|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63241 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
mogę dać spirulinę na całą noc (z isana babassu, artiste proteinowa, glicerynka, aloes)? czy lepiej krócej?
siedzę właśnie z angielskim waxem na skalpie. mam nadzieję, że godzina wystarczy na ruszenie cebulek (po waxie miałam wysyp bejbików i przyrost na długość), a będzie jednocześnie zbyt krótko na podrażnienie skalpu...
2A-3A/F/iii blogujemy (nie tylko) włosowo Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-05-14 o 22:06 |
|
|
|
#63242 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63243 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewentualnie moge sie zgodzic z tym, ze ta wiekszosc, o ktorej wspominasz zle pielegnuje swoje wlosy, maltretuje je goracymi narzedziami- to ma prawdopodobnie zniszczone wlosy/koncowki. Choc i sa szczesliwcy, ktorym nic nie szkodzi Cytat:
Edytowane przez tiniaczek Czas edycji: 2012-05-14 o 22:10 |
||
|
|
|
#63244 |
|
Mod-Śnieżynka
|
hmm, a coś więcej?
|
|
|
|
#63245 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie mówię o odpowiednim stosowaniu nie-gorącego nawiewu... się nie zrozumiałyśmy---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- a co? powtarzam opinię pani prof. tricholog. a poza tym logika. |
|
|
|
|
#63246 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Dobra, ja swoje, Ty swoje.
Opinia bezimiennej pani niewiele znaczy. A logika? Ehh, co to za argument? |
|
|
|
#63247 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
prawa fizyki i fizjologia są dość logiczne. w odniesieniu do włosa też. i na nich opiera się też CG z tego co widzę. skoro ja swoje a ty swoje to kończę rozmowę aby nie zaśmiecać wątku. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#63248 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#63249 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
do tego farbuję, chodzę na basen - i nawet przy długich włosach rozdwojonej końcówki u mnie nie uświadczysz Kupiłam dzisiaj Facelle do mycia tylko pisze na nim sensitive, sprawdzi się? skład ma praktycznie taki sam jak ten "zwykły", oprócz ostatniego składnika
|
|
#63250 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie nie było widać siwych odrostów AŻ do 2 mycia (myję co trzeci dzień) i to przy hennowaniu dwustopniowym, więc zrezygnowałam. Cytat:
|
|
#63251 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#63252 |
|
Rozeznanie
|
dobra, idę spać ze spiruliną. jak się obudzę z zielonymi kudłami, to ścinam na łyso
|
#63253 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#63254 | ||
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie sie nie rozumiemy, bo ja pisze, ze suszarka zlem nie jest i kropka (umiejetnie uzywana), a Ty:
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#63255 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() chociaż teraz się bardziej boję, że obudzę się łysa spirulina nie powinna zaszkodzić, prawda?
2A-3A/F/iii blogujemy (nie tylko) włosowo Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-05-14 o 23:34 |
|
|
|
|
#63256 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#63257 |
|
Raczkowanie
|
uffff, to wspaniale, bo długo stałam przy tej półce i się wahałam, który wziąć
w końcu dobrze wybrałam jutro próba a na noc nałożyłam fizjoderm balsam,"Kurację lipidową" z Ziaji Med zobaczymy co będzie rano
|
#63258 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zobacz tu: https://sites .google .com/site/habioku/My-hair/hair-care - prostowłosa dziewczyna pokazuje, jak to robi, że ma takie proste i jedwabiste - też to sporo czasu zajmuje... (chyba kiedyś, jak już się odważę je czesać, tak spróbuję). Ciekawe, czy gdyby je potraktowała kręconą stylizacją, coś by się pokręciło - na którymś zdjęciu pokazuje, jak wyglądają zaraz po umyiu, bez żadnych zabiegów, i dla mnie to one wcale nie są takie super proste. Cytat:
Włosy piękne, długie i kręcone Kolor naturalny?Podzielam niechęć do fryzjerów, może dasz radę namówić kogoś albo sama? Czasem - całe życie włosa (Lisbeth). Czasem - nie łapie wcale, szybko się wypłukuje (ja; zresztą może chwyta, a ja dobrze nie widzę ). Zależy też, jaka henna - jak czysta, to większe prawdopodobieństwo, że chwyci. Zdarza się, że pierwsze farbowanie chwyci słabiej, a następne lepiej. Poczytaj wątek hennowy (szkoda, że nie ma tam Pigułki i FAQ, jak tu). Edytowane przez szsz Czas edycji: 2012-05-15 o 01:30 |
|||
|
|
|
#63259 |
|
Rozeznanie
|
Spirulina to straaaaaaaaaaaaaaszny śmierdziel. Musiałam włosy 2 razy myć, żeby nie czuć tego zapachu, a i tak się przebija
Teraz plunking, potem obficie Joaśka i będziemy schnąć. Ciekawe, czy włosy po tym zielsku coś się poprawią...
|
#63260 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Cytat:
.Dlugo w moim przypadku. Po pierwszym hennowaniu zlapalo bardzo slabo, ale w miare powtarzania zabiegu kolor robil sie coraz mocniejszy i dlugo sie trzyma. Teraz rozpoznaje moje siwki po lekko jasníejszym, miedzianym odcieniu, ale nic sie nie wyplukuje, a ostatnio sie hennowalam ze trzy tygodnie temu. I ten polysk Dziewczyny, rzuca mi sie na mozg nawet we snie kupuje odzywki. Dzis bede probowac maselko .
|
||
|
|
|
#63261 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla mnie zdecydowanie prostsza w obsłudze jest wersja kręcona/falowana. Łatwiej mi wtedy o objętość i puchu dużo mniej, tylko jeszcze szukam kosmetyków idealnych (dla moich włosów), takich co je pogrubią i skręt podkreślą. Gdzie tam mi do włosów tej laski ze zdjęć! Dwa różne światy;-) Czy te z was które mają ciemne włosy i używają joaśki len i rumianek b/s zauważyły jaśniejsze refleksy we włosach? Bo ja zauważyłam i przypomniało mi się że jak parę lat temu jej używałam to też to widziałam. Tylko teraz nie bardzo mi to na rękę. |
|
|
|
|
#63262 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Bry
Cytat:
![]() Nareszcie zapuściłaś Cytat:
Obserwacja i opisy ze stron o kręconych dowodzą, że im mniejsza siła skrętu, tym więcej potrzeba stylizatora. Jednak... jeden drugiemu nie jest równy. Podobnie inny stylizator może być potrzebny latem, a inny zimą. Inny działać będzie na mokrych, inny na suchych. Tak samo stylizator dla falowanych może się sprawdzać w funkcji ujarzmiacza czy powlekacza u afrowatych - vide choćby KCCC. Cytat:
Większość z nas ma na głowie kilka typów skrętu. Na dodatek zmienia się on wraz z długością. Zatem trudno tutaj mówić o czymkolwiek na pewno ![]() Harrego Pottera nie czytałaś? Nie widziałaś? Cytat:
Nie zmienia to jednak faktu, że wraz z barwnikiem mamy ucieczkę wody, a przecież walczymy o jej zatrzymanie.Cytat:
ze wskazaniem na myślenie i pracę u podstaw (i u nasady ) ![]() Cytat:
Cytat:
Tyle że nigdy nie psikam bezpośrednio na włosy, ale w zagłębienie dłoni, rozcieram i dopiero nakładam na włosy. Cytat:
Nie nakładasz nic łagodzącego? Arnika? Aloes? Panthenol? Bingo 12 ekstraktów obecnie daję po niemal każdym myciu. Włosom się podoba po umyciu maziam Artiste, na to 12 ekstraktów i nieco czegoś cięższego (byle bez shea, bo zaliczam przyklap). Jest cacy
|
|
#63263 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,mam pytanie do tych farbujących na olej-czy na kokoska moge bez problemu nałożyć farbę?
|
#63264 | ||||||||||||||||||
|
|
Fajnie grają. Eloe się buja
![]() ładnej we wszystkim ładnieCytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie ma jednak reguły stałej jak u Pitagorasa, bowiem istnieje szereg przykładów osób ze średniej mocy skrętem (przyjmijmy tu 2c i 3a) mających spora porowatość. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja myję włosy dość często samą wodą (teraz co środę). Cytat:
Cytat:
![]() Podobnie z nakładaniem produktów do stylizacji - w identycznym celu - zabezpieczenia (albo wiem o funkcji zabezpieczającej tych produktów pamiętać trzeba) co odżywki. Dla mnie nasza stylizacja nie ma nic wspólnego z całą resztą zabiegów, do utrwalenia których potrzebna jest choćby wysoka temperatura czy zmiana pH. Tu nic takiego nie robisz. Cytat:
nasza stylizacja? Jeszcze raz - co najwyżej może - jeśli mocno ciągniesz włosy - osłabiać cebulki.---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
oddałam swoją, bo jedwab w składzie tego Biowaxa zmiękczał mi włosy.Cytat:
Cytat:
Włos niszczysz skutecznie w temperaturze pow. 70 stopni C. Randki z prostowaniem kończą się zwykle kontaktem z nożyczkami. Może przemyśl, czy lepiej nieco się pomęczyć z pielęgnacją i mieć długotrwałe efekty, czy mieć efekty od razu, a później już niekoniecznie... Cytat:
i ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mnie Nivea FC obciąża ze względu na glicerynę (która też i puszy) oraz PVP (jakoś nie lubimy się z tym polimerem). Porowatość mam raczej wysoką. Powiedz, jak reagujesz na shea? Na naftę? Na parafinę? czy to wszystko Ci pasuje? Cytat:
Świetnie
|
|
#63265 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem NAMASLOWANA
. Bede sie zmywac za jakies dwie godziny, zobaczymy czy to cos da. Jesli rzeczywiscie dzialanie bedzie podobne do parafiny - jak to pisalas, Eloe to moje wlosy maja szanse maselko polubic. Mam nadzieje, ze to sie jakos mozliwie zmyje .
|
|
|
|
#63266 | ||||||||||||||||||
|
|
Cytat:
To, co napisałaś to niestety za mało, by móc stwierdzić, dlaczego tak a nie inaczej się dzieje. No i nie wiem, co to jest Fructis awokado ![]() Nadto: który Potters? I które psikadło Mrs. potters? Bo są różne ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
pięknie ścięte.Teraz: lżej niż zimą, więcej humektantów i protein. Zabezpieczamy jak zwykle. Cytat:
![]() Kolejne Basiowe włosy Tylko pozazdrościć.Jak długo trzymałaś na włosach? Alterry potrzebują czasu, by zadziałać. Cytat:
Jednak odradzam, chyba że coś się u nich zmieniło - nie było lodówki, a keratyna musi być w niej przechowywana. Wolę więc zamówić więcej z ZSK (to się i tak kalkuluje, bo na Stwosza było drożej na produkcie) niż ryzykować stanie keratyny kilka dni (? ) w nieodpowiednich warunkach.Dobra dawka keratyny jest w różowej odżywce Artiste. ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Cytat:
Mnie polecone CP przez Ajrisz nie pomaga na przyrost. Za to ekstrakt z argininą z ZSK owszem ![]() Cytat:
A to całkiem prawdopodobne. Cytat:
![]() Cytat:
A ja potrzebuję zrobić coś, by po hennie (mam heenarę z Helfów) stały się bardziej rude. Zamierzam robić dziś/jutro. Robię na samym soku z cytryny, nawet nie daję wody i nadal lipa Chyba czas się przekopać przez hennowy...Acha - może i podsuszyć. Porowatość mi z lekka spadła, więc nie będę zła, jeśli nieco podskoczy. To i tak tymczasowe. Cytat:
Zastanów się, czy aby za długo nie suszysz. Czy nie za mocno. Ja swoje suszę każdorazowo suszarką, ale zawsze zostawiam do doschnięcia. Wówczas dłużej trzymają kształt. Cytat:
Ważne też, co to za odżywka. Do tego pamiętaj też o czasie jej pozostawienia na włosach - niech ma szanse podziałać. Im krócej, tym te szanse są mniejsze. Włosy kręcone to włosy suche z natury. Gdybym poszła do fryzjera w 3 lub 4 dniu po myciu (albo nawet i 2, ale po zastosowaniu lekkich odżywek), to powiedziałaby mi dokładnie to samo, co Tobie. Często też suchość włosów jako ich cecha jest mylona z puchem. Cytat:
Zwykle cieniowane warstwowo mają szansę się pokazać w pełnej krasie, odsłaniając to, co pod spodem. Jeśli jednak spodnie nie mają tendencji do kręcenia - bo zdarza się i tak - to cieniowanie warstwowe nie ma sensu, bo nie ma co pokazać. A to tylko jeden z przykładów. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() nie ma ani rozdwojonych końcówek ani problemów ze zbyt suchymi włosami. Wszystko załatwia optymalna pielęgnacja, siła nawiewu i temperatura suszenia. Plus - umożliwienie włosom doschnięcia we własnym zakresie.
|
|
#63267 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie przeczytalam sobie artykulik o parafinie na naturallycurly. Szalenie ciekawe
i wyglada jednak na to, ze korzysci z niej wiecej niz minusow. Jak bede miala chwilke spokoju to przetlumacze . I przy kolejnej wizycie w polskim sklepie w Malmo kupie sobie cos z parafinka. Come back Ziai rycynowej . Ide sie zmywac. |
|
|
|
#63268 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo szsz!
)) włosy malowane były farbą zmywalną (do 24myć) w kolorze bardzo podobnym do mojego naturalnego ponad rok temu . Chyba faktycznie będę musiała sama podciąć, bo zdecydowanie za długo chodzę z postrzępionymi końcami!
|
#63269 | |||||||
|
|
Nieźle mi idzie
Dotarłam do wczoraj Ceramidy są boskie Uszczelniają ściany komórkowe, dzięki czemu wewnętrzna migracja wody jest ograniczona.Lubię Cytat:
zarówno winogrono, słonecznik, jak i orzech mi nie podchodzą.Myślę, że bardziej chodzi o inne kwasy tłuszczowe - przynajmniej w moim przypadku. Cytat:
Masz podobne reakcje jak moje włosy, choć słonecznik i winogrono mi stanowczo nie pasują. Arganowego nie stosowałam. Cytat:
Póki nie będzie na to pytanie klarownej odpowiedzi, póty podchodzić będę co najmniej sceptycznie i uważnie. Cytat:
- myjesz i płuczesz oraz suszysz, pochylając głowę, - suszysz naprzemiennie ciepłym i chłodnym, - nie płuczesz zimną ale chłodną wodą lub kwaśna płukanką. Gdyby nie te zabiegi miałabym smętną objętość. Zresztą kto by w ogóle wtedy pomyślała o objętości? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja tez mam włosów mało, ale w miarę ciężkie i grube.
|
|
#63270 |
|
Zakorzenienie
|
Wstepny raport
. Maslo zmywa sie dosc latwo, porownywalnie do oliwy z oliwek. Obylo sie bez SLES, moj szamponik pokrzywowy z glukozydami poradzil sobie bez problemu. Zapach masla tez sie zmyl . Polozylam na 15 minut lekka maske aloesowa doemolientowana rycyna i olejem lanolinowym. Jako bs Joasia lniana. Schne i kapie. Jak wyschne calkiem bedzie czesc druga raportu. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.

nie mówię o odpowiednim stosowaniu nie-gorącego nawiewu... się nie zrozumiałyśmy
. Suszę wiele, wiele lat i ostatni raz rozdwojone końcówki miałam w podstawówce /wtedy nie suszyłam/ /a lat już troszkę mam
do tego farbuję, chodzę na basen - i nawet przy długich włosach rozdwojonej końcówki u mnie nie uświadczysz
Straszne!
to smutne
W końcu tyle osób używa go do przyspieszenia wzrostu włosów
Zdarzy się nawet w czasie mycia - pod odzywkę d/s albo tuz przed suszeniem, bo świetnie się wchłania dzięki ciepłu.

) i rozdwojone końcówki miałam ostatnio w gimnazjum chyba
.
ze wskazaniem na myślenie i pracę u podstaw (i u nasady 
ładnej we wszystkim ładnie
nasza stylizacja? Jeszcze raz - co najwyżej może - jeśli mocno ciągniesz włosy - osłabiać cebulki.
oddałam swoją, bo jedwab w składzie tego Biowaxa zmiękczał mi włosy.
i