|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Witam z kawusią!
Cytat:
---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- tu masz jeszcze ranking fotelików w różnych przedziałach wagowych co prawda, ale myślę, że pomocne. http://fotelik.info/pl/testy/2012/oc...aco/index.html a tu posortowane wg klas wagowych http://e-foteliki.pl/webpage/fotelik...esty-adac.html
Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-09-28 o 09:13 |
|
|
|
|
#3932 |
|
Zadomowienie
|
Bry
Witam z rana. Ale macie wenę z tymi jabłuszkami. mnie się kompletnie nie chce. Lenia jakiegoś mam, na dodatek przez katarek Adasia czuję się uwięziona w domu. Od niedzieli wyszłam tylko raz do sklepu na 10 min. Masakra jakaś. Mama zazwyczaj mi zostawała z Małym, ale ten tydzień codziennie miała jeszcze cos po pracy i wracała 19-20. dzisiaj na szczęscie będzie wcześniej, więc wybywam. Begie, mój 5800g to miał jak miał może z 3 tyg, bo jak miał 6 tyg to ważył 6200. Jaka kruszynka. Timii, poogrzewaj może trochę pierś, może jakiś zastój czy coś, nabrzmiała jest i ciężka?? Kism, chyba rzadko kiedy się pytają przy szczepieniu czy w domu wszyscy zdrowi a chyba powinni, bo przecież nieraz może być sytuacja, że dziecko ma już w sobie wirusa, który objawy daje np. na nastepny dzień. Chociaż z drugiej strony na ulicy też może coś złapać czy w sklepie. Mój Adaś złapał ode mnie katar dokładnie 6 dni od początku mojej choroby, też już myślałam, że się nie zarazi. Teraz już ma końcówke kataru, ale jak kichnie to wszystko mu wylatuje i musze szybko ściągać. Na szczęście przy katarze jakoś w miarę spał w nocy, myślałam, że będzie miał nos zapchany, ale nie, o ile w dzień się męczył to w nocy oddychał ładnie przez nos i nie było nic słychać, że ma katar. Podobnie z jedzeniem, wyczytałam, że podczas kataru trzeba dziecko często przystawiać do piersi i rzeczywiście podczas jedzenia bardzo udrażniał mu sie nosek. |
|
|
|
#3933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje, przejrzalam te testy juz pare razy, ale ogolnie nie wiem czy nei lepiej teraz kupic 0-18 zeby mogl jeszcze w nim polezec tylem do jazy... no i on jeszcze nie siedzi;/ nie wiem co mam robic, nie chce dziecka wozic na kolanach ![]() z tych wiekszych na internecie chwalony jest jeszcze ten- http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/produkt/Espiro-Optima-Pro-9-25-kg http:// cokupic. pl/produkt/Espiro-Optima-Pro-9-25-kg ehhhh metlik metlik
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-09-28 o 09:25 |
|
|
|
|
#3934 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Taki fotelik to powinien staczyc do nawet 3 lat. ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- My mamy jeszcze trochę czasu na nowy fotelik bo Hania jest drobniusia, ale zanim kupię to na pewno wsadzę ją do każdego fotelika w Smyku
|
|
#3935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ok chyba sie rozladne za jakims 0-18 ;/ ![]() do smyka mam daleko i nie chce brac malego w tak dluga podroz ;/ ogladne sama co maja chyba jutro bo chyba pojade kupic jakas sukienke na chrzciny.... wlasnie... za tydzien chrzciny;/
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-09-28 o 09:43 |
|
|
|
|
#3936 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3938 |
|
Wtajemniczenie
|
agatka fajny avatarek
Leo to naprawdę przystojniak
|
#3939 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Specjalnie wcześnie dziś wstałam żeby się wyszykować i jak potwór wstanie chciałam lecieć na łowy do Rossmanna, a on na złość śp jeszcze!
Cytat:
Cytat:
Fotelik następny jest od 9 miesięcy, dziecko musi już stabilnie samo siedzieć. Może poszukaj jakiegoś 0-18? I najlepiej tyłem, jak najdłużej. Specjaliści twierdzą, że najmniej 2,5 roku. I ja się będę tego trzymać. Cytat:
Katar w niczym nie przeszkadza. Co innego kaszel, lepiej nie wychodzić. Ale z katarem nawet wskazane. Dziecku lepiej się oddycha chłodnym powietrzem. Do tego obkurczają się naczynia krwionośne, nosek się przeczyszcza, same plusy. Maciek miał katar 2 tygodnie, ani dnia nie odpuściliśmy spacerów. A spacerujemy dużo i długo ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Cytat:
Nie zauważyłaś, że dziecko trochę nienaturalną pozycję przyjmuje z wkładką? My wyjęliśmy jak Maciek miał jakieś 3 miesiące, bo głowę miał strasznie do klatki przygiętą.
|
|
|
#3940 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie - zaopatrujecie się w śpiworek do wózka?
|
#3941 |
|
Zakorzenienie
|
dziekujemy
>OK dzieki dziewczyny za odp odnosnie fotelikow.... narazie cieplo wiec przyodziany mniej, bede sie martwila po chrzcinach jak zobacze ile mi kasy zostanie.... ale chyba pomysle nad tym 0-18 ![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- taki tylko na nozki?? taki mam w wyposazeniu wozka. a na zime mam kurtke i spodnie narciarskie<choc lepszym rozwiazaniem pewnie bylby kombinezon >agata- kurde ja nie sciagalam nigdy kurtki w zimie w aucie:p naprawde.....<ale mam stare auto i zanim sie nagrzeje to juz jestesmy w docelowym pkcie podrozy>
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-09-28 o 10:35 |
|
|
|
#3942 |
|
Zakorzenienie
|
Nie. Uważam, że to zbytek.
Mam kombinezon, a jak będzie potrzeba to przykryję kocykiem.
|
|
#3943 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Ja jeszcze nie myślę o większym foteliku. Mówisz agata że trzeba wyjąć wkładkę? Nawet o tym nie pomyślałam. Jakoś nie zauważyłam żeby miała główkę przygiętą do przodu. Sprawdzę jak to będzie wyglądało bez.... Myślałam że ten fotelik spokojnie wystarczy do ok. roku. Szczerze Wam powiem że jak gdzieś jadę sama z Hanią samochodem i niosę ją w tym foteliku do samochodu (a nie mamy daleko na parking) to mi mało ręce nie odpadną. Taka niewygodna pozycja do niesienia.... _agata a co tam ciekawego w rossmanie?
|
#3944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wystarczy nawet i dwóch lat, zależy jak dziecię rośnie. Ważne żeby nie więcej niż 13 kg, no chyba, ze wcześniej głowa będzie na styk, to wtedy koniecznie większy. Nogi mogą wystawać, byleby głowa nie była ponad. Ile Hania waży? Ja mam ponad 10 kilo do niesienia ![]() W Rossmannie.... niższe ceny na marki własne https://docs.google.com/viewer?url=h...3-rossmann.pdf
|
|
|
#3945 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja się zastanawiam, gdzie kupować owoce i warzywa do samodzielnego robienia słoiczków...niestety nie mam skąd wziąć taki swojskich ;/ brawo za wagę Kaja ![]() tak, tak daję 1 raz dziennie mm 180 ml + 6 miarek i zdarza się, że to mało jest i Tosia jęczy o więcej ale więcej mm jej nie daję![]() zdrówka dla Maksia Cytat:
Cytat:
przeszło... pojawiło się jeszcze 2 razy w odstępach mniej więcej tygodniowych i znów przeszło i na razie nie wróciło to cholerstwo... od przedwczoraj jednak coś mi się " zatyka" druga pierś i nie wiem czemu zbiera się tam dużo pokarmu... ??? ale na razie nie boli, no i ściągam to mleko, chyba już przechodzi ![]() zauważyłam, że wystarczy mi lekki przeciąg czy wiatr na dworze jak piersi niedostatecznie mam zasłonione i jest problem potem... spróbuj przyłożyć kapustę roztłuczoną Cytat:
hehe dla mnie wreszcie Tosia jest bobasem a nie chuderlakiem nie wydaje mi się już, że jest jakąś kruszynką ale nie mam też wizualnego porównania z innymi dziećmi w jej wieku ![]() Cytat:
Cytat:
mojego siostrzeńca ( pod koniec grudnia skończy 2 lata) już od maja albo i wcześniej sadzają przodem ko kierunku jazdy i to w foteliku z dużym przedziałem wagowym ( do 36 kg??? nie pamiętam...) i jest ok, widziałam ten fotelik, wydawał mi się bezpieczny, stabilny, z bazą... jechali tak 500 km do mnie ja chyba kupię kombinezon i mam takie okrycie na nogi w komplecie z wózkiem, ewentualnie przykryję jeszcze kocem pod spód |
||||||
|
|
|
#3946 |
|
Zadomowienie
|
a jak mam fotelik do wózka doczepiany i on jest od 0 d0 9kg to jak już przekroczy wage liwia to nie będe już mogła wpinać go do wózka?
|
#3947 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
proszę mnie nie dołowac wagami Waszych Pociech ![]() ja mam jakiegoś bzika na punkcie wagi Hani ona waży za mało, a ja za dużo
|
|
#3948 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Byłyśmy wczoraj z Hanią na warsztatach dla mam z brzuszkiem i tych, co niedawno urodziły Było fajnie. Polecam. Więcej informacji można znaleźć na stronie moda na brzuszek. pl ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ale jaką wkładkę wyjąć? Tą spod główki? Jeśli tak, to "specjaliści" twierdzą, żeby nie wyjmować w ogóle tej wkładki. To jest dodatkowe zabezpieczenie główki dziecka w razie czegoś. Ostatnio czytałam trochę o bezpiecznym przewożeniu dzieci, a wczoraj mieliśmy wykład na temat fotelików Dlatego tak się mądrzę :P
|
||
|
|
|
#3949 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rzuciło mi się to w oczy na all. A jeszcze jedno pytanie - macie może projektor dla dziecka? Ostatnio zastanawiam się nad zakupem - myśłałam żeby kupic z karuzelą, bedzie dla drugiego dziecka
|
|
#3950 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja mam w ogrodzie tony gruszek, zmotywowałaś mnie, też pozamykam w słoiczkach. I mówisz, że bez cukru całkiem? Cytat:
![]() Cytat:
My się zaraz wybieramy na spacerek i po zakupy. Dzisiaj mąż wraca po tygodniu na konferencji. Co prawda mi pokrzyżowało plany, bo chciałam zrobił makaron ryżowy z łososiem, ale nie ukupiłam ani makaronu ani łososia Nie chce mi się juz jeździć po sklepach, zobaczymy co mi sie uda kupić na osiedlu Co do fotelika, nam się jeszcze mieści, ale zaczynamy powoli myśleć o spacerówce... Kurna, nie chce mi się wczytywać w to wszystko |
|||
|
|
|
#3951 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja robilam w sloiczki- jablka- sporo, marchew i marchew z dynia.
Sliczki gotowe jadl- gruskzi williamsa, hmm dynie z ziemniakiem, slodka marchew z jablkiem i marchew z ziemniakiem. Probowalam ostatnio dawac marchew z jablkiem, ale tarka zle mi sciera i maly sie krztusil marchwia bo nie byla zroiona na papke teraz jest sezon na dynie, je sie raczej nie pryska wiec polecam nawet kupic na targu dynie i ugotowac, dodac marchwii- mojemu to bardzo smakowalo, bo dynia jest slodka a marchew karotka tez smaczna )---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
?My juz w spacerowce, ale rozlozonej prawie na plasko i maly zadowolony w gondoli nie lubial jezdzic ![]() AGATA Maciek wazy ponad 10? czy tyle z fotelikiem >?
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-09-28 o 11:37 |
|
|
|
|
#3952 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz obstawiam coś koło 6 kg. W poniedziałek się wybiorę na łowy marek własnych. Oczywiście zmierzam do dziełu babydream. Z tych pozostałych marek własnych masz jakieś produkty do polecenia?
|
|
#3953 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zastanawiam sie ale nie podjełam jeszcze decyzji,chyba kupie a zrezygnuje z kocyka. witam dawno mnie nie było-mam mase latania,problemów itp.Długo by tu pisać Napisze tylko ze Szymonek ma sie lepiej od wczoraj dostaje kropelki na katar i jest o niebo lepiej,kaszelek chyba przechodzi i UWAGA UWAGA przytył przez 2 tyg prawie 300g
|
|||
|
|
|
#3954 | ||
|
Wtajemniczenie
|
K..de wyszykowałam się na spacer a tu chmury granatowe
![]() No cóz, siedzimy w domu. Agatka ja też zrobię przecierki, tylko jak dostanę jabłuszka od przyjaciólki z ogrodu Hmm dynię to chyba trzeba długo gotowa, tak? Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek jadła ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Cytat:
My sporo używamy z kolekcji babydream uważam, że sa naprawdę dobre Teraz mam płyn-żel do kąpieli - wydajny , fajnie się pieni. ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
A jak Twój Mąż? Jak sobie dajecie radę? Z teściową lepiej?
|
|
#3955 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ładnie przybrał.
|
|
#3956 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie dla dzieci, a dla nas. Mają dobre składy |
|
|
|
|
#3957 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie, pisz czego się tam mądrego dowiedziałaś. Co do kosmetyków z rossmana to napaliłam się na: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ad.html&next=1 https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...la.html&next=1 Podobno bardzo uniwersalne kosmetyki. Będę próbować. No tak, ja zamiast pisać pracę to tu ciągle zaglądam. Niech mnie ktoś .
|
|
#3958 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ehh ja też dizś mam dzień lenia, Hania poszła spac wlaśnie, przy takiej pogodzie jest padnięta... Ze spaceru nici bo jest brzydko i nawet nie chce mi sie składac wózka. ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-09-28 o 12:26 |
||
|
|
|
#3959 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sam Maciek 8200 ![]() Cytat:
Drugie kryterium to waga dziecka. Zmieniamy więc fotelik jak dziecko dobija do 13 kg, albo głowa dochodzi do górnej krawędzi. Polecam http://fotelik.info/pl/faq/ a w szczególności ten fragment: "2. Czy niemowlę może dotykać nóżkami oparcia fotela? Dziecko w foteliku 0-13 kg może dotykać nóżkami oparcia siedzenia samochodowego. Jeżeli jego głowa nie wystaje powyżej górnej krawędzi fotelika, dziecko mieści się w przedziale wagowym fotelika, a pasy dają się prawidłowo zapiąć, to dziecko powinno nadal używać danego fotelika. W żadnym wypadku nie stanowi to kryterium zmiany fotelika na większy. 3. Kiedy zmienić fotelik na większy? Podstawowe kryteria zmiany fotelika na większy to: 1) waga dziecka przekracza dopuszczalny limit dla danego fotelika 2) dla fotelików 0-13 kg - głowa, a dla pozostałych fotelików - linia oczu wystają ponad górną krawędź oparcia fotelika 3) pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć, (problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13 kg, najczęściej w okresie zimowym)" W Maxi Cosi wkładka otulająca główkę jest razem z wkładką pod pupę i o tej piszę. Cytat:
![]() I kremy do stóp Fusswohl: z łoju jelenia dobry też do rąk, i ten z mocznikiem.![]() No i papier toaletowy alouette IMO najlepszy. Gruby i miękkiWróciłam właśnie, ponad stówę zostawiłam ![]() Cytat:
|
|
|
#3960 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Próbowałam już wyjmować ale strasznie się krzywil na boki, dosc szeroki mamy fotelik, ale pewnie niedługo już to wyciagne jak będziemy ubierać coś grubszego Posiadam spiworek po pierwszym dziecku, ale sluzyl mi bardziej jak na sanki wychodzilismy ![]() Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.

bo sie nie zmiescil do fotelika.

Leo to naprawdę przystojniak 

Dokarmiasz cały czas raz dziennie mm?
Babcia zawsze mówi "te, co się dobrze rozsmażają" 
w nocy już się zaniepokoiłam bo jak tylko mała zaczęła jeść to mnie bolało. takie coś nie miało miejsca jak tylko uporałam się po porodzie z biustem (tzn przyzwyczaiłam sutki do karmienia). a teraz taka jazda
?
.