Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-14, 13:56   #63211
myszka2020
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Uraczysz nas zdjęciem?
Dziś nie wyglądam najlepiej, jestem oblepiona ulanym mleczkiem i wytargana przez Kubę Wieczór mycie jak Wojtek wróci, bo Mały dziś chyba nie da mi włosów umyć

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
Ja suszyłam ciepłym, bo zimne, chłodne powietrze jest zabójcze dla ich objętości, podobnie jak zimna woda zalecana do końcowego płukania. Po suszeniu chłodem miałam taki oklap że hej i żadna stylizacja tu nie pomogła. Na pewno chłodne jest zdrowsze, ale u mnie się kompletnie nie sprawdzało. Zresztą falom/lokom zaleca się naturalne schnięcie- na moich cienkie mają wtedy najlepszy skręt i objętość.
Ale właśnie moja siostra ma grube włosy, suszy chłodem- są zdrowe, grube, gęste.
Ja suszę tylko ciepłym, po chłodnym mam właśnie mało objętości i dużo dłużej to trwa, a problemu ze zniszczonymi końcami nie mam

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
zgadzam się w pełni wczoraj nakarmiłam nim włosy, wcześniej jeszcze olej a potem serum a+e na końcówki. na noc już na suche żel lniany i dziś jest cudnie błysk, prawie bez puchu. włosy gładkie i tak sypkie że aż masakra. ale mi się to podoba. normalnie siedzę i się zachwycam

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
grzeczny jest?

a ja mam sterczące bejbisie
na co dzień tak nie widać
Śliczne bejbiki
Czy grzeczny - hmm Po prostu często się nudzi jak nie śpi, a jak się nudzi to kwiczy, zaczepia mnie i trzeba zabawiać

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Świetnie! Zaplanowany i wykonany maj!
Rzadkość, by się tak udało.

buziaczek dla Kubunia!

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie Kupiłam ostatnio odżywkę jajeczną z Joanny, ale zawiera ona pq. Czy ten składnik to jest wielkie zło? Używać czy oddać komuś?
E tam wielkie zło, ja ją bardzo lubiłam, takie miękkie włosy po niej były, choć pq może przyklapik powodować, jak się za dużo nałoży lub niedokładnie spłucze, tak więc uważaj
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 13:59   #63212
AjriszMarta
Zakorzenienie

szsz - pięknie w dzienniku jest WOW

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 14:10   #63213
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Po aloesie- włosy matowe, sztywne i szorstkie+ chwilowy większy skręt
po proteinach "artiste"- włosy szorstkie, sztywne i matowe+ chwilowy dużo większy skręt
OK, ale nie stosowałaś nic emolientowego, by tę sztywności szorstkość zniwelować?

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Wczoraj polozylam jojobe, zmylam odzywka i nalozylam zel Isany na probe. Swietnie podkresla skret - po odgnieceniu sucharkow mialam zabojcze falki. Szkoda tylko ze nie przetrwaly nocy. A wlosy mam dziwnie szorstkie w dotyku.
Czarna Isana? Witaj w klubie...
Cytat:
Eloe - mam maslo niesolone bede probowac w poniedzialek. Obiecuje. Zdam relacje, rzecz jasna.
Koniecznie!

Cytat:
Proszę:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387831

Artykuł jest w dziale "Zagraniczne artykuły o kręconych i nie tylko"
O proszę! I artykuły mają swój renesans!
Cytat:
Trzeba uważać, bo całe forum kręconych skupione jest na właścicielkach normalnych i grubych włosów
Ciekawa opinia. Nieskromnie powiem, ze znam to forum na wylot i jakoś nie odniosłam takiego wrażenie
Raczej dostosowujemy pielęgnację indywidualnie i to, że włosy są cienkie nie stanowi determinanty.
Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
No i nałożyłam, na 7 godzin I zrobił dobrze moim włosom Dawno nie miałam takiego skrętu a i w dotyku są zdecydowanie przyjemniejsze Chyba się zaprzyjaźnimy.
wspaniale

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Może jako zabezpieczenie przed słońcem nadałoby się to: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...bowanych.html? Też niezgodne z CG, ma Cyclomethicone (przeczytałam, że się ulatnia, więc chyba nie ma problemu), ale skłąd i tak chyba lepszy niż Marion?
Niestety się nada - denat!
Cytat:
Mam jakąś odżywkę do włosów kupioną przed CG, niby z filtrem UV, do spłukiwania, jeszcze nie odtwieraną, nie wiem, czy warto otwierać, żeby wypróbować? Tzn. zastanawiam się, czy odżywka z filterm, którą trzeba spłukać, coś da?
Dokładnie "coś da".
Tu nie tylko filtr, ale i domknięcie łuski poprzez antystatyki i emolienty ma znaczenie. Filtr jest jednym z elementów.
Jest wątek na ten temat.
Cytat:
Podejrzewam, że to, co ma filtr UV będzie raczej niezgodne z CG
Niekoniecznie ale dobrze, gdy jest coś, co pokryje włos filmem zabezpieczającym przed ucieczką wody.

Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Oto skład: aqua, cetaryl alcohol, cetrimonium chloride, behetrimonium choride, isopropyl myristate, dimethicone copolyol, panthenol, hydrolized silk, parfum, isopropyl alcohol, 2-bromo-2-nitropropane-1,3diol,citrid acid, hexyl cinnamal, benzyl salicylate, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
Protein jak na lekarstwo, ale jako baza ok. Zostawiona sama może jednak nie powstrzymać puszenia, a już szczególnie po szamponie
Cytat:
Wiem, że jest lekka, ale nie używam samej, tylko coś dodaję. Zazwyczaj Garniera AiK. Zastanawiam się, czy gdyby dać ją jako pierwsze O z dodatkiem miodu i/lub oleju, a na drugie O Flexible Curls z Nivea to nie będzie puchu? Obciążenia się nie boję, nigdy jeszcze nie udało mi się ich obciążyć...
Hmm... w sumie nie powinno, ale sporo zależy też od myjadła. Im silniejsze, tym lepiej nałożyć cięższą odżywkę jako pierwsze O.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 14:17   #63214
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
po cieniowaniu trochę mniej włosków się wydaje, ale fajnie się podniosły
Piękne

Cytat:
szsz - pięknie w dzienniku jest WOW
Bardzo dziękuję - komplement z ust właścielki Jasniepaństwa dużo znaczy
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 14:25   #63215
AjriszMarta
Zakorzenienie

Mam dość
spiąć nie mogę bo mnie skóra piecze
rozpuszczone są WSZĘDZIE - w oczy w nos ;]
cała skóra gorąca - ileż można mieć stan zapalny ;]
żeby to chociaż wypadło to byłby spokój :/
obcinam to cholerstwo i przestaję myć ;] czy coś
ino po zawodach ;]

Stary 2012-05-14, 14:55   #63216
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Na wakacjach uzywalam Ziaji Codzienna Pielegnacja Jojoba.
Zanotowałam

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
W końcu poznałam nazwę swojej jednostki chorobowej na głowie może nie liczę, ale kitkę ciągle mierzę
Tak, tak, a jeszcze się usprawiedliwiam, że mierzę, bo poprzednio może źle mierzyłam, a wyniki trzeba uśrednić

Cytat:
O nie... muszę uważać z alkoholem na włosach - ostatnio miałam kłopot po alterce z granatem. Choć używam dość regularnie seboradinów ale tylko na skalp a włosy spryskuję jedynie tuż przed nałożeniem oleju. Jako mgiełka solo odpada.
A do tego mam poważne podejrzenia, że cyclo-silikony puszą i usztywniają mi kłaczki. Wszystkie spraje z tymi składnikami to były niewypały.

Mam maskę Biovaxa do włosów ciemnych, zawiera filtr (Polyquaternium-59 (and) Butylene Glycol), czy coś daje po spłukaniu, nie wiem
To co ja zrobię z tą mgiełką? W takim razie tak samo będę jej uzywać, na skalp i przed olejowaniem.
O, nawet nie zwróciłam uwagi, że ten Biovax ma filtr. Dzięki - daje coś czy nie, człowiek lepiej się poczuje taki zabezpieczony

Cytat:
Napisane przez helvetet Pokaż wiadomość
chyba jednak pomyśle nad stanowczym skończeniem z prostownica i bede eksponować moje loki a co mi tam
Tak, tak

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Ścinam nadal, bo jeszcze mi trochę wrednego cieniowania zostało, ale skręt też się poprawił. Obecnie mam najdłuższe włosy jakie miałam w życiu - proste 5 cm za stanik, a kręcone są takie jak były
Poza tym trochę wystopowały - 3 cm mają na miesiąc, bo stresu mam dużo, pierdylion godzin w labie = nieregularne jedzenie i do tego jeszcze jestem chora - antybiotyk w kroplówce codziennie z rańca.
Martwię się, że zaczną wypadać

Pochwalę się - pierwsza część licencjatu(jakieś 2/3) przyjęta bez ani jednej poprawki
Wow, 3 cm w ekstremalnie niesprzyjających warunkach, toż to jakiś fenomen jest
Może nic im nie będzie, współczuję antybiotyku, i choroby.

Gratulacje

Cytat:
Niestety się nada - denat!
Dokładnie "coś da".
Tu nie tylko filtr, ale i domknięcie łuski poprzez antystatyki i emolienty ma znaczenie. Filtr jest jednym z elementów.
Jest wątek na ten temat.
Dziękuję, Matko Przełożona i biję się w piersi, że przegapiłam wątek o ochronie UV

Cytat:
Fajne! Ołówek też się nada? Zawsze mnie zachwycały takie upięcia, w których ołówki czy kredki pełniły rolę spinek
Nada się
Nawet rozważam nabycie specjalnie kredek, i przytemperowanie ich do odpowiedniej długości - będę w końcu miała takie długie, jakie mi odpowiadają

Cytat:
Trochę odbiegłam od tematu, bo chodziło mi o NATURĘ WŁOSÓW, o to że długoterminowe próby oszukiwania jej mogą działać niekorzystnie i dla mnie stylizacja włosów tak jak farbowanie, hennowanie, trwała, prostownica, przedłużanie itp jest właśnie takim oszukiwaniem. Nie mówię że tak nie wolno, tylko ubolewam nad faktem że to strasznie niszczące.
Ja oporów moralnych nie mam - włosy wyglądają lepiej, zrobiłam wpis w Dzienniku Regeneracji, na żywo różnica jest jeszcze większa.
Chyba kluczem jest odkrycie prawdziwej natury włosów - jeżeli one wyglądają na proste, a w rzeczywistości drzemie w nich falistość - to stylizacja im nie zaszkodzi, ba, wydobędzie naturę na światło dzienne
Fakt, na początku się zastanawiałam, czy ja ich nie męczę tym ugniataniem, nie robię im krzywdy - ale obserwacja wykazuje, że mają się coraz lepiej, bardziej im szkodzi powszechnie akceptowane przeczesanie plastikowym gęstym grzebieniem, co wcześniej czyniłam
Stary 2012-05-14, 14:59   #63217
Karen15
Zakorzenienie

Coś jeszcze dodac do koszyka? Jest to moje pierwsze zamówienie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zsk.jpg (64,9 KB, 40 załadowań)
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 15:02   #63218
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Coś jeszcze dodac do koszyka? Jest to moje pierwsze zamówienie
butelka z psikaczem
pantenol i/lub kwas haluronowy

Stary 2012-05-14, 15:09   #63219
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
butelka z psikaczem
pantenol i/lub kwas haluronowy
a kwas hialuronowy to który? bo jest ich kilka
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 15:26   #63220
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
a kwas hialuronowy to który? bo jest ich kilka
wzięłam ten tańszy i w płynie
działa więc pewnie dobry :P

Stary 2012-05-14, 15:31   #63221
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ja oporów moralnych nie mam - włosy wyglądają lepiej, zrobiłam wpis w Dzienniku Regeneracji, na żywo różnica jest jeszcze większa.
Chyba kluczem jest odkrycie prawdziwej natury włosów - jeżeli one wyglądają na proste, a w rzeczywistości drzemie w nich falistość - to stylizacja im nie zaszkodzi, ba, wydobędzie naturę na światło dzienne
Fakt, na początku się zastanawiałam, czy ja ich nie męczę tym ugniataniem, nie robię im krzywdy - ale obserwacja wykazuje, że mają się coraz lepiej, bardziej im szkodzi powszechnie akceptowane przeczesanie plastikowym gęstym grzebieniem, co wcześniej czyniłam
Ja trochę mam opory. Jednak żel naturalny nie jest...
Z drugiej strony szampon i odżywka też naturalne nie są.
I jak moje włosy zupełnie inaczej wyglądają po myciu na stojąco i czesaniu, a inaczej po myciu w pozycji schylonej i po ułożeniu żelem, to jaka jest ich natura? Przy włosach naprawdę trudno mówić o ich naturze, bo ich natura(?) zmienia się w zależności od sposobu pielęgnacji, sposobu układania, sposobu naszego odżywiania się...
Stary 2012-05-14, 15:38   #63222
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Jak zwykle za mało czasu
Cytat:
czytałam jakiś czas temu że modne są falo-loki, ale absolutnie żeby nie było widać że kręcone czymś
Loki i fale - jak Lenin wiecznie żywy - są wiecznie modne

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Czy olej z pestek winogron na całą noc około 3 razy w tygodniu jest ok, czy za dużo?
Zależy Dla mnie to by było za dużo.

Cytat:
Kupiłam jednak tą mgiełkę Radical do farbowanych - przejrzałam podlinkowaną listę kosmetyków, nic mi się nie rzuciło w oczy szczególnego. Może mnie tak nie wysuszy, będę psikać tylko przed wyjściem na słońce? (a w ogóle co to za pomysł, żeby do włosów ,,wymagających intensywnej regeneracji i ochrony koloru" dawać denaturat?)
To nie jest denaturat.
Po drugie właśnie wtedy, gdy wychodzisz na słońce, najbardziej narażasz włosy.
Ten Radical nadaje się tylko na wcierkę.
Cytat:
Trafiłam też na żel Bielendy ,,Trysk i błysk" (kto wymyśla takie nazwy?!), używał ktoś?
bardzo go lubię.
Wyłącznie na suche i to do poprawek.
Cytat:
Dobry pomysł, wklejam skład tej odżywki/maski, co ma chronić przed słońcem
Ochroni, ale na innej zasadzie niż myślisz. Wstaw do analizowego.

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
czym zabezpieczać końcówki? chciałam sobie kupić silikonowe serum biovaxu, ale wyczytałam w którymś wątku pielęgnacyjnym, że silikon wysusza (?!)
ale z kolei czy oleje będą w stanie zabezpieczyć końcówki przed uszkodzeniami?
Będą w stanie, ale szybciej odparują.
Silikon wysusza, jeśli stosujesz wyłącznie sam silikon. Jeśli potrafisz się nim posługiwać, to nie zrobi krzywdy.

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Pamietasz moze, w czym konkretnie Indios dostrzegala winowajce, tzn. w jakim aspekcie CG?
mycie odżywką.
Ale cg to coś więcej niż mycie odżywką.

Cytat:
Jak dbac o wlosy, kiedy odeszlo sie troche od 100% CG? Tzn. stosuje silikony na koncowki, Jantar na skalp, uzywam zamiennie bs Joaśki Naturii z Ziają ktora zawiera parafine i dimethicone oraz kupilam zel z PVP i copolymerem. Jak czesto powinnam myc je teraz siarczanem a jak czesto lagodnym szamponem?
To tak indywidualne, ze nie sposób podać dokładnych wartości. Próbuj może raz na 2 tygodnie z siarczanem, raz w tygodniu delikatnym.
Cytat:
Cos jeszcze powinnam zmienic z racji odejscia od ortodoksyjnego CG?
Uważnie dobierać oleje - emolienty też się mogą nabudowywać, podobnie jak proteiny wielkocząsteczkowe.

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Polecicie mi jakąś odżywkę/spray z lekkimi silikonami do zabezpieczenia włosów latem? Jest sens w ogóle włączać im silikony do diety...? Zauważyłam, że słońce lekko podsusza mi kłaki.
Owszem, jest sens, pod warunkiem, ze Ci służą.
Cytat:
I drugie pytanie: jak często korzystać z szamponu z sls w razie wprowadzenia w/w odżywki z silikonami? (aktualnie myję głowę co drugi dzień, tzn walczę , jestem chora jak rano nie umyję włosów, mam obsesję - bez tego czuję się brudna, a przecież smalcu na głowie nie mam).
Zależy od tego, co oprócz tego psikadła zamierzasz wprowadzić.

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Eloe, no własnie to moje podrażnienie, to najprawdopodobniej sprawa oleju rycynowego.
Straszne!
Cytat:
Nakładałam go prze poprzednim myciem, a jak nakładam olej, to niespecjalnie omijam skalp. Rycynowy jest cudny dla moich włosów, ale własnie się zorientowałam, że jak go kładłam poprzednim razem, to tez skończyło się masakrą skalpu
to smutne W końcu tyle osób używa go do przyspieszenia wzrostu włosów
Cytat:
Dzięki za wszystkie rady . Mam jeszcze pytanie co do tej wcierki ra bazie Jantara - jak ją stosujesz (przed myciem, na noc czy jeszcze inaczej)?
Ale ja czy Eiri?
Bo ja bardzo różnie. Zwykle wtedy, gdy się przypomni Zdarzy się nawet w czasie mycia - pod odzywkę d/s albo tuz przed suszeniem, bo świetnie się wchłania dzięki ciepłu.

Na basen czas

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 15:55   #63223
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Silikon wysusza, jeśli stosujesz wyłącznie sam silikon. Jeśli potrafisz się nim posługiwać, to nie zrobi krzywdy.
Czyli jeśli będę przed silikonem dawać olej i pamiętać o odżywianiu oraz częstszym oczyszczaniu, to nie powinno zaszkodzić?

Kupiłam lecytynę i korę dębu oraz maskę biovax i serum na końcówki. Nie dostałam oleju kokosowego, więc wynagrodziłam to sobie spiruliną
Odżywki w końcu żadnej nie kupiłam, bo się nie mogłam zdecydować, a doszłam do wniosku, że 2 na raz to za dużo. Postaram się dokończyć algową CeCe i wtedy pomyślę (i pewnie kupię obie, ja już to wiem )
Na dniach ukręcę psikadło przyciemniające, nie mogę się doczekać.

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 16:11   #63224
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Mam dość
spiąć nie mogę bo mnie skóra piecze
rozpuszczone są WSZĘDZIE - w oczy w nos ;]
cała skóra gorąca - ileż można mieć stan zapalny ;]
żeby to chociaż wypadło to byłby spokój :/
obcinam to cholerstwo i przestaję myć ;] czy coś
ino po zawodach ;]
Cokolwiek, ale nie obcinaj, przecież od tego nie przestanie swędzieć.
Nie grzesz z tym wypadaniem, niech Cie Świąta Curla broni!

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja trochę mam opory. Jednak żel naturalny nie jest...
Z drugiej strony szampon i odżywka też naturalne nie są.
I jak moje włosy zupełnie inaczej wyglądają po myciu na stojąco i czesaniu, a inaczej po myciu w pozycji schylonej i po ułożeniu żelem, to jaka jest ich natura? Przy włosach naprawdę trudno mówić o ich naturze, bo ich natura(?) zmienia się w zależności od sposobu pielęgnacji, sposobu układania, sposobu naszego odżywiania się...
Może natura też może być dwoista? W zależności w którą stronę włosy się ,,popchnie" takie są? Może ich naturą jest ,,podatność"?
Obecnie moje wyraźnie się cieszą, że są ,,popychane" do skrętu, jak je - nieświadomie - prostowałam, nie wyglądały na zadowolone. Jestem w stanie zrezygnować z jakiejkolwiek stylizacji, jak zauważę, że to im szkodzi. No i trudno jednak kompletnie ,,nic nie robić z wlosami" - ortodoksyjnie patrząc, dobór kosmetyków do mycia to też stylizacja

Cytat:
To nie jest denaturat.
Po drugie właśnie wtedy, gdy wychodzisz na słońce, najbardziej narażasz włosy.
Ten Radical nadaje się tylko na wcierkę.

[ żel Bielendy ,,Trysk i błysk" ] bardzo go lubię.
Wyłącznie na suche i to do poprawek.

[skład tej odżywki/maski, co ma chronić przed słońcem ] Ochroni, ale na innej zasadzie niż myślisz. Wstaw do analizowego.
No to super, mam nową wcierkę (dzięki, czemu z tym słońcem nie wpadłam sama? )
Myślałam, że ten żel to jakaś nowość, nie widziałam żeby tu ktoś o nim pisał (dopiero poźniej zauwazyłam recenzje z 2010 r.). Ale z taką rekomendacją to będę czystym sumieniem używać

Zaraz wstawiam.
Stary 2012-05-14, 16:27   #63225
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Może ich naturą jest ,,podatność"?
Myślę, że trafiłaś w sedno
Zresztą, owa podatność to natura całego naszego organizmu. Stan cery też zależy od sposobu mycia, pielęgnowania... Oraz od naszego odżywiania.
Stan całego naszego ciała zależy od tego, co na owo ciało działa oraz od tego, co do tego ciała wpakujemy
Stary 2012-05-14, 16:34   #63226
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:

Może natura też może być dwoista? W zależności w którą stronę włosy się ,,popchnie" takie są? Może ich naturą jest ,,podatność"?
Cholera że sama na to nie wpadłam! O to mi chodziło, o jakieś określenie, a przecież od dziecka słyszę że mam podatne włosy. Jak są podatne to żadna stylizacja nie jest wbrew ich naturze;-) Dzięki ci!
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 16:46   #63227
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Jeszcze mialam dodac, ze nie lubia nadmiaru protein, i toleruja keratyne i L-cysteine, raz-dwa razy w miesiacu.
Wlosy masz takie, jak na awatarze? lekkie fale przechodzace w spirale? To takie jak moje.
włosy takie jak w awatarze (i w albumie) moje z proteinami nawet się lubią, ale tylko w odpowiednim towarzystwie
gdzie mogę zobaczyć Twoje włoski?

naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
Stary 2012-05-14, 20:07   #63228
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Loki i fale - jak Lenin wiecznie żywy - są wiecznie modne
ale przyznasz że jakiś czas temu był bum na proste włosy, moda na prostowanie i prostownice i faktycznie (niestety) wiele dziewczyn uwierzyło wtedy że tylko proste włosy są ładne?
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 20:21   #63229
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
włosy takie jak w awatarze (i w albumie) moje z proteinami nawet się lubią, ale tylko w odpowiednim towarzystwie
gdzie mogę zobaczyć Twoje włoski?
Wklejalam pare razy, ale do watku. W dzienniku nie uaktualnialam wpisow, bo najpierw musze zrobic podsumowanie i napstrykac zdjec, i to na jakos normalnie wygladajacych wlosach.
Tu masz stara fotke sprzed dwoch miesiecy. Niewiele sie zmienilo.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie5.jpg (47,6 KB, 52 załadowań)
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 20:25   #63230
kascysko
Zakorzenienie

Dziołchy, radźcie - przy olejowaniu, i całej kompleksowej pielęgnacji CG zrobię swoim włosom krzywdę myjąc co mycie Alterrą (SCS)? Bo BD mnie chyba podrażnia
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 20:40   #63231
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
wierzę ale często ci co suszą robią to ciepłym nawiewem bo szybciej itd. a często po to suszenie jest
po prostu przekazuję własne obserwacje, które wskazują na korelację tych 2 czynników choć związek przyczynowo-skutkowy pewny nie jest pewien ale tak było: koleżanki suszyły i miały problem z końcówkami, ja nie suszyłam i problemu nie miałam
Bzdura ponura. Suszę wiele, wiele lat i ostatni raz rozdwojone końcówki miałam w podstawówce /wtedy nie suszyłam/ /a lat już troszkę mam/. Suszę ciepłym i chłodnym na zmianę, częściej i dlużej ciepłym, ale zawsze na najwolniejszym nawiewie. Myję i suszę codziennie - bo lubię.
Włosy mam zdrowe i ładne. Nie generalizowałabym. Robię to, co mi służy i co lubię.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 20:50   #63232
hahihehy
Rozeznanie

paulownia, piękne masz włoski! I chyba nawet bardziej curly niż wavy Ja, stety lub nie, jestem tylko falowana (czasem jakiś loczek mi się zrobi, ale to baaaaaardzo rzadko)

Dziewczyny, doradźcie, co mama może mi przywieźć włosowego z Francji? Chodzi mi o jakieś fajne produkty, których w Polsce nie dostanę

Stary 2012-05-14, 21:06   #63233
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Bzdura ponura. Suszę wiele, wiele lat i ostatni raz rozdwojone końcówki miałam w podstawówce /wtedy nie suszyłam/ /a lat już troszkę mam/. Suszę ciepłym i chłodnym na zmianę, częściej i dlużej ciepłym, ale zawsze na najwolniejszym nawiewie. Myję i suszę codziennie - bo lubię.
Włosy mam zdrowe i ładne. Nie generalizowałabym. Robię to, co mi służy i co lubię.
wiem że nie jest to zasada sprawdzająca się w 100% we wszystkich przypadkach, ale w większości tak.
Stary 2012-05-14, 21:20   #63234
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
wiem że nie jest to zasada sprawdzająca się w 100% we wszystkich przypadkach, ale w większości tak.
I tu pozwolę się nie zgodzić. Wszystko zależy od sposobu pielęgnacji. Na wszystkie koleżanki, które suszą suszarą, zniszczone końcówki ma dwie - jedna dodatkowo prostuje, druga rozjaśnia.
Rozdwajanie końcówek to coś wiecej niż tylko suszenie suszarką. Są dziewczyny, które nie farbują, nie suszą, nie prostują, a końcówki i tak się rozdwajają, inne robią to wszystko i jest ok.
Ale rozumiem, każdy ma własne obserwacje i zdanie. Mamy inne obserwacje.

Przepraszam, nie doczytałam. A Ty suszysz suszarką lub suszyłaś?

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2012-05-14 o 21:22
Stary 2012-05-14, 21:38   #63235
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
I tu pozwolę się nie zgodzić. Wszystko zależy od sposobu pielęgnacji. Na wszystkie koleżanki, które suszą suszarą, zniszczone końcówki ma dwie - jedna dodatkowo prostuje, druga rozjaśnia.
Rozdwajanie końcówek to coś wiecej niż tylko suszenie suszarką. Są dziewczyny, które nie farbują, nie suszą, nie prostują, a końcówki i tak się rozdwajają, inne robią to wszystko i jest ok.
Ale rozumiem, każdy ma własne obserwacje i zdanie. Mamy inne obserwacje.

Przepraszam, nie doczytałam. A Ty suszysz suszarką lub suszyłaś?
napisałam że nie suszę, prawie nie suszę. zdarza się czasem w sytuacjach awaryjnych (wtedy raczej ciepła). rzadko stosowałam lokówkę, na jakieś wielkie wyjścia. prostownica u fryzjera jedynie. ostatnie rozdwojone końcówki na mojej głowie były w gimnazjum albo i wcześniej, ale raczej nie winię za to suszarki bo wtedy użycie było podobne jak teraz. ale obserwacje moje dotyczą głównie otoczenia.
Stary 2012-05-14, 21:40   #63236
ania0506
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny! od dłuższego czasu czytam forum i informacje które wycztałam PRZEOGROMNIE mi pomogły przed stosowaniem zasad CG moje włosy były w kiepskim stanie (niestety nie mogę znaleźć żadnej porządnej fotki). Co prawda prostowałam je sporadycznie, ale katowałam je odżywkami z silikonami i silnymi szamponami. Dodatkowo nie miałam pojęcia o prawidłowej pielęgnacji, stylizacji itp. W skrócie- chyba każda z Nas to przechodziła
Na dzień dzisiejszy olejuję/nakładam maski na włosy 4/5 razy w tyg. Głowę myję codziennie, bo czuję jakiś taki dyskomfort jak tego nie zrobię..
Jak widać na fotkach poniżej mam dość długie włosy, które mają tendencję do nadmiernego wypadania (wciąż szukam specyfiku który by zahamował wypadanie). Są również dość cienkie- prześwity widać szczególne przy skórze głowy po umyciu. Powinnam wybrać się niedługo do fryzjera na podcięcie końcówek, jednak do tej pory trafiałam na takich którzy nie potrafili się z moimi włosami odpowiednio 'uporać' (raz nawet fryzjerka porównała je do sierści jakiegoś zwierzęcia, co miłe nie było).
Dobra, kończę już moją włosową historię i wrzucam fotki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-05-14 21.17.01.jpg (116,6 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg grgg.jpg (94,5 KB, 41 załadowań)
Stary 2012-05-14, 21:42   #63237
helvetet
Zakorzenienie

dziewczyny, posłuchałam Was i poszłam dzisiaj do szkoły w rozpuszczonych włosach, nie wyprostowanych! lekko falowane, z pojedyńczymi loczkami

pewnie już kilkaset razy odpowiadałyście na to pytanie, ale przyznam sie, nie chciało mi sie wszystkiego czytać - co jest dobre na puszenie sie włosów? żeby nie miały tak dużej objętości..

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
helvetet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 21:44   #63238
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
napisałam że nie suszę, prawie nie suszę. zdarza się czasem w sytuacjach awaryjnych (wtedy raczej ciepła). rzadko stosowałam lokówkę, na jakieś wielkie wyjścia. prostownica u fryzjera jedynie.
Czyli Twoje doświadczenie jest raczej niewielkie.

Cytat:
ostatnie rozdwojone końcówki na mojej głowie były w gimnazjum albo i wcześniej,
No i super
Cytat:
ale raczej nie winię za to suszarki bo wtedy użycie było podobne jak teraz. ale obserwacje moje dotyczą głównie otoczenia.
Rozumiem, ale czy wiesz dokładnie jaka jest pielęgnacja tych osób? Czy oprócz suszarki jest coś jeszcze, pielęgnacja, jak było wcześniej, itd, itp?
Naprawdę takie generalizowanie do niczego nie prowadzi. Bo co to znaczy "większość", "mniejszość"? Dla mnie niewiele, właściwie nic. Możemy mówić o sobie, bo wiemy co stosujemy, jakie mamy skłonności. Dla mnie takie obserwacje są miarodajne i wiarygodne

Stary 2012-05-14, 21:45   #63239
syla_ba
Raczkowanie

GG do syla_ba

jak długo utrzymuje się kolorek przy farbowaniu henną?
syla_ba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 21:58   #63240
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Dziołchy, radźcie - przy olejowaniu, i całej kompleksowej pielęgnacji CG zrobię swoim włosom krzywdę myjąc co mycie Alterrą (SCS)? Bo BD mnie chyba podrażnia
Sprawdź pH. Jak poniżej 7 to dajesz tylko obserwuj
Cytat:
Napisane przez helvetet Pokaż wiadomość
pewnie już kilkaset razy odpowiadałyście na to pytanie, ale przyznam sie, nie chciało mi sie wszystkiego czytać - co jest dobre na puszenie sie włosów? żeby nie miały tak dużej objętości..
żeby kilkaset ;]
pierwszy post -> FAQ

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości