|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI
to i ja dodam cos od siebie o facelle, bo go testuje. dzisiaj drugi raz mylam nim wlosy. skalp tez nim oczyscilam i jutro bylabym w stanie powiedziec czy sie spisuje dobrze w tej roli (chce ocenic przetluszczanie). nalozylam przed myciem na dlugosc wlosow na ktorych mialam olej. jak ciezko mi bylo wlosy rozczesac pozniej
zwykle zajmuje mi to 5 minut a teraz stalam przed lustrem 15 ![]()
|
#1772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi każdy szampon plącze włosy, bo używam tylko bezsilikonowych, ale po d/s jeszcze nigdy nie miałam problemów ze splątaniem. A mam kręcone, więc jest jeszcze trudniej, bo czesane są tylko co 2-3 dni przy myciu
|
|
#1773 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mysle tez, ze pot jednak zawiera mniejsze stezenie kwasu mlekowego niz Facelle... Cytat:
Do stosowania po olejowaniu nie bardzo sie nadajeCytat:
W sumie jakie delikatne, bezsilikonowe szampony są wg Was najmniej plączące?
![]() Edytowane przez claudiiin Czas edycji: 2012-06-21 o 13:24 |
|||
|
|
|
#1774 |
|
Rozeznanie
|
to ja zostaję przy J&J nie plącze mi włosów i nie wysusza
|
#1775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poza tym skoro można płynem Facelle myć całe ciało to jak dla mnie głowę również. Z resztą nikt nikogo do niczego nie namawia, każdy ma swój rozum, polega na źródłach, które dla niego są wiarygodne, no i przede wszystkim każda skóra reaguje inaczej. Mi np. lecą włosy jak szalone i skalp swędzi po tak chwalonym i uwielbianym BD. Dla mnie on jest bublem stulecia.
|
|
|
|
|
#1776 |
|
Rozeznanie
|
|
#1777 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...y-shampoo.html
"Czekaj z realizacją marzeń, czas i tak upłynie" Edytowane przez Fencze Czas edycji: 2012-06-21 o 13:42 |
|
|
|
|
#1778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Patrząc po składzie to kwas mlekowy nie jest na czele (czoło składu INCI to 90% składu), więc tak czy inaczej nie przejmowałabym się kontaktem skóry z Facelle przez czas mycia Poza tym płuczemy włosy i skalp - stężenie kwasu mlekowego jeszcze gwałtownie się zmniejsza. Kwas mlekowy to nie terminator, który przyczepi się do skóry i będzie kumulował
|
|
#1779 |
|
Rozeznanie
|
kwas mlekowy jest nawet w maskach do włosów, np. Loreal profesjonalny je ma
|
#1780 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1781 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
tak samo moze byc ze skladnikiem w tym plynie - kwasem mlekowym. oczywiscie ze jest skladnikiem potu jednak warto zauwazyc, ze pot w zaleznosci od czesci ciala jest wydzielany przez rozne gruczoly - apokrynowe, ekrynowe. na powierzchni skory narzadow plciowych wystepuja inne gruczoly potowe niz na skorze glowy. nie chce wprowadzac zadnego zametu czy teorii spiskowych jednak zalecam szczegolna ostroznosc i obserwacje ![]() moje wlosy juz wyschly i nawet na sucho sa bardzo tepe. moze to zasluja oleju z korzenia lopianu bo wczesniej tylko na skalp go stosowalam. trzeba poprobowac i zobaczyc jak to bedzie dalej
|
|
#1782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, pieni się mocno![]() Właśnie kończę kolejne maski i odżywki, więc czas kupić coś nowego . Może polecicie mi jakieś nowości ? Potrzebuję czegoś do spłukiwania
Edytowane przez LadyI Czas edycji: 2012-06-21 o 18:10 |
|
|
|
|
#1783 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do kwasu mlekowego nie siałabym paniki - przekopałam wczoraj swoją uczelnianą bazę czasopism medycznych pod kontem jego szkodliwości i nie znalazłam nic, co dawałoby podstawy, by sądzić, że przy stężeniu stosowanym w kosmetykach myjących może powodować wypadanie włosów (lub szkodzić im w inny sposób). Stosuje się go nawet w wysokich stężeniach w różnych chorobach skóry głowy. Z drugiej strony nie mogłam znaleźć konkretnych zalecanych stężeń. ![]() Czyli jak zawsze - wszystko trzeba stosować z głową i reagować, gdy dzieje się coś niedobrego. |
|
|
|
|
#1784 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie wczoraj był olej z nasion bawełny, ostatnio w ogóle ich nie olejuje...
|
#1785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1786 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Miała może któraś taki olej: http://allegro.pl/olej-z-orzechow-wl...06913603.html? Można nim olejować tak jak tymi z mazideł? Cena do mnie bardziej przemawia.
|
#1787 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie bez szału..
|
|
|
|
#1788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po dzieciecym szamponie z SCS mam wlosy idealne wrecz - gladkie, miekkie, blyszczace, niepoplatane, dluzej swieze. A po delikatnym Hippie sa srednie i przede wszystkim o wiele szybciej sie przetluszczaja. Hipp mało plącze. |
|
|
|
|
#1790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olej trzymam ostatnio 12 h i uważam, ze co włosy miały wziąć to wzięły i pół minuty szamponu na głowie nie zniweluje tego efektu Tym bardziej przy olejach wnikających ![]() Moje włosy nie lubią szamponów dziecięcych, nie mogę ich po nich okiełznać, plączą się strasznie, a po SLES są gładkie, nie nawyrywam ich przy czesaniu, mogę spokojnie myć co 2, czasem 3 dni. Włosy są dla mnie, a nie ja dla włosów, więc te pół minuty z detergentem muszą przecierpieć
|
|
|
|
|
#1791 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jaki to szampon SCS? Dasz link?
|
|
#1792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moooniek co twoje włosy lubią nowego?
|
|
#1793 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj miałam 8 godzin na włosach Vatike kokosową, później zmyłam szamponem BD i po tym odżywka Alterra z granatem na pół minutki, włosy dzisiaj są takie świeże, miękkie i błyszczące, ale czy odżywione? Nie wiem..
Do tego porobiły mi się lekkie fale ![]() Dodaję porównanie po 2 miesiącach pielęgnacji. Tak szczerze, zmieniło się coś w kondycji moich włosów? 1 zdjęcie- 2 miesiące temu 2 zdjęcia- dzisiaj
|
#1794 |
|
Raczkowanie
|
SCS to skrót od detergentu występującego w szamponach Alterry - Sodium Coco Sulfate
|
#1795 |
|
Zakorzenienie
|
Powtorze PW:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...o-kapieli.html ten Ale to Ci chyba niewiele da, bo z tego co wiem zostal juz wycofany z Rossmanna. Ja kupilam go jakis czas temu w ramach akcji cena na do widzenia. Zostal CHYBA tylko ten (wiekszy): https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...pflegebad.html tez ma SCS |
|
|
|
#1796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie napisałam, że zmyje wszystko, ale z całą pewnością zmyje więcej Nawet u dziewczyn stosujących pielęgnację całkiem bezsilikonową polecane jest mycie mocniejszym szamponem w razie potrzeby, bo olejem też włosy przejeść się mogą, ponoć nawet nadbudować - tego ostatniego nie sprawdziłam na sobie, bo często oczyszczam porządnie włosy Uroki niskiej porowatości![]() Twój skalp prawdopodobnie potrzebuje mocniejszego oczyszczenia i tyle, temu bryka
|
|
#1797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież jak używamy oleju wnikającego to, co miało wniknąć wniknęło. Przez jakiś czas używałam tylko olei schnących, one się nadbudowują na włosach, wiec nie wyobrażam sobie ich nie zmywać ![]() No i kilka godzin z olejem a minuta szamponu? |
|
|
|
|
#1798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście używam teraz tylko takich, bo resztę mam w domu.Z wnikającymi się zgadzam - ale nie każdym służą. Zmyje więcej, bo lepiej zemulguje (kurczę, lepszego słowa szukam po głowie, może znajdę xD). Nasze SLS, SLES, SCS są detergentami anionowymi - część niepolarna połączy się z tłuszczem, część polarna z wodą i oderwie tłuszcz od włosa. Detergenty amfoteryczne są słabsze właśnie przez brak stałego ładunku I jakiś tam minifilm zostanie, więksiejszy niż przy siarczanowych.Po zmyciu oleju mocnym szamponem ja(ale to moje subiektywne odczucie ) mam włosy "skrzypiące", po lekkim tak nie mam.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-06-22 o 13:39 |
|
|
|
|
#1799 |
|
Wtajemniczenie
|
pisalam wczesniej o myciu facelle. ostatnio mylam nim skalp. o dziwo jest bardzo swiezy! po BD musialabym juz glowe myc a tymczasem moja fryzura jest znosna.
aktualnie realizuje denka - olej kokosowy - sprzedawca sprzedal mi kit mowiac ze jest nierafinowany. w domu okazalo sie ze nie jest nierafinowany a ja zaplacilam za niego drozej niz za zimnotloczony - olej z korzenia lopianu + papryczka chili - powinno sie zuzyc w ciagu 3 miesiecy od otwarcia. u mnie on stoi i stoi.. dzisiaj bedzie calonocne olejowanie a jutro mycie glowy jeszcze nie wiem na ktory olej sie skusic
|
#1800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale dzięki za wyjaśnienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.

zwykle zajmuje mi to 5 minut a teraz stalam przed lustrem 15 

W skalp wtarłam Jantar