Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013 - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-19, 10:20   #241
Ashyshqa
Zakorzenienie

Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

Dzięki dziewczyny za życzenia zdrowia.

Cytat:
Napisane przez Koronek Pokaż wiadomość

Współczuję Kochana Ja też budzę się w nocy też, ale nie na siku po prostu się budzę i leżę, po 15 min zasypiam, nie wiem o co chodzi A Ty się kuruj domowymi sposobami! Zwolnienie z pracy bierzesz?
Wzięłam zwolnienie do końca tygodnia. Lekarka powiedziała, że jak się tego teraz szybko nie zaatakuje to czekają mnie antybiotyki, a tego nie chcemy...
I dobrze, że mam to zwolnienie, nie tylko ze względu na przeziębienie. Czuję się jakbym miała zatrucie pokarmowe. Co prawda jeszcze nie ale czuję, że może to w każdej chwili nastąpić. No i jestem na maksa osłabiona. Nie wysiedziałabym w pracy za nic.

Cytat:
Napisane przez wynalazek23 Pokaż wiadomość
I ja tak mam
W ubiegłym tygodniu nie miałam w ogóle siły, brzuch mnie pobolewał i najchętniej przespałabym cały czas, w w tym tygodniu tylko mdłości mi dokuczają i tkliwość UU.
W poniedziałek zakupiłam imbir w tabletkach i herbatę zielona z imbirem ale niestety na mnie nie działa, chyba że po dłuższym stosowaniu mdłości miną.
Najgorsze jest to, że jestem głodna ale na nic nie mam apetytu bo mnie mdli.....
Od tygodnia mam to samo, czuję głód i mdłości jednocześnie. Parszywe połączenie. I bardzo zdradliwe, bo wieczorem mdłości ustępują i głód atakuje ze zdwojoną siłą

A o imbirze nie słyszałam, że pomaga. Może spróbuję, choć generalnie toleruję imbir jedynie w bardzo małych ilościach...

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2012-09-19 o 10:21
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 10:38   #242
aga_malina
Przyczajenie

Smile Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

Cześć Dziewczyny!

Chciałabym do Was nieśmiało dołączyć
Dowiedziałam się, że jestem w ciąży w dniu 22.08.2012 r. - tzn wtedy tylko przypuszczałam, bo test domowy wyszedł taki trochę niewyrażny, a wszystkie wcześniejsze nic na to niewskazywały. Dopiero na drugi dzień miałam 100% pewność, bo zrobiłam test beta i wyszło że jestem w 5 tygodniu ciąży
Także radość była niesamowita. Aktualnie jestem w 9 tygodniu.

Dzisiaj idziemy z mężem na pierwsze USG. Nie możemy się doczekać, bo po raz pierwszy posłuchamy serduszka maleństwa. A niesamowite jest to, że jak leżę na plecach, to już czuję bicie serca malucha, ale aż tak że cały brzuch mi się rusza jak galareta w jednym rytmie hihihi Super uczucie!

Będzie to nasze pierwsze dziecko, dlatego tak wszystko przeżywam.
Co do moich objawów - to od czasu do czasu mam mdłości i lekkie bóle w brzuszku z prawej strony. Ale to chyba normalne na początku. A tak to super się czuję. Brzuszek urósł na razie malutki, a dziwne jest to, że waga mi spada. Schudłam w zeszłym tygodniu 4 kg. W tym tygodniu już waga wróciła do normy. Także jest ok.
Zastanawiam się czy nie przejść na zwolnienie lekarskie, bo u mnie w pracy jest dużooo stresu. Ale słyszałam, że ciężko jest dostać tak szybko zwolnienie. A jak to u Was wygląda? Jesteście może już na zwolnieniu, czy jeszcze nie planujecie?

Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy
aga_malina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 11:06   #243
Koronek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wynalazek23 Pokaż wiadomość
I ja tak mam
W ubiegłym tygodniu nie miałam w ogóle siły, brzuch mnie pobolewał i najchętniej przespałabym cały czas, w w tym tygodniu tylko mdłości mi dokuczają i tkliwość UU.
W poniedziałek zakupiłam imbir w tabletkach i herbatę zielona z imbirem ale niestety na mnie nie działa, chyba że po dłuższym stosowaniu mdłości miną.
Najgorsze jest to, że jestem głodna ale na nic nie mam apetytu bo mnie mdli.....
Też tak mam z tym jedzeniem, burczu w brzuchu, ale żebym coś wzięła do ust to mnie mdli, dzisiaj jest akurat ok, więc zjem ze smakiem wszystko. Chociaż jak sobie pomyślę o makaronie to mi trochę niedobrze

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Ja też mam uczucie, że jestem głodna, a pełna jednocześnie i mnie muli, ale nie jakoś mocno. Na szczęście nie latam do kibla jak poprzednio po wywąchaniu kosza na śmieci
Póki co to jest nawet nieźle. Nawet ze spaniem nie jest tragicznie, poprzednio miałam odczucie, że jak się nie prześpię to umrę natychmiast
Heheh z tym spaniem śmieszna sprawa, no ale jakoś trzeba wytrzymać

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Dopiero 5t4d

Moje dziecko też dziś wstało niewyrazne
Niestety teraz taki okres, wszyscy się przeziębiają, a dzieci raz dwa łapią zarazki

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za życzenia zdrowia.

Wzięłam zwolnienie do końca tygodnia. Lekarka powiedziała, że jak się tego teraz szybko nie zaatakuje to czekają mnie antybiotyki, a tego nie chcemy...
I dobrze, że mam to zwolnienie, nie tylko ze względu na przeziębienie. Czuję się jakbym miała zatrucie pokarmowe. Co prawda jeszcze nie ale czuję, że może to w każdej chwili nastąpić. No i jestem na maksa osłabiona. Nie wysiedziałabym w pracy za nic.

Od tygodnia mam to samo, czuję głód i mdłości jednocześnie. Parszywe połączenie. I bardzo zdradliwe, bo wieczorem mdłości ustępują i głód atakuje ze zdwojoną siłą

A o imbirze nie słyszałam, że pomaga. Może spróbuję, choć generalnie toleruję imbir jedynie w bardzo małych ilościach...
Mi imbir w ogóle nie podchodzi, nienawidzę jego smaku i zapachu, nawet z dużą ilością miodu Dobrze, że odpoczywasz w domku. Oby obyło się bez antybiotyków!

Cytat:
Napisane przez aga_malina Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!

Dowiedziałam się, że jestem w ciąży w dniu 22.08.2012 r. - tzn wtedy tylko przypuszczałam, bo test domowy wyszedł taki trochę niewyrażny, a wszystkie wcześniejsze nic na to niewskazywały. Dopiero na drugi dzień miałam 100% pewność, bo zrobiłam test beta i wyszło że jestem w 5 tygodniu ciąży

Dzisiaj idziemy z mężem na pierwsze USG. Nie możemy się doczekać, bo po raz pierwszy posłuchamy serduszka maleństwa. A niesamowite jest to, że jak leżę na plecach, to już czuję bicie serca malucha, ale aż tak że cały brzuch mi się rusza jak galareta w jednym rytmie hihihi Super uczucie!

Co do moich objawów - to od czasu do czasu mam mdłości i lekkie bóle w brzuszku z prawej strony. Ale to chyba normalne na początku. A tak to super się czuję. Brzuszek urósł na razie malutki, a dziwne jest to, że waga mi spada. Schudłam w zeszłym tygodniu 4 kg. W tym tygodniu już waga wróciła do normy. Także jest ok.
Zastanawiam się czy nie przejść na zwolnienie lekarskie, bo u mnie w pracy jest dużooo stresu. Ale słyszałam, że ciężko jest dostać tak szybko zwolnienie. A jak to u Was wygląda? Jesteście może już na zwolnieniu, czy jeszcze nie planujecie?

Witamy Jeśli chodzi o zwolnienie to ja planuję pracować do końca roku i od stycznia na zwolnienie, do pracy dojeżdżam codziennie ponad godzinę 2 autobusami, więc sobie nie wyobrażam, żeby się męczyć z brzuchem, a po drugie też mam dosyć stresującą pracę. W środę idę do lekarza i podpytam co on myśli o zwolnieniu od stycznia, myślę, że nie będzie robił problemów.

Jeśli nie będziesz miała problemów ze wcześniejszym zwolnieniem i w pracy nikt krzywo nie spojrzy to czemu nie
Koronek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 11:49   #244
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć Dziewczyny!

Hej, to mamy podobnie u mnie też 9 tc i też wtedy jakoś dowiedziałam się o ciąży
Ja na zwolnienie chciałam iść od listopada-grudnia, bo pracuje w centrum handlowym, dojeżdżam 2 h w jedną stronę, no i jak kończę o 21.30 to Mąż musi po mnie jeździć, bo inaczej byłabym w domu o północy. Mamy też dużo noszenia, dźwigania, stania ciągle na nogach. No ale chciałam sobie pracować jeszcze, żeby w domu nie siedzieć tyle miesięcy, bo miałabym taryfę ulgową, tzn. nie musiałabym przywozić i rozładowywać dostaw, bo to czasem 300-400 kilo, i mogłabym siedzieć czasem. A moją pracę, poza dostawami, lubię, i bardzo lubię osoby, z którymi pracuje, mam teraz wolne, to i tak ciągle wisimy na telefonie No ale wyszło jak wyszło, ciąża zagrożona i muszę siedzieć w domu, w sumie od 25 sierpnia bo akurat wtedy nam się urlop zaczął. W pracy na szczęście rozumieją, nawet jak jeszcze nie trafiłam do szpitala to kierownik mówił żebym szła od października już na zwolnienie, bo potrzebuje kogoś na zastępstwo i tak kto może pracować fizycznie.
i nadal nie mam żadnych objawów ... tylko prawie w ogóle nie mam apetytu. nawet na słodycze i soki owocowe pije po litr dziennie

aha, zapomniałam - ze zwolnieniami to zależy na jakiego trafisz lekarza. Moje koleżanki mogły mieć od razu, ale nie chciały, a moja pani doktor po zapytaniu jaką mam pracę też mi chciała dać od razu, w sierpniu jeszcze.

Edytowane przez vil84
Czas edycji: 2012-09-19 o 11:52
vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 14:38   #245
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Dziewczyny!

Witaj w naszym gronie!

Ja też idę na pierwsze USG w 9 tygodniu Koniecznie napisz jak wrażenia
U mnie to dopiero wypada za 2 tygodnie, ale dobrze wiedzieć, że da się tego doczekać, bo ja już siędzę jak na szpilkach

Ja jeszcze nie zdecydowałam się co do zwolnienia. Jeśli wszystko będzie dobrze (a mam ogromną nadzięję, że tak) to pójdę na zwolnienie jak już nie będę mogła wytrzymać 8h za biurkiem. W między czasie mam prawie miesięczne wakacje więc tym bardziej zależy mi, żeby wszystko szło według planu i żebym nie potrzebowała wcześniejszego zwolnienia. Bo o ile w miarę łatwo przyszłoby mi zrezygnować z pracy o tyle z wyjazdu duuużo trudniej.
Stary 2012-09-19, 17:48   #246
metropolitan
Zadomowienie

dziewczyny poratujcie!!
wiecie może, czy u dentysty istnieje coś takiego jak znieczulenie, które można stosować u ciężarnych? bo mam masakrę z zębem, w sumie mam dwie ósemki króre mi już jakiś czas temu wyrosły i teraz mam przez nie cały polik od środka spuchnięty, jeść nawet nie mogę. Czuję, że bez wyrwania się nie obędzie.

a co do mdłości, ja mam straszliwe, w pierwszej ciąży raczej nie miałam, a teraz mam masakrę. Ostatnio nawet nie byłam w stanie tżowi kanapek do pracy zrobić. Bo mnie odrzuca od wszystkiego. Imbir mi też nie pomaga, jest obrzydliwy a i tak mi się chce rzygać.
metropolitan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 19:26   #247
Tity
Zakorzenienie

metropolitan tak są specjalne znieczulenia Powiedz tylko dentyście, że jesteś w ciąży.
Co do imbiru on pomaga na zgagę, na tym etapie częściej są to mdłości nie mające z tym pierwszym nic wspólnego, zgagę to dopiero później poczujemy jak brzuch urośnie Przełykanie śliny boli Niestety na mdłości nie znalazłam żadnego sposobu, na zgagę pod koniec ciąży brałam Ranigast, bo się żyć nie dało, ale teraz to chyba za wcześnie by go łykać

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 20:27   #248
palitte
Przyczajenie

Witam wszystkie przyszłe Mamusie!

Nie jestem stałą forumowiczką, ale coś czuję, że nią zostanę
13.09.2012 zrobiłam test, oczywiście nie musiałam czekać nawet chwili- wyszedł pozytywny . Potwierdzenie będę mieć 26.09. wtedy mam pierwszą wizytę. I oby wszystko było dobrze.
Jak na razie mam napięty brzuszek, żadnych mdłości itp...ale to chyba przede mną. No i z moich obliczeń wynika, że dzidziuś będzie majowy (ok 20tego) jak się okaże inaczej, mam nadzieję że mnie nie wyrzucicie...
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka!
palitte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 20:59   #249
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez palitte Pokaż wiadomość
Witam wszystkie przyszłe Mamusie!

Nie jestem stałą forumowiczką, ale coś czuję, że nią zostanę
13.09.2012 zrobiłam test, oczywiście nie musiałam czekać nawet chwili- wyszedł pozytywny . Potwierdzenie będę mieć 26.09. wtedy mam pierwszą wizytę. I oby wszystko było dobrze.
Jak na razie mam napięty brzuszek, żadnych mdłości itp...ale to chyba przede mną. No i z moich obliczeń wynika, że dzidziuś będzie majowy (ok 20tego) jak się okaże inaczej, mam nadzieję że mnie nie wyrzucicie...
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka!
Witaj Palitte! Gratuluję pozytywnego wyniku
Na mdłości i inne objawy masz jeszcze czas podejrzewam (mi się na dobre rozkręciły w 7 tc.)

Powiedzcie mi dziewczęta, zastanawiałyście się już nad odzieżą wierzchnią na nadchodzącą zimę? Mam przeczucie, że jesień w tym roku dość szybko zacznie nas raczyć niskimi temperaturami i zaczęłam myśleć, gdzie tu się ubrać na zimę. Kurteczka/płaszczyk muszą być w miarę rozwojowe bo wraz z zimowymi miesiącami będą rosły nasze brzuszki... Jak spojrzałam na ceny w sklepach z odzieżą ciążową to się złapałam za głowę. Ok, mogę dać 400-500 zł za płaszcz, ale nie na jeden sezon. Wolałabym jednak coś tańszego. Macie w tej kwestii jakieś pomysły?
Stary 2012-09-19, 22:18   #250
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
dziewczyny poratujcie!!
wiecie może, czy u dentysty istnieje coś takiego jak znieczulenie, które można stosować u ciężarnych? bo mam masakrę z zębem, w sumie mam dwie ósemki króre mi już jakiś czas temu wyrosły i teraz mam przez nie cały polik od środka spuchnięty, jeść nawet nie mogę. Czuję, że bez wyrwania się nie obędzie.
ostatnio, podejrzewając, że jestem w ciązy, ale przed zrobieniem testu, byłam u dentysty. zasugerowałam, że może jestem w ciązy. moja dentystka powiedziała, że do końca 3 miesiąca nie zaleca się znieczulania. zrobiła mi coś, co mogłam wytrzymać bez wspomagacza, a resztę zrobimy między 4 a 6 miesiącem już ze znieczuleniem.
Cytat:
Na mdłości i inne objawy masz jeszcze czas podejrzewam (mi się na dobre rozkręciły w 7 tc.)

Powiedzcie mi dziewczęta, zastanawiałyście się już nad odzieżą wierzchnią na nadchodzącą zimę? Mam przeczucie, że jesień w tym roku dość szybko zacznie nas raczyć niskimi temperaturami i zaczęłam myśleć, gdzie tu się ubrać na zimę. Kurteczka/płaszczyk muszą być w miarę rozwojowe bo wraz z zimowymi miesiącami będą rosły nasze brzuszki... Jak spojrzałam na ceny w sklepach z odzieżą ciążową to się złapałam za głowę. Ok, mogę dać 400-500 zł za płaszcz, ale nie na jeden sezon. Wolałabym jednak coś tańszego. Macie w tej kwestii jakieś pomysły?
ja o tym nie myślałam. mam dosyć stary, ale rzadko używany płaszcz, spokojnie przechodziłam w nim zimę w poprzedniej ciąży. niby teraz mam przesunięcie o miesiąc (poprzednio rodziłam w czerwcu), a i przy drugim dziecku brzuch podobno szybciej rośnie, ale nie zakładam kupowania czegoś nowego, będę się wbijać w to, co mam

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 22:32   #251
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Od tygodnia mam to samo, czuję głód i mdłości jednocześnie.
mam dokładnie to samo! Dawniej mogłam chodzić głodna i co najwyżej burczało mi w brzuchu a teraz mnie mdli

Cytat:
ja planuję iść na zwolnienie po nowym roku, ale czasami planować sobie możnazobaczę jak będę się czuła. Pracę mam przy biurku, ale stresującą czasem, zobaczymy. Jeśli faktycznie masz sporo stresu pozamykaj swoje sprawy do przekazania komuś i może idź na zwolnienie od drugiego trymestruPowiem Ci, że ja nie bardzo mogę wysiedzieć 8h, ale to na razie chyba kwestia bardziej psychikiZaliczyłam też w ciąży jedną delegację i siedzenie w pociągu nie było zbyt przyjemneNo ale postaram się pracować przynajmniej do końca 2012.

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
i soki owocowe pije po litr dziennie
pijesz te z kartonu czy sama wyciskasz? Jeśli z kartonu to ogranicz, bo to ze zdrowiem niewiele ma wspólnego, sam cukier. O wiele zdrowsze wyciskane i warzywne lub warzywno-owocoweTak tylko zwracam uwagę, bo cukier to zuooooa soki z kartonu nie mają z sokami nic wspólnego, są z koncentratu.

Cytat:
Ja też idę na pierwsze USG w 9 tygodniu Koniecznie napisz jak wrażenia
U mnie to dopiero wypada za 2 tygodnie, ale dobrze wiedzieć, że da się tego doczekać, bo ja już siędzę jak na szpilkach
ja mam drugie usg za dwa tygodnie w 9tcA trzecie już mam zaplanowane na 12 tc - genetyczne

Cytat:
zastanawiałam się i tak sobie wymyśliłam, że będę śmigać w płaszczu/kurtce i swetrze rozpięta, bo i tak wszędzie jeżdżę autem i do późnej zimy śmigam w lekkich kurteczkach, ale koleżanki uświadomiły mi, że trzeba dbać o brzuszek, żeby nie marzł... no to trochę pokrzyżowało moje planyMyślałam, ze zainwestuję w coś ala ponczo, ale chyba czułabym się źle... Planuje, więc (nie wiem jak to się zderzy z rzeczywistością) jakiś płaszczyk odcinany pod biustem z normalnego nieciązowego sklepu typu Reserved czy Zara, myślę, ze coś za dwie stówki się znajdziea może przestaniemy się mieścić w ciepłe rzeczy jak już będą pierwsze wyprzedażeAle ogólnie to nie bardzo chcę inwestować w garderobę dosłownie na jeden sezon... Aha no i jeszcze jedna opcja - przesuwam guziki w moim wełnianym płaszczu

Edytowane przez Lublana
Czas edycji: 2012-09-19 o 22:34
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 10:42   #252
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
pijesz te z kartonu czy sama wyciskasz? Jeśli z kartonu to ogranicz, bo to ze zdrowiem niewiele ma wspólnego, sam cukier. O wiele zdrowsze wyciskane i warzywne lub warzywno-owocoweTak tylko zwracam uwagę, bo cukier to zuooooa soki z kartonu nie mają z sokami nic wspólnego, są z koncentratu.
no niestety głównie z kartonika, ale staram się wybierać te 100% bez cukru i głównie marchwiowe. Wiem, że to zło, zwłaszcza że mam sokowirówkę w domu ale sam proces zrobienia soku i umycia tego tałatajstwa zajmuje masę czasu, a że mam grzecznie leżeć, to czasem proszę o to męża. A sok w kartonie stoi przy łóżku, więc mam łatwiej.
Kolejna rzecz, którą opisuje do listy, jak tylko dostanę pozwolenie na jakieś normalne funkcjonowanie

A my dzień przed tym jak się dowiedziałam że mam leżeć odwiedziliśmy sklep z odzieżą ciążową - chciałam kupić spodnie, bo zaczęły mi się moje robić lekko ciasne, no i wyszliśmy stamtąd z dwoma parami spodni, tuniczką i płaszczem. Płaszczyk bardzo fajny, bombka, ale taka dłuższa, cieplutki, więc będzie na zimę też (tylko jestem zmarzluch straszny więc pewnie jakieś polary pod spód będę ubierać) i ma taki krój, że po ciąży będzie też się nadawał do chodzenia. Wydaliśmy na niego 220 zł. Z płaszczykiem też mieliśmy czekać, ale mój poprzedni ledwo dopinam (moja wina, kilka kg przybyło od zeszłego roku )

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 10:50   #253
Koronek
Raczkowanie

Ja to mam nadzieję, że mój płaszcz zimowy da radę, jest trochę większy niż normalnie noszę, więc może brzuszek się schowa, a jak nie to będę coś na bieżąco kombinować albo na allegro szukać. Póki co we wszystkie ubrania normalnie wchodzę, więc nie będę szaleć Gorzej jak się obudzę któregoś dnia z stwierdzę, że jedyne co na mnie pasuje to worek po kartoflach
Koronek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 11:01   #254
palitte
Przyczajenie

Cytat:

A dziękuję i z wzajemnością

Ojj z kurtką to będzie dylemat...na początku ta moja da radę a później będę liczyła na jakieś wyprzedaże. Może uda się kupić coś za rozsądną cenę, jeśli tak na pewno o tym napiszę
palitte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 12:14   #255
metropolitan
Zadomowienie

w sumie taki odcinany pod biustem bombka to niezły pomysł. Zła jestem w ogóle, że koniec ciąży przypadnie na takie chłodne jeszcze dni...ale w sumie Polak to zawsze narzeka, bo w pierwszej się pociłam i zdychałam w 9 miesiącu w sierpniu i też było źle
ja chyba sobie taki kupię, ale to dopiero jak się sama zacznę robić bombka czyli pewnie gdzieś styczeń. Ostatnio mi brzuch wyszedł tak dopiero w 7 miesiącu.

kurcze, dzwoniłam do przychodni w sprawie tego dentysty i tam chirurg szczękowy usuwa ósemki ale muszę mieć skierowanie i rentgen! A chyba nie wolno rentgena w ciąży??? niby to tylko buzie się prześwietla, ale chyba bym nie ryzykowała! chyba kupię sobie dzisiaj jakąś płukankę przciwbólową, zeżrę jakiś apap i poczekam na efekty...
Stary 2012-09-20, 12:28   #256
naatka21
Raczkowanie

Witam wszystkie szczęśliwe Mamusie wg OM jestem w 9tc, za sobą mam już pierwsze usg, na którym mogłam zobaczyć moją Kruszynkę, obraz malutkiego bijącego serduszka był niesamowity niezapomniany. Nie ukrywam, że początki były trudne, niewyobrażalne bóle brzucha, podejrzenie cp, nocna wizyta w szpitalu, ciągły ból, strach o Maleństwo Na szczęście mam to za sobą i z niecierpliwością czekam na kolejne usg Jeśli chodzi o dolegliwości, były podobne do Waszych, dziwne połączenie mdłości z wilczym apetytem, po godzinie, lub dwóch od posiłku, burczało mi w brzuchu jakbym z tydzień nie jadła najbardziej męczące były nudności, aż tu nagle od dwóch dni, bach, minęły ciekawe na jak długo Powiedzcie kobietki, też macie tak, że otwieracie pełną po brzegi lodówkę, ale z tego nic nie potraficie wybrać? momentami już sama nie wiem co chciałabym zjeść, męczę się strasznie, bo niewiele mi smakuje, a jeść trzeba...
naatka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 13:01   #257
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cześć Natka! Gratulacje

Co do jedzenia to zauważyłam, że najczęściej mam ochotę na lody (najlepiej czekoladowe) i czerwone mięso. Na szczęście nie razem Właśnie teraz zdałam sobie sprawę, że to może jakieś zapotrzebowanie na żelazo i wapń się przez mój apetyt odzywa. Poza tym to jem bez przekonania, choć jak trochę głód zaspokoję (nawet jesli jedzenie nie smakuje mi zbytnio) to robi mi się lepiej.
Rozmawiałam dziś z przyjaciółką, która właśnie weszła w 9 mc i na mdłości poleciła dwie rzeczy: wodę z cytryną - małymi łyczkami, oraz nie dopuszczać do uczucia silnego głodu (latwo powiedzieć, jak to znienacka na cżłowieka przychodzi ;P ) może Wam to coś pomoże.
Stary 2012-09-20, 14:19   #258
maja rosee
Raczkowanie

ja dodatkowo mam wzdęcia, kiepska sprawa i męcząca..
maja rosee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 15:06   #259
aga_malina
Przyczajenie

Smile Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

O widze, że w 9 tyg jest vil84 i Naatka21, tak jak ja. To super.

Byłam wczoraj na pierwszym USG i naprawde jest to mega przeżycie! Jak pierwszy raz zobaczyłam takie maleństwo i mocno bijące serducho to się popłakałam ze szczęścia Aż lekarz nie mógł zrobić dokładnego zdjęcia bo cały brzuch mi się ruszał ze wzruszenia hihi

Niestety miałam słabe wyniki badań krwi i moczu, bo wyszło że jem za mało. Zupełnie nie mam apetytu. Ale wczoraj nakupowałam sobie jakiś dobrych rzeczy i dziś już trochę więcej zjazdłam, tzn zmuszałam się. Ale mam nadzieje ze apetyt szybko wróci.
Co do płaszczy na jesień-zime, to na jesień ja też bede chodzić w swoim dawnym płaszczu, tylko w rozpietym, a pod spodem sweterek. Bez sensu jest wydawac tyle na jeden sezon. Natomiast kurtkę na zimę dostanę od siostry. Fajny wyszedł zbieg okoliczności, bo ja zaszłam w ciążę w tym samym momencie co moja siostra rok temu. I może tak się zdażyć, że urodzę tego samego dnia. Nasze dzieci będą miały urodziny w tym samym czasie
Stary 2012-09-20, 15:13   #260
naatka21
Raczkowanie

Ashyshqa dziękuję sposobu na mdłości w razie potrzeby wypróbuję, mi na chwilę pomagała ciepła woda ze szczyptą imbiru.
Lody tak, bo już sama czekolada nie działa na mnie tak dobrze największą przyjemność sprawiają mi frytki, grejpfruty, wcześniej miałam potrzebę pochłaniania marchewki, ogólnie zajadam to, co wcześniej rzadko mi się zdarzało. Chyba faktycznie jest tak, że dzidzia daję nam znać czego jej potrzeba
Jeśli chodzi o wzdęcia, to już zdążyłam się przyzwyczaić bo cierpię na jelito drażliwe :-(
naatka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 15:46   #261
Paulina 87
Wtajemniczenie

witam
Czy mogę do Was dołączyć?
18.09 we wtorek ujrzałam wymarzone II kreseczki po ponad roku starań wczoraj odebrałam Betę : 94 wybieram się jutro do lekarza
wstępnie obliczony tp mam na 1 czerwca, zobaczymy jak ustali lekarz

pozdrawiam wszystkie Mamuśki
Stary 2012-09-20, 17:24   #262
aga_malina
Przyczajenie

hmm...napisałam wcześniej wypowiedź, która się nie ukazała. Nie wiem czemu.

Paulina 87 - gratulacje i zapraszamy

W wiadomości, która się nie ukazała opisalam moją pierwsza wizytę na USG, którą miałam wczoraj. Oj było super. Po raz pierwszy widziałam maleństwo. Ma już 2 cm. Widziałam bijące serducho. Jejku, aż się popłakałam ze wzruszenia Lekarz chciał zrobić zdjęcie, to miał problem bo cały brzuch mi się ruszał hihihii, bo nie mogłam sie powstrzymać od łez i zarazem uśmiechu Bardzo fajnie było.
Miałam wyniki badań, to badania wyszły trochę gorzej, bo muszę więcej jeść. Zamiast tyć, to w 9tyg schudłam 4 kg. Ale dzisiaj sobie nakupowałam dobrych rzeczy do jedzenia, to może apetyt wróci.

Na mdłości pomaga faktycznie woda. Herbatki trochę mniej. Choć też słyszałam o imbirowej.

Edytowane przez aga_malina
Czas edycji: 2012-09-20 o 17:27
Stary 2012-09-20, 18:03   #263
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cześć Paulina, jesteś naszą pierwszą mamą czerwcową

Aga_Malina fajnie, że USG przyniosło Ci tyle radości. Dzieciątko ma już 2cm? Toż to już olbrzym! Czyli moje tez pewnie będzie podobnych rozmiarów za te 12 dni, jak je zobaczymy
Mam nadzieję, że uda Ci się lepiej jeść i wyniki szybko się poprawią.
Która następna na USG? Chętnie czytam Wasze relacje

Wracając do kurteczki to zazdroszczę tym, które nie muszą się tym martwić. Dla mnie to temat na czasie bo nie mam nawet nic takiego przejściwego w odpowiednim rozmiarze - wszystko mam krótkie ze ściągaczami na biodrach a już mi w takich niewygodnie (zapewne dlatego, że przed ciążą przytyłam 7kg w ciągu roku ). Chyba poszperam trochę w second handach, a nuż coś ciekawego się uda upolować.

Nudzę się niemiłosiernie w domciu. Vil już mogę sobie wyobrazić co przeżywasz, kiedy masz nakaz leżakowania. Masakra jakaś. Ja chociaż mogę bez wyrzytów sumienia mieszkanie posprzątać lub coś ugotować (choć zapachy mnie trochę zniechęcają).

Oj znów mnie łapią mdłości.....

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2012-09-20 o 18:41
Stary 2012-09-20, 18:05   #264
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulina 87 Pokaż wiadomość
witam
Czy mogę do Was dołączyć?
18.09 we wtorek ujrzałam wymarzone II kreseczki po ponad roku starań wczoraj odebrałam Betę : 94 wybieram się jutro do lekarza
wstępnie obliczony tp mam na 1 czerwca, zobaczymy jak ustali lekarz

pozdrawiam wszystkie Mamuśki
Witam, również nieśmiało dołączę. I jak Paulina dwie kreseczki ujrzałam 18.09 całe pięć dni przed spodziewanym okresem. Dziś odebrałam betę, która dała wynik beta-hcg - 88. Udało się po pół roku a do lekarza dopiero 25.09. Aaaaa i termin wstępnie również 31 maj bądź 1 czerwca

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Edytowane przez MoTyleKsw
Czas edycji: 2012-09-20 o 18:20
MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 18:56   #265
aga_malina
Przyczajenie

MoTyleKsw - gratulacje

Ashyshqa, co do kurtki, to faktycznie jest to problem, bo bez sensu jest wydawać tyle na jeden sezon. Ja na razie bedę chodzić lekko rozpięta jak pojawi się brzuszek i założe gruby sweterek pod spód. Kurtkę zimową całe szczęście dostanę od siostry, która niedawno urodziła.
Ale za to kupiłam sobie spodnie ze specjalną gumą na brzuszek w H&M w specjalnym dziale dla przyszłych mam. Są super! We wszystkie spodnie już się nie mieściłam na brzuszku. Tzn bardziej mnie denerwowały bo trochę zaczeły uciskać. A te spodnie z H&M są świetne, bo guma jest delikatna. I nie były aż takie drogie.
Stary 2012-09-20, 20:22   #266
Paulina 87
Wtajemniczenie

WITAM JESZCZE RAZ WSZYSTKICH, ale Was tu dużo..a na liście tylko kilka próbowałam nadrobić od początku wątku ale jeszcze troche czasu minie zanim Was wszystkie poznam
Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Z moich objawów ,to w zasadzie tylko powiększone piersi i ból jednej z nich... dzisiaj po południu bolał mnie brzuch jak na okres-myślałam,że dostanę lada moment
Mam nadzieję,że obejdzie się bez wymiotów,itp.
Cytat:
Masz już jakieś objawy? Ja żadnych, gdyby nie ta beta to bym w ogóle nie czuła, że jestem w ciąży... Ja jestem zapisana na 20 września na pierwsze usg, czyli będzie 8 tydz. także to norma chyba

Gratulacje i witamy
ja podobnie, w sumie gdyby nie test to bym nie wiedziała.. z objawów to tylko podwyższona temperatura, czuje sie jakbym miała stan podgorączkowy i od dzisiaj strasznie mi sie chce spać.. a piersi wsumie bolały i jakby przestały... no i czasem brzuch pobolewa jak na @niestety..ale wzięłam połówke nospy i przeszlo
Cytat:
Dodatkowo budzę się w nocy, koło 1 i nie śpię przez 30-45 min. później zasypiam, nie wiem o co chodzi.

Bierzecie dziewczyny jakieś preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży? Bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem?
Cytat:
Napisane przez maja rosee Pokaż wiadomość
Ja też budzę się w nocy..........i pobolewa brzuch ale przecież w nim dzieje się wielkie szaleństwo. jak zaczyna boleć zaraz się kładę i przechodzi. Nie mam póki co mdłości. Od wczoraj biorę duphaston a od 2 miesięcy femibion z kwasem foliowym.

Wg. moich obliczeń to termin byłby na 7 maja.
Pozdrawiam wszystkie majowe mamusię. Piszcie więcej jak się czujecie..
ja też właśnie mam problemy ze spaniem.. chyba z wrażenia albo ze względu na zwiększoną dawke euthyroxu, bo biorę niestety... budze sie o 4-5 nad ranem i nie moge zasnąć...
a co do leków to biore tylko kwas foliowy , jod, bromergon i euthyrox.. ale jutro mam wizyte to pewnie bromka (0,5 tabl.) mi karze odstawić..

Cytat:
Haha,ja to podobnie do Ciebie... mierzę temperaturę codziennie rano,chociaż wiem,że nie spadnie...
haha też mierzę już w taki nałóg przez ostatni rok wpadłam, ze mierzę codziennie lepiej sie czuje jak zmierze i jest wysoka..a od paru dni 37-5 -37,8
Cytat:
ale zaszalałam przed chwilą
ubierałam się i okazało się, że dwie pary spodni ledwie dopinam (dziwne, brzuch mi się trochę powiększył a waga spada) no i tak zajrzałam jakoś na allegro ... hmm... dwie pary legginsów ciążowych i rajstop moje, tak samo jak ładna spódnica ciążowa i sweterek ... no i jeszcze za pozwoleniem Męża zamówiłam sobie ładną torebkę (bo naprawdę nie mam, noszę taką szmacianą na którą patrzeć nie mogę, a mama musi ładnie wyglądać ) i majtki większe rozciągające się ... mam takieeeeeego kaca zakupowego... ale jaka radość
zakupyy też sie musze wybrać, jedziemy z tżtem na giełde w niedzielę
Cytat:
Dostałam @ ,mimo że testy pokazywały dwie krechy... Dziś zrobiłam jeszcze jeden i kreski prawie wcale nie widać...
Nic z tego nie rozumiem. To chyba było naturalne poronienie

Dzisiaj mam wizytę u gina,wtedy wszystkiego się dowiem
przykro mi.. tak sie czasem zdarza.. trzymaj sie..
Cytat:
Czarna, bardzo mi przykro :-(

U nas tez nie za dobrze. W piatek trafilam do szpitala. Z dosc mocnym krwawieniem. Zrobili mi usg i serduszko bilo ale nie wiadomo z jakiej przyczyny krwawienie. Potem bylo tylko czarne plamienie i jest do tej pory i caly czas tu leze. Wiecej mi badan nie robili wiec chyb uwazaja, ze z dzieckiem wszystko w porzadku.
trzymam kciuki musi być dobrze!

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Witam, również nieśmiało dołączę. I jak Paulina dwie kreseczki ujrzałam 18.09 całe pięć dni przed spodziewanym okresem. Dziś odebrałam betę, która dała wynik beta-hcg - 88. Udało się po pół roku a do lekarza dopiero 25.09. Aaaaa i termin wstępnie również 31 maj bądź 1 czerwca
oo mamy podobny termin ja sprawdzałam na kilku kalkulatorach i terminy są od 30 maja do nawet 12 czerwca ale to tylko w jednym taki odległy termin mi wyliczyło, a najczęściej to 31 maj-2 czerwiec, ogólnie fajny czas 26.05 dzień matki, 1.06 dzień dziecka, a 6.06 mam imieninki gratuluje bety a który masz dzis dzień po owu? ja robiłam bete wczoraj 13dpo i wynik 94 a progesteron 17,4
JUTRO WIZYTA U GINA trzymajcie kciuki!

Edytowane przez Paulina 87
Czas edycji: 2012-09-20 o 20:24
Paulina 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 20:34   #267
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

hej wszystkim!

bardzo Wam gratuluje dwóch kreseczek, nie tak dawno ja robiłam test i byłam zdziwiona bo ta kreska taaaka blada a jeszcze troszkę i rodze
pozdrawiam Was gorąco i życzę spokojnych miesięcy

przyszła mamusia listopadowa 2012
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 20:37   #268
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulina 87 Pokaż wiadomość

oo mamy podobny termin ja sprawdzałam na kilku kalkulatorach i terminy są od 30 maja do nawet 12 czerwca ale to tylko w jednym taki odległy termin mi wyliczyło, a najczęściej to 31 maj-2 czerwiec, ogólnie fajny czas 26.05 dzień matki, 1.06 dzień dziecka, a 6.06 mam imieninki gratuluje bety a który masz dzis dzień po owu? ja robiłam bete wczoraj 13dpo i wynik 94 a progesteron 17,4
JUTRO WIZYTA U GINA trzymajcie kciuki!
No mi na jednym też pokazywało 15 czerwiec
U mnie to wogóle dziwne. Wskazuje na 3 tydzien ciąży (od zapłodnienia), co daje 7 dc, a owulację miałam w 13-14 dc, więc się pogubiłam. Zastanawiam się czy to nie za wcześnie na ginka, trzymam kciuki i jutro pisz co i jak
A wogóle na kiedy miałaś termin @? Bo ja do terminu jeszcze 3 dni, bo cykle mam 30 dniowe.
Ale jakby nie patrzeć to w sumie to juz 5 tydzien tak no "lekarsko"
Ile tych rzeczy trzeba wiedziec

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 20:53   #269
metropolitan
Zadomowienie

aga_malina tak te dżinsy z h&m są bardzo fajne, miałam w pierwszej ciąży i nawet wcześnie zaczęłam je nosić, bo nie chciałam uciskać brzuchamimo, że go prawie nie było, ale czułam się w nich dużo lepiej niż w zwykłych i w sunie prawie do końca chodziłam w nich tylko już na koniec się wbijałam ciężko bo nogi mi trochę zgrubły w tej ciąży pewnie też w nich będę śmigać, ale chcę też kupić sobie drugie tylko że rurki, bo te mam proste nogawy.

w ogóle kupiłabym sobie też już jakieś swetry nie takie typowe ciążówy, ale trochę luźniejsze, żebym nie musiała brzucha wciągać, bo wszystko mam raczej dopasowane...
Stary 2012-09-20, 21:17   #270
Ashyshqa
Zakorzenienie

Super dziewczyny, że dzielicie się, gdzie można dostać fajne rzeczy ciążowe. Podejrzewam, że bardziej niż dżiny ciążowe przydadzą mi się legginsy W dżinsach do pracy nie mogę pójść, a na codzień też legginsy wygodniejsze. Gorzej jeśli zima będzie bardzo sroga. Może jakieś czarne proste spodnie ciążowe znajdę Generalnie mam zamiar stawiać na tuniki, sukienki - w tym się najlepiej czuję. A jak będzie czas pokaże...

Ależ się namęczyłam ze wstawieniem suwaczka ciążowego, chyba ze 2h W końcu udało mi się znaleźć taki, który byłam w stanie schować pod tekst. No i już jestem szczęśliwa

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2012-09-20 o 21:21
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości