|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
|
|
#3332 |
|
Rozeznanie
|
Witam,
u nas ciężka noc, Maks ząbkuje. Jestem już pewna. Wczoraj popołudniu płakał i nic nie pomagało ale jak posmarowałam dziąsła Calgelem usnął w 5 min. Ale noc była ciężka.... budził się ciągle, płakał, pchał tak zawzięcie rękę do buzi i cały był ośliniony. Prawie wcale nie spałam.... Jak pomyślę że teraz czeka mnie kilka takich nocy to płakać i się chce. Czy mogę dać małemu na noc czopka Paracetamolu? Gorączki nie ma, ale działają one też przeciwbólowo więc może coś by po nim pospał? Ja kupiłam taki gryzako-smoczek, ale Maks wogóle nie chce go brać do buzi.... wogóle najbardziej lubi gryźć rączki.
|
#3333 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja bym dała |
|
|
|
|
#3334 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za to wczoraj mieliśmy wizytę u fizjoterapeuty i jest super, kobieta powiedziała że wprawdzie jeszcze mała wada jest ale to nic strasznego. Więc wystarczyło tylko układanie na boczku. Pokazała nam kilka zabaw jak pomagać małemu się przewracać na boki i brzuch, przez co też będziemy ćwiczyć mięśnie No i co najważniejsze, pani była super delikatna, nie tak jak w Polsce, Mały ani razu nie zapłakał.Zaczęłam wczoraj dietę i od razu zgrzeszyłam
|
|
#3335 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam czasu czytać, później nadrobię. Dawidek po chrzcinach dostał meega katar, całą noc nie spałam, bo płakał. Byliśmy u lekarza, dostał krople i czekam aż będzie lepiej.
|
|
|
|
#3336 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja muszę Wam napisać że dokładnie rok temu zrobiłam test ciążowy i były DWIE GRUBE TŁUSTE KRECHY Boże aż się wzruszyłam |
|
|
|
|
#3337 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja bym z tym jabłuszkiem jeszcze poczekała u Was... Zwłaszcza z tymi problemami u Szymonka, które macie i ze względu na to, że karmisz piersią. Niby jabłuszko delikatne, ale po co się spieszyć... Niech skończy chociaż Szymon 5 mies., a tak minimum to 4. A gryzaki... takie jak polubi Twoje dziecko Myślę, że nie ma tu specjalnie wybijających się wzorów, chociaż ja generalnie omijam wszystko zbliżone do smoczków. Ale dostał Kaj w prezencie takie gryzaki z TT etap 1, więc jak się u nas zacznie ząbkowanie, to pewnie zaopiniuję ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dawno nic nie kupowałam dzieciom, to dziś znowu zrobiłam nalot na allegro i trochę drobiazgów, różnych akcesoriów nakupowałam. Przy okazji trochę pooglądałam... Widziałyście nowość? Nowe butelki z Aventu Ciekawe co to za cudo. Jak ktoś wypróbuje, to niech się pochwali ![]() Poza tym zastanawiałam się powoli nad jakimiś buciki, choć jeszcze czasu sporo i znalazłam coś takiego: http://paputki.com.pl/ (można kupić np. tutaj). Zastanawia mnie to, bo jak Maksiu był mały, to jedyne oficjalne zalecenia brzmiały - gruba podeszwa (zginana w linii palców), sztywny zapiętek, a tu teraz taka odmiana... Jak Wam się podobają i co myślicie? Już nieraz mówiłam, że przez te 6 lat między moimi dziećmi powstała przepaść w wielu kwestiach ![]() cate, sweetjoy, tak przy okazji pomyślałam, że pewnie z tych zmieniających się zaleceń wynikają różnice w tym, co mówią lekarze odnośnie chodzenia boso w domu. Ja też kojarzę, że dawniej były: boso na trawie i piasku, po twardym/w domu dobre sztywne buciki/pantofelki... A tu jednak znowu zmieniają, że po domu może być boso lub w miękkich kapciuszkach ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
Rzeczywiście, ja przegapiłam rocznicę Ja robiłam test (słabiutka kreska) i betę (42) 5.09 , a tu już taki duży bobas z tych "słabizn" urósł Przeleciało i powiem Wam, że następny rok tak samo przeleci i choć to często się mówi, to i ja napiszę - cieszcie się tym czasem
|
|||||
|
|
|
#3338 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale lepiej późno...![]() Nie jest powiedziane ile dziecko może w chuście przebywać. Ile wytrzyma. Czasami to jest 2-3 godziny jak dziecko przyśnie, innym razem krócej. Tak czy tak trzeba dziecko wyjąć z chusty raz na jakiś czas żeby nakarmić i przewinąć. Są dzieciaki, które śpią w chuście po 3-4 godziny. Maciej jak był maleńki, miał 1-2 miesiące, to też tyle spał. Teraz jak go zawiążę, to siedzi, rozgląda się... czasami pół godziny, czasami i godzinę. Zaśnie na 30-40 minut, obudzi się i dalej rozgląda. Innym razem po pół godzinie już się wierci, więc go wyciągam. Tylko ja właściwie w domu nie chustuję, tylko na spacery. Cytat:
Jedno płacze wcześniej, inne później. Każde dziecko rozwija się w swoim własnym tempie i absolutnie nie ma żadnego wzorca, nie można dzieci porównywać. Widocznie Nina będzie miała łezki trochę później. Cytat:
Mnie się nie śpieszy, z cyckiem mi wygodnie. Gdzie bym nie była, wyciągam stołówkę i mam spokój.Dobrze mieć kilka gryzaków, żeby dziecko mogło sobie wybrać. Dziecko potrzebuje zmian kolorów, faktur, kształtów. Poza tym gryzaki żelowe po schłodzeniu dobrze chłodzą dziąsła, a elastyczne silikonowe dobrze się sprawdzają kiedy dziecko ma potrzebę gryzienia. Gorąco polecam na początek taki gryzaczek. http://canpolbabies.com/pl/produkty/...group:6/page:1 Małemu dziecku łatwo uchwycić koraliki i łatwo to do buzi włożyć. Cytat:
Jak zaczniemy wprowadzać pokarmy to sztukę jedzenia będzie miał opanowaną do perfekcj! ![]() Co do butów, to teraz zalecenia są takie, że buty jak najpóźniej. Na początek skarpety z ABS-em. Swietne są Sterntaler http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=1 A na początek o raczkowania takie http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=1 Dość drogie ale warto bo przeżyją każde inne skarpetki.
|
|
|
#3339 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no i wzbudzała zaufanieDziś właśnie byłam w salonie ortopedycznym i rozmawiałam z kobietą, która tam pracuje i widać, że ma doświadczenie. Pytałam skąd się bierze ta koślawość czy to wada wrodzona czy może niedopatrzenie rodziców. Powiedziała że główny powód koślawości to ten, że dziecko stawiajac pierwsze kroki chodzi boso. U nas rzeczywiście tak było, córka całymi dniami chodziła po domu bez bucików tylko w skarpetkach. Cały czas boso po twardych panelach, nóżki bardzo szybko zaczęły się wykrzywiać, do tego nauczyła się siadać pupą pomiędzy stopami i to całkowicie pogłębiło wadę. Więc to głównie moja wina, bo wszędzie czytałam, że dziecko powinno jak najwięcej chodzić boso i nie zakładałam jej bucików. Może by z tego wyrosła, ale nie chcę później żałować że za długo zwlekałam. Teraz już wiem, że zanim syn zacznie stawiać pierwsze kroki, to muszę mu kupić porządne buty... ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
Ogólnie bardzo polecam skarpetki z silikonową podeszwą http://allegro.pl/92-98-l-abs-yorker...603846957.html Można je kupić m.in. w Pepco |
||
|
|
|
#3340 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
U nas wczorajszy dzień był cudowny, Sara dużo się śmiała i pierwszy raz nie było awantury dziś narazie tez jest ok zaczyna się śmiać głośno, jak ja przytrzymałam za dłonie to siłuje się do siadania. Jutro szczepienie więc pewnie dzień nie będzie już taki cudowny. Mam pytanie czy, któras z was zaczęła podawać już gluten? Jak to trzeba ugotować i jak podać? Karmie piersia czy mam ugotowac manne odciągnać mleko i podać z butelki?? |
|
|
|
#3341 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Butelki fajne, całkiem mi się podobają, troszkę mi podpadają teraz pod TT które jesteśmy zmuszeni używać mimo tego iż nie chciałam bo są produkowane w Chinach ale mojemu dziecku najbardziej odpowiadały cóż zrobić ![]() Do specjalistki od SB: jakie duże mogą być to porcje, są ograniczone jakość ilościowo ??
|
|
#3342 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam tylko nadzieję, że to nie oznacza jakiś kłopotów.
|
|
|
|
|
#3343 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z butami też jak napisałam tak przyszłościowo sobie patrzyłam ![]() Ależ fajne te skarpetki i rajtuzki Sterntaler z absami na grzbietach stópek i kolanach! Nie znałam ich. Cytat:
Dla mnie to tylko kolejny głos w dyskusji. Połowa specjalistów mówi jedno, połowa drugie... Mój Maks odkad zaczął chodzić przy meblach, to najczęściej miał zakładane powszechnie zalecane kilka lat temu takie czy takie pantofelki, z pupą między nogami nigdy nie siadał, bo wiedziałam, że tak nie może i co? I tak ma krzywe nogi ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Maloka!!! Jak dziewczynki się mają? Jak sobie radzicie? |
||
|
|
|
#3344 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() My sie jeszcze zastanawiamy nad opcją - ale u nas raczej opiekunka. Dzis wlasnie spotkalam znajomą, dala dziecię do żłoba od września i już jest na L4 więc jużsama nie wiem, chyba lepsza ta opiekunka, przynajmniej zostanie z dzieciątkiem nawet jak miałoby katar czy kaszel.---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
a tak na serio to do 18-19 (z tym sie spotkałam). A co do ceny, to 750-1000zł (za tyle widziałam) ale na pewno znajdziesz coś tańszego/droższego. ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
Brawo! ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
![]() Moje dzicię nie skończyło jeszcze 4. miesiąca ale już 3 raz dałam jej dziś jabłuszko. Daję około 3/4 łyżeczki, zeskrobuję łyżeczką albo silikonową, albo sparzoną. Jak zeskrobujesz to masz świeże, a z tarki szybko ciemnieje i soczek umyka. Nie trę na tarce (najlepsza to szklana albo plastikowa). ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
![]() Ja już mam dośc tych wszystkich produktów light itp. Ja chcę węglowodanów Na dodatek jeszcze wczoraj upiekłam mężowi ciasto ze śliwkami, on się zajadał a ja musiałam obejśc smakiem
|
|
#3345 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Wracam po weekendowej nieobecności. W piątek byliśmy na szczepieniu. Hania troszkę popłakała, ale poza tym nic się nie działo. Dzień jak co dzień. Nie spała jakoś strasznie długo ani nie marudziła. Nie wiem ile mierzy (chociaż zaczęłam zakładać ciuszki na 68) ale waży 5300. Czyli dalej jest długa ale lekka. Modelka mi rośnie jak nic. ![]() W sobotę były u nas chrzciny. Wszystko się pięknie udało. Hania słodko spała w kościele, podczas polewania wodą otworzyła oczy. Dziewczynka przed nami tak płakała pół uroczystości że mama musiała wyjąć cycusia. ![]() Dobrze że w sobotę przyszła pomagać mi moja kuzynka, niby tylko 16 osób, ale pracy było multum. Zrobiliśmy zdecydowanie za dużo jedzenia. W niedzielę zaprosiłam jeszcze wszystkich na obiad i jeszcze dużo zamroziłam. Ciasto porozdawałam rodzicom. Cieszę się że już "odpękane".
Edytowane przez ladybird_1987 Czas edycji: 2012-09-11 o 16:37 |
|
|
|
#3346 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
![]() Produkty dozwolone są jak dla mnie bardzo zapychające i nie da się zjeśc tego strassznie dużo, np. wędzony łosoś ma w 100g tylko 176kcal. Nie dasz rady zjesc calego płatka i do tego np. jajka. ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
może jakieś foto??
|
|
#3347 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na szczęście niektóre błędy można naprawić |
|
|
|
|
#3348 |
|
Wtajemniczenie
|
tak właśnie czytam co napisałam
, w tym jeden raz dziś Cieszyła mordkę jak Azor na widok kości .
|
#3349 |
|
Wtajemniczenie
|
foto z jabłuszkiem
|
#3350 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3351 |
|
Rozeznanie
|
U nas już lepiej
Synek zaczyna oglądać rączki i wygląda jakby liczył paluszki z mężem się chyba poukłada... Tylko mnie od 1-2 tyg bolą plecy, tak tuż nad pośladkami a przecież po zdjęciu szwów już nic mi nie dolegało, na nic się nie skarżyłam aż do teraz nie wiem, czy to dlatego, że więcej czasu jestem sama i sama opiekuję, noszę podnoszę dziecko i może to dlatego ale co ja teraz zrobię? przecież trzeba go podnieść chociażby do odbicia załamać się można...dziewczyny po cc, napiszcie jak Wy się czujecie? Czy też czujecie takie bóle? dobija mnie to... ;( Edytowane przez izotropia Czas edycji: 2012-09-11 o 16:16 |
|
|
|
#3352 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiście zdjęcia wstawię, ale nie zrobiliśmy Hani takiego, żeby sama na nim była. Tylko z dziadkami, ciotkami....
Dziś ją ubiorę jeszcze raz i wtedy cykniemy jakieś fotki. ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Jakie polecacie leżaczki-bujaczki? Które funkcje się u Was sprawdziły? Szukam takich 0-18 kg. Jakie polecacie? Podobają mi się te: http://allegro.pl/fisher-price-lezac...600349785.html i ta http://allegro.pl/fisher-price-3w1-b...612660136.html.
|
#3353 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Dzisiaj odwiedziła Hanię 2 miesiące młodsza kuzynka. Bosze, jaka Ona jest malutka! Moja Hania przy Niej, to jakiś olbrzym Nie do uwierzenia, że Hania też była taka mała Czas leci jak chorera ![]() Cytat:
![]() A póki co, bierz leki i czekaj, aż ból ustąpi Nie ma innego wyjścia.---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
Hania na początku nie chciała w ogóle w nim siedzieć, a teraz chwilę posiedzi i Jej się nudzi. Mamy ten http://e-zabawkowo.pl/pl/p/BRIGHT-ST...ZMIR-6940/1373---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Cytat:
Hania na początku nie chciała w ogóle w nim siedzieć, a teraz chwilę posiedzi i Jej się nudzi. Mamy ten http://e-zabawkowo.pl/pl/p/BRIGHT-ST...ZMIR-6940/1373
|
|||
|
|
|
#3354 |
|
Wtajemniczenie
|
Witaj, Timii!
|
#3355 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Dzis Szymek obudził sie w nocy z katarem i kaszelkiem Więc pojechałam do lekarza osłuchowo czysto,syrop na kaszel dostał no i był wazony i waży 6025 Mało przybrał tylko 100g przez 3 tyg Więc mamy spróbowac kleiku a i dostalismy skierowanie na morfologie,CRP i cukier.Z lepszych rzeczy jemy sobie obiad Szymon lezy na macie i bach na brzuszek pierwszy raz Odwrócił go na plecy a ten znowu i tak kilka razyteraz go uspałam na rękach,tak się meczy przez ten katar ze zasnąc nie moze.Strasznie szybko się u niego rozwinęło kładł sie spac zdrowy a wstał ok 1 w nocy już z kaszlem i katarkiem ![]() Bylismy dzisiaj u onkologa tzn M był i wzięłam Szymka bo ma przecież wezły chłonne powiększone ale jest ok dzieci z AZS maja często powiększone. Za 2 dni scyntografia kości prosze o kciuki
|
|
|
|
#3356 |
|
Wtajemniczenie
|
Anulka, bardzo mocno trzymam kciuki za zdrówko Twojego męża!
Izotropia - tak się cieszę, ze zaczyna się Wam układać!
|
#3357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo nieraz plecy bolały, w ciazy tez, ale nigdy az tak.
|
|
|
|
|
#3358 |
|
Zadomowienie
|
Timii witaj z powrotem
![]() Kism brawa dla Kaja za obroty i pozostałe umiejętności ![]() nacia zdrówka dla Dawidka izotropia super, że w domu się układa ale ja się nie znamdziewczyny dzięki, że odpowiedziałyście na moje pytania odnośnie powrotu do pracy. Ja pracy nie mam więc wracać nie mam do czego ale muszę coś znaleźć i to chyba już niedługo bo z powodu kwestii finansowych zaczyna się źle dziać między mną a mężem, Tosię będę musiała zostawić z teściową, nie chcę, strasznie tego nie chcę, ale nie mam wyboru, w ogóle na myśl, że mam zostawić na parę godzin dziennie moją kruszynę chce mi się płakać. Chciałabym pracować w domu ale jak...to chyba nie jest możliwe... ![]() brawa dla dzieciaczków, które dzielnie zniosły szczepienia brawa za wagę i "wzrost" ![]() ale u nas było dzisiaj upalnie! uff... |
|
|
|
#3359 | ||||
|
Rozeznanie
|
jejku ale słodziak!!
Cytat:
moja koleżanka ma to samo, tyle ze jej mała jest 6 mcy starsza od Martusi więc i waży więcej. no ale musiała zacząc chodzić na basen i jest już trochę lepiej.Cytat:
no i jeśli kupię taki do 18kg to może później się przyda jak będzie większa. podobają mi się te same i jeszcze taki: http://allegro.pl/fisher-price-lezac...607714940.html Cytat:
Kaj od Kism też już się przekręcił więc chłopaki wyprzedzili Martusie. spryciarze ![]() trzymam kciuki za zdrówko męża i Szymonka !! Anulka a ty liczysz jeszcze nasze tygodnnie? ja się już pogubiłam ale w sobotę nasze dzieciaki skończą 4 mce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!Cytat:
ja codziennie myślę o powrocie do pracy i aż włos mi się jeży nie chcę zostawiać Martusi z nikim obcym ![]() kism - fajnie wyglądają te nowe butelki ale narazie ja nie będę żadnych takich sprzętów kupować. z tymi bucikami niezłe zamieszanie ale ja chyba też zdecyduję się na takie paputki. moja siostra ich używała dla swojej córeczki i była zadowolona. jeśli chodzi o gluten i to całe zamieszanie z rozszerzaniem diety to ja tak jak agata będę jechać na cycu do oporu
|
||||
|
|
|
#3360 | |
|
Zadomowienie
|
Cześć Mamusie
![]() ![]() Cytat:
Trzymam kciuki, żeby wszystkim zakatarzonym dzieciaczkom przeszło jak najszybciejAnulka bardzo współczuję Mam nadzieję, że wszystko Wam się poukłada! U nas też pod górkę, bo męża firma upadła, a ja pracuję tylko po kilka godzinek![]() Kism szukasz nowej pracy? Ostatnio czytałam książki mamy sprzed lat Wszystko jest inne, wszystko! A przecież dzieci aż tak się nie różniąBegie ja wróciłam już do pracy dwa tygodnie temu, ale to jest na kilka godzinek tylko. Z Domi zostaje wtedy mąż lub moja mama, dają sobie świetnie radę Z tym, że my jesteśmy butelkowe więc na pewno łatwiej, no i ja w sumie to od początku gdzieś wychodziłam, to do sklepu, to do koleżanki na kawę Dominisia jest przyzwyczajona zostawać z tatą lub babcią. Byliśmy nawet na weselu jak miała 6 tyg i dogadywały się z babcią cały dzień Cały czas myślę jak się mają, czy Dominisia nie tęskni, nie płacze, ale dają sobie świetnie radę A ja też odżyłam jak zaczęłam znowu pracować, tym bardziej, że całą ciążę nie pracowałam, bo musiałam się oszczędzać i połowę przeleżałam![]() Co do ostatniej afery... to napiszę tylko, że bardzo nie lubię obgadywania i dla mnie wcale to nie jest nic złego ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Aha, my mamy leżaczek Fisher Price i jest suuuper! Dzięki niemu rano jem śniadanie i mogę wymyć coś garów i porobić inne rzeczy niestety nasza Domi uwielbia być na rączkach i podziwiać świat
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.

Za to buzia mu się nie zamyka, w dzień gada i gada, a wieczorami wrzeszczy

No i co najważniejsze, pani była super delikatna, nie tak jak w Polsce, Mały ani razu nie zapłakał.

Ciekawe co to za cudo. Jak ktoś wypróbuje, to niech się pochwali 
, a tu już taki duży bobas z tych "słabizn" urósł 

nie wiem, czy to dlatego, że więcej czasu jestem sama i sama opiekuję, noszę podnoszę dziecko i może to dlatego 
ale ja się nie znam