|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy kolejny tytuł
|
|||
| Roczki już za nami, zaraz jesień witamy. |
|
1 | 1,72% |
| Rok już za nami, teraz na bunt dwulatka czekamy. |
|
2 | 3,45% |
| Choc tak długo sie juz znamy- Z krzaków wyganiamy podczytujace mamy! |
|
1 | 1,72% |
| Kosi Kosi łapki-Jestem taaaki duży ze zjadać kanapki |
|
0 | 0% |
| Póki to lato nie minie każdy maluch na tym wątku nie jedno wywinie |
|
0 | 0% |
| Minął roczek, czas tak leci - mamy i ich wakacyjne dzieci |
|
8 | 13,79% |
| wspólny roczek już za nami i za dziećmi wciąż biegamy |
|
2 | 3,45% |
| pierwszy roczek naszych dzieci, jak len czas szybciutko leci |
|
5 | 8,62% |
| roczek mam ,zęby mam i na nerwach mamie gram |
|
14 | 24,14% |
| wizaż nadal funkcjonuje, z nami dzieci wychowuje |
|
2 | 3,45% |
| Dzieciaczki sztukę chodzenia szlifują, a mamuśki na zlot się szykują.... |
|
1 | 1,72% |
| Czas zakończyć letnie plażowanie ale nie wizażowanie. Mamuśki lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
1 | 1,72% |
| Roczki wyprawione, dumne mamy i ich dzieci zadowolone. Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
0 | 0% |
| Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011 i ich rozgadane mamy. |
|
17 | 29,31% |
| Roczek minął - nie do wiary, cieszą sie lipcowe i sierpniowe mamy |
|
4 | 6,90% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
http://www.malypodroznik.pl/index.htm zajrzyjcie, warto jak się planuje wakacje z atrakcjami dla dzieci
|
|
#2882 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
Jakie tu pustki, aż echo się niesie.
Agulaa, super zakupy. A jak tż się czuje, coś lepiej z tym palcem? Blondynko, kupiłam takie tylko z zielonym kwiatkiem. http://allegro.pl/paputki-skorzane-r...520675313.html Ta osoba sprzedawała je najtaniej. Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2012-08-08 o 21:47 |
|
|
|
#2883 |
|
Wtajemniczenie
|
marzena mamy takie same, z zielonym kwiatkiem
|
|
#2884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2885 |
|
Zakorzenienie
|
witam
nadrobie was moze n aurlopie po urodzinach Marysi, bo w sobote wesele,w niedziele poprawiny, w srode urodziny
|
#2886 |
|
Zakorzenienie
|
CO ZE ZLOTEM W WAWIE ? Jakieś konkrety ?
|
#2887 |
|
Wtajemniczenie
|
chyba też zamówię Hani te paputki. bo zaczela mi chodzic po domu, a w skarpetach samych sie ślizga.
kolinko wszystkiego najlepszego |
|
|
|
#2888 |
|
Zadomowienie
|
Blondynko, nie sama nie chodzi, łapie Nas za ręce i oprowadza.
Za jedną rękę też daje radę i myślę, że sama by potrafiła, tylko straszny z niej cykor. Wstaje przy wszystkim, wspina się na łóżko i widzę, że w tych paputkach jej wygodniej A Bruno już sam śmiga? |
|
|
|
#2889 |
|
Wtajemniczenie
|
paputki mogę polecić w 100 %, tylko ich z nóg nie ściąga. W rajstopkach, skarpetach się ślizga a w nich wcale
mnie w pierwszej chwili po rozpakowaniu paczki rozczarowały, ale jak je mała ubrała, to widać było, że jej wygodnie
|
|
#2890 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez Troche rozczarowana paputkami byłam, ale teraz hit. Oprócz paputkow mamy rajstopki i skarpetki z ABS i u nas zdają egzamin. Nie slizga sie za bardzo.
|
|
|
|
#2891 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja w paputkach wymieniłam gumki, bo były strasznie ciasne. |
|||
|
|
|
#2892 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też, ale mogę nie być obiektywna ![]() Tymek zjeżdżalnie pokochał dopiero ze 2 tygodnie temu, tak z dnia na dzień, bo wcześniej też nie bardzo wiedział, o co chodzi A teraz sam się wspina po tej śliskiej powierzchni na samą górę (ja go tylko asekuruję) i zjeżdża na brzuszku ![]() 2. Faktycznie wygląda tak samo, tylko przedziałem wagowym się różni. No i cieszę się, że kolejna osoba mówi, że ten panel z przodu wcale dziecku nie przeszkadza Cytat:
2. Ja nie będę linczować, bo sama z rozrzewnieniem wspominam te czasy. Szaleliśmy na tylnej kanapie, większą część dalekich podróży leżała i spałam, przełaziłam do przodu do mamy na kolana ( ), a na wiejskich drogach ojciec brał mnie na kolana i dawał kierować To miało swój ogromny urok, dawało dużo swobody, ale cieszę się że minęło Bo teraz ginie na drogach zdecydowanie mniej dzieci...Cytat:
A swoją drogą, co wg norm powinno "mówić" dziecko w tym wieku? Bo o postępach ruchowych dużo się mówi, są jakieś tabelki, a o tym nie mam pojęcia ![]() Nateczka Ale pięknie Cytat:
Szczęściara z Ciebie, Marzenko Super ten hotel i jak poczytałam o udogodnieniach dla dzieci to aż mi szczęka opadła, ze tak dbają ![]() 2. Wiem, ze to praktycznie to samo, tylko Pallas do 36 kg, tak? Masz rację, że musimy poprzymierzać. Ale cieszę się bardzo, że i Ty zachwalasz ten typ fotelików i nie narzekasz na panel Cytat:
Choć u nas od kilku tygodni są drzemeczki regularne. Cytat:
Cytat:
Może jesienią się przydadzą...(na wszelki wypadek dodałam aukcję do obserwowanych Cytat:
Ja proponuję jakiś wrześniowy termin... Teeeeliiiiik!!!
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2012-08-08 o 22:50 |
||||||||
|
|
|
#2893 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Hi
Napisałam sie jak szalona i wszystko mi zjadlo Cytat:
![]() My zdecydujemy sie na maxi cosi o mamy bazę family coś tam Cytat:
Cytat:
![]() Zaciskam kciuki za słoneczna pogodę ![]() http://mojewypieki.blox.pl/2010/05/C...kruszonka.html Robiłam w niedziele Ponoć pyszne zamiast rabarbaru dałam poprostu śliwkiWita was największy zombietelik ever Od 2 dni nie spimy To znaczy Janek sie budzi w nocy i płacze W poniedziałek miał gorączkę, która zaraz znikam nurofenem Wczoraj już bez gorączki Ale definitywnie coś mu dolega W dzień tez marudka, nie chce sie wiek bawić tylko sie tuli Myśle ze zaziebiłam go klimatyzacja Ostatnio były takie upały więc postanowiliśmy włączyć klimatyzację na 25-26 stopni Ale najwyraźniej to nie był dobry pomysł Sypialnia na poddaszu to masakra A z pozytywnych wieści przebiegłam dziś 5 km Brumciu Ty zawsze o nas pamiętasz
Edytowane przez telik Czas edycji: 2012-08-08 o 23:23 |
|||
|
|
|
#2894 |
|
Zakorzenienie
|
trochę o mowie http://www.maluchy.pl/artykul/86
i z ksiazeczki zdrowia: 11 miesiac - wymawia sensowen sylaby 12 miesiac - wymawia sensowne 2-3 sylaby 15 miesiac - umie 5 słów dwusylabowych (mama, tata, baba, lala) 18 miesiac - umie 8 słów (znieksztąłcone, dźwiękonasladownicze) 21 miesiac - powtarza znane słowa 24 miesiac - mówiąc łączy dwa znane wyrazy np. mama daj kinga chyba bedzie miala jakos niedlugo pierwsza jedynke (dwójke juz ma) bo dziaslo az ma fioletowe... sąsiedzi znowu sie bzykaja słychać ich aż przed blokiem i na klatce...
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-08-08 o 23:25 |
|
|
|
#2895 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Carmela a mniej więcej co ten psycholog może z takim małym dzieckiem robić? Plis, przybliż mi to jakoś, bo nie mam pojęcia jak może wyglądać taka wizyta? Ona ze mną będzie gadać, czy jakoś z młodym? Brumku a wiesz, nie byłam w ogóle zestesowana podczas wizyty, gorzej przed, bo niepokoiłam się tą kością, a tak to w sumie się nawet ucieszyłam, że dostalismy skierowanie na te "zajęcia". Na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2896 |
|
Zakorzenienie
|
hej
melduje się z pracy ![]() i mam wiadomość dnia: Julka chodzi!!!!! już od kilku dni robiła po 2-3 kroczki sama a wczoraj takiego rozpędu nabrała że po 6-7m przeszła ładnie, czasem się zachwiała ale złapała ładnie równowagę i szła dalej, a to wszystko dzięki temu że tż majstrował na dworze przy jej rowerku bo melodyjki sie zacinają i ona za wszelką cenę chciała zobaczyć co tatuś tam robi - i szła do tatusia i do rowerku a ja jej coraz bardziej dystans wydłużałam i takiej wprawy nabrała że szok - ale w domu nadal na czterech - chodzi pieknie tylko na dworze zwłaszcza po powierzchniach niesprzyjających raczkowaniu - chodnik, trawa, itd telik - kurcze coś Jaśkowi musi być skoro tak płacze biedny.... Marinko - nie martw się - ćwiczenia pomoga - i rozpędza Igorka do chodzenia a w sprawie logopedy - tez chyba będę musiała się zorientować bo Julka nie mówi.. nic a nic, nawet mama, tata baba nic.. tylko po swojemu jakieś "eeeee" "eeej" "nieeee" i tyle.. zaczynam się martwić.. jest jeszcze jakieś dziecko które nic nie mówi nawet "mama"?
|
|
#2897 |
|
Zakorzenienie
|
w dniu urodzin Lili znaleźlismy w skrzynce list z banku.. zaproszenie na rozmowe w sprawie planu oszczednosciowego dla naszego dziecka oraz po odbiór prezentu dla naszego dziecka
![]() No i byłam dzisiaj. Lili ma załozoną książeczkę oszczędnościową, na która też zbieramy na samochód... i bank przyuważył, że wpływaja większe kwoty niz zazwyczaj ze skarbonki i chcą złożyc ofertę na dogodne oprocentowanie itd itd. A jako prezent Lili dostała maskotkę owieczkę ![]() dla Julki!Tak jak już pisałam wyżej byłam w banku zdjęcie owcy wrzuce później Przy zakładaniu książeczki oszczędnościowej dostaliśmy komplet talerzyk, miseczka, kubeczek i sztućce dla Lili, aa no i skarbonke żółwia Ide w koncu cos zjesc... Lili ma fazę na tate... ja nie mam nawet po co się do niej zbliżać bo wszystko musi tata
|
|
|
|
#2898 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
więc chodzi o to że musielismy mieć jakies inne środki żeby się utrzymac. Cytat:
no i decyzję o stypendium dostałam odmowną...... Cytat:
Cytat:
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2012-08-09 o 10:24 |
|||||
|
|
|
#2899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie tam macie - leki dla dziecka za darmo, itd dbają o przyszłe pokolenie
|
|
|
#2901 |
|
Zakorzenienie
|
Aha, jeszcze wtrącę- Beti u nas tak samo było, znaczy u mnie - M. na czarno, ja bez niczego. Nie dali styp. soc. bo za biedna jestem w ogóle na studiowanie.
Tak jak piszesz, paranoja. Gratki za chodzącą Juliett ![]() ![]() Nie mamy wody dziś ;/ Lecę bo mały się obudził ( oczywiście z drzemki, nie z rana dopiero )
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2902 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
TUTAJ i jeszcze Cytat:
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2012-08-09 o 10:34 |
||
|
|
|
#2903 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Niedawno wstaliśmy, młody wcina jabłko a ja kończę śniadanie. Chyba się na spacer wybierzemy niedługo. Cytat:
![]() Myślę, że nie ma rozwiązań idealnych i musimy po prostu decydować tak, jak nam intuicja podpowiada. Najważniejsze, że staramy się zabezpieczyć dzieci w podróży jak najlepiej Piękniście Cytat:
2. też właśnie po domu młody na boso łazi i już na szczęście od jakiegoś czasu praktycznie się nie wywraca, ale na jesieni trzeba będzie coś na stópki założyć ![]() Cytat:
Chyba można pozazdrościć sąsiadom chęci Cytat:
![]() Może jak udało się już chodzić to teraz ruszy z rozwojem mowy? Chociaż na pewno warto z lekarzem/logopedą porozmawiać Jul całe monologi w swoim języku wygłasza, powtarza sylaby, no i mówi mamammmaa i wie że to o mnie chodzi, ale samo mama mu rzadko wychodzi.
|
|
#2904 |
|
Wtajemniczenie
|
Marzenko nie mam jakiegos sprawdzonego przepisu na mase budyniowa, wprawdzie robilam kilka razy, ale podstawa wtedy jest budyn taki domowej roboty (nie z torebki), ale niestety nie podam Ci przepisu, bo zawsze robilam go pod dyktando mamy. A potem taki przestudzony budyn rozcieram z maslem i finito.
Co do nasaczania biszkoptu, to zalezy jaki tort. Jak robilam czarny las,czyli ciemny biszkopt, to sok z wisni polaczylam z alkoholem i tym. Jasny biszkopt - woda z cukrem i sokiem z cytryny, czesto tez do tego wlewam alkohol. No i nie zaluje nasaczenia. ze 2 szklanki jak nic. Brumku |
|
|
|
#2905 |
|
Zakorzenienie
|
Aga a Ja miałam właśnie Ci pisać, zamówiłam ta dekorację z masy cukrowej i położyłam ją na bitą śmietanę z mascarpone i nie polecam. Dekorację położyłam 3h przed zjedzeniem tortu, kiedy podałam go na stół widziałam już jak cukier powoli się rozpuszcza,więc zdecydowanie lepiej dekorację dać na masę cukrową,chyba że udekorujesz tort przed samym podaniem...
Marzenka może to nie jest masa budyniowa, choć pierun to wie... ale polecam z tego przepisu ->http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Stefanka.html Ja te ciasto robiłam na roczek damy i wyszło bardzo dobre. Masa jest tak, ze nie klei się do noża i wychodzi właśnie jak masa budyniowa. |
|
|
|
#2906 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Cytat:
![]() Strasznie współczuję Wam obojgu Ciekawe co go tak męczy, że spać nie może. A katar jakiś czy kaszel miał oprócz tej gorączki? To na pewno przeziębienie a nie np. zęby?Dziś też był tak fatalnie? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() I tam tak dbają o każde dziecko? ![]() To brzmi jak nierealny sen! ![]() Cytat:
Wracaj Aga... Tak na dobre
|
|
#2907 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Was.
Doła mam. Z tż wojujemy ostatnimi czasy. Bez konkretnej przyczyny. Chyba potrzeba poważnej rozmowy. Nie rozmawiamy ze sobą, coś o Sarę zapyta i tyle. Nie ma go po całych dniach, jak jest po 20 to ja podaję jeść, potem zmywam gary, podłogi, wieszam pranie, kąpię się. Albo siedzę przed kompem, On poogląda tv i idzie spać. Bez sensu. Po co ja to piszę?
|
#2908 | ||||
|
Zadomowienie
|
Bo Sarka pewnie tych 0-6 miesięcy używa?
![]() Hania ma te 6-12 i nic nie uwiera. ![]() Cytat:
2. Piwnooka zapracowana, więc pewnie czasu na pisanie brak. 3. Paputki kupiłam jako kapcie. Hania też na bosaka do tej pory śmigała, ale jednak się ślizga i czasami stopy ma lodowate.Cytat:
Biedny Jaś i biedna Ty- mam nadzieję, że szybko mu przejdzie i się oboje wyśpicie. ![]() Dopisuję się do listy tęskniący za Wami. WOW- brawo Julka! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pieleszko, spełnienia marzeń z okazji urodzin. Przede wszystkim dużo zdrówka i spokoju dla Waszej trójki! |
||||
|
|
|
#2909 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2910 |
|
Zakorzenienie
|
Siedzę i wyję. Przerosło mnie w tym momencie wszystko.
Chyba do honolulu a nie nad morze pojedziemy. 1 września wesele, 4 września z Sarą na pobranie krwi( program szczepienny), moja obrona -- dzwoniłam, w dziekanacie powiedzieli że jak przyniosę pracę to wyznaczą termin, gdzieś w drugim tygodniu września. I muszę mieć zrobioną prezentację do obrony- o czym nie wiedziałam. Prezentacji nie zrobię dopóki praca nie będzie napisana na tip top. A muszę się jeszcze o obrony przygotować. Promotorka na środę miała mi sprawdzić dosłownie 4 strony- cisza, nie odzywa się. Ja już nie mam siły jej upominać. Napisałam jej maila, że ja mam dziecko ( o czym ona wie), obowiązki domowe i ściemniłam ze wróciłam do pracy i nie będe miała kiedy na ostatnią chwilę tego ogarniać, i nie ma mnie po 9 h w domu. Aha. Miedzy czasie we wrzesniu, którejś niedzieli, nie wiemy której jeszcze, tż jest chrzestnym Pojedziemy , na hu** do raju.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

12.06.2010

Za jedną rękę też daje radę i myślę, że sama by potrafiła, tylko straszny z niej cykor. 

zębole

), a na wiejskich drogach ojciec brał mnie na kolana i dawał kierować
Szczęściara z Ciebie, Marzenko 
słychać ich aż przed blokiem i na klatce...

Zakończone: 2
Ciekawe co go tak męczy, że spać nie może. A katar jakiś czy kaszel miał oprócz tej gorączki? To na pewno przeziębienie a nie np. zęby?

dzwoniłam, w dziekanacie powiedzieli że jak przyniosę pracę to wyznaczą termin, gdzieś w drugim tygodniu września. I muszę mieć zrobioną prezentację do obrony- o czym nie wiedziałam. Prezentacji nie zrobię dopóki praca nie będzie napisana na tip top. A muszę się jeszcze o obrony przygotować.