Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012 - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-26, 23:38   #3901
Timii
Rozeznanie

Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Huuura! Zrobiłam pierwsze słoiczki dla Kaja Właśnie się pasteryzują i mam saunę w kuchni
Strasznie się cieszę, bo tak jak wspominałam marna za mnie kucharka w kwestii przetworów. Zrobiłam jabłuszka, bałam się, że wydają kwaśne, a tu mi taki pyszny aksamitny mus z tego wyszedł, mmmm, wylizałam garnek Teraz się dziwię po co do tych, które robiłam wcześniej dla nas, dodawałam cukru

To mogę teraz nadrobić

Kajowi wychodzą ząbki Już dwa dni temu tż tak mówił, ale jeszcze nie dowierzałam, a dziś już Kaj był trochę markotny, ciągnie łapki i zabawki ze straszną siłą do buzi (już oczywiście od dawna wkładał i ssał, ale nie tak zawzięcie) i widać, i czuć kreseczkę pod palcem Jutro idziemy na pneumokoki. Mam nadzieję, że będzie dobrze się czuł po tym szczepieniu tak jak po poprzednich
brawo za słoiczki!! też zawsze garczki liżę

ząbki??!! no ja pierdziele!! dopiero Anulka pisała że Szymon już gaworzy, Kaj zaraz będzie miał ząbki!! ludzie jak ten czas leci chłopaki idą jak burza Marcia jest 100 lat za murzynami ani nie gaworzy, ani nie ma ząbków ani nawet się nie przekręca no nic, cierpliwie czekamy. moja mała kluseczka
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 23:45   #3902
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Piszę późno, miałam jakiś pracowity dzień. Piękna pogoda więc miałyśmy długi spacer, później obiad, sprzątanie mieszkania (jak w każdą środę i sobotę ) i teraz siedziałam nad pracą.

kism za przetwory. Trzymam kciuki za jutrzejsze szczepienie oczywiście.

Moja Hania jeszcze nie opanowała sztuki ssania piętki czy dużego palca od stopy.

Ktoś pytał o krzesełko do karmienia (różowa??). Już jakiś czas temu spodobało mi się takie. Nie czytałam jeszcze opinii, ale wydaje mi się ok. Fajne jest to że można później rozłożyć osobno na krzesełko + stoliczek.
http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...672254405.html

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

I znalazłam bardzo podobny model, tańszy: http://allegro.pl/moolino-2012-krzes...633596448.html.
Tylko że i tak z przesyłką wyjdzie tak samo. Swoją drogą: przesyłka kurierska 40 zł? Nieźle sobie dobijają cenę....

---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

No to uciekam, dobrej nocy!!!
Stary 2012-09-26, 23:53   #3903
kism
Wtajemniczenie

I znowu mi się synuś obudził po 23-ej. Od kilku dni tak ma, ciekawe czy to przez zęby, bo budzi się z płaczem, w każdym razie piersią nie gardzi i jada teraz ze 3 razy w nocy jak noworodek, bo ok. 2-3 też robi pobudkę.

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Mai poca sie stopki, zwłaszcza po nocy Rano jak maz idzie do pracy to spi ze mna,bo wygodniej mi ja karmic w razie czego, spi pod nasza kołdra, za ciepło ma? Mnie tam za ciepło nie jest Kark ma ciepły, nigdy nie miała spoconego,mokrego.
Jak Kaja ciepło ubranego na noc pakuję pod naszą kołdrę, to też dość często ma spocone nóżki, ale śpi mu się wtedy tak błogo I karku tak samo nie ma spoconego. Myślę, że to żaden problem

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Witam po długiej przerwie
mam nadzieję, że jestem jeszcze w wątku
mąż był chory i przez ostatni tydzień okupował komputer a z telefonu nie mogę działać na wizażu ...
Moja córka właśnie usiłuje przewrócić się na brzuszek (z lewego boczku) i ma nerwa w ogóle przemieszcza się już tak że trzeba co chwilę patrzeć czy nie leży np. pod stołem zamiast na macie
próbuje się też za coś łapać i podciągać ale wybiera niewłaściwe rzeczy do tego, np. swój palec u drugiej rączki
Co Ty... Od jakiegoś czasu już nie przeprowadzamy przecież żadnych eksmisji
Strasznie zaborczy ten Twój mąż
Brawo dla Tosi

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
Zaglądam do was, ale jak nie mam nic ciekawego do napisania to tylko obserwuje co u was. i myślę sobie, czy w przyszłości z którąś z was spotkam się w wątku przyszłych mam..
Czemu nie, czemu nie... A masz jakieś wstępne założenia kiedy to będzie?

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Pozostając w tym temacie. Ostatnio kupiłam chusteczki nawilżane z Biedronki- dada. Byłam zadowolona ale poczytałam sobie opinie w necie. Wyszło na to że mają mnóstwo parabenów. A Wy jakie stosujecie? Czy skład chusteczek ma dla Was duże znaczenie? Z tego co pamiętam Gaabi i _agata interesowały się dogłębnie składem kosmetyków itp. Chętnie poznałabym Wasze opinie.
Ja widzę znowu odmiennie niż większość - mi chusteczki z Huggiesa strasznie nie spasowały (jak i pieluszki), jakieś takie suche i sztywne były. Używam Pampersów i Bobini - bardzo lubię to ich zamknięcie, więc w torbie podręcznej zawsze mam Bobini. Z rossmana miałam niebieskie i też były okropne, a Wy tu często chwalicie, ale te różowe, tak?

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Tą kaszkę ze śliwką to mam z polecenia lekarki. Dzwoniłam do niej niedawno w sprawie tych kup i powiedziała, że jak tylko Seba skończy 4 miesiące to żeby mu tą kaszkę zacząć podawać. Tylko nie dopytałam się dokładnie w jakich ilościach, ale skoro ona jest glutenowa to chyba zamiast kaszy manny, czyli jakieś pół łyżeczki na dzień?
Jak Wy podajecie takie świeże jabłko?
Może dopytaj lekarki jeszcze raz?
Do jabłuszka polecam http://allegro.pl/tarka-plastikowa-d...604392164.html

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Co do obracania sie na brzuszek to moja robi juz to bez problemu, ale teraz jest problem bo np. dzisiaj w nocy obudził mnie wrzask bo Mała obróciła się i nie umiała wrócić na plecy i sie strasznie męczyła. Na szczęście mam nianie z kamerką i teraz ciąglę ją obserwuję bo trochę strasznie to wygladało. Jak nauczyć dziecko wracania na plecy tzn. jak ją pokierować, za co mam złapać żeby jej pomóc? Ostatnio ładnie mi wytłumaczyłyście obracanie się na brzuch to może i to wytłumaczycie.
Tzn. nie odwracała się jeszcze w ogóle sama z brzuszka na plecy? Myślałam, że dzieci najpierw w tą stronę się uczą, ale z drugiej strony wiadomo - dzieci to nie automaty Kaj też teraz położony na plecach zawsze po chwili ląduje na brzuchu (poza usypianiem, śpi na plecach zawsze), obojętnie czy ma dobry humor, czy się złości. W nocy też często jak go biorę z łóżeczka, to leży już na brzuszku. Niestety nie znam żadnego sposobu, żeby dziecku pomóc w nauce obracania na plecki, ale myślę, że to kwestia niedługiego czasu

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Aha, i jeszcze dopytam. Czy wszystkie podajecie/planujecie podawać gluten wg tych nowych norm w 5/6 miesiącu?
Bo z tego co czytam, to tylko dla dzieci ze zwiększonym ryzykiem celiaklii. Żadne z nas nie ma alergii pokarmowej, poza tym chciałam karmić tylko piersią do końca 6-go miesiąca i jakoś mi się ten gluten nie widzi...
Ja w 6., choć jeszcze waham się czy w przecierze jarzynowym, czy w mleku na łyżeczce.
A gdzie to znalazłaś, że przy zwiększonym ryzyku? Ja kojarzę, że to zawsze mowią odnośnie ogółu społeczeństwa.

Cytat:
Ale pisząc to przyszła mi inna myśl. Czy zrobię dobrze jak przez dwa miesiące będę podawała gluten a potem od 6-tego odstawię gluten i podam np. jabłuszko i tradycyjnie będę rozszerzała dietę? Czy to ma sens?
Muszę przeczytać tą broszurkę od kism. Koniecznie!
I jak, przeczytałaś?
Jeśli tak, to pewnie już wiesz, że po dwóch mies. będziesz mogła spokojnie Hani zapakować całą porcję kaszki glutenowej tak samo jak i bezglutonowej zresztą Kaszki można wprowadzić zaraz po czy łącznie z warzywami, tzn. zawsze zachowując zasadę, że nowy produkt w odstępie kilku dni.

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Teraz jesteśmy na DADA 3 i są o niebo lepsze od Dada 2. Miękkie i fajnie chłoną. Pampersy mamy na wyjścia
U nas Dady 2 były całkiem w porządku, a 3 pod względem przeciekania to porażka Ja skłaniam się teraz ku opinii, że po prostu trzeba przetestować na pupie własnego dziecka, co będzie dla niego najlepsze Innego sposobu nie ma.

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
My zaczęliśmy wychodzić na samodzielne spacerki póki co znoszę dziecko kładę na fotelu w samochodzie i wyciągam wózek z bagażnika i składam, nie wiem co zrobię jak mały będzie się bardziej wiercił... bo innej opcji i możliwości zostawienia całego wózka na dole nie mam a dziecka z gondolą nie zniesie mój kręgosłup
Może do tego czasu poprawi Ci się z kręgosłupem. Ewentualnie będziesz musiała go na tą chwilę zapakować w fotelik...

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
dziewczynki jakie polecacie krzesełko do karmienia?
Przede wszystkim takie odchylane do tyłu, żeby oszczędzać dziecka kręgosłup i z 5-punktowymi pasami, żeby można było w miarę spokojnie spuścić je z oka, np. przygotowując jedzenie. Jeszcze bardzo przydatne było dla mnie to, żeby stało dobrze po złożeniu. Żadnych konkretnych marek nie polecam, bo nic z tych znanych nie używałam.

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Teraz musimy sie powoli rozgladac za nastepnym fotelikiem do autka. Mamy jeden, dostalismy w prezencie, ale chyba bedziemy go sprzedawac. Wy juz sie rozgladacie/orientujecie w tym temacie? My dostalismy w prezencie Caretero diablo XL ... ale mysle, ze ten sprzedamy i kupimy cos bardziej bezpiecznego. Jeszcze gdybysmy jezdzili tylko po miescie to by uszedl, ale czesto z mloda jezdzimy w trase i co do fotelika musimy byc pewni, ze jest bezpieczny
Już za fotelikiem? Przecież te mniejsze są do 13 kg. Maksa przenieśliśmy, jak ważył 12 z kawałkiem, a i tak ginął w tym większym, który w sumie jest od 9 kg...

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
My po kontroli bioderek nie musimy już pieluchować ewentualnie w nocy przez jeszcze 2tyg jeśli chcę.
W sobotę mieliśmy rocznicę ślubu, spędziliśmy ją z najbliższą rodziną. Zaprosiliśmy ich na kawę i kolację, ale nikomu nie powiedzieliśmy że to z okazji rocznicy iiii...nikt nie pamiętał a moja mama była potem na mnie zła że jej nie powiedziałam. A przecież to chyba ona powinna pamiętać no nie?? Mogła się domyślić, bo od porodu ani razu nie robiłam kawy i kolacji dla najbliższej rodziny.

U mnie rocznice ślubu obchodzą tylko małżonkowie, a w gronie rodziny to tylko te "ważniejsze" - 25-tą, 50-tą.

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ----------

Aaa, i jeszcze jedno odnośnie krzesełka! Nie cierpię ceratowych! Przy Maksie zaryzykowałam materiałowe i nie było z nim wiele kłopotu. Nie mam pojęcia, co to był za materiał, ale spierał się rewelacyjnie, dziesiątki plam z niego zeszły i schnął szybko. Więc teraz kupiłam takie samo
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 00:25   #3904
kism
Wtajemniczenie

rinco, co do śliwek to jeszcze coś znalazłam po 4. mies. Może tego spróbujecie? http://www.hipp.pl/?id=275
A w ogóle przypomnij proszę, czy Seba w związku z tym, że tak rzadko robi kupkę ma jakieś dolegliwości? Może po prostu tak ma i nie trzeba nic z tym robić...

Cytat:
Napisane przez kasiulkaj1 Pokaż wiadomość
Czytałam już sporo na ten temat, ale nie wiem czy robić wszystko osobno, czy takie zestawy jak są w słoiczkach dziś robię jabłka, zobaczymy co z tego wyjdzie, aha i jak przeglądałam różne strony to było napisane żeby pasteryzować przynajmniej 2 razy. Ze swoich warzyw mam marchew, pietruszkę, seler, por, ziemniaczki, dynię, cukinię, buraczki. a po owoce muszę się wybrać do babci no i nie wiem co z tym wszystkim zrobić a Ty co będziesz robić w słoiczki?
Ja po zasięgnięciu rad u wyższej instancji, tj. u mamy i teściowej (teściowej radzę się dość często, bo odchowała czwórkę dzieci, z których najmłodsze ma 15 lat, a najmłodsze z dwojga mojej mamy czyli ja ma prawie drugie tyle i mama po prostu wielu rzeczy nie pamięta) pasteryzuję raz przez 0,5 godz. Wystarczyłoby może i 20 min, ale ja bym chciała, żeby mi te słoiczki postały 2-3 mies, bo możliwe, że dopiero za 1,5 mies. zacznę wprowadzać warzywa i owoce...
Jabłuszka zrobione, będę dawać je same albo dodawać do kaszki
Z warzyw mam na razie marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Zrobię trochę samej marchewki, trochę z ziemniakiem i resztę z 3 składników. Jak mi dużo wyjdzie, to potem będę po prostu gotować/kupować pojedyncze warzywa lub mięsko i mieszać z tym moim słoiczkiem.

Cytat:
Tosia tydzień temu ważyła 5540g
aaa miałam ją dzisiaj zważyć, zrobię to przed kąpielą ( liczę na to, że dziś już ok 5700g będzie na wadze)
Jak wyszło? My jutro na szczepieniu się ważymy, a nie ważyliśmy się "aż" 2 tyg.! Liczę na 6400

Cytat:
Czy wasze dzieci pchają już stópki do buzi????
Jeszcze nie, ale od dłuższego czasu interesują Kaja strasznie, przy przewijaniu ma zajęcie i je łapie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
My też pozbyliśmy się paskudztwa!!!

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Poza tym mój Staś skończył dziś 5 miesięcy ma ok 66cm i waży 9100g. Dalej odradza kaszki i biszkopty bo jak ona to mówi chłopaki i tak jest duży to nie trzeba mu dodawać więcej masy.

Ciężko się nie zgodzić odnośnie tych kaszek

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
Ja myślę, że to jest tak samo jak u "starych" czyli gryząc jabłko , ruszamy żuchwą , żujemy, przez co dajemy impuls do mózgu, że coś jemy, wówczas mózg wysyła impuls do żołądka, a wtedy żołądek wytwarza soki trawienne, aby strawić pokarm. Dlatego właśnie zaleca sie jeść wolno posiłki i dłuuuugo przeżuwać Pewnie z bobasami też tak jest.

kism u nas wystrzały są mega wielkie i że tak powiem mega widoczne nawet przy pampersach Pampers. Nie wiem co robimy nie tak :/ Mocniej juz nie da sie go ścisnąć.
Borys często wali klocka podczas karmienia i wtedy cała kupa idzie na plecy aż po szyję normalnie, a jak ma bodziaka zakładanego przez głowe, to przeciez zanim zdjemiemy to jest cały w kupie łacznie z rękami.... Juz kupiłam "4ki" myśląc, że może 3ki są za małe, ale to nie to... nie wiem... Borys robi 2 kupy na dobę i za każdym razem wypływa . Czasem jak leży na płaskim to kupa zostaje w pieluszce....
Może powinnam spróbować innych pieluszek.
To by chyba trochę za proste było, bo wtedy wszystko pogryzione byłoby rozluźniające
Ja bodziaka zawijam do wewnątrz tym brudnym, żeby oszczędzić resztę pleców i głowę, ręce. Jak trzymam bobasa na rękach i pójdzie impet w dłoń to właśnie wypływa częściej, a jak leży to rzadziej.
Pewnie, popróbuj innych, może coś Wam bardziej spasuje.

Cytat:
Maja lezac na brzuszku siega po zabawki i robi to swiadomie. Obserwowałam ja pare dni i teraz juz pewna jestem ze to jest to

Cytat:
Jak Mała jest w samej pieluszce albo na golasa to pcha, że boki zrywać Jest tym tak pchłonieta, że na długo mam ją z głowy. Nawet dwie od razu wsadza
Dobry z niej zawodnik

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
brawo za słoiczki!! też zawsze garczki liżę

ząbki??!! no ja pierdziele!! dopiero Anulka pisała że Szymon już gaworzy, Kaj zaraz będzie miał ząbki!! ludzie jak ten czas leci chłopaki idą jak burza Marcia jest 100 lat za murzynami ani nie gaworzy, ani nie ma ząbków ani nawet się nie przekręca no nic, cierpliwie czekamy. moja mała kluseczka
Podziękował!
Spoko loko Jeszcze Marcia może chłopaków przegonić!

Cytat:
Stary 2012-09-27, 09:10   #3905
onething
Zadomowienie

Kism jak robiłaś te jabłuszka? Bo ja wczoraj dostałam reklamówę jabłek i miło by było je w jakiś pożyteczny sposób wykorzystać.

Dla mam słoiczkowych dzieciaczków, w Carrefour są dania dla dzieci Gerber 190 g, 4 w cenie 3 (1 sztuka wychodzi wtedy 3,74zł), soki Bobofrut 4 w cenie 3 (1 sztuka 2,39zł), a w Tesco danie Bobovita 190g 4 w cenie 3 (1 sztuka 3,44zł), deser Bobovita 125 g 4 w cenie 3 (1 sztuka 2,39zł).

Na swędzącą skórę dostaliśmy syrop Clemastinum Hasco, spotkała się któraś z nim?
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 09:15   #3906
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witam z rana z kawusią!

Onething właśnie miałam pisac o tej promocji w Carrefour ale widzę, że w Tesco wychodzi taniej
Nie spotkałam się z taką maścią

Pola_m włąśnie czytam książkę o BLW i powiem, że jest to ciekawe podejście do żywienia niemowląt jak skończę to zrecenzuję całośc

Co do pchania stópek do buzi to wczoraj moja Hania zaczęła je wkładac
Stary 2012-09-27, 10:01   #3907
cate_
Zadomowienie

Cytat:

Już za fotelikiem? Przecież te mniejsze są do 13 kg. Maksa przenieśliśmy, jak ważył 12 z kawałkiem, a i tak ginął w tym większym, który w sumie jest od 9 kg...
Niektóre są do 10 kg. Poza tym fotelik należy zmienić jak główką wystaje poza fotelik. Ją posiadam taki http://allegro.pl/fotelik-romer-king...631121716.html
Choć pierwotnie chciałam ten http://allegro.pl/fotelik-maxi-cosi-...672907256.html

Moniczka jak dieta?

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 10:17   #3908
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Kism ja używam rosmanowskich różowych chusteczek i jestem bardzo zadowolona, niebieskich nie miałam i nie poleca nikt mi ich wiec nawet nie biore na przetestowanie.

Maja jak dzisiaj po godz. 6 sie obudziła to dopiero przed 10 zasneła. Jak sie obudzi idziemy na spacer i zakupy.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 10:21   #3909
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
Niektóre są do 10 kg. Poza tym fotelik należy zmienić jak główką wystaje poza fotelik. Ją posiadam taki http://allegro.pl/fotelik-romer-king...631121716.html
Choć pierwotnie chciałam ten http://allegro.pl/fotelik-maxi-cosi-...672907256.html

Moniczka jak dieta?
Troszkę pogrzeszyłam, ale nadal się trzymam zasad., chcę włączyc cwiczenia do tego, ale na razie nie ma szans przy mojej iskierce
Stary 2012-09-27, 11:11   #3910
martula007
Raczkowanie

Witam i ja z poranna kawa... uzaleznilam sie od kawy odkad mala zle sypia w nocy!
Dzis znowu nie przespala nawet 2 godzin, mysle ze to nie przez zeby. Ida jej, bo juz widac i czuc takie biale paseczki na dziaslach, ale wystarczy ze w nocy da sie jej smoczka i spi dalej.
Od rana jest bardzo rozgadana, chyba ma mi duzo do powiedzenia!

Cytat:

Ale ja nie chce przekladac teraz mlodej, hehe Po prostu zanim cos kupie to zawsze musze rozeznac sie w terenie, zeby nie zalowac. Poza tym najpierw chce sprzedac ten co dostalismy 9-36kg, a pozniej kupic inny A czytalam, ze dzieci mozna juz przekladac kolo 9-10 miesiaca.. i mysle, ze Oliwka moze sie do tych dzieci zaliczac. W tym foteliku, w ktorym jezdzi obecnie w czasie drogi strasznie podnosi sie do gory, musze ja albo na sile przytrzymywac zeby sie za bardzo nie odchylala albo asekurowac

Caly czas mysle o tym, ze zostawiam ja jutro na caly dzien z moja mama i zaczynam miec wyrzuty sumienia chyba musze jeszcze przemyslec moj udzial w tej jednodniowej wycieczce, mimo ze bilety juz kupione i maz nawet nie chce slyszec o tym, ze nie jade...sama nie wiem. Czy ktoras z Was zostawiala juz swoja pocieche na caly dzien? Czasami jestem juz zmeczona opieka nad tym szogunem, ale jak czasami sie zdarza, ze nie widze jej dwie godziny to zaczynam strasznie tesknic, a tu caly dzien...

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Cytat:
Hej!

Ktoś pytał o krzesełko do karmienia (różowa??). Już jakiś czas temu spodobało mi się takie. Nie czytałam jeszcze opinii, ale wydaje mi się ok. Fajne jest to że można później rozłożyć osobno na krzesełko + stoliczek.

Ja mam to krzeselko, ale jeszcze nie rozpakowywalam wiec nie jestem w stanie za duzo powiedziec. Musze je przywiezc od tesciowej z domu (bo tam sobie grzecznie czeka), jak otworze to podziele sie opinia

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2012-09-27 o 11:07
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 11:43   #3911
kism
Wtajemniczenie

Dzień dobry!
U nas zmiana planów, Maks na tyle już jest chory, że nie poszedł do szkoły i jak zadzwoniłam zarejestrować go do lekarza i mówię, że drugi syn idzie do szczepienia, to kobieta mi mówi, że jak jeden chory, to drugi nie może być szczepiony. Zdziwiona odpowiedziałam, że trzy razy byliśmy już się szczepić (podstawowe i osobno pneumokoki) i ani razu lekarz nie pytał, czy w domu wszyscy zdrowi A ona że takie są zasady i już! Ja rozumiem, oczywiście, nie będę pchać się z niemowlęciem na szczepienie na siłę, nie miałam zamiaru też brać go do dzieci chorych z Maksem, tylko wkurzyło mnie to, że jakoś przy poprzednich szczepieniach o to nie pytali. Maks już od tygodnia ma ten katar, więc myślę, że od niego już Kaj się nie zarazi, bo jakby miał się zarazić, to by już dawno się to stało, dlatego chciałam wg planu zabrać go dziś na to szczepienie. Przecież już jesteśmy kilka tyg. spóźnieni, a ja chciałam przed żłobkiem zdążyć jeszcze z meningokokami a w tym tempie to ja go chyba przed rokiem nie zaszczepię na wszystko

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Kism jak robiłaś te jabłuszka? Bo ja wczoraj dostałam reklamówę jabłek i miło by było je w jakiś pożyteczny sposób wykorzystać.
Najprościej jak się da - same jabłuszka i woda
Obrałam dokładnie (środki duże wykrawałam, żal mi było, że się trochę marnuje, ale wolałam nie ryzykować, że te twarde środki się dostaną), pokroiłam na grube plasterki, zalałam mniej więcej 2/3 wodą (a chyba jakby jeszcze trochę mniej było, to by nie zaszkodziło, ale to pewnie też zależy od rodzaju jabłek) i gotowałam ok. pół godz., aż większość się rozgotowała, dużo mieszałam. Potem jeszcze machnęłam to blenderem, jeszcze pogotowałam chwilkę i wlałam do wyparzonych słoiczków, od razu wsadziłam do garów w gorącą wodą i pasteryzowałam pół godz. Od razu takie gorące wyjęłam i postawiłam do góry nogami, żeby się zassało

Cytat:
Kism ja używam rosmanowskich różowych chusteczek i jestem bardzo zadowolona, niebieskich nie miałam i nie poleca nikt mi ich wiec nawet nie biore na przetestowanie.
Ok, dzięki!

Cytat:
Ale ja nie chce przekladac teraz mlodej, hehe Po prostu zanim cos kupie to zawsze musze rozeznac sie w terenie, zeby nie zalowac. A czytalam, ze dzieci mozna juz przekladac kolo 9-10 miesiaca.. i mysle, ze Oliwka moze sie do tych dzieci zaliczac. W tym foteliku, w ktorym jezdzi obecnie w czasie drogi strasznie podnosi sie do gory, musze ja albo na sile przytrzymywac zeby sie za bardzo nie odchylala albo asekurowac
Aaa, to będzie długie i pewnie szczegółowe rozeznanie A dlaczego sądzisz, że w tamtym foteliku będzie w lepszej pozycji? One zwykle są właśnie jeszcze bardziej pionowo, jeśli w ogóle się odchylają. Jak mała podnosi sie w tym foteliku, to myślę, że i w tamtym będzie
Stary 2012-09-27, 11:58   #3912
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Huuura! Zrobiłam pierwsze słoiczki dla Kaja Właśnie się pasteryzują i mam saunę w kuchni
Strasznie się cieszę, bo tak jak wspominałam marna za mnie kucharka w kwestii przetworów. Zrobiłam jabłuszka, bałam się, że wydają kwaśne, a tu mi taki pyszny aksamitny mus z tego wyszedł, mmmm, wylizałam garnek Teraz się dziwię po co do tych, które robiłam wcześniej dla nas, dodawałam cukru

To mogę teraz nadrobić

Kajowi wychodzą ząbki Już dwa dni temu tż tak mówił, ale jeszcze nie dowierzałam, a dziś już Kaj był trochę markotny, ciągnie łapki i zabawki ze straszną siłą do buzi (już oczywiście od dawna wkładał i ssał, ale nie tak zawzięcie) i widać, i czuć kreseczkę pod palcem Jutro idziemy na pneumokoki. Mam nadzieję, że będzie dobrze się czuł po tym szczepieniu tak jak po poprzednich
gratuluję słoiczków!
A jak robiłaś? Miksowane, czy nie? Po prostu pasteryzowałaś tylko, czy gotowałaś?

no i gratuluję ząbków. Oby wyszły szybko i bezboleśnie
I powodzenia na szczepieniach

Cytat:
[RIGHT]

Czy Wasze dzieci lubia muzyke? Moja chyba bedzie tancerka po mamusi. Od samego poczatku przy muzyce sie wycisza... a juz od dluzszego czasu jak bierzemy ja na rece i tanczymy to smieje sie cala buzka tak rozdziabia na cala szerokosc

Dobranoc
hehe fajnie. Antek na tańczenie reaguje wielką radością, na muzyke raczej nie zwraca uwagi (mam nadzieję, że kiedyś zacznie zwracać
bo muzyki w domu DUUŻO)

Cytat:

A my byłyśmy w parku 4 godziny!!! Jejku, niech ta jesien nie przychodzi!!!
fajnie I zgadzam się, mogłoby się nie robić zimno... Jakoś mnie odrzuca to ubieranie, te kombinezony...

Cytat:
I znowu mi się synuś obudził po 23-ej. Od kilku dni tak ma, ciekawe czy to przez zęby, bo budzi się z płaczem, w każdym razie piersią nie gardzi i jada teraz ze 3 razy w nocy jak noworodek, bo ok. 2-3 też robi pobudkę.

Ja w 6., choć jeszcze waham się czy w przecierze jarzynowym, czy w mleku na łyżeczce.
A gdzie to znalazłaś, że przy zwiększonym ryzyku? Ja kojarzę, że to zawsze mowią odnośnie ogółu społeczeństwa.
może i zęby, Antek też ostatnio się przebudza w nocy częściej - z tym że przeważnie wystarczy smoczek i bujnięcie kołyską

A nie wiem, gdzie to wyczytałam, bo szukałam dużo informacji na ten temat, jak się natknę znowu, to dam znać (Zresztą głowy sobie nie dam uciąć że czegoś nie pokręciłam)

I jak będziesz dawać, te 2-3g w 6 m-cu, a potem zwiększać stopniowo?

kurde, a ja nie wiem. Dzisiaj Anton kończy 5 miesięcy () i wypadało by coś zdecydować Bo to albo teraz, albo czekamy do 10-go m-ca.
Nie wiem, jakoś do tych zaleceń nowych podchodzę z rezerwą (nie, żebym całkowicie odrzucała, ale mam sceptyczne podejście). Co chwilę to się zmienia wszystko, a dzieciaki po kolei alergiczne i chorowite...

Cytat:
Witam z rana z kawusią!

Onething właśnie miałam pisac o tej promocji w Carrefour ale widzę, że w Tesco wychodzi taniej
Nie spotkałam się z taką maścią

Pola_m włąśnie czytam książkę o BLW i powiem, że jest to ciekawe podejście do żywienia niemowląt jak skończę to zrecenzuję całośc

Co do pchania stópek do buzi to wczoraj moja Hania zaczęła je wkładac
no ja sobie zmówiłam tez tę książę
A Antek stópek jeszcze nie odkrył

no, budzi mi się książę - spał 2 godziny!
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 12:54   #3913
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Dzień dobry!

Aaa, to będzie długie i pewnie szczegółowe rozeznanie A dlaczego sądzisz, że w tamtym foteliku będzie w lepszej pozycji? One zwykle są właśnie jeszcze bardziej pionowo, jeśli w ogóle się odchylają. Jak mała podnosi sie w tym foteliku, to myślę, że i w tamtym będzie
Mysle ze jak juz zacznie ladnie i stabilnie siedziec, to smialo od 9-10 miesiaca ja przeloze, narazie jeszcze niech sie pomeczy:P Ja wiem, ze tamte sa bardziej pionowe, ale mysle ze jak bedzie siedziala w tym, to nie bedzie sie tak wkurzac jak teraz ( to dziecko jest wybitnie ciekawe swiata ) Bo znam osoby ktore znowu w tym pierwszym foteliku (0-13 kg) strasznie dlugo wozily dzieci, a obserwujac moje dziecie- tak dlugo nie da rady Wiadomo, ze najwazniejsze jest bezpieczenstwo, wiec za szybko jej nie przeloze, ale jak juz bedzie moment, ze bedzie mogla siedziec w tym nastepnym to robie to od razu.. to takie przemyslenia na daleka przyszlosc, zeby nie bylo, ze chce teraz juz dziecko przesadzac:P Chociaz ostatnio widzialam mamusie... z dzieckiem takim maluskim w foteliku 9-36kg... dziecko mialo moze z 6.. gora 7 miesiecy... :O
Stary 2012-09-27, 13:30   #3914
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry!
U nas zmiana planów, Maks na tyle już jest chory, że nie poszedł do szkoły i jak zadzwoniłam zarejestrować go do lekarza i mówię, że drugi syn idzie do szczepienia, to kobieta mi mówi, że jak jeden chory, to drugi nie może być szczepiony. Zdziwiona odpowiedziałam, że trzy razy byliśmy już się szczepić (podstawowe i osobno pneumokoki) i ani razu lekarz nie pytał, czy w domu wszyscy zdrowi A ona że takie są zasady i już! Ja rozumiem, oczywiście, nie będę pchać się z niemowlęciem na szczepienie na siłę, nie miałam zamiaru też brać go do dzieci chorych z Maksem, tylko wkurzyło mnie to, że jakoś przy poprzednich szczepieniach o to nie pytali. Maks już od tygodnia ma ten katar, więc myślę, że od niego już Kaj się nie zarazi, bo jakby miał się zarazić, to by już dawno się to stało, dlatego chciałam wg planu zabrać go dziś na to szczepienie. Przecież już jesteśmy kilka tyg. spóźnieni, a ja chciałam przed żłobkiem zdążyć jeszcze z meningokokami a w tym tempie to ja go chyba przed rokiem nie zaszczepię na wszystko

Najprościej jak się da - same jabłuszka i woda
Obrałam dokładnie (środki duże wykrawałam, żal mi było, że się trochę marnuje, ale wolałam nie ryzykować, że te twarde środki się dostaną), pokroiłam na grube plasterki, zalałam mniej więcej 2/3 wodą (a chyba jakby jeszcze trochę mniej było, to by nie zaszkodziło, ale to pewnie też zależy od rodzaju jabłek) i gotowałam ok. pół godz., aż większość się rozgotowała, dużo mieszałam. Potem jeszcze machnęłam to blenderem, jeszcze pogotowałam chwilkę i wlałam do wyparzonych słoiczków, od razu wsadziłam do garów w gorącą wodą i pasteryzowałam pół godz. Od razu takie gorące wyjęłam i postawiłam do góry nogami, żeby się zassało
Zdrowia dla chłopaków!
Faktycznie kiepsko, że wcześniej nie pytali o zdrowie pozostałych członków rodziny. Mnie też nikt nie pytał. Na szczęście nikt z nas wtedy nie chorował, ale jeśli takie są zasady to powinny obowiązywać wszędzie.

A do tych jabłuszek po co dawałaś wodę? Jabłka pięknie się rozgotowują same z siebie. Wystarczy ewentualnie na początek wlać na dno dosłownie 3-4 łyżki wody żeby nie przywarły, i takie pokrojone wrzucić i dusić pod przykryciem aż się rozpadną, bez mieszania.
A jak nie chcesz tak dużo wykrawać tych środeczków, to zamiast później blendować, wystarczy przetrzeć przez sito Wszystkie pozostałości zostaną na sicie.
Może na przyszłość się przyda

Cytat:
gratuluję słoiczków!
A jak robiłaś? Miksowane, czy nie? Po prostu pasteryzowałaś tylko, czy gotowałaś?

hehe fajnie. Antek na tańczenie reaguje wielką radością, na muzyke raczej nie zwraca uwagi (mam nadzieję, że kiedyś zacznie zwracać
bo muzyki w domu DUUŻO)

fajnie I zgadzam się, mogłoby się nie robić zimno... Jakoś mnie odrzuca to ubieranie, te kombinezony...

może i zęby, Antek też ostatnio się przebudza w nocy częściej - z tym że przeważnie wystarczy smoczek i bujnięcie kołyską

A nie wiem, gdzie to wyczytałam, bo szukałam dużo informacji na ten temat, jak się natknę znowu, to dam znać (Zresztą głowy sobie nie dam uciąć że czegoś nie pokręciłam)

kurde, a ja nie wiem. Dzisiaj Anton kończy 5 miesięcy () i wypadało by coś zdecydować Bo to albo teraz, albo czekamy do 10-go m-ca.
Nie wiem, jakoś do tych zaleceń nowych podchodzę z rezerwą (nie, żebym całkowicie odrzucała, ale mam sceptyczne podejście). Co chwilę to się zmienia wszystko, a dzieciaki po kolei alergiczne i chorowite...

no ja sobie zmówiłam tez tę książę
A Antek stópek jeszcze nie odkrył

no, budzi mi się książę - spał 2 godziny!
Ja będę podawać od 6. miesiąca, odrobinę co kilka dni.

Cytat:
Mysle ze jak juz zacznie ladnie i stabilnie siedziec, to smialo od 9-10 miesiaca ja przeloze, narazie jeszcze niech sie pomeczy:P Ja wiem, ze tamte sa bardziej pionowe, ale mysle ze jak bedzie siedziala w tym, to nie bedzie sie tak wkurzac jak teraz ( to dziecko jest wybitnie ciekawe swiata ) Bo znam osoby ktore znowu w tym pierwszym foteliku (0-13 kg) strasznie dlugo wozily dzieci, a obserwujac moje dziecie- tak dlugo nie da rady Wiadomo, ze najwazniejsze jest bezpieczenstwo, wiec za szybko jej nie przeloze, ale jak juz bedzie moment, ze bedzie mogla siedziec w tym nastepnym to robie to od razu.. to takie przemyslenia na daleka przyszlosc, zeby nie bylo, ze chce teraz juz dziecko przesadzac:P Chociaz ostatnio widzialam mamusie... z dzieckiem takim maluskim w foteliku 9-36kg... dziecko mialo moze z 6.. gora 7 miesiecy... :O
A brałaś pod uwagę kolejny fotelik też do jazdy tyłem? Dużo bezpieczniejszy dla dziecka.
My najpewniej kupimy właśnie mocowany tyłem do kierunku jazdy. Jak Maciek będzie rósł w tym tempie co do tej pory, to już niedługo

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 13:42   #3915
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość

A brałaś pod uwagę kolejny fotelik też do jazdy tyłem? Dużo bezpieczniejszy dla dziecka.
My najpewniej kupimy właśnie mocowany tyłem do kierunku jazdy. Jak Maciek będzie rósł w tym tempie co do tej pory, to już niedługo
Z jakiej firmy to fotelik? Tutaj często widuje takie fotelik ale sama chyba nie będę się decydować, nie ma takiej potrzeby, jeżdżę w dość bezpiecznym kraju

MAXIMILIAN
Stary 2012-09-27, 13:45   #3916
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Zdrowia dla chłopaków!
Faktycznie kiepsko, że wcześniej nie pytali o zdrowie pozostałych członków rodziny. Mnie też nikt nie pytał. Na szczęście nikt z nas wtedy nie chorował, ale jeśli takie są zasady to powinny obowiązywać wszędzie.

A do tych jabłuszek po co dawałaś wodę? Jabłka pięknie się rozgotowują same z siebie. Wystarczy ewentualnie na początek wlać na dno dosłownie 3-4 łyżki wody żeby nie przywarły, i takie pokrojone wrzucić i dusić pod przykryciem aż się rozpadną, bez mieszania.
A jak nie chcesz tak dużo wykrawać tych środeczków, to zamiast później blendować, wystarczy przetrzeć przez sito Wszystkie pozostałości zostaną na sicie.

Ja będę podawać od 6. miesiąca, odrobinę co kilka dni.

Szczerze powiedziawszy nawet nie wiedzialam, ze takie sa. Musze sie nad tym zastanowic, ale chyba wolalabym przodem, bo ona musi wszystko widziec... uwielbia obserwowac otoczenie, a przy takim foteliku, tylem do kierunku jazdy, zawsze dziecko mniej bedzie widzialo. Ale dzieki za informacje, musze sie rozeznac na "terenie". Tak myslalam, ze Ty bedziesz ekspertem od takich spraw
Stary 2012-09-27, 13:50   #3917
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
gratuluję słoiczków!

Dzięki!
Jak robiłam, to jest napisane jeden post nad Twoim
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam pytanie Pasteryzowałam przez gotowanie
Będę dawać wg tej broszurki, którą zamieściłam -niezależnie, kiedy dokładnie zacznę przez 2 pełne mies. 2-3g, a potem pełną porcję.

Cytat:
Zdrowia dla chłopaków!

Dzięki!
O ja nieuczona, sito... no przecież...
Bez mieszania? Nie przypalą się? Jakoś nie dowierzam, choć właśnie kasza przestała mi się przypalać, kiedy zaczęłam dodawać odpowiednią ilość wody i przestałam mieszać!
Stary 2012-09-27, 14:06   #3918
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Troszkę pogrzeszyłam, ale nadal się trzymam zasad., chcę włączyc cwiczenia do tego, ale na razie nie ma szans przy mojej iskierce
Ją na ćwiczenia też nie mam szans przy dwójce dzieci a chciałabym. W weekend też troszkę odpuscilam no i waga stanęła

MAXIMILIAN
Stary 2012-09-27, 14:33   #3919
begie13
Zadomowienie

Cytat:
begie no to Twoja Tosia to też chudzinka , możemy sobie piatki przybic
co do DADA to te 3 są o wiele lepsze,m co już podkreslałam. Bardzo podobne do Pampersów.

Dzis byłam zapisac Hanię do żłobka - jest na liście rezerwowej , ponad 30 dzieci przed nami, ale sie tym nie martwię. Jeszcze nie wiem co robic mam straszny mętlik. Miła pani dyrektor wpuscila mnie nawet do srodka na chwilkę, trafiłam na porę obiadową Żlobek mi się trochę z bidulem skojarzył, dzieci obok siebie w łóżeczkach (najmłodsze), a te starsze były karmione, wszystkie takie umorusane

Gdybym miała kogoś niepracującego z rodziny blisko siebie, sprawa byłaby prostsza .

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Czy wasze dzieci pchają już stópki do buzi????
no to piątka!
chociaż ostatnio ładnie przybiera, co mnie cieszy i zrobił się z niej prawdziwy bobas a nie chudzielec jak dawniej

a ile DADA 3 wychodzą za 1 sztukę?

zawsze ciekawiło mnie jak to wszystko w żłobku wygląda... czyli te dzieci jakby trochę "zaniedbane" ;/ ....

Tosia jeszcze nie dosięga nóżkami do buzi, nie łapie się za nie sama, tylko wtedy gdy ją przewijam i to nie zawsze

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
witajcie!

Ja tak na chwilę wpadam trochę Was poczytać bo na pisanie to coś ostatnio nie mam weny a Stasiek to robi ostatnio takie noce że szkoda gadać już chodżę jak zombi a dziś byliśmy na szczepieniu i pani doktor powiedziała że na ząbki to jeszcze czas a ja myślałam że te noce to przez te zęby głupia już jestem czemu tak ma z tym spaniem. Poza tym mój Staś skończył dziś 5 miesięcy ma ok 66cm i waży 9100g. Dalej odradza kaszki i biszkopty bo jak ona to mówi chłopaki i tak jest duży to nie trzeba mu dodawać więcej masy.
ooo to duży chłopak !
gratulacje skończonych miesięcy

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość

od kiedy zakładacie 4 pampersy?ja mam teraz 3 od 4 do 9kg liwka ma ponad 7,mąż twierdzi że już bo są ciasne ale dla mnie są ok
hmm.... my dopiero co 3 zaczęliśmy

Cytat:

To mogę teraz nadrobić

brawa za ząbki i za słoiczki, dużo zrobiłaś? z jakich jabłek robiłaś, pytam o gatunek ale i o to czy masz swoje czy sklepowe?

Cytat:

Co Ty... Od jakiegoś czasu już nie przeprowadzamy przecież żadnych eksmisji
Strasznie zaborczy ten Twój mąż
Brawo dla Tosi
dziękujemy
ehh ....a taki syf po sobie zostawił, że brak słów...

Cytat:

Jak wyszło? My jutro na szczepieniu się ważymy, a nie ważyliśmy się "aż" 2 tyg.! Liczę na 6400
Antosia waży 5790 g, w ciągu tego tygodnia przybrała 250 gram czyli jestem w pełnie usatysfakcjonowana a nawet zaskoczona

aż 2 tygodnie no tak trzymam kciuki za wagę i szczepienie

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 14:46   #3920
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Z jakiej firmy to fotelik? Tutaj często widuje takie fotelik ale sama chyba nie będę się decydować, nie ma takiej potrzeby, jeżdżę w dość bezpiecznym kraju
Cytat:
Szczerze powiedziawszy nawet nie wiedzialam, ze takie sa. Musze sie nad tym zastanowic, ale chyba wolalabym przodem, bo ona musi wszystko widziec... uwielbia obserwowac otoczenie, a przy takim foteliku, tylem do kierunku jazdy, zawsze dziecko mniej bedzie widzialo. Ale dzieki za informacje, musze sie rozeznac na "terenie". Tak myslalam, ze Ty bedziesz ekspertem od takich spraw
Tutaj warto poczytać http://fotelik.info/pl/news/dlaczego...%82em,130.html

Moje dziecko też uwielbia wszystko widzieć, ale póki co to ja decyduję o jego bezpieczeństwie, i jego widzimisię nie zawsze jest zgodne z tym co ja uważam

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Dzięki!
Jak robiłam, to jest napisane jeden post nad Twoim
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam pytanie Pasteryzowałam przez gotowanie
Będę dawać wg tej broszurki, którą zamieściłam -niezależnie, kiedy dokładnie zacznę przez 2 pełne mies. 2-3g, a potem pełną porcję.

Dzięki!
O ja nieuczona, sito... no przecież...
Bez mieszania? Nie przypalą się? Jakoś nie dowierzam, choć właśnie kasza przestała mi się przypalać, kiedy zaczęłam dodawać odpowiednią ilość wody i przestałam mieszać!
Nie przypalą tylko ogień maleńki i niech się duszą powolutku
Kasz i ryż też bez mieszania

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 16:08   #3921
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:

Caly czas mysle o tym, ze zostawiam ja jutro na caly dzien z moja mama i zaczynam miec wyrzuty sumienia chyba musze jeszcze przemyslec moj udzial w tej jednodniowej wycieczce, mimo ze bilety juz kupione i maz nawet nie chce slyszec o tym, ze nie jade...sama nie wiem. Czy ktoras z Was zostawiala juz swoja pocieche na caly dzien? Czasami jestem juz zmeczona opieka nad tym szogunem, ale jak czasami sie zdarza, ze nie widze jej dwie godziny to zaczynam strasznie tesknic, a tu caly dzien...
Ja jeszcze Mai nie zostawiłam na tak długo, ale za 1,5 tyg. mamy zamiasr isc na wesele wiec bedzie okazja. Czasami własnie nie chce jej tak zostawic na długo, ale jak da mi popalic, to marze o tym
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 17:39   #3922
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
brawa za ząbki i za słoiczki, dużo zrobiłaś? z jakich jabłek robiłaś, pytam o gatunek ale i o to czy masz swoje czy sklepowe?

Antosia waży 5790 g, w ciągu tego tygodnia przybrała 250 gram czyli jestem w pełnie usatysfakcjonowana a nawet zaskoczona

aż 2 tygodnie no tak trzymam kciuki za wagę i szczepienie

Niedużo Ale tak na pierwszy raz nie chciałam za dużo robić, żeby sprawdzić co i jak. Miałam ok. 15 niedużych jabłek i wyszło mi 8 słoiczków, wlewałam tak na oko do słoiczków, więc nie wiem po ile, ale chyba po ok. 150 ml.
Super waga! Dokarmiasz cały czas raz dziennie mm?

My się jednak dziś nie szczepiliśmy, ale poszliśmy na ważenie 6420g, czyli 300g za 2 tyg. - też nieźle

A Maksiu dostał tylko syropki i siedzi kilka dni w domu, cieszę się, że bez antybiotyku

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Aha, jabłka mam swoje, znaczy się od babci z działki Nie wiem, co to za gatunek Babcia zawsze mówi "te, co się dobrze rozsmażają"
Stary 2012-09-27, 20:01   #3923
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
Ewunia pochwal się jaki kupiłaś bo nie pamiętam

u nas fizycznie nie ma takiej możliwości. Martusia jest zwyczajnie za grubiutka żeby to zrobić

my ciągle na 3 i jestem zadowolona choć kupa też czasem wyskakuje. Marcia waży teraz 7600
liwka 7200 wszyscy się dzwią że ma dopiero skończone 4 mies,lekarka mówi że grubiutka jak na swój miesiąc.

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Hej!
Piszę późno, miałam jakiś pracowity dzień. Piękna pogoda więc miałyśmy długi spacer, później obiad, sprzątanie mieszkania (jak w każdą środę i sobotę ) i teraz siedziałam nad pracą.

Moja Hania jeszcze nie opanowała sztuki ssania piętki czy dużego palca od stopy.

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

I znalazłam bardzo podobny model, tańszy: http://allegro.pl/moolino-2012-krzes...633596448.html.
Tylko że i tak z przesyłką wyjdzie tak samo. Swoją drogą: przesyłka kurierska 40 zł? Nieźle sobie dobijają cenę....

---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

No to uciekam, dobrej nocy!!!
dzięki też właśnie mi się podoba ,dostała kase od babć to mogę sobie pozwolić
Stary 2012-09-27, 20:28   #3924
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:

Caly czas mysle o tym, ze zostawiam ja jutro na caly dzien z moja mama i zaczynam miec wyrzuty sumienia chyba musze jeszcze przemyslec moj udzial w tej jednodniowej wycieczce, mimo ze bilety juz kupione i maz nawet nie chce slyszec o tym, ze nie jade...sama nie wiem. Czy ktoras z Was zostawiala juz swoja pocieche na caly dzien? Czasami jestem juz zmeczona opieka nad tym szogunem, ale jak czasami sie zdarza, ze nie widze jej dwie godziny to zaczynam strasznie tesknic, a tu caly dzien...[COLOR="Silver"]
Pewnie że zostawiałam i nie miałam z tego powodu wyrzutów sumienia bo wiem, ze dziecko było w dobrych rękach . Moim zdaniem dziecko musi nauczyc się przebywac z innymi osobami i wyrabianie takiego (nie chce aby to źle zabrzmiało) nawyku mu nie zaszkodzi. A wręcz odwrotnie - będzie bardziej otwarte na świat i mniej będzie bało się ludzi.

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
no to piątka!
chociaż ostatnio ładnie przybiera, co mnie cieszy i zrobił się z niej prawdziwy bobas a nie chudzielec jak dawniej

a ile DADA 3 wychodzą za 1 sztukę?

pięknie no to moja Hania jest teraz najszczuplejsza
dada 3 wychodzą po 50gr /szt.

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Cytat:

Niedużo Ale tak na pierwszy raz nie chciałam za dużo robić, żeby sprawdzić co i jak. Miałam ok. 15 niedużych jabłek i wyszło mi 8 słoiczków, wlewałam tak na oko do słoiczków, więc nie wiem po ile, ale chyba po ok. 150 ml.
Super waga! Dokarmiasz cały czas raz dziennie mm?

My się jednak dziś nie szczepiliśmy, ale poszliśmy na ważenie 6420g, czyli 300g za 2 tyg. - też nieźle

A Maksiu dostał tylko syropki i siedzi kilka dni w domu, cieszę się, że bez antybiotyku

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Aha, jabłka mam swoje, znaczy się od babci z działki Nie wiem, co to za gatunek Babcia zawsze mówi "te, co się dobrze rozsmażają"
Fajnie, że sama wekujesz deserki - też mam obiecane jabłuszka z ogródka - niepryskane i z czystych terenów.

Brawo za wagę
Stary 2012-09-27, 21:24   #3925
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Tutaj warto poczytać http://fotelik.info/pl/news/dlaczego...%82em,130.html

Moje dziecko też uwielbia wszystko widzieć, ale póki co to ja decyduję o jego bezpieczeństwie, i jego widzimisię nie zawsze jest zgodne z tym co ja uważam

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Nie przypalą tylko ogień maleńki i niech się duszą powolutku
Kasz i ryż też bez mieszania
Mieszkając w polsce też wybierałam fotelik patrząc na bezpieczeństwo, choć niektórzy pukali się w głowę jak mówiłam że kosztuje około tys. Złotych. Przecież w takim za 100 zł też pojedzie. Tutaj gdzie mieszkam to w ciągu ostatniego roku widziałam jedną stłuczke więc może i by się nadal ale chyba jednak pozostanę przy Romer king plus, bynajmniej dzieciaczek wygodnie siedzi

MAXIMILIAN
Stary 2012-09-27, 21:25   #3926
Timii
Rozeznanie

witam się wieczorkiem bez kawy
nie wiem o co kaman ale rozbolala mnie prawa pierś w nocy już się zaniepokoiłam bo jak tylko mała zaczęła jeść to mnie bolało. takie coś nie miało miejsca jak tylko uporałam się po porodzie z biustem (tzn przyzwyczaiłam sutki do karmienia). a teraz taka jazda zupełnie nie wiem o co chodzi. nie mam gorączki, czuję się dobrze, nie wyczuwam żadnego guzka ani nie widzę zaczerwienienia a jednak boli... najgorsze że nie mogę jej nosić bo wtedy jeszcze bardziej boli jak ona przygniata mi tą pierś. no a do odbicia to ja niestety muszę ją wziąść bo ulewa jak cholewa jutro może mąż weźmie sobie urlop to będzie trochę łatwiej we dwoje. mam nadzieję że to nic poważnego i że to nie jest początek końca karmienia piersią :pro si:
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-27, 21:55   #3927
_millena
Zadomowienie

Cytat:
To by chyba trochę za proste było, bo wtedy wszystko pogryzione byłoby rozluźniające
Ja bodziaka zawijam do wewnątrz tym brudnym, żeby oszczędzić resztę pleców i głowę, ręce. Jak trzymam bobasa na rękach i pójdzie impet w dłoń to właśnie wypływa częściej, a jak leży to rzadziej.
Pewnie, popróbuj innych, może coś Wam bardziej spasuje.
no może masz rację, ale to pierwsze co mi przyszło do głowy w sprawie papka vs całe jabłko
co do pampków - ok, skoro i Wam sie to zdarza, to znaczy , że u nas wszystko w porządku też. Borys po prostu robi kupę najczęściej podczas jedzenia i dlatego jesteśmy caaaaali w kupie

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

kurcze upisałam sie i wssystko gdzieś przepadło..... :/
no nic... nie mam już sił dzisiaj pisać od nowa..
spokojnej nocy , i do jutra

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 08:10   #3928
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Mieszkając w polsce też wybierałam fotelik patrząc na bezpieczeństwo, choć niektórzy pukali się w głowę jak mówiłam że kosztuje około tys. Złotych. Przecież w takim za 100 zł też pojedzie. Tutaj gdzie mieszkam to w ciągu ostatniego roku widziałam jedną stłuczke więc może i by się nadal ale chyba jednak pozostanę przy Romer king plus, bynajmniej dzieciaczek wygodnie siedzi
ja mysle o tym romerze wyzej, ale tylko uzywanym z allegro lub nowym, ale w tej cenie-

http://www.bobowozki.com.pl/product_...roducts_id=604
coneco to pl firma, nie miala testow robionych, opinie na internecie sa nawetdobre.
Tez nie wiem coi robic bo moje dziecko pojezdzi w foteliku swoim jeszcze max miesiac jelsi nie bedzie musial byc cieplo ubrany. Ostatnio w polarze i kurtce wozilam go na kolanach bo sie nie zmiescil do fotelika.
potrzebny bedzie taki z regulacja oparcia.....

Jesli ktos zna jeszcze jakies niedrogie a dobre pisac

LEpiej kupic lepszy a uzywany czy bez atestow a nowy ???

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2012-09-28 o 08:11
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 08:25   #3929
cate_
Zadomowienie

Kiedyś gdzieś oglądałam program w którym mówili, że nie kupuje sie używanych fotelików, bo nie wiadomo czy już nie po wypadku.

MAXIMILIAN
Stary 2012-09-28, 08:41   #3930
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

wiem....;/

rozmyslam jeszcze teraz kupic tak zeby z pol roku przejezdzic jakis uzywany 0-18 a pozniej juz taki montowany przodem do kierunku jazdy.
dodam, ze jak narazie najdalej jezdzimy 2 km do mojej mamy) i jeszcze na dzialke 20km ale juz bezpiecznym samochoidem tesciowej:PP
nie wiem czy jest sens kupowac juz taki od 9 kg jak on nie siedzi jeszcze;/ mam metlik w glowie.
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości