|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale dzis piękna pogoda. Slonko świeci, ciepelko. W ciagu dnia było 15 stopni. Kurtki zimowe mozna juz ściągnąć. Ja w bluzie jeansowej dzis wystapilam. Jutro ma byc jeszcze ciepłej
|
|
|
|
#3572 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
fajnie Ci, u mnie śnieg z deszczem i slońcem się przeplatał
|
|
|
|
#3573 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Tylko pozazdrościć!! Podeślij troszkę tego ciepełka!!!
|
|
|
|
#3574 | |
|
Zadomowienie
|
krótko i na temat
![]() Cytat:
![]() dziękujemy wszystkim z Emilem za życzenia i zyczymy wszystkiego najlepszego FILIPOWI NATANOWI HANI MARYSI ![]()
|
|
|
|
|
#3575 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() U nas tez słonecznie było, ale wiatr taki zimny i nieprzyjemny, że tylko godzinę wytrzymałam na spacerze. Cytat:
![]() Ale co, ale co...? Nie przyjmuję żadnych wymówek! Wracaj ![]() A jaka to dokładnie? Bo ja tylko krem znalazłam. A chętnie bym sie skusiła ![]() Bo wcześniej kupiłam Balenum, ale nie pomogło A u nas dziś jabłuszka ze słoiczka nie zjadł ani łyżeczki Po prostu buzi nie chciał otworzyć. Ale nie mam tego złego - zjadłam je sobie z serkiem wiejskim ![]() Potem dałam mu kawałek banana i choć nie zjadł, to chociaż się nie krzywił tak, jak poprzednio. W końcu dałam mu zeskrobane jabłko na łyżeczce i JADŁ! Otwierał sam buzię! A kilka dni temu nie chciał. I teraz zastanawiam się - bo zawsze jak go karmię, to w foteliku. Ze dwa razy na kolanach próbowałam. A to jabłko dziś dałam mu, jak leżał na podłodze, na brzuszku, oparty na rękach. Może w tym tkwi sekret ![]() Lecę, bo mnie syn w stopę gryzie
|
|
#3576 |
|
Raczkowanie
|
Witam się z Dominikiem!!!
Meldujemy się, że żyjemy. Ja oczywiście tak z doskoku nadrabiam jak jakiś zbir w krzakorach Dominik ma się bardzo dobrze. Od czasu kiedy wyszedł drugi ząbek jest aniołem. ładnie zaypia w dzień, ma dłuże drzemiki 1-1,5h, jest pogodny i kochany. Mówi ma-ma, nie tylko jak jest mu źle ale również jak się bawi. Oprócz mama mówi baba, ale tata jeszcze mu nie wychodzi. Dalej nie raczkuje i nie siedzi sam bez podparcia, ale cierpliwie czekam az do tego dorośnie. U mnie w pracy się troche zmieniło, teściowa dostała możliwość przejścia na świadczenia emerytalne i bedzie pracowała do końca czerwca, ale ja za to mam szybciej przyjść do pracy(pracujemy w jedenej firmie). planowałam zostać z Domkiem do końca lipca a moze juz od maja będę musiała wrócić do pracy W tygodniu idę na rozmowę, więc okarze się co i jak. Nie uśmiecha mi się to za bardzo, no ale z drugiej strony pieniążki się przydadzą, a najważniejsze, że babcia będzie mogła się zaopiekować i nie będę musiała się stresować obcą nianią.Dzisiaj Dominik był na noc u babci (mojej mamy) i był bardzo wesoły. Babcia oczywiście świetnie się nim zajęła, stosowała się to moich wskazówek, dlatego dzień u babci nic nie różnił się nic od naszego domowego schematu. Do południa razem z TŻ wyskoczyliśmy do Gdańska na zakupy i kupiłam Domkowi śliczne buciczki z HM. Sobie nic nie kupiłam![]() A i jeszcze w ubiegłym tygodniu mielismy spotkanie rodziców z dzieciaczkami i połozna ze szkoły rodzenia. Super takie spotkanie, było nas 5. Dominik był najstarszy.. Tak fajnie spotkać się w jednym czasie z innymi maluszkami w podobnym wieku i od razu sobie pomyślałam o naszym zlocie jakie to by było cudowne. szkoda, że tak porozrzucane jesteśmy po całej Polsce ![]() Życzę spokojnego wieczorku i przespanej nocki wszystki mamusiom!!!
|
#3577 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wpadaj częściej na W
|
|
#3578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja wam musze sie przyznac, zem hazardzistka i zdradzam was z gra:P
|
|
|
#3579 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dybry wieczór.
I ja i ja i ja nie wyspana i pobudki co 1,5 h Deprecha jak nic. I o 6 wstała, zaraz po mnie. Do 13 kisłam w szkle, potem byliśmy u moich rodziców. I dzień minął. Stronczek 15 stopni? wow, u nas tak paskudnie, wieje, pada... Madzia mało Cię ostatnio. ![]() Kajool jak to, jaka gra?Najlepszego dla solenizantów. Adrij ekipa Nerola, Zanka, zmalowana "wyrzekła" się nas chyba... Nerolę "widuję" w klubie, a zmalowaną na fb. ![]() Bella chyba nie kończyłaś pisania, ale ...ale co? zdrowe już Bellówny?
|
#3580 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A przy okazji coś mi się przypomniało. Podpatrzyłam to u mojej koleżanki. Ona zawsze karmiła swoje dziecko w foteliku do karmienia. Jak mała nie chciała jeść, to ją wyjmowała i próbowała za jakiś czas, ale jedzenie (poza piersią) zawsze było w foteliku. Dzięki temu nie było latania z łyżeczką po domu za dzieckiem, samolocików itp. Bardzo mi się to spodobało i sama zamierzam też się tego trzymać. Na razie karmię Idę w wózku - bo ma dużą regulację pochylenia oparcia, a moje krzesełko jest zdecydowanie dla dzieci dobrze już siedzących. Mam nadzieję, że Ida już za chwilę zacznie sama siadać. Dziś zrobiła duży krok w tym kierunku. To i ja przyłączam się do życzeń. |
||
|
|
|
#3581 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie ale.. nie mam zwyczajnie czasu.
Tęsknie za Wami. idę nadrobić zaległości.
|
#3582 |
|
Zadomowienie
|
Oj widzę, że część z was ma problemy z częstymi pobudkami. To może podzielę się naszymi doświadczeniami:
1) Po pierwsze chyba udało się nam wyeliminować nocne karmienie. Do niedawna musiałam wstawać ok 1.30-2 żeby nakarmić małego głodomora. Zaczęłam karmić Idę ok 23 z własnej inicjatywy. Nie musiałam jej bardzo rozbudzać, wystarczyło wyciągnąć ją z łóżeczka i łapała smoczek od butelki. Po ok dwóch tygodniach załapała o co chodzi, je już pełną butlę 150 ml, wytrzymuje z jedzeniem do 5.30-6.00. Przy okazji zwiększyłam jej ilość mleka na noc. Wcześniej jadła tylko 120 i to było dla niej za mało. 2) Pisałam wczoraj o tym myleniu dnia z nocą. Otóż jeśli Kropka mało śpi w ciągu dnia to ok 18 robi się senna. Jeśli pozwolę jej zasnąć to śpi do 23-1 a później rozrabia. Staram się, żeby w ciągu dnia miała dobre warunki do drzemki, jeśli trzeba to kładę się z nią, a jeśli robi się senna wcześniej niż powinna wieczorem, to zabawiam ją ile się da. Odpowiednie karmienie plus regulacja dziennych drzemek dają dobre wyniki, choć oczywiście nie każda noc jest dobra. Może komuś się przyda... |
|
|
|
#3583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zamiast brzuchów - dzieci na rękach ![]() No wiesz co? Gdzie jakiejś grze do nas! ![]() A co za gra?Cytat:
Ale do tej pory jakoś mi te założenia wychodziły, dzieko mam łaskawe i chętne do współpracy, więc może i z tym sie uda ![]() Tymcio tez niesiedzący i karmię w foteliku samochodowym, bo to jedyne "coś" do siedzenia, co posiadamy. A jutro prawdopodobnie czeka nas pobranie krwi Prawdopodobnie, bo jak się uda złapać mocz, to pojadę z nim jutro, jak się nie uda, to spróbuję we wtorek. A badania musimy zrobić na czwartek. Wtedy mamy szczepienia, a pediatra przy okazji chce sprawdzić, czy anemia nie wróciła na pewno.---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Aha, Nerolka żyje i ma się dobrze Iza oczywiście też. Tylko Nerolka zabiegana i mało czasu ma..
|
|
#3584 |
|
Zadomowienie
|
Humor wieczorny:
Zjadł wilk babcię, przebrał się w jej odzież, położył się do jej łóżka i zaczął czekać na Czerwonego Kapturka. Bo skąd mógł wiedzieć, że z dziadka jest jeszcze taki kogut... |
|
|
|
#3585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3586 | ||
|
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
![]() nie miałam czasu zajrzeć bo mieliśmy dziś ekscytujący dzień - imieniny u teściowej ![]() Zaczęłam nadrabiac i widzę że wątkowa noc wampirów była... u nas też! Lila dała nam popalić budziła się dosłownie co godzinę i jęczała i płakała przez sen. Winowajcę już prawie widać na wierzchu, pod dziąsłem widać już wyraźnie ząbek, lada moment powinien się przebić. Mam nadzieję że szybciej niż później... Cytat:
![]() ja znałam że"raz do roku to i księdzu wolno" ![]() Cytat:
I właśnie dziś jadła je u teściowej, zrobiła jej rosołek z lanymi kluseczkami (i nawet nie posoliła!) i Lila wszamała aż teściowa była wniebowzięta. a do nas kiedy przyjdzie???????????
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2012-03-11 o 21:10 |
||
|
|
|
#3587 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no na facebooku :P diamond dash cos ala tetris.
|
|
|
#3588 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kocham wiosnę!
|
|
#3589 | |||||
|
Raczkowanie
|
Kocham takie kubole wielkie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
I dziękujemy No masz Ci los agadus.. utknęłam w korkach i nie dojechałam zeżarłam te ciacha i znowu będę gruba![]() ![]() Cytat:
![]() A palec cholerny boli do tej pory.. ałaaaaa Cytat:
![]() Cytat:
muszę spróbować, czy ta pozycja zadziała też na Hanię![]() A ja jutro do pracy.. aaaaaaaaaaaa.. kto pójdzie za mnie?
|
|||||
|
|
|
#3590 |
|
Zadomowienie
|
Dziękujemy wszystkich ciociom za 7-miesięcznicowe życzenia dla Hani.
W ramach podziękowania dla wszystkich ciotek filmik z groźną Hanią. ![]() http://www.youtube.com/watch?v=TQqGH...ature=youtu.be Stronczek, zazdroszczę takiej pięknej wiosennej pogodny. Nataszka, biedna Hania, niech ten kaszel idzie szybko precz. ![]() Brumek, magia chyba tkwi w skrobanym jabłku po prostu. CrazyMachine, ja też karmię tylko w krzesełku/bujaczku z nadzieją, że nie będę musiała biegać z jedzeniem za Hanią. Chociaż patrząc na jej apetyt, to ona będzie nas dopytywała kiedy będzie obiad. Madzia, 3mam kciuki za rozmowę- żebyś mogła zostać z Dominikiem tak długo jak planowałaś. ![]() Moja dzisiejsza rozmowa z tż: - Kochanie może kupimy Hani na święta "garnuszek na klocuszek"? - Ale po co? Żeby grało jak Hania zrobi kupę? (tż połączył nazwę z grającym nocnikiem, który mu kiedyś pokazywałam ...a ja popłakałam się ze śmiechu I na koniec zdjęcie mojego 7-miesięcznego Hanusiaka.
|
|
|
|
#3591 | ||||
|
Zakorzenienie
|
wrócił w południe, a przed świtem znowu jedzie
![]() W ogóle z Adasia się straszna gaduła od jakiegoś czasu robi jak włączy swoje niemowlęce gadanie to przestać nie może - i codziennie nowe sylaby dochodzą ![]() ![]() ooo..też taki chcę, uwielbiam wielkie kubeczki ![]() co to za gra? ![]() Cytat:
dzienne drzemki też mu się pochrzaniły, dziś w sumie godzinę spał.... ![]() Cytat:
![]() Alibany, co TŻ robi? Na długo wyjeżdża? Cytat:
![]() ok może być też sobota bo mamy do teściów jechać więc miałabym wymówkę Cytat:
Prawie spóźnione, ale wszystkiego najlepszego dla dzisiaj świętujących maluszków!!!!
drugie ciągnie je ku górze... " Edytowane przez aania_20 Czas edycji: 2012-03-11 o 21:38 |
||||
|
|
|
#3592 |
|
Zakorzenienie
|
kochane nie mam weny ...
jakoś kiepski humor, nie siedzę w krzakach bo mnie zaraz znajdą co poniektóre nie za fajnie się dzieje u mojej mamy w pracy i przez to pare naszych planów może nie wypalić stąd dołek ![]() solenizantom mnóstwo buziaków dziękuję za troskę odnośnie moich paluchów-juz lepiej, goją się na szczęście szybko
|
|
|
|
#3593 |
|
Zakorzenienie
|
Helloł,helloł.
U mnie nocka wczoraj też do zwalam na pełnie zęby też pewnie,ale żeby nie było że zawsze winowajcami są zęby to zwalam na pełnie ![]() idę spać. Agatę oglądnę jutro ! |
|
|
|
#3594 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Magia mówisz? No, może... Chociaż dotąd dwa razy tak już próbowałam i nie chciał wtedy. Ja już zaczęłam myśleć, że on konkretne gatunki jabłek lubi ![]() 3. Faceci - tylko o jednym myślą (no, może o dwóch )Cytat:
2. Nie mogę się tego doczekać Tzn. sylab i takiego prawdziwego gaworzenia, bo Tymcio raczej jeszcze nie gaworzy. "Mówi" dużo, ale to chyba nie jest gaworzenie.3. Też uwielbiam! Mój ma 750 ml U mamy mam taki drugi, bo jak dostaję kawę/herbatę w mniejszym, to się czuję oszukana A najgorzej jest w Ikei - tam dają kawę w takich maleństwach jak do espresso i żeby się napić muszę sobie 4 robić
|
|
#3595 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Tylko się cieszyć, że tak pięknie je.Piękna Hania z tulipanem. Hmm, o tym w książce chyba nie pisali. Bo muszę się przyznać, że to mój mąż wygrzebał w instrukcji obsługi dziecka do 1 r.ż., bo miał już dość moich narzekań na nocne wstawanie. |
|
|
|
|
#3596 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hejo
Filip, Hania, Marysia, Emil, Natan Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
a może konsystencja skrobanego jabłuszka mu bardziej odpowiadała niż papka Cytat:
Hania hipnotyzuje wzrokiem ![]() a u nas w skrócie -mój pierworodny jest megaśny -ładnie zasypia od kilku dni(od kiedy 2 ząbek sie pojawił) -zjadł zupke buraczkową z żótkiem produkcji maminej -woła MAMA (nie wiedomo do kogo ale woła) -jutro do pracy...nie chce mi się po tych kilku dniach wolnego
|
|
#3597 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak cos pisz na priva bo raczej caly tydzien nie bede wchodzic na forum, ale lookne tylko czy nie przyszla jakas wiadomosc![]() Cytat:
![]() kochane przeczytalam pobieznie i to co pamietam telik wiem ze danio light nie powinnam jesc, ale w piatek musialam cos w pracy zjesc. I to byl jednorazowy wybryk. Co do jedzenia, w mojej pracy ciezko o mozliwosc zjedzenia - je sie w miedzyczasie lub wogole ( tak bylo od zawsze) klienta najwazniejszy i nie mozna tak poprpstu isc na sniadanie. Ale ogolem trzymam sie tego o czym czytalam.chodzik mowie kategoryczne NIE Dla wszystkich solenizantow z tego tygodnia i za nowe zabki, umiejetnosci etc. Lece pod prysznic i spac. Od jutra 2 zmiany 13.30-20.30 ![]() Powiem Wam, ze bardzo sie zahartowalam na to odchudzanie. wczoraj mielismy gosci, kolezanka przyniosla sernik na zimno i pyszne babeczki, chlopaki zamowili pizze, a ja - z woda siedzialam i patrzylam jak wcinaja. A nie zjadlam jedno jajko na twardo. A ja zaczynam sie czuc lekka i powiem wam ze po spodniach widze, ze juz mam troszke luzu w pasie i bioderkach. A tu jeszcze 15 kg przede mnamarys dzis na 7 miesiaczkow usiadla sobie w lezaczku bujaczku, tak calkiem pionowo (nigdy jej sie to do tej pory nie zdarzylo). Zebow brak - ale nie ubolewam nad tym Przestawila sie na jedna drzemke 11-14 i chodzi spac o 19.
|
|
#3598 |
|
Zakorzenienie
|
brumek może po prostu Tymek woli bardziej kwaskowate smaki , właśnie takiego prawdziwego jabłuszka? moja Lila też uwielbia.
Te w słoiczku są dużo słodsze, a takie małe dzieci ponoć bardzo lubią kwaśne, wyraziste smaki.
|
#3599 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1. Ja już nie wiem, co mu odpowiada, serio Chyba od humoru zależy. Bo dotąd im coś było bardziej papkowate i płynne, tym wydawało mi się, że lepiej mu wchodzi. A tu zonk ![]() 2. - to ja akurat wiem )- no widzisz! a nie dowierzałaś, że to zęby-potwory ![]() - taką to i ja bym zjadła ![]() - ![]() - ale tylko dwie godzinki, tak? szybko zleci a rodzice już wrócili z wczasów?Cytat:
Chociaż to jabłko HIPPa dość kwaskowate, jak na mój gust. No ale mój gust, to nie jego gust, więc może coś jest za rzeczy ![]() ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Dziewczyny,się zakochałam I teraz siedzę i biję się z myślami, czy kupić, czy nie ![]() Bo mi się marzy i w czasach "przedTymonowych" na pewno bym z nią łaziła na co dzień. Ale teraz, od 6,5 miesiąca, nie noszę torebek swoich, tylko tę wielką, w kropki, przyczepianą do wózka, z zapasem pieluch, grzechotek i ciuszków na zmianę. Nawet jak sama wyskakuję do sklepu, to tez tę biorę
|
|
#3600 |
|
Wtajemniczenie
|
Eve to ambitnie podeszłas do diety, ja pewnie bym uległa słodkościom i pizzy
Brumeczku może Twój syn to wykwintny smakosz i rozróżnia odmiany jabłuszek ![]() ma wysoce wykształcone podniebienie po mamusi ![]() u nas też przez kilka dni było mmma a teraz wyraźne mama a najlepszy jest fakt że on nie wie co mówi a ja się ciesze jak głupia od kilku dni pracuje po 3 godziny od kwietnia miałam pracować po 4 ale jeszcze sama nie wiem ![]() coraz lepiej odnajduje sie w pracy ale szkoda mi każdej chwili spędzonej z Jasiem ![]() czas pokaże dobrej nocy Kochane zmykam do wyrka bo rano do pracy
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:50.

)

Wracaj
Po prostu buzi nie chciał otworzyć. Ale nie mam tego złego - zjadłam je sobie z serkiem wiejskim 

W tygodniu idę na rozmowę, więc okarze się co i jak. Nie uśmiecha mi się to za bardzo, no ale z drugiej strony pieniążki się przydadzą, a najważniejsze, że babcia będzie mogła się zaopiekować i nie będę musiała się stresować obcą nianią.

Chociaż to jabłko HIPPa dość kwaskowate, jak na mój gust. No ale mój gust, to nie jego gust, więc może coś jest za rzeczy