Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-31, 11:32   #2701
anna99302
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
taaak ja mam ból w miednicy, biordrach i spojeniu łonowych. szczególnie pierwszych kilka kroków od wstania z łóżka...

A z ciekawostek mój ordynator twierdzi, że mój właściwy termin porodu to 20.08 bo tak mu wychodzi z OM. Ogólnie nie zwraca w ogóle uwgi na USG...mimo, że zawsze Franiuś nawet na późniejszych USG wskazywał 17.08.

Edytowane przez anna99302
Czas edycji: 2012-07-31 o 11:35
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 11:34   #2702
chmielinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Czesc. my wciąż w dwupaku. wlasnie siedze w mieszkaniu w tym bałaganie po przeprowadzce i pilnuje dwoch ekip remontowych ze szpitala wyszłam wczoraj ale nie miałam neta. probowałam pisac z telefonu i nie wiem czy mi sie wysłało. ogólnie caly czas lekko plamię i mam malutkie skurczyki, ale pan ordynator wolał mnie wypuscic jak juz wszystko uporzadkuje w mieszkanku to może się rozhulac na dobre
to widzę że wyciszyli Ci akcję tak jak mi, z tym ze ja tabsy odstawiam w teraz w czwartek

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 11:34   #2703
mrowka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość

Słuchamy sobie z Patrysiem RMF Muzyka Klasyczna - nigdy bym nie pomyślała,że będę tego słuchała .
Ja bardzo lubiłam słuchać RMF Classic przed ciążą, lubię w ciąży i mam nadzieję, że jak się Mały urodzi to dalej będziemy lubić tego słuchać

01.02.2011 inż
mrowka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 11:36   #2704
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
No własnie kurcze, nastraszyli mnie ale lekami zbili mi calą akcję..więc teraz zobaczymy...mam trochę porządkowania w domu więc może to coś da przynajmniej wszystko będzie uporządkowane w mieszkanku po mojemu mąż właśnie skręca mebelki frankowskiego a bluźni przy tym jak szewc haha przysłali nam bez instrukcji ...
Myślisz, że czytałby instrukcję? Ja nie znam faceta, który by to robił Ale może masz wyjątek w domu. Mój zawsze jak mu mówię żeby instrukcję przeczytał odpowiada, że to przeżytek. Tak jakby to był wstyd czytać instrukcję i postępować zgodnie z nią...

Mnie to też denerwuje - najpierw mówili, że zaraz urodzę, dali lekarstwa i twierdzili, że jak odstawię to szybko pójdzie... A teraz mi lekarz mówi, że jeszcze trochę się pobujam z brzuszkiem. Mogliby się zdecydować

Cytat:
Treść usunięta
Babcie to jest osobna historia

Ja jak wstaję to mnie boli miednica. Ale po nocy zawsze jestem taka zdrętwiała, że się z boku na bok nie mogę odwrócić.

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 11:51   #2705
chce_byc_mama
Zakorzenienie

no my juz na nogach :P
kurcze wiecie co jak budze sie w nocy i karmie mala to nie jestem tak zmeczona jak np wstaje o 7-8 rano, masakra...
Mala na razie nie wymiotuje wczoraj rano byl ostatni raz polozna polecila mi zrobic jej cos w rodzaju klina pod plecki zeby byla troszke wyzej bo jej ta klapka przy przelyku mogla nie domykac jak sie za mocno naje i dlatego zwymiotowala..
a rano takie pierdy walila ze sie ze starym niezle usmialismy
kupsztale tez wali na zolto
czyli chyba moja dieta jej nie szkodzi.

Pisalyscie o zostawianiu maluszka, my mamy w sypialni lozeczko a w salonie koszyk i za dnia ona spi w tym koszuku a w nocy w lozeczku swoim, na szczescie nie mam z tym problemu bo w nocy je mi bardzo ladnie i budzi sie co 3 godz jak juz sie opije jak dzik to zasypia i odkladam ja do lozeczka i spi do nastepnego karmienia
a w ciagu dnia w koszyku tez spi albo jak nie spi to sobie lezy i sie rozglada, ale nie zerkam na nia caly czas

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 11:59   #2706
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mrowka88 Pokaż wiadomość
Ja bardzo lubiłam słuchać RMF Classic przed ciążą, lubię w ciąży i mam nadzieję, że jak się Mały urodzi to dalej będziemy lubić tego słuchać
A ja nigdy nie słuchałam muzyki klasycznej. Ale moje dziecko jest nią zafascynowane. Jak włączyłam sobie Shakire to nie chciał słuchać,ale przy to Beethoven-ie zasypia

Cytat:
Treść usunięta
Śliczna sukienka
O widzisz dzięki,że mi przypomniałaś o meczyku.

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:05   #2707
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Tak jak pisalam, moj ulewal dlugo, niby to nic zlego wiem ze przy piersi tez byl jakis sposob, chyba przed jedzeniem sie dawalo na lyzeczce jeden preparat zmieszany z woda, juz nie pamietam, w kazdym razie u nas minimalnie takie zageszczanie pomagalo, a duzo nie sypalam, bo nie chcial takiej kaszki pic, wolal plynne...
Wiem jak to meczy, nic milego ogladac jak dziecku sie ciagle ulewa... Pociesza tylko mysl, w koncu przejdzie (wczesniej lub pozniej).
I jasne, walcz o karmienie piersia, nawet jesli dziecko ulewa nikt Ci nie da gwarancji, ze na MM mu przejdzie, nawet zageszczonym (bo moze jak moj - protestowac i nie pic gestego).
Bedzie dobrze
Ja nawet nie chcę myśleć o mm. Moja mama karmiła mnie, brata i siostrę mm właśnie dlatego, że nie chciało jej się walczyć o pokarm... Ja mam na to czas i chęci, więc myślę że warto powalczyć

Chciałabym karmić tak pół roku do roku czasu góra. Mówiłam o tym wczoraj TŻ przy jego mamie, a ona do mnie że co ja sobie myślę, mam karmić dziecko cyckiem póki będzie chciało... Mówię jej, że to obleśne i dziecko może poharatać sutki zębami, to ona do mnie że życia nie znam i ona karmiła cycem mojego TŻ do... 3 lat i 3 miesięcy
Cytat:
Slodko

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
hihi słodziak

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość

Nie zeszła. Słyszałam, ze nawet pół roku może się utrzymywać
To mnie pocieszyłaś
Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Chyba nogi bo ja wiedzę dwie - dużą i małą
Chłopaki lubią spać razem
Cytat:
Czesc. my wciąż w dwupaku. wlasnie siedze w mieszkaniu w tym bałaganie po przeprowadzce i pilnuje dwoch ekip remontowych ze szpitala wyszłam wczoraj ale nie miałam neta. probowałam pisac z telefonu i nie wiem czy mi sie wysłało. ogólnie caly czas lekko plamię i mam malutkie skurczyki, ale pan ordynator wolał mnie wypuscic jak juz wszystko uporzadkuje w mieszkanku to może się rozhulac na dobre
Super, że już w domku i z brzuszkiem
Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
dziś na 15 mam wizytę-najpierw KTG, potem badanie-liczę na jakieś rozwarcie, albo chociaż skrócenie szyjki:pros i:zobaczymy....

Soleilka ale ten Twój Fabik słodki
żeby Ci wody na fotelu odeszły

dziękuję

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:05   #2708
Malwina_a
Rozeznanie

U mnie dalej cisza, żadnych skurczyjutro ide do szpitala na ktg, ciekawa jestem czy mi zrobią
Byłam u fryzjera z rana, mówię, żeby tak mi podcieła włosy żebym je spieła, to mi tak wycieniowała, że nie mam szans złapać tych z przodu

Lipcówki śpieszcie się bo za chwilę będziecie sierpniówkami
Malwina_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:12   #2709
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ja nawet nie chcę myśleć o mm. Moja mama karmiła mnie, brata i siostrę mm właśnie dlatego, że nie chciało jej się walczyć o pokarm... Ja mam na to czas i chęci, więc myślę że warto powalczyć

Chciałabym karmić tak pół roku do roku czasu góra. Mówiłam o tym wczoraj TŻ przy jego mamie, a ona do mnie że co ja sobie myślę, mam karmić dziecko cyckiem póki będzie chciało... Mówię jej, że to obleśne i dziecko może poharatać sutki zębami, to ona do mnie że życia nie znam i ona karmiła cycem mojego TŻ do... 3 lat i 3 miesięcy
O matko!!! 3 lata? Nie, zdecydowanie nie!! Ja chciałabym, i mam nadzieję, że się uda, karmić tak przed 6-8 miesięcy. Wiem, że jak wrócę do pracy to będzie trudno, ale kupiłam na tę okazję laktator Jak dla mnie to jak dzieciak już jest taki świadomy to już przegięcie żeby karmić. Nie chcę żeby mi młody podbiegał do cyca i darł się, ze chce jeść.

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
U mnie dalej cisza, żadnych skurczyjutro ide do szpitala na ktg, ciekawa jestem czy mi zrobią
Byłam u fryzjera z rana, mówię, żeby tak mi podcieła włosy żebym je spieła, to mi tak wycieniowała, że nie mam szans złapać tych z przodu

Lipcówki śpieszcie się bo za chwilę będziecie sierpniówkami
żeby się coś drgnęło Chociaż do terminu jeszcze parę dni masz
Mnie też tak wycięła fryzjerka Ale teraz jestem zadowolona bo nie prędko będę musiała iść coś z tym zrobić
Przychylam się do apelu do lipcówek

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:15   #2710
Paulaaa23
Rozeznanie

Cytat:
9 lat temu było wesele mojego brata. Całe przygotowania, wszyscy pomagali. Jednym z bardziej aktywnych był kuzyn mojej bratowej, który strasznie się wymądrzał. Brat mojej mamy strasznie tego nie lubił więc mówi do niego - Paweł, jedź jeszcze po mięso. Zamówione jest 10kg skrzydełek cielęcych. Są zapłacone, tylko odebrać. I koleś pojechał... Opowiadał, że jak zajechał i powiedział, że on po skrzydełka cielęce, które są do odebrania to pani ekspedientka popłakała się ze śmiechu i udało jej się tylko zapytać czy widział kiedyś latające cielęta
prawie się posikałam

Cytat:
Które Waszym zdaniem ładniejsze?
http://allegro.pl/zaproszenia-na-chr...520986655.html ZCh 1

czy

http://allegro.pl/zaproszenia-na-chr...511688095.html
kolor: lawenda, kokardka: ecru
dla mnie te pierwsze

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Norniczka:
"Ja niestety jeszcze nie urodziłam. W piątek miałam drugi raz ten cewnik założony, w ogóle rozwarcia mi nie zrobił. W sobotę i dzisiaj nic nie robili, żeby poród wywołać. Sprzeczają się ze mną co do terminu porodu, że może źle obliczony. Już nie mam siły im tłumaczyć. Jutro pokażę im zdjęcie z USG z monitoringu z pieczątką, kiedy miałam owulację, a jak dalej mnie będą trzymać, to chyba się wypiszę na własne żądanie i pojadę do Rzeszowa do prwatnej kliniki. Pozdrów Dziewczyny. Buźka"
biedna.. ciekawe co teraz u niej??

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
a skoro nie mogę się pochwalić Dzieciaczkiem, to chociaż pochwalę się tym co dla Niej wyszykowaliśmy, bo już wszystko gotowe
oto Lilutkowy Kącik:
cudnie

Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
Postaram się napisać więcej jutro i może wrzucić jakieś zdjęcia, a póki co poprawię Wam humor rewelacjami od położnej środowiskowej, która nas odwiedziła. Oboje z mężem prawie umarliśmy w trakcie jej wizyty i na koniec byłam w stanie tylko kiwać głową i mówić "uhm", żeby nie wybuchnąć śmiechem.

Zwracała się tylko do mnie, nawet jak poszłam do drugiego pokoju nakarmić małą, a ona miała z mężem wypełnić papiery -- uparcie go ignorowała, jakby obok niej stało powietrze.

Najweselsze jednak są jej teorie, i tak:
- widząc małą śpiącą spokojnie i otuloną szczelnie otulaczkiem zdiagnozowała u niej, kolejno, dysplazję bioder, potówki, łuszczącą się skórę na rękach i nogach wymagającą oliwkowania i potencjalną ciemieniuchę, jeśli nie będziemy jej dokładnie oliwkować głowy i szczotkować Aha, i jeszcze przepuklinę po odpadnięciu pępka, bo pępowina była jej zdaniem duża.
- na dysplazję nakazała, oczywiście, "szeroko pieluchować" i za 8 tygodni powtórzyć USG bioder, bo na pewno pomoże (nieważne, że pierwsze USG wykazało wynik prawidłowy)
- po rozwinięciu małej i zobaczeniu jej odnotowała w końcu, że ani nic jej się nie łuszczy, ani nie ma potówek i innych wysypek, ale oczywiście mogłaby mieć, więc oliwkować, koniecznie, codziennie, i wietrzyć. No i szczotkować, wiadomo!
- pępek kazała nam przemywać spirytusem Pomijam już to, że pępek małej w szpitalu oglądało z 15 osób i zagrożenia przepukliną nie widziało, ona tymczasem dostrzegła je rentgenem przez pieluchę.
- flanela (100% bawełny) jej zdaniem nie oddycha (no tak, potówki!)
- próbowała nas namawiać na szczepionki skojarzone i dodatkowe (wiadomo, kasa dla przychodni), przy czym zachęcała nas w dziwny sposób, mówiąc np. że można oszczędzić i wziąć dwie dawki z trzech i też będzie dobrze
- okropnie groźnym głosem powiedziała do mnie: "o diecie karmiących pani słyszała?!" i pouczyła, że mam zacząć od jedzenia prawie niczego i stopniowo wprowadzać nowości.
- dziecko ubrane w body z krókim rękawem i otulone flanelowym otulaczkiem (...przecież flanela nie oddycha!) uznała za ubrane zbyt grubo. Przegrzewamy je strasznie i tyle.
- nie zważyła małej i nie wyglądała na zainteresowaną tą kwestią

Aha, na koniec zapowiedziała się na kolejne wizyty i dodała, że mam się nie bać, bo na pewno mnie nie zostawi.

No, teraz to się autentycznie boję, tyle że odwrotnie. Tego, że mnie nie zostawi!

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
No i z nowości - opadł mi brzuch, mam niżej pępek o jakieś 5 cm.
nie chcę cię dołować, bo każdy ma inaczej, ale mi opadł dwa tygodnie temu, a nawet już chyba dłużej i nic

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Cześć,

Powiem Wam, że się nawet wyspałam. Nocne wstawanie na siku mnie nie rozbudziło, więc jest ok . Wiem, że u Was tez tak jest, że sikanie trzeba "wyciskać", więc to jest norma na końcówce ciąży, ale czy kupa też jest u Was bolesna? Cholera, codziennie się załatwiam na 2 i za każdym razem czuje ucisk i jak już pójdzie to tępy ból a potem dopiero ulgę... Tak już mam od paru dni, ale z dnia na dzień boli coraz bardziej ...
ja też tak mam

Paulaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:17   #2711
houserka
Rozeznanie

hej,
mam pytanie do wszystkich mamuś: Wasze dzieciaczki też patrzą do góry, mimo, że nikt tam nie stoi i nic nie przykuwa jego uwagi?
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:19   #2712
nel_a
Zakorzenienie

Soleilka mnie się te drugie zaproszenia bardziej podobają

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:21   #2713
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

Aguś,pewnie przy takich maluszkach jak Lusia bardziej uważają na takie spadki?
ale oni tam w przychodni chyba nawet nie wiedzieli, że Luśka to wcześniaczek, chyba że małż im powiedział
No nic, odbierzemy wyniki i skonsultuję to w czwartek z pediatrą, bo akurat na szczepienie idę

a w ogóle jak byliśmy na tym pobieraniu to jakaś masakra, dobrze że mnie przy tym nie było bo ja byłam u gina a z małą mąż poszedł. 20 minut się męczyli, żeby jej krew pobrać, najpierw wbili się w jedną rękę, ale krew nie chciała lecieć, to wbili się w drugą i to samo. W końcu wbili się w palca i po kropelce zlewali krew do fiolki, a że mieli napełnić dwie fiolki, to dwa palce jej pokłuli. Jak mąż z nią wyszedł i zobaczyłam jej ręce całe w plastrach to aż się przeraziłam. Ale Luśka była dzielna i jak jej z palca tą krew zlewali to ona poszła sobie spać

Cytat:
Treść usunięta
fajna

Karolka za wizytę

Co do ulewania - mamy ten sam problem i uniesienie materaca nic nie dało. Położna stwierdziła, że taki jej urok i póki co jest to normalne i jeśli tylko mała będzie prawidłowo przybierała na wadze to mamy się tym nie przejmować.
Chociaż od jakiegoś czasu ulewa się jej jakby mniej. Wczoraj tylko mieliśmy problem, bo dwa razy zwymiotowała, ale to dosłownie był rzyg na pół pokoju. Tylko ja wiem przez co, aż się potem w głowę puknęłam z własnej głupoty. Czyściłam jej język, bo przy jej skłonnościach do pleśniawki wolę dbać bardziej o higienę jamy ustnej i za głęboko palec włożyłam, bo za każdym razem te wymioty były właśnie chwilę po czyszczeniu języka

Houserka tak, moja też tak patrzy

A dzisiaj raz się na mnie popatrzyła i... strzeliła mi mega uśmiech Nie wiem, czy to już było świadome czy jeszcze nie (chyba jeszcze nie), ale i tak mega rozczulające

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-07-31 o 12:23
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:22   #2714
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:

Padlam
Nie wyobrazam sobie karmienia 3-letniego dziecka

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:29   #2715
Paulaaa23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość

zaczęliśmy dziś 36 tydzień czyli 9 miesiąc
gratki

IgaTg gratulacje

Gratuluję wszystkich udanych wizyt i trzymam kciuki za kolejne

Ciekawe jak tam Norniczka...

U mnie na poród dzisiaj się już nie zanosi, tak więc melduję, że zostaję sierpniówką... Mam nadzieję, że chociaż do końca sierpnia zdążę urodzić, bo się nie zanosi

Stary 2012-07-31, 12:33   #2716
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
hej,
mam pytanie do wszystkich mamuś: Wasze dzieciaczki też patrzą do góry, mimo, że nikt tam nie stoi i nic nie przykuwa jego uwagi?
tak, zreszta nie tylko do gory bo wszedzie, wydaje mi sie ze takie maluszki nie maja jeszcze jeszcze skoorygowanego wzroku i dlatego,

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

zmiescilam sie w pas wyszczuplajacy
sukcesem jest to ze ten pas ma rozmiar S
zobaczymy jak dlugo w nim wytrzymam :P

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:42   #2717
Paulaaa23
Rozeznanie

Mam pytanie. Jeśli przed porodem ma się sterczące sutki, wiecie o co mi chodzi, to mogą one stać się po porodzie płaskie lub "wklęśnięte":confused :

Stary 2012-07-31, 12:43   #2718
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
O matko!!! 3 lata? Nie, zdecydowanie nie!! Ja chciałabym, i mam nadzieję, że się uda, karmić tak przed 6-8 miesięcy. Wiem, że jak wrócę do pracy to będzie trudno, ale kupiłam na tę okazję laktator Jak dla mnie to jak dzieciak już jest taki świadomy to już przegięcie żeby karmić. Nie chcę żeby mi młody podbiegał do cyca i darł się, ze chce jeść.
Dla mnie 3 letnie dziecko to już powinno normalne posiłki jadać Moja siostra miała 3 lata i chodziła do przedszkola! A tam przecież cycka jej nikt by nie wyciągnął
Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość
dla mnie te pierwsze
Dziękuję za opinię
Cytat:
hej,
, na boki też tak patrzy
Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
Soleilka mnie się te drugie zaproszenia bardziej podobają
dziękuję za opinię
Cytat:
Padlam
Nie wyobrazam sobie karmienia 3-letniego dziecka
Dla mnie karmienie dziecka powyżej roku jest już obleśne...

Już jej coś nie pasuje Poszłam do kuchni po coś do jedzenia, Mały wypluł smoczek i zaczął płakać a ona z taką pretensją w głosie, że dziecko płacze Boże niech już jedzie

Bloguję
Stary 2012-07-31, 12:44   #2719
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Wietrzymy nogę
Fajnie
Z daleka myślałam, że Fabiś ma na nóżce ten klapek wielki
Cytat:
Wspolczuje... Z tego co pamietam dzieci maja prawo ulewac gdzies do 6 miesiaca i nie ma w tym nic zlego, mialam to samo, chyba wlasnie do 6 miesiaca ulewal, teraz nie pamietam, w kazdym razie pediatrze zglosilam i pozniej sie pytala na wizytach czy dalej ulewa. Niby dopiero jak minie ten okres kiedy dzieci moga ulewac, to moze byc cos zlego, a tak nie ma sie co martwic, przy karmieniu butelka mozna troche zagescic mleko - pomaga, ale Twoj jest chyba tylko na piersi?
Piszecie o tych problemach z maluchami, az zaczynam sie bac jak to bedzie
Mam nadzieję, że żartujesz jak Ty się boisz to ja spod kołdry nie wychodzę...jesteś dla mnie jedną z najbardziej doświadczonych i mądrych mamuś więc kto ma sie nie bać jak nie Ty.
Cytat:
Treść usunięta
Nie
Jak wstaję z łóżka lub wysiadam z auta (ale tylko z auta męża, bo on ma strasznie nisko siedzenia) to leciutko boli mnie spojenie, parę sekund i nie jest to nieprzyjemne. Żadne inne kości nie bolą.
A stopy spuchnięte mam, dośc mocno
Cytat:
My mamy jutro pierwszą wizytę u pediatry- a stresuje się ,jakbym szła na jakiś egzamin

Słuchamy sobie z Patrysiem RMF Muzyka Klasyczna - nigdy bym nie pomyślała,że będę tego słuchała .
Kciuki za wizytę nie denerwuj się, będzie dobrze

Ja nie cierpię muzyki klasycznej, a wszyscy mi doradzali słuchać tego w ciąży, że to dobrze na dziecko wpływa, ale myślę, że jak mnie to męczy to i dziecku nie będzie miło, więc na razie słuchamy tego co ja lubię, czy on polubił to się okaże
Cytat:
Treść usunięta
Sukienka super
Na opuchliznę nie mam sposobów, smaruję zimnym żelem z kasztanowca, moczę w zimnej wodzie ale nie daje to za wiele.
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:49   #2720
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Jeśli przed porodem ma się sterczące sutki, wiecie o co mi chodzi, to mogą one stać się po porodzie płaskie lub "wklęśnięte":confused :
podpinam się pod pytanie
i czy dziecię może trochę je "wyciągnąć"?

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:52   #2721
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Fajnie
Z daleka myślałam, że Fabiś ma na nóżce ten klapek wielki

Rozmiaru 46 jeszcze nie nosi

Bloguję
Stary 2012-07-31, 12:56   #2722
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
hej,

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
a w ogóle jak byliśmy na tym pobieraniu to jakaś masakra, dobrze że mnie przy tym nie było bo ja byłam u gina a z małą mąż poszedł. 20 minut się męczyli, żeby jej krew pobrać, najpierw wbili się w jedną rękę, ale krew nie chciała lecieć, to wbili się w drugą i to samo. W końcu wbili się w palca i po kropelce zlewali krew do fiolki, a że mieli napełnić dwie fiolki, to dwa palce jej pokłuli. Jak mąż z nią wyszedł i zobaczyłam jej ręce całe w plastrach to aż się przeraziłam. Ale Luśka była dzielna i jak jej z palca tą krew zlewali to ona poszła sobie spać
Biedna Lusia,ale jaka dzielna

Jestem mamą

Stary 2012-07-31, 13:04   #2723
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Dajecie drugie imię?
yy nie dalismy, w sumie nie myslałam o tym, a TZ juz to załatwił
Cytat:
Wietrzymy nogę

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
o to świetnie że się udało. Szkoda byłoby to odpuścić bo teraz jednak każdy grosz się przyda
dokłądnie
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 13:12   #2724
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
nic się nie martw, to przychodzi samo, a jak czegoś się nie wie, to jest net i wizaż
Ja byłam wręcz przerażona, jak wracaliśmy z małą do domu, bo też byłam zielona w opiece nad noworodkiem, a co dopiero nad wcześniakiem... Ale w domu wszystko jakoś zaczęło przychodzić naturalnie, chociaż były i bywają ciężkie momenty, zwłaszcza jak mała drze się w niebogłosy i nie wiadomo o co jej chodzi.
Dasz sobie spokojnie radę, zobaczysz

Soleilka wietrzenie nogi świetne
Ja małej w ogóle nie mogę przykrywać kocykiem, nie ma opcji, żeby ona się nie odkopała. Więc muszę kombinować z odpowiednim ubieraniem. Najgorzej jest, jak dupkę wietrzymy i ten mój golasek się rozkopuje

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-07-31 o 13:14
Stary 2012-07-31, 13:15   #2725
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko cycek
No właśnie mnie to dziwi, bo on od jakiegoś tygodnia dopiero ulewa Też będę musiała to zgłosić, zobaczymy co na to powie. Ale o karmienie cyckiem będę walczyć
Istnieje jakiś zagęstnik, który można podać dziecku chwilę przed karmieniem piersią. W SR chyba mieli ulotkę Enfamilu, ale inne firmy pewnie też coś takiego produkują.

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
A jak pojechałam do niej pierwszy raz z, wtedy, moim narzeczonym to patrząc na niego powiedziała do mnie - wiesz, ja rozumiem, że może chcesz mieć dziecko, ale żeby od razu męża??? Mina mojego, teraz męża, bezcenna...
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 13:20   #2726
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Treść usunięta
Ad1. Ale masz pysznościowy obiad
Ad2. To chyba tylko ja nie słuchałam nigdy klasyki -wstyd
Ad3.Kochana nic się nie martw. To przyjdzie samo- chociaż wiem,że z perspektywy ciężarnej ciężko w to uwierzyć.
Ja jestem jedynaczką, nigdy nie miałam kontaktu z małymi dziećmi, a po porodzie jakoś instynktownie wszystko robiłam. Jedno co mi dużo dało-oglądanie filmików na youtubie jak np. przewijać noworodka,ubierać itp. Wiedziałam wówczas jak trzymać główke,na co uważać itd.

Jestem mamą

Stary 2012-07-31, 13:37   #2727
branzoletka
Branzoletka

Cześć dziewczyny
Bardzo nie wygodnie mi jest pisać bokiem dlatego wolę was podczytywać no i nie muszę się stresować, że jak nie doczytam na bieżąco i nie skomentuje(pogratuluje itd.) to nikt się nie obrazi, że mam was gdzieś Wcale tak nie jest
Ciężko tak napisać ni z gruchy ni z pietruchy ale chcę abyście wiedziały, że jestem z wami i przeżywam bardzo wasze troski chwile szczęścia a zwłaszcza porody
Przy opisie porodu Pumas ryczałam i śmiałam się jednocześnie ale niektóre były smutne, bo chciałabym żeby każda rodziła tak jak ja kiedyś.
Serdecznie gratuluje wszystkim mamom które urodziły i ich maleństwom, cieszę się, że wszystkie są zdrowe(bez wad wrodzonych czy nabytych-różnie to bywa) i oby było tak do końca dla każdej z nas

Cytat:
Napisane przez luby957 Pokaż wiadomość
Witam

Ostanio wcale do Was nie zaglądam ale maly caly czas ma kolke i po prostu momentami wymiekam. Wchodze na fb czesciej bo kontaktuje sie z ludzmi z uczelni.
Poza tym chodze prawie jak zomb bo w nocy jak nei Marekdokucza to Amelka sie budzi i placze
Po porstu mam juz dosc.
W dzień tez daja sie we znaki. Młodego usypiam godz a spi 15 min, Amelka cały czas cos chce. Już momenatmi nerwowo nie wytrzymuje i pare razy krzyknełam na Amusie a pozniej mi bylo z tym okropnie
No ale nie weszlam do Was zeby sie zalic tylko pozytac co tam u Was wiec ide poczytac, moze mi si euda
Kochana nic się nie stresuj ja widzę, że mamy zgrany zespół mamusiek i nikt(już) fochem nie rzuca i nawet młodziutkie mamy wykazują się dojrzałością i zrozumieniem Przez co łatwiej jest tu być a trudniej zapomnieć o wątku

Cytat:
Ja tez juz przygotowuje
I wcale nie zaluje, ze wzielam sie na ostatnia chwile. Wlasciwie wszystko kupilismy w tamtym tygodniu
Teraz zostalo glownie pranie i poukladanie wszystkiego w szafkach. Nie moge sie doczekac az skonczymy
Zebym tylko dotrzymala do 17 (planowane CC), bo termin mam na 20
za CC i chyba będziemy miały podobny termic CC ja się dowiem 08 sierpnia dokładnie kiedy. Też u nas wszystko na ostatnią chwilę i remont i wyprawka i strasznie mnie to frustrowało Właściwie na tip top nic nie jest skończone ale w razie W to dzidzia ma gdzie już spać czym jeździć i troche ubranek też jest a kosmetyki lada dzień się kupi

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Tak sobie patrzę na pierwszą stronę i tak sobie myślę, że te sierpniowe dzieci to grzeczniutkie są i się w kolejkę lipcowym nie wpychają, a z lipcowych aż sześcioro urodziło się jeszcze w czerwcu
Pewnie dlatego, że mamy jeszcze remontują kupują i 'wolą poczekać'

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
jak mi przejdzie bol zeba bo zaczynam puchnac z tej strony boli strasznie
Współczuje zęba ale idź szybko, bo stan zapalny jest groźny gdy karmisz tzn. z tego co wiem ale może Karolina się wypowie, bo jest ekspertem.(mnie wygonili ze szpitala po urodzeniu wyrwać zęba, bo mi napuchł policzek i że niby mała dlatego chora była ale nie wiem ile w tym prawdy)

Dziewczyny nie wiem jak do tego podejść ale skoro do tygodni ciąży(wieku) lekarze i kalkulatory doliczają 2 tyg. przed owulacją gdy nie ma jeszcze ciąży, to chyba DONOSZONE jesteśmy dopiero w 40t.c.
Zastanawiam się, bo mi gin będzie ustalał dzień CC i ciekawa jestem jak do tego podejdzie i na kiedy mogę sobie przypuszczać, że będe rodzić

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud

Edytowane przez branzoletka
Czas edycji: 2012-07-31 o 13:39
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 13:39   #2728
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
jejku mam problem z karmieniem, jeden sutek zrobil sie twardy, a dodatku mały nie łapie całej broday tylko sutki, na to wszytsko bola mnie az pali
też to przechodziłam. Używam teraz kapturków i jest ok

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
tylka moj sutek nie wypelnia kapturka na dlugosc
to nic. Mój też nie, a Mały ssie

Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
Postaram się napisać więcej jutro i może wrzucić jakieś zdjęcia, a póki co poprawię Wam humor rewelacjami od położnej środowiskowej, która nas odwiedziła. Oboje z mężem prawie umarliśmy w trakcie jej wizyty i na koniec byłam w stanie tylko kiwać głową i mówić "uhm", żeby nie wybuchnąć śmiechem.

Zwracała się tylko do mnie, nawet jak poszłam do drugiego pokoju nakarmić małą, a ona miała z mężem wypełnić papiery -- uparcie go ignorowała, jakby obok niej stało powietrze.

Najweselsze jednak są jej teorie, i tak:
- widząc małą śpiącą spokojnie i otuloną szczelnie otulaczkiem zdiagnozowała u niej, kolejno, dysplazję bioder, potówki, łuszczącą się skórę na rękach i nogach wymagającą oliwkowania i potencjalną ciemieniuchę, jeśli nie będziemy jej dokładnie oliwkować głowy i szczotkować Aha, i jeszcze przepuklinę po odpadnięciu pępka, bo pępowina była jej zdaniem duża.
- na dysplazję nakazała, oczywiście, "szeroko pieluchować" i za 8 tygodni powtórzyć USG bioder, bo na pewno pomoże (nieważne, że pierwsze USG wykazało wynik prawidłowy)
- po rozwinięciu małej i zobaczeniu jej odnotowała w końcu, że ani nic jej się nie łuszczy, ani nie ma potówek i innych wysypek, ale oczywiście mogłaby mieć, więc oliwkować, koniecznie, codziennie, i wietrzyć. No i szczotkować, wiadomo!
- pępek kazała nam przemywać spirytusem Pomijam już to, że pępek małej w szpitalu oglądało z 15 osób i zagrożenia przepukliną nie widziało, ona tymczasem dostrzegła je rentgenem przez pieluchę.
- flanela (100% bawełny) jej zdaniem nie oddycha (no tak, potówki!)
- próbowała nas namawiać na szczepionki skojarzone i dodatkowe (wiadomo, kasa dla przychodni), przy czym zachęcała nas w dziwny sposób, mówiąc np. że można oszczędzić i wziąć dwie dawki z trzech i też będzie dobrze
- okropnie groźnym głosem powiedziała do mnie: "o diecie karmiących pani słyszała?!" i pouczyła, że mam zacząć od jedzenia prawie niczego i stopniowo wprowadzać nowości.
- dziecko ubrane w body z krókim rękawem i otulone flanelowym otulaczkiem (...przecież flanela nie oddycha!) uznała za ubrane zbyt grubo. Przegrzewamy je strasznie i tyle.
- nie zważyła małej i nie wyglądała na zainteresowaną tą kwestią

Aha, na koniec zapowiedziała się na kolejne wizyty i dodała, że mam się nie bać, bo na pewno mnie nie zostawi.

No, teraz to się autentycznie boję, tyle że odwrotnie. Tego, że mnie nie zostawi!

Cytat:
Dziewczyny dostałam paczkę z Loveli, przyszła w takim stanie
Dostałam kopertę dokładnie w takim samym stanie
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 13:40   #2729
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Nasza jak zaśnie to odkładamy ją do kosza-w naszej sypialni. Drzwi mam zamknięte, żeby starsza córka do niej nie chodziła sama. Ale co parę minut i tak tam chodzę i sprawdzam czy wszystko ok Ale nawet jak jej się uleje to daje znać
Moja niestety nie.
Jak była bardziej aktywna, to szłam pod prysznic wtedy, kiedy sobie popłakiwała przed jedzeniem.
A swoją drogą marzę o długiej, ciepłej kąpieli w wannie...
Na karcie z zaleceniami szpitalnymi napisali, że na czas połogu należy z nich zrezygnować.
Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że zostawiam Leonkowi się nawet lepiej śpi jak jest sam w pokoju i ma przymknięte lub całkowicie zamknięte drzwi. Co jakiś czas do niego zaglądam i tyle. A jak się boisz zakrztuszenia to kładź dzidzię na boku.
(...)
Mam nadzieję, że to nic złego Ja chyba zrobię Leonkowi morfologię za tydzień, bo się obawiam o płytki właśnie
Róża zachłysnęła się leżąc na boku... no ale ona zwymiotowała.

Płytek przed porodem miałam 158, po porodzie 113 (pewnie na skutek utraty krwi), a Róża dwa dni po porodzie 334.
Ale w sumie masz rację, że muszę o swoich płytkach wspomnieć pediatrze. No i pewnie też o niedoczynności tarczycy, bo skoro dokarmiam ją mm, to warto sprawdzić, czy jej tarczyca daje sobie radę.
Cytat:
Tylko nie mów tego głośno, bo przenosisz.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 13:40   #2730
agunia82
Zakorzenienie

Pochwalę Wam się, że Lusia na swój chrzest będzie miała robioną szydełkowaną sukienusię, do kompletu buciki i czapeczkę Będzie mała strojnisia

Branzoletka fajnie, że się odezwałaś Jeśli chodzi o ciążę donoszoną, to uznaje się ją za taką wraz z rozpoczęciem 38 tygodnia. Tak mi mówił mój gin i wszyscy lekarze i położne w szpitalu

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-07-31 o 13:43
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości