III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październikowe - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-31, 17:31   #2671
tamlin111
Zakorzenienie

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

No bo właśnie chodzi o to by dziecko poznać, bo żadne nie jest takie samo. Trzeba się go nauczyć. Kochać je mądrą miłością. Tym zaczęłam i tym zakończę.

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

Cytat:
Napisane przez aga_ton Pokaż wiadomość
o nie, super niania i jej karny jeż
dla mnie ta baba i jej rady to kompletna porażka ...
No karny jeż to trochę niewypał, przynajmniej u mnie, ale nie które z jej rad stosowałam i Paula cały czas wie na ile może sobie pozwolić. Tak samo zanosiła mi się płaczem, ale wynosiłam ją do swojego pokoiku i czekałam aż się uspokoi. Teraz jak tylko jej przejdzie przez myśl aby coś odstawić, wystarczy że powiem: proszę wyjdź i się uspokój a wtedy porozmawiamy i po chwili jest ok. Siada obok i mówi o co chodzi. Na ulicy raz mi cyrk odstawiła, w sklepiku na osiedlu, wyniosłam ją, szarpała się na chodniku, zostawiłam i odeszłam, po chwili przyleciała i przeprosiła. Nie należy do aniolków ale narzekać na nią nie mogę, jest bardzo mądrą dziewczynką.

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Swoją drogą jedna burzliwa dyskusja i zobacz Choco ile gapiów przyciągnęłyśmy
Stary 2012-07-31, 17:33   #2672
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Konto usunięte

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Zdecyduj się czy poprzedni post czy każdy może na poczatek.
O uznanie mi nie chodzi, ale jeśli piszę coś co większość popiera to chyba coś to znaczy. Dla Ciebie jak zauważyłam wyrocznią są książki dla mnie doświadczenie i mądrość życiowa wzięta z autopsji. A książki pani Zawadzkiej czytałaś i znasz jej podejście do skakania koło dziecka? A to też pani psycholog? Widziałaś jak wygląda odcinanie pępowiny starszemu dziecku? Czy to źle że ktoś chce podzielić się doświadczeniem i może ustrzec przed kilkoma błędami.

Kochana na początku różowo nie było, ale z dnia na dzień lepiej. O jeden gigantyczny problem miałam, Paula nie nawidziła jeździć samochodem a co tydzień miałyśmy podróż z Poznania do Wałcza i spowrotem. Wyła w niebogłosy. Tak po prostu, bo jej się nie podobało. Ale metodą prób i błędów i z tym sobie poradziłyśmy - fotelik na przednie siedzenie. Dziecka trzeba się nauczyć i je poznać a wtedy będzie dobrze.

Co chwila dajesz książki za przykłady więc nie dziw się słowom koleżanek doświadczonych mam. Księża nauczają o życiu w rodzinie i też tak ślepo im wierzysz? To że ktoś Ci napisze że urodzisz to dopiero się przekonasz jak będzie ma 100% rację. Życie weryfikuje wszystko.
ja ciez pierdziele.znowu to samo.zdecydowana to ja jestem tylko Ty nie umiesz chyba czytac ze zrozumieniem.dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu bo Ty uważasz że jestes chyba jakąś wyrocznia
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:33   #2673
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
No bo właśnie chodzi o to by dziecko poznać, bo żadne nie jest takie samo. Trzeba się go nauczyć. Kochać je mądrą miłością. Tym zaczęłam i tym zakończę.

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

No karny jeż to trochę niewypał, przynajmniej u mnie, ale nie które z jej rad stosowałam i Paula cały czas wie na ile może sobie pozwolić. Tak samo zanosiła mi się płaczem, ale wynosiłam ją do swojego pokoiku i czekałam aż się uspokoi. Teraz jak tylko jej przejdzie przez myśl aby coś odstawić, wystarczy że powiem: proszę wyjdź i się uspokój a wtedy porozmawiamy i po chwili jest ok. Siada obok i mówi o co chodzi. Na ulicy raz mi cyrk odstawiła, w sklepiku na osiedlu, wyniosłam ją, szarpała się na chodniku, zostawiłam i odeszłam, po chwili przyleciała i przeprosiła. Nie należy do aniolków ale narzekać na nią nie mogę, jest bardzo mądrą dziewczynką.

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Swoją drogą jedna burzliwa dyskusja i zobacz Choco ile gapiów przyciągnęłyśmy
Ważne by postawić dziecku granice i żeby wiedziało na ile może sobie pozwolić.
Moja od razu przynaje była rozpuszczana przez jedną babcię masakrycznie :.mdleje: ale tto jej probowała wejść na głowę nie mi ze mną zawsze wiedziała co może a co nie. ale i tak zdarzy sie ze odstawi mi niezła akcję i normalnie mi wstyd za to ale dopiero sieuczymy wszystkiego, widzę ze im starsza trym wiecej rozumie i mozna wiecej jej przetlumaczyc.
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:34   #2674
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Kochana na początku różowo nie było, ale z dnia na dzień lepiej. O jeden gigantyczny problem miałam, Paula nie nawidziła jeździć samochodem a co tydzień miałyśmy podróż z Poznania do Wałcza i spowrotem. Wyła w niebogłosy. Tak po prostu, bo jej się nie podobało. Ale metodą prób i błędów i z tym sobie poradziłyśmy - fotelik na przednie siedzenie. Dziecka trzeba się nauczyć i je poznać a wtedy będzie dobrze.
z moim bratankiem było na odwrót, on jako niemowlak kochał jazdę samochodem był taki czas (z tego co pamiętam dokuczały mu wtedy straszne kolki), kiedy mały za nic nie chciał usnąć, darł się w niebogłosy, żadne lulanie, kołysanie, wożenie w wózku, zupełnie nic z tych rzeczy nie pomagało. aż któregoś dnia mój brat zauważył, że maluch uspokaja się gdy tylko ruszają samochodem. od tej pory codziennie robił z nim rundkę wokół miasta, a mały w tym czasie spał. na szczęście kolki dosyć szybko minęły i malec zasypiał już normalnie w łóżeczku
aga_ton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:34   #2675
Konto usunięte

Cytat:
[/COLOR]Swoją drogą jedna burzliwa dyskusja i zobacz Choco ile gapiów przyciągnęłyśmy
eee było więcej
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:41   #2676
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
Jaki całuśnik!

Przepraszam, ale.. Dla mnie świnki, chomiki to zawsze głupiutkie,bezmyślne zwierzątka były. Dopiero od kilku lat, może dwóch, ludzie uświadamiają mnie, że byłam w błędzie

Pytałam właśnie o to, bo dla mnie samej było dziwne to, że tak panikują .
Doktorek wytłumaczył mi to tak, że to normalne, że szyjka się skraca, ale nie w tak szybkim tempie. I oni próbują mi to zahamować lekami, abym dotrwała do końca, jednak nie zatrzymają tego zupełnie.
Jeżeli już mowa o długościach.. To u mnie wszystko było okej, cały czas normalnie funkcjonowałam. Dopiero od momentu nacisku na szyjkę, skurczy zauważyliśmy szybkie skracanie się.
No bo z 28mm po dwóch tygodniach zrobiła się 24mm. Po następnych 2tygodniach miała już 18mm, a teraz,po trzech dniach od wizyty, ma 17.
Więc w sumie w ciągu 4tygodni i 3dni skróciła się ona o 16mm.
No to rzeczywiście ciut szybko zaczęła się skracać i już rozumiem skąd ten niepokój. Mi na szczęście gin nie mówi nic o długości, tylko zagląda i bada i mówi, że jest wszystko dobrze, więc mu wierzę i się nie zamartwiam na zapas a przynajmniej staram się trzymam kciuki o jak najdłuższe wytrwanie do terminu

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
O widzisz, mi się wydaje, że otoczenie bardzo warunkuje zrozumienie sytuacji. Mój TŻ ma w większości znajomych, którzy są singlami, albo w związkach bez dzieci. Można wręcz powiedzieć, że w jego "paczce" przecieramy szlaki. Chociaż w sumie ma jednego kumpla, który ma 2-letniego synka i tak teraz myślę, że chyba go wyślę na jakieś piwo z nim.
Oj, tekst o zapeszaniu to mój "ulubiony"!

Colds, a czy mogłabyś na liście dopisać naszemu chłopakowi imię Antoś? Z góry dziękuję.

Trzymam kciuki, żeby jutro po tym paskudnym dniu, przyszedł dzień euforii i uśmiechu.

Boskie zdjęcie! Najważniejsze, że szyjka dzielnie trzyma, bo dziewczynki jeszcze mają mnóstwo czasu. Spokojnie, ja nie miałam jeszcze ani razu ktg, tyle, że u Ciebie pewnie przy bliźniakach inaczej to wszystko działa.

No proszę, jaką masz zdolną córę! Czyli wychodzi na to, że nie ma zasady, w którą stronę maluchy się przesuwają. Ja za radami aga_ton od dziś na dobranoc będę ładnie prosiła Antka o fikanie.

A to nie czasami o tej parze, która przejmuje opiekę nad małą córeczką znajomych, którzy zginęli? Jeżeli tak to my z TŻ-tem oglądaliśmy ten film kilka dni temu właśnie na HBO. Polecam,bo choć nie widzieliśmy od początku to bardzo mi się podobał
No najwyraźniej zasady nie ma i dzieci same sobie wybierają kierunek obrotu a mi nawet lekarz kazał rozmawiać z dzieckiem i namawiać je na obrót lub wyobrażać sobie, że dziecko się obraca i nie kazał się z tych metod śmiać, bo podobno działają i ja sobie właśnie wyobrażałam, że moja mała się przesówa w dół i później nózki jej idą do góry a główka ląduje na dole i ona tak się właśnie przekręca wnioskując z czucia ruchów w chwili obecnej niesamowite to jest normalnie

Cytat:
Cóż, trącimy już świerkiem
No i znowu mało się nie pojszczałam hihihihi i zobaczyłam oczami wyobraźni te wieńce

Cytat:
Napisane przez caterinazeta jones Pokaż wiadomość
ja też się czuję i wyglądam jak słonio-godzilla też prztyłam już 15 kg a dopiero zaczęłam 28 tydzień w sobotę idę na wesele (dostałam pozwolenie ale bez tańców) i nic nie mogę na siebie znaleźć..we wszystkim wyglądam tragicznie

jestem po wizycie, z synusiem wszystko dobrze, tętno w porządku, ułożony główką w dół, szyjka dalej się nie skraca, nie otwiera, jak bedę dalej się oszczędzać to będzie wszystko dobrze
ale mam iść na konsultację do diabetologa z uwagi na tą glukozę...poleciła mi też zajrzeć na stronę www.slodkiemamy.edu.pl i poczytanie o diecie..może Wam też się coś z tej stronki przyda..
Brawa za dobre wieści po wizycie!

Witam się dziś!

Posprzątałam łazienkę i toaletę po powrocie z pracy i padam!

Wczoraj zaczęłam z mężem oglądać internetowe filmiki ze szkoły rodzenia "Radzimy dobrze rodzimy" może komuś też się to przyda, wystarczy wpisać to w google i wyskoczy wam stronka, bo my do tradycyjnej szkoły nie chodzimy no i z 4 odcinków w których była mowa o fazach porodu o pozycjach, ruchu i łagodzeniu bólu mój mąż zapamietał tylko jeden tekst - "nacisk na kiszkę stolcową" normalnie myślałam, że padnę ze śmiechu wczoraj jak mi zaczął tekstami o tej kiszce rzucać po obejrzeniu tych filmików. I weź tu czegoś chłopa naucz, żeby był ci pomocny, jak on się na dupie i tak skoncentruje
lidka0308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:42   #2677
Coco_Blanco
Raczkowanie

Cytat:
jeśli chodzi o antykoncepcję to u nas pewnie będą prezerwatywy. na pigułki się nie zdecyduję ze względu na słabą wątrobę i żołądek. a jakie jest Wasze zdanie na temat plastrów? stosowała któraś?
Ja przez jakiś czas stosowałam plastry evra. Dla mnie to był koszmar...Miałam jeszcze gorsze bóle głowy niż zwykle, a na dodatek na czole wywaliło mi takie wrzody, że wstydziłam się wychodzić z domu. Wróciłam do tabsów, a na leczenie tego paskudztwa na czole wydałam kupę kasy. Do tej pory mam blizny
Poza tym mnie te plastry wkurzały, bo brudziły się od ubrań, ciągle jakieś usyfione i mimo że stale je czyściłam i przecierałam brzegi to pod koniec tygodnia wyglądały fujsko :P
Dla mnie nie służyły, ale moja koleżanka stosowała przez dłuższy czas i czuła się dobrze Ale jej plastry też nie wyglądały za pięknie
Coco_Blanco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:44   #2678
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Coco_Blanco Pokaż wiadomość
Ja przez jakiś czas stosowałam plastry evra. Dla mnie to był koszmar...Miałam jeszcze gorsze bóle głowy niż zwykle, a na dodatek na czole wywaliło mi takie wrzody, że wstydziłam się wychodzić z domu. Wróciłam do tabsów, a na leczenie tego paskudztwa na czole wydałam kupę kasy. Do tej pory mam blizny
Poza tym mnie te plastry wkurzały, bo brudziły się od ubrań, ciągle jakieś usyfione i mimo że stale je czyściłam i przecierałam brzegi to pod koniec tygodnia wyglądały fujsko :P
Dla mnie nie służyły, ale moja koleżanka stosowała przez dłuższy czas i czuła się dobrze Ale jej plastry też nie wyglądały za pięknie
no to fakt pod koniec tygodnia za pięknie nie wyglądały
Stary 2012-07-31, 17:45   #2679
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Ważne by postawić dziecku granice i żeby wiedziało na ile może sobie pozwolić.
Moja od razu przynaje była rozpuszczana przez jedną babcię masakrycznie :.mdleje: ale tto jej probowała wejść na głowę nie mi ze mną zawsze wiedziała co może a co nie. ale i tak zdarzy sie ze odstawi mi niezła akcję i normalnie mi wstyd za to ale dopiero sieuczymy wszystkiego, widzę ze im starsza trym wiecej rozumie i mozna wiecej jej przetlumaczyc.
właśnie tego najbardziej się obawiam ja mam już jakieś plany odnośnie wychowania naszej córki ale boję się, że teściowie pokrzyżuje mi szyki... no tym ludziom nie da się nic przetłumaczyć.ich zdaniem dziecko z chipsami w ręku to szczęśliwe dziecko w rodzinie tż wszyscy są otyli, mój tż też ma z tym problem...

mam przykład na własnym psiaku, tyle razy ich prosiłam by go nie dokarmiali ze stołu, że on ma swoją karmę i ma ją jeść. ale oni nie, muszą go dokarmiać, rzucają mu wszystko, ziemniaki, mięso pieczone, cukierki a psiak później cierpi...
Stary 2012-07-31, 17:45   #2680
tamlin111
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35616637]ja ciez pierdziele.znowu to samo.zdecydowana to ja jestem tylko Ty nie umiesz chyba czytac ze zrozumieniem.dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu bo Ty uważasz że jestes chyba jakąś wyrocznia[/QUOTE]

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615511]w każdym w poprzednim poscie.ale uważam że nie ma sensu ciągnąć tej bezproduktywnej dyskusji dłużej,nie sądzisz?[/QUOTE]

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615763]chodziło mi o poprzedni post.każde zdanie.jakoś nie bardzo przekonują mnie Twoje argumenty że Twoja wypowiedz na ten temat dostała brawa albo że dziewczyny tez maja takie zdanie.może by mnie to radowało jakbym chciała jakieś uznanie uzyskac a mi o to nie chodzi.bardziej przekonują mnie ksiazki napisane przez naukowców zajmujących sie dana dziedzina i ich opinie w tym temacie[/QUOTE]
Choco czytać ze zrozumieniem potrafię, tyle że pogubiłam się już. Raz piszesz tak, raz tak. A wyrocznią nie jestem, ale mam swoje zdanie.
Tak więc zakończmy tą dyskusję bo zaczyna robić się nie miło. Każdy ma prawo do własnego zdania, po to jest forum. Ja się wypowiedziałam, próbuję zakończyć dyskusję bo nic nowego nie wnosi a Ty się unosisz. Ja mam zdanie oparte na doświadczeniu, Ty na książkach i gitara, każda z nas wychowa dziecko po swojemu. Ja będę okrutną matką, ale akurat taki model wychowania jest MOIM zdaniem dobry.

Przechodzę do testu pampers kontra dada.
Stary 2012-07-31, 17:47   #2681
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Haaaaj byłam dzisiaj na wizycie, pośmiałam sie z doktorem ktory uwazany jest za gbura a chyba nie jest skoro sie z nim śmiałam posłuchalismy serduszka, powypytywał nie badał bo uznal ze wszystko dobrze jest ja tez tak uznałam wiec nie nalegałam. Nie przytyłam ani grama od ostatniej wizyty ale to nic pan doktor powiedział ze nic sie nie dzieje bo w trzecim trymestrze nawet mozna na poczatku schudnąc do dwóch kg . U mnie waga bez zmian prawdopodobnie z przyczyn diety cukrzycowej Dzidek sie rusza w sam raz nie za duzo nie za mało brzuch nie boli , twardnieje dwa razy dziennie ale to podobno juz teraz normalne moze twardniec do 4 razy dziennie jak wiecej i czesto mkam sie zgłosic do lekarza. Kolejna wizyta za miesiac

bloguję
http://mamsmaczek.blogspot.com/
lukrecja_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:49   #2682
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie tego najbardziej się obawiam ja mam już jakieś plany odnośnie wychowania naszej córki ale boję się, że teściowie pokrzyżuje mi szyki... no tym ludziom nie da się nic przetłumaczyć.ich zdaniem dziecko z chipsami w ręku to szczęśliwe dziecko w rodzinie tż wszyscy są otyli, mój tż też ma z tym problem...

mam przykład na własnym psiaku, tyle razy ich prosiłam by go nie dokarmiali ze stołu, że on ma swoją karmę i ma ją jeść. ale oni nie, muszą go dokarmiać, rzucają mu wszystko, ziemniaki, mięso pieczone, cukierki a psiak później cierpi...
To jest problem właśnie największy. ja też parę razy mówiłam a ona i tak swoje. ale Na szczescie zrozumiała swój błąd i teraz juz jest 100 razy lepiej i nawet sama czasami Zuzke upomni. mam cichą nadzieję że ją to coś nauczyło i z Jasiem bedzie dobrze od samego początku. O byś sie dogadała z Twoim teściami .
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:49   #2683
Konto usunięte

Cytat:
Choco czytać ze zrozumieniem potrafię, tyle że pogubiłam się już. Raz piszesz tak, raz tak. A wyrocznią nie jestem, ale mam swoje zdanie.
Tak więc zakończmy tą dyskusję bo zaczyna robić się nie miło. Każdy ma prawo do własnego zdania, po to jest forum. Ja się wypowiedziałam, próbuję zakończyć dyskusję bo nic nowego nie wnosi a Ty się unosisz. Ja mam zdanie oparte na doświadczeniu, Ty na książkach i gitara, każda z nas wychowa dziecko po swojemu. Ja będę okrutną matką, ale akurat taki model wychowania jest MOIM zdaniem dobry.

to tak jak ja.dawno temu próbowałam to zakończyc ale uznałaś że nie warto.sama siebie teraz oceniłaś.ja nigdzie nie napisałam że jesteś okrutna matka tylko że ta metoda jest dla mnie okrutna.tak jak Ty mam prawo mieć swoje zdanie a |Ty z tego co napisałam zrozumiałaś tylko tyle że opieram sie na książkach
no cóż.ok
Stary 2012-07-31, 17:57   #2684
tamlin111
Zakorzenienie

TEST:
1. Grubość: pampersy cieniuchne na maksa, dada grubsze, więcej wkładu chłonnego, szerszy
2. Zapach: dada - trochę zajeżdżają po otwarciu paczki
3. Rzepy: w obu dobrze trzymają, w dada lepiej elastyczne
4. Wykończenie przy nóżkach: pampers szersza falbanka, ale ciut luźniejsza
5. Chłonność: ciężkie tak samo się zrobiły, dada ma szerszy wkład i lepiej wchłonęła, w pampersie mokro było też między wkładem a tą falbanką przy nóżce bo tam jest pusta przerwa.

Jestem skłonna ocenić pieluchy dada na lepsze niż pampersy, ale jeszcze je zostawiłam "osikane", zobaczymy czy coś będzie się dziać.
Stary 2012-07-31, 17:57   #2685
lidka0308
Zadomowienie

Elena, Zielona, Choco - piękne fotki i wy oczywiście!

Cytat:
Napisane przez weronika_91 Pokaż wiadomość
Hej

muminek, caterinazeta jones brawa za udane wizyty

Oj spokojnie, dasz radę co to jest 40 stron

My z Jaśkiem dziś wkraczamy w 35 tydzień
Oj chciałabym już 9 sierpień i wizytę jestem ciekawa ile mały waży skoro w 32 tyg miał 1995g

Z racji 35 tyg wstawiam zdjęcie brzucha
Piękny brzusio i wynik tygodniowy! jak ja bym chciała też już mieć taki stopień zaawansowania ciąży, żeby być bliżej porodu

Cytat:
Cześć dziewczyny przeczytałam wszystko i odpowiem na to co pamiętam bo niestety wczoraj nie miałam sił ani chęci po tym co przypadkiem sie dowiedziałam

Colds fajnie że jesteś w domku że możesz leżakować właśnie u siebie bo to o wiele lepsze niż szpiutal

Tamlin ten Twój Tzet z latającym penisem mnie rozbawił jesteś genialna

Angel czekamy na relacje

aaa ja jestem luty 89 widzę dużo rówiesniczek tutaj mam

Choco elene i Enigmama Zielna ale z was laski masakra

więc tak. Byłam wczoraj na tym ktg i miałam zawieżc badania żeby sprawdzić co brakuje. Więc przyszedł mój lekarz sprawdził kazał pobrać krew po czym powiedział że widzi mnie za chwilkę na badaniu (co nie było ustalone więc nawet nie byłam przygotowana ) i sprawdza gmera i mówi że było już tak dobrze i sieskończyło. Szyjki praktycznie brak no i półtora tygodnia mam znowu leżeć bo jeśli szyjka puści to nawet w tym tygodniu możemy sie zobaczyć i niestety wiem teraz ze to moja wina bo jak było okej z szyjką tośmy z tzetem poszallei w łozku i prosze znowu przymusowy odpoczynek niestety no ale powiedział że dzieciaczek jak się teraz urodzi będzie okej że o to mam sie n ie maretwić tylko że przynajmniej z takim wcześniaczkiem będę siedzieć w szpitalu 2 tygodnie muszę wytrzymać do skończonego 37 tygodnie wiec poltora tygodnia trzymajcie kciuki aby tak było.
No lekarz z grubej rury ci powiedział, ale już niedużo czasu masz leżakować, więc spokojnie dotrwasz, nawet nie mam co do tego wątpliwości!
Stary 2012-07-31, 17:58   #2686
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lidka0308 Pokaż wiadomość

No najwyraźniej zasady nie ma i dzieci same sobie wybierają kierunek obrotu a mi nawet lekarz kazał rozmawiać z dzieckiem i namawiać je na obrót lub wyobrażać sobie, że dziecko się obraca i nie kazał się z tych metod śmiać, bo podobno działają i ja sobie właśnie wyobrażałam, że moja mała się przesówa w dół i później nózki jej idą do góry a główka ląduje na dole i ona tak się właśnie przekręca wnioskując z czucia ruchów w chwili obecnej niesamowite to jest normalnie
to ja Wam podam jeszcze jeden ciekawy sposób by dzieciaczek ułożył się główką do dołu. na pewno Wam nie zaszkodzi to sposób pochodzący bodajże z tybetu
podobno dziecko podąża za głosem dlatego też watro powiesić sobie w rozkroku spodni malutki dzwoneczek

myślałam, że padnę jak usłyszałam taką ciekawostkę. ale tak na wszelki wypadek zakosiłam mojemu małżonkowi taką grzechotkę z klamerką, którą się zawiesza na swoje wędki i raz jedyny przyczepiłam ją sobie na chwile do spodni. sama śmiałam się ze swojej głupoty ale fakt jest faktem: mała leży główką do dołu
Stary 2012-07-31, 17:59   #2687
Coco_Blanco
Raczkowanie

Cytat:
W takim razie czekamy na wyniki testu

Cytat:
Napisane przez lukrecja_25 Pokaż wiadomość
Haaaaj byłam dzisiaj na wizycie, pośmiałam sie z doktorem ktory uwazany jest za gbura a chyba nie jest skoro sie z nim śmiałam posłuchalismy serduszka, powypytywał nie badał bo uznal ze wszystko dobrze jest ja tez tak uznałam wiec nie nalegałam. Nie przytyłam ani grama od ostatniej wizyty ale to nic pan doktor powiedział ze nic sie nie dzieje bo w trzecim trymestrze nawet mozna na poczatku schudnąc do dwóch kg . U mnie waga bez zmian prawdopodobnie z przyczyn diety cukrzycowej Dzidek sie rusza w sam raz nie za duzo nie za mało brzuch nie boli , twardnieje dwa razy dziennie ale to podobno juz teraz normalne moze twardniec do 4 razy dziennie jak wiecej i czesto mkam sie zgłosic do lekarza. Kolejna wizyta za miesiac
Ty to nawet z gburem potrafisz się pośmiać
Fajnie, że wizyta udana i same dobre wieści
Coco_Blanco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:04   #2688
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Coco_Blanco Pokaż wiadomość
W takim razie czekamy na wyniki testu

Ty to nawet z gburem potrafisz się pośmiać
Fajnie, że wizyta udana i same dobre wieści
cholercia no.. bo ja chyba jestem taka fajna

bloguję
Stary 2012-07-31, 18:06   #2689
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
to ja Wam podam jeszcze jeden ciekawy sposób by dzieciaczek ułożył się główką do dołu. na pewno Wam nie zaszkodzi to sposób pochodzący bodajże z tybetu
podobno dziecko podąża za głosem dlatego też watro powiesić sobie w rozkroku spodni malutki dzwoneczek

myślałam, że padnę jak usłyszałam taką ciekawostkę. ale tak na wszelki wypadek zakosiłam mojemu małżonkowi taką grzechotkę z klamerką, którą się zawiesza na swoje wędki i raz jedyny przyczepiłam ją sobie na chwile do spodni. sama śmiałam się ze swojej głupoty ale fakt jest faktem: mała leży główką do dołu
A ja czytałam, że dzieci kierują się w stronę światła i że pomaga świecenie latarką na dół brzucha. A może jeszcze między nogi sobie poświecić jeszcze?
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:09   #2690
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Lucia, właśnie jak Twoja dieta? ja od tego tygodnia się ograniczam ale jeszcze za bardzo nie wiem co jeść bo cukier mi dziwnie skacze... wzięłam się wreszcie za robienie notatek i notuję po czy cukier jest w normie, to chyba najlepszy sposób. a jak Ty sobie radzisz?

Cytat:
To jest problem właśnie największy. ja też parę razy mówiłam a ona i tak swoje. ale Na szczescie zrozumiała swój błąd i teraz juz jest 100 razy lepiej i nawet sama czasami Zuzke upomni. mam cichą nadzieję że ją to coś nauczyło i z Jasiem bedzie dobrze od samego początku. O byś sie dogadała z Twoim teściami .
może i dam radę ale ciężko na pewno będzie u nich żarcie jest numerem jeden w życiu
Stary 2012-07-31, 18:10   #2691
Katee27
Zadomowienie

Witajcie!
Nadrabiam i nadrabiam...a tu nowe strony...
Witam dziewczyny po urlopach
tamlin powiedz chroniłaś się przed słońcem czy normalnie na plaży opalanko?bo na pewno nie można przegrzać organizmu...
My właśnie jednak jedziemy nad morze w sobote rano
Cieszę się,ale i boję jak zniosę podróż,nawet mój ginek trochę zaniepokojonyMąż się śmieje,że będę siedzieć w pokoju i gotować im obiadki a oni na plażyno na pewno!
Elena a Wy daleko jeździliście?jak zniosłaś podróż?
i jaka z Ciebie kruszynka,śliczny brzuszek.
Choco bardzo ładnie wyglądaliście,sukienka cudna!
Angel kochana dobrze,że z małą wszystko ok.Też mam tp wg usg na 18.września.Moje łożysko w 30tc miało I/II stopień dojrzałości poza ryzykiem przodowania.

Gratuluję posuwania się do przodu z tygodniami
Dziewczyny damy rade i wytrzymamy,zaciskać nogi!

Cytat:
He he nie ma tak łatwo.
Każde dziecko inne, ale ogólnie nie nastawiajmy się na nie przespane noce, na kolki, na bolesne ząbkowanie. Nie chce mi się wierzyć że ja byłam taką farciarą co nic z w/w nie przeszła. Po prostu chyba jak coś było nie tak to wiedziałam jak pomóc małej aby było dobrze. Nie chciała zasnąć, bralam ją do nas a później przekładałam, nie chciała mleka, dostawała je przez sen, zaczęły wychodzić zęby to mrożone gryzaki i maść i spokój był, kolki - moja dietka lekka i nie było. Po prostu to my musimy nauczyć się dziecka, ono nas nie, a jak już poznamy co jaki grymas na buźce oznacza będzie pięknie. I najważniejsze moim zdaniem nie uczmy lulania, noszenia na rękach. Taki malec szybciutko wyczuje jak jest fajnie i będzie się tego domagał. A taki mały terrorysta to coś strasznego. Paula była brana na ręce do karmienia, podczas przenoszenia itp. Ale nigdy nie była noszona ot tak bez powodu, tak samo zasypianie, kładłam ją do łóżeczka i spała, nieraz musiałam po prostu być koło niej aby mnie widziała. Wiadomo ciężko. bo takiego malca to najchętniej by się z rąk nie wypuszczało, ale nie utrudniajmy sobie życia kobietki. Acha i ważna rzecz - od płaczu nikt jeszcze nie umarł, jak sobie dziecko popłacze chwilkę to nic mu nie będzie. Nie trzeba lecieć od razu i ratować, bo mały terrorysta będzie to wykorzystywał. Ważne aby ułatwiać sobie życie z malcem, dlatego kochane proszę nie skupiać się ślepo na dziecku. Ot koniec moich mądrości, a jak będzie... zobaczymy.
Też się zgadzam.Dziecku trzeba wprowadzić plan dnia,tzn.np.kąpiel o tej samej porze,karmienie i sen.Ja przynajmniej tak zrobiłam i było ok.Dziecko też człowiek.

Cytat:
Napisane przez sandra23s Pokaż wiadomość
ja tez sie zgadzam w zupełnosci
jesli wiem,ze mojemu dziecku nie dzieje sie zadna krzywda,ma sucho,jest nakarmione a placze poprostu dlatego,ze ma takie widzimisie to napewno nie bede od razu leciala i brala na rece.strasznie mnie wkurzalo jak mlody nieraz tylko jeknął w lozeczku i tesciowie odrazu do niego lecieli....on chcial tylko zwrócic na siebie uwage a oni juz odrazu na rece bo pewnie kolke ma albo cos.....no to im tż uwage zwrócil to sie obrazili i byl spokój
Dokładnie tak,przyjedzie rodzina,czy znajomi zobaczyć dziecko i każdy chce na ręce a potem dziecko się nauczy i będzie się tego domagało.A niekażda matka może sobie pozwolić na ciągłe noszenie,ja np.miałam też inne obowiązki w domu,typu obiad,sprzątanie,prasowan ie.Nikt mi nie pomagał!!!co innego jak jest babcia

Cytat:
Choco pisałam wyraźnie, że jak nauczymy się dziecka to będzie pięknie, wtedy będziemy wiedziały kiedy płacze bo coś się dzieje a kiedy bo akurat ma na to ochotę, bo nic ciekawszego się nie dzieje. Każda z mam robi po swojemu, ja tylko jako położna a przede wszystkim matka zwróciłam uwagę na latanie na każde kwilnięcie dziecka. Cóż mogę być wedlug Ciebie okrutną matką, ale nie mam zamiaru reagować na każdy płacz synka, kiedy wiem że nie ma prawa mu nic być poza nudą. Ja też się nie raz nudzę i jakoś to znoszę. Nic się nie stanie. Dziecku można na miliony sposobów okazać miłość, troskę, nie koniecznie stróżując przy nim. Jak ma nauczyć się jakie jego zachowania wywołują określoną reakcję? Jak na każdy płacz będzie brane na ręce, lulane? Dla niego będzie to jak rozkaz płaczę - leci i mnie nosi. Ja nie mam zamiaru doprowadzić dziecka ani siebie do takiego stanu. Mam koleżankę która tak właśnie reagowała na płacz córki, mala zakwiliła ona już jak wierny pies przy łóżeczku, teraz mała ma ponad rok a matka z nią nawet za przeproszeniem wysrać się chodzi. Nie mówiąc już o tym że w małżeńskiej sypialni nie ma miejsca dla męża bo mama wolała mieć córcię przy sobie. Fajnie, ale córcia mogła spać w łóżeczku obok a nie na miejscu taty w łóżku. No ale powtórzę po raz kolejny, takie jest tylko moje zdanie ( i kilku innych dziewczyn na wątku ), każda z nas zrobi po swojemu.

Takie maleństwo z dnia na dzień rośnie, a utarte przyzwyczajenia zostają. Jeśli od początku skacze się nad takim maluchem to później myślisz że dasz radę to zmienić? Pomyśl co wtedy to dziecko poczuje, jeśli mama która była na każde skinienie palcem nagle się buntuje.
Podobny błąd popełniła moja siostra przy drugim dziecku.

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:10   #2692
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
A ja czytałam, że dzieci kierują się w stronę światła i że pomaga świecenie latarką na dół brzucha. A może jeszcze między nogi sobie poświecić jeszcze?
a nie, to ja mam inne informacje dziecko odwraca się od światła więc latarka tu nic nie pomoże
Stary 2012-07-31, 18:16   #2693
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Cytat:
Lucia, właśnie jak Twoja dieta? ja od tego tygodnia się ograniczam ale jeszcze za bardzo nie wiem co jeść bo cukier mi dziwnie skacze... wzięłam się wreszcie za robienie notatek i notuję po czy cukier jest w normie, to chyba najlepszy sposób. a jak Ty sobie radzisz?

może i dam radę ale ciężko na pewno będzie u nich żarcie jest numerem jeden w życiu
Mi najbardziej skacze bo białym chlebie , tostowym piczywie i ziemniakach.Jem ziemniaki czasem czy kopytka, makarony tez ale zawsze staram sie jesc przed i po ogórki świeże bo obnizaja poziom cukru i u mnie to dziala ogólnie diete stosuje słabooooo... nie słodze nie jem słodyczy i piecvzywa unikam i ziemniakow własnie i kiełbasy z grilla np no a tak po za tym to sie za bardzo nie ograniczam. Wydrukowałam tabele z produktami z niskim ig i to jem glukoze miałam na czczo dwa dni temu 95 czyli ok

bloguję
Stary 2012-07-31, 18:20   #2694
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
łóżeczko stoi .... mąż już szczęśliwy bo przecież niunie przywiezie i do łóżeczka położy ... chyba zaczyna mnie drażnić .. albo on albo moje hormony tak szaleją

kochana to pewnie te hormony i nie denerwuj się na swojego męża, bo jest uroczy w tym swoim zapale i doceń go, wiele z mamuś wątkowych doprosić się nie może o cień zainteresowania, więc pogłasiaj go ładnie i przytul i bez nerw
Stary 2012-07-31, 18:23   #2695
Dearlie
Zakorzenienie

Dyskusję śledziłam, ale się nie wrącałam, bo ja jestem zielona... nie mam ani doświadczenia praktycznego, ani książkowego... ja to dopiero będę miała problem z wychowaniem tego malucha.

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
Dearline zapomniałam CI pisać - ja od kilku dni mam nudności. Chyba nasze dzieciaczki przybrały taka pozycje, że nasz żołądek tego nie wytrzymuje.
O! Czyli jednak teoria, że to synuś uciska wydaje się co raz bardziej prawdopodobna.

Ja dzisiaj na szczęście bez spotkania twarzą w twarz z kibelkiem, ale nadal mdli mnie paskudnie. Nawet obiadu żadnego dziś nie zjadłam, bo zupełnie nie ciągnie mnie do jedzenia. TŻ jak wrócił to dostał kanapki i spagetti od wczoraj, a ja jedynie na owocach i 2 bułkach na śniadanie żyję. Chociaż wczoraj miałam taką rewolucję po arbuzie, że aż dziwię się sama sobie, że dzisiaj mimo tego do owoców mnie ciągnie.

Tamlin dziękówa za test. Ja na początek kupię po wielkiej paczce 2 z Pampersów i jedną większą z dady. Zobaczę jeszcze jak na dupce będą się sprawdzały. Jednak skoro jest tak wiele pozytywnych opinii na temat tych biedronkowych i rzeczywiście nie będzie wielkiej różnicy, to czuję, że chociażby ze względów finansowych będę ich używała.

Edytowane przez Dearlie
Czas edycji: 2012-07-31 o 18:25
Dearlie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:24   #2696
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi najbardziej skacze bo białym chlebie , tostowym piczywie i ziemniakach.Jem ziemniaki czasem czy kopytka, makarony tez ale zawsze staram sie jesc przed i po ogórki świeże bo obnizaja poziom cukru i u mnie to dziala ogólnie diete stosuje słabooooo... nie słodze nie jem słodyczy i piecvzywa unikam i ziemniakow własnie i kiełbasy z grilla np no a tak po za tym to sie za bardzo nie ograniczam. Wydrukowałam tabele z produktami z niskim ig i to jem glukoze miałam na czczo dwa dni temu 95 czyli ok
a ile razy dziennie mierzysz sobie cukier? ja na czczo mam bardzo dobre wyniki ok 80-90 za to po śniadaniu skacze mi do ponad 130 a po 2 godz znowu spada do ok 90 a Ty jakich norm masz nie przekraczać?

najmniejszy wynik mam po pieczywie chrupkim sonko
Stary 2012-07-31, 18:27   #2697
I_K
Zakorzenienie

Cytat:
to widzę, że jedziemy na jednym wózku moje wyniki prawie identyczne, w piątek robię powtórkę z rozrywki z glukozą 75
póki co nie dostałam skierowania do poradni, może mój ginekolog uważa się za fachowca w tej dziedzinie i sam zamierza mnie prowadzić
teraz to bardziej dla siebie robię sobie codzienne pomiary glukometrem, wolę mój cukier trzymać w ryzach.
aga a próbowałaś pić tą glukozę przez słomkę? mi weszła bez problemu, u mnie pani pozwoliła mi iść i wypić ją w domu i przyjść za 2 h od wypicia no i jakos przezyłam ale bałam się do samego końca bałam się żeby nie zwymiotować.
Stary 2012-07-31, 18:28   #2698
lourose
Wtajemniczenie

Cytat:
A ja miałam śmieszną sytuację bo ogólnie mój lekarz to mój sąsiad tak mieszka 1 dom dalej no i naprzeciwko naszych domów jest sklep dosłwonie musze przejsc prze ulicę osiedlową no i stwierdziłam że wkońcu muszę iść na zakupy no i wychodzę z domu a on wjeżdza na swoją posesje mysłałam ze padnę ładnie mówię dzień dobry i widzę grożacy mi palec no tak przecież równie dobrze mogłam wyjść 5 min pozniej i nie bylo by takiej sytuacji no ale tak mam czesto jesli musze lezec
to Cię złapał na gorącym uczynku !

Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
ja place 400 zl, za 6 spotkan po 2,5 h plus mam 3 darmowe wejscia na cwiczenia, ale to wykorzystam sobie juz po ciazy.

ja tez myslalam tak na poczatku olac i nie isc, jakos dam rade bez. ale moj tz sie uparl ze trzeba isc. i dobrze, ze go posluchalam bo warto dziewczyny warto !!!!! wielu rzeczy sie dowiaduje o których nie miałam pojęcia a w sumie takie oczywiste sie wydaja. uczymy sie aktywnych pozycji w czasie skurczy oddychania, no skad ja bym to wiedziala sama ? polozna nie bedzie ze mna siedziec na pordowce, tylko zagladac wiec ruszac sie trzeba samemu
jak masz możliwosc to idz nawet sie nie zastanawiaj!!!
tygodnia!
Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
no nasza giulia jest tabletkowa przy regularnym zażywaniu przez 3 lata, brak wymiotów czy biegunki. tak widocznie miało być, sama z siebie nie wiem kiedy bym sie na dziecko zdecydowała
Kasia, my dopiero we wrześniu na kurs weekendowy idziemy, wcześniej nie da rady a termin na połowę października... nie wiem czy nie za późno, z drugiej strony wszystko nam zostanie na świeżo

Cytat:
Napisane przez Kalpana Pokaż wiadomość
Hej. Wpadłam się pochwalić, że dzisiaj zaczynamy 30 tydzień
idziemy tydzień w tydzień

Obżarłam się arbuzem i umieram
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:32   #2699
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Cytat:
a ile razy dziennie mierzysz sobie cukier? ja na czczo mam bardzo dobre wyniki ok 80-90 za to po śniadaniu skacze mi do ponad 130 a po 2 godz znowu spada do ok 90 a Ty jakich norm masz nie przekraczać?

najmniejszy wynik mam po pieczywie chrupkim sonko
na poczatku mierzyłam nawet 7 razy dziennie po kazdym posiłku dwie godziny. Zazwyczaj rano mam od 92 do 98 w zaleznosci co jadłam dzien wczesniej, teraz mierze 2 h po głównych posiłkach czyli sniadaniu obiedzie i kolacji. I po sniadaniu mam zazwyczaj około 104-110 po obiedzioe tez i kolacji chyba ze zjem cos po czym mi skacze strasznie to nawet i 169 mialam.... a mam nie przekraczac 120 i tylko 2h po posiłkach mierzyc i zapisywac co jadłam ale juz tego nire robie bo wiem co mi szkodzi... jak mam cukier za wysoki to mnie tak dziwnie suszy jak na kacu

bloguję
Stary 2012-07-31, 18:40   #2700
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
mamuśka dopiero polazła razem ze swoim boyfrendem, który przyjechał do niej w odwiedziny

a co do wizyty to strasznie mi smutno i się martwię
najpierw miałam badanie gin i dr powiedział, że szyjka od ostatniej wizyty bez zmian. Dalej obkurczona i wygładzona ale się nie skraca, więc spokojnie powinna wytrzymać jak dalej będę się oszczędzała. Ucieszyłam się nie ziemsko. Zważył mnie to przez ostatnie 3tygodnie utyłam 0,4 kg. Także od początku 12 kg.
Później zrobił mi usg. Wszystkie parametry w porządku. Od razu zaniepokoiło mnie to, że strasznie było słabo widać w porównaniu z ostatnim usg i malutka jest bardzo nisko. Musiałam zsunąć całkiem spodnie, bo główkę ma na wysokości bobra. Odwrócona jest główką dół, do wewnątrz, brzusio ma na prawo od pępka. Wg. pomiarów waży ok. 1998 gram, bpd i hc na 33 tydzień, a ac i fl na 32. Termin porodu zatem wg. miesiączki na 17 września, a wg. usg na 18 września. Czyli wszystko w porządku.
Po tych pomiarach dr zaczął oceniać łożysko i powiedział, że są złogi wapnia (tak na końcu malutkiej, za nóżkami) i, że to nazywa się starzejącym łożyskiem
powiedział, że oznacza to, że malutka może urodzić się wcześniej i, że musi sprawdzić przepływy.
Dodał, że występuje to u palaczek (nigdy nie paliłam nałogowo papierosów, przed ciążą czasem popalałam, w towarzystwie, raz zapaliłam do piwa początkiem stycznia jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży).
Powiedział, że przepływy są w porządku i, że mimo tego starzejącego łożyska dziecko dostaje wszystko, bo rozwija się prawidłowo. Sprawdził przepływ przez pępowinę i jeszcze coś ale z tego wrażenia zapomniałam,a skrótów nie mogę rozszyfrować wstawiam zdjęcie tej karty z badania poniżej, może mi któraś pomoże rozszyfrować te skróty i czy są faktycznie w normie
no i dostałam zdjęcie z przepływu ale nie wiem co na nim jest no i nie zrobł mi usg 3d jak zazwyczaj po pomiarach, tylko skończył na tym zwykłym i przepływach

po tylu złych informacjach myślałam, że każe mi przychodzić częściej kontrolować malutką itp. ale kazał przyjść za 3 tyg: 20 sierpnia, jak już będzie 36 tygodni skończonych. Odstawi mi wtedy aspargin i fenoterol. Na wizytę mam też zrobić gbs, mocz i morfologie.
Myślała, że idzie na urlop i dlatego dopiero wtedy kolejna wizyta ale nie.

jejku strasznie się kochane boję i martwię 30 maja wszystko było ok z łożyskiem
w dodatku mała od soboty jest dużo mniej aktywna i martwię się czy to nie przez to łożysko, czy niczego jej nie brakuje nie chce, żeby coś się jej stało. Popadam w jakąś paranoje już chyba ;( siedzę i beczę ;( chyba nie jest to nic tak strasznego, skoro nie kazał mi przychodzić częściej co kochane? jejku boję się, że nagle mniej tlenu zacznie dostawać albo jedzenia, a ja nic nie będę o tym wiedziała ;(
mężul powiedział, że mam się nie martwic skoro gin powiedział, że mała rozwija się prawidłowo. Ale czemu to łożysko zaczęło się starzec? czy to może być z mojej winy?
Angel dziewczyny już napisały o tym łożysku, więc spokojnie

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
witam Dziewczęta
wreszcie mi się moja mała przesunęła i już mi nóżką nerwów nie uciska i wreszcie troszkę mogłam pospać tak gdzieś od 5 do 10 rano

mój mąż też z sierpnia tylko 84.
coś mi się wydaje, że w prezencie urodzinowym dostanie córcię

Konczi, dobrze, że mąż chce wszystko wcześniej przygotować. u nas łóżeczko już od 3 tygodni stoi złożone i służy jako podręczna półka na dziecięce rzeczy (kocyki, rożek, przewijak itd). co prawda materacyk jeszcze zapakowany, pościel wczoraj wyprałam, dziś zamierzam wyprasować
zaraz zabieram się za pranie rożka i kocyków i będzie wszystko gotowe dla maluszka

ja w niedzielę odstawiłam leki i wczoraj myślałam, że padnę. Cały dzień twardy, napięty brzuch, przy wstawaniu i chodzeniu okropny nacisk na szyjkę. Leżałam dzień cały. A dziś już jest dużo lepiej, tylko ten upał na dworze przynajmniej wczorajsza pogoda była rewelacyjna

Tamlin, nie zgodzę się z tym. jeśli chusta jest dobrze zawiązana, to dziecko ma świetne podparcie kręgosłupa i główki i nic nie może mu się stać. Są bardzo różne sposoby wiązania. Warto popróbować na sucho z lalką (może na specjalnych warsztatach) i dopiero później nosić maluszka

konkretnej firmy polecić nie mogę, ale najlepiej, żeby chusta była tkana i miała splot skośno-krzyżowy. wówczas chusta dopasowuje w odpowiednich miejscach a przy tym przepuszcza powietrze, nie to co elastyczna, która na dodatek bardzo się rozciaga i deformuje.

Iwonka wreszcie zaczęła przybierać na wadze hohoho!
u mnie już 11kg na plusie. ciekawe, czy do końca ciąży przekroczę granicę 60 kg czy może jednak uda się nie

jak to jest z biodrami? one później wrócą na swoje wcześniejsze miejsce czy już tak zostanie? bo jestem ciekawa czy wszystkie moje spodnie sprzed ciąży będą do oddania czy nie. Wolałabym żeby nie, bo już zupełnie nie miałabym w czym chodzić
w ogóle do tej pory nie kupiłam żadnego ciążowego stroju. Wszystkie spodnie ciążówki na mnie wisiały, więc sobie odpuściłam i kupiłam jedne zwykłe z laycrą z niskim stanem dwa rozmiary większe niż przed ciążą. bluzki też noszę sprzed ciąży choć w sumie cały czas i tak biegam w sukienkach - zdecydowanie najwygodniej i najchłodniej. A teraz w sieciówkach takie fajne sukieneczki bawełniane były odcinane pod biustem - idealne na brzuszek rosnący

super! pokaż zakup

ja się nie mogę doczekać wózka. Juz mógłby przyjść!

w 9 mcu podobno tak maluchy na wadze przybierają

podpinam się pod pytanie

gratulacje Anesh!
Dobrze, że dziś już nie masz tych skurczy i napiętego brzuszka, jeszcze troszkę potrzymaj maluszka w brzuchu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości