|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Kochane Mamusie, czesc 8 zbliza sie ku końcowi więc czas na głosowanie
|
|||
| Pierwsze roczki, pierwsze kroczki kręcą się już nasze loczki. |
|
5 | 11,11% |
| Pierwsze ząbki wszyscy mamy, więc już mamie nie dokuczamy |
|
0 | 0% |
| Lato w pełni, słońce praży, wszystkie dzieci już na plaży. |
|
2 | 4,44% |
| Dzieciaczki swoje bardzo kochamy i na nowe bociany czekamy |
|
1 | 2,22% |
| Jedno już chodzi, drugie raczkuje, a dumna mama ostro wizażuje |
|
0 | 0% |
| Attenzione, attenzione - dzieciaczki dreptają jak szalone |
|
2 | 4,44% |
| Rok temu na świat pchaliśmy się hardo, dziś pierwsze kroki stawiamy twardo. |
|
3 | 6,67% |
| Mamo daj płetwy, tato lej wodę, bo przyszedł czas na letnią przygodę |
|
1 | 2,22% |
| Na torciku jedna świeczki mała, cały rok z uwielbieniem patrzy na mnie mama uśmiechnięta cała. |
|
0 | 0% |
| Jeden kroczek, drugi kroczek, mamo jesteśmy razem cały roczek! |
|
3 | 6,67% |
| Mam już roczek, stawiam kroczki i w ogóle jestem boski! |
|
4 | 8,89% |
| Rok już mają, chodzić chcą - nasze dzieci boskie są! |
|
3 | 6,67% |
| Mamusie nam na roczki torty dekorują i na zlot swój pierwszy z radością się szykują. |
|
1 | 2,22% |
| Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki - wakacyjne dzieci właśnie kończą roczki. |
|
10 | 22,22% |
| Mamo, tato, czy Wy wiecie, że już rok jestem na świecie? |
|
6 | 13,33% |
| Roczki już mają nasze słodkie dzieci, a nam ze sobą nawzajem lepiej jest na świecie |
|
0 | 0% |
| Roczek już mamy i powoli już chodzić sami zaczynamy! |
|
0 | 0% |
| Lato w pełni, hitza straszna, lecz ja z mamą mimo wszystko po placach zabaw chętnie latam |
|
0 | 0% |
| chodzę, gryzę, gugam wkoło i już wszystkim jest wesoło |
|
0 | 0% |
| pierwszych rocznic to początek - zaczynamy nowy wątek |
|
3 | 6,67% |
| papier, drewno, plastik, woda - to dopiero jest przygoda |
|
0 | 0% |
| chodzić i mówić zacznę tuż tuż, bo przecież roczek mija mi już |
|
1 | 2,22% |
| Głosujący: 45. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy - Kuny. Mamy VII - VII
cześć
dla Helenki za kolejny miesiąc ![]() Oliweczka, widzę powyżej że będzie chłopak - bardzo się cieszę, gratuluję z całego serca napisałam w k, co u nas
|
#3452 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy - Kuny. Mamy VII - VII
Cóż tu pisać w takim wielkim skrócie..
Jestem rocznik 85, ciąża napadła na mnie z wielkim zaskoczeniem, bo mimo że z mężem mym 9 lat razem to nie planowałam na razie dzieci. Nigdy ich nie lubiłam a instynkt macierzyński był na poziomie zerowym. Tzn. nie na tyle ich nie chciałam, żeby podjąć decyzję o bezdzietnym jestestwie do końca dni naszych ale na pewno nie wyobrażałam sobie w głowie obrazka 2 + 1 na najbliższe czasy. Matea urodziła się przez CC bo jestem z tych skandalicznych bezwstydnych bab, co to innej drogi porodu sobie nie wyobrażają ![]() Obecnie ma 6 ząbków, kolejne 2 w drodze, raczkuje, od kilku dni chodzi nieśmiało przy meblach, robi kupe na nocnik, śpi całe noce od grudnia, wstaje po 8, je i lubi jeść wszystko więc generalnie inne mamy mają sporo powodów, żeby mnie nie lubić heheh Za kilka dni mam wychowawczy bo mam dla niektórych mało ambitny plan zostać z nią do końca roku.. a potem może drugie ? Ale wszystko wyjdzie w praniu..wyżycie z pensji męża to dość duże wyzwanie..na razie jestem pełna wiary a realia wyjdą za miesiąc
|
|
|
|
#3453 |
|
Zadomowienie
|
Brumku, ja też lubię czytać jak piszesz o Tymku
(tylko ciiiii, tż by mnie chyba zatłukł jakby przeczytał, że takie rzeczy tu piszę Oliweczko, gratuluję synka ).Co do zdjęć, to bawię się programem Picasa- jest bardzo przystępny i intuicyjny. ![]() Zmalowana, Patik, współczuję zębowych problemów. ![]() Patik, u Ciebie ta akcja z samochodem faktycznie jakaś strasznie dziwna, jeśli jednak nie było Was w ogóle na tym parkingu to myślę, że sprawa rozwiąże się dla Was korzystnie. Brunetko, zdrówka dla Ali. Marina, przykra jest taka faworyzacja wnuków teściowie się nie popisali...Telik, to pewnie taki młodzieńczy bunt u brata- jeszcze chłopak przejrzy na oczy i wyjdzie na ludzi. ![]() Meszsares, fajnie, że już jesteś. Adrij, torebka najpierw miała prawie zerowe zainteresowanie, teraz większe, ale generalnie wielkiego szału nie ma. Może musi do niej dojrzeć. ![]() Piwnooka, ale Helenka urosła i zmieniła się. ![]() Kajool, Hania jest na Bebilonie, ale bardzo mało go pije. Teraz dało mi to do myślenia, że może jest dla niej za słodkie? Chyba czas najwyższy na jakąś zmianę. W Deichmannie faktycznie te promocje na elefanteny, ale z moich obserwacji większy wybór dla chłopców. Nie było żadnych sandałów w Hani rozmiarze. W ogóle ma małą stopę, bo w innych sklepach też ciężko z rozmiarem. ![]() Za to Ikeę moje dziecko też bardzo lubi, dzisiaj wróciło do domu z uroczym Panem jeżem. |
|
|
|
#3454 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no to naprawde masz powody do dumy, z opisu wynika ze corcia ideal ![]() Zaintrygowalo mnie tylko jej imie... napisz cos wiecej, skad sie wzielo... |
|
|
|
|
#3455 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki.
Ideałem nie jest oczywiście ![]() Dokazuje jak każde dziecko i ma nieraz dni takie, że "o panie! o losie!" hehe Ale akurat w tych kwestiach, które wymieniłam nie mogę narzekać a wiem, że to jest najczęstsza bolączka innych mam. Na pewno ja sobie na takie dziecko nie zasłużyłam, to więcej niż pewne. A co do imienia.. byłam dzieckiem o oryginalnym imieniu - oczywiście nie teraz bo teraz na nikim już wrażenia nie robi- ale jak byłam mała.Posiadanie rzadkiego imienia ma wiele plusów - w każdym razie ja nigdy nie narzekałam, dlatego też mając "zboczony tok rozumowania" szukałam coś równie niespotykanego (acz jednocześnie nie dziwacznego czy spolszczonego) dla córki a Matea jest w sam raz. http://pl.wikipedia.org/wiki/Matea |
|
|
|
#3456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3457 |
|
Raczkowanie
|
.. a ja po prostu jestem uszkodzona przez własną mamę i idę dalej tym tokiem
miała być Maja.. od zawsze miała być Maja.. ale całą ciażę toczyłam bój ze sobą jak się dowiedziałam, że "Majów" jest na pęczki. Ciężko było bo oczywiście rodzina i znajomi robili dziwne miny na info, że będzie Matea.. (a największe moja mama sic!) aaaale jakoś zebrałam się na odwagę i teraz nie żałuje ![]() Panie z przychodni na telefon, że chcę zarejestrować dziecko o imieniu "Matea", już nie potrzebują ani peselu ani nic heheh |
|
|
|
#3458 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas niestety jest z reguły na odwrót, czyli ja robię z siebie wariatkę, ku radości dziecka i lekkiemu przestrachowi męża Ja dziś paradowałam w pieluszce na głowie (czystej, takich pieluchomajtkach ![]() P.S. Marzena, a może Ty mi tę czarodziejską kulę rąbnęłaś, co? Bo już któryś raz przeczucia sprawdzają się Tobie, a moje zawodzą ![]() Cytat:
No ale potwierdzasz to, co mi się wydaje: że w normalnych warunkach rodzeństwo to wielki skarb, gdy się jest dorosłym człowiekiem Aniu, cała moja głowa jest do Twojej dyspozycji!!! ![]() Cytat:
Cytat:
![]() No i w takim razie trzymam kciuki za wyniki matury ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#3459 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wzięłam dziś druga Cytat:
![]() Miłość do rodzeństwa - całkiem innych uczuciem obdarzam każdego z moich braci. Starszy zawsze mi imponowal a do młodszego czułam wiecej troski. Ale zawsze wiemy ze możemy na siebie wspólnie liczyć. Cytat:
Co do brata dziękuje Cytat:
Jak dla mnie bycie mama jest mega ambitne Wszystkie zawodowe rzeczy przy tym od teraz wydają się być blache. Ufff nadrobilam i mówię Hejo mamole
|
|
#3460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:36 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ---------- Zapomniałam Wam pokazać ![]() Filmik sprzed 2 tygodni: http://www.youtube.com/watch?v=4lmI-k1w5lo
|
|
#3461 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
.w miejscu gdzie chodzimy na zabawy z dziecmi jest duuużo dzieciaków i róznie sa chowani przez rodziców. jedni sa zadbani, inni mniej i wszyscy bawią się tymi samymi zabawkami. biegają po podwórku i wpadaja w butach na matę gdzie bawią sie maluchy, czasem je poppchną czasem tylko potrącą, czasem zabiora zabawkę . ot życie dziecka. ja tam nie ingeruję dopóki ktoś poważnie się nie uweźmie na Emila. pozostawiam mu wolną rękę, jak raz go ktoś potrąci i on nie odda to jego problem, ale jak widze, że ewidentnie jakiś maluch(a jest taki jeden) podchodzi i próbuje uderzyć Emila to interweniuję. wyrywanie zabawek to norma, więc niech się uczy sam o siebie troszczyć. Emil często gęsto zabiera zabawki innym dzieciom, tylko po to by je rzucić w kąt, a i jemu zabierają nawet częściej. . Fakt faktem że jeżeli ci się nie podoba to i zwróciłaś uwagę, to matka powinna zareagować.![]() Cytat:
Brumku - filmik genialny. Emil tez przewraca coś co ma koła do góry nogami tylko po to by pobawić się kołami . i mój ulubiony moment kiedy tymek stuka w jego okulary![]() ![]() oliweczka- gratulacje!!! no to będzie parka |
||||
|
|
|
#3462 |
|
Zakorzenienie
|
Hej kochane
![]() Agni wyniki do dupy, chcieli mnie od razu pod kroplówkę do szpitala dać, ale byłam z maluchem no i nie dało rady ( no i nie chciałam też ). Dziś jadę do lekarza, bo prawie nie mam potasu i żelaza ( lądowałam w szpitalu x razy z powodu niskiego potasu, z takimi objawami nieraz, że myślałam, że umieram ). Czas zadbać o zdrowie. Nerki też bolą, no nic- zobaczymy. Oczywiście jadę razem z malcem heh. Oliweczka gratki !
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3463 | |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
Cytat:
co się stało? A na spotkanie jednak się skuś ![]() ![]() Filmik świetny, uwielbiam je oglądać i ze względu na montaż, i ze względu na aktorów
|
|
|
#3464 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już wcześniej pisałam, że bardzo bym się ucieszyła z chłopca ![]() Kula do śmieci, tak ![]() Cytat:
Co się stało? Nie zauważyłam, żebyś była średnio z Nami zgrana Właśnie nie ma żadnego terminu ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Całej reszcie, której mi nie zaznaczyło również serdecznie dziękuję za gratulacje Synek ma się świetnie waży 200g, a mamusia ma od początku 3kg na plusie, więc trochę mniej niż z Julcią![]() Kolejna wizyta na początku sierpnia, bo to jest związane z tą moją kartą medyczną(kiedyś o tym wspominałam). Patik- idź z Sarą do lekarza, chyba że już byłaś? A co do samochodu, to strasznie dziwna sprawa...chyba rzadko zdarzają się takie nieprzyjemności...wspołcz uję. Najwazniejsze, że jest niewinny, nie może sobie niczego zarzucić, ale nieprzyjemności niestety swoja drogą. Marina jak wyniki? Mój bratanek 4 letni ma pękniętą piszczel i nóżkę w gipsie na 21 dni , ale mimo to przylatują do Polski za 2 tygodnie---------- Dopisano o 07:55 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ---------- Cytat:
Wiecie co, na tą Wawę, to i ja nabrałam ochoty ![]() Moja córcia kończy dziś 10 miesięcy ![]() ![]() jeszcze 5 i będzie miała braciszka![]() A! I jeszcze taki wolny temat rzucę- jak nauczyć dziecko załatwiania się do nocnika? Edytowane przez Oliweczka1985 Czas edycji: 2012-06-19 o 07:59 |
||||||
|
|
|
#3465 |
|
Zakorzenienie
|
tak wróciliśmy
![]() było super.Jesteśmy bardzo zadowolenie hotel bardzo fajny jedzenie przepyszne, ale zbytnio nie odpoczeliśmy Bruno świetnie zniósł lot jedynie odprawa męcząca.Bo na Rodoś check in ma 3 kolejki ![]() Jeśli finanse pozwolą to jedziemy za rok znowu. ![]() Oliweczko Gratuluję synka |
|
|
|
#3466 |
|
Zakorzenienie
|
Oliweczko no nie ma kto. Trzeba na siebie liczyć, i tyle. M. zbytnio to nawet nie przejęło. A, szkoda słów
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3467 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do sandalkow przyjezdzaj do Zielonej u nas same dla dziewczynek Cytat:
![]() Cytat:
![]() Brumku dziekuje za wyjasnienia i w ogole dziewczyny dziekuje za wiadomosci dotyczace mlek. Brumku co do milosci do rodzenstwa jest ona zupelnie inna niz do rodzicow. Nie wiem w sumie jak to opisac bo nigdy sie nad tym nie zastanawialam, moje siostry to moje najwieksze przyjaciolki
|
|
|
#3468 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() dzis mam troje dzieci; Moją panny i chrześniaka co ma 2 lata
|
#3469 |
|
Zakorzenienie
|
mówicie o rodzeństwie- ja mam tylko brata ( 14 lat młodszy ) i generalnie zawsze czułam się i czuję jedynaczką. Za duży odstęp według mnie. Żałuję, że nie mam tak prawdę mówiąc do kogo się zwrócić. Chciałabym mieć siostrę albo brata...
|
|
|
|
#3470 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem jedynaczką i nie narzekam
|
|
|
|
#3471 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3472 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czekamy na fotki.Cytat:
![]() :p ala:![]() GDZIE TO SIĘ BYŁO????????? Ja mam brata-5 lat starszy, ale kontakt słaby...może dlatego, że jest za granica i odzywa się praktycznie tylko jak coś chce.... |
||
|
|
|
#3473 |
|
Zakorzenienie
|
Hej.
Marina zadbaj siebie. A co może być przyczyną tego niedoboru? lekarz da leki czy badania zleci? Brumek świetny filmik. nAtka witaj, co tam? Na 14 jedziemy do lekarza, już wczoraj zarezerwowałam wizytę. Rano pobraliśmy mocz, miał lepszy kolor i przejrzystość jak wczoraj. Mam nadzieję że będzie dobrze W nocy trochę płakała. W domu gorąco, mało spałam, miejsca znaleźć nie mogłam, teraz od rana 26 st, wiatrak chodzi.Ogólnie do duszy, tż nabuzowany, ja w nerwach.
|
#3474 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam za moje zniknięcie, ale ruszyła budowa, więc codziennie tam siedzę, załatwiam, jeżdżę po hurtowniach, składach itd, do tego sesja, obrona...
Do domu przyjeżdżaliśmy tylko spać. Sesja całe szczęście zakończona ![]() U nas wszystko dobrze, Dominek rośnie, wariuje i w ogóle jest cudaśny Zrobił się straszny mamin synek, ale mi to pasujeCoraz więcej sam chodzi i w ogóle tak mi się szybko rozwija, że nie nadążam ![]() Pogoda super, więc na działce zrobiliśmy mu piaskownice, ma basen i tam spędzamy cały dzień. W sobotę idziemy na wesele, więc przygotowania już pełną parą, wszystkich trzeba jakoś ubrać. Niestety nie nadrobię, nie ma szans, ale na pewno będę do Was częściej zaglądać. Roczki nam się zaczęły, więc wszystkim już roczniakom składamy najpiękniejsze życzenia Widziałam, że Oliweczka będzie miała chłopczyka, super!! Będzie parka ![]() Wklejam nas z ostatniej wycieczki
|
|
|
|
#3475 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam czworo rodzeństwa
![]() Oliweczko gratuluje synusia
|
#3476 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jedynaczka niestety
Hej ![]() Maly w żłobku. Idziemy dzisiaj na szczepienie przeciwko ospie bo dla dzieci żłobkowych jest za free.
|
#3477 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam takie szybkie pytanie. Nie boicie się chodzić z dziećmi po polu w taki upał ? ( u nas 30 st. ). Ja mam mega obawy, boję się udaru. No ale idę jak wstanie...
|
|
|
|
#3478 |
|
Wtajemniczenie
|
marina ja nie wychodzę od 11.30 do 14.00-15.00 jak jest tak upalnie. Zuza się wkurza, kuba marudzi a ja ledwo z nimi idę
. Wtedy wychodzę rano i po 15.00.
|
|
#3479 |
|
Zakorzenienie
|
Marina ja się od wczoraj boję, chyba jednak przesadziłam w sobotę i zachowanie Sary myślę że poniekąd jest spowodowane upałem. Jeśli badaie moczu wyjdzie dobre, tzn że wczorajszy wynik był z przegrzania właśnie.
Wyjdę na taras rozłożę matę i starą kołdrę koło 15 jak słońce się przekręci, a potem koło wieczora spacer.
|
#3480 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wizytę.Cytat:
Marinka- no w takie upały lepiej nie wychodzić z maluchem na dwór-moja np. nie za dobrze znosi taki ukrop. Myślę, że najgorzej w godzinach 11-14. |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.

(tylko ciiiii, tż by mnie chyba zatłukł jakby przeczytał, że takie rzeczy tu piszę
).
teściowie się nie popisali...
W ogóle ma małą stopę, bo w innych sklepach też ciężko z rozmiarem. 

Bo już któryś raz przeczucia sprawdzają się Tobie, a moje zawodzą