Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2280 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-26, 18:21   #68371
agusia2569
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

witam! podczytywałam ten wątek z 2lata temu, później praca, ślub i zaniedbałam włoski No i mam za swoję....są przesuszonę, rozdwojone Teraz mam więcej czasu, więc zaczęłam znowu myśleć o nich A więc tak myję włosy szamponem z apteczki babuni ten nawilżająco-regenerujący, odżywki to isana różowa i czerwona, lorys zielony i bs ziaja są teraz w takich białych buteleczkach np.taka
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...-rycynowy.html miałam już ich kilka w różnych kolorach. Co jakiś czas odżywka z apteczki babuni ds i bs, olejowanie zaniedbałam, mam resztki kokosowego vatiki. Obym spotkała w swoim rossmannie alterre bo się napaliłam i garniera avokado Co myślicie o tych rzeczach co używam? Może być?

o....jeszcze jedno, dostałąm od koleżanki spray utrwalający loki marca anthony "strictly curls, curl booster" Nie mogę nic sensownego znaleźć na jego temat, może któraś z was się spotkała z nim? Będe wdzięczna za info

Edytowane przez agusia2569
Czas edycji: 2012-08-26 o 18:23
agusia2569 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 18:36   #68372
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Dziekuję plukingujesz w koszulkę? glut to żel?
Dziękuję za podpowiedź z apaszką bo po pieluszce czasem mi się ciut spuszą
plunkinguję w bawełniany T-shirt (XXL ). glut to, tak jak mówisz, żel.
apaszkę polecam

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 18:38   #68373
agusia2569
Raczkowanie

znalazłam : http://www.marcanthony.com/products/...r/curl-booster
Co powiecie?
znalazłam też taką maseczkę
http://allegro.pl/maseczka-do-wlosow...566874053.html
warta uwagi?

Edytowane przez agusia2569
Czas edycji: 2012-08-26 o 18:47
Stary 2012-08-26, 18:46   #68374
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agusia2569 Pokaż wiadomość
ja z tych produktów marca anthonego mam tylko lotion i jest świetny!

aaaa no właśnie jednak jeszcze o czymś zapomniałam dziewczyny z Torunia na szerokiej otworzyli nową drogerie heba są tam produkty do loków marca anthonego istny raj
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 19:11   #68375
agusia2569
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
ja z tych produktów marca anthonego mam tylko lotion i jest świetny!

aaaa no właśnie jednak jeszcze o czymś zapomniałam dziewczyny z Torunia na szerokiej otworzyli nową drogerie heba są tam produkty do loków marca anthonego istny raj
czyli nie zaszkodzi? nie ma świństw w składzie?
Stary 2012-08-26, 19:11   #68376
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Wróciłam
Piękności!

Cytat:
Napisane przez vivinn Pokaż wiadomość
Ja mam teraz w domu pięciotygodniowe odchowane z trzydniowych A właśnie: może która jest chętna na kociaka (lubią bawić się włosami, bardzo)?
A skąd jesteś?

Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
dziewczyny a jak wyglada wasza stylizacja wlosow nastepnego dnia po myciu czy na 3 dzien?
na noc mega luźny warkocz, rano wgniatam trochę wody i odżywki b/s, w razie potrzeby dodaję jeszcze stylizatora.

Cytat:
Napisane przez xyz7 Pokaż wiadomość
Można dołączyć?
W pierwszym poście tego wątku mamy podpięte wątki - pigułkę i faq. Poczytaj, przyswój niektóre rzeczy i w razie pytań wal tutaj śmiało . Powodzenia
Stary 2012-08-26, 19:13   #68377
xyz7
Zadomowienie

ok, zaraz o wszystkim poczytam, dziękuję

czy w ogóle jest możliwe przejście z byle jakich kręciołków do pięknych grubych loków?

Edytowane przez xyz7
Czas edycji: 2012-08-26 o 19:24
xyz7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 19:29   #68378
tanizaki
Wtajemniczenie

Cytat:
Można dołączyć?

Od dziecka miałam kręcone włosy, lecz zawsze związane. Ogólnie byłam zakompleksionym dzieckiem z nadwagą i w kucyku. Jak patrzę na zdjęcia, gdy byłam mała i nosiła rozpuszczone włosy i porównuję je z obecnym stanem to mi się chce po prostu płakać. Moje włosy są zniszczone od prostowania, wyciągania na metalową szczotkę. Nie mam już pięknych loków. Mam cienkie kędziorki, wiecie co mam na myśli. W dodatku z przodu są jakby proste, z tyłu zbyt kręcone. Marzą mi się loki. Jestem bezradna i postanowiłam tutaj wpaść. Chciałabym po prostu umyć włosy, nałożyć odżywkę, zostawić do wyschnięcia i nic z nimi nie robić. Nie katować prostownicą, suszarką i szczotką. Nie wiem jednak od czego zacząć? Przeglądałam wątek i nie mogę się nadziwić nad waszymi włosami! Ja swoje kędziorki mam długości za ramiona, dość porządnie wycieniowane. Czytałam o metodzie Curly Girl, ale nie wiem jak się za nią zabrać, ciągle zbieram informacje, ale jest to chaotyczne i nie wiem od czego zacząć. Chciałabym zmienić coś, jeśli chodzi o moje włosy. Mam dosyć siedzenia godzinę po każdym umyciu i wyciągania ich na szczotkę gorącym powietrzem. Wiem, że popełniłam wiele błędów, ale mam nadzieję, że nadal nie jest za późno. Planuję wizytę u fryzjera i nie wiem, jak ściąć włosy. Może starać się doprowadzić je wszystkie do równej długości? Jestem w kropce i ten post może wydawać się trochę dramatyczny, ale naprawdę potrzebuję pomocy. Może jakieś informacje w pigułce? Jeśli jakaś wizażanka chciałaby mi doradzić to chętnie pogadam tutaj, na pw, gdziekolwiek. I nie odsyłajcie mnie proszę do google, bo czytałam wiele o pielęgnacji i mam tyle informacji w głowie, że nie wiem co wykorzystać, jak ściąć włosy, jakich kosmetyków używać.
Pewnie, ze można dołączyć
Na świadoma pielęgnacje nigdy nie jest za późno. Bo CG to właśnie świadoma pielęgnacja.
Dla takich osób m.in jak ty został stworzony wątek Mój pierwszy raz, czyli od czego zacząć pielęgnację (https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=572337). Myślę, że tam jest wszystko w pigułce. A właściwie pigułka tez jest stworzona ->https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387147

Na początek polecam te dwa wątki. Nie są długie a moim zdaniem dobrze napisane. Sama od nich kiedyś zaczynałam. Po przeczytaniu zapraszam już z konkretnymi pytaniami i wątpliwościami.
Ciężko poradzić coś o ścinaniu nie widząc włosów.

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Cytat:
ok, zaraz o wszystkim poczytam, dziękuję

czy w ogóle jest możliwe przejście z byle jakich kręciołków do pięknych grubych loków?
Widzę, że ktoś Ci odpisał przede mną.

Pewnie, że jest. Takie cuda może zobaczyć wizualnie w dzienniku.

INSTAGRAM
tanizaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 19:37   #68379
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agusia2569 Pokaż wiadomość
czyli nie zaszkodzi? nie ma świństw w składzie?
ma Pq-7
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 19:45   #68380
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Świetne loki!
Dzięki, Twoje również

Cytat:
Kupiłam rutwicę w zielarskim (bo i mnie Zioło skusiła), pytałam wcześniej w kilku aptekach, ale w żadnej nie było.
ja zaszłam do jednej i kiedy zapytałam o rutwicę, babka spojrzała na mnie jak na kosmitę, więc stwierdziłam, że lepiej dopytam się tutaj.

Cytat:
Masz świetne włosy!
Dzięki

xyz7, a można gdzieś zobaczyć Twoje włoski?
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 19:55   #68381
pina258
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiew Pokaż wiadomość
Jak to zrobiłaś? ja męczę się w moimi włosami od lipca i efekty są prawie niewidoczne...
Ogólnie rzecz biorąc całkowicie zrezygnowałam z silikonów. Zaczęłam olejować przed każdym myciem ( co 4 dni ). Zamiast szamponu używałam odżywki. A przez szkołę nie mam czasu myć włosów rano ( zostaje wieczór) więc gdy są jeszcze mokre wgniatam dużą ilość żelu. Jak już wyschnął nie odgniatam go tylko związuję włosy na czubku gumką obszytą materiałem ( nie zostawia żadnych odgnieceń) . Rano wstaję ugniatam włosy i nakładam jeszcze trochę Joanny niebieskiej. I są efekty Choć mam jeszcze wiele zastrzeżeń do moich mini spiralek i tak mi się już podobają
Powodzenia w walce o twoje piękne loczki
Stary 2012-08-26, 19:58   #68382
xyz7
Zadomowienie

Kochane, dzisiaj trochę skatowałam włosy prostownicą, po następnym umyciu pokażę Wam moje włosy. Przeczytałam pigułkę i pojawiam się z pięknym wypracowaniem (pisałam pytania na bieżąco w wordzie)I przepraszam, jeśli popisałam się głupotą!
1)Pierwszy etap to oczyszczanie. Jaki szampon będzie najlepiej się do tego nadawał? Chciałabym mieć jeden, wypróbowany i już nie eksperymentować. Co daje rozpuszczenie w zwykłym szamponie aspiryny? Czy to sprawia, że te silikony tracą swoje działanie? Proszę o dokładne nazwy szamponów, w miarę tanie, które mogłabym dostać w Naturze/Rossmanie.
2)Mycie. Na początek wybrać mycie odżywką czy metodą OMO? Jesteście w tym temacie doświadczone, więc doradźcie mi która metoda skuteczniejsza i bardziej odżywi włosy. Jeśli wybiorę metodę odżywką: jaka odżywka, a jeśli OMO – jaka odżywka z jakim szamponem, a potem jaka „treściwsza” odżywka na koniec? Wiem, że jest wiele spisów, ale ja się nieco gubię i wolałabym usłyszeć kilka konkretnych i łatwo dostępnych nazw. Czy szampon z metody OMO może być z silikonami? Wolałabym chyba bez, bo mogę maznąć nim włosy.
3)Mogłabym znaleźć gdzieś PEŁNĄ listę silikonów, których muszę omijać w odżywkach/szamponach? Znalazłam coś takiego:
Do najpopularniejszych silikonów występujących w kosmetykach zalicza się:
dimethicony, silicone rubber, silicone latex, latex, dimethyl silicone, simethicone, dimethyl polysiloxane, dermafilm, silbar, dimethicream, poly(dimethylsiloxane), methyl silicone, dimethicone 350, good-rite, cyclomethicone - czyli ogolnie to co się kończy methicone, siloxane albo po prostu silicone.

Czy to są wszystkie szkodliwe substancje dodawane do szamponów i odżywek?

4)Trochę się pogubiłam. Detergenty są dobre, a silikony złe? Jestem kiepska w chemii, więc prosiłabym o wytłumaczenie co jest jedno a co drugie. Z góry przepraszam za głupotę, jeśli się skompromitowałam.

5)Znalazłam informacje o silikonach, które mogą być usunięte za pomocą łagodnych szamponów i wymagające sulfates do usunięcia. Co to jest sulfates? I jeśli tak to muszę zobaczyć na skład dotychczasowego szamponu i dobrać odżywkę/szampon do pierwszego etapu, która usunie to wszystko? Tutaj się najbardziej pogubiłam.
6)Do ostatniego płukania podczas każdego mycia włosów powinnam użyć octu? Jaki jest najlepszy i jaka jest jego cena? Mieszam ocet z wodą, tak? W jakich proporcjach?
Stary 2012-08-26, 20:21   #68383
Doe
Rozeznanie

xyz7, zajrzyj jeszcze tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=464979 - posty malgosi86

Edytowane przez Doe
Czas edycji: 2012-08-26 o 20:46
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 20:30   #68384
tanizaki
Wtajemniczenie

Cytat:
Kochane, dzisiaj trochę skatowałam włosy prostownicą, po następnym umyciu pokażę Wam moje włosy. Przeczytałam pigułkę i pojawiam się z pięknym wypracowaniem (pisałam pytania na bieżąco w wordzie)I przepraszam, jeśli popisałam się głupotą!
1)Pierwszy etap to oczyszczanie. Jaki szampon będzie najlepiej się do tego nadawał? Chciałabym mieć jeden, wypróbowany i już nie eksperymentować. Co daje rozpuszczenie w zwykłym szamponie aspiryny? Czy to sprawia, że te silikony tracą swoje działanie? Proszę o dokładne nazwy szamponów, w miarę tanie, które mogłabym dostać w Naturze/Rossmanie.
2)Mycie. Na początek wybrać mycie odżywką czy metodą OMO? Jesteście w tym temacie doświadczone, więc doradźcie mi która metoda skuteczniejsza i bardziej odżywi włosy. Jeśli wybiorę metodę odżywką: jaka odżywka, a jeśli OMO – jaka odżywka z jakim szamponem, a potem jaka „treściwsza” odżywka na koniec? Wiem, że jest wiele spisów, ale ja się nieco gubię i wolałabym usłyszeć kilka konkretnych i łatwo dostępnych nazw. Czy szampon z metody OMO może być z silikonami? Wolałabym chyba bez, bo mogę maznąć nim włosy.
3)Mogłabym znaleźć gdzieś PEŁNĄ listę silikonów, których muszę omijać w odżywkach/szamponach? Znalazłam coś takiego:
Do najpopularniejszych silikonów występujących w kosmetykach zalicza się:
dimethicony, silicone rubber, silicone latex, latex, dimethyl silicone, simethicone, dimethyl polysiloxane, dermafilm, silbar, dimethicream, poly(dimethylsiloxane), methyl silicone, dimethicone 350, good-rite, cyclomethicone - czyli ogolnie to co się kończy methicone, siloxane albo po prostu silicone.

Czy to są wszystkie szkodliwe substancje dodawane do szamponów i odżywek?

4)Trochę się pogubiłam. Detergenty są dobre, a silikony złe? Jestem kiepska w chemii, więc prosiłabym o wytłumaczenie co jest jedno a co drugie. Z góry przepraszam za głupotę, jeśli się skompromitowałam.

5)Znalazłam informacje o silikonach, które mogą być usunięte za pomocą łagodnych szamponów i wymagające sulfates do usunięcia. Co to jest sulfates? I jeśli tak to muszę zobaczyć na skład dotychczasowego szamponu i dobrać odżywkę/szampon do pierwszego etapu, która usunie to wszystko? Tutaj się najbardziej pogubiłam.
6)Do ostatniego płukania podczas każdego mycia włosów powinnam użyć octu? Jaki jest najlepszy i jaka jest jego cena? Mieszam ocet z wodą, tak? W jakich proporcjach?
1) Dokładnie jest tak jak myślisz. Może szampon Barwa? Tani, kosztuje ok. 3zł. Można go kupić w zwykłych kioskach np. ruch. Dużo osób tutaj go stosuje. Ja używam Pollena trzy zioła kosztuje ok 4,5zł.
2) Tutaj trudno doradzić bo to sprawa indywidualna. Na prawdę musisz sama wypróbować.
Jeśli mycie odżywką to polecam Mrs. Potters dostępnym w Naturze albo Kauflandzie (ok. 8zł).
np. na pierwsze o może być odżywka isana z bambusa(ok. 5zł). Mycie jakimś delikatnym myjadłem np. żel do higieny intymenej facelle (rossman 6, 5zł). Stosowanie szamponu z silikonem nie jest zgodne z CG. Wystrzega się silikonów. A jakie masz odzywki w domu może coś z nich wykorzystasz?
treściwsza odżywka to może Garnier avokado albo Altera morelowa(nie wiem czy uda Ci się kupić).
3) To nie są wszystkie ale dużo Gdzieś jest pełna lista w tej chwili nie pamiętam gdzie....
4) Silne detergenty tez nie są dobre, bo niszczą włosy. Dlatego my staramy się myć łagodnymi szamponami. Ogólnie by odpowiedzieć dobrze na to pytanie to trzeba było by to długo by pisać. Przeczytaj FAQ tam są odpowiedzi na takie pytania i wiele ciekawych informacji.
5) Sodium Lauryl Sulfate i Sodium Laureth Sulfate czyli SLS. To jest składnik szamponów, detergent. Nie zaleca się mycie na co dzień szamponem z SLS bo jest szkodliwy dla skóry i włosów. Czyści przez niszczenie warstwy lipidowej skóry i przez to działa wysuszająco. Dlatego my na codzień używamy szamponów łagodnych, które te substancje nie zawierają(Baby dream, BD fur mama, facelle, Hipp). Jednak co jakiś czas trzeba sięgnąć po silniejszy szampon by oczyścić włosy z nadbudowań. Szampon, który ma SLS ale nie ma np. silikonów czy pq. Patrz pkt 1.
6) Nie do każdego mycia, zaleca się odstępy. Stosujemy różne płukanki np. lniane, aloesowe czy octowe. Każdy ocet tylko nie spirytusowy np. winny, jabłkowy, balsamiczny. Kosztuje około 3zł. Ja dodaje 1 łyżkę na 1 litr przegotowanej już zimnej wody.

Odpowiedziałam na tyle ile mi się nasunęły w głowie odpowiedzi. By uzupełnić swoją wiedze patrz tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=404704

INSTAGRAM

Edytowane przez tanizaki
Czas edycji: 2012-08-26 o 20:33
Stary 2012-08-26, 20:59   #68385
Aldrin
Zakorzenienie

Dziewczyny pomóżcie...
Po pierwszych dniach stosowania CG jestem bardzo zadowolona włoski są miękkie i błyszczące do grubych loczków jeszcze daleko ale pojedyncze zaczynają się pojawiać(teraz żałuje, że miesiąc temu skróciłam tak mocno włosy bo wyglądam dziwnie z takimi lokami i tak krótkimi włosami)
Przód włosów jest ok, tył się jakoś prostuje ale myślę, że wkrótce również zacznie się kręcić...
Ale nie o tym chciałam mówić
włosy myję wieczorem, rano niestety nie mogę i rano jak wstanę to na głowie mam puch i z loczków mało zostaje. Samej poszewki na poduszkę satynowej nie można kupić więc jak mam sobie poradzić aby rano nie wstać z takim sianem?
Z góry dziękuje za pomoc
Stary 2012-08-26, 21:09   #68386
mantysa
Przyczajenie

może jakaś satynowa apaszka na poduszce? Tylko na tyle duża, aby można było założyć ją za poduszkę bo inaczej będzie spadać. W najbliższych dniach mam zamiar się w taką, przeznaczoną specjalnie do tego celu zaopatrzyć. Może mądrzejsze zakręcone wypowiedzą się czy to dobry pomysł

Sama mam długie włosy i przerzucam je za ramę łóżka i jeśli nie wiercę się w nocy bardzo mocno to rano jest nawet cacy
:p

Edytowane przez mantysa
Czas edycji: 2012-08-26 o 21:11
mantysa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 21:12   #68387
xyz7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tanizaki Pokaż wiadomość
1) Dokładnie jest tak jak myślisz. Może szampon Barwa? Tani, kosztuje ok. 3zł. Można go kupić w zwykłych kioskach np. ruch. Dużo osób tutaj go stosuje. Ja używam Pollena trzy zioła kosztuje ok 4,5zł.
2) Tutaj trudno doradzić bo to sprawa indywidualna. Na prawdę musisz sama wypróbować.
Jeśli mycie odżywką to polecam Mrs. Potters dostępnym w Naturze albo Kauflandzie (ok. 8zł).
np. na pierwsze o może być odżywka isana z bambusa(ok. 5zł). Mycie jakimś delikatnym myjadłem np. żel do higieny intymenej facelle (rossman 6, 5zł). Stosowanie szamponu z silikonem nie jest zgodne z CG. Wystrzega się silikonów. A jakie masz odzywki w domu może coś z nich wykorzystasz?
treściwsza odżywka to może Garnier avokado albo Altera morelowa(nie wiem czy uda Ci się kupić).
3) To nie są wszystkie ale dużo Gdzieś jest pełna lista w tej chwili nie pamiętam gdzie....
4) Silne detergenty tez nie są dobre, bo niszczą włosy. Dlatego my staramy się myć łagodnymi szamponami. Ogólnie by odpowiedzieć dobrze na to pytanie to trzeba było by to długo by pisać. Przeczytaj FAQ tam są odpowiedzi na takie pytania i wiele ciekawych informacji.
5) Sodium Lauryl Sulfate i Sodium Laureth Sulfate czyli SLS. To jest składnik szamponów, detergent. Nie zaleca się mycie na co dzień szamponem z SLS bo jest szkodliwy dla skóry i włosów. Czyści przez niszczenie warstwy lipidowej skóry i przez to działa wysuszająco. Dlatego my na codzień używamy szamponów łagodnych, które te substancje nie zawierają(Baby dream, BD fur mama, facelle, Hipp). Jednak co jakiś czas trzeba sięgnąć po silniejszy szampon by oczyścić włosy z nadbudowań. Szampon, który ma SLS ale nie ma np. silikonów czy pq. Patrz pkt 1.
6) Nie do każdego mycia, zaleca się odstępy. Stosujemy różne płukanki np. lniane, aloesowe czy octowe. Każdy ocet tylko nie spirytusowy np. winny, jabłkowy, balsamiczny. Kosztuje około 3zł. Ja dodaje 1 łyżkę na 1 litr przegotowanej już zimnej wody.

Odpowiedziałam na tyle ile mi się nasunęły w głowie odpowiedzi. By uzupełnić swoją wiedze patrz tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=404704
1) Szampon Barwa służy do oczyszczania, które muszę powtarzać co jakiś czas, tak? A szampon do codziennego mycia musi być inny (np. Baby Dream). Dobrze zrozumiałam?

2)Wobec tego na początek zdecyduję się na mycie

Pierwsza mycie - Isana z bambusa + na skórę głowy żel do higieny intymnej.
Mycie treściwą odżywką - Garnier avocado lub Altera morelowa.

Mycie tylko odżywką - Mrs. Potter

Wybacz, "notuję"te informacje, żeby wiedzieć czy dobrze zrozumiałam. W razie czego popraw błędy

3)Na początek spróbuję się oswoić z tą listą i zacząć czytać składy i wyłapywać te złe składniki

5)Czyli oczyszczanie wykonuję szamponem, który ma SLS, a nie ma silikonów, tak? A normalnie myję szamponem bez SLS i bez silikonów.

6)Jakie mniej więcej odstępy? I gdzie zaopatrzę się w tego typu spirytusy?
Stary 2012-08-26, 21:21   #68388
agusia2569
Raczkowanie

dziewczyny odpowiedzcie mi czy moje duperelki do dbania o włoski są ok? bo za nic nie mogę sie połapać co jest złe w składach
Stary 2012-08-26, 21:33   #68389
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
Heeello znawczynie składów! mam prośbę, co sądzicie o składzie masek do włosów, warto? dobre dobroci? :

Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, Silk Amino Acids, Panthenol, Musa Sapientum Fruit Extract, Coconut (Cocos Nucifera) Extract, Parfum, Glyceryl Stearate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne.
fajna,prosta,zgodna proteiny jedwabiu, pantenol, ekstrakty z banana i kokosa. użyłabym po niej czegoś mocniej emolientowego, bo może spuszyć
Cytat:
Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, Coconut (Cocos Nucifera) Extract, Parfum, Imidazolidinyl Urea, Citric Acid, Glyceryl Stearate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne, Coumarin, Hydroxyizohexyl 3-Cyclohexene Carboxyaldehyde
tutaj z wartościowych rzeczy tylko ekstrakt z kokosa,reszta standardowa/nieistotna/po zapachu

zdradź co to

Cytat:
Napisane przez tanizaki Pokaż wiadomość
1)
np. na pierwsze o może być odżywka isana z bambusa(ok. 5zł).
babassu różnie się tutaj przeinacza tą nazwę, ale bambus to zupełnie co innego:P później koleżanka znaleźć nie będzie mogła

Cytat:
1) Szampon Barwa służy do oczyszczania, które muszę powtarzać co jakiś czas, tak? A szampon do codziennego mycia musi być inny (np. Baby Dream). Dobrze zrozumiałam?
tak
Cytat:

Na pierwsze mycie zgodne z CG jakiś mocny szampon, ta Barwa na przykład. przy następnych myciach:
jeszcze raz poprawię - Isana babassu lub Potters.
Garnier Avocado lub Alterra morelowa tylko do 'odżywiania właściwego' - tzn nie na skalp, tylko na długość, potrzymać dłużej, spłukać.
chociaż Alterry morelowej już nie znajdziesz, wlasnie została wycofana. ta z granatem też jest ok
następnie odżywka bez spłukiwania - u nas najczęściej Joanna Naturia

Cytat:
5)Czyli oczyszczanie wykonuję szamponem, który ma SLS, a nie ma silikonów, tak? A normalnie myję szamponem bez SLS i bez silikonów.
tak
Cytat:
co drugie mycie, lub raz na tydzień - na przykład. musisz na własnych włosach zaobserwować jak będzie najlepiej.
Absolutnie nie spirytus, tylko ocet! w każdym większym spożywczaku
Stary 2012-08-26, 21:35   #68390
DzierzbaCzarnoczelna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Chyba mam fajną rodzinę, bo ich już nie dziwi ani żadna dziwna maska na włosach, ani olej, ani mycie włosów żelem do higieny intymnej. Chyba się już przyzwyczaili do moich dziwactw Oraz do tego, że w lodówce mają kwas hialuronowy, witaminę C i parę innych mazideł
Hahaha, ja już się boję, co moi powiedzą na zakup półproduktów, który mam w planach

nez123 - jakie cudne loczki
pina258 - widać postęp!

Cytat:
Napisane przez madziaart Pokaż wiadomość
mi się na dolnych partiach też rozdrobnienie robi, ale nie szkodzi, i tak je kocham
śliczne masz włoski, czaderska długość i ładny skręt
dziękuję Rozdrobnienie u Ciebie wygląda słodko, bo pięknie się kręci, u mnie jest po prostu bałagan.
A skręt mnie dzisiaj mega zaskoczył, co chwila oglądałam włosy w lustrze, oczywiście nie mogłam się powstrzymać i musiałam dotykać, co zaowocowało puchem
Najmilsze zaskoczenia zastały sfotografowane, jakość kiepska - telefonowa
Myślę, że dopiero pokażą co potrafią
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg jej2.jpg (14,5 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jeju.jpg (15,6 KB, 40 załadowań)
Stary 2012-08-26, 21:36   #68391
tanizaki
Wtajemniczenie

Cytat:

Wybacz, "notuję"te informacje, żeby wiedzieć czy dobrze zrozumiałam. W razie czego popraw błędy

3)Na początek spróbuję się oswoić z tą listą i zacząć czytać składy i wyłapywać te złe składniki

1) Tak bo Barwa zawiera SLS.
2) Musisz wziąć poprawkę na to, że każdy ma włosy inne i nie koniecznie to co się sprawdza u mnie może się sprawdzać u Ciebie. Myślę, że na początek możesz sprawdzić jak ten zestaw sprawdza się u Ciebie.
Drugą odzywkę zostaw dłużej na włosach.
Jako pierwsze O możesz też stosować olej na włosach. Czytałaś o olejowaniu? Jeśli jeszcze tego nie robiłaś to wprowadź nakładanie oleju na włosy do pielęgnacji.

Isaną też możesz myć albo jeszcze mi Hegron przyszedł na myśl poza wcześniej podanym Pottersem.

3) Coś o składach https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=55

5) Tak
6) W spożywczaku, hipermarketach, supermarketach.
Nie chcę Cię wprowadzić w błąd jak jest dobrze z tą częstotliwością...
Ja robię dwa mycia a kolejne mycie nie. Czasem rzadziej bo zapomnę.

INSTAGRAM
Stary 2012-08-26, 21:44   #68392
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
Heeello znawczynie składów! mam prośbę, co sądzicie o składzie masek do włosów, warto? dobre dobroci?
Scandic Bananowa i CocoMask
Z moich uwag jeszcze: za lekkie na maski, mogą nawet nadawać się do mycia

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 21:44   #68393
tanizaki
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
babassu różnie się tutaj przeinacza tą nazwę, ale bambus to zupełnie co innego:P później koleżanka znaleźć nie będzie mogła
Masz rację, dziękuję za poprawienie bo może nie wiedzieć dokładnie co mam na myśli. Ja tą "nazwę " używam bo się nie dawno przejęzyczyłam i tak jakoś mi zostało.

INSTAGRAM
Stary 2012-08-26, 21:47   #68394
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Ehh, cudowne! A rozjaśnione końce wyglądają bajecznie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
O matko, jakbym miala takie wlosy i taki skret to byscie ani jednego slowa samokrytyki nie przeczytaly Wg mnie jest szał!
Haha, dziekuje;*

Cytat:
Napisane przez DzierzbaCzarnoczelna Pokaż wiadomość
nez123 - jakie cudne loczki

Jutro wybiorę się wreszcie - od dwóch miesięcy- do Ross. Słyszałam o odżywce morelowej, ogromna szkoda...

Troche off topowo, ale widziałam kiedyś u brunetki (alinarose.pl) przepis na paste migdałową do mycia twarzy, i jakoś ostatnio zrobiłam coś takiego z płatków owsianych Cudo, na pewno będę to przyrządzać i używać na zmianę do mycia z płatkami owsianymi z mlekiem (jak dotychczas), bo pomimo, że główny składnik ten sam, działanie nieco inne.

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Scandic Bananowa i CocoMask
Jakieś nowe odkrycia?
Stary 2012-08-26, 21:50   #68395
tanizaki
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DzierzbaCzarnoczelna Pokaż wiadomość
A skręt mnie dzisiaj mega zaskoczył, co chwila oglądałam włosy w lustrze, oczywiście nie mogłam się powstrzymać i musiałam dotykać, co zaowocowało puchem
Najmilsze zaskoczenia zastały sfotografowane, jakość kiepska - telefonowa
Myślę, że dopiero pokażą co potrafią
Pewnie, że pokażą na co ich stać Mają potencjał tylko cierpliwości i wytrwałości w pracy

INSTAGRAM
Stary 2012-08-26, 22:17   #68396
xyz7
Zadomowienie

Dziękuję za wszystkie rady, nauki i w ogóle, czuję, że się zadomowię na tym wątku Jutro wkleję zdjęcia włosów i same ocenicie czy coś z tego będzie.

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Absolutnie nie spirytus, tylko ocet! w każdym większym spożywczaku
Miałam w głowie "tylko nie spirytusowy" i zamiast octu wyszedł spirytus

Ale macie cudowne włosy, wszystkie bez wyjątku! Marzą mi się grube loki!
Stary 2012-08-26, 22:27   #68397
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
będę wdzięczna za rady, bo nie wiem czy mam podciąć te warstwy i może dorobić jeszcze jedną czy może schodzić z nich systematycznie...
chociaż np. wydaje mi się, że górna warstwa przykrywa to co dzieje się pod spodem, a naprawdę dużo się dzieje
Aaaa jakie już długie! Piękne są...Zrobiłabym dokładnie tak jak napisała Ajrisz

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 23:01   #68398
About_Me
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanko. Bo stosuję czasami, maskę drożdżową, płukankę octową, kurację naftową i oczywiście olejowanie poza olejowaniem to nigdy ich nie łączę. Czy będzie wszystko w porządku, jeżeli po masce drożdżowej, spłukam płukanką octową ? Nie wiem czy poszczególne nie działają na siebie jakoś ?
Stary 2012-08-27, 00:21   #68399
xyz7
Zadomowienie

W czwartek jadę do Rossmanna i Natury na zakupy kosmetyczne. Chcę wydać jak najmniej, macie jakieś wypróbowane tanie produkty? Bez silikonów oczywiście, szampon przyda się z SLS.
Stary 2012-08-27, 00:33   #68400
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
W czwartek jadę do Rossmanna i Natury na zakupy kosmetyczne. Chcę wydać jak najmniej, macie jakieś wypróbowane tanie produkty? Bez silikonów oczywiście, szampon przyda się z SLS.
szampon z sls - barwa (nie jestem pewna czy tam jest), Joanna naturia.
myjadło - facelle sensitive (rossman, płyn do higieny intymnej), babydream (szampon dla dzieci)
odżywka - isana babassu, garnier z awokado i masłem karite
olejowanie - olejki Alterra, oliwka dla dzieci Babydream, oliwka Babydream dla mam.

wiadomo, nie wszystko wszystkim pasuje, podałam kilka często tutaj stosowanych, tanich i łatwo dostępnych

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości