III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październikowe - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-31, 18:40   #2701
Iwoncia81
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35607479]iwoncia prosze Cie.ja sie czuje jak wieloryb.tak mi trudno sie chodzi.przejde sobie kawałek od rodziców do nas do mieszkania a daleko nie mam jakoś strasznie i ledwo żyje.a jak wygląda normalny sex to juz zapomniałam

właśnie mi kurier przywiózł kołyske
już sobie wyobrażam mojego słodkiego Leoncia w środku[/QUOTE]

Ja też mam problemy z chodzeniem normalnym bo człapie
jak kaczucha
Zadyszka jak w ruskim parowozie i w ogóle masakra jak mam gdzieś wyjść a mi sie nie chce
A wyglądasz naprawde super - no przynajmniej na tych fotkach wszystkich

Pochwal sie kołyską

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
witam Dziewczęta
Iwonka wreszcie zaczęła przybierać na wadze hohoho!
u mnie już 11kg na plusie. ciekawe, czy do końca ciąży przekroczę granicę 60 kg czy może jednak uda się nie

no nie chce być inaczej kurka...
Chociaż mam problem do wc cos od wczoraj więc nie wiem czy to nie tego wina jest

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
dzięki babeczki, już mi lepiej jest .. chyba w ciąży jestem bo mam takie humory ... ucałowałam męża za łóżeczko i poszliśmy na spacer - pomogło .. wróciliśmy z pampersami dada z biedronki .. zakupiliśmy 2 chyba się opłacało bo któraś tu poruszała ten temat

nooooo, i tak miało być

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość
Ivoncia

mogłabyś mi podać swój przepis na pizze?

podam Ci kochana ale wieczorem późniejszym lub jutro bo mnie w domku nie ma znowu, pisze z fona chwilowo

Cytat:
Napisane przez aga_ton Pokaż wiadomość
a nie, to ja mam inne informacje dziecko odwraca się od światła więc latarka tu nic nie pomoże
A ja słyszałam że właśnie nieostre swiatło z latarki przy brzuchu jak sie swieci to maluch oczkami za światełkiem patrzy
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:47   #2702
aga_ton
Wtajemniczenie

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

Cytat:
Napisane przez I_K Pokaż wiadomość
aga a próbowałaś pić tą glukozę przez słomkę? mi weszła bez problemu, u mnie pani pozwoliła mi iść i wypić ją w domu i przyjść za 2 h od wypicia no i jakos przezyłam ale bałam się do samego końca bałam się żeby nie zwymiotować.
spróbuję przez słomkę jak radzisz. może jakoś pójdzie
ja niestety nie mogę iść daleko bo pomiar mam robić 3 razy, na czczo. po 1 h i po 2 h

Cytat:
Napisane przez lukrecja_25 Pokaż wiadomość
na poczatku mierzyłam nawet 7 razy dziennie po kazdym posiłku dwie godziny. Zazwyczaj rano mam od 92 do 98 w zaleznosci co jadłam dzien wczesniej, teraz mierze 2 h po głównych posiłkach czyli sniadaniu obiedzie i kolacji. I po sniadaniu mam zazwyczaj około 104-110 po obiedzioe tez i kolacji chyba ze zjem cos po czym mi skacze strasznie to nawet i 169 mialam.... a mam nie przekraczac 120 i tylko 2h po posiłkach mierzyc i zapisywac co jadłam ale juz tego nire robie bo wiem co mi szkodzi... jak mam cukier za wysoki to mnie tak dziwnie suszy jak na kacu
Lucia, jak robiłam krzywą cukrową to właśnie po 2 godzinach miałam kiepski wynik, bo po godzinie miałam ok 150 przy normie 180 więc też mierzę sobie po godzinie i po dwóch. a Tobie lekarz zalecił tylko po dwóch, to jest bardziej wiarygodny wynik? jeśli tak to byłoby super bo ja mam poniżej 120, często nawet poniżej 100

przepraszam za moją upierdliwość ale wizytę mam dopiero w następnym tygodniu bo najpierw muszę powtórzyć krzywą
aga_ton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:47   #2703
Katee27
Zadomowienie

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35616087]a co ja napisałam ze z książka nad dzieckiem bede wisieć jak z instrukcją obsługi?bez przesady.napisałam tylko że lubie poczytać mądre książki i polegać na swojej jakże teoretycznej wiedzy[/QUOTE]
Choco ja podobnie przy pierwszym synku(tzn.bardziej w ciąży) dużo czytałam,zwłaszcza gazet i z nich dużo się dowiedziałam.Teraz w sumie więcej korzystam z netu i mam Was na forum i może przez to tez bardziej teraz przeżywam tą ciąże,choć jest i trudniejsza od tamtej...a niektóre mamy mają odwrotnie.
Wiadomo doświadczenie robi swoje,ale też się zastanawiam jak teraz dam sobie radę,bo przecież każdy człowiek jest inny...
W każdej kobiecie jest matczyna intuicja(być powinna),która podpowie co jest dobre dla dziecka.Myślę,że będziesz dobrą mamą

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:52   #2704
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Cytat:
ja niestety nie mogę iść daleko bo pomiar mam robić 3 razy, na czczo. po 1 h i po 2 h

Lucia, jak robiłam krzywą cukrową to właśnie po 2 godzinach miałam kiepski wynik, bo po godzinie miałam ok 150 przy normie 180 więc też mierzę sobie po godzinie i po dwóch. a Tobie lekarz zalecił tylko po dwóch, to jest bardziej wiarygodny wynik? jeśli tak to byłoby super bo ja mam poniżej 120, często nawet poniżej 100

przepraszam za moją upierdliwość ale wizytę mam dopiero w następnym tygodniu bo najpierw muszę powtórzyć krzywą
ja juz sama nie wieeemk... ja miałam na krzywej 104 na czczo , po 1h 175(180 norma) a po 2h 139(norma 140)

bloguję
http://mamsmaczek.blogspot.com/
lukrecja_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:55   #2705
zielona1911
Zakorzenienie

cos jest nie tak,wydaje mi sie ze to jednak nie liszajec.Delikatnie usuwalam mu strupki patyczkiem-a te strupki byly takie miekkie i malego to nie bolalo ale lała sie krew.Juz niewiem co jest grane! Nie mam kompletnie sil,zaden lekarz nie jest w stanei mi pomoc. to jest chore!!
zielona1911 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:59   #2706
lukrecja_25
Wtajemniczenie

enigma- sliczne zdjęcia wakacyjne brzunio masz cudny i takie same balerinki jak ja identiko normalnie

---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Elena!! Twój brzuś tysz pikny boszeee jakie my jestesmy brzuchatki fajne juz na wylocie prawie

bloguję
Stary 2012-07-31, 19:00   #2707
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
Choco ja podobnie przy pierwszym synku(tzn.bardziej w ciąży) dużo czytałam,zwłaszcza gazet i z nich dużo się dowiedziałam.Teraz w sumie więcej korzystam z netu i mam Was na forum i może przez to tez bardziej teraz przeżywam tą ciąże,choć jest i trudniejsza od tamtej...a niektóre mamy mają odwrotnie.
Wiadomo doświadczenie robi swoje,ale też się zastanawiam jak teraz dam sobie radę,bo przecież każdy człowiek jest inny...
W każdej kobiecie jest matczyna intuicja(być powinna),która podpowie co jest dobre dla dziecka.Myślę,że będziesz dobrą mamą
niestety nie w każdej jest, chociaż jak piszesz być powinna moja siostra jest idealnym przykładem. ona wyznaje coś takiego jak "zimny chów" , im mniej kontaktu z dzieckiem tym lepiej...
dzieci ma bo chyba tak wypada... jest ślub więc są też dzieci...
ale jej jest tak dobrze i każdą naszą uwagę na ten temat olewa ciepłym moczem.
dla niej liczy się tylko ona, to ona jeździ na wczasy do Egiptu a dziewczyny w tym samym czasie są u babci na wsi. gdy próbowałam ją namówić, by zabrała je ze sobą powiedziała tylko,że jak będę same zarabiać to wtedy pojadą. ona nie po to pracuje by na nie wydawać, ona chce i będzie wydawać na siebie
Stary 2012-07-31, 19:00   #2708
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Choco- też śliczności

bloguję
Stary 2012-07-31, 19:01   #2709
martusia26
Rozeznanie

Myślicie że już jutro mogę powtórzyć test na obciążenie glukozą czy za wcześnie? dla przypomnienia wczoraj zwymiotowałam po 20 minutach. kurcze chciałabym mieć to już z głowy i przy okazji miałabym juz wynik na czwartkową wizytę
Stary 2012-07-31, 19:02   #2710
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Cytat:
niestety nie w każdej jest, chociaż jak piszesz być powinna moja siostra jest idealnym przykładem. ona wyznaje coś takiego jak "zimny chów" , im mniej kontaktu z dzieckiem tym lepiej...
dzieci ma bo chyba tak wypada... jest ślub więc są też dzieci...
ale jej jest tak dobrze i każdą naszą uwagę na ten temat olewa ciepłym moczem.
dla niej liczy się tylko ona, to ona jeździ na wczasy do Egiptu a dziewczyny w tym samym czasie są u babci na wsi. gdy próbowałam ją namówić, by zabrała je ze sobą powiedziała tylko,że jak będę same zarabiać to wtedy pojadą. ona nie po to pracuje by na nie wydawać, ona chce i będzie wydawać na siebie
ooo to jedna z mamuń co by mogła zostawic dziecko na lotnisku bo paszport nie wazny super... nie mogie pojąc zachowania takich bab...

bloguję
Stary 2012-07-31, 19:03   #2711
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
tamlin powiedz chroniłaś się przed słońcem czy normalnie na plaży opalanko?bo na pewno nie można przegrzać organizmu...
My właśnie jednak jedziemy nad morze w sobote rano
Cieszę się,ale i boję jak zniosę podróż,nawet mój ginek trochę zaniepokojonyMąż się śmieje,że będę siedzieć w pokoju i gotować im obiadki a oni na plażyno na pewno!
Kochana trochę poleżałam na słonku, ale większość pod parasolem bylam.
Fajnie że jedziecie, odpoczniesz troszkę

Cytat:
Napisane przez zielona1911 Pokaż wiadomość
cos jest nie tak,wydaje mi sie ze to jednak nie liszajec.Delikatnie usuwalam mu strupki patyczkiem-a te strupki byly takie miekkie i malego to nie bolalo ale lała sie krew.Juz niewiem co jest grane! Nie mam kompletnie sil,zaden lekarz nie jest w stanei mi pomoc. to jest chore!!
A po co to ruszasz? Pewnie samo ma odpaść jak zaschnie, a tak to ruszasz co chwilę i nie ma szans aby porządny strup się zrobił.
Stary 2012-07-31, 19:04   #2712
sandra23s
Zadomowienie

moj synus do mnie przyszedl z pytaniem:"mamo co to jest ciśnienie??"
bądz tu mądry i wytłumacz 5-latkowi tak,zeby zrozumial

Wiktor 1.09.2007,g.9:10,3600g 54cm

Pola 5.09.2012, g.0:03,4090g 53cm
sandra23s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 19:04   #2713
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
ja juz sama nie wieeemk... ja miałam na krzywej 104 na czczo , po 1h 175(180 norma) a po 2h 139(norma 140)
to wyniki nie takie złe, tylko na czczo trochę ponad normę. u mnie problem się pojawił dopiero po obciążeniu

Cytat:
zielona, nie ruszaj tego! strupki same muszą się zagoić i odpaść. jak będziesz przy nich grzebać to małemu mogą zostać blizny
Stary 2012-07-31, 19:04   #2714
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martusia26 Pokaż wiadomość
Myślicie że już jutro mogę powtórzyć test na obciążenie glukozą czy za wcześnie? dla przypomnienia wczoraj zwymiotowałam po 20 minutach. kurcze chciałabym mieć to już z głowy i przy okazji miałabym juz wynik na czwartkową wizytę

Boooszeee... nie przypominajcie mi tego badania boszeeee..... bleeee... a mam powtarzac tysz ale gin mówil ze w 37 tc no ocipiał chyba... musze urodzic do tego czasu bo nie zniese

bloguję
Stary 2012-07-31, 19:05   #2715
Katee27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
ja należałam do dzieciaków, które o byle co dostawały histerii tata zawsze zostawiał mnie w spokoju i nawet jak się "zanosiłam" nie reagował tylko czekał, aż mi przejdzie. I działało szybciej, niż krzyki matki, czy jej klapsy szkoda, że nie wiedziała ona wtedy o karnym jeżyku
Ja też stosowałam niektóre rady super niani m.in.przy zasypianiu małego jak wyłaził z łóżka,tylko tam liczył się mój spokój i determinacja,najdłużej trwało to pół godzinki.I dopiero wtedy chyba tak naprawdę nauczyłam się cierpliwości

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Kochana na początku różowo nie było, ale z dnia na dzień lepiej. O jeden gigantyczny problem miałam, Paula nie nawidziła jeździć samochodem a co tydzień miałyśmy podróż z Poznania do Wałcza i spowrotem. Wyła w niebogłosy. Tak po prostu, bo jej się nie podobało. Ale metodą prób i błędów i z tym sobie poradziłyśmy - fotelik na przednie siedzenie. Dziecka trzeba się nauczyć i je poznać a wtedy będzie dobrze.
A u nas pomogło jak ja przesiadłam sie z przodu.Jak siedziałam z małym z tyłu,to tylko chciał na ręce

Cytat:
z moim bratankiem było na odwrót, on jako niemowlak kochał jazdę samochodem był taki czas (z tego co pamiętam dokuczały mu wtedy straszne kolki), kiedy mały za nic nie chciał usnąć, darł się w niebogłosy, żadne lulanie, kołysanie, wożenie w wózku, zupełnie nic z tych rzeczy nie pomagało. aż któregoś dnia mój brat zauważył, że maluch uspokaja się gdy tylko ruszają samochodem. od tej pory codziennie robił z nim rundkę wokół miasta, a mały w tym czasie spał. na szczęście kolki dosyć szybko minęły i malec zasypiał już normalnie w łóżeczku
Też spotkałam się z takim przypadkiem,co wieczór rundka samochodem po mieście z wrzeszczącym bobo

Cytat:
Napisane przez lidka0308 Pokaż wiadomość
Wczoraj zaczęłam z mężem oglądać internetowe filmiki ze szkoły rodzenia "Radzimy dobrze rodzimy" może komuś też się to przyda, wystarczy wpisać to w google i wyskoczy wam stronka, bo my do tradycyjnej szkoły nie chodzimy no i z 4 odcinków w których była mowa o fazach porodu o pozycjach, ruchu i łagodzeniu bólu mój mąż zapamietał tylko jeden tekst - "nacisk na kiszkę stolcową" normalnie myślałam, że padnę ze śmiechu wczoraj jak mi zaczął tekstami o tej kiszce rzucać po obejrzeniu tych filmików. I weź tu czegoś chłopa naucz, żeby był ci pomocny, jak on się na dupie i tak skoncentruje
Dzięki,to muszę pokazać mojemu mężowi.
A co do zzo to na mnie bardzo dobrze zadziałało,znieczuliło jak powinno.Ważne,by przy wkłuciu igły się nie poruszyć!Potem moze ciut głowa bolała,ale nie wiem,czy od tego czy od zmęczenia porodem,ale mi bardzo ulżyło w bólu.Choć teraz planuje rodzić bez zzo a za to z małżonkiem

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 19:06   #2716
zielona1911
Zakorzenienie

tamlin
usuwam bo tak mi lekarz kazał.
Stary 2012-07-31, 19:06   #2717
I_K
Zakorzenienie

Cytat:
bardzo Ci współczuje tej powtarzania tej glukozy
Stary 2012-07-31, 19:07   #2718
zielona1911
Zakorzenienie

Ważnym elementem uzupełniającym terapię są okłady odkażające i mechaniczne usuwanie nawarstwionych strupów.

http://www.maluchy.pl/artykul/57 w zaleceniach dodatkowych.

to nie sa takie strupy tylko takie miekkie cos przyklejone,gdzie delikatnie dotkne i odchodzi ale czemu ta krew?
wydaje mi sie ze to w takim razie nie liszaj

Edytowane przez zielona1911
Czas edycji: 2012-07-31 o 19:09
Stary 2012-07-31, 19:08   #2719
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
myślę, że to za wcześnie. ja mam powtórzyć za około 1,5 tygodnia.

Cytat:
ooo to jedna z mamuń co by mogła zostawic dziecko na lotnisku bo paszport nie wazny super... nie mogie pojąc zachowania takich bab...
powiem Ci szczerze, że jak to usłyszałam w telewizji to pomyślałam, że moja siostra postąpiłaby tak samo

Cytat:
Napisane przez sandra23s Pokaż wiadomość
moj synus do mnie przyszedl z pytaniem:"mamo co to jest ciśnienie??"
bądz tu mądry i wytłumacz 5-latkowi tak,zeby zrozumial
już się nie mogę doczekać takich pytań
Stary 2012-07-31, 19:11   #2720
martusia26
Rozeznanie

Cytat:
Słońce nie wolno samemu zrywać strupów, małemu też nie pozwalaj, bo zostaną mu straszne ślady.

Cytat:
Boooszeee... nie przypominajcie mi tego badania boszeeee..... bleeee... a mam powtarzac tysz ale gin mówil ze w 37 tc no ocipiał chyba... musze urodzic do tego czasu bo nie zniese
jak znowu to wyrzygam to więcej pić tego nie będę, o nie...może przekonam lekarza zeby zrobić obciązenie 50 g a nie 75 g. może wtedy wytrzymam
Stary 2012-07-31, 19:12   #2721
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
tamlin
usuwam bo tak mi lekarz kazał.
a to dziwne, pierwsze słyszę by grzebać w rankach...
Stary 2012-07-31, 19:13   #2722
zielona1911
Zakorzenienie

wszedzie gdzie wejde w net to pisze ze wrecz nalezy usuwac strupy tak samo mowil lekarz
Stary 2012-07-31, 19:14   #2723
martusia26
Rozeznanie

Cytat:
Ważnym elementem uzupełniającym terapię są okłady odkażające i mechaniczne usuwanie nawarstwionych strupów.

http://www.maluchy.pl/artykul/57 w zaleceniach dodatkowych.

to nie sa takie strupy tylko takie miekkie cos przyklejone,gdzie delikatnie dotkne i odchodzi ale czemu ta krew?
wydaje mi sie ze to w takim razie nie liszaj
skoro jest krew to będzie tworzył się kolejny strup i wtedy brzydkie blizny murowane. spróbuj może tego nie ruszać i poczekaj jeszcze kilka dni. ale nie rozchodzi się to dalej po twarzy?
Stary 2012-07-31, 19:14   #2724
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
jak znowu to wyrzygam to więcej pić tego nie będę, o nie...może przekonam lekarza zeby zrobić obciązenie 50 g a nie 75 g. może wtedy wytrzymam
nie radzę bo jak będziesz miała wynik na granicy to i tak czeka Cię 75 ...
sama tak miałam...
Stary 2012-07-31, 19:15   #2725
zielona1911
Zakorzenienie

Gdy pęknie pęcherzyk, należy oczyści skórę oraz usunąć strupy, a odsłonięte miejsce przemyć wodą utlenioną. Owrzodzenia można przykryć gazikiem, by dziecko ich nie dotykało i nie drapało. Dobre efekty przynosi kąpiel z dodatkiem nadmanganianu potasu (woda powinna być lekko ciepła i delikatnie różowa).
Stary 2012-07-31, 19:16   #2726
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
wszedzie gdzie wejde w net to pisze ze wrecz nalezy usuwac strupy tak samo mowil lekarz
ale to raczej chodzi o zaschnięte strupki a nie takie spod których leje się krew. ja bym bała się tego ruszać
Stary 2012-07-31, 19:17   #2727
zielona1911
Zakorzenienie

Cytat:
skoro jest krew to będzie tworzył się kolejny strup i wtedy brzydkie blizny murowane. spróbuj może tego nie ruszać i poczekaj jeszcze kilka dni. ale nie rozchodzi się to dalej po twarzy?
kurde doszukuje sie minimalnej poprawy ale chyba sobie wmawiam
Stary 2012-07-31, 19:18   #2728
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Gdy pęknie pęcherzyk, należy oczyści skórę oraz usunąć strupy, a odsłonięte miejsce przemyć wodą utlenioną. Owrzodzenia można przykryć gazikiem, by dziecko ich nie dotykało i nie drapało. Dobre efekty przynosi kąpiel z dodatkiem nadmanganianu potasu (woda powinna być lekko ciepła i delikatnie różowa).
gdy pęknie a nie gdy mu go zedrzesz. no nie wiem, ja dalej nie jestem przekonana by samemu to ruszać
Stary 2012-07-31, 19:19   #2729
zielona1911
Zakorzenienie

ale one sa takie miekkie wlasnie i to lekko dotknelam patyczkiem i odchodzilo samo a pod tym krew. Niewiem co to za cholerstwo. ide jutro do prywatnego lekarza
Stary 2012-07-31, 19:22   #2730
martusia26
Rozeznanie

Cytat:
ale to raczej chodzi o zaschnięte strupki a nie takie spod których leje się krew. ja bym bała się tego ruszać
dokładnie. jeszcze jakieś zakażenie się z tego zrobi

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Marta podaję Ci Iwonki przepis na ciasto na pizzę:

2 szklanki mleka,
2 paczki drożdży sypkich,
2 małe łyżeczki cukru,
2 łyżki płaskie soli,
2 łyżki oleju,
4 szklanki mąki.

Mleko lekko podgrzac,wsypać drożdże mieszając, dodać reszte składników i porządnie wymieszać, a na koniec wlać do naczynia z mąką i znowu porządnie wymieszać.
Naczynie wstawić do ciepłej wody żeby ciasto sobie szybciej wyrosło
Potem je rozwałkować, walnąć na blache i w 180 stopniach trzymać aż sie lekko zarumieni.
Potem dawać dodatki na ciasto i znowu do piekarnika na jakies 10 minut.
Dodatki wg uznania
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości