|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#70321 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
O - odżywka nadająca się do mycia. Może być nakładana na chwilkę przed myciem lub może być nakładana w formie maski na jakiś czas przed myciem. Zamiast odżywki może być olej, nie trzeba na niego nakładać już odżywki, ale można (dlaczego warto? odżywka zemulguje olej i ten łatwiej zmyje się z włosów). Ma to na celu uchronienie włosów od silniejszego detergentu znajdującego się w szamponie i umycie ich na długości. M - mycie. Delikatny szampon na sam skalp i leciutki masaż. spłukujemy wszystko i.. O - odżywka do spłukiwania. Ma na celu już to właściwe odżywienie. Trzymana dowolnie, zależy od włosów Potem spłukujemy, ostatnie płukanie najlepiej chłodną wodą (domykamy łuski) i odżywka b/s, stylizator czy co tam kto uważa ![]() Mam nadzieje że w miarę zrozumiale udało mi się wyjaśnić
|
|
#70322 |
|
Konto usunięte
|
Wielkie dzięki Martek.
Pewnie niedługo sierota pojawi się z następnymi pytaniami.
|
|
|
|
#70323 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak mi się wydaje, że jak ktoś ma krótsze to jakoś łatwiej mu idzie 30 sekund zawiechy... a potem tak: ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
. Pisałam o puszystości Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#70324 |
|
Raczkowanie
|
zrobiły mi się takie loczki po miesiącach męki, nawet jestem w stanie je znieść, tylko ten puch!
|
|
|
|
#70325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę że nasze włosy zachowują sie bardzo podobnej i sa podobnej długości, też całkiem niedawno myslalam o ścieciu ale zwątpiłam szkoda mi ich gdyż od roku zapuszczałam bo obcieciu i lekkim wycieniowaniu i szczerze mówiąc nie widziałam jakieś szczególnej poprawy w skręcie, tak jak tu któraś z dziewczyn wspomniała kręciły sie nadal na tej samej wysokości a szczerze mówiąc to wyglądały gorzej niż przed ścięciem bo końcówki sie głównie odwijały ![]() A jeśli chce skręt wyżej to na noc kiedy juz są prawie suche (prawie ponieważ dobrze by było gdyby były minimalnie wilgotne ) skręcam je na czubku głowy w takiego ślimaczka (koczka) tylko nie naciągając mocno włosów i ide spać, rano wstaje rozplątam przeczesze palcami lekko potrząsne głową i już bo kiedy je wsytylizuje żelem itp to przez pierwsze 30 min wygladaja super poozniej robia co chca po prostu zyja wlasnym zyciem ;p a tak oto po ślimaczku wlosy mam fajne cały dzien bez zadnego zelu i co najwazniejsze bez puchu
|
|
|
|
|
#70326 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387147 Cytat:
![]() Dziewczyny czytajcie pigułkę i FAQ bo tam na prawdę jest wiele podstawowych informacji które będą odpowiedzią na Wasze pytania
|
|
#70327 |
|
Raczkowanie
|
no to ja troche sie pochwalę
włosy po myciu były mięciutkie ladnie skręcone,i mialy nawet objętość (co sie raczej nie zdarza,trudno mi z tym cos z robic) a zrobilam tak: -wlosy spiskane woda z aloesem,na to odzywka joaska czerwona i oliwa z oliwek na ok 3h -mycie joaska czerwona d/s balsam GP z olejem lopianowym ( ma silikony ale musze ja wykorzystac do konca) - b/s joaska niebieska - pianka isana i troche zelu mrozacego - wyschly naturalnie i tak poszlam spac rano po odgnieceniu byly tak jak opisalam wyzej, bylam bardzo zadowolona mimo ze troche skret sie oslabil po nocy ale na drugi dzien po reanimacji ( woda,minimalnie joaska zolta, zel lniany ,pianka isana) byl skret ale strasznie przyklapniete czy to wina zelu lnianego ktorego nie dalam po myciu?wogole moj najwiekszy problem to przyklap ,po myciu jeszcze jako tako wyglada ale na nastepny dzien po reanimacji okropnie mimo ze mokre maja piekny skret to po odgnieceniu chlast! - |
|
|
|
#70328 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam, jak miałam kiedyś maskę z łożysk, to dopiero śmierdziało.
Cytat:
Cytat:
Wręcz napusz mi zrobił. Jak poszłam rano do łazienki to dalej mam ładną grzywkę a zazwyczaj po nocy była do niczego. Nie mam fot, bo ktoś mi skradł aparat, a telefonem to wiesz jak to wygląda. |
||
|
|
|
#70329 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem jaka jest przyczyna puchu, ale Twoje włosy będą zjawiskowe, jak już się z nim uporasz Cytat:
![]() Masz może jakieś zdjęcie swoich włosków? Chętnie bym obejrzała
|
|
#70330 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moje włosy w sztucznym świetle mają fajny połysk, ale mam wrażenie że w ciągu dnia są zupełnie matowe. Jeszcze ten bylejaki wypłowiały kolor i złoty poblask, uświadomiłam sobie teraz to wszystko. Moje włosy są koszmarne. Mam kryzys włosowy. Mam też motywacje itd., ale natłok moich włosowych niedociągnięc mnie przytłacza. ...gdy widzę zdjęcia waszych włosów w codzienniku włosowym aż mnie skręca ( ) z zazdrości. Wszystkie macie piękne loki i fale, każda z nich lśni własnym blaskiem, są perfekcyjnie uformowane itd., a moje to koszmar ![]() PS. Który hegron ma lepszy skład (do mycia), różowy czy fioletowy? Czytam recenzje i nie wiem który wybrać. Głupio mi zadawać takie, zapewne dla Was banalne pytania.
Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2012-09-30 o 10:31 |
|
|
|
|
#70331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I przelatuje wszystko jak mieszam. A jest bardzo drobne. Na początku mnie też glut nie przekonywał. Ani to koloru fajnego nie ma, ani zapachu, nieprzyjemna konsystencja ale fajnie zadział więc używam. |
|
|
|
|
#70332 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
a na warkocze kiedyś prostowałam włosy, jak miałam 6-7 lat pamiętam jaka byłam zafiksowana na punkcie prostych włosów już w przedszkolu btw przeczytałam, że jesteś z Kalisza, mój brat tam mieszka ![]() mam pytanie, skoro wycofali Isanę z babassu, to gdzie znajdę podobną odżywkę pod olej?
|
|
#70333 |
|
Rozeznanie
|
moje włosy po koloryzacji niestety są bardzo przesuszone i wyszedł dość ciemny odcień rudego zamiast miedzi
w dodatku mam włosy ledwo zakrywające kark. Ale w wolnej chwili przesledzę Pigułę dokładnie i będę miała wreszcie fajne włosy ![]() Szukała wczoraj odżywki z Joanny Naturia i nigdzie nie było. Nie ma to jak moje szczęście do zakupów Ale nie poddam się ![]() A przy okazji, mam jeszcze pół Isany z babassem. Jak myślicie jako które O w OMO bardziej sę nada? Kiedy olejowałam używałam jako drugie, ale teraz olej nie przyszedł jeszcze i sama nie wiem... |
|
|
|
#70334 | |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=Anna1952;36833114]moje włosy po koloryzacji niestety są bardzo przesuszone i wyszedł dość ciemny odcień rudego zamiast miedzi
w dodatku mam włosy ledwo zakrywające kark. Ale w wolnej chwili przesledzę Pigułę dokładnie i będę miała wreszcie fajne włosy ![]() Szukała wczoraj odżywki z Joanny Naturia i nigdzie nie było. Nie ma to jak moje szczęście do zakupów Ale nie poddam się ![]() [\QUOTE] Od prześledzenia pigułki do ładnych włosów jest według mnie dość długa droga, ale z pewnością się to opłaci. Sama dopiero zaczynam, więc powodzenia. ![]() Odżywek Naturia szukaj w osiedlowych drogeriach, ja widze je też w każdym większym sklepie spożywczym na stoiskach kosmetycznych. Cytat:
|
|
|
|
|
#70335 | ||||
|
Zadomowienie
|
Do usług
![]() Cytat:
Cytat:
Gdzieś na wizazu też musi o tym być Cytat:
Nie masz koszmarnych włosów. Nie ma włosów idealnych - "perekcyjnie uformowane"? Zawsze znajdzie się jakiś włosek który odstaje albo jakiś kosmyk który nie chcę współpracować. Nie wierzę żeby któraś z dziewczyn zawsze miała nienaganną fryzurę. Dbaj o włosiska, pielęgnuj, kochaj miłością bezgraniczną a się odwdzięczą . A co do blasku - zimna woda jako ostatnie płukanie dużo daje. Płukanka z żelu lnianego też często nadaje blask. Jaki masz kolor włosów? Jeżeli ciemne, to płukanka z kawy fajnie pogłębia kolor ![]() Jak to głupio - po to jest forum, zadawaj zadawaj ![]() Cytat:
O - babassu M - delikatny szampon O - babassu plus alterka brzoskwiniowa.
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2012-09-30 o 11:20 |
||||
|
|
|
#70336 | |||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
W przypadku odżywki działa mechaniczne mycie, zaś w przypadku szamponu - chemia i fizyka. Nie trzeba masować skóry, by domyć włosy. Ugnieć je, mając pochyloną głowę. Będa czyste. Cytat:
Cytat:
Wszystko jest od czegoś innego Cytat:
Cytat:
Za mało danych dałaś, by czegokolwiek się pewniej uczepić. Kiedy miałam dłuższe, podpinałam spinkami-tukankami. Czasem klamrą-żabką. Cytat:
A czesałaś na sucho? Od końców? Cytat:
![]() Cytat:
Juz nawet nie pamiętam ![]() Cytat:
|
|
#70337 | ||||||||||
|
|
Cytat:
![]() A ja jestem na analizowym zwykle Cytat:
No i musisz poczekac kilka myć, by włosy doszły do siebie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
)Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
sprawi, ze nie będziesz chciała ich wiązać. Cytat:
Zobacz, mam 4 rok pielęgnacji i nadal włosy dostaja po nosie, gdy je obcinam. Ale teraz potrzeba kilku dni, by się ogarnęły, a nie kilku tygodni ![]() [1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;36822488]Wrzucam moje. Nie wiem czemu zaczynają mi się tak zbijać na końcach.[/quote] Zbijać? Może przydałoby się nieco oleju na końcówki? Poza tym są cudowne - kocham takie skręty. Twoje włosy będą bardzo potrzebowały olejów. Pielęgnacja daje możliwość wpływu i na to - włosy odgniotą się w dużo mniejszym stopniu, bo będą bardziej sprężyste. Do tego warkocz to zawsze zmiana naturalnego ułożenia, więc jak mają się nie wykrzywić?
|
|
#70338 |
|
Zadomowienie
|
Ja jutro idę ściąć włosy
|
|
|
|
#70339 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A Hegrony, o ile się nie mylę, różnią się tylko zwartością gliceryny- fioletowy ma jej więcej.Cytat:
|
|
|
#70340 | ||||||||||||||||||
|
|
Cytat:
No i jest dimethiconol, ale osobiście mam wątpliwości co do zmywania go betainą kok. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U mnei o tym nie decyduje jedynie to, co na wierzchu. Raczej to, co w środku, a to, co na wierzchu, jeśli za cięzkie, może skręt zmniejszyć ![]() Ale to u mnie. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nic od razu. Cytat:
Ojć, skasowałam informacjęo bobie - czyli to nie będzie Twoja długośc. Musi byc ewidentanie za ramiona. Można spróbować krócej za kilka... lat regularnej pielęgnacji. Cytat:
- od włosa i skrętu, - od stanu włosa, - od składu żelu i składu pianki, - od pogody. [QUOTE="niusia";36830389]używam codzienie żelu i staram się wypełniać wszystkie warunki dla osiągnięcia skrętu, ale obecnymi metodami więcej z moim włosów nie wykrzesam, dlatego muszę zmienić pielęgnację na bardziej zgodną z CG[/quote] Hmm... nie samym cg włos żyje. Przynajmniej bezalkoholowy masz ten żel? Błędów w pielęgnacji można robić całe mnóstwo.[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- [/COLOR] Cytat:
Cytat:
jak miło, ze sama nie musze tego pisać ![]() ? Cytat:
Cytat:
Skoro nakłądasz coś treściwego po myciu odzywką, to daruj sobie nakłdanie przed i odwrotnie. Cytat:
Martek o podpinaniu tez jest w FAQ... W ogóle coś mam wrażenie, że tam nikt nie zagląda
|
|
#70341 |
|
Raczkowanie
|
Nakładam, ale z reguły specjalnie mi się nie chce i robię to od wielkiego dzwonu. No mam plan raz w tygodniu to robić póki co, wczoraj właśnie nałożyłam i na całą noc, przed chwilą zmywałam.
|
|
|
|
#70342 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Za to jako zupełnie mały brzdąc miałam urocze pierścionki. Chcę je powrotem! ![]() Cytat:
|
|
#70343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#70344 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#70345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#70346 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Włosy olejuję już rok jak nie lepiej(ze słodkich migdałów, z pestek moreli, rycynowy, amla, kiedyś kokos). Chcę się jeszcze zaopatrzyć w vatikę, sesę, z pestek winogron, oliwę z oliwek. Zwykle wyglądają tak jak w tym poście co wcześniej wrzucałam. Po mojemu chyba nie są suche, olej teraz nakładam prawie przed każdym myciem na ok 1-3h czasem nawet dłużej, po myciu nakładam oczywiście jakąś maskę, odzywkę i coś bs. |
|
|
|
|
#70347 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pisałam, że jest gdzieś na wizażu - nie pisałam że jest w FAQ bo nie byłam co do tego pewna i nie chciałam wprowadzić w błąd. Wcale tak nie jest, zawsze jak pojawi się nowa dziewczyna to odsyłamy ją do FAQ, Pigułki i dużo z tego wynosi, dopiero potem, kiedy nie jest czegoś pewna, zadaje pytania
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2012-09-30 o 13:57 |
|
|
|
|
#70348 | |
|
Raczkowanie
|
No czasem czeszę. Mam fale a nie loki i jeśli nie rozczesze ich przed olejowaniem, to mi potem bardzo dużo włosów wypada. I czasem rano okazuje się, że zamiast włosów mam jeden kołtun, no to czeszę, w pracy mam stanowisko reprezentacyjne i muszę jakoś wyglądać
Ale to czesanie to jest 2 razy w tygodniu i staram się to robić bardzo delikatnie.Do tego w domu przyjrzałam się tej szczotce i jednak w środek oprócz włosia dzika ma wepchnięte plastikowe kolce W sklepie nie było tego widać a sprzedawczyni zarzekała się, że szczotka w 100% naturalna![]() Cytat:
Zaglądam do FAQ, przeczytałam go na początku w całości, ale czasem cos jednak umknie... Edytowane przez cyferki Czas edycji: 2012-09-30 o 13:58 |
|
|
|
|
#70349 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny. Bardzo długo zajęło mi przeglądanie skarbnicy wiedzy jaką jest wątek kręconowłosych, ale udało mi się. Zaczęłam stosować pielęgnacje CG. Przestrzegam jej od 5 miesięcy, ale mam straszny problem z moimi włosami. Mam straszny puch którego nijak nie mogę zlikwidować, a do tego straszna drobnica na głowie
Może coś podpowiecie? Byłabym ogromnie wdzięczna.
|
|
|
|
#70350 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Eeee, faq jest krotki i rzeczowy przecież.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.

Tak mi się wydaje, że jak ktoś ma krótsze to jakoś łatwiej mu idzie 

Nie wiem, czy im pozwolę jeszcze odrosnąć 
bo tam na prawdę jest wiele podstawowych informacji które będą odpowiedzią na Wasze pytania
czy to wina zelu lnianego ktorego nie dalam po myciu?

Nie wiem jaka jest przyczyna puchu, ale Twoje włosy będą zjawiskowe, jak już się z nim uporasz
) z zazdrości. Wszystkie macie piękne loki i fale, każda z nich lśni własnym blaskiem, są perfekcyjnie uformowane itd., a moje to koszmar 

-76,3- 63
moim plusem było to że mi się włosy kręciły od nasady od samego początku 

mój 6000 post ;P