Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012 - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-22, 17:03   #391
_millena
Zadomowienie

Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Tylko ja odciągam z jednej piersi pokarm Nie mogę pozbawić siebie i Hani w ogóle karmienia, dlatego prawą piersią karmię normalnie Nie wiem, jak ten system zastosować do jednej piersi. Czy robić po prostu przerwy w odciąganiu?
Sposób z pieluchą wypróbuję, ale to kolejna rzecz, którą będzie trzeba przed odciąganiem wykonać. Najgorzej w nocy
A że Hania więcej z piersi uciągnie, to wiem W ogóle, ta pierś co odciągam mleko, to już mnie boli. Może faktycznie jakiś początek zastoju mi się robi
Nie poddaję się- walczę

Kiedyś karmiłam Hanię po kąpieli, a teraz karmię przed i jest o wiele lepiej. Hania nie jest głodna i dzięki temu świetnie znosi kąpiel i całą resztę. Po jedzonku czekamy jakieś 15, 20 minut i do wanienki Po kąpieli też czasami dostanie cycusia na uspokojenie, bo smoczka raczej nie lubi.

Ja jestem zadowolona z rainforest. Nie mam porównania, bo kick&play nie widziałam na żywo, ale też nad tą matą się zastanawiałam. Hania właśnie leży na macie i rozmawia z żabkami i ptaszkami Myślę, że której byś maty nie wybrała, to będzie dobrze
Kurcze wiesz co .. nie wiem nie dowiedzialam sie niestety dlaczego ten sposob jest lepszy niz jednostajne odciaganie piersi , ale moze odciągaj z obydwóch, wówczas będziesz miec w butli więcej, a przy okazji ta zdrowa pierś będzie produkować też więcej ,bo pobudzisz sobie w niej laktację i wyjdziesz na prostą z ilością mleka, bo nadmiar przecież odciągniesz i zachowasz. Ale wiesz.. ja tak tylko gdybam, nie jestem ekspertem...

I Hania po tym karmieniu i kąpieli idzie ładnie spać ??
aaa.. zapomniałam, ona zawsze idzie ładnie spać, cofam pytanie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Ja nie traktuję tej książki jak absolutnej wyroczni (np nie robiłam tego testu dziecka, jakoś nie chciałam go "metkować"). I Chociaż generalnie faktycznie ustalił się rytm jedzenie-aktywność-spanie, to wieczorem robimy tak jak Ty - jest kąpiel, potem cyc, a potem spanie. Antoś nie wygląda jakby miał coś pomieszane i przesypia pięknie nocki.
poza tym tak jak piszesz, karmienie tuż przed kąpielą też nie bardzo...
ja tez nie traktuje ksiązki jako wyroczni, ale zauwazylam ze chyba wlasnie moje dziecko głupieje powoli odkąd ustaliliśmy konkretną kolejność w ciagu dnia , a nagle wieczorem wszystko odwracamy. chociaz nie wiem, moze jestem nadwrażliwa, nie wiem czy takie małe szkraby moga glupieć z takiego powodu ale na prawdę wydaje mi się taki zdezorientowany po tej kąpieli i jedzeniu ostatnio, tak jakby nie wiedzial ze ma isc spac, ma wielki pytajnik nad glowa : i co teraz mamo chcesz zebym zrobil, bo nie wiem
wczesniej po prostu usypial przy piersi albo butli i jak go odkładalam to byly tzw. zwłoki. a teraz idzie spać w pełni świadomy, potrzebuje żeby mu pokazać, ze ma isc spać. dlatego pytałam.....

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 17:11   #392
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vivik Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Zapowiada się ładny dzień
Dzisiaj się nawet wyspałam, pobudkę miałam tradycyjnie przed 5. Zmieniłyśmy pieluchę, zjadłyśmy i poszłyśmy spać dalej do 8
Wczoraj spróbowaliśmy przesunąć godzinę kąpieli i zaśnięcia na późniejszą, żeby rano wstała później, ale Zosia się nie dała przestawić i mimo, że zasnęła 1,5 h później to wstała i tak o swojej porze. Więc zostaniemy przy kąpieli po 19.
Zamiast się cieszyc ze dziecko Ci bardzo ładnie śpi,bardzo bardzo ładnie to próbujesz coś zrobic co widac i tak nie skutkujeTakże chwal dziecko że tyle śpi.tutaj niektóre dziewczyny powinny jak to Gaabbi napisała na kolanach do Częstochowy maszerowac
Ja dzisiaj wstałam o 5,czasami wstajemy po 6 lub po 7 to już jest górna granica pobudki mojego synka.Co ja bym dała zęby pospac do 8
Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Cześć
Ale nam Antoś strzelił Kupichę rano... aż jajka pływały
Też mielismy dzisiaj taką kupkę
Cytat:
Napisane przez karozka Pokaż wiadomość

pokazujemy się
Cóż mogę rzec-cudny a buzkę ma śliczną
Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Wg ksiązki aktywność dziecka powinna trwać 3 godziny. W te 3godziny wchodzi karmienie, przebieranie i zabawa. Wasze dzieci wytrzymują te 3 godziny? Moja dzisiaj poległa po dwóch? A potem ile śpią? Z braku stałych godzin snu i ja i moja niunia trochę nerwowe jesteśmy bo niewiadomo jak ma wyglądać nasz wspólny czas. Czasami jest przebrana, nakarmiona, rozbawiona, nie śpiaca i płacze i nie wiem o co jej chodzi. Ze stałymi porami powinno być super, tylko jak to zrobic??? Dzisiaj powalczymy z tym planem. Trzymajcie kciuki.
To mój ma aktywnośc 2-2,5h czasami 1,5h i drzemki po 30minut

Byliśmy w Malborku,deszcz nas złapałFilipek poszedł z babcią na grilla do swojej koleżanki którą bardzo lubi także mamy dzisiaj troszkę luzu

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 17:45   #393
Ewunia_1984
Zadomowienie

Orintujecie sie czy jest cos takiego jak suszarka do wlosow na baterie, taka bezprzewodowa???
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 18:18   #394
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
Dzień dobry jestem i ja
póki co tylko "symbolicznie" ale spoko spoko ogarniemy się i będę częsciej

Dziś mamy tydzień
Buziaczki dla Wiktorka

Dziewczyny wklejam link do mleka które od niedawna podaję Olkowi-jest rewelacyjne, problemy kupkowe zniknęły i ma bardzo dobre opinie jakby któras chciała zmienić mleko to polecam

https://wizaz.pl/najlepsze-dla-dziec...hp?produkt=331

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Mamy karmiące piersią, żeby zmniejszyć problemy brzuszkowe Waszych dzieci dobrze jest pić koper włoski (taki do zaparzania w saszetkach) 4 szklanki dziennie. Dużo lepiej jest przyswajalny niż herbatki koperkowe podawane dzieciom

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Edytowane przez Dasti80
Czas edycji: 2012-07-22 o 18:09
Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 19:21   #395
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość
Ja jeśli nie odciągne w nocy, a zwykle tego nie robię, to rano z obu piersi odciągam min 300ml, ale w ciągu dnia już znacznie gorzej, czasem ledwo z obu piersi starczy na jedną porcję (150ml) Nie wiem od czego to zależy...
ja też po nocy mam "naładowaną" pierś ale prawą, a to co odciągałam to było pod wieczór, ciekawe ile rano bym odciągnęła

Cytat:
Napisane przez karozka Pokaż wiadomość

pokazujemy się
słodki

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
ja to samo, waham się między rainforest a tą kick&play. Z której jesteście zadowolone??
a tak... bo jest kick& discover i kick&play .... matko

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 19:50   #396
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
Kurcze wiesz co .. nie wiem nie dowiedzialam sie niestety dlaczego ten sposob jest lepszy niz jednostajne odciaganie piersi , ale moze odciągaj z obydwóch, wówczas będziesz miec w butli więcej, a przy okazji ta zdrowa pierś będzie produkować też więcej ,bo pobudzisz sobie w niej laktację i wyjdziesz na prostą z ilością mleka, bo nadmiar przecież odciągniesz i zachowasz. Ale wiesz.. ja tak tylko gdybam, nie jestem ekspertem...

I Hania po tym karmieniu i kąpieli idzie ładnie spać ??
aaa.. zapomniałam, ona zawsze idzie ładnie spać, cofam pytanie
Masz rację, tak też spróbuję robić
O nie nie, tak kolorowo to nie ma Hania faktycznie dużo śpi i raczej nie mamy problemu z Jej uspokojeniem, ale po kąpieli najczęściej włącza się mojej córci aktywność Wtedy zazwyczaj uspakajam Ją cycem i idzie spać.

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wklejam link do mleka które od niedawna podaję Olkowi-jest rewelacyjne, problemy kupkowe zniknęły i ma bardzo dobre opinie jakby któras chciała zmienić mleko to polecam

Ja to jestem. Wczoraj chwilę spędziłam przy półce z mlekami, poczytałam które na co i jakie mają składy i co, i co, i wybrałam właśnie to mleko, HIPP BIO Co prawda kupiłam mleko w razie W, ale jak coś, to mam świadomość, że wybrałam najlepsze.

Byliśmy dzisiaj u Rodziców P, bo Mama P zadzwoniła, żebyśmy przyjechali po ciasto. Wypróbowała nowy przepis na ciasto i faktycznie jest pyszne. Ciasto jest z orzechami i ananasem, a krem, którym jest przełożone, jest z almette Na prawdę pycha. Dostaliśmy wałówkę do domu: ciasto i sałatkę jarzynową A jeszcze mamy w domu sernik na zimno z jagodami, który robiłam wczoraj. Dzisiaj miałam w planach jagodzianki, ale odpuszczam.

Od dwóch naszych wizyt "pozwalam" Mamie P nosić Hanię. Nie chcę już spięć na tym punkcie, ale nadal średnio mi się to uśmiecha, Ciągle nikt mnie nie pyta, czy może wziąć Hanię na ręce, tylko po prostu mówi "daj mi ją" i już ręce ma pod Hanią. Po drugie tiutia do Hani bardzo Zwróciłam dzisiaj kilka razy uwagę, to powiedziała, że Hania przecież jeszcze nie rozumie Poza tym trzęsie tym moim dzieckiem. Mówię, że jeśli już, to niech kołysze, a nie trzęsie, ale po chwili jest to samo. Ciekawe, czy kiedyś mi przejdzie ta awersja. A ogólnie, to bardzo lubię P Mamę
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 20:13   #397
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

napiszcie nazwy firm chust jakie sa w miare dobre <tkane>
no i na nich pisze, ze do 3 lat....
coraz mocniej mysle o chuscie choc juz maly jest ciezki, no ale ciagle chce na raczkachhhhh .... :/ )
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 21:04   #398
Gaabbi
Wtajemniczenie

Jakoś kiepsko nam dzisiaj idzie karmienie z butelki Nawet ze smoczkiem calma
Hania się krztusi i nie chce dalej pić. Nigdy się tak bardzo nie krztusiła, jak dzisiaj
Stary 2012-07-22, 21:43   #399
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość

Mam jeszcze jedną zagwózdkę....
otóż w tej "cudownej" książce T.Hogg pisze , żeby stosować pewien schemat , tj : karmienie, aktywność , sen. Wówczas dziecko jest bardziej spokojne bo zapamietuje, ze coś następuje po czymś.
I ja tak robię przez cały dzień, ale np kąpiel u nas wygląda inaczej, odwrotnie. Najpierw go kąpiemy, potem się karmimy i dopiero potem śpimy. Zastanawialam się wczoraj czy mu nie robię mętlika w główce. Czasem go nakarmię przed kąpielą ale nigdy do syta, tylko tak , żeby był spokojniejszy troszkę, sama bym nie chciała się kąpać z pełnym żołądkiem, no i boję się , ze mu się uleje, albo zwymiotuje....
Jak to robić wg Was?
my robimy tak samo - w ciągu dnia jedzenie - aktywność - spanie - albo jeżeli Ola sobie życzy od razu spanie po jedzeniu, bo po prostu usypia, a wieczorem: kąpiel - karmienie i spanie

dzisiaj w nocy pierwszy raz nam przespała 6 godzin!!! potem obudziła się o 2 zjadła i dalej spała do 6, znowu zjadła i pospałyśmy do 9
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 21:57   #400
aaaggusia
Rozeznanie

cześć dziewczyny,
troche mnie nie było ale potrzebuję pomocy
czy któraś z Was podaje maluchowi czopki glicerynowe? jezeli tak to w jakiej ilosci - cały czy pół?.

mamusia najszczęśliwsza na świecie
14.05.2012 Mikołaj

Edytowane przez aaaggusia
Czas edycji: 2012-07-22 o 21:59
aaaggusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 22:01   #401
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Witajcie, wreszcie doczytałam.
Cytat:
Napisane przez inwytka Pokaż wiadomość
Ja właśnie czekam na tę matę. Ma przyjść wtorek/środa. Nie mogę się doczekać. Zwłaszcza, że WRESZCIE Kalina zaczęła się interesować zabawkami
Napisz proszę od kogo kupiłaś

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Ja mam klick & discover, ma 1 meldoyjke która gra non stop, 3 melodie krótsze jak sie uderzy o panel, 3 mozliwosc to jak nacisnie sie zwierzatka to są rózne odgłosy, smiech dziecka, jakies słowa i cos tam jeszcze Ogolnie mowiąc jestem zadowolona, moja Maja uwielbia zyrafke z tej maty.

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Witam,

Zauważyłam ze w koncu dotarłyście na odchowalnie. Nie wiem czy mnie ktoś pamięta ale pare razy napisałam u Was gdy byłam w ciąży.

Miałam rodzic w połowie maja 2012 a urodziłam w lutym. Czyli 3 miesiące za wcześnie. W 27 tc waga całe 700 gr.
Moja calineczka przeleżała wszpitalu prawie 3 m- ce i na początku maja zabraliśmy ja do domu.
Aktualnie waży 4,4 kg i ma 5 m-cy życia czyli 2 życia korygowanego.

Mleko odciagam juz 5 m-cy, mała nie je bezpośrednio z piersi nie nauczyła się. Najpierw była karmiona Sondą a potem butelka w szpitalu.

OgÓlnie mogę stwierdzić ze moje dziecko jest proste i łatwe w obsłudze. I gdyby nie ciagle wizyty u rożnych specjalistów to bym nie wiedziała ze mam drugie dziecko.

Pozdrawiam Was serdecznie i mam nadzieje ze będę tu zagladala.
Witaj ale maleństwa urodziłaś. W co takie kruszynki ubrać?

Cytat:
Cześć dziewczynki Alez jestem zadowolona z mojej Niunci przespała prawie całą noc, ale musiałyśmy powalczyć. Normalnie to ona wstaje wyspana po 2ej i zasypia znowu po2, 3 godzinach. Dzisiaj postaowiłam z tym powalczyć. Związałam rączki, wsadziłam smoka do buzi, strasznie wierzgala nogami to i nogi mocniej związałam, właczyłam suszarke i tak 40 minut walczyłyśmy żeby zasnęła. No i udalo się, cud!!! Trochę płaczu przy tym było, trochę brała na litość posyając mi uśmieszki, ale nie złamałam się i kazałam zasypiać bo jakbym się złamała to będę miała co noc pobudki o 2ej i do 4,5 na nogach. Mała zasnęła, potem pobudka o 5ej, ale właczyłam tylko suszarke i znowu zasnęła, potem o 6ej, ale tez wystarczyło wlączyć suszarke i tak udło nam sie pospać do7ej
Sadystka

Cytat:
Orintujecie sie czy jest cos takiego jak suszarka do wlosow na baterie, taka bezprzewodowa???
Nie wiem, ale ciekawe brzmi przydałaby się na wakacjach

edit
Zapomniałam napisać jak po chrzcinach
Wszystko się udało. Mała w kościele spała, czasem otwierała oczka z minką jakby zaraz miała zacząć płakać, wtedy od razu zaczynałam ją kołysać, bo jakby włączyła alarm to masakra by była
Catering się sprawdził. Przyjechali punktualnie, wszystko było bardzo dobre, jedyne zastrzeżenie miałam do pieczeni, bo były strasznie cienkie kawałki. Na to byłam zła.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"

Edytowane przez stokroteczka777
Czas edycji: 2012-07-22 o 22:05
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 05:20   #402
_agata
Zakorzenienie

Wzruszamy dzisiaj w góry trzymajcie kciuki! Wracamy pewnie za tydzień

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 06:19   #403
Ewunia_1984
Zadomowienie

witam!!!
Cud!!! Wczorajsze wiązanie poskutkowało i Mała przespała całą noc!!! Wstala tylko o 3ej na karmienie i poszła dalej spać.Śpi do teraz, ale zaraz będę musiała ją budzić bo wychodzę na fitness. Jejku, ale sie cieszę, że ona tak szybko sie uczy!!!
Jeśli chodzi o łatwy plan to też jestem zadowolona. Dzięki temu zakumałam dlaczego moje dziecko było tak marudne i tak dużo płakała. Ona po prostu potrzebuje snu co dwie godziny!!! Wcześniej spała tylko 3 razy dziennie i to raz po godzinie raz kilka godzin, a teraz mamy pieknny rytm: Mała wstaje, karmie ją, potem przewijam na przewijaku,bawie sie na macie, potem ja do niej dochodzę, potem hustawka albo idziemy na balkon i tak oto dzidzia robi się zmeczona i idzie spać na godzinke czy dwie i potem powtórka. Boże, jakie to wszystko proste. Dziecko w ogóle nie płacze!!! Mamnadzieję, że dzisiaj tez tak będzie.

Suszarke potrzebuje bo wsadziłam Małą do wózka i po 20 minutach płacz, gdybym miała suszarke to wystarczyłoby ja włączyć na sekunde i poszłaby dalej spać. W domu tak robie. A tak to musiałam wracać do domu, a dołuje mnie juz to siedzenie w domu.
znalazłam tylko taka zabawkę. Myślicie, że dawałaby ten odgłos suszarki? http://www.reklanet.pl/index.php?pro...t&prod_id=2022
Potrzebuje po prostu nie głośnego dźwięku suszarki. Puszczałam z youtube na iphonie, ale to nie to samo.
Stary 2012-07-23, 08:16   #404
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Buziaczki dla Wiktorka

Bardzo fajnie ze odnalazłaś swoje mleczko dla Olka
Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Wzruszamy dzisiaj w góry trzymajcie kciuki! Wracamy pewnie za tydzień
Ale z Ciebie koleżanka-mnie to już nie zabierzesz
Odpoczywaj sobie-czekamy na relacje.A jedziecie z Mackiem?
Cytat:
witam!!!
Cud!!! Wczorajsze wiązanie poskutkowało i Mała przespała całą noc!!! Wstala tylko o 3ej na karmienie i poszła dalej spać.Śpi do teraz, ale zaraz będę musiała ją budzić bo wychodzę na fitness. Jejku, ale sie cieszę, że ona tak szybko sie uczy!!!
Jeśli chodzi o łatwy plan to też jestem zadowolona. Dzięki temu zakumałam dlaczego moje dziecko było tak marudne i tak dużo płakała. Ona po prostu potrzebuje snu co dwie godziny!!! Wcześniej spała tylko 3 razy dziennie i to raz po godzinie raz kilka godzin, a teraz mamy pieknny rytm: Mała wstaje, karmie ją, potem przewijam na przewijaku,bawie sie na macie, potem ja do niej dochodzę, potem hustawka albo idziemy na balkon i tak oto dzidzia robi się zmeczona i idzie spać na godzinke czy dwie i potem powtórka. Boże, jakie to wszystko proste. Dziecko w ogóle nie płacze!!! Mamnadzieję, że dzisiaj tez tak będzie.

Suszarke potrzebuje bo wsadziłam Małą do wózka i po 20 minutach płacz, gdybym miała suszarke to wystarczyłoby ja włączyć na sekunde i poszłaby dalej spać. W domu tak robie. A tak to musiałam wracać do domu, a dołuje mnie juz to siedzenie w domu.
znalazłam tylko taka zabawkę. Myślicie, że dawałaby ten odgłos suszarki? http://www.reklanet.pl/index.php?pro...t&prod_id=2022
Potrzebuje po prostu nie głośnego dźwięku suszarki. Puszczałam z youtube na iphonie, ale to nie to samo.
Fajnie ze tak sobie radzisz,że odnalazłaś sposoby na córkę.Co do suszarki niestety nie pomogę.

Po dzisiejszej nocy idę na kolanach do CzęstochowySzymon zasnął o 20.20 i obudził się tylko po 3 zjadł i dalej w kimę,wstał może przed 7 i gadał do siebie a ja jeszcze poleżałam

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-07-23, 08:56   #405
vivik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Zamiast się cieszyc ze dziecko Ci bardzo ładnie śpi,bardzo bardzo ładnie to próbujesz coś zrobic co widac i tak nie skutkujeTakże chwal dziecko że tyle śpi.tutaj niektóre dziewczyny powinny jak to Gaabbi napisała na kolanach do Częstochowy maszerowac
Ja dzisiaj wstałam o 5,czasami wstajemy po 6 lub po 7 to już jest górna granica pobudki mojego synka.Co ja bym dała zęby pospac do 8
Cytat:
Po dzisiejszej nocy idę na kolanach do CzęstochowySzymon zasnął o 20.20 i obudził się tylko po 3 zjadł i dalej w kimę,wstał może przed 7 i gadał do siebie a ja jeszcze poleżałam
Widzisz, nie znasz dnia ani godziny
Idziemy razem
I dzień dobry tak w ogóle.

Cytat:
Nie mam pojęcia może spróbuj na allegro poszukać?

Małej zaczęła się robić ciemieniucha, czy któraś z Was ma do polecenia jakiś krem na to? Próbowałam smarować jej główkę oliwką, ale jakoś mi nie wychodzi to smarowanie przed kąpielą. Wolę krem.

Zośka dzisiaj ładnie pospała, ja tak średnio, musiałam w nocy wstać i odciągnąć mleko, bo myślałam, że wybuchnę. Ale nie ma tego złego, robię zapasy na czarną godzinę
vivik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 09:15   #406
niunia32
Zakorzenienie

Cześć!!!

Weekend mieliśmy urodzinowy.
w sobotę u wujka A. (z teściową jechaliśmy bo nie miałaby się jak tam dostać). Malwina zrobiła furorę wśród ciotek. nawet teściowa ją wzięła na spacer po wsi, jej siostra chciała się pochwalić kolezance. kilka godz siedzieliśmy na dworze.
w drodze do domu wstapilismy po koszulę dla męża i prezent dla brata.
wróciliśmy późno, malwina ostatecznie zasneła o połnocy - pospała do 6, jedzenie i jeszcze pospala do 9.

w niedzielę obiad urodzinowy u rodziców. wrócilismy wcześniej by ją wykąpać. Ale mała chyba przez sobote nie chciała spać o 20. na szczęście po 21 zasnęła.

obudziła sie dzisiaj przed 2. się rozpłakala. a smoczka nie było. był pod łóżeczkiem. po jedzeniu jeszcze pospała do 6.

teraz śpi już prawie półtorej godz.

jedziemy dzisiaj załatwić becikowe

_agata udanego wypadu

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 09:21   #407
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vivik Pokaż wiadomość

Małej zaczęła się robić ciemieniucha, czy któraś z Was ma do polecenia jakiś krem na to? Próbowałam smarować jej główkę oliwką, ale jakoś mi nie wychodzi to smarowanie przed kąpielą. Wolę krem.

Zośka dzisiaj ładnie pospała, ja tak średnio, musiałam w nocy wstać i odciągnąć mleko, bo myślałam, że wybuchnę. Ale nie ma tego złego, robię zapasy na czarną godzinę
ja zwalczyłam oliwka właśnie a kremu nie znam na ciemieniuchę.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-07-23, 09:24   #408
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Dzień dobry
Witam się ze śniadankiem i kawką inką.
Czy Wy pijecie kawę? Często piszecie, że witacie się z kawą, ale nie wiem czy to mamy karmiące piersią. Ja wczoraj kawki prawdziwej się napiłam, bo miałam ciśnienie 80 na 50. Myslałam, że sie przewrócę. Jest coś na podwyższenie ciśnienia dla kobiet karmiących piersią ? oprócz teściowej oczywiście
Mała w nocy dwa razy się obudziła. Jak zjadła o 21 to potem wstała o 2 ale zanim przyniosłam nakładki znowu spała, więc jej nie budziłam. Potem dopiero obudziła się na karmienie o 3:30. Cały czas mam w głowie słowa położnej że takie małe dziecko trzeba budzić na karmienie, i cały czas się zastanawiam czy ją budzić czy jednak dać jej spać. Bo w końcu jak będzie głodna to się obudzi.
O 7rano już oczywiście oczy ja 5złotówki, koniec spania, chyba bolał ją brzuszek, a to moja wina bo wczoraj zjadłam trochę kapusty zapomniałam się Teraz śpi ale bardzo niespokojnie i dała mi zjeść śniadanie, co nie zdarza się często.

Dziewczyny jak to jest z tym urlopem macierzyńskim?
Jedna koleżanka, która rodziła rok temu mówi, że mialam wziąć ze szpitala karteczkę, że urodziłam, i dać ją szefowi i szef wszystko załatwia, że do Zusu iść nie trzeba. Inna która rodziła rok temu, nic nie mówi o karteczce, ale mówi, że trzeba jechać do Zusu żeby obliczyli do kiedy ma się macierzyński. Inna, która rodziła teraz w styczniu, mówi, że nie ma żadnych kartek ze szpitala, i że tylko szefowi daje się akt urodzenia dziecka, i on załatwia, i nie muszę nigdzie iść. Szczerze, to już zgłupiałam. Co ja mam robić, bo nie wiem.

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:
ja zwalczyłam oliwka właśnie a kremu nie znam na ciemieniuchę.
W aptece widziałam taki krem chyba mama i ja albo mama i dziecko, jakoś tak.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2012-07-23, 09:31   #409
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Czy Wy pijecie kawę? Często piszecie, że witacie się z kawą, ale nie wiem czy to mamy karmiące piersią. Ja wczoraj kawki prawdziwej się napiłam, bo miałam ciśnienie 80 na 50. Myslałam, że sie przewrócę. Jest coś na podwyższenie ciśnienia dla kobiet karmiących piersią ? oprócz teściowej oczywiście
Mała w nocy dwa razy się obudziła. Jak zjadła o 21 to potem wstała o 2 ale zanim przyniosłam nakładki znowu spała, więc jej nie budziłam. Potem dopiero obudziła się na karmienie o 3:30. Cały czas mam w głowie słowa położnej że takie małe dziecko trzeba budzić na karmienie, i cały czas się zastanawiam czy ją budzić czy jednak dać jej spać. Bo w końcu jak będzie głodna to się obudzi.
O 7rano już oczywiście oczy ja 5złotówki, koniec spania, chyba bolał ją brzuszek, a to moja wina bo wczoraj zjadłam trochę kapusty zapomniałam się Teraz śpi ale bardzo niespokojnie i dała mi zjeść śniadanie, co nie zdarza się często.

Jedna koleżanka, która rodziła rok temu mówi, że mialam wziąć ze szpitala karteczkę, że urodziłam, i dać ją szefowi i szef wszystko załatwia, że do Zusu iść nie trzeba. Inna która rodziła rok temu, nic nie mówi o karteczce, ale mówi, że trzeba jechać do Zusu żeby obliczyli do kiedy ma się macierzyński. Inna, która rodziła teraz w styczniu, mówi, że nie ma żadnych kartek ze szpitala, i że tylko szefowi daje się akt urodzenia dziecka, i on załatwia, i nie muszę nigdzie iść. Szczerze, to już zgłupiałam. Co ja mam robić, bo nie wiem.

Sposób na poniesienie cisnienia juz masz-teściowa oczywiście:hahah a:
Ale na serio to ja z Filipem piłam kawe normalną tylko ze słaba i połozna mówiła ze mozna pic kawusie.Teraz pije ale ja nie karmię ale jak karmiłam to piłam na początku kawe Inke ale chwile i piłam normalną.
Ja dostałam ta kartkę razem z wypisem ze szpitala ale jej nie dałam do pracy a oni sie nie upomnieli,dałam tylko akt urodzenia.Zadzwoń do pracy,do księgowej to się dowiesz z tak będziesz gdybac.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-07-23, 09:40   #410
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Sposób na poniesienie cisnienia juz masz-teściowa oczywiście:hahah a:
Ale na serio to ja z Filipem piłam kawe normalną tylko ze słaba i połozna mówiła ze mozna pic kawusie.Teraz pije ale ja nie karmię ale jak karmiłam to piłam na początku kawe Inke ale chwile i piłam normalną.
Ja dostałam ta kartkę razem z wypisem ze szpitala ale jej nie dałam do pracy a oni sie nie upomnieli,dałam tylko akt urodzenia.Zadzwoń do pracy,do księgowej to się dowiesz z tak będziesz gdybac.
Księgowa Ci wyliczała długość macierzyńskiego?

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-07-23, 09:42   #411
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Księgowa Ci wyliczała długość macierzyńskiego?
ale napisalam u mnie w firmie jest osoba od spraw personalnych.Ale ja jestem od lipca w zusie więc inaczej.Pracodawca powinien ci wszystko załatwic.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-07-23, 09:46   #412
niunia32
Zakorzenienie

ja w szpitalu dostałam zaświadczenie, że urodziłam dziecko, dnia tego i tego. była adnotacja ze do macierzyńskiego. dostarczałam to do pracy i oni mi już wszystko załatwiali

Malinka

Haniusia
Stary 2012-07-23, 09:54   #413
inwytka
Raczkowanie

Cytat:
Na stronie Smyka, bo ja "nieallegrowa" jestem. Chyba najtaniej była ta mata

Moje dziecko wczoraj cały dzień spało. Pierwszy raz pojechaliśmy mpk, pół godziny autobusem, horror, ale mała jakoś przeżyła i nie wygląda na chorą szybkie zakupy w decathlonie, a potem kilkugodzinny piknik w parku. Kupiłam sobie latawiec, tż tłumaczyłam, że to dla Kalinki

A potem jak mi dziecko o 19 padło, tak się obudziło dopiero o 4 zjadła i znów poszła w kimę do 9 nie poznaję swojego dziecka.

Stokroteczko, myślę, że jak Ci dziecko ładnie przybiera, to nie ma sensu budzić na jedzenie. Ja nie budzę, bo wychodzę z założenia, że jak będzie głodna, to się sama upomni o jedzenie nie wiem ile waży, ale w 6tyg od wagi urodzeniowej przybrała ponad 1,5kg, więc bardzo dobrze przybierała ja jeszcze trochę karmię i piję normalnie kawę, taką robioną w kafetierze, więc jest dość mocna, ale zwykle po kawce pomijam następne karmienie piersią i daję tylko butlę

Zuzka
inwytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 09:57   #414
niunia32
Zakorzenienie

dzieczyny, czy do becikowe się oddaje akt urodzenia czy on tylko do wglądu jest?

Malinka

Haniusia
Stary 2012-07-23, 10:00   #415
inwytka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
dzieczyny, czy do becikowe się oddaje akt urodzenia czy on tylko do wglądu jest?
ja zaniosłam, a kobitka w mopsie sobie tylko odkserowała.
Ech lecę, bo mała o uwagę się dopomina może jakiś masażyk jej zrobię

Zuzka
inwytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 10:07   #416
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Noc była bardzo spokojna. Jak Hania pojadła po 22, tak wstała dopiero po 4 Później po 7 i teraz znowu śpi.
Byłam już dzisiaj na badaniu krwi i moczu. Czekam na wyniki. Lekarz chirurg naczyniowiec przyjmuje jutro od 15tej więc dzisiaj nic tam nie załatwiłam, ale jutro uderzam po wizycie u ginki.

Napiszcie mi proszę, czy to normalne, że odkąd karmię Hanię na zmianę butla-pierś, to mamy mniej karmień w nocy Nigdy wcześniej Hania nie wytrzymała bez jedzenia 6h Myślicie, że może to być zwiastun czegoś złego, czy raczej powinnam się cieszyć, że Dziecko zaczyna mi więcej godzin przesypiać ciurkiem w nocy

Cytat:

U mnie było tak.
Przed wypisem przyszła do mnie położna i zapytała, czy potrzebuję zaświadczenie do macierzyńskiego. Powiedziałam, że tak i do wypisu dostałam taką karteczkę z informacją, że Hania urodziła się 3 czerwca itd.
Później zaniosłam tę karteczkę, akt urodzenia Hani i pisemną prośbę o macierzyński do mojej szefowej, a ona zajęła się całą resztą.
Stary 2012-07-23, 10:18   #417
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Dzień dobry

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Ja tylko inkę piję, wolę nie fundować małemu ekstra dawki kofeiny - jest wystarczająco żywotny. Na karmienie też bym nie budziła i nie budziłam, ale u mojej bestii nie przeoczysz jak głodny a co do macierzyńskiego to wyliczyć sobie możesz na necie - jest mnóstwo kalkulatorów do tego. Ja zanosiłam tylko akt urodzenia (a raczej mąż zanosił) i na tej podstawie mam podstawowe 20 tyg macierzyńskiego. Później będę musiała złożyć jeszcze wniosek o te dodatkowe 4 tyg.
Cytat:
Mi też robili xero.
Cytat:
Dzień dobry.

Noc była bardzo spokojna. Jak Hania pojadła po 22, tak wstała dopiero po 4 Później po 7 i teraz znowu śpi.
Byłam już dzisiaj na badaniu krwi i moczu. Czekam na wyniki. Lekarz chirurg naczyniowiec przyjmuje jutro od 15tej więc dzisiaj nic tam nie załatwiłam, ale jutro uderzam po wizycie u ginki.

Napiszcie mi proszę, czy to normalne, że odkąd karmię Hanię na zmianę butla-pierś, to mamy mniej karmień w nocy Nigdy wcześniej Hania nie wytrzymała bez jedzenia 6h Myślicie, że może to być zwiastun czegoś złego, czy raczej powinnam się cieszyć, że Dziecko zaczyna mi więcej godzin przesypiać ciurkiem w nocy
Ja bym się cieszyła, ale to ja Mam nadzieję, że wyniki będą ok. A jak krew? Pojawiła się jeszcze??

Tak w ogóle to dzień dobry słuchajcie nie wiem o co chodzi, ale od wczoraj znowu bolą mnie cyce jakbym miała nawał albo co... Nie wiem, czy Filip mi nie ściąga całej piersi, bo są twarde i wielkie... No masakra, a miało się przecież unormować

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 10:24   #418
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Ja bym się cieszyła, ale to ja Mam nadzieję, że wyniki będą ok. A jak krew? Pojawiła się jeszcze??
od tamtej pory krew się już nie pojawiła...tfu tfu tfu.
Od wczoraj odciągam mleko z mniejszą mocą W laktatorze można sobie ustawić siłę ssania i wcześniej ciągnęłam na full, a teraz na prawie minimum i jest o niebo lepiej. Mleka tyle samo, a piersi nie bolą
Stary 2012-07-23, 10:25   #419
Ewunia_1984
Zadomowienie

Clauuudik, daj tylko znać czy meil doszedł.
Stary 2012-07-23, 10:27   #420
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Dzień dobry

Firma Ci wszystko powinna załatwić i tak jak wcześniej Ci pisałam w każdym zusie jest dział zasiłków i tam można się odwiedzieć wszystkiego od pani, kiedy dostaniesz macierzyński i czy w ogóle wpłynął wniosek od pracodawcy.

Cytat:
Ksero i oryginał do wglądu. Załączniki są wymienione we wniosku.

Cytat:
Dzień dobry.

U mnie było tak.
Przed wypisem przyszła do mnie położna i zapytała, czy potrzebuję zaświadczenie do macierzyńskiego. Powiedziałam, że tak i do wypisu dostałam taką karteczkę z informacją, że Hania urodziła się 3 czerwca itd.
Później zaniosłam tę karteczkę, akt urodzenia Hani i pisemną prośbę o macierzyński do mojej szefowej, a ona zajęła się całą resztą.
Miki na butli jest wieczorami i wygląda to tak zjada ok. 100ml o 20.00 kolejną 100ml o 1.00 i nie je do ok. 6.30 -7.30., więc chyba ok.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości