|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
nie dowiedzialam sie niestety dlaczego ten sposob jest lepszy niz jednostajne odciaganie piersi , ale moze odciągaj z obydwóch, wówczas będziesz miec w butli więcej, a przy okazji ta zdrowa pierś będzie produkować też więcej ,bo pobudzisz sobie w niej laktację i wyjdziesz na prostą z ilością mleka, bo nadmiar przecież odciągniesz i zachowasz. Ale wiesz.. ja tak tylko gdybam, nie jestem ekspertem... I Hania po tym karmieniu i kąpieli idzie ładnie spać ?? aaa.. zapomniałam, ona zawsze idzie ładnie spać, cofam pytanie Cytat:
ale na prawdę wydaje mi się taki zdezorientowany po tej kąpieli i jedzeniu ostatnio, tak jakby nie wiedzial ze ma isc spac, ma wielki pytajnik nad glowa : i co teraz mamo chcesz zebym zrobil, bo nie wiem wczesniej po prostu usypial przy piersi albo butli i jak go odkładalam to byly tzw. zwłoki. a teraz idzie spać w pełni świadomy, potrzebuje żeby mu pokazać, ze ma isc spać. dlatego pytałam..... |
||
|
|
|
#392 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Także chwal dziecko że tyle śpi.tutaj niektóre dziewczyny powinny jak to Gaabbi napisała na kolanach do Częstochowy maszerowac![]() Ja dzisiaj wstałam o 5,czasami wstajemy po 6 lub po 7 to już jest górna granica pobudki mojego synka.Co ja bym dała zęby pospac do 8 ![]() Też mielismy dzisiaj taką kupkę ![]() Cóż mogę rzec-cudny a buzkę ma śliczną Cytat:
![]() Byliśmy w Malborku,deszcz nas złapał Filipek poszedł z babcią na grilla do swojej koleżanki którą bardzo lubi także mamy dzisiaj troszkę luzu
|
||
|
|
|
#393 |
|
Zadomowienie
|
Orintujecie sie czy jest cos takiego jak suszarka do wlosow na baterie, taka bezprzewodowa???
|
|
|
|
#394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny wklejam link do mleka które od niedawna podaję Olkowi-jest rewelacyjne, problemy kupkowe zniknęły i ma bardzo dobre opinie https://wizaz.pl/najlepsze-dla-dziec...hp?produkt=331 ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Mamy karmiące piersią, żeby zmniejszyć problemy brzuszkowe Waszych dzieci dobrze jest pić koper włoski (taki do zaparzania w saszetkach) 4 szklanki dziennie. Dużo lepiej jest przyswajalny niż herbatki koperkowe podawane dzieciom
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-07-22 o 18:09 |
|
|
|
|
#395 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() słodki Cytat:
.... matko
|
||
|
|
|
#396 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O nie nie, tak kolorowo to nie ma Wtedy zazwyczaj uspakajam Ją cycem i idzie spać.Cytat:
Byliśmy dzisiaj u Rodziców P, bo Mama P zadzwoniła, żebyśmy przyjechali po ciasto. Wypróbowała nowy przepis na ciasto i faktycznie jest pyszne. Ciasto jest z orzechami i ananasem, a krem, którym jest przełożone, jest z almette Na prawdę pycha. Dostaliśmy wałówkę do domu: ciasto i sałatkę jarzynową Od dwóch naszych wizyt "pozwalam" Mamie P nosić Hanię. Nie chcę już spięć na tym punkcie, ale nadal średnio mi się to uśmiecha, Ciągle nikt mnie nie pyta, czy może wziąć Hanię na ręce, tylko po prostu mówi "daj mi ją" i już ręce ma pod Hanią. Po drugie tiutia do Hani bardzo Zwróciłam dzisiaj kilka razy uwagę, to powiedziała, że Hania przecież jeszcze nie rozumie Poza tym trzęsie tym moim dzieckiem. Mówię, że jeśli już, to niech kołysze, a nie trzęsie, ale po chwili jest to samo. Ciekawe, czy kiedyś mi przejdzie ta awersja. A ogólnie, to bardzo lubię P Mamę
|
||
|
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
napiszcie nazwy firm chust jakie sa w miare dobre <tkane>
no i na nich pisze, ze do 3 lat.... coraz mocniej mysle o chuscie choc juz maly jest ciezki, no ale ciagle chce na raczkachhhhh .... :/ )
|
#398 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakoś kiepsko nam dzisiaj idzie karmienie z butelki
Nawet ze smoczkiem calma ![]() Hania się krztusi i nie chce dalej pić. Nigdy się tak bardzo nie krztusiła, jak dzisiaj
|
|
|
|
#399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzisiaj w nocy pierwszy raz nam przespała 6 godzin!!!
|
|
|
|
|
#400 |
|
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny,
troche mnie nie było ale potrzebuję pomocy czy któraś z Was podaje maluchowi czopki glicerynowe? jezeli tak to w jakiej ilosci - cały czy pół?.
14.05.2012 Mikołaj Edytowane przez aaaggusia Czas edycji: 2012-07-22 o 21:59 |
|
|
|
#401 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie, wreszcie doczytałam.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
przydałaby się na wakacjach ![]() edit Zapomniałam napisać jak po chrzcinach Wszystko się udało. Mała w kościele spała, czasem otwierała oczka z minką jakby zaraz miała zacząć płakać, wtedy od razu zaczynałam ją kołysać, bo jakby włączyła alarm to masakra by była Catering się sprawdził. Przyjechali punktualnie, wszystko było bardzo dobre, jedyne zastrzeżenie miałam do pieczeni, bo były strasznie cienkie kawałki. Na to byłam zła.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-07-22 o 22:05 |
|||||
|
|
|
#402 |
|
Zakorzenienie
|
Wzruszamy dzisiaj w góry
trzymajcie kciuki! Wracamy pewnie za tydzień
|
|
#403 |
|
Zadomowienie
|
witam!!!
Cud!!! Wczorajsze wiązanie poskutkowało i Mała przespała całą noc!!! Wstala tylko o 3ej na karmienie i poszła dalej spać.Śpi do teraz, ale zaraz będę musiała ją budzić bo wychodzę na fitness. Jejku, ale sie cieszę, że ona tak szybko sie uczy!!! Jeśli chodzi o łatwy plan to też jestem zadowolona. Dzięki temu zakumałam dlaczego moje dziecko było tak marudne i tak dużo płakała. Ona po prostu potrzebuje snu co dwie godziny!!! Wcześniej spała tylko 3 razy dziennie i to raz po godzinie raz kilka godzin, a teraz mamy pieknny rytm: Mała wstaje, karmie ją, potem przewijam na przewijaku,bawie sie na macie, potem ja do niej dochodzę, potem hustawka albo idziemy na balkon i tak oto dzidzia robi się zmeczona i idzie spać na godzinke czy dwie i potem powtórka. Boże, jakie to wszystko proste. Dziecko w ogóle nie płacze!!! Mamnadzieję, że dzisiaj tez tak będzie. Suszarke potrzebuje bo wsadziłam Małą do wózka i po 20 minutach płacz, gdybym miała suszarke to wystarczyłoby ja włączyć na sekunde i poszłaby dalej spać. W domu tak robie. A tak to musiałam wracać do domu, a dołuje mnie juz to siedzenie w domu. znalazłam tylko taka zabawkę. Myślicie, że dawałaby ten odgłos suszarki? http://www.reklanet.pl/index.php?pro...t&prod_id=2022 Potrzebuje po prostu nie głośnego dźwięku suszarki. Puszczałam z youtube na iphonie, ale to nie to samo. |
|
|
|
#404 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale z Ciebie koleżanka-mnie to już nie zabierzesz Odpoczywaj sobie-czekamy na relacje.A jedziecie z Mackiem? Cytat:
Po dzisiejszej nocy idę na kolanach do Częstochowy Szymon zasnął o 20.20 i obudził się tylko po 3 zjadł i dalej w kimę,wstał może przed 7 i gadał do siebie a ja jeszcze poleżałam
|
||
|
|
|
#405 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Idziemy razem ![]() I dzień dobry tak w ogóle. Cytat:
może spróbuj na allegro poszukać?Małej zaczęła się robić ciemieniucha, czy któraś z Was ma do polecenia jakiś krem na to? Próbowałam smarować jej główkę oliwką, ale jakoś mi nie wychodzi to smarowanie przed kąpielą. Wolę krem. Zośka dzisiaj ładnie pospała, ja tak średnio, musiałam w nocy wstać i odciągnąć mleko, bo myślałam, że wybuchnę. Ale nie ma tego złego, robię zapasy na czarną godzinę
|
|||
|
|
|
#406 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć!!!
Weekend mieliśmy urodzinowy. w sobotę u wujka A. (z teściową jechaliśmy bo nie miałaby się jak tam dostać). Malwina zrobiła furorę wśród ciotek. nawet teściowa ją wzięła na spacer po wsi, jej siostra chciała się pochwalić kolezance. kilka godz siedzieliśmy na dworze. w drodze do domu wstapilismy po koszulę dla męża i prezent dla brata. wróciliśmy późno, malwina ostatecznie zasneła o połnocy - pospała do 6, jedzenie i jeszcze pospala do 9. w niedzielę obiad urodzinowy u rodziców. wrócilismy wcześniej by ją wykąpać. Ale mała chyba przez sobote nie chciała spać o 20. na szczęście po 21 zasnęła. obudziła sie dzisiaj przed 2. się rozpłakala. a smoczka nie było. był pod łóżeczkiem. po jedzeniu jeszcze pospała do 6. teraz śpi już prawie półtorej godz. jedziemy dzisiaj załatwić becikowe ![]() _agata udanego wypadu
|
|
|
|
#407 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#408 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Witam się ze śniadankiem i kawką inką. Czy Wy pijecie kawę? Często piszecie, że witacie się z kawą, ale nie wiem czy to mamy karmiące piersią. Ja wczoraj kawki prawdziwej się napiłam, bo miałam ciśnienie 80 na 50. Myslałam, że sie przewrócę. Jest coś na podwyższenie ciśnienia dla kobiet karmiących piersią ? oprócz teściowej oczywiście Mała w nocy dwa razy się obudziła. Jak zjadła o 21 to potem wstała o 2 ale zanim przyniosłam nakładki znowu spała, więc jej nie budziłam. Potem dopiero obudziła się na karmienie o 3:30. Cały czas mam w głowie słowa położnej że takie małe dziecko trzeba budzić na karmienie, i cały czas się zastanawiam czy ją budzić czy jednak dać jej spać. Bo w końcu jak będzie głodna to się obudzi. O 7rano już oczywiście oczy ja 5złotówki, koniec spania, chyba bolał ją brzuszek, a to moja wina bo wczoraj zjadłam trochę kapusty zapomniałam się Teraz śpi ale bardzo niespokojnie i dała mi zjeść śniadanie, co nie zdarza się często. Dziewczyny jak to jest z tym urlopem macierzyńskim? Jedna koleżanka, która rodziła rok temu mówi, że mialam wziąć ze szpitala karteczkę, że urodziłam, i dać ją szefowi i szef wszystko załatwia, że do Zusu iść nie trzeba. Inna która rodziła rok temu, nic nie mówi o karteczce, ale mówi, że trzeba jechać do Zusu żeby obliczyli do kiedy ma się macierzyński. Inna, która rodziła teraz w styczniu, mówi, że nie ma żadnych kartek ze szpitala, i że tylko szefowi daje się akt urodzenia dziecka, i on załatwia, i nie muszę nigdzie iść. Szczerze, to już zgłupiałam. Co ja mam robić, bo nie wiem. ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- W aptece widziałam taki krem chyba mama i ja albo mama i dziecko, jakoś tak.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#409 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
:hahah a:Ale na serio to ja z Filipem piłam kawe normalną tylko ze słaba i połozna mówiła ze mozna pic kawusie.Teraz pije ale ja nie karmię ale jak karmiłam to piłam na początku kawe Inke ale chwile i piłam normalną. Ja dostałam ta kartkę razem z wypisem ze szpitala ale jej nie dałam do pracy a oni sie nie upomnieli,dałam tylko akt urodzenia.Zadzwoń do pracy,do księgowej to się dowiesz z tak będziesz gdybac. |
|
|
|
|
#410 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#411 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#412 |
|
Zakorzenienie
|
ja w szpitalu dostałam zaświadczenie, że urodziłam dziecko, dnia tego i tego. była adnotacja ze do macierzyńskiego. dostarczałam to do pracy i oni mi już wszystko załatwiali
|
|
|
|
#413 |
|
Raczkowanie
|
Na stronie Smyka, bo ja "nieallegrowa" jestem. Chyba najtaniej była ta mata
![]() Moje dziecko wczoraj cały dzień spało. Pierwszy raz pojechaliśmy mpk, pół godziny autobusem, horror, ale mała jakoś przeżyła i nie wygląda na chorą szybkie zakupy w decathlonie, a potem kilkugodzinny piknik w parku. Kupiłam sobie latawiec, tż tłumaczyłam, że to dla KalinkiA potem jak mi dziecko o 19 padło, tak się obudziło dopiero o 4 zjadła i znów poszła w kimę do 9 nie poznaję swojego dziecka.Stokroteczko, myślę, że jak Ci dziecko ładnie przybiera, to nie ma sensu budzić na jedzenie. Ja nie budzę, bo wychodzę z założenia, że jak będzie głodna, to się sama upomni o jedzenie ja jeszcze trochę karmię i piję normalnie kawę, taką robioną w kafetierze, więc jest dość mocna, ale zwykle po kawce pomijam następne karmienie piersią i daję tylko butlę
|
|
|
|
#415 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ech lecę, bo mała o uwagę się dopomina
|
|
|
|
|
#416 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Noc była bardzo spokojna. Jak Hania pojadła po 22, tak wstała dopiero po 4 Byłam już dzisiaj na badaniu krwi i moczu. Czekam na wyniki. Lekarz chirurg naczyniowiec przyjmuje jutro od 15tej więc dzisiaj nic tam nie załatwiłam, ale jutro uderzam po wizycie u ginki. Napiszcie mi proszę, czy to normalne, że odkąd karmię Hanię na zmianę butla-pierś, to mamy mniej karmień w nocy Nigdy wcześniej Hania nie wytrzymała bez jedzenia 6h ![]() Cytat:
Przed wypisem przyszła do mnie położna i zapytała, czy potrzebuję zaświadczenie do macierzyńskiego. Powiedziałam, że tak i do wypisu dostałam taką karteczkę z informacją, że Hania urodziła się 3 czerwca itd. Później zaniosłam tę karteczkę, akt urodzenia Hani i pisemną prośbę o macierzyński do mojej szefowej, a ona zajęła się całą resztą. |
|
|
|
|
#417 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do macierzyńskiego to wyliczyć sobie możesz na necie - jest mnóstwo kalkulatorów do tego. Ja zanosiłam tylko akt urodzenia (a raczej mąż zanosił) i na tej podstawie mam podstawowe 20 tyg macierzyńskiego. Później będę musiała złożyć jeszcze wniosek o te dodatkowe 4 tyg.Cytat:
Cytat:
Tak w ogóle to dzień dobry słuchajcie nie wiem o co chodzi, ale od wczoraj znowu bolą mnie cyce
|
|
#418 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Od wczoraj odciągam mleko z mniejszą mocą W laktatorze można sobie ustawić siłę ssania i wcześniej ciągnęłam na full, a teraz na prawie minimum i jest o niebo lepiej. Mleka tyle samo, a piersi nie bolą |
|
|
|
|
#419 |
|
Zadomowienie
|
Clauuudik, daj tylko znać czy meil doszedł.
|
|
|
|
#420 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:01.

Nie mogę pozbawić siebie i Hani w ogóle karmienia, dlatego prawą piersią karmię normalnie
Nie wiem, jak ten system zastosować do jednej piersi. Czy robić po prostu przerwy w odciąganiu? 

Myślę, że której byś maty nie wybrała, to będzie dobrze
i przesypia pięknie nocki.

Filipek poszedł z babcią na grilla do swojej koleżanki którą bardzo lubi także mamy dzisiaj troszkę luzu

Nawet ze smoczkiem calma 

może spróbuj na allegro poszukać?