześniej a ostatnie zrobić ok 34 tc... zgłupiałam już...
To niezbyt dobre rozwiązanie Najszersze granice wykonania trzeciego usg to chyba 30-33 tc.

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
filip odkąd nauczył się przekręcać na brzuszek to na nim spi,tzn śpi na brzuchu z nogami podkulonymi z pupcią uniesioną do góry Do dzisiaj potrafi tak spać.Chyba idę spać,dzień dzisiejszy mnie wykończył.
Dobranoc
Maksiu też tak długo spał Śmiesznie to wygląda
Spokojnej nocy!

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

zabciu, z sukienek to wg mnie biała jest prześliczna

I ja już się w sumie żegnam! Dobranoc
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 22:28   #3427
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
oj - ale się dzisiaj naprasowałam stałam i szło mi to jak krew z nosa, nogi mi w tyłek weszły - a tu jeszcze dwa prania się suszą.... dobrze że większość mam już z głowy
dzisiaj przybył materacyk - jestem z niego bardzo zadowolona, złożyłam zamówienie w Dublinie na wózek i przewijak i czekam teraz na potwierdzenie od tego Polskiego sklepu - mam nadzieję że wszystko pójdzie jak spłatka
no i torba do szpitala też już praktycznie dzięki temu gotowa, no może jeszcze tylko piżama do porodu i kosmetyczka żeby kosmetyki zabrać - reszta wyprasowana, spakowana, czeka tylko na termin...

jedynie ten wózke został no i oczywiście pomalowanie pokoju i jego ustawienie, ale to już pikuś

A pochwalisz się co do niej pakujesz??

Żegnam się i ja. Jutro odbiór wyników (oby były dobre!), a w środę wizyta! Mam nadzieję, że nie będzie to ostatnie usg...
PS. Polecam film "Dziewczyna z tatuażem", właśnie skończyliśmy oglądać. Co prawa w kinie bym pewnie nie wysiedziała tych prawie 3 h, ale we własnym łóżku ogląda się doskonale
Branoc =)

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 22:38   #3428
missmalezji
Wtajemniczenie

Moja lista Mogłam czegoś zapomnieć, ewentualnie będę dopisywać Ta dzisiejsza jest tylko dla dziecka, dla mamy zrobię osobną.
Ubranka:
1. kaftaniki - najlepiej zapinane na zatrzaski z przodu, te wiązane ciężko ogarnąć często i szuka się ciagle tych tasiemek
2. body - z szerokim otworkiem na główkę albo dodatkowym zatrzaskiem przy szyjce - mamy które rodzą zwłaszcza pierwszy raz mają problem z włożeniem ubranka przez głowę a gdy jest ono dodatkowo ciasne..
3. śpiochy - rozpinane w kroku by podczas przewijania nie musieć zdejmować całych
4. pajacyki - rozpinane na całej długości - zawsze na pajacykach uczę tatusiów jak przebierać dziecko, bo jest najłatwiej
Tych elementów garderoby powinno być najwięcej! wybaczcie że nie podaję sztukowo ale naprawdę ciężko mi to określić. Sztukowo mogą podawać mamusie które już wiedzą ile kupić, by nie przesadzić ,ale też żeby nie zabrakło
5. Sweterek, bluza - myślę że ze względu na porę roku 1-2szt bo maluch i tak szybko wyrośnie
6. skarpetki - 3-4 pary tych najmniejszych, potem sukcesywnie można dokupować
7. Czapeczka - najzwyklejsza bawełniana cieniutka nie wiązana pod bródką tylko naciągana. Inne na lato się i tak nie przydadzą
8. Ew rajstopki niemowlęce albo półśpioszki. można ale nie trzeba
Co ważne: butów nie kupujemy! póki dziecko nie chodzi buty są zbędne. w razie zimna można ubrać cieplejsze skarpetusie,ale buty unieruchomiają nogę,a niemowlę poznaje świat również stópkami,ma na niej wiele receptorów odbierających bodźce
Nie polecam również niedrapek - wiem,że mamy nie lubią jak dziecko jest podrapane bo nieładnie wygląda. Ale lepsze to niż ciumkanie przez malucha kawałka materiału. Lepiej żeby ciumkał własne paluszki

Pielęgnacja:
1.Pieluszki - wedle uznania tetrowe, wielorazowe, jednorazowe. Myślę że to do decyzji. Ja jestem za pamperami Polecam już teraz rozglądać się i kupować jak są atrakcyjne promocje jedynki z 2-3 paczki ponieważ na początku te pieluszki schodzą najczęściej, ale nie więcej ponieważ dziecko szybko wymieni je na dwójki
2.Tetra wdłg mnie - do kąpieli na dno wanienki, do przewijania pod pupkę, do karmienia pod brodę, do wycierania wszelkich wydzielin
3.Wanienka - najprostsza na świecie, nieprofilowana. Mi osobiście podoba się ta z ikei
4. Stelaż do wanienki - uważam za rzecz przydatną jeśli nie cierpi się na brak miejsca Nie trzeba sie schylać, kombinować gdzie by tu postawić wanienkę, bardzo pożyteczna rzecz, polecam!
5. Ręczniki - najlepsze są te z kapturkiem 2,3 sztuki.
6. Spirytus - używałam do pępka i spirytusu i ocatniseptu i zwykłej wody z mydłem. Goi się moim zdaniem najlepiej przy użyciu spirytusu.
7. Patyczki z wacikiem - do pepuszka najlepsze są te zwykłe,a nie te co mają grubszy środek, reklamowane jako te dla dzieci. Tymi grubasami nie da się dobrze wyczyścić pępka,są za szerokie. Zwykłe dobrej jakości są idealne żeby dokładnie dookoła pierścienia wyczyścić.
8. Krem ochronny - to już na spacerki wiadomo skóra delikatna, nawet jeśli w cieniu wózka to promienie słoneczne docierają.
9. Krem przeciw odparzeniom - ja uważam że na początek starczają te próbki z pudełek które dostaje się po porodzie. I stosować je naprawde przy odparzeniach,a nie profilaktycznie. Będzie ciepło, pampers na dupce i jeszcze warstwa kremu.. brr.
10.sól fizjologiczna - do przemywania oczek z wydzielinki
11. Gaziki jałowe - do przemywania oczek i jamy ustnej! Od malutkiego trzeba dbać o jamę ustną! i przemywać/przecierać codziennie dziąsełka gazikiem nałożonym na palec i umoczonym w przegotowanej wodzie.
12. proszek do prania - dla dzieci oczywiście
13. chusteczki nawilżane - ja polecam nivea, huggies - dobrej jakości i wyciągaja się pojedynczo.
14. nożyczki do paznokci - niemowlęce, lub obcinacz chociaż ja ich nie lubię.

Łóżeczko:
1. Łóżeczko najzwyklejsze drewniane odległość max między szczebelkami 6cm, najlepiej z dwoma trzema wyjmowanymi. Przydaje się takie z szufladą na dole, można tam trzymać zapas pieluszek, kocyki itp.
2. Pościel - najprostsza, bez falbanek, baldachimów, przyborników. Na początek wystarczy prześcieradło i kocyk do przykrycia/ owinięcia. Dajmy dziecku wolną przestrzeń i chrońmy przed SIDS!
3. ceratka na materac - w sytuacjach przeciekowych nie zasiusia materaca jeśli nie jest nieprzemakalny.
4. przewijak - na łóżeczko lub komodę, najprostszy.

Reszta która przychodzi mi do głowy:

1. Wózek, fotelik samochodowy - wy najlepiej wybierzecie i jesteście ekspertami w tej dziedzinie więc nie będę się ośmieszać
2. podgrzewacz - z autopsji - przydaje się
3. laktator - pomocny przy karmieniu piersią - przy nawale ściąga się do momentu odczucia ulgi, przy regularnym karmieniu można odciągać i mrozić na zaś
4. sterylizator do butelek - powiem tak. jak będzie mnie stać,to kupię smoczki i butelki powinny być wygotowane a w sterylizator wkładamy,raz dwa i gotowe do użycia.
5. puszka mleka sztucznego i butelka - lepiej mieć w domu mimo wszystko,żeby TŻ-ta po nocach nie wysyłać do całodobowej Mimo, że zamierzam być doradcą laktacyjnym, nie wmuszam mamom karmienia piersią na siłę.

Dziewczyny póki co nic więcej nie przychodzi mi do głowy To jest tylko i wyłącznie moja lista,nie jest napewno idealna i nie wszyscy muszą się z nią zgadzać Jakbym o czymś zapomniała to będę pisac na bieżąco. Lista dla mam w najbliższych dniach, narazie mam młyn na studiach po środzie będzie wolniej to wtedy wam naskrobię

zapomniałam o kosmetykach do kąpieli Ale uważam,że to według uznania, w szpitalu używamy johnsona i mi się podobają,że są i do ciałka i do włosków,ale wiem że uczulają. Mamy polecają hippa najczęściej. Od wyboru do koloru tu nie mam żadnych wskazówek większych

Edytowane przez missmalezji
Czas edycji: 2012-02-27 o 22:42
Stary 2012-02-27, 22:44   #3429
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:

Bo noworodki lubią być spętane bo pamiętają to z brzuszka mamy Ale można zrobić tak,że przewiązać tą wstążeczką na wysokości tułowia,a nóżki pozostawić niespętane (chodzi tu głównie o nieprzymusowe ułożenie nóżek)
Nie wszystkie noworodki. Moja siostrzenica musiała mieć wolne rączki, bo inaczej darła się niemożliwie...
Podobnie podgrzewacz do butelek - wiele mam radzi sobie ze zwyczajnym garnkiem i wodą.

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Zmykam spać.
Do jutra!
Stary 2012-02-27, 22:47   #3430
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Nie wszystkie noworodki. Moja siostrzenica musiała mieć wolne rączki, bo inaczej darła się niemożliwie...
Podobnie podgrzewacz do butelek - wiele mam radzi sobie ze zwyczajnym garnkiem i wodą.

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Zmykam spać.
Do jutra!
Wiem że sobie wiele mam radzi, ale podgrzewacze są poprostu szybkie, w ciągu kilku sekund podgrzewają mleczko,a jak maluch krzyczy w niebogłosy to mama nie będzie czekała aż w garnuszku się zagrzeje Dlatego podaję,że jeśli mamy fundusze i możemy sobie pozwolić,to fajnie,a jeśli nie,to musimy radzić sobie za pomocą starych sposobów równie dobrych,ale zabierających więcej czasu.

Stary 2012-02-27, 22:48   #3431
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
zaabcia ta pierwsza sukienka z asosa ladna tez zamawiam z tej firmy sporo rzeczy, ale raczej dodatkow i butow ogolnie duzo rzeczy z asosa ciazowych ladnych, ale te ceny ... :P
wlasnie ten kolor mi sie strasznie podoba uwielbiam fiolety dzieki za opinie a ceny faktycznie szalone ale czasem mozna fajne rzeczy znalesc na przecenie

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Mi się podoba bardziej 2
Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Ładne, ładne a ja wybrałabym pierwszą
.
Cytat:
druga śliczna!
Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość

zaaabcia, druga sukienka podoba mi się dużo bardziej

Jeśli chodzi o ochraniacze, to kiedyś oglądałam program w tv, gdzie wypowiadała się położna w sprawie śmierci łóżeczkowej. Mówiła m.in. o tym, żeby właśnie darować sobie wszelkiego rodzaju pościel i ochraniacz na łóżeczko (dokładnie z tych powodów co pisała wcześniej missmalezji). Była mowa również o tym, żeby kłaść dziecko jak najczęściej na brzuszku.

Ja z pościeli rezygnuję na pewno, a ochraniacze są mi niepotrzebne, bo będę miała kołyskę, a nie łóżeczko
Dzieki dziewczyny za opinie czyli jednak dwojka prowadzi Obawiam sie tylko ze kolor moze byc za jasny dla mnie

Na brzuszku ale tylko wtedy gdy ma sie je na oku. Nigdy gdy kladziemy je spac.

Cytat:
Każdy ma prawo do swojego zdania W każdym razie ja swojemu nie będę kupować bo wolę żeby przy obracaniu uderzył się w szczebelki niż wpadł w ochraniacz twarzyczką lub między ochraniacz a szczebelki i się podduszał
Oczywiscie ze tak od tego wkoncu jest forum

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
o 22:10 ----------

zabciu, z sukienek to wg mnie biała jest prześliczna

I ja już się w sumie żegnam! Dobranoc
Dziekuje za opinie

Milych snow

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 23:05   #3432
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
_agata dziękuję Ale wierz mi, że w ubraniu wyglądam lepiej niż bez Na udach i tyłku zrobił mi się taki cellulit, że masakra strasznie też ramiona mi się zrobiły otłuszczone. No i po twarzy widać, że rosnę w siłę W końcu to jest jednak prawie 9 kg

Ostatnie usg do 32 tygodnia? To jest tak, jeśli chodzi się państwowo do ginekologa, tak? Bo mój mi nie mówił nic, że teraz będę miała ostatnie. Wręcz przeciwnie.
Nie widzę cellulitu, więc go nie masz.

Co do zasady, ostatnie obowiązkowe USG robi się w 27.-32. tc. Najczęściej w 30.-32. tygodniu. Później już wedle uznania lekarza. Często przed planowany terminem porodu jest robione, ale tu nie ma zasady.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-28, 07:31   #3433
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Nie widzę cellulitu, więc go nie masz.

Co do zasady, ostatnie obowiązkowe USG robi się w 27.-32. tc. Najczęściej w 30.-32. tygodniu. Później już wedle uznania lekarza. Często przed planowany terminem porodu jest robione, ale tu nie ma zasady.

u nas nie ma zasady jest jedno na początku i jeśli im się chce to jedno przed samym porodem.... fajnie że macie nawet określone w którym tygodniu powinno być ja czekam na to usg przed porodem, może mi się uda zobaczyć jeszcze Adasia przed wyjściem

co do rzeczy do szpitala ja mam taką listę i tak spakowałam torbę właśnie:

NA POROD

karta ciazowa (jesli szpital ja daje do domu)!!!
koszula ktorej nie zal ci ubrudzic
woda (wprawdzie u nas podawali ale nigdy nie zaszkodzi)
balsam do ust (mi bardzo wysychaly usta...)
jakies
przekaski dla osoby towarzyszacej, bo porod moze potrwac
drobne na parking lub taksowke
telefon
aparat (lub tez nie- zaleznie od woli mamy...)

DO SZPITALA DLA MAMY

podklady poporodowe (do kupienia np w Tesco, Bootsie lub Mothercare), ewentualnie duuze podpaski
majtki- kwestia dyskusyjna, jedne wola jednorazowe, inni kupuja tanie majtki bawelniane- kilka par
2-3 koszule nocne z rozcieciem do karmienia (pizamy nie zawsze sie sprawdzaja- ja np musialam miec cewnik przez kilka dni a pizama bylaby utrudnieniem)
szlafrok
kapcie, kalpki pod prysznic
biustonosze do karmienia, wkladki laktacyjne
przybory toaletowe, reczniki
herbatka na laktacje (jesli nie ma sie dostepu do specjalnych mieszanek na laktacje to kupic rumianek i koper wloski)
telefon i ladowarka
jakies przekaski (kolacja w szpitalu jest okolo 17 a jedzenie nieszczegolne wiec warto miec cokolwiek w zapasie)

DLA DZIDZI

pieluszki jednorazowe
chusteczki do pupy
waciki
krem do pupy np Sudocrem lub zwykla wazelina
kilka pieluszek tetrowych
6 kaftaniki lub body do ubrania pod spod
6 pajacyki lub spioszki
skarpetki
rekawiczki- lapki (jesli sie nie ma to sprawdzi sie dodatkowa para skarpetek)
czapeczka
2 kocyki
miekki recznik
nozyczki do paznokci (maluszki rodza sie niekiedy z bardzi dlugimi pazurkami)
ubranko wierzchnie na wyjscie dostosowane do pogody

Zabciaaa mi osobiście podoba się ta biała, szkoda że nie jest w kolorze fioletu, bo kolor też bardziej by mi psował fioletowy
Kism - pierwsza z torbą, bo jak już zaznaczałam jestem control freakiem - uwielbiam mieć wszystko przygotowane i na wszystko być przygotowaną dużo wcześniej, dlatego teraz siedzę jak na szpilach bo zamówiłam sobie wózek przez interntet i czekam w napięciu
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-28, 08:19   #3434
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
pewnie

my chyba zamiast podgrzewaczy będziemy stosowali mikrofalę i na pewno nie będę kupowała sterylizatorów
ja tez uslyszalam, ze lepiej nie podgrzewac jedzonka dla dzieci w mikroweli bo traca sie wartosci odzywcze.
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-28, 08:32   #3435
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
ja tez uslyszalam, ze lepiej nie podgrzewac jedzonka dla dzieci w mikroweli bo traca sie wartosci odzywcze.
nie tylko dla dzieci, jedzenie podgrzewane w mikrofali traci właściwości nawet to dla nas
Stary 2012-02-28, 08:40   #3436
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
nie tylko dla dzieci, jedzenie podgrzewane w mikrofali traci właściwości nawet to dla nas
wiem ale z braku czasu czy pospiechu to zdarza mi sie np. podgrzac kanapke czy herbate :P

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

kapukat i missmalezji - fajne opisalyscie swoje wyprawki

ja czekam na piatek, kiedy to przyjdzie mi komoda i zaczynam akcje pranie-prasowanie
a wczoraj zamowilam lozeczko Radek V sosnowe zwykle z szuflada, materacyk GK z Danpolu, przewijak, przescieradelka 2szt (mysle ze chyba starczy) i podusie klin. Poscieli nie kupuje, kolderki tez nie, w zeszlym tygodniu zakupilam slodki rozek i po rozlozeniu mozna go wykorzystac jako kolderke. W IKEI sa fajne kocyki po 5zl - blekitne, dosc cienkie, wiec na lato jak znalazl .
Stary 2012-02-28, 08:42   #3437
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
wiem ale z braku czasu czy pospiechu to zdarza mi sie np. podgrzac kanapke czy herbate :P

kapukat i missmalezji - fajne opisalyscie swoje wyprawki

ja czekam na piatek, kiedy to przyjdzie mi komoda i zaczynam akcje pranie-prasowanie
a wczoraj zamowilam lozeczko Radek V sosnowe zwykle z szuflada, materacyk GK z Danpolu, przewijak, przescieradelka 2szt (mysle ze chyba starczy) i podusie klin. Poscieli nie kupuje, kolderki tez nie, w zeszlym tygodniu zakupilam slodki rozek i po rozlozeniu mozna go wykorzystac jako kolderke. W IKEI sa fajne kocyki po 5zl - blekitne, dosc cienkie, wiec na lato jak znalazl .
no to widzę że wyprawki powoli się kąpletują ja mam nadzieję, że niebawem skończe remont tej graciarni która ma być pokojem mojego syna, bo jak pomyślę że za miesiąc już kwiecień to mi oczy w pięciozłotówki się zamieniają - matko jak to szybko minęło

dzisiaj muszę posprzątać dom - ale za bardzo mi się tyłka nie chce ruszać z łóżka...co za lenistwo

rozumiem że kanapki jadasz tylko na ciepło?
Stary 2012-02-28, 08:48   #3438
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:

rozumiem że kanapki jadasz tylko na ciepło?
nie zawsze, ale czasem jak mi zostawala kanapka z pracy, to w domu ja jadlam, bo szkoda mi wyrzucac jedzenia a na cieplo i roztopionym serem lepsza
teraz kuplilsmy sobie sandwicha wiec jeszcze lepsze te kanapki

co do nieuchroniie zblizajacego sie TP to ja juz mam sny o moim porodzie i budze sie przerazona jak to bedzie wygladalo

wiem, wiem - nie linczujcie mnie - ale ostatnio w przyplywie zlego nastroju postanowilam obejrzec porod w sumie babka tylko jeczala troche i dziecko wyszlo mega szybko - bo w 3 minuty
Stary 2012-02-28, 09:02   #3439
kapukat
Zakorzenienie

no to zaskakująco szybko - moje koleżanki rodziły po 13 h
Stary 2012-02-28, 09:04   #3440
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
no to zaskakująco szybko - moje koleżanki rodziły po 13 h
13h od ukazania sie samej glowki????
Stary 2012-02-28, 09:12   #3441
Tacca
Zakorzenienie

Witam!
Dziś już się nie czuję tak energetycznie jak wczoraj... Wręcz przeciwnie...
Stary 2012-02-28, 09:23   #3442
karozka
Raczkowanie

Witam po bardzo długiej przerwie
Niedawno wróciłyśmy z córą z sanatorium, dużo czasu zajęło mi nadrobienie tego co napisałyście ale udało się
Chciałam Wam podziękować za okazane wsparcie
U nas wszystko w porządku wczoraj byłam na wizycie, podłapałam jakieś zakażenie także nystatyna poszła w ruch
No i muszę się pochwalić, że nareszcie nabrałam energii chyba ten ciągły ruch na sanatorium tak na mnie podziałał bo wcześniej czułam się jak wieloryb, teraz już tego tak nie odczuwam
Także staram się ruszać jak najwięcej
Gratuluję wszystkim mamusiom udanych wizyt
Stary 2012-02-28, 09:33   #3443
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
u nas nie ma zasady jest jedno na początku i jeśli im się chce to jedno przed samym porodem.... fajnie że macie nawet określone w którym tygodniu powinno być ja czekam na to usg przed porodem, może mi się uda zobaczyć jeszcze Adasia przed wyjściem

Kism - pierwsza z torbą, bo jak już zaznaczałam jestem control freakiem - uwielbiam mieć wszystko przygotowane i na wszystko być przygotowaną dużo wcześniej, dlatego teraz siedzę jak na szpilach bo zamówiłam sobie wózek przez interntet i czekam w napięciu
Wiesz, co kraj to obyczaj. U nas od kwietnia ubiegłego roku jest to określone odpowiednim rozporządzeniem ministra zdrowia
Inna sprawa, ze to co jest określone, nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistości.

Wózek? Który?

Cytat:
Nie sądzę
Poród nie zaczyna się w momencie ukazania się główki...
I okres porodu – okres liczony od pojawienia się pierwszych regularnych skurczów macicy powodujących zgładzanie i rozwieranie szyjki macicy aż do jej pełnego rozwarcia;
II okres porodu - okres między całkowitym rozwarciem szyjki macicy a urodzeniem noworodka;
III okres porodu – okres rozpoczynający się po urodzeniu noworodka i obejmujący
oddzielenie oraz wydalenie popłodu;
IV okres porodu – okres trwający do 2 godzin po oddzieleniu i wydaleniu popłodu

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-28, 09:35   #3444
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Nie sądzę
Poród nie zaczyna się w momencie ukazania się główki...
I okres porodu – okres liczony od pojawienia się pierwszych regularnych skurczów macicy powodujących zgładzanie i rozwieranie szyjki macicy aż do jej pełnego rozwarcia;
II okres porodu - okres między całkowitym rozwarciem szyjki macicy a urodzeniem noworodka;
III okres porodu – okres rozpoczynający się po urodzeniu noworodka i obejmujący
oddzielenie oraz wydalenie popłodu;
IV okres porodu – okres trwający do 2 godzin po oddzieleniu i wydaleniu popłodu
no wlasnie tak mnie to zastanowilo - te 3 minuty to byl czas od ukazania sie glowki do przeciecia pepowiny

nie zrozumialysmy sie z kapukat
Stary 2012-02-28, 09:39   #3445
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
nie - 13h cały poród, od pełnego rozwarcia aż do wyjścia dziecka...ale ile samo głowa to nie wiem

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

_Agata, po długich rozważaniach za i przeciw, myśleniu, dodawaniu, obliczaniu, Wybrałam wózek który jest dostępny w Dublinie - Tako Jumper X. Wiem, że nie jest najlżejszy, ani nawet mój wymarzony - ale za to najtańszy jaki tutaj mogłam znaleźć 3w1 - bo będzie mnie kosztował 360 euro, reszta wózków - to znaczy zazwyczaj 2w1 zaczyna się od 490 euro w górę, za 3w1 tutaj zapłaciłabym około 700 euro zatem jak już wybrałam, chociaż z płaczem to niech mi go wreszcie przywiozą! albo chociaż napiszą że cała dostawa będzie zrealizowana do terminu który podała

okurzyłam dół mieszkania, a zmachałam się jakbym w kopalni węgla pracowała
Stary 2012-02-28, 09:46   #3446
Tacca
Zakorzenienie

Ja chyba dzisiaj nic nie zrobię... Padnięta jestem... Głowa ćmi...
Stary 2012-02-28, 09:53   #3447
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość

a skąd jesteś dokładnie ??jak nie chcesz pisać to wyślij mi na PW
SWD
Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Super ze wszystko wporzadku !! To TZet pewnie dumny

Dziewczyny dostalismy zaproszenie na chrzciny blizniaczek do kuzynki meza tydzien po swietach. No i teraz problem co ja zaloze Wiem ze impreza bedzie w lokalu wiec chyba pasuje sukienke nie? Czy spodnie i jakas bluzke? Te dwie kiecki mi wpadly w oko jak myslicie?

1- http://us.asos.com/ASOS-CURVE-Exclus...Zyb250L1Byb2Qv

2- http://us.asos.com/ASOS-Maternity-Mi...dGFpbC9Qcm9kLw..
Druga śliczna. Pierwsza chyba ma za nisko pasek i nie wyglądałaby dobrze na brzuchu.

Mykam do lekarza i po karnisze, rolety, lampy itp. w końcu remont się kończy
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-28, 09:57   #3448
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Ja dzisiaj nie mam wcale lepszego humory, niż wczoraj wieczorem
Śniło mi się, że już Hania jest na świecie i ma jakiś pół roku. Jakiś taki dziwny był ten sen
Muszę się dzisiaj wybrać na pocztę, a tak mi się nie chce...

Cytat:
Wiem że sobie wiele mam radzi, ale podgrzewacze są poprostu szybkie, w ciągu kilku sekund podgrzewają mleczko,a jak maluch krzyczy w niebogłosy to mama nie będzie czekała aż w garnuszku się zagrzeje Dlatego podaję,że jeśli mamy fundusze i możemy sobie pozwolić,to fajnie,a jeśli nie,to musimy radzić sobie za pomocą starych sposobów równie dobrych,ale zabierających więcej czasu.
Ja myślę, że to jest tak jak z większością rzeczy, ułatwia życie, ale nie jest niezbędne.
Pieluszek tetrowych też można używać do przewijania dziecka i da się radę

Cytat:
A mnie się wydaje, że mikrofalówka, to wcale nie jest takie zło Kiedyś oglądałam program o mikrofalówkach i mówiono, że wiele więcej złego powoduje odgrzewanie jedzenia np. na tłuszczu.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-28, 09:58   #3449
karozka
Raczkowanie

O rany nie wyobrażam sobie 13 godzin parcia
Całe szczęście, że to nie wygląda w ten sposób
U mnie też cały poród 13h trwał, ale to od momentu pęknięcia łożyska do przyjścia Julki na świat, natomiast sam koniec 30 min

kapukat
my po dokładnym obejrzeniu w sklepie też zdecydowaliśmy się na jumpera http://allegro.pl/tako-jumper-x-grat...120570116.html , ale kiedy go zamówimy to nie mam pojęcia, też bym już chciała mieć wszystko przygotowane, ale póki co nic z tego

Mnie też dziś czeka sprzątanie bo mają znajome wpaść, ale póki co nie mam weny
Stary 2012-02-28, 10:02   #3450
Tacca
Zakorzenienie

My się dzisiaj lenimy.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości