Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3 - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-18, 13:20   #2191
Mitsukki
Naczelny Hipster

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Dziwi mnie moja matka, która stale nakazuje, bym część ubrań oddała siostrze i siostrzenicy. Bo one mają mniej. (siostrzenica i siostra są mojego wzrostu). No kurde, chyba sobie mogą kupić. Zresztą ja też kokosów nie zarabiam i ubrań wcale nie mam dużo.
Nie cierpię czegoś takiego. W ogóle nie znoszę zmuszania kogoś do oddawania/dzielenia się. Takie rzeczy powinny wynikać z tego, że ja chcę coś komuś dać, a nie, że ktoś mnie zmusza

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 13:22   #2192
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Co mnie wczoraj w autobusie zdziwiło... Dziewczynka koło 16 lat, siedziała z niezapalonym papierosem w rączkach, rozmawiała z koleżanką, obszernie gestykulując, żeby wszyscy widzieli, jaka to ona dorosła i odważna

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 13:25   #2193
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Nie cierpię czegoś takiego. W ogóle nie znoszę zmuszania kogoś do oddawania/dzielenia się. Takie rzeczy powinny wynikać z tego, że ja chcę coś komuś dać, a nie, że ktoś mnie zmusza
Tym bardziej, że ja skąpiradłem nie jestem. Bardzo chętnie się dzielę, czy coś komuś kupuję. Matka kiedyś sama wzięła mi z szafy coś i dała siostrzenicy.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 13:50   #2194
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Tym bardziej, że ja skąpiradłem nie jestem. Bardzo chętnie się dzielę, czy coś komuś kupuję. Matka kiedyś sama wzięła mi z szafy coś i dała siostrzenicy.
pamiętam jak wygrałam jakiś konkurs śpiewania i dostałam wielką maskotkę-węża. Z 5 lat miałam. A moja mama tę moją nagrodę po prostu dała do przedszkola, bo "po co mi taka wielka i kolejna zabawka". Jakoś tak dalej mi nieprzyjemnie na to wspomnienie

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 14:12   #2195
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
pamiętam jak wygrałam jakiś konkurs śpiewania i dostałam wielką maskotkę-węża. Z 5 lat miałam. A moja mama tę moją nagrodę po prostu dała do przedszkola, bo "po co mi taka wielka i kolejna zabawka". Jakoś tak dalej mi nieprzyjemnie na to wspomnienie
Miałam taką samą maskotkę! Oddana kuzynce, bo "jestem za duża na takie zabawki" - miałam 6 lat
Stary 2012-03-18, 14:16   #2196
Suvia
Zakorzenienie

no i wiadomo czemu jesteśmy pier*olnięte

Btw: zrobiło się ciepło, dzieci wyległy na podwórka. MAAA-MOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-03-18 o 14:19
Stary 2012-03-18, 14:20   #2197
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
No więc właśnie, ja mam zupełnie inne poglądy niż on, ale mnie to nie rusza, każdy ma prawo do własnego zdania. Ale trochę głupi dla mnie jest kwik, że Wyrak jest be i troll - a jak czasem gdzieś trafię na jakieś jego posty, to jak czytam co niektóre dziewczyny wypisują, tracę wiarę w ludzkość - większość z nich nawet nigdy żadnej akcji z Wyrakiem nie miała, a już najazdy jak na najgorszego wroga (nie wiem, może to kwestia chęci przynależności do jakiejś grupy i akceptacji "Napiszę, że Wyrak jest zły to będę <<swoja>>"), sporo z kolei nie ma żadnych argumentów poza obrażaniem się i wyzywaniem człowieka od trolli

Oczywiście nie odnoszę się do sytuacji wyżej Tu się zgadzam z Bananalamą, chociaż z drugiej strony wieszajta sobie co chceta, byleby nikt mi swojej religii nie wpychał do gardła.
Mam dokładnie takie samo zdanie na ten temat, zresztą już to kilkukrotnie pisałam na Wizażu - forum to jest miejsce dyskusji i Wyrak właśnie to robi, zwłaszcza, że zazwyczaj spokojnie i szeroko argumentuje swoje zdanie, za to często się spotykam z tym, że osoby które się z Wyrakiem nie zgadzają, a brakuje im już argumentów, wyjeżdżają z tekstem, że wszyscy wiedzą, że Wyrak to troll, więc co się będę zniżać i w ogóle Wyrak Ty czepialski chamie, weź się już odczep ode mnie i spinkalaj pobrandzlować się nad PiSem czy coś

Inna sprawa, że mamy na Wizażu wśród stałych użytkowniczek sporo o wiele bardziej czepialskich osób, od których postów czasem po prostu bije czysta agresja, ale nikt jakoś nie wyskakuje z tekstem, że to trolle i wszyscy o tym wiedzą

A do tematu - dziwi mnie odsyłanie do wyszukiwarki w wątkach, o których wszyscy doskonale wiedzą, że praktycznie nie da się efektywnie przeszukać Ale nie, jak się jest stałym bywalcem to trzeba z gębą na kogoś wyskoczyć, że zadał pytanie zamiast przeczytać dokładnie 300 ostatnich stron i zamiast normalnie odpowiedzieć w temacie to rozwalać wątek swoim powszechnym bulwersem... Nie mówię oczywiście o sytuacji, w której ktoś zadaje pytanie o rzecz, która się znajduje na tej samej stronie, no ale ludzie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
E tam - z cytowaniem nie dogodzisz:
- kolorowo - zle
- cytowanie po kolei kluczowych zdan, akapitow - rozbijanie gowienka na atomy, wyrywanie wypowiedzi z kontekstu
- niezacytujesz/zacytujesz cale - nie wiadomo do czego konkretnie sie odnosisz
itd.
No i to mnie niezmiernie dziwi, bo takie "rozbijanie gówienka na atomy" to jest według mnie najbardziej efektywny sposób cytowania, masz fragment posta i od razu odnoszącą się do niego wypowiedź, natomiast kolorków nie rozumiem, bo przez takie przewijanie cały czas góra dół góra dół i dopasowywanie kolorków do siebie to mi się osobiście odechciewa czytać i daję sobie spokój

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2012-03-18 o 14:22
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 14:28   #2198
Mitsukki
Naczelny Hipster

Nie cierpię wizażowej wyszukiwarki
Kiedyś pamiętałam w miarę tytuł wątku, wpisałam, wyszukiwarka znalzała mi milion innych wątków, nawet nie związanych z tematem, nie wiem jak ona działa Jak czegoś potrzebuję to wpisuję to w google z adnotacją "wizaz.pl"

Cytat:
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Stary 2012-03-18, 14:33   #2199
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 14:33   #2200
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ok, w wielkich wątkach jest to problem, ale jeśli wchodzisz w wątek o konkretnym problemie (np. pielęgnacja cienkich blond włosów - nie wiem czy taki istnieje, losowy przykład) to chyba można przeczytać pierwszy post (w takich postach często są linki), kilka pierwszych i kilka ostatnich stron. I nie płakać, że skąd mogło się wiedzieć, że stronę temu 10 wizażanek pytało o to samo... Do tego wiele osób chyba jest na tyle sprytnych, że gdy forumowa szukaczka zawiedzie, to jakoś się ogarną i dadzą radę w google wpisać np. "wizaż"+"pielęgnacja"+"wł osy blond"+"końcówki". No ale ok, myślenie może boli, kiedy robi się to rzadko
Stary 2012-03-18, 14:40   #2201
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Ok, w wielkich wątkach jest to problem, ale jeśli wchodzisz w wątek o konkretnym problemie (np. pielęgnacja cienkich blond włosów - nie wiem czy taki istnieje, losowy przykład) to chyba można przeczytać pierwszy post (w takich postach często są linki), kilka pierwszych i kilka ostatnich stron. I nie płakać, że skąd mogło się wiedzieć, że stronę temu 10 wizażanek pytało o to samo... Do tego wiele osób chyba jest na tyle sprytnych, że gdy forumowa szukaczka zawiedzie, to jakoś się ogarną i dadzą radę w google wpisać np. "wizaż"+"pielęgnacja"+"wł osy blond"+"końcówki". No ale ok, myślenie może boli, kiedy robi się to rzadko
No dlatego pisałam, że chodzi o wątki, w których takie efektywne wyszukiwanie jest po prostu niespecjalnie możliwe Dobra, napiszę wprost - chodzi mi o wątek z ofertami kup teraz z Allegro Od jakiegoś czasu ochrzan zgarnia większość pytających czy ktoś może ma jakąś rzecz i może wrzucić zdjęcie lub coś o niej powiedzieć. Tylko że osoby ochrzaniające nie biorą pod uwagę, że sporo postów ze zdjęciami ma treść mniej-więcej "wklejam obiecane zdjęcia" albo "wrzucam tę kurtkę, co kupiłam tydzień temu" i ja sobie szczerze mówiąc nie wyobrażam, jak ktoś ma znaleźć konkretną rzecz
Stary 2012-03-18, 14:40   #2202
Suvia
Zakorzenienie

mnie i tak najbardziej bawią posty pod tytułem "ale przecież to o co pytasz było X stron wcześniej". Ja rozumiem, że jak ktoś co godzinę wchodzi na jakiś wątek o allegro i traktuje to niemal jak społecznościowy wątek, to zna te ciuszki/kosmetyki na pamięć, linki też, posty też. Ale kto inny nie. W wyszukiwarce nie znajduje się czasem szukanej rzeczy, więc rzeczywiście pozostaje przeczesać te kilkadziesiąt czasem stron, żeby znaleźć to czego się szuka w poście, który brzmi mniej więcej tak: "dziewczyny!!! Patrzcie jakie śłitaśne, słitaśne, słitaśne cudeńko znalazłam <i tu łup- link na allegro>"

O, chodzi dokładnie o to o czym mówi Fela. I jak tu niby coś znaleźć w tej cudownej wyszukiwarce?

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-03-18 o 14:41
Stary 2012-03-18, 14:42   #2203
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Dziwi mnie moja mama, według której to, że jestem młoda oznacza, że nie muszę używać żadnych 'dodatkowych' kosmetyków (odżywki do włosów, kremy do twarzy) bo i tak włosy/twarz jest ładna, nawilżona itp

Co do całowania i przytulania: nie przepadam, sama raczej tego nie robię, chyba, że ktoś czeka już z wystawioną głową i "dziubkiem" Za to dziwi mnie całowanie się przez koleżanki/przyjaciółki w usta
Stary 2012-03-18, 15:00   #2204
abraxas2871
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziwi mnie moja matka, która stale nakazuje, bym część ubrań oddała siostrze i siostrzenicy. Bo one mają mniej. (siostrzenica i siostra są mojego wzrostu). No kurde, chyba sobie mogą kupić. Zresztą ja też kokosów nie zarabiam i ubrań wcale nie mam dużo.
Za coś takiego zrobiłabym niezłą awanturę.

Ale mam troche podobną rzecz - jeśli moja mama ma gości z dziećmi (małymi) to wyciąga moje stare zabawki (mam 23 lata i mieszkam już od 4 lat w innym mieście) i daje się nimi bawić tym dzieciakom. No kurde - to są moje ukochane zabawki, zostawione na pamiątkę (te mniej ukochane pooddawałam/powyrzucałam, żeby nie zagracały mieszkania). Ja sobie po prostu nie życzę żeby obce dzieci bawiły się moimi reliktami dzieciństwa - wiem, ze to w sumie mało dojrzałe, ale budzi się we mnie wtedy zazdrosne, wewnętrzne dziecko. "Moje, nie dam i tup nóżką". I totalnie nie pojmuję, czemu moja mama - znając moje podejście (każdy ma swoje dziwactwo - ja mam takie i chcę żeby było uszanowane) - dalej daje te zabawki dzieciakom swoich koleżanek - jakby nie było, rozporządza nie swoimi rzeczami (fakt, kupiła mi je lata temu, no ale...). Doszło do tego, że najukochańszego misia zabrałam ze sobą do innego miasta, żeby go "chronić".
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 15:06   #2205
Stace
Zakorzenienie

zawsze dziwiła mnie moja mama. Jak były jakieś sytuacje, powiedzmy dzień Wszystkich Świętych, i jechaliśmy gdzieś na cmentarz, i wiadomo było, że będzie tam pół rodziny, ciotki, kuzynki itp., to zawsze kupowała dzieciakom jakieś słodycze czy coś. Tak samo jak np. spotkałyśmy gdzieś na ulicy ciocię z kuzynką, weszliśmy wszyscy do sklepu to mama kupowała mi i kuzynce jakiegoś wafelka albo coś. Ale żeby już te ciotki coś mi dały, to niee. Nie wiem, zawsze mnie to jakoś denerwowało .

Albo pamiętam jak byłam kiedyś w McDonaldzie z mamą, ciotką i kuzynką. Ciotka i kuzynka zjadły już swoje porcje, ja i mama byłyśmy jeszcze w trakcie konsumpcji. A ciotka i kuzynka zaczęły sobie na luzie wcinać nasze frytki. Nawet nie spytały czy mogą się poczęstować. A dodam, że nie byłyśmy w jakichś zażyłych relacjach, wiadomo, że jak mam jakąś bliską koleżankę, z którą praktycznie codziennie się spotykam, to nie musi mnie pytać o pozwolenie, niech wpiernicza pół paczki , ale z nimi widzimy się raz na rok..

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 15:13   #2206
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego też jak ostatnio tata napisał mi smsa, że oddaje mojej kuzynce dla jej córki klatkę po moim chomiku odpisałam mu, że owszem może jej ją dać ale niech zapłaci (Jakoś nie przypominam sobie żeby ona mi kiedykolwiek coś ofiarowała ).
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 15:24   #2207
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Dlatego też jak ostatnio tata napisał mi smsa, że oddaje mojej kuzynce dla jej córki klatkę po moim chomiku odpisałam mu, że owszem może jej ją dać ale niech zapłaci (Jakoś nie przypominam sobie żeby ona mi kiedykolwiek coś ofiarowała ).
ja z kolei wychodzę z założenia, że jeśli coś i tak już mi się nie przyda, to wolę oddać za darmo, niż żeby zalegało kurzem ;]
Stary 2012-03-18, 15:39   #2208
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
ja z kolei wychodzę z założenia, że jeśli coś i tak już mi się nie przyda, to wolę oddać za darmo, niż żeby zalegało kurzem ;]
Ja też tak zwykle robię, ale w tym przypadku nie rozmawiałam z nią chyba z 5 lat albo dłużej, ogólnie zachowuje się jak obca osoba więc po co mam być dla niej taka łaskawa. Do moich rodziców też odzywają się tylko jak coś chcą
Stary 2012-03-18, 16:02   #2209
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
zawsze dziwiła mnie moja mama. Jak były jakieś sytuacje, powiedzmy dzień Wszystkich Świętych, i jechaliśmy gdzieś na cmentarz, i wiadomo było, że będzie tam pół rodziny, ciotki, kuzynki itp., to zawsze kupowała dzieciakom jakieś słodycze czy coś. Tak samo jak np. spotkałyśmy gdzieś na ulicy ciocię z kuzynką, weszliśmy wszyscy do sklepu to mama kupowała mi i kuzynce jakiegoś wafelka albo coś. Ale żeby już te ciotki coś mi dały, to niee. Nie wiem, zawsze mnie to jakoś denerwowało .
Ach przypomniałaś mi historię z dzieciństwa, do tej pory mnie trzęsie okrutnie jak sobie przypomnę.
Otóż - jestem jedynaczką. Co ludzie myślą o jedynakach każdy wie, natomiast ja podobno jak jedynak się nie zachowuję, wiele osób jest zdziwionych, że jestem jedynakiem, bo mówią, że byli przekonani, że mam rodzeństwo. Znaczy się, ja naprawdę nie jestem skąpa czy nie lubię się dzielić, wręcz przeciwnie, uwielbiam dawać ludziom prezenty czy się właśnie dzielić.
Gówniarą będąc, byłam na wakacjach z kuzynką u mojej cioci. Ja miałam picie i kuzynka miała picie. Kuzynka była typem "pożeram wszystko co stanie na mojej drodze" więc dostała, wypiła i nie ma, kwik, że chce pić. Oczywiście, wszyscy na mnie, że mam się podzielić - spoko, chciałam odlać trochę do swojego kubeczka i resztę jej dać. Byłam naprawdę mała, dzieci są nieskoordynowane, no i jakoś tak wyszło, że całość przelałam sobie. Niechcący. Przez cały dzień moja ciocia (dodam, że to moja ciocia, nie mojej kuzynki ) była na mnie obrażona, bo jestem takim paskudnym samolubnym bachorem. Było to jak miałam jakieś 7 lat? Mam 21, rok temu moja mama powiedziała mojej cioci jak sytuacja wyglądała z mojej strony (okazało się, że ciotka jak najbardziej sytuację pamiętała i dalej uważała, że taka samolubna jedynaczka Chociaż teraz mam z nią dobry kontakt i to bardzo konkretna i fajna kobieta ) i szczerze mówiąc mi do tej pory jest mi przykro jak sobie o tym przypomnę, bo czego to ja się wtedy nie nasłuchałam jaki ze mnie wstrętny bachor, jaki samolubny i chciwy. Słyszałam wypowiedzi na swój temat bite dwa dni A że byłam dzieckiem ugodowym, wiecznie uśmiechniętym i ogólnie przemiłym dla świata to wysłuchiwanie takich rzeczy było dla mnie straszne, bo nie wiedziałam o co chodzi i nie mogłam zrozumieć dlaczego ktoś mi nie wierzy, skoro próbuję to wyjaśnić.

Wiem, że może to głupio brzmi jak to tak napisałam I w sumie to idiotyczna sytuacje. Ale ja wtedy byłam mała i takie niesprawiedliwe potraktowanie (a co wyrosło z kuzynki to ja już nie powiem, udaje jej się osiągać szczyty chamstwa w odzywaniu się np. do moich rodziców) mnie naprawdę mi narobiło w głowie, że jestem złym bachorem.

Dlatego nie cierpię zakładania, że każdy jedynak jest samolubny, albo przymuszania do dzielenia się.

W ogóle nie rozumiem jak czasem ludzie gadają do dzieci jakieś rzeczy zupełnie nie biorąc pod uwagę tego jak to dziecko to odbierze. Dzieci są naprawdę podatne na to co im się powie, a ludzie jakby nie zwracali na to uwagi

Cytat:

Edytowane przez Mitsukki
Czas edycji: 2012-03-18 o 16:29
Stary 2012-03-18, 16:09   #2210
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
no i wiadomo czemu jesteśmy pier*olnięte
Haha, no tak

Cytat:
W ogóle nie rozumiem jak czasem ludzie gadają do dzieci jakieś rzeczy zupełnie nie biorąc pod uwagę tego jak to dziecko to odbierze. Dzieci są naprawdę podatne na to co im się powie, a ludzie jakby nie zwracali na to uwagi
Mam w rodzinie taką sytuację, że ośmioletni chłopak zaczął nagle sporo jeść i trochę mu się przytyło. Nie za dużo, ot z pięć kilo. Do tego dzieciak ma mnóstwo energii, uprawia sport, więc nie ma problemu. A codziennie słyszy od rodziny, że jest gruby etc. Na pewno poskromi to jego apetyt
Stary 2012-03-18, 16:23   #2211
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
No i to mnie niezmiernie dziwi, bo takie "rozbijanie gówienka na atomy" to jest według mnie najbardziej efektywny sposób cytowania, masz fragment posta i od razu odnoszącą się do niego wypowiedź, natomiast kolorków nie rozumiem, bo przez takie przewijanie cały czas góra dół góra dół i dopasowywanie kolorków do siebie to mi się osobiście odechciewa czytać i daję sobie spokój
Jak dla mnie tez - tudziez cytowanie tej tylko mysli, do ktorej pragniesz sie odniesc. Nie wiem, co z tym komu przeszkadza, ale moze to po prostu na zasadzie - jak chcesz walnac, kij sie znajdzie.

Cytat:
Nie cierpię wizażowej wyszukiwarki
Kiedyś pamiętałam w miarę tytuł wątku, wpisałam, wyszukiwarka znalzała mi milion innych wątków, nawet nie związanych z tematem, nie wiem jak ona działa Jak czegoś potrzebuję to wpisuję to w google z adnotacją "wizaz.pl"
Zdecydowanie lepiej to dziala, niz wizazowa wyszukiwrka

Co do oddawania rzeczy rodzinie/potrzebujacym - ja sie nie zgodze z zastrzezeniami wyzej, szczegolnie w przypadku, gdy ktos nie uzywa danej rzeczy. Rozumiem tez, ze gdy dziecko ma x zabawek, rodzic cos odda komus z rodziny, wrecz uwazam, ze to moze co nieco zaszczepic. Koniec koncow - to tylko rzeczy materialne, nabyte, zyc sie bez nich da, a komus moze to sprawic nieco radosci; mniejsza juz o to, ze to osoba z rodziny, ktora sama komus tyle nie da - to nie transakcja wiazana ludziska

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 16:26   #2212
201701300931
Konto usunięte

Mnie - tak jak rok temu - dziwił widok ludzi w Ikei i potem w supermarkecie. Pogoda przepiękna, w końcu pierwszy taki ciepły weekend, idealny na spacer. A większość osób w sklepach to rodziny z dziećmi, włącznie z niemowlakami. Nie wiem czy to takie trudne pójść z dziećmi na spacer a nie w piękną pogodą ciągać je po sklepach przez kilka godzin
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 16:28   #2213
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Mnie - tak jak rok temu - dziwił widok ludzi w Ikei i potem w supermarkecie. Pogoda przepiękna, w końcu pierwszy taki ciepły weekend, idealny na spacer. A większość osób w sklepach to rodziny z dziećmi, włącznie z niemowlakami. Nie wiem czy to takie trudne pójść z dziećmi na spacer a nie w piękną pogodą ciągać je po sklepach przez kilka godzin
A co ty robiłaś w taką piękną pogodę w supermarkecie ??
Stary 2012-03-18, 16:30   #2214
nicRu
maszyna, nie człowiek

Nie wiem co robiła, ale skoro spotkała ludzi zarówno w Ikei jak i potem w supermarkecie, to może ją śledzili zamiast dać zaznać jej intymności a samemu pójśc sobie na spacer...
Stary 2012-03-18, 16:38   #2215
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Co do oddawania rzeczy rodzinie/potrzebujacym - ja sie nie zgodze z zastrzezeniami wyzej, szczegolnie w przypadku, gdy ktos nie uzywa danej rzeczy. Rozumiem tez, ze gdy dziecko ma x zabawek, rodzic cos odda komus z rodziny, wrecz uwazam, ze to moze co nieco zaszczepic. Koniec koncow - to tylko rzeczy materialne, nabyte, zyc sie bez nich da, a komus moze to sprawic nieco radosci; mniejsza juz o to, ze to osoba z rodziny, ktora sama komus tyle nie da - to nie transakcja wiazana ludziska
Jasne, dzieci trzeba uczyć, że należy się dzielić, ale wiadomo, że trzeba to zrobić jakoś delikatnie, przetłumaczyć, żeby dziecko samo chciało się dzielić i żeby to dzielenie się sprawiało przyjemność. Bo tak to może być trauma "Bo jak byłem mały to mama oddała mojego misia".
Z drugiej strony nie chciałabym obdarowywać kogoś dla kogo to nic nie znaczy

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
A co ty robiłaś w taką piękną pogodę w supermarkecie ??

Tak w ogóle to ja nie rozumiem ciągania dzieci po sklepach. Ja wiem, że rodzice też muszą pójść na zakupy, kupić ubrania czy inne rzeczy, ale można temu dziecku jakoś zorganizować czas nawet w sklepie (na ten przykład jak ja byłam mała i jechałam z rodzicami do jakiegoś OBI czy czegoś równie nudnego dla dziecka) to mama ze mną zawsze bawiła się, że wybieramy rzeczy do domu - wybierałyśmy wszystko od firanek, przez deski sedesowe z wtopionymi muszelkami po doniczki do kwiatków Tym sposobem wszystko było kupione, a ja byłam zachwycona zabawą
A niestety regularnie w sklepach widać matki ciągnące znudzone dzieciaki, które się wydzierają, bo chcą iść do domu

Cytat:
Stary 2012-03-18, 16:41   #2216
Suvia
Zakorzenienie

mnie dziwi, że z jednej strony uczy się dzieci szacunku do swojej własności ("dbaj o zabawki"), a z drugiej czasem manifestuje brak szacunku do własności dziecka.

Jasne, że to w przenośni, właścicielem zabawki jest rodzic, nie dzieciak, ale skoro te zabawkę dostał (przecież mówi, się że miś jest dziecka, nie mamy czy taty), to może wypadałoby zapytać czy zgadza się oddać ją komuś, albo przynajmniej przetłumaczyć dlaczego takie zachowanie jest właściwe. Bo w sumie z tych postów wynika, że zabawka była, a potem sru, zabrano ją i oddano komuś, nie dając szansy na wypowiedzenie zdania. Tak było u mnie i do dziś czuję niesmak. Nie fair w stosunku do dzieciaka moim zdaniem

~ Hank Moody
Stary 2012-03-18, 17:47   #2217
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Dziwi mnie moja mama, według której to, że jestem młoda oznacza, że nie muszę używać żadnych 'dodatkowych' kosmetyków (odżywki do włosów, kremy do twarzy) bo i tak włosy/twarz jest ładna, nawilżona itp

Co do całowania i przytulania: nie przepadam, sama raczej tego nie robię, chyba, że ktoś czeka już z wystawioną głową i "dziubkiem" Za to dziwi mnie całowanie się przez koleżanki/przyjaciółki w usta
W moich czasach licealnych parę lat temu to była plaga normalnie Dziewczyny na przywitanie tak się całowały z dodatkowo głośnym "muaaa"
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 18:01   #2218
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Wiesz co moim zdaniem to powinno być na zasadzie, że najpierw tłumaczy się dziecku, że ktoś ma mniej i by się ucieszył gdyby dostał jakąś zabawkę i jeśli dziecko zostanie przekonane do tego pomysłu to wtedy niech samo wybierze, którą zabawkę chce dać.
Absolutnie nie powinno się zabierać dziecku jego zabawek, by dać komuś innemu, ot tak. Jak widać o takie rzeczy można mieć długo żal.

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
W moich czasach licealnych parę lat temu to była plaga normalnie Dziewczyny na przywitanie tak się całowały z dodatkowo głośnym "muaaa"
Fuujjj

Stary 2012-03-18, 18:01   #2219
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj zrąbałam osobiście ochroniarza w Sephorze.
Matko Bosko przyrzekam, dzisiaj to się odwaliłam jak tap madl bo akurat skądś wracałam, słuchajcie, były jakieś wyprzedaże. Patrzę, patrzę, a nagle patrzę bourjois... przesuwam się i tylko słyszę szur szur stóp ochroniarza. Patrzę, on się nadal gapi. Idę dalej on za mną. Idę za regał, on za mną. I tylko słyszę szur szur i... widzę jak się lampi w lustrze bo miedzy półkami na perfumy są lustra... Zmierzam do wyjścia i dalej idzie za mną... No to powiedziałam że mniej dyskretnym niż pan jest to się nie da być naprawdę, przesada. Kogo oni zatrudniają? Byłam ostatnia w sklepie i jedyna bo to było przed zamknięciem ale ze złosci nic nie kupiłam spotkałam się z takim zachowaniem jak wpadałam w dresie po treningu że traktowali mnie podejrzanie, no ale dzisiaj nie było klientów ja w miarę ludzko wyglądałam a on po prostu krok w krok za mną. No patola...
Miałam podobnie wczoraj w drogerii. Wybierałam odżywkę do włosów, oglądałam kilka, czytałam opisy, składy... Ochroniarz stał tylko przy mnie. A jak już myślałam, że sobie poszedł, to się okazało, że stanął z drugiej strony
Cóż, ja czas miałam. Skład jednej odżywki czytałam milion razy

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Jeśli podpadł Wizażankom, to rzeczywiście nic nie da i tak zostanie rozpoznany, ale jeśli przez przypadek czyjś chłopak/koleżanka poznali jego nick na Wizażu, to nowe konto problem rozwiąże Bliska osoba nie znajdzie nowych postów, bo te będą pod nowym nickiem. Wątpię, żeby jej chciało sie szukać na podstawie stylu
Nie no, jak się komuś nie chce, to nie będzie szukał. Ale jak będzie mu to potrzebne, to znajdzie bez większych problemów

Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Też mnie dziwi takie rozumowanie

Cytat:
Co do oddawania rzeczy rodzinie/potrzebujacym - ja sie nie zgodze z zastrzezeniami wyzej, szczegolnie w przypadku, gdy ktos nie uzywa danej rzeczy.
Ciekawe jak by rodzic zareagował, gdyby dziecko oddało cioci jakieś nieczytane przez rodziców książki czy nieużywane przez nich kosmetyki

Cytat:
Rozumiem tez, ze gdy dziecko ma x zabawek, rodzic cos odda komus z rodziny, wrecz uwazam, ze to moze co nieco zaszczepic.
A ja uważam to za szczyt chamstwa. Rodzic dał zabawkę dziecku, więc zabawka jest własnością dziecka. Nie można ot tak potem zabrać tej zabawki i dać komuś innemu
Co innego pogadać z dzieckiem i powiedzieć, że np. Marysia nie ma zabawek i może by jej oddać kilka nieużywanych pluszaków. Wiele dzieci z chęcią takiej Marysi odda zabawki, którymi się nie bawi.

Cytat:
Koniec koncow - to tylko rzeczy materialne, nabyte, zyc sie bez nich da, a komus moze to sprawic nieco radosci;
Rozumiem, że nie miałbyć pretensji, gdyby ktoś z rodziny bez pytania oddał Twój komputer sąsiadowi? Przecież to tylko rzecz materialna, a sąsiad jest biedniejszy i bardzo by go komputer ucieszył

Cytat:
mniejsza juz o to, ze to osoba z rodziny, ktora sama komus tyle nie da - to nie transakcja wiazana ludziska
Co innego jak taka rodzina nie daje, bo jest biedna — z taką bym się dzieliła, a co innego jak rodzina jest wyrachowana i odnawia kontakt tylko jak czegoś chce. Takiej bym swoich rzeczy nie oddała, bo po co. Sama stracę, a chamy nie docenią. Jeszcze się ucieszą, że frajera znaleźli

Cytat:
Tak w ogóle to ja nie rozumiem ciągania dzieci po sklepach. Ja wiem, że rodzice też muszą pójść na zakupy, kupić ubrania czy inne rzeczy, ale można temu dziecku jakoś zorganizować czas nawet w sklepie (na ten przykład jak ja byłam mała i jechałam z rodzicami do jakiegoś OBI czy czegoś równie nudnego dla dziecka) to mama ze mną zawsze bawiła się, że wybieramy rzeczy do domu - wybierałyśmy wszystko od firanek, przez deski sedesowe z wtopionymi muszelkami po doniczki do kwiatków Tym sposobem wszystko było kupione, a ja byłam zachwycona zabawą
A niestety regularnie w sklepach widać matki ciągnące znudzone dzieciaki, które się wydzierają, bo chcą iść do domu
Cóż, rozumiem, też wolałabym żeby rodzice jakoś uatrakcyjniali dzieciom ten pobyt w nudnym sklepie. Z drugiej strony — jak się tak bawi z dzieckiem itd., to zamiast spędzić w sklepie godzinę, można spędzić trzy. A to już nie każdemu pasuje. I nie każdy w ogóle ma czas na to.
Stary 2012-03-18, 18:02   #2220
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
A może... musieli iść na zakupy!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości