Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-04, 21:32   #3661
phdwao
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV

Hej bylismy dzis na pierwszym spacerze, maly byl spokojniutki jak aniolek, potem od 16-20 bylismy u moich rodzicow i plakal tak ze ujechac nie szlo z nim, placz skonczyl sie gdy mu wlozylismy czapexzke i okrylismy kocem, normalnie w szoku jestem, juz 3 raz po czapexzce spi jak aniolek, czyzby znalazl sie na niego sposob?

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
helloł mamuśki trochę mnie nie było, mam duuże zaległości, nawet nie nadrabiam, piorun załatwił nam Wfi i bylismy odcięci od świata, już małż naprawił a drugie to maluch zrobił się z dnia na dzień dzieckiem nieśpiącym i marudnym, spokój jest tylko na rączkach i przy cycku, wysysa mi dosłownie wszystko, mam już dość nawet nie mam jak zjeść, nie mówiąc już o zrobieniu obiadu, niech ta laktacja już się rozkręci bo oszaleje

mam pytanie do mam karmiących czujecie czasem kłucie w piersiach? myślałam że mi to przejdzie a mam takie kłucia od początku i drugie moje pytanie to ostatnio Maluszek jest niespokojny przy karmieniu, kręci się, wypuszcza cyca a potem znowu go szuka albo odwraca się zaciskając usta i ciągnie jakby miał urwać sutka wiecie może co to możne oznaczać? próbowałam odstawiać od piersi to dalej sygnalizuje głód, smoczek uspokajacz też nie działa eh nie wiem co się ostatnio dzieje temu mojemu dziecku
Uja mam czasem klucia w piersiach, tydzien temu byly mocne i moj maly codziennie zachowuje sie tak jak piszesz, ale nie myslalam ze to mogloby cos oznaczac
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 21:32   #3662
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Albo poród na rowerze
Ja z karaoke ryzykować nie będę - jakbym zaśpiewała to musiałabym całemu pubowi albo zasponsorować albo stopery do uszu albo później leczenie słuchu

Co prawda pytanie z bujaczkiem nie do mnie, ale ja zakupiłam taki:
http://allegro.pl/rewelacyjny-lezacz...526711422.html
Poleciły mi go dwie koleżanki, które mają dzieci

Wracaj do teściowej i nagraj rady!! Będziemy wydawać książkę ze złotymi myślami mam i teściowych Jak chcesz mieć udział w zyskach to musisz się postarać
Ja na karaoke nie śpiewam z tych samych powodów Śpiewa mój małż, więc chodzimy. A właśnie na ostatnim wieczorze karaoke zaczęły mi się skurcze - jednostajny ból w podbrzuszu. Myślałam, że to przepowiadające. I nawet jak zaczęły pojawiać się w regularnych odstępach czasu to dalej upierałam się, że to jakieś przepowiadające i że ja wcale nie rodzę
Dziękuję za linka Pokaże małżowi, w najbliższym czasie musimy coś wybrać.
Jutro idziemy z teściami na obiad (będziemy testować restaurację w której chcemy zrobić chrzciny) - wezmę dyktafon i notes. Nagram i zanotuję wszystkie rady. Sukces książki murowany

Maciejka__ opis wizyty u okulisty mrożący krew w żyłach... Cieszę się, że wszystko w porządku

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 21:36   #3663
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
aha

a chciałam jeszcze zapytał o łuszczenie skóry, synkow łuszczy sie w zgięciu stópek i ciut na brzuszku, czy to ta skórka schodzi co niby po porodzie schodzi czy malo nawilzony?
Mi pediatra powiedział, że trzeba to smarować kremem (stosuję Balneum) i kąpać w emolientach.

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
U nas się zdarzyła 2-3 razy podczas przebierania. Normalnie woda mu się z tyłka wylewała taka żółta...
aha

Cytat:
Aaaa i dziś TŻ rano kąpał Małego, przebierał, nosił do bekania i w ogóle się nim zajmował. A ja leżałam i pachniałam
Oby tak dalej
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 21:38   #3664
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
mam pytanie do mam karmiących czujecie czasem kłucie w piersiach? myślałam że mi to przejdzie a mam takie kłucia od początku i drugie moje pytanie to ostatnio Maluszek jest niespokojny przy karmieniu, kręci się, wypuszcza cyca a potem znowu go szuka albo odwraca się zaciskając usta i ciągnie jakby miał urwać sutka wiecie może co to możne oznaczać? próbowałam odstawiać od piersi to dalej sygnalizuje głód, smoczek uspokajacz też nie działa eh nie wiem co się ostatnio dzieje temu mojemu dziecku
Oj, u mnie nic takiego się nie dzieję - ale karmię też niezbyt długo.
Jak nie znajdziesz rozwiązania to może zapytaj swoją położną albo doradcę laktacyjnego (u nas jest przy szpitalu i wizyta jest za free albo za jakieś śmieszne 20 zł).
Chociaż mam nadzieję, że to przejdzie i nie będziesz musiała szukać pomocy u specjalistów.

Cytat:
Hej bylismy dzis na pierwszym spacerze, maly byl spokojniutki jak aniolek, potem od 16-20 bylismy u moich rodzicow i plakal tak ze ujechac nie szlo z nim, placz skonczyl sie gdy mu wlozylismy czapexzke i okrylismy kocem, normalnie w szoku jestem, juz 3 raz po czapexzce spi jak aniolek, czyzby znalazl sie na niego sposob?
My na pierwszym spacerku byliśmy we wtorek - chociaż najchętniej to już bym wyszła w niedzielę.
Jeśli czapeczka to będzie na niego sposób to byłoby rewelacyjnie

Stary 2012-08-04, 21:52   #3665
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cz4rnul4 Pokaż wiadomość
witam dziewczyny uprzejmie zawiadamiam że 30.07.2012 o godzinie 19:05 przyszedł na swiat Jakub Dominik 3.500 kg 54 cm ma ciemne włoski i jest uroczy : ) jesteśmy już w domu i jest narazie ok mało czasu na opisywanie ale odezwę się jakoś niedługo pozdrowienia dla wszystkich rozpakowanych mamuś i ich dzieciątek jak również dla tych które cierpliwie czekają na ten dzień.... Buziole
Gratulacje

Cytat:
Dziewczyny wczoraj odcięgnęłam pokarm i schowałam do lodówki(nie wiem ile mamy stopni w lodówce) dzis pokarm jakby się rozwarstwił, to chyba normalne co?[COLOR="Silver"]
tak się dzieje pod wpływem temperatury. Jak podgrzejesz pokarm znów będzie jednolity.

Cytat:
Napisane przez kasikkkkka Pokaż wiadomość
witajcie dziewczyny
ja już wróciłam z urlopu
było fajnie choć nie obyło się bez niespodzianek
nasza Hania rozbójnica przyszła na świat 29.07.2012 o godz 11:45 i miała 54cm, i 2850g wagi
córcia chyba ma poczucie humoru po tatusiu, bo zachciało jej się przyjść na świat na Mazurach

acha wybaczcie, że wcisnęłam się w kolejkę
Gratulacje!klaski :

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Czesc mamusie
My juz od czwartku w domciu. Póki co mamy się bardzo dobrze
Malutka dość dużo spi także na brak czasu nie narzekam ale staram sie jak najwiecej czasu spędzac z Zosia.Wogole Zosia bardzo fajnie przyjęła AsieCałuje ja non stop , głaszcze i do niej mówiTylko musimy niezle uwazać bo czasem jest "delikatna"inaczej:brzyda l:
Ja bardzo szybciusienko wróciłam do siebie. Już od wtorku śmigam jakbym wogole nie rodziła:P
Rodziłam jednak w prywatnym szpitalu (z refundacją NFZ) i jestem barddddddzooooo zadowolona Warunki,personel ekstra
Wczoraj za namowa położnej zaliczyliśmy już pierwszy spacerek w czwórke

My sie karmimy ok 15-20 min i małej wystarcza

Nordiczka, Młodaj , Cz4rnul Serdeczne gratulacje
super, że u Was wszystko ok

Cytat:
Napisane przez Norniczka Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny. Ja wczoraj wyszłam popołudniu ze szpitala.
Malutka jest sliczna, ale strasznie duzo przy niej roboty i z niczym się nie wyrabiam. Mam nadzieję że za niedługo ogarnę wszystko i będę bardziej zorganizowana. 9 dniowy pobyt w szpitalu dał mi się we znaki, myslaąłm że tam zwariuje...
A opis porodu zostawiam na kiedy indziej, chociaż jak mała jeszcze pospi to może uda mi się dzisiaj napisac
Pozdrawiam i gratuluje nowym mamusiom
Witamy z powrotem

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Wizyta u pediatry przebiegła spoko, córcia urosła, waży 3900 i wszystko z nią OK, także kamień z serca
mnie dobrodziejstw
pięknie

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
Oskar 2 września ile daliście księdzu?
my byliśmy wczoraj u księdza. Daliśmy mu 100 zł, a jeszcze 50-100 zł damy na ofiarę w czasie chrztu. I myślę, że będzie ok.
Stary 2012-08-04, 21:53   #3666
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

delikatne kłucia czuję, często takie kłucia jakby sutków sama nie wiem, Mała ssie jedną pierś a drugi sutek boli

co do zachowania dziecka to znam takie szarpanie brodawki (kapturka) kręcenie się, prężenie, zaciskanie ust
czasami tak się zdarza, nie wiem co to oznacza, myślę że na pewno nie jest to oznaką najedzenia, kurczę, też zachodzę w głowę skąd się to bierze

podbijam więc pytanie
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 21:53   #3667
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie widziałam Linka że też pisałaś o tym mleczku,cieszę się bo robi teraz kupkę 3 razy dziennie a na Bebilonie była tylko jedna i ogólnie mu służy bo mniej się pręży.
U nas na Bebilonie i moim mleku jest raz na 3 dni. Podobno to dopuszczalne, wcześniej problemów z brzuszkiem nie było, więc zamówiłam 6 dużych puszek Bebilonu. Obym nie musiała zmieniać mleka.
Cytat:
wiem że dużo ale kurde ten nasz ksiądz okropnie naciska na ofiary,na każdej mszy przypomina że kościół zadłużony na 500tyś zł i żeby wspomóc itd i głupio mi dać mniej w takiej sytuacji..
Nie pozwól sobą manipulować. Niestety obawiam się, że to często kasa dla księdza.
Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Wizyta u pediatry przebiegła spoko, córcia urosła, waży 3900 i wszystko z nią OK, także kamień z serca
Ja w poniedziałek idę na badania różne swoje, czyli hormonów, krew i mocz - ciekawe, ile dziecko wyssało ze mnie dobrodziejstw
Na pewno wyssała dużo, ale jeśli dobrze się odżywiasz, to wyniki na pewno będą dobre.
Wzrost też sprawdzali? My mamy wizytę we wtorek, a mała w środę skończy miesiąc, więc jestem ciekawa, ile urosła. Na wadze przybrała na pewno, bo nawet rączki ma tłuściutkie.
Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość
Nie bardzo mam czas na wizaz bo Mikołaj to straszny terrorysta i jamochłon
Nawet teraz piszę leżąc z nim u cyca
Jest przekochany nie sądziłam że można kogoś aż tak mocno kochać
Śliczny maluszek.

Mamuśka - fajny masz głos, to i uśmieszki fajne.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 21:58   #3668
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Mały ma podwyższoną temperaturę 37,1. A mnie boli gardło
dużo zdrówka dla Was!

Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny widzę, że sypnęło dzieciaczkami gratulacje dla wszystkich nowych mamuś

Nie bardzo mam czas na wizaz bo Mikołaj to straszny terrorysta i jamochłon
Nawet teraz piszę leżąc z nim u cyca
Jest przekochany nie sądziłam że można kogoś aż tak mocno kochać Mąż dzielnie pomaga, przewija a dziś nawet został z nim sam bo musiałam jechać na zdjęcie szwów (pęknięta szyjka i nacięcie krocza). Poród był masakryczny bo 12 godzinny ale daliśmy radę jak znajdę więcej czasu to wrzucę opis.
Pozdrawiam raz jeszcze
oj to się namęczyłaś chyba.. Ale masz teraz cudnego synka i to jest najważniejsze

Cytat:
spał 4h, zjadł 120ml i znowu zasnął o tak sobie śpię mój kochany pisklaczek
słodziak
Stary 2012-08-04, 22:11   #3669
nadalka
Zakorzenienie

maciejka nie martw się, w razie co mogę od Ciebie odkupić bebilon

Eureka! Moja mała w końcu zasnęła. Nie spała od 9 rano
ale zęby mnie bolą:/ w nocy jak śpię to odreagowuję dzień poprzez zaciskanie zębów
Stary 2012-08-04, 22:21   #3670
red_scorpio
Rozeznanie

Cytat:
dokładnie tak było, mały płakał bo mu mleczko nie leciało,ja płakałam że nie mam wystarczająco mleka i on to wyczuwał,był nerwowy i błędne koło się zamykało a jeszcze do tego wszystkiego ciągła presja karmienia piersią mnie dobiła,dopiero mąż mi wiele przetłumaczył i już jest ok znalazłam dobre mleczko i jestem szczęśliwa a maluszek razem ze mną

Ale słodziak

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
polać jej!

Matko jedyna co to był za dzień... Pojechałam z małą przed 8 po męża, spała smacznie w samochodzie. Jak wróciliśmy, istny ryk... I dopiero teraz usnęła, czaicie? Bożena, nie ogarniam tego. Dobrze że tż był dzisiaj, bo od wczoraj od 6 rano do dzisiaj go nie było. Ja bym oszalała jak by mi dała taki popis a ja była bym sama jest taka wymęczona że nawet nie dygnie przez sen tylko muszę jeszcze suszarkę wyłączyć...

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Na pewno by wzięło, może byłby poród w wodzie
Mnie wzięło na karaoke

A to Ci niespodzianka, pytałaś nas o noclegi, a trzeba było zapytać o szpital na Mazurach
Gratulacje

Jaki leżaczek sobie upatrzyłaś? Możesz podesłać linka?
Też muszę wybrać jakiś leżaczek, ale nie wiem jaki. Z chęcią skorzystam z podpowiedzi

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Napisałam Ci na priv bo nie wiem czy jak ponownie Maluszek pozwoli Ci nas podczytać to znajdziesz

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Rzeczywiście drobiazg!
A u nas temat znów ucichł.
Wczoraj odpisywałam z cytowaniem, a później padłam i nie napisałam o wizycie u okulisty:
naczyniakiem na powiece nikt specjalnie się nie przejął, ale go obejrzeli i wspomnieli, że jest powierzchowny. Od pielęgniarki usłyszałam tylko, że "po tygodniu nie zejdzie". Odpowiedziałam, że minęły już trzy i chciałabym wiedzieć, czego się spodziewać - na ogół schodzi po kilku miesiącach.
W każdym razie najpierw jedna pielęgniarka 3x co 15 min. zakrapiała oczka dwoma rodzajami kropelek zaznaczając, że od drugiego zakropienia do badania nie wolno dziecka karmić (żeby się nie zachłysnęło w czasie badania), a później trzeba było przejść pod gabinet lekarski, a tam... wpuszczali krople znieczulające, zakładali na oczko jakieś ustrojstwo uniemożliwiające zamknięcie powiek i badali dno oka. PODOBNO badanie jest bezbolesne, a rozdzierający płacz wynika z unieruchomienia oka i silnego światła latarki. Asystent trzyma maluszka owiniętego pieluszką, okulistka bada, a pielęgniarka pisze. Matka może nie patrzeć i dobrze, bo wystarczył mi widok tego otwartego na siłę oczka i płacz.
To poradnia dla wcześniaków, więc takie badania robią każdemu maluszkowi. Mi tą przychodnię poleciła pediatra mówiąc, że jest nie tylko dla wcześniaków i po rozmowie telefonicznej okulistka mnie zarejestrowała, chociaż wcale się nie upierałam, że muszę być przyjęta akurat tam. W czasie wywiadu pielęgniarka pytała, czy mówię o naczyniaku oka, czy powieki. Może przez telefon mówiłam o oku?
Wynik badania: "siatkówka na obwodzie dojrzewa", co podobno jest u takich maluszków normalne, a okazało się, że zakrapiali, żeby sprawdzić, czy nie ma naczyniaka również w środku oka. Nawet mi to przez myśl nie przeszło! Czyli na razie wszystko jest w porządku, ale pod koniec miesiąca mam przyjść do kontroli.
Masakra, wcale się nie dziwię, że przy takich badaniach zazwyczaj mamy wypraszają za drzwi..

Cytat:
maciejka nie martw się, w razie co mogę od Ciebie odkupić bebilon

Eureka! Moja mała w końcu zasnęła. Nie spała od 9 rano
ale zęby mnie bolą:/ w nocy jak śpię to odreagowuję dzień poprzez zaciskanie zębów
Ja jeszcze nie urodziłam i może nie powinnam się wypowiadać ale może ona tak marudzi i płacze od nadmiaru wrażeń w ciągu dnia? Ale tak jak mówię - nie mam doświadczenia ...

red_scorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 22:39   #3671
nadalka
Zakorzenienie

Skorpionku, bo historia jest taka, że nie mogła do połowy dnia zrobić kupki i dlatego się wkurzała, więc daliśmy jej czopka, jak zrobiła kupę, to zaś chyba była wściekła za tego czopka i wścieklizna murowana... Ale śpi całe szczęście. Ciekawe o której się obudzi...
Stary 2012-08-04, 22:39   #3672
Soleilka
Zakorzenienie

Dziecko moje nakarmione i wykąpane. Byliśmy w sklepie. Zajęło nam to 2 godziny, bo na dworze był głodny. Siadłam sobie na odludziu, zakryłam Fabiego i cycka kocem i karmiłam... 3 razy Ja nie wiem co mu się dzieje z tym jedzeniem. W sklepie się tak rozdarł, że szok. Ludzie z litości przepuszczali nas w kolejce Za to w drodze powrotnej stwierdził, że najlepiej być na rączkach. Zasnął i tak spał do kąpieli. Podczas kąpieli zrobił mi kupę do wanienki
Aaaaa i moje dziecię odkryło, że w budzie ma okienko i sobie zerka przez nie Ciekawy świata jest skurczybyk

Cytat:

tak będę mówić czasami ludzie nie rozumieją że NAPRAWDĘ można nie mieć pokarmu a Ty niedobra jak możesz sprzeciwiać się teściowej?
Ja ogólnie jestem ta zła
Cytat:
E tam, zwis. Młoda jesteś więc pewnie nic nie zostanie

za radę ws. karmienia

A teściowa urocza - dobijająco-pomagająca. Nic tylko kochać ją
Młoda, ale nie pierwszej młodości Obyś miała rację

Dlatego kocham ją z całego serduszka
Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Soleilka gdzie mierzyłaś temperaturę? A tak poza tym, to u niemowlaczków za prawidłową uznaje się temperaturę do 38 stopni, inaczej działa ośrodek termoregulacji i mogą mieć wyższą temp niż dorośli. No i zwykle wieczorem ta temperatura będzie wyższa, tak samo, jak zmierzysz kiedy dziecko płacze
W tyłku, podobno tam jest najlepiej. Właśnie do 38 stopni nic nie będę robić, niech organizm sam się broni Teraz temperaturka zeszła i ma 36,8
Cytat:

Słodziak
Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Soleilka, a co by było, jakbyś któregoś wieczoru postawiła przed TŻtem butlę (z odciągniętym mlekiem) i oznajmiła (nie pytała - oznajmiła), że dziś on wstaje i karmi, bo Ty zwyczajnie po miesiącu musisz się przespać? No przecież chyba dziecko poza matką ma też ojca...
Mały tyle żre, że nie mam jak ściągać On je z dwóch cycków aż się zrobią flaki, zanim porządnie się napełnią to znowu je. Ja nie miałam czegoś takiego jak nawał, nie wiem też co to kapiące z cycków mleko - wkładki laktacyjne mi nie są potrzebne...
próbuję rozkręcić laktację, ale między karmieniami jestem w stanie może 15 ml ściągnąć
Cytat:
Ad1. Niedawno pojawiło się to kłucie, czuję je najbardziej w sutkach. Wcześniej tego nie miałam
Ad2. Mój ma tak samo. Puszcza cyca, a jak go chowam to zaczyna szukać, marudzi, odwraca główkę i tego sutka muszę mu ładować żeby go znalazł. Umęczę się przy tym jak nie wiem

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 23:35   #3673
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość
A ten sab simplex od jakiego czasu można podawać - czy już od urodzenia? On jest tylko na kolki czy ogólnie na problemy z brzuszkiem? (wzdęcia etc)?
bo u nas od kilku dni problemy brzuszkowe, ciągły płacz przerywany karmieniem, w dzień jestem w stanie to przetrwać, ale noce są wykańczające
Na Infacolu jest napisane, że od miesiąca, ale pediatra powiedziała, że mogę podać, a to był koniec trzeciego tygodnia. Z SabSimplex pewnie jest podobnie.
Cytat:
no i piwko już nawet wypiłam tylko w☠☠☠☠. mnie strasznie ten terror laktacyjny i ogromna presja kp, kilka nocy przepłakałam jak mi pokarm zanikł i niezłego doła zaliczyłam ale niektórzy nie rozumieją że pewnych tematów nie powinni komentować i to nie ich sprawa
Olcia - mam nadzieję, że już sobie poradziłaś tymi dołami.
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
rozumiem Cię, presja jest i poczucie winy (irracjonalne) też, dobrze że masz już kryzys za sobą
ja karmię tylko piersią ale nie bez problemów i zastanawiam się jak długo pociągnę
bo jak mam ciągle sfrustrowana chodzić to lepiej dla dziecka by dostawało mm
ja karmię przez kapturki, co drugie karmienie zaczyna się awanturką bo Małej te kapturki nie bardzo pasują
a bez nie mam szans, nie potrafię jej dostawić, mam za krótkie brodawki i technicznie jest to niewykonalne
czy to moja wina że nie mam sutków jak stąd do Krakowa?

kapturki też nie działają fajnie na laktację, bo "sygnał" do piersi jest mniejszy

poza tym nie widzę ile Mała zjada i to mnie też męczy psychicznie
Linka - jeśli chodzi o ilość, to sprawdzaj, czy Martynka przybiera na wadze.

Moja doskonale radzi sobie z brodawką bez kapturka, ale na pewno jej nie dostanie. Za dużo było bólu i na końcu krwi. Niestety potwierdzam, że po pierwsze mała złości się na te kapturki, a po drugie przez nie piersi nie pracują "pełną parą".

Nie wiem, kto męczył Olcię, bo mnie najbardziej tż. Najwyraźniej powinnam skakać z bólu przy każdym zassaniu (tak było już w szpitalu nawet przed pogryzieniem) i cierpieć w czasie karmienia, bo to jest takie dobre dla dziecka... wspomaga jego odporność. Może i jest dobre, ale bardziej od karmienia piersią dziecko potrzebuje mamy - zdrowej i silnej psychicznie. No i odpowiedniej ilości pokarmu oczywiście, a skoro ssała mnie przez tyle godzin, to nawet nie wiem, czy miałam go dosyć.

Karmię piersią i mm, ale dominuje mm i pewnie tak zostanie. Jak kiedyś wspomniałam po takim początku nie mam ambicji karmienia wyłącznie piersią. Jeśli ktoś daje radę, to świetnie, a jeśli nie, to nic innym do tego.
---
Dzisiaj między 19 a 20 po kąpieli nakarmiłam głodnego ssaczka mm, a później poczułam ból brodawki wskazujący na przepełnienie. Oczywiście mała była objedzona jak bąk, odbiło jej się kilka razy i moim mleczkiem była zainteresowana w niewielkim stopniu. Na szczęście chwilę possała, a potem przestała się prężyć i zasnęła na dobre.

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Cytat:
dokładnie tak było, mały płakał bo mu mleczko nie leciało,ja płakałam że nie mam wystarczająco mleka i on to wyczuwał,był nerwowy i błędne koło się zamykało a jeszcze do tego wszystkiego ciągła presja karmienia piersią mnie dobiła,dopiero mąż mi wiele przetłumaczył i już jest ok znalazłam dobre mleczko i jestem szczęśliwa a maluszek razem ze mną

I tak trzymaj. Pisklaczek słodki.

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość
Ja też karmię przez kapturki, inaczej mały nie złapie. I też mnie szlag trafia czasami jak jesteśmy już po sesji karmienia, idę i wyparzam kapturek, a jak wracam do synka to on znowu pcha łapki do buzi, sygnalizując, że chce jeść. I tak jest często, co jest urocze szczególnie w nocy
Ale w sumie to dobrze, że te kapturki są, bo inaczej byłby od początku na butelce
Moja czasem pcha łapki do buzi przed odbiciem! Nawet sama przestaje jeść mm, a po chwili sprawia wrażenie głodnej. Podanie butli kończy się ulaniem za jakiś czas, więc teraz często mam dylemat, czy wrzeszczy bo jest głodna, czy tylko musi się jej odbić. Oczywiście takie atrakcje mamy w późnych godzinach wieczornych.
Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
przyłożenie czegoś zimnego to jest właśnie jeden sposób (mojej położnej), a ja z kolei zauważyłam, że jak mała płacze (bo np. bardzo głodna, a ja ją jeszcze przewijam), to potrafi siknąć z wysiłku - więc takim sposobem chyba też można złapać
Postaram się zapamiętać Wasze metody.
Cytat:
drugie moje pytanie to ostatnio Maluszek jest niespokojny przy karmieniu, kręci się, wypuszcza cyca a potem znowu go szuka albo odwraca się zaciskając usta i ciągnie jakby miał urwać sutka wiecie może co to możne oznaczać? próbowałam odstawiać od piersi to dalej sygnalizuje głód, smoczek uspokajacz też nie działa eh nie wiem co się ostatnio dzieje temu mojemu dziecku
Niestety nie wiem, o to oznacza, a też tak mamy. Czasem mam wrażenie, że musi się jej odbić i wtedy możemy wrócić do karmienia. Jak masz inne pomysły, to daj znać.

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Jeszcze jeden drobiazg dotyczący wizyty u okulisty - po badaniu i wrzaskach na pół przychodni wszystkie dzieci spały! Na pewno owijają maluszki pieluszką, ale to błyskawiczne wyciszenie bez kwilenia zaskakuje, a którąś z mamuś nawet martwiło.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-08-04 o 23:37
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 00:19   #3674
red_scorpio
Rozeznanie

Cytat:
Skorpionku, bo historia jest taka, że nie mogła do połowy dnia zrobić kupki i dlatego się wkurzała, więc daliśmy jej czopka, jak zrobiła kupę, to zaś chyba była wściekła za tego czopka i wścieklizna murowana... Ale śpi całe szczęście. Ciekawe o której się obudzi...
Oby spała jak najdłużej

Cytat:
Dziecko moje nakarmione i wykąpane. Byliśmy w sklepie. Zajęło nam to 2 godziny, bo na dworze był głodny. Siadłam sobie na odludziu, zakryłam Fabiego i cycka kocem i karmiłam... 3 razy Ja nie wiem co mu się dzieje z tym jedzeniem. W sklepie się tak rozdarł, że szok. Ludzie z litości przepuszczali nas w kolejce Za to w drodze powrotnej stwierdził, że najlepiej być na rączkach. Zasnął i tak spał do kąpieli. Podczas kąpieli zrobił mi kupę do wanienki
Aaaaa i moje dziecię odkryło, że w budzie ma okienko i sobie zerka przez nie Ciekawy świata jest skurczybyk

dla Fabisia za nową umiejętność...

Jak tak się Mamcie rozpiszecie o problemach i dylematach z dzieciaczkami to aż mnie strach ogarnia. Mąż cały czas mnie straszy, że będzie jazda a jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić. A Was tylko podziwiać

Chwalę się dostaliśmy od kumpeli:
1. http://www.brightstarts.com.pl/index...-bright-starts (z misiami zamiast ślimaczkami)
2. http://zakupy.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/do/item/K...465ba6fe648fc4
3. http://www.babystyle.pl/Krzeselko+do...by_p14335.html

I bardzo się z powyższych rzeczy cieszę

Stary 2012-08-05, 05:44   #3675
nadalka
Zakorzenienie

Hej, no, nocka udana
Mała jak zasnęła o 22, zbudziła się o 3 na jedzenie i o 5 się przebudziła, dałam jej herbatki, i leży.. śpi ale strasznie jęczy.. chyba odreagowuje wczorajszy dzień....

Dziewczynki IGUSIA kończy dzisiaj swój pierwszy miesiąc a więc jest już niemowlęciem

zdjęcie terrorystki sprzed 15 minut
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (91,2 KB, 86 załadowań)
Stary 2012-08-05, 06:58   #3676
nadalka
Zakorzenienie

Nie dawno się obudziła... Zjadła 130ml no i śpi nadal, tyle że się rzuca strasznie
Stary 2012-08-05, 07:10   #3677
chce_byc_mama
Zakorzenienie

hej dziewczyny jest u mnie mama i praktycznie nie mam czasu na wizaz. wlasnie karmie mala. po malu jest coraz lepiej z tymi przerwami miedzy karmieniami.

gratuluje nowym mamusiom!!!
a dziewczyny z 4 z przodu sio na porodowke!

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 07:23   #3678
prince_polo
Zakorzenienie

hej
UWAGA ZMIENIŁAM AVATAR NA ŁABAJE MOJEJ NIUNI

my nie spimy od 5. Mała płacze jak sie prezy i kupe chce zrobic, nie wiem czemu ale ma tak czesto wsumie juz w szpitalu miała....... ale nie za kazdym razem

dziewczyny mam pytanie, wazyłam sie z małą i sama i wyszlo z emała wazy 3,5 kilo. A ze szpitala wyszłysmy to wazyła 3340. Tak mało przybrała w tydzien..... mnie sie zdaje ze moj pokarm jest ciulowy

musze inaczej zaczac jesc

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
delikatne kłucia czuję, często takie kłucia jakby sutków sama nie wiem, Mała ssie jedną pierś a drugi sutek boli

co do zachowania dziecka to znam takie szarpanie brodawki (kapturka) kręcenie się, prężenie, zaciskanie ust
czasami tak się zdarza, nie wiem co to oznacza, myślę że na pewno nie jest to oznaką najedzenia, kurczę, też zachodzę w głowę skąd się to bierze

podbijam więc pytanie
u mnie tez tak jest z jednym i drugim
ja wystarczy ze pomysle o małej mam takie kłucia w piersiach, albo jak ją poloze na brzuchu swoim a nie karmie to mnie pokarm zalewa i tez sa klucia
no a jak je to tak fika itop ze onie jestesmy w mleku

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 07:36   #3679
Malwina_a
Rozeznanie

Cytat:
Ale obiecujesz, że my też się doczekamy???

I słusznie - 150zł wystarczy Bez przesady nie ma co paść tych pasibrzuchów

Ja nie mogę na porodówkę bo Ty ją okupujesz Zdecyduj się - rodzisz albo zwalniasz miejsce
Ja na patologii a nie porodówce:P porodówka wczoraj cały czas pełna była, 4 laski naraz rodziły.

Koszmarna noc miałam, łopatka lewa mnie dalej strasznie boli, spać na tym badziewnym łóżku nie mogę, obudziłam się o 2 w nocy i mi aż łzy leciały z tego bólu, masakra, chce już urodzić!!!.
Czekam na zastrzyki, dzisiaj 3, i się ich boję
A z tym chodzeniem po schodach to ściema, chodzę cały czas i nic się nie dzieje.
Malwina_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 08:30   #3680
red_scorpio
Rozeznanie

Hej, witam się! Za oknem już taka żarówa, że strach się bać...

Cytat:
Hej, no, nocka udana
Mała jak zasnęła o 22, zbudziła się o 3 na jedzenie i o 5 się przebudziła, dałam jej herbatki, i leży.. śpi ale strasznie jęczy.. chyba odreagowuje wczorajszy dzień....

Dziewczynki IGUSIA kończy dzisiaj swój pierwszy miesiąc a więc jest już niemowlęciem

no i gratulacje przespanej nocki

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Ja na patologii a nie porodówce:P porodówka wczoraj cały czas pełna była, 4 laski naraz rodziły.

Koszmarna noc miałam, łopatka lewa mnie dalej strasznie boli, spać na tym badziewnym łóżku nie mogę, obudziłam się o 2 w nocy i mi aż łzy leciały z tego bólu, masakra, chce już urodzić!!!.
A z tym chodzeniem po schodach to ściema, chodzę cały czas i nic się nie dzieje.
Chodzisz po dwa stopnie? Mnie trochę brzuch poboli po takim wchodzeniu i potem doooopa

Stary 2012-08-05, 08:51   #3681
phdwao
Zakorzenienie

hej

noc przespana, tylko 2 pobudki na kamienie czyzby czapeczka na głwoei działała cuda?

---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

wanillko tak sobie myslałam o tych kłuciach i nerwowości dziecka i wydaje mi sie, że nie ejst to jakiś nienormalny objaw. Po 1) juz kilka dziewcząt napisało że ma kłucia, także wydaje mi się to normalne, może związane z produkcją mleka? A co do nerwowości synka, mój zachowuje sie identycznie, Soleilka pisała, że Fabiś też. A ja w dodatku slyszałam juz parokrotnie, że chłopcy jedza więcej niz dziewczęta. Byc może ta nerwowośc bieże sie z tego, że wciąz chcialby byc przy cycku i jeśc i ssac, na dodatek ma lecieć szybko i dużo i stąd te nerwy?

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hej
UWAGA ZMIENIŁAM AVATAR NA ŁABAJE MOJEJ NIUNI

my nie spimy od 5. Mała płacze jak sie prezy i kupe chce zrobic, nie wiem czemu ale ma tak czesto wsumie juz w szpitalu miała....... ale nie za kazdym razem

dziewczyny mam pytanie, wazyłam sie z małą i sama i wyszlo z emała wazy 3,5 kilo. A ze szpitala wyszłysmy to wazyła 3340. Tak mało przybrała w tydzien..... mnie sie zdaje ze moj pokarm jest ciulowy

musze inaczej zaczac jesc
ja wychodze z założenia, że pokarm mamusi nigdy nie ejst ciulowy, jest napewno wspaniałynajwazniej sze że przybiera, jest zdrowa, to przeciaz najwazniejsze!. Ja nidlugo pierwszy raz zważe małego u pediatry, ciekawe ile przybrał, tez sie tym martwię
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 09:09   #3682
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

hej

Igunia gratuluję m-ca niemowlaczku

my już od 6 na nogach i oczy jak 5zl więc nici ze spania
jedziemy dziś do znajomych,ciekawe jaka będzie pogoda..

miłej niedzieli
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 09:18   #3683
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hej Mamusie Wyspaliśmy się dzisiaj w nocy Amelka wstała grubo po 7 nakarmiłam ją i teraz leży obok mnie. Z wielką uwagą obserwuję oparcie od sofy - szare, jakby tam widziała coś super ciekawego
Małż pojechał na giełdę oglądać samochody. Chcemy kupić coś nowszego i bezpieczniejszego. W końcu teraz jeździmy z dzieckiem.
A wczoraj pierwszy raz jechałam z Amelką jako kierowca. Jakoś tak inaczej mi się jechało, ze świadomością, że mam moje maleństwo na pokładzie

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
Napisałam Ci na priv bo nie wiem czy jak ponownie Maluszek pozwoli Ci nas podczytać to znajdziesz .
Dziękuję
Akurat dzisiaj mam chwilkę, ale rzeczywiście bywa z tym różnie
Super rzeczy dostaliście od koleżanki

Cytat:
klask i: Duża pannica

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
Kochana Twój pokarm jest dobry, nie daj sobie wmówić, że jest chudy, słaby czy ciulowy. Rozalka na pewno się najada i grunt, że przybiera na wadze.

Cytat:

A ja codziennie się zastanawiam czy już Cię wzięło. Trzymam kciuki, żeby zastrzyki podziałały skoro chodzenie to ściema.

Stary 2012-08-05, 09:27   #3684
Soleilka
Zakorzenienie

gHej My od 4 na nogach Mały cały czas się prężył i stękał. Nie mógł puścić bąka - dałam krople, teraz za to ma problem z kupą przyjechał TŻ i Mały od razu usnął u niego. Ja to nie wiem... TŻ jedzie to Mały zawsze dokazuje, wraca i jest ok
Aaaaa TŻ użądliła osa, ledwo przyszedł tak mu noga spuchła

Cytat:
dla Fabisia za nową umiejętność...

Cytat:

Wszystkiego najlepszego
Słodziaczek z niej

Popołudniu wybywamy na Jarmark Dominikański, a wieczorem jest koncert za darmo Piotra Cugowskiego, więc szkoda nie skorzystać i nie iść Zabierzemy Małego ze sobą, niech się uczy dobrej muzyki

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 09:42   #3685
bebe1987
Rozeznanie

Witajcie słoneczka,

Ja nadal w dwupaku... Wczoraj jak szliśmy spać z mężem wzięła mnie jakaś głupawka, śmiałam się jak głupi do sera, nie mogłam się uspokoić - a mąż jeszcze potęgował u mnie to wariactwo. Czasem tak mam . Po długiej serii śmiechu zaczęły się u mnie skurcze - trwały może z godzinę i ucichły... A szkoda...

Cytat:
Jeszcze kilka chwil, kazda z nas odlicza . Łączę się w bólu...

Cytat:

Cytat:
Na nas też przyjdzie pora, chociaż ja też już się nie mogę doczekać, jeszcze co chwilę przechodzę przez porodówkę i te maluchy widzę, że już ciągle myślę o Agatce

A mnie po tych zastrzykach narazie nic nie rusza, miałam 2 sksurcze na 50 na ktg, mła wariuje w brzuchu i mam twardy brzuch. I tyłek mnie boli od tych zastrzyków. Już niecierpliwa jestem!!!
Ja już nie wiem czy na mnie przyjdzie pora... Jak do środy nie urodzę (wtedy zacznę 41 tc) to będę musiała się skontaktować ze szpitalem, gdzie mam rodzić co w tej sytuacji robić - słyszałam, że ciężarnym z cukrzycą zaraz po terminie wywołują poród...
żeby chociaż u Ciebie się szybciej ruszyło!

Cytat:
dla miesięcznego niemowlęcia Igusi!!!

Edytowane przez bebe1987
Czas edycji: 2012-08-05 o 09:43
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 09:56   #3686
nel_a
Zakorzenienie

Cześć.

jakaś taka wczoraj słaba byłam. Głowa trochę bolała. I chyba wiem od czego kupiliśmy papier toaletowy o bardzo silnym zapachu - już wioząc go do domu zapach był w całym aucie chociaż zakupy były w bagażniku.....i póki trochę ten zapach nie zelżał głowa bolała...

dziś już znacznie lepiej

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 10:19   #3687
wanilllka82
Wtajemniczenie

heloł moje drogie dziś pierwsza tak piękna noc za nami, wczoraj jeszcze jak zawsze karmiłam co 2 h a dzis juz 6 h przerwa nocna piersi miałam jak kamienie ale przynajmniej trochę ściągnęłam na potem, kupiłam laktator medela harmony ze smoczkiem calma - to dzięki lince bez Ciebie nawet nie wiedziałabym ze takie cudo istnieje, mam nadzieje ze sprawdzi sie to co producent obiecuje, laktator jest super

a i dziś ściągamy ze strychu pudło z ubrankami na 68, w większość ubranek 62 maluch się nie mieści, no ale może skurczyły się w praniu

phdwao, Mandragorrka, Linka25, Soleilka, Maciejka prince
dzięki dziewczyny czytałam że tak może być m.in. przez używanie smoczka, choć jak Wy też tak miewacie to może to normalne
phdwao myślę podobnie dużo z was tak ma wiec juz sie nie przejmuje

niespodziewanie dzieci nam przybyło Młodaj , Cz4rnul Serdeczne gratulacje

pumas
pieknie Blaneczka urosła

nadalka - kochana ta Twoja córeczka fajny masz głos no i za pierwszy miesiąc w jej życiu

widziałam też że dyskutowałyście o czasie karmienia, napisze Wam co mówi na to książka "język niemowląt" może już któraś cytowała ale nie nadrobiłam Was dokładnie, podkreślam że to cytaty z ksiązki

"dzień 1 karmienie na każde żądanie po 5 min z każdej piersi
2 dzień karmienie co 2 h po 10 min z każdej piersi
3 dzień karmienie co 2,5 h 15 min z każdej piersi
4 dzień karmienie co 2,5 -3 h maximum 40 min zmieniając piersi przy każdym karmieniu - początek karmienia jednostronnego

Dlaczego karmienie jednostronne
- skład kobiecego mleka:
mleko początkowe - wydziela się w ciągu 5-10 min - pełni rolę zaspokajania pragnienia
mleko środkowe - po 5-8 min karmienia - zawiera duże ilości białka, cenne dla rozwoju kości i mózgu,
mleko końcowe po - 15 - 18 min karmienia - zawiera bardzo cenne dla organizmu dziecka tłuszcze jest deserem dzięki któremu niemowlę przybiera na wadze

podczas pierwszych tygodni dążymy do tego by niemowlę otrzymało porcję mleka końcowego w każdym karmieniu, przy zmianie piersi po 10 min dostaje co najwyżej niewiele mleka środkowego, praktyka taka sygnalizuje organizmowi matki, że mleko środkowe nie jest potrzebne w związku z tym organizm matki przestaje je wytwarzać

Długość karmienia/Ilość pokarmu:

wiek dziecka: 4-8 tyg karmienie max 40 min (60-150 g)
8-12 tyg max 30 min (120-180g)
3-6 miesięcy do 20 min (150-240g)
"

ja i tak karmie na żądanie, i ostatnio muszę z obu piersi ale pierwsza zawsze jest opróżniona

Cytat:

Mały tyle żre, że nie mam jak ściągać On je z dwóch cycków aż się zrobią flaki, zanim porządnie się napełnią to znowu je. Ja nie miałam czegoś takiego jak nawał, nie wiem też co to kapiące z cycków mleko - wkładki laktacyjne mi nie są potrzebne...
próbuję rozkręcić laktację, ale między karmieniami jestem w stanie może 15 ml ściągnąć
mam dokąłdnie to samo choć nawał miałam, nie mam co odciągać, po jedzeniu jak nacisnę sutka to nawet kropelka się nie pojawi a tak nie miałam wcześniej

prince pokarm kobiety zawsze jest pełnowartościowy, nawet niedożywione kobiety w afryce wytwarzają pełnowartościowy pokarm tylko wytwarzają go mniej i kosztem swojego zdrowia

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2012-08-05 o 10:33
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 10:19   #3688
modnisia86
Zadomowienie

Hey dziewczyny ja wczoraj dopiero wyszłam ze szpitala oczywiście razem już z moja "kruszynką" Dominiką ważąca 3 900 i mierząca 58 cm. Która przyszła na świat 31 lipca 2012 roku przez cc. Narazie się docieramy. Nie nadrabiam bo ledwo żyję. Gratuluję dla nowych mam Pozdrawiam
modnisia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 10:26   #3689
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
hej

noc przespana, tylko 2 pobudki na kamienie czyzby czapeczka na głwoei działała cuda?

---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

wanillko tak sobie myslałam o tych kłuciach i nerwowości dziecka i wydaje mi sie, że nie ejst to jakiś nienormalny objaw. Po 1) juz kilka dziewcząt napisało że ma kłucia, także wydaje mi się to normalne, może związane z produkcją mleka? A co do nerwowości synka, mój zachowuje sie identycznie, Soleilka pisała, że Fabiś też. A ja w dodatku slyszałam juz parokrotnie, że chłopcy jedza więcej niz dziewczęta. Byc może ta nerwowośc bieże sie z tego, że wciąz chcialby byc przy cycku i jeśc i ssac, na dodatek ma lecieć szybko i dużo i stąd te nerwy?
Trzymam , żeby czapeczka zawsze działała!
Onośnie pogrubionego - faceci już tak mają A tak serio, to też myślę, że nie ma powodów do niepokoju.

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Małż pojechał na giełdę oglądać samochody. Chcemy kupić coś nowszego i bezpieczniejszego. W końcu teraz jeździmy z dzieckiem.
A wczoraj pierwszy raz jechałam z Amelką jako kierowca. Jakoś tak inaczej mi się jechało, ze świadomością, że mam moje maleństwo na pokładzie
Heh, mój też pojechał sczaić autko. Jedno u nas w mieście, a drugi 80km dalej, więc wróci przed 14... A na 14 mamy iść na poprawiny. Wszystko ok, ale kiedy się wykąpię i uczeszę chociażby Wszystko przez to, że koleś, do którego wczoraj dzwoniłam myli godzinę 9 z 10 i wszystko się przeciągnęło
Co macie na oku?
U nas Mazda Premacy albo Honda Stream
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 10:33   #3690
eninka84
Zadomowienie

Cześć kochane, przepraszam ze sie nieodzywam, ale chyba mam depresję ....przedporodowa.....jeś li taka istnieje, a jak nie istnieje to jestem pierwsza która dopadła:mu r:

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości