Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012 - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-28, 09:12   #3931
moniczka1302
Wtajemniczenie

Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012

Witam z kawusią!
Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość

http://www.bobowozki.com.pl/product_...roducts_id=604
coneco to pl firma, nie miala testow robionych, opinie na internecie sa nawetdobre.
Tez nie wiem coi robic bo moje dziecko pojezdzi w foteliku swoim jeszcze max miesiac jelsi nie bedzie musial byc cieplo ubrany. Ostatnio w polarze i kurtce wozilam go na kolanach bo sie nie zmiescil do fotelika.
potrzebny bedzie taki z regulacja oparcia.....

Jesli ktos zna jeszcze jakies niedrogie a dobre pisac

LEpiej kupic lepszy a uzywany czy bez atestow a nowy ???
Dla mnie odpowiedź jest prosta - wolałabym używane z atestami niż nowe bez atestów. W razie W będziesz sobie pluc w brodę.

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

tu masz jeszcze ranking fotelików w różnych przedziałach wagowych co prawda, ale myślę, że pomocne.

http://fotelik.info/pl/testy/2012/oc...aco/index.html

a tu posortowane wg klas wagowych

http://e-foteliki.pl/webpage/fotelik...esty-adac.html

Edytowane przez moniczka1302
Czas edycji: 2012-09-28 o 09:13
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 09:12   #3932
8ewus8
Zadomowienie

Bry
Witam z rana.
Ale macie wenę z tymi jabłuszkami. mnie się kompletnie nie chce. Lenia jakiegoś mam, na dodatek przez katarek Adasia czuję się uwięziona w domu. Od niedzieli wyszłam tylko raz do sklepu na 10 min. Masakra jakaś. Mama zazwyczaj mi zostawała z Małym, ale ten tydzień codziennie miała jeszcze cos po pracy i wracała 19-20.
dzisiaj na szczęscie będzie wcześniej, więc wybywam.

Begie, mój 5800g to miał jak miał może z 3 tyg, bo jak miał 6 tyg to ważył 6200. Jaka kruszynka.

Timii, poogrzewaj może trochę pierś, może jakiś zastój czy coś, nabrzmiała jest i ciężka??

Kism, chyba rzadko kiedy się pytają przy szczepieniu czy w domu wszyscy zdrowi a chyba powinni, bo przecież nieraz może być sytuacja, że dziecko ma już w sobie wirusa, który objawy daje np. na nastepny dzień. Chociaż z drugiej strony na ulicy też może coś złapać czy w sklepie.
Mój Adaś złapał ode mnie katar dokładnie 6 dni od początku mojej choroby, też już myślałam, że się nie zarazi.
Teraz już ma końcówke kataru, ale jak kichnie to wszystko mu wylatuje i musze szybko ściągać. Na szczęście przy katarze jakoś w miarę spał w nocy, myślałam, że będzie miał nos zapchany, ale nie, o ile w dzień się męczył to w nocy oddychał ładnie przez nos i nie było nic słychać, że ma katar.
Podobnie z jedzeniem, wyczytałam, że podczas kataru trzeba dziecko często przystawiać do piersi i rzeczywiście podczas jedzenia bardzo udrażniał mu sie nosek.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 09:16   #3933
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Witam z kawusią!

Dla mnie odpowiedź jest prosta - wolałabym używane z atestami niż nowe bez atestów. W razie W będziesz sobie pluc w brodę.

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

tu masz jeszcze ranking fotelików w różnych przedziałach wagowych co prawda, ale myślę, że pomocne.

http://fotelik.info/pl/testy/2012/oc...aco/index.html

a tu posortowane wg klas wagowych

http://e-foteliki.pl/webpage/fotelik...esty-adac.html

dziekuje, przejrzalam te testy juz pare razy, ale ogolnie nie wiem czy nei lepiej teraz kupic 0-18 zeby mogl jeszcze w nim polezec tylem do jazy... no i on jeszcze nie siedzi;/ nie wiem co mam robic, nie chce dziecka wozic na kolanach

z tych wiekszych na internecie chwalony jest jeszcze ten-

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/produkt/Espiro-Optima-Pro-9-25-kg
http:// cokupic. pl/produkt/Espiro-Optima-Pro-9-25-kg
ehhhh metlik metlik

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2012-09-28 o 09:25
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 09:23   #3934
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
dziekuje, przejrzalam te testy juz pare razy, ale ogolnie nie wiem czy nei lepiej teraz kupic 0-18 zeby mogl jeszcze w nim polezec tylem do jazy... no i on jeszcze nie siedzi;/ nie wiem co mam robic, nie chce dziecka wozic na kolanach

http://www.ceneo.pl/3962552
Zdecydowanie bezpieczniej tyłem do jazdy, o czym jauż agata nawet wspominała.

Taki fotelik to powinien staczyc do nawet 3 lat.

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

My mamy jeszcze trochę czasu na nowy fotelik bo Hania jest drobniusia, ale zanim kupię to na pewno wsadzę ją do każdego fotelika w Smyku
Stary 2012-09-28, 09:35   #3935
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

My mamy jeszcze trochę czasu na nowy fotelik bo Hania jest drobniusia, ale zanim kupię to na pewno wsadzę ją do każdego fotelika w Smyku
wiem, ze ppozniej dzieci rosna wolniej ale ciemno widze to 3 lata
ok chyba sie rozladne za jakims 0-18 ;/
do smyka mam daleko i nie chce brac malego w tak dluga podroz ;/ ogladne sama co maja chyba jutro bo chyba pojade kupic jakas sukienke na chrzciny....
wlasnie... za tydzien chrzciny;/

Czas edycji: 2012-09-28 o 09:43
Stary 2012-09-28, 09:50   #3936
cate_
Zadomowienie

Cytat:

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/produkt/Espiro-Optima-Pro-9-25-kg
http:// cokupic. pl/produkt/Espiro-Optima-Pro-9-25-kg
ehhhh metlik metlik
Im większy przedział wagowy tym fotelik mniej bezpieczny. Dlaczego myślisz że 0-13 już bbędzie za mały, póki główką nie wygląda poza fotelik to jest ok. Mój Mały też szczupły nie jest, już pewnie koło 7 kg ma a ją nawet nie wyciągnęła jeszcze tego środka. Jak wkładają dziecko w kurtce to możesz mieć wrażenie że fotelik za mały ale dziecku na pewno nie będzie niewygodne.

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 09:52   #3937
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
Im większy przedział wagowy tym fotelik mniej bezpieczny. Dlaczego myślisz że 0-13 już bbędzie za mały, póki główką nie wygląda poza fotelik to jest ok. Mój Mały też szczupły nie jest, już pewnie koło 7 kg ma a ją nawet nie wyciągnęła jeszcze tego środka. Jak wkładają dziecko w kurtce to możesz mieć wrażenie że fotelik za mały ale dziecku na pewno nie będzie niewygodne.
glowka nie wychodzi, ale ja juz mnnie moge go wepchnac wszerz;/ w barach go tak jakby gniecie..... w kurtce i polarze to juz woglole;/ a mam jakiegos romera
Stary 2012-09-28, 09:59   #3938
moniczka1302
Wtajemniczenie

agatka fajny avatarek Leo to naprawdę przystojniak
Stary 2012-09-28, 10:09   #3939
_agata
Zakorzenienie

Specjalnie wcześnie dziś wstałam żeby się wyszykować i jak potwór wstanie chciałam lecieć na łowy do Rossmanna, a on na złość śp jeszcze!

Cytat:
Kiedyś gdzieś oglądałam program w którym mówili, że nie kupuje sie używanych fotelików, bo nie wiadomo czy już nie po wypadku.
Jeśli używany to tylko ze znanego źródła.

Cytat:
wiem....;/

rozmyslam jeszcze teraz kupic tak zeby z pol roku przejezdzic jakis uzywany 0-18 a pozniej juz taki montowany przodem do kierunku jazdy.
dodam, ze jak narazie najdalej jezdzimy 2 km do mojej mamy) i jeszcze na dzialke 20km ale juz bezpiecznym samochoidem tesciowej:PP
nie wiem czy jest sens kupowac juz taki od 9 kg jak on nie siedzi jeszcze;/ mam metlik w glowie.
Wożenia dziecka na kolanach nie komentuję nawet. Jak się dziecko nie mieści w ubraniu to trzeba mu zdjąć nieco odzienia. To samo zimą, przecież wsiadając do samochodu zdejmuje się kurtkę. No, przynajmniej ja zdejmuję. Dziecku też będę, przecież jemu też jest gorąco.
Fotelik następny jest od 9 miesięcy, dziecko musi już stabilnie samo siedzieć. Może poszukaj jakiegoś 0-18?
I najlepiej tyłem, jak najdłużej. Specjaliści twierdzą, że najmniej 2,5 roku. I ja się będę tego trzymać.

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Bry
Witam z rana.
Ale macie wenę z tymi jabłuszkami. mnie się kompletnie nie chce. Lenia jakiegoś mam, na dodatek przez katarek Adasia czuję się uwięziona w domu. Od niedzieli wyszłam tylko raz do sklepu na 10 min. Masakra jakaś. Mama zazwyczaj mi zostawała z Małym, ale ten tydzień codziennie miała jeszcze cos po pracy i wracała 19-20.
dzisiaj na szczęscie będzie wcześniej, więc wybywam.
A nie wychodzisz z małym z domu jak ma katar?
Katar w niczym nie przeszkadza. Co innego kaszel, lepiej nie wychodzić. Ale z katarem nawet wskazane. Dziecku lepiej się oddycha chłodnym powietrzem. Do tego obkurczają się naczynia krwionośne, nosek się przeczyszcza, same plusy.
Maciek miał katar 2 tygodnie, ani dnia nie odpuściliśmy spacerów. A spacerujemy dużo i długo

Cytat:

Fotelik trzeba przymierzyć przede wszystkim do dziecka i do samochodu. Bo zdarza się, ze te "większe" nie zmieszczą się.

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

Cytat:
Kurcze, wydaje mi się, że już powinnaś wkładkę wyjąć?
Nie zauważyłaś, że dziecko trochę nienaturalną pozycję przyjmuje z wkładką? My wyjęliśmy jak Maciek miał jakieś 3 miesiące, bo głowę miał strasznie do klatki przygiętą.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 10:26   #3940
moniczka1302
Wtajemniczenie

Mam pytanie - zaopatrujecie się w śpiworek do wózka?
Stary 2012-09-28, 10:30   #3941
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
dziekujemy <w damskiej czapie>

OK dzieki dziewczyny za odp odnosnie fotelikow.... narazie cieplo wiec przyodziany mniej, bede sie martwila po chrzcinach jak zobacze ile mi kasy zostanie....
ale chyba pomysle nad tym 0-18

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
Cytat:
taki tylko na nozki?? taki mam w wyposazeniu wozka.
a na zime mam kurtke i spodnie narciarskie<choc lepszym rozwiazaniem pewnie bylby kombinezon>

agata- kurde ja nie sciagalam nigdy kurtki w zimie w aucie:p naprawde.....<ale mam stare auto i zanim sie nagrzeje to juz jestesmy w docelowym pkcie podrozy>

Czas edycji: 2012-09-28 o 10:35
Stary 2012-09-28, 10:31   #3942
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Nie. Uważam, że to zbytek.
Mam kombinezon, a jak będzie potrzeba to przykryję kocykiem.

o
Stary 2012-09-28, 10:31   #3943
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Ja jeszcze nie myślę o większym foteliku. Mówisz agata że trzeba wyjąć wkładkę? Nawet o tym nie pomyślałam. Jakoś nie zauważyłam żeby miała główkę przygiętą do przodu. Sprawdzę jak to będzie wyglądało bez....
Myślałam że ten fotelik spokojnie wystarczy do ok. roku.
Szczerze Wam powiem że jak gdzieś jadę sama z Hanią samochodem i niosę ją w tym foteliku do samochodu (a nie mamy daleko na parking) to mi mało ręce nie odpadną. Taka niewygodna pozycja do niesienia....

_agata a co tam ciekawego w rossmanie?
Stary 2012-09-28, 10:55   #3944
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej!
Ja jeszcze nie myślę o większym foteliku. Mówisz agata że trzeba wyjąć wkładkę? Nawet o tym nie pomyślałam. Jakoś nie zauważyłam żeby miała główkę przygiętą do przodu. Sprawdzę jak to będzie wyglądało bez....
Myślałam że ten fotelik spokojnie wystarczy do ok. roku.
Szczerze Wam powiem że jak gdzieś jadę sama z Hanią samochodem i niosę ją w tym foteliku do samochodu (a nie mamy daleko na parking) to mi mało ręce nie odpadną. Taka niewygodna pozycja do niesienia....

_agata a co tam ciekawego w rossmanie?
ZObacz jak będzie miała główkę bez wkładki.
Wystarczy nawet i dwóch lat, zależy jak dziecię rośnie. Ważne żeby nie więcej niż 13 kg, no chyba, ze wcześniej głowa będzie na styk, to wtedy koniecznie większy. Nogi mogą wystawać, byleby głowa nie była ponad.
Ile Hania waży?
Ja mam ponad 10 kilo do niesienia

W Rossmannie.... niższe ceny na marki własne https://docs.google.com/viewer?url=h...3-rossmann.pdf

o
Stary 2012-09-28, 11:05   #3945
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Niedużo Ale tak na pierwszy raz nie chciałam za dużo robić, żeby sprawdzić co i jak. Miałam ok. 15 niedużych jabłek i wyszło mi 8 słoiczków, wlewałam tak na oko do słoiczków, więc nie wiem po ile, ale chyba po ok. 150 ml.
Super waga! Dokarmiasz cały czas raz dziennie mm?

My się jednak dziś nie szczepiliśmy, ale poszliśmy na ważenie 6420g, czyli 300g za 2 tyg. - też nieźle

A Maksiu dostał tylko syropki i siedzi kilka dni w domu, cieszę się, że bez antybiotyku

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Aha, jabłka mam swoje, znaczy się od babci z działki Nie wiem, co to za gatunek Babcia zawsze mówi "te, co się dobrze rozsmażają"
aaa to fajnie, że masz swojskie jabłka
ja się zastanawiam, gdzie kupować owoce i warzywa do samodzielnego robienia słoiczków...niestety nie mam skąd wziąć taki swojskich ;/

brawo za wagę Kaja
tak, tak daję 1 raz dziennie mm 180 ml + 6 miarek i zdarza się, że to mało jest i Tosia jęczy o więcej ale więcej mm jej nie daję

zdrówka dla Maksia

Cytat:

pięknie no to moja Hania jest teraz najszczuplejsza
dada 3 wychodzą po 50gr /szt.
o to tanio, ale ich jest chyba mniej niż dada 2 a cena ta sama tak?

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
witam się wieczorkiem bez kawy
nie wiem o co kaman ale rozbolala mnie prawa pierś w nocy już się zaniepokoiłam bo jak tylko mała zaczęła jeść to mnie bolało. takie coś nie miało miejsca jak tylko uporałam się po porodzie z biustem (tzn przyzwyczaiłam sutki do karmienia). a teraz taka jazda zupełnie nie wiem o co chodzi. nie mam gorączki, czuję się dobrze, nie wyczuwam żadnego guzka ani nie widzę zaczerwienienia a jednak boli... najgorsze że nie mogę jej nosić bo wtedy jeszcze bardziej boli jak ona przygniata mi tą pierś. no a do odbicia to ja niestety muszę ją wziąść bo ulewa jak cholewa jutro może mąż weźmie sobie urlop to będzie trochę łatwiej we dwoje. mam nadzieję że to nic poważnego i że to nie jest początek końca karmienia piersią
ja chyba miałam coś podobnego... nagły ból ( pod sutkiem) nie wiadomo skąd... no tak bolało, że miałam gwiazdki przed oczami jak karmiłam, początkowo nic nie wyczuwałam, ale chyba po 1 czy 2 dniach wyczułam takie podłużne zgrubienie w kierunku sutka... ściągałam mleko do końca, chyba jakimiś rozgrzewającymi kroplami smarowałam typu amol czy coś przeszło... pojawiło się jeszcze 2 razy w odstępach mniej więcej tygodniowych i znów przeszło i na razie nie wróciło to cholerstwo... od przedwczoraj jednak coś mi się " zatyka" druga pierś i nie wiem czemu zbiera się tam dużo pokarmu... ??? ale na razie nie boli, no i ściągam to mleko, chyba już przechodzi
zauważyłam, że wystarczy mi lekki przeciąg czy wiatr na dworze jak piersi niedostatecznie mam zasłonione i jest problem potem...
spróbuj przyłożyć kapustę roztłuczoną

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Bry

Begie, mój 5800g to miał jak miał może z 3 tyg, bo jak miał 6 tyg to ważył 6200. Jaka kruszynka.
oooo to duzy był hehe
dla mnie wreszcie Tosia jest bobasem a nie chuderlakiem nie wydaje mi się już, że jest jakąś kruszynką ale nie mam też wizualnego porównania z innymi dziećmi w jej wieku

Cytat:
może, skoro nie siedzi jeszcze to najlepiej ten do 18 kg

Cytat:

3 lata tyłem do kierunku jazdy?

mojego siostrzeńca ( pod koniec grudnia skończy 2 lata) już od maja albo i wcześniej sadzają przodem ko kierunku jazdy i to w foteliku z dużym przedziałem wagowym ( do 36 kg??? nie pamiętam...) i jest ok, widziałam ten fotelik, wydawał mi się bezpieczny, stabilny, z bazą... jechali tak 500 km do mnie

Cytat:
ja chyba kupię kombinezon i mam takie okrycie na nogi w komplecie z wózkiem, ewentualnie przykryję jeszcze kocem pod spód

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 11:07   #3946
rozowa1987
Zadomowienie

a jak mam fotelik do wózka doczepiany i on jest od 0 d0 9kg to jak już przekroczy wage liwia to nie będe już mogła wpinać go do wózka?
Stary 2012-09-28, 11:08   #3947
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Wystarczy nawet i dwóch lat, zależy jak dziecię rośnie. Ważne żeby nie więcej niż 13 kg, no chyba, ze wcześniej głowa będzie na styk, to wtedy koniecznie większy. Nogi mogą wystawać, byleby głowa nie była ponad.
Ile Hania waży?

proszę mnie nie dołowac wagami Waszych Pociech
ja mam jakiegoś bzika na punkcie wagi Hani
ona waży za mało, a ja za dużo
Stary 2012-09-28, 11:08   #3948
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Byłyśmy wczoraj z Hanią na warsztatach dla mam z brzuszkiem i tych, co niedawno urodziły Było fajnie. Polecam. Więcej informacji można znaleźć na stronie moda na brzuszek. pl

Cytat:
Z tą główką jest taka zasada, ale przy tych większych fotelikach. W tym pierwszym foteliku nie jest wyznacznikiem to, że główka wystaje.

Cytat:
Fotelik trzeba przymierzyć przede wszystkim do dziecka i do samochodu. Bo zdarza się, ze te "większe" nie zmieszczą się.

Nie zauważyłaś, że dziecko trochę nienaturalną pozycję przyjmuje z wkładką? My wyjęliśmy jak Maciek miał jakieś 3 miesiące, bo głowę miał strasznie do klatki przygiętą.
fotelik trzeba przede wszystkim przymierzyć do samochodu po to, żeby nie okazało się, że dziecko w foteliku siedzi, a nie leży. Kąt nachylenia fotelika do podłoża powinien być odpowiedni. Nie każdy fotelik pasuje do każdego samochodu

Ale jaką wkładkę wyjąć? Tą spod główki? Jeśli tak, to "specjaliści" twierdzą, żeby nie wyjmować w ogóle tej wkładki. To jest dodatkowe zabezpieczenie główki dziecka w razie czegoś.

Ostatnio czytałam trochę o bezpiecznym przewożeniu dzieci, a wczoraj mieliśmy wykład na temat fotelików Dlatego tak się mądrzę :P
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 11:11   #3949
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie. Uważam, że to zbytek.
Mam kombinezon, a jak będzie potrzeba to przykryję kocykiem.
Też mamy kombinezon i ze 4 kocyki, tak więc wybór spory.
Rzuciło mi się to w oczy na all.

A jeszcze jedno pytanie - macie może projektor dla dziecka? Ostatnio zastanawiam się nad zakupem - myśłałam żeby kupic z karuzelą, bedzie dla drugiego dziecka
Stary 2012-09-28, 11:11   #3950
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Dzięki!
Jak robiłam, to jest napisane jeden post nad Twoim
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam pytanie Pasteryzowałam przez gotowanie
Będę dawać wg tej broszurki, którą zamieściłam -niezależnie, kiedy dokładnie zacznę przez 2 pełne mies. 2-3g, a potem pełną porcję.

bezmyślnie to pytanie zadałam o gotowanie
Ja mam w ogrodzie tony gruszek, zmotywowałaś mnie, też pozamykam w słoiczkach. I mówisz, że bez cukru całkiem?

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość

Antosia waży 5790 g, w ciągu tego tygodnia przybrała 250 gram czyli jestem w pełnie usatysfakcjonowana a nawet zaskoczona

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
witam się wieczorkiem bez kawy
nie wiem o co kaman ale rozbolala mnie prawa pierś w nocy już się zaniepokoiłam bo jak tylko mała zaczęła jeść to mnie bolało. takie coś nie miało miejsca jak tylko uporałam się po porodzie z biustem (tzn przyzwyczaiłam sutki do karmienia). a teraz taka jazda zupełnie nie wiem o co chodzi. nie mam gorączki, czuję się dobrze, nie wyczuwam żadnego guzka ani nie widzę zaczerwienienia a jednak boli... najgorsze że nie mogę jej nosić bo wtedy jeszcze bardziej boli jak ona przygniata mi tą pierś. no a do odbicia to ja niestety muszę ją wziąść bo ulewa jak cholewa jutro może mąż weźmie sobie urlop to będzie trochę łatwiej we dwoje. mam nadzieję że to nic poważnego i że to nie jest początek końca karmienia piersią :pro si:
kurczę, niedobrze... Ale masz nabrzmiałą tą pierś? Boli Cię cała, czy jakoś częściowo? A może jakies okłady spróbujesz?Może kapusta?

My się zaraz wybieramy na spacerek i po zakupy. Dzisiaj mąż wraca po tygodniu na konferencji. Co prawda mi pokrzyżowało plany, bo chciałam zrobił makaron ryżowy z łososiem, ale nie ukupiłam ani makaronu ani łososia
Nie chce mi się juz jeździć po sklepach, zobaczymy co mi sie uda kupić na osiedlu

Co do fotelika, nam się jeszcze mieści, ale zaczynamy powoli myśleć o spacerówce... Kurna, nie chce mi się wczytywać w to wszystko
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 11:30   #3951
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Ja robilam w sloiczki- jablka- sporo, marchew i marchew z dynia.
Sliczki gotowe jadl- gruskzi williamsa, hmm dynie z ziemniakiem, slodka marchew z jablkiem i marchew z ziemniakiem.
Probowalam ostatnio dawac marchew z jablkiem, ale tarka zle mi sciera i maly sie krztusil marchwia bo nie byla zroiona na papke

teraz jest sezon na dynie, je sie raczej nie pryska wiec polecam nawet kupic na targu dynie i ugotowac, dodac marchwii- mojemu to bardzo smakowalo, bo dynia jest slodka a marchew karotka tez smaczna)

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Co do fotelika, nam się jeszcze mieści, ale zaczynamy powoli myśleć o spacerówce... Kurna, nie chce mi się wczytywać w to wszystko
w co wczytywac ?
My juz w spacerowce, ale rozlozonej prawie na plasko i maly zadowolony w gondoli nie lubial jezdzic

AGATA Maciek wazy ponad 10? czy tyle z fotelikiem>?

Czas edycji: 2012-09-28 o 11:37
Stary 2012-09-28, 11:36   #3952
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
Ile Hania waży?

W Rossmannie.... niższe ceny na marki własne https://docs.google.com/viewer?url=h...3-rossmann.pdf
Ostatnio ważyliśmy ją 8.09. Ważyła wtedy 5300. Teraz obstawiam coś koło 6 kg.

W poniedziałek się wybiorę na łowy marek własnych. Oczywiście zmierzam do dziełu babydream. Z tych pozostałych marek własnych masz jakieś produkty do polecenia?
Stary 2012-09-28, 11:39   #3953
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mysle o tym romerze wyzej, ale tylko uzywanym z allegro lub nowym, ale w tej cenie-

http://www.bobowozki.com.pl/product_...roducts_id=604
coneco to pl firma, nie miala testow robionych, opinie na internecie sa nawetdobre.
Tez nie wiem coi robic bo moje dziecko pojezdzi w foteliku swoim jeszcze max miesiac jelsi nie bedzie musial byc cieplo ubrany. Ostatnio w polarze i kurtce wozilam go na kolanach bo sie nie zmiescil do fotelika.
potrzebny bedzie taki z regulacja oparcia.....

Jesli ktos zna jeszcze jakies niedrogie a dobre pisac

LEpiej kupic lepszy a uzywany czy bez atestow a nowy ???
NowyHmm ja ci juz kiedys pisałam jaki mamy fotelik tzn coneco i miałam wypadek,wpadłam w poslizg z Filipem,nic mu sie nie stało,siedział tak w rowie jak i podczas jazdy.
Cytat:

Hmm filip jeszcze w takim jezdzi on jest do 25kg a filip ma 20.
Cytat:

A nie wychodzisz z małym z domu jak ma katar?
Katar w niczym nie przeszkadza. Co innego kaszel, lepiej nie wychodzić. Ale z katarem nawet wskazane. Dziecku lepiej się oddycha chłodnym powietrzem. Do tego obkurczają się naczynia krwionośne, nosek się przeczyszcza, same plusy.
Maciek miał katar 2 tygodnie, ani dnia nie odpuściliśmy spacerów. A spacerujemy dużo i długo
podczas kataru i kaszlu wychodzęOczywiscie zalezy jakiego kaszlu-jesli mamy zapalenie oskrzeli i płuc to nie wychodzimy.ale jeśli Filip ma zapalenie krtani wychodze z nim na dwór nawet na mróz poniewaz mróz obkurcza krtań co zmniejsza duszność,w nocy śpimy z otwartymi oknami.
Cytat:
Zastanawiam sie ale nie podjełam jeszcze decyzji,chyba kupie a zrezygnuje z kocyka.

witam dawno mnie nie było-mam mase latania,problemów itp.Długo by tu pisać

Napisze tylko ze Szymonek ma sie lepiej od wczoraj dostaje kropelki na katar i jest o niebo lepiej,kaszelek chyba przechodzi i UWAGA UWAGA przytył przez 2 tyg prawie 300gWaży 6300a tak się tym martwiłam że nie przybierał ostanio a tu proszę

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 11:43   #3954
moniczka1302
Wtajemniczenie

K..de wyszykowałam się na spacer a tu chmury granatowe

No cóz, siedzimy w domu.

Agatka ja też zrobię przecierki, tylko jak dostanę jabłuszka od przyjaciólki z ogrodu
Hmm dynię to chyba trzeba długo gotowa, tak? Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek jadła

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Cytat:

W poniedziałek się wybiorę na łowy marek własnych. Oczywiście zmierzam do dziełu babydream. Z tych pozostałych marek własnych masz jakieś produkty do polecenia?
No właśnie, polecie coś dobrego i taniego
My sporo używamy z kolekcji babydream uważam, że sa naprawdę dobre
Teraz mam płyn-żel do kąpieli - wydajny , fajnie się pieni.

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość

Napisze tylko ze Szymonek ma sie lepiej od wczoraj dostaje kropelki na katar i jest o niebo lepiej,kaszelek chyba przechodzi i UWAGA UWAGA przytył przez 2 tyg prawie 300gWaży 6300a tak się tym martwiłam że nie przybierał ostanio a tu proszę
No to świetnie
A jak Twój Mąż? Jak sobie dajecie radę? Z teściową lepiej?
Stary 2012-09-28, 11:50   #3955
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
No to super! Oby ten kaszelek już zupełnie przeszedł.
Ładnie przybrał.
Stary 2012-09-28, 11:56   #3956
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja polecam kosmetyki Alerra Nie dla dzieci, a dla nas. Mają dobre składy
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 12:08   #3957
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Dzień dobry.

Byłyśmy wczoraj z Hanią na warsztatach dla mam z brzuszkiem i tych, co niedawno urodziły Było fajnie. Polecam. Więcej informacji można znaleźć na stronie moda na brzuszek. pl
....

Ostatnio czytałam trochę o bezpiecznym przewożeniu dzieci, a wczoraj mieliśmy wykład na temat fotelików Dlatego tak się mądrzę :P
Też bym chętnie poszła na takie warsztaty, ale mieszkam na takim z... że mogę pomarzyć.

Pewnie, pisz czego się tam mądrego dowiedziałaś.

Co do kosmetyków z rossmana to napaliłam się na:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ad.html&next=1

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...la.html&next=1

Podobno bardzo uniwersalne kosmetyki. Będę próbować.

No tak, ja zamiast pisać pracę to tu ciągle zaglądam. Niech mnie ktoś .
Stary 2012-09-28, 12:25   #3958
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Też bym chętnie poszła na takie warsztaty, ale mieszkam na takim z... że mogę pomarzyć.

Akurat tych kosmetyków nie używałam, ale do tej pory mam z tej serii Schwangerschaftspflegelot ion - smarowałam się i nie mam rozstępów, ale nie mogę stwierzic, czy to dzięki temu lotionowi czy zasługa genów.

Ehh ja też dizś mam dzień lenia, Hania poszła spac wlaśnie, przy takiej pogodzie jest padnięta... Ze spaceru nici bo jest brzydko i nawet nie chce mi sie składac wózka.

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Dzień dobry.

To opisz coś więcej jak to wyglądało i jakie kwestie poruszano

Edytowane przez moniczka1302
Czas edycji: 2012-09-28 o 12:26
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 12:33   #3959
_agata
Zakorzenienie

Cytat:

proszę mnie nie dołowac wagami Waszych Pociech
ja mam jakiegoś bzika na punkcie wagi Hani
ona waży za mało, a ja za dużo
Spokojnie, z fotelikiem ponad 10
Sam Maciek 8200

Cytat:
Dzień dobry.

Z tą główką jest taka zasada, ale przy tych większych fotelikach. W tym pierwszym foteliku nie jest wyznacznikiem to, że główka wystaje.

fotelik trzeba przede wszystkim przymierzyć do samochodu po to, żeby nie okazało się, że dziecko w foteliku siedzi, a nie leży. Kąt nachylenia fotelika do podłoża powinien być odpowiedni. Nie każdy fotelik pasuje do każdego samochodu

Ale jaką wkładkę wyjąć? Tą spod główki? Jeśli tak, to "specjaliści" twierdzą, żeby nie wyjmować w ogóle tej wkładki. To jest dodatkowe zabezpieczenie główki dziecka w razie czegoś.

Jak najbardziej jest wyznacznikiem to, że główka już "przerasta" górną krawędź fotelika.
Drugie kryterium to waga dziecka.
Zmieniamy więc fotelik jak dziecko dobija do 13 kg, albo głowa dochodzi do górnej krawędzi.
Polecam http://fotelik.info/pl/faq/
a w szczególności ten fragment:

"2. Czy niemowlę może dotykać nóżkami oparcia fotela?

Dziecko w foteliku 0-13 kg może dotykać nóżkami oparcia siedzenia samochodowego. Jeżeli jego głowa nie wystaje powyżej górnej krawędzi fotelika, dziecko mieści się w przedziale wagowym fotelika, a pasy dają się prawidłowo zapiąć, to dziecko powinno nadal używać danego fotelika. W żadnym wypadku nie stanowi to kryterium zmiany fotelika na większy.

3. Kiedy zmienić fotelik na większy?

Podstawowe kryteria zmiany fotelika na większy to:

1) waga dziecka przekracza dopuszczalny limit dla danego fotelika

2) dla fotelików 0-13 kg - głowa, a dla pozostałych fotelików - linia oczu wystają ponad górną krawędź oparcia fotelika

3) pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć,
(problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13 kg, najczęściej w okresie zimowym)"

W Maxi Cosi wkładka otulająca główkę jest razem z wkładką pod pupę i o tej piszę.

Cytat:

Seria Alterra jest całkiem przyjemna. Balsamy, żele, kremy do rąk
I kremy do stóp Fusswohl: z łoju jelenia dobry też do rąk, i ten z mocznikiem.
No i papier toaletowy alouette IMO najlepszy. Gruby i miękki

Wróciłam właśnie, ponad stówę zostawiłam

Cytat:

Zamiast oliwki kup lepiej tę emulsję.

o
Stary 2012-09-28, 13:06   #3960
cate_
Zadomowienie

Cytat:

Jeśli używany to tylko ze znanego

Ze znanego to owszem można jeśli wiemy, ze nie po wypadku
Próbowałam już wyjmować ale strasznie się krzywil na boki, dosc szeroki mamy fotelik, ale pewnie niedługo już to wyciagne jak będziemy ubierać coś grubszego
Cytat:
Posiadam spiworek po pierwszym dziecku, ale sluzyl mi bardziej jak na sanki wychodzilismy
Cytat:
Dzień dobry.

Ktoś strasznie niekompetentny chyba prowadził te wykłady skoro stwierdzil, ze wystająca główka poza fotelik ni ma znaczenia

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości