|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1351 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
![]() zepsul mi sie sterylizator do butelek i musialam nowy zakupic ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1352 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
![]() Nadrabiam i nadrabiam ![]() Michaś śpi, ale zaraz wstanie na jedzonko ![]() wrzuciłam dziś kilka zdjęć na maila ![]() A co tam u Was Mamuśki? ![]() Czas pomyśleć nad chrzcinami, ale nie wiem czy wybrać lipiec czy sierpień ![]() TŻ w lipcu bierze urlop tacierzyński ![]() Cały czas zastanawiam się czy zamówić tego konika z FisherPrice czy nie ![]() * Jak ubieracie swoje maluchy na noc gdy w pomieszczeniu jest 24 stopnie? * Czytacie do snu bajki? Edytowane przez Jolkaaa Czas edycji: 2012-06-11 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#1353 |
Zakorzenienie
|
jutro o 7.00 przychodzi na paznokcie o 10.00 mama zebym do gina poleciala i jedziemy zapisac mlodego na rehabilitacje, ehh kiedy ja odpoczne :/
Jolka moj maz tez bierze w lipcu tacierzynski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() od czasu do czasu wypije jedno piwko, raz nawet dwa wypiłam a tak to nie pije bo jakoś nie wyobrażam siebie pijanej czy choćby wciętej przy dziecku. Do wódki - drinków wogóle mnie nie ciągnie a wcześniej je uwielbiałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1355 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
mam nadzieję że nie będą mi za bardzo tych propozycji podsyłać...po trzech odrzuconych się chyba traci zasiłek, nie? chciałabym jaknajdłużej zostać z Piotrusiem w domu... No i nadrobiłam! czytam po trochę ale za mało czasu, żeby coś naszkrobać ![]() Byłam ostatnio z Piotrusiem u lekarza żeby zobaczyła tą jego wysypkę. Oprócz tego co wam opisywałam na twarzyczce i za uszkami...pojawiła się wysypka praktycznie na całym ciałku ![]() Lekarka powiedziała że to może być skaza...mam na 3 tygodnie odstawić nabiał i inne podejrzane produkty, zmienić kosmetyki do pielęgnacji i proszek do prania...wysypka na ciałku raczej na skaze nie wygląda, więc wszystko co mogłoby uczulać usunęłam z diety...oprócz pomidorów...zaczęłam je obierać ze skórki ale zastanawiam się czy całkiem ich nie wykluczyć. Stosuję się do tych zaleceń od 5 dni i na buzi jest rzeczywiście lepiej, ale ciałko ma dalej wysypane... ![]() ![]() poniżej zdjęcie twarzyczki Piotrusia...słabo to widać ale te policzki ma takie rumiane i suche i czółko całe wysypane. Zaczęło mu się to łuszczyć. To zdjęcie jest sprzed tych 5 dni, także teraz już jest lepiej. Skóra już nie jest taka szorstka. A tak poza tym to od paru dni stosujemy plan PROSTE...dzięki temu Piotruś je rzadziej...już nie co godzinę półtorej ale co 2,5... zauważyłam że jest mniej marudny i w ogóle jakoś tak lepiej się czujemy z tym ![]() najgorzej jednak jest z usypianiem w dzień...muszę go trochę pobujać zanim zaśnie...nie wystarczy włożyć do łóżeczka i szuszeć niestety...może kiedyś ![]() ![]() Na mailu super dzieciaczki ![]() może i ja coś dorzucę zaraz...dawno nic nie wysyłałam ![]() A teraz idę się położyć bo dziś jakaś taka wymęczona jestem ![]()
![]() |
#1356 |
Zadomowienie
|
Karo, u mojej Hani też taka szorstka wysypka na buzi, z tyłu główki i szyjce... odstawiłam produkty mleczne i nie zeszła... wykąpałam kilka razy w krochmalu - bardzo ładnie zbladła, więc teraz stwierdziłam, że będę co drugi dzień w krochmalu kąpać, to może zupełnie zejdzie.
Teraz już powoli zaczynam jeść nabiał i nie widzę, żeby się ta wysypka jakoś mocniej pojawiała. Do tej pory Hania mi bardzo gwałtownie reagowała na wszystkie nowe rzeczy w moim jedzeniu więc po odstawieniu nabiału zupełnie nie miałam co jeść poza chlebem, margaryną bez masła, kurczakiem czy indykiem (oczywiście gotowanym), marchewką i buraczkami też gotowanymi... no i jeszcze sałatę zieloną tolerowała,,, Przy takim jedzonku spadło mi 2kg w tydzień ![]() W sumie to mi nie przeszkadza taki spadek wagi... ale też pokarm był chyba mniej syty, bo Hania częściej jadła. Mam nadzieję, że teraz się to unormuje, zwłaszcza, że mój Hanulek coraz mniej reaguje na te nowe pokarmy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1357 |
Rozeznanie
|
no właśnie parę ray buźkę przemywałam krochmalem i te czerwone krostki zbledły ale zaczęła się wtedy skóra łuszczyć...krochmal chyba strasznie wysusza.
Lekarka kazała mi smarować maścią taką natłuszczającą cutibaza czy coś takiego...dlatego nie wiem czy mogę do wanienki dolać trochę krochmalu czy nie bardzo... myślę że krosteczki na ciele by zbladły ale boję sie że jeszcze bardziej wysuszy Piotrusiowi skórę...:/
#1358 |
Zadomowienie
|
U nas skórka po krochmalu jest rewelacyjna - nie muszę żadnej oliwki ani kremu uzywać.
Dopiero jak takim gęstszym przemyłam, to rzeczywiście troszkę przysuszyło i zaczęło się łuszczyć więc teraz już tego nie robię tylko gotuję krochmal z dwóch łyżek mąki ziemniaczanej i mieszam z wodą (pewnie tak ok 5litrów wody) no i dodaję troszkę płynu do kąpieli Ale może zrób tak jak my robimy... że co drugi dzień krochmal a co drugi normalnie z płynem do kąpieli a potem oliwkuję Choć może się okazać, że na Piotrusia skórkę krochmal będzie działał inaczej niż na Hanię Edytowane przez gkatarzynka Czas edycji: 2012-06-11 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#1359 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Jak bylo tak goraco to zakladalam Mlodemu tylko body z krotkim rekawkiem i cieniutki kocyk do przykrycia.
![]() |
#1360 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Skoro jest temat o odpieluchowywaniu to i ja coś napiszę, bo widzę, że zastanawiacie się nad tym czy da się oduczyć już takie siedzące dziecko. Otóż się DA! Ale nie całkiem może, ale ja swojego syna oduczyłam robienia kupy w majty i to właśnie jak sam siedział. Kupiłam nocnik, no i jak dziecko taie robi kupę to widać jak w tym momencie robi się cichutkie, albo takie skupione w tym momencie. No i ja szybko nocnik, małego rozbierałam i myk rżnął na nocniku he he ![]() Później przyszedł kryzys, coś mu się odwidziało i zaczął na powrót robić do pieluchy i moje zachęty na nic się nie zdawały. Już myślałam, że nic z tego nie będzie ale mały miał około 15 miesięcy i tak pomyślałam, że może warto zaopatrzyć się w nakładkę na sedes. Mąż kupił małemu taką miękką i wtedy go posadziłam na nią. Jak tylko się załatwił to też biłam brawo i mówiłam, że mały robi ''plum, plum'' bo do wody wpadało hihi. I mały od tamtej pory leciał szybko w stronę wc krzyczał ''plum, plum'' a ja zaraz za nim i robił. Do tej pory ładnie mi woła, raz go brzuch bolał i nie zdążył to szedł tak szeroko jak tylko się da i kazał się myć, a był taki wystraszony tym co zrobił, że aż zabawnie to wyglądało. Córcię też mam zamiar oduczyć tej grubszej sprawy jak zacznie siedzieć. a siku syn już prawie woła. To znaczy wołał już mi naprawdę ładnie, ale ostatnio widzę, że woli się zsikać jak wołać. Sądzę, że to spowodowane jest tym, że dalej jest trochę zazdrosny o małą i chce na siebie uwagę zwrócić, ale damy radę. Mam teraz zamiar zdejmować Maćkowi pieluchę i w nocy, bo już zaczyna przesypiać całą noc, bez picia i niekiedy pampers jest suchy,więc to już dobra pora na to. Mała mi się przybudza na karmienie, więc zmykam...
![]() |
#1361 |
Zakorzenienie
|
Hej kobitki.
Moja corcia dzis usnela na noc przed 22, a normalnie to zasypiamy o polnocy... 11. rok temu ujrzelismy z mezem II kreseczki, ale ten czas leci ![]() Moja corcia tez dzis zwymiotowala, to chyba czwarta na watku dnia dzisiejszego? ![]() ![]() Mi sie wydaje, ze nie ma sensu malutkiego dziecka sadzac na nocnik, bo nie jest ono swiadome swojej fizjologii i nie panuje nad sikami czy kupa, nie potrafi tego powstrzymac jak i o tym powiedziec. A sadzanie na nocnik kiedy robi jakas minke, to to jest po prostu lapanie kupy i daje to tyle, ze sie zaoszczedzi na pieluchach. Dziecko samo powinno poczuc potrzebe i powiedziec o niej i mysle ze wtedy mozna mowic o tym ze sie ono nauczylo tego. Ale to moj osobisty wywod ;] Emigra fajne te adidaski dla corci zakupilas, ja jeszcze nie zakladam ale i nie mam zadnych na razie. Co do dokumentu to owszem-jesli wybieracie sie do Polski to musisz wyrobic dziecku jakis dokument, na lewizne nie przepuszcza was na granicy hihi. My wyrabiamy paszport, podobno w PL mozna malenstwu dowod wyrobic, ale nie wiem jak jest tutaj. Duzo chcialam napisac w dzien jak podczytywalam, ale teraz juz nie pamietam... Dobranoc ![]() Edytowane przez rybka13 Czas edycji: 2012-06-11 o 23:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#1362 |
Gang Iren
|
Zagalopowalam sie na ebayu z bitowaniem ciuchow,bo myslalam,ze wiekszosci nie wygram,bo ktos mnie przebije,a ja nie pamietam zeby wchodzic i sprawdzac jak to wyglada,no i prawie wszystkie wygralam.Wiec nie wiem czy sie Eryk w szafie zmiesci.Najgorsze jest to,ze prawie wszystkie sa na lato,ja nie wiem jak patrzylam.Mam nadzieje,ze lato w tym roku dopisze
![]() Jak na razie tylko jeden tydzien bylo ladnie na cala wiosne ![]()
#1363 |
Zakorzenienie
|
Hej,
dzisiaj chodzę jak bomba wybuchowa. Jak ktoś mnie dzisiaj wkurzy to oberwie. Nocka znowu fatalna nie wiem co jest tej mojej Ani że po karmieniu nie może zasnąć. Juz w nocy mojemu tz się oberwało bo tak chrapał że Ania miała oczy jak 5 zł. Po raz pierwszy w życiu siedząc nad łóżeczkiem płakałam i zastanawiałam się kiedy ona zacznie przesypiać całe noce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1364 |
Wtajemniczenie
|
u mnie też nocka nie za ciekawa, młody się budził co 2,5-3 godz a przecież przesypiał juz po 6-7 godz
![]() ![]() nowaken to mnóstwa cierpliwości na ten dzień ci życze skoro już tak fatalnie go zaczęłaś ![]()
#1365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() u nas rok minie 3 lipca jak robilam test... 5 rano, tempka nadal wysoko, to szybko do wc, nasiusialam na test i chcialam odlozyc bo bylam pewna ze kolejny negatywny, a tu odrazu pojawila sie druga kreska.... rece mi sie trzesly, mialam ochote podskoczyc, pobieglam do lozka do meza i mu pokazuje a on oczywiscie nie wiedzial o co chodzi ![]() dzien dobry ![]() Nowaken, Allegna wspolczuje ciezkich nocek ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1366 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Rybka Ty chyba miałaś taki termin jak ja mniej więcej i ja 11 czerwca rok temu to dopiero okres ostatni miałam a dwie kreseczki dopiero 11 lipca ja zobaczyłam ![]() Dziewczyny i mam mega prośbę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1367 |
Zakorzenienie
|
Gosica
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1368 | ||
Zakorzenienie
|
Ale naskrobałyście!
A ja w kółko coś mam do zrobienia i nie jestem w stanie chyba nadrobic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
A rehabilitacja na pewno pomoże jak Wiktorek ma problemy z napięciem, spokojnie! ![]() Cytat:
A od kilku dni wieczorami jest strasznie marudna, od 16 albo 17 nie śpi aż do kąpieli (kąpiemy Ją koło 20.30) i prawie cały czas płacze.. Już nie wiem co robic.. Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-06-12 o 07:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1369 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Cytat:
![]() No ja właśnie zostałam opluta mlekiem i muszę się cała przebrać. Ania w nocy też strasznie się wiła i nie mogła usnąć. Teraz próbuje zasnąć poczekam aż się obudzi to ją spróbuję nakarmić i pojadę na zakupy ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1370 | |
Zakorzenienie
|
Gosica trzymam mocno kciuki!!!
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- AAlegna ![]() ![]() Dziewczyny dziękuję za rady w sprawie krostek.. To chyba rzeczywiscie od ślinienia i ulewania, tak jak pisała Emigra.. Kupiłam kremik Oilatum soft (Aguśka i Konia chyba radziły ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1371 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
No a najbardziej wkurza mnie to że usypiam Oskara teściowa przychodzi gada do niego on oczy jak "5zł" a ona do mnie "przecież on spać nie będzie bo ma wielkie oczy"... no wybaczcie ale to ja jestem matką jestem z nim 24na h i umiem rozpoznać czy jest spiący czy nie. Fakt ma oczy wielkie no ale jak ona przychodzi i go zabawia to jak ma nie mieć wielkich oczu, potem idzie a Oskar koncert bo rozbudzony i trudno mu już zasnąć. A jak wprowadzałąś ten plan PROSTY?? bo mój tez czasem co godz chce jeść ;/ co do drzemek w ciągu dnia to Oskar też robi albo godzinne albo kilkuminutowe. Cytat:
![]() ![]() Dzień dobry ![]() u Nas nocka taka sobie karmienie o 20,23,1,4, 6 jak na noc to dużo. Muszę już zmykać bo bąbelek się obudził po 30min drzemce. więc pójdę z nim na spacerek może pośpi. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1372 |
Zakorzenienie
|
Gosica no to dzisiaj balujemy wieczorem, jest to mega stres, ale jaka ulga po,będzie dobrze, jeśli pracę sama napisałaś, a zakładam że tak, to jakoś nie widzę możliwości oblania, trzymam kciuki, ja byłam taka zakręcona po ,że usiłowałam wysiąść z samochodu , który jeszcze jechał, bo zobaczylam koleżankę i chciałam Ją na świętowanie zaprosić, poza tym zgubilam blachy od placków
![]() Gosia nie przejmuje się ciuszkami, będą wykorzystane przy trzecim dziecku... ![]() Kaja Aalegna dla pięknej pary jubilatów ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytrynka za zdrówko Małego ![]() Monia znam te znikające batony, normalnie nie wiem jak one to robią, szkoda,że kcal po nich nie chcą tak znikać niepostrzeżenie ![]() ![]() A jeśli chodzi o zamyślenie to ostatnio wylałam siuski z nocnika do kosza na śmieci ![]() A tak ogólnie to dzień dobry wszystkim Paniom ![]() Kaja jest przewidywalna, po wieczornym hafcie spodziewałam się pobudki koło 3 i tak 3.15 było eee eeee, biedna nie najadła się przed spaniem to musiała dopompować ![]() Mieli nam wyłączyć prąd o 9 i czekam czekam ...... Tort będzie jeden wielki, bo stwierdziłam ,że nie chce mi się wołać do każdego który chce , no i potem się niektorzy krępują jak widzą ,że jeden lepiej schodzi....dla wszystkich równo i koniec ![]() Pisał do mnie kolega , z którym nie gadalam od chyba 3 lat, może 4, ma do mnie sprawę i chce nr tel. jak ja lubię takie akcje, teraz dumam o co mu może chodzić....może na kawę do nowego domku , który postawił chce nas zaprosić... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1373 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() U nas nocka w miarę spokojna po burzliwym wieczorze... choć wydawało mi się, że Hania się przejadła wieczorkiem (bo jadła dośc długo aktywnie ssąc i to tak mniej więcej co godzinkę - a brzuszek to miała strasznie duuuży), a i tak jak się kładłam (ok 23) to zaczęła się wiercić i strasznie mocno ssać swój język więc ją przystawiłam do piersi i pięknie przez 15minut jadła, po czym oczywiście odłożona do łóżeczka powierciła się troszkę i zapadła w głęboki sen... No ale potem pobudka o 3.30 (gdzie normalnie jest o 4 albo po), no i już o 6 się wierciła ale smoczek wystarczył do 7.30. Widzę, że jak ją zaczęłam karmić na śpiocha o 23, to tylko dodałam dodatkowe karmienie, ale nie wydłużyło to jej snu... bo wcześniej mi spała 6-7 godzin, a teraz 4,5 to jest max... No i ma straszny problem ostatnio z zaśnięciem w dzień... przed chwilą, bo pół godzinie marudzenia i popłakiwania w łóżeczku w którymś momencie wzięłam Ją na ręce, żeby się uspokoiła, to po 2minutach z płaczu przeszła od razu do snu... a płacz się nasilał, a nie słabł więc tym bardziej mnie to zdziwiło.... Poza tym zaśnięcie na rękach zdarzyło Jej się 4 raz od urodzenia... No i za jakieś 15 minut będę musiała Ją obudzić, bo na 10.45 mamy szczepienie. Trochę się boję, bo wiem, że ostatnio ogólnie jest troszkę marudna a takie szczepienie to nic przyjemnego.... |
![]() ![]() |
![]() |
#1374 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() W ogole to jestem tak negatywnie nastawiona ze szok ... nie znosze jak ktos bierze moje dziecko na rece, pomijam czy pytajac czy nie o pozwolenie... moja tesciowa wychodzi z zalozenia ze jak przyjedzie rodzina na chrzciny to ciotka wezmie sobie Julke na spacer - powiedzialam ze nigdy w zyciu bo dla malej to bedzie obca osoba! I boje sie ze bedzie podawanie dziecka sobie z rak do rak ... dobrze ze maz ma takie samo zdanie jak ja to mam nadzieje ze uda nam sie to powtrzymac.... ech. Wiecie co jeszcze mnie u tesciowej irytuje? Ze jak przychodzi albo my u niej jestesmy to mnie odgania od mojego wlasnego dziecka ![]() ![]() Cytat:
![]() a wlasnie moje mama dzwonila ze odebrala paczke z wojcika i ze ubranka sliczne ![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#1375 | ||
Gang Iren
|
Dzien dobry!
I ja dolaczam do niewyspanych mam ![]() Mlody znowu w nocy jadl co godzine,max poltorej.Po jednym cycku tylko,na drugie nie szlo go obudzic,zeby najadl sie raz a porzadnie. Dziewczyny macie jakies rady,zeby dziecko jadlo np co 3 godziny? Cytat:
![]() ![]() Gratki!Rosnie ci pociecha ![]() ![]() Cytat:
No wlasnie,teraz pakowalam do worka za male rzeczy po Eryku,a Radek mowi,ze trzeba bedzie komus wydac.A ja na to,ze wydamy jak trzecie dziecko zuzyje,to on czy nie dosc mam dzieci,ze czlowiek niewyspany chodzi(ciekawe jaki czlowiek,chyba ja-bo on nie wstaje). Zreszta cos bylo ustalone,ja chce trzecie,zeby Eryczek mial sie z kim bawic.Najwyzej bedzie wpadka kontrolowana ![]()
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2012-06-12 o 08:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1376 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to w nocy przesypiała mi juz po 7,6 godz a od kilku tygodni po 3 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1379 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja trzecie planuję jak zmienimy lokum,też muszę się brać za szukanie własnego miejsca na ziemi, bo maks 36 lat bym chciala urodzić.Ciuchy wywiozę do teściów i niech czekają ![]() Ja Małą na 3 godziny przerwy ustawiłam smoczkiem .... Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-06-12 o 09:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1380 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jak ja nienawidzę szczepień. Zawsze się boję, że Elizie coś będzie po nich. ![]() Ale trzeba... Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() lepiej bym tego nie wyraziła ![]() ![]() ![]() kocham czekoladę a nawet pseudo-czekoladę czyli czekoladę białą ![]() jestem straszny łasuch ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie wiem czy nie chciała żeby u mnie korzystał z toalety bo nie ma nakładki czy co ? ![]() ![]() ![]() ![]() I jak ona ma zamiar odpieluchować młodego??? czytam ![]() ![]() Nawet kupiłam bajki ale są tak okrutne, że nie mogę się przemóc żeby to czytać dziecku ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
3 skok – koniec 2 miesiąca (11-12 tydzień)– niuanse KLIK gosica ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.