|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#68371 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
witam! podczytywałam ten wątek z 2lata temu, później praca, ślub i zaniedbałam włoski
No i mam za swoję....są przesuszonę, rozdwojone Teraz mam więcej czasu, więc zaczęłam znowu myśleć o nich A więc tak myję włosy szamponem z apteczki babuni ten nawilżająco-regenerujący, odżywki to isana różowa i czerwona, lorys zielony i bs ziaja są teraz w takich białych buteleczkach np.taka https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...-rycynowy.html miałam już ich kilka w różnych kolorach. Co jakiś czas odżywka z apteczki babuni ds i bs, olejowanie zaniedbałam, mam resztki kokosowego vatiki. Obym spotkała w swoim rossmannie alterre bo się napaliłam i garniera avokado Co myślicie o tych rzeczach co używam? Może być? o....jeszcze jedno, dostałąm od koleżanki spray utrwalający loki marca anthony "strictly curls, curl booster" Nie mogę nic sensownego znaleźć na jego temat, może któraś z was się spotkała z nim? Będe wdzięczna za info
Edytowane przez agusia2569 Czas edycji: 2012-08-26 o 18:23 |
|
|
|
#68372 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). glut to, tak jak mówisz, żel.apaszkę polecam
|
|
#68373 |
|
Raczkowanie
|
znalazłam : http://www.marcanthony.com/products/...r/curl-booster
Co powiecie? znalazłam też taką maseczkę http://allegro.pl/maseczka-do-wlosow...566874053.html warta uwagi? Edytowane przez agusia2569 Czas edycji: 2012-08-26 o 18:47 |
|
|
|
#68374 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
aaaa no właśnie jednak jeszcze o czymś zapomniałam dziewczyny z Torunia na szerokiej otworzyli nową drogerie heba są tam produkty do loków marca anthonego istny raj
|
|
#68375 |
|
Raczkowanie
|
czyli nie zaszkodzi? nie ma świństw w składzie?
|
|
|
|
#68376 | ||
|
Zadomowienie
|
Piękności!
Cytat:
![]() Cytat:
W pierwszym poście tego wątku mamy podpięte wątki - pigułkę i faq. Poczytaj, przyswój niektóre rzeczy i w razie pytań wal tutaj śmiało . Powodzenia
|
|
#68377 |
|
Zadomowienie
|
ok, zaraz o wszystkim poczytam, dziękuję
![]() czy w ogóle jest możliwe przejście z byle jakich kręciołków do pięknych grubych loków? Edytowane przez xyz7 Czas edycji: 2012-08-26 o 19:24 |
|
|
|
#68378 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na świadoma pielęgnacje nigdy nie jest za późno. Bo CG to właśnie świadoma pielęgnacja. Dla takich osób m.in jak ty został stworzony wątek Mój pierwszy raz, czyli od czego zacząć pielęgnację (https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=572337). Myślę, że tam jest wszystko w pigułce. A właściwie pigułka tez jest stworzona ->https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387147 Na początek polecam te dwa wątki. Nie są długie a moim zdaniem dobrze napisane. Sama od nich kiedyś zaczynałam. Po przeczytaniu zapraszam już z konkretnymi pytaniami i wątpliwościami. Ciężko poradzić coś o ścinaniu nie widząc włosów. ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Cytat:
Pewnie, że jest. Takie cuda może zobaczyć wizualnie w dzienniku.
|
|
#68379 |
|
Rozeznanie
|
|
#68380 | |
|
Rozeznanie
|
Dzięki, Twoje również
![]() Cytat:
Dzięki ![]() xyz7, a można gdzieś zobaczyć Twoje włoski? |
|
|
|
|
#68381 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Choć mam jeszcze wiele zastrzeżeń do moich mini spiralek i tak mi się już podobająPowodzenia w walce o twoje piękne loczki
|
|
#68382 |
|
Zadomowienie
|
Kochane, dzisiaj trochę skatowałam włosy prostownicą, po następnym umyciu pokażę Wam moje włosy. Przeczytałam pigułkę i pojawiam się z pięknym wypracowaniem (pisałam pytania na bieżąco w wordzie
)I przepraszam, jeśli popisałam się głupotą! 1)Pierwszy etap to oczyszczanie. Jaki szampon będzie najlepiej się do tego nadawał? Chciałabym mieć jeden, wypróbowany i już nie eksperymentować. Co daje rozpuszczenie w zwykłym szamponie aspiryny? Czy to sprawia, że te silikony tracą swoje działanie? Proszę o dokładne nazwy szamponów, w miarę tanie, które mogłabym dostać w Naturze/Rossmanie. 2)Mycie. Na początek wybrać mycie odżywką czy metodą OMO? Jesteście w tym temacie doświadczone, więc doradźcie mi która metoda skuteczniejsza i bardziej odżywi włosy. Jeśli wybiorę metodę odżywką: jaka odżywka, a jeśli OMO – jaka odżywka z jakim szamponem, a potem jaka „treściwsza” odżywka na koniec? Wiem, że jest wiele spisów, ale ja się nieco gubię i wolałabym usłyszeć kilka konkretnych i łatwo dostępnych nazw. Czy szampon z metody OMO może być z silikonami? Wolałabym chyba bez, bo mogę maznąć nim włosy. 3)Mogłabym znaleźć gdzieś PEŁNĄ listę silikonów, których muszę omijać w odżywkach/szamponach? Znalazłam coś takiego: Do najpopularniejszych silikonów występujących w kosmetykach zalicza się: dimethicony, silicone rubber, silicone latex, latex, dimethyl silicone, simethicone, dimethyl polysiloxane, dermafilm, silbar, dimethicream, poly(dimethylsiloxane), methyl silicone, dimethicone 350, good-rite, cyclomethicone - czyli ogolnie to co się kończy methicone, siloxane albo po prostu silicone. Czy to są wszystkie szkodliwe substancje dodawane do szamponów i odżywek? 4)Trochę się pogubiłam. Detergenty są dobre, a silikony złe? Jestem kiepska w chemii, więc prosiłabym o wytłumaczenie co jest jedno a co drugie. Z góry przepraszam za głupotę, jeśli się skompromitowałam. 5)Znalazłam informacje o silikonach, które mogą być usunięte za pomocą łagodnych szamponów i wymagające sulfates do usunięcia. Co to jest sulfates? I jeśli tak to muszę zobaczyć na skład dotychczasowego szamponu i dobrać odżywkę/szampon do pierwszego etapu, która usunie to wszystko? Tutaj się najbardziej pogubiłam. 6)Do ostatniego płukania podczas każdego mycia włosów powinnam użyć octu? Jaki jest najlepszy i jaka jest jego cena? Mieszam ocet z wodą, tak? W jakich proporcjach? |
|
|
|
#68383 |
|
Rozeznanie
|
xyz7, zajrzyj jeszcze tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=464979 - posty malgosi86
Edytowane przez Doe Czas edycji: 2012-08-26 o 20:46 |
|
|
|
#68384 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2) Tutaj trudno doradzić bo to sprawa indywidualna. Na prawdę musisz sama wypróbować. Jeśli mycie odżywką to polecam Mrs. Potters dostępnym w Naturze albo Kauflandzie (ok. 8zł). np. na pierwsze o może być odżywka isana z bambusa(ok. 5zł). Mycie jakimś delikatnym myjadłem np. żel do higieny intymenej facelle (rossman 6, 5zł). Stosowanie szamponu z silikonem nie jest zgodne z CG. Wystrzega się silikonów. A jakie masz odzywki w domu może coś z nich wykorzystasz? treściwsza odżywka to może Garnier avokado albo Altera morelowa(nie wiem czy uda Ci się kupić). 3) To nie są wszystkie ale dużo Gdzieś jest pełna lista w tej chwili nie pamiętam gdzie....4) Silne detergenty tez nie są dobre, bo niszczą włosy. Dlatego my staramy się myć łagodnymi szamponami. Ogólnie by odpowiedzieć dobrze na to pytanie to trzeba było by to długo by pisać. Przeczytaj FAQ tam są odpowiedzi na takie pytania i wiele ciekawych informacji. 5) Sodium Lauryl Sulfate i Sodium Laureth Sulfate czyli SLS. To jest składnik szamponów, detergent. Nie zaleca się mycie na co dzień szamponem z SLS bo jest szkodliwy dla skóry i włosów. Czyści przez niszczenie warstwy lipidowej skóry i przez to działa wysuszająco. Dlatego my na codzień używamy szamponów łagodnych, które te substancje nie zawierają(Baby dream, BD fur mama, facelle, Hipp). Jednak co jakiś czas trzeba sięgnąć po silniejszy szampon by oczyścić włosy z nadbudowań. Szampon, który ma SLS ale nie ma np. silikonów czy pq. Patrz pkt 1. 6) Nie do każdego mycia, zaleca się odstępy. Stosujemy różne płukanki np. lniane, aloesowe czy octowe. Każdy ocet tylko nie spirytusowy np. winny, jabłkowy, balsamiczny. Kosztuje około 3zł. Ja dodaje 1 łyżkę na 1 litr przegotowanej już zimnej wody. Odpowiedziałam na tyle ile mi się nasunęły w głowie odpowiedzi. By uzupełnić swoją wiedze patrz tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=404704
„Życia nie mierzy się ilością oddechów, ale ilością chwil, które zapierają dech w piersiach." Edytowane przez tanizaki Czas edycji: 2012-08-26 o 20:33 |
|
|
|
|
#68385 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pomóżcie...
Po pierwszych dniach stosowania CG jestem bardzo zadowolona włoski są miękkie i błyszczące do grubych loczków jeszcze daleko ale pojedyncze zaczynają się pojawiać(teraz żałuje, że miesiąc temu skróciłam tak mocno włosy bo wyglądam dziwnie z takimi lokami i tak krótkimi włosami) Przód włosów jest ok, tył się jakoś prostuje ale myślę, że wkrótce również zacznie się kręcić... Ale nie o tym chciałam mówić włosy myję wieczorem, rano niestety nie mogę i rano jak wstanę to na głowie mam puch i z loczków mało zostaje. Samej poszewki na poduszkę satynowej nie można kupić więc jak mam sobie poradzić aby rano nie wstać z takim sianem? Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
#68386 |
|
Przyczajenie
|
może jakaś satynowa apaszka na poduszce? Tylko na tyle duża, aby można było założyć ją za poduszkę bo inaczej będzie spadać. W najbliższych dniach mam zamiar się w taką, przeznaczoną specjalnie do tego celu zaopatrzyć. Może mądrzejsze zakręcone wypowiedzą się czy to dobry pomysł
![]() Sama mam długie włosy i przerzucam je za ramę łóżka i jeśli nie wiercę się w nocy bardzo mocno to rano jest nawet cacy :p Edytowane przez mantysa Czas edycji: 2012-08-26 o 21:11 |
|
|
|
#68387 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2)Wobec tego na początek zdecyduję się na mycie Pierwsza mycie - Isana z bambusa + na skórę głowy żel do higieny intymnej. Mycie treściwą odżywką - Garnier avocado lub Altera morelowa. Mycie tylko odżywką - Mrs. Potter Wybacz, "notuję"te informacje, żeby wiedzieć czy dobrze zrozumiałam. W razie czego popraw błędy![]() 3)Na początek spróbuję się oswoić z tą listą i zacząć czytać składy i wyłapywać te złe składniki ![]() 5)Czyli oczyszczanie wykonuję szamponem, który ma SLS, a nie ma silikonów, tak? A normalnie myję szamponem bez SLS i bez silikonów. 6)Jakie mniej więcej odstępy? I gdzie zaopatrzę się w tego typu spirytusy? |
|
|
|
|
#68388 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny odpowiedzcie mi czy moje duperelki do dbania o włoski są ok? bo za nic nie mogę sie połapać co jest złe w składach
|
|
|
|
#68389 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
proteiny jedwabiu, pantenol, ekstrakty z banana i kokosa. użyłabym po niej czegoś mocniej emolientowego, bo może spuszyćCytat:
zdradź co to ![]() babassu różnie się tutaj przeinacza tą nazwę, ale bambus to zupełnie co innego:P później koleżanka znaleźć nie będzie mogła ![]() Cytat:
![]() Cytat:
jeszcze raz poprawię - Isana babassu lub Potters.Garnier Avocado lub Alterra morelowa tylko do 'odżywiania właściwego' - tzn nie na skalp, tylko na długość, potrzymać dłużej, spłukać. chociaż Alterry morelowej już nie znajdziesz, wlasnie została wycofana. ta z granatem też jest ok ![]() następnie odżywka bez spłukiwania - u nas najczęściej Joanna Naturia Cytat:
![]() Cytat:
Absolutnie nie spirytus, tylko ocet! w każdym większym spożywczaku
|
|
|
#68390 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nez123 - jakie cudne loczki pina258 - widać postęp! Cytat:
A skręt mnie dzisiaj mega zaskoczył, co chwila oglądałam włosy w lustrze, oczywiście nie mogłam się powstrzymać i musiałam dotykać, co zaowocowało puchem Najmilsze zaskoczenia zastały sfotografowane, jakość kiepska - telefonowa ![]() Myślę, że dopiero pokażą co potrafią
|
|
#68391 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2) Musisz wziąć poprawkę na to, że każdy ma włosy inne i nie koniecznie to co się sprawdza u mnie może się sprawdzać u Ciebie. Myślę, że na początek możesz sprawdzić jak ten zestaw sprawdza się u Ciebie. Drugą odzywkę zostaw dłużej na włosach. Jako pierwsze O możesz też stosować olej na włosach. Czytałaś o olejowaniu? Jeśli jeszcze tego nie robiłaś to wprowadź nakładanie oleju na włosy do pielęgnacji. Isaną też możesz myć albo jeszcze mi Hegron przyszedł na myśl poza wcześniej podanym Pottersem. 3) Coś o składach https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=55 5) Tak 6) W spożywczaku, hipermarketach, supermarketach. Nie chcę Cię wprowadzić w błąd jak jest dobrze z tą częstotliwością... Ja robię dwa mycia a kolejne mycie nie. Czasem rzadziej bo zapomnę.
|
|
#68392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z moich uwag jeszcze: za lekkie na maski, mogą nawet nadawać się do mycia
|
|
|
|
|
#68393 |
|
Wtajemniczenie
|
Masz rację, dziękuję za poprawienie bo może nie wiedzieć dokładnie co mam na myśli. Ja tą "nazwę " używam bo się nie dawno przejęzyczyłam i tak jakoś mi zostało.
|
#68394 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jutro wybiorę się wreszcie - od dwóch miesięcy- do Ross. Słyszałam o odżywce morelowej, ogromna szkoda... Troche off topowo, ale widziałam kiedyś u brunetki (alinarose.pl) przepis na paste migdałową do mycia twarzy, i jakoś ostatnio zrobiłam coś takiego z płatków owsianych ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Jakieś nowe odkrycia?
|
|
|
#68395 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mają potencjał tylko cierpliwości i wytrwałości w pracy
|
|
#68396 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję za wszystkie rady, nauki i w ogóle, czuję, że się zadomowię na tym wątku
Jutro wkleję zdjęcia włosów i same ocenicie czy coś z tego będzie.![]() Miałam w głowie "tylko nie spirytusowy" i zamiast octu wyszedł spirytus ![]() Ale macie cudowne włosy, wszystkie bez wyjątku! Marzą mi się grube loki! |
|
|
|
#68397 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
jakie już długie! Piękne są...Zrobiłabym dokładnie tak jak napisała Ajrisz |
|
|
|
|
#68398 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanko. Bo stosuję czasami, maskę drożdżową, płukankę octową, kurację naftową i oczywiście olejowanie poza olejowaniem to nigdy ich nie łączę. Czy będzie wszystko w porządku, jeżeli po masce drożdżowej, spłukam płukanką octową ? Nie wiem czy poszczególne nie działają na siebie jakoś ?
|
#68399 |
|
Zadomowienie
|
W czwartek jadę do Rossmanna i Natury na zakupy kosmetyczne. Chcę wydać jak najmniej, macie jakieś wypróbowane tanie produkty? Bez silikonów oczywiście, szampon przyda się z SLS.
|
|
|
|
#68400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
myjadło - facelle sensitive (rossman, płyn do higieny intymnej), babydream (szampon dla dzieci) odżywka - isana babassu, garnier z awokado i masłem karite olejowanie - olejki Alterra, oliwka dla dzieci Babydream, oliwka Babydream dla mam. wiadomo, nie wszystko wszystkim pasuje, podałam kilka często tutaj stosowanych, tanich i łatwo dostępnych
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:44.

No i mam za swoję....są przesuszonę, rozdwojone
A więc tak myję włosy szamponem z apteczki babuni ten nawilżająco-regenerujący, odżywki to isana różowa i czerwona, lorys zielony i bs ziaja są teraz w takich białych buteleczkach np.taka 

plukingujesz w koszulkę? glut to żel?

dziewczyny z Torunia na szerokiej otworzyli nową drogerie heba są tam produkty do loków marca anthonego istny raj 

Oraz do tego, że w lodówce mają kwas hialuronowy, witaminę C i parę innych mazideł
jakie już długie! Piękne są...Zrobiłabym dokładnie tak jak napisała Ajrisz