|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#70681 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Cytat:
Sprawdzam właśnie resztę linków - może też gdzieś zrobiłam niezłego byka.
|
|
#70682 |
|
Zadomowienie
|
Tydzien mnie nie bylo a tu juz 4 strony nowej czesci
Przenioslam sie do Niemiec i odkrylam juz w moim nowym miescie 3 DM'y w zasiegu spacerku Sklad:woda, coco-glucoside, betaina coc., gliceryna, guma ksantanowa, disodium coco-glucoside citrate, kwas mlekowy, zapach, ekstrakt z rumianku, potassium sorbate, sól, phenoxyethanol, alk. benzylowy, bisabolol, tokoferol, kwas cytrynowy, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional. Chyba calkiem przyzwoity prawda?
|
|
#70683 |
|
Zakorzenienie
|
aaa, powiem Wam, że to mój pierwszy wizażowy wątek, w którym dotrwałam do kolejnej części, aż sama nie wierzę! to znaczy po prostu, że jest najlepszy
zdjęcie swoich kłaczków może wstawię jakoś jutro, bo mam dzień wolny i będą mi schły nie-na-łóżku, a wtedy stylizacja lepiej wychodzi i w ogóle ![]() małe pytanko: odżywki d/s można/należy trzymać na włosach zwykle troszkę dłużej, niż zaleca producent, by miały pole do popisu. to dotyczy również mocno alkoholowych Alterry/Alverde?
|
#70684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na to samo uważaj: bez dobrej odżywki może na dłuższą metę wysuszać bo nie m ani grama fazy tłuszcziwej
|
|
|
|
|
#70685 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#70686 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
AjriszMarta, dziękuję za poradę
Cytat:
Cytat:
|
|
#70687 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ajrisz Marta, a łagodny szampon to który np.? ![]() Cytat:
mam zakupiony Jantar, zacznę od niego brzmi obiecująco ![]() Olejek rycynowy przeraża mnie ciut swoją tepoścąa i tłustością :brzyda: moje włosy mają tendencję do przyklapu i boję się, że ten olejek to wykorzysta ![]() A jakie maski polecacie?
|
|
#70688 | |
|
Zakorzenienie
|
ja nie Ajrisz, ale powiem: Babydream, Facelle, neutralna Alterra.
Cytat:
|
|
#70689 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znane mi, myślałam, że cosik innego a neutralna Alterra to co to? ![]() Cytat:
![]() A czym najlepiej podrasować? żółtka i miodu nie lubię lecytynę mam, nada się? tylko na co ona jest od zewnątrz? bo do wewnątrz to wiem Mam też omegę forte oraz tokovit e200, wszystko można wyciskać, ale nie wiem czy warto
|
|
#70690 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was moje drogie!
Chyba jak każdy przeszłam już przez czas "buntu" czyli prostowanie, rozjaśnianie itp. Aż zakochałam się w swoich lokach, nauczyłam się je lepiej traktować a one odpłacają to w wyglądzie. Chodzę od 4 lat do fryzjera, który obcina je gorącymi nożyczkami. Dzięki temu końcówki nie rozdwajają się i nie puszą. Kupiłam Tangle Teezer i rozczesuje włosy z nałożoną odżywką. I używam szamponów w kostkach (np.Lush), ale czytając wasze wpisy chętnie zacznę stosować np. oleje. Mój fryzjer zawsze mówi, że włos kręcony często jest suchy i wymaga zupełnie innego traktowania i nawilżać je jak tylko jest okazja Cieszę się, że tu jesteście. Pozdrawiam |
|
|
|
#70691 |
|
ma zielone pojęcie
|
Nie wiem, jaka będzie fryzura po wyjściu na dwór, ale jak na razie wielbię masło shea z całego serca
|
#70692 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
U mnie: Anthyllis http://czarownicujaco.blogspot.com/2...-z-lnem-i.html
albo Bambino (ma da 3cim mscu SLS ale za to nie ma betainy ani soli) , które mi osobiście szkodzą) a długą listę masz tu: http://fellogen.blogspot.com/2012/09...nia-na-co.html http://cgpopolsku.blogspot.com/2012/...delikatne.html Cytat:
Cytat:
![]() np taka : http://czarownicujaco.blogspot.com/2...wilzajaca.html Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#70693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj umyłam włosy szamponem z SLS i dzisiaj się drapię ![]() Kiedyś myłam sls dzień w dzień i nic się nie działo, od stycznia unikam tylko raz na jakiś czas użyję i ciągle się drapię. Jakaś wrażliwa mi się ta skóra zrobiła. Miałam zamiar nałożyć Sesę, ale chyba zrezygnuję, bo może jeszcze pogorszyć |
|
|
|
|
#70694 |
|
Zakorzenienie
|
Witam w nowej części
![]() Wczoraj miałam Wam wstawić zdjęcia włosów po masce bingo shea mam nadzieje, że po kolejnym użyciu maski efekt będzie podobny i będę mogła się Wam pochwalić
|
|
|
|
#70695 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Włosy mi się przetłuszczają, przynajmniej tak myślałam. Z tego powodu od lat myję włosy co drugi dzień, tego drugiego dnia, muszę już spiąć, bo nie są w dobrej kondycji. Do tego mam łupież ![]() Ostatnio jednak po myciu pottersem doszłam do wniosku, że może wcale nie mam przetłuszczającej się skóry głowy, tylko przesuszoną? I stąd łupież? Pomimo olejowania i nakładania dużej ilości specyfików miałam włosy o jeden dzień świeższe, skóra głowy nie swędziała i łupież jakby mniejszy sporo (nie podejrzewam olejku GP o aż tak rewelacyjne działanie po jednym, dwóch użyciach). Głowa najszybciej przetłuszcza mi się u góry. Cytat:
1. Mleczko do włosów - czy stosować tylko na końce, czy jako odzywkę bs na całość? 2. Olej arganowy - na końcówki i do olejowania (w ramach testów). 3. L-cysteinę, mleczko pszczele, aloes zatężony 10-krotnie, spirulinę, hydrolizat keratyny, hydrolizowany jedwab i pantenol 75% - do zrobienia płukanki i do tuningowania masek. Jak technicznie płukać tym włosy? Produktu wyjdzie niedużo, czy mam tym spsikac włosy, czy polać nad miską, potem zlać do buteleczki i polewać jeszcze raz? Nigdy nie robiłam płukanek ![]() 4. Szampon Shikakai - czy stosować go co mycie? Czy poradzi sobie z olejami? Czy nakładać po nim jakąś masę? 5. Maska Kalpi-tone - jak często ja nakładać? Czy po niej tylko coś do spłukiwania i na końcówki dać? 6. maska Amla - j.w. 7. Amla - olejek - słyszałam, że ciężko się zmywa i zastanawiam się, czy brać, skoro kupię już maskę. Doradzisz coś? A od męża na imieniny zażyczyłam sobie odżywkę JMO Zastanawiam się jeszcze nad Biovaxem do zniszczonych i może bananowa TBS, i zapoluję na jakieś Bingospa ![]() Cytat:
![]() [/QUOTE] Bardzo dziękuję
|
|||||
|
|
|
#70696 |
|
Rozeznanie
|
hey
![]() aktualnei odcięta od neta w akademiku, ale o włosy dbam, zauważyłam nawet, że zaczynają się robić fajne skręty jak na razie BD dla dzieci mi służy, tylko glutka chyba przegotowałam, bo nabrał brązowawo-prześwitującego koloru
|
|
|
|
#70697 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A gdybym zakładała Kallosa/Bingo przed umyciem włosów? Daje to jakiś efekt? Cytat:
|
|||
|
|
|
#70698 |
|
Konto usunięte
|
Co do glutka, to ja nadal nie potrafie go ogarnąć, żeby był dobry
jeśli jest za gęsty to nie jestem w stanie oddzielić ziaren od reszty a za rzadki to się przelewa przez palce problem tez jest taki, że gdy robie z tego przepisu: 2 łyzki siemienia na 1 szkl wody, to praktycznie po 15 minutach gotowania zostają same ziarna i mało co samego żelu.. no nie wiem, co robie źle
|
|
|
|
#70699 |
|
Strażnik Wizażu
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36918985]Co do glutka, to ja nadal nie potrafie go ogarnąć, żeby był dobry
jeśli jest za gęsty to nie jestem w stanie oddzielić ziaren od reszty a za rzadki to się przelewa przez palce problem tez jest taki, że gdy robie z tego przepisu: 2 łyzki siemienia na 1 szkl wody, to praktycznie po 15 minutach gotowania zostają same ziarna i mało co samego żelu.. no nie wiem, co robie źle [/QUOTE]Jest jeszcze inny sposób gotowania gluta ![]() Tylko trzeba mieć zaparzacz do herbaty. Sypiesz do niego siemię lniane, zamykasz. Wkładasz do naczynia z gotującą wodą. Jak konsystencja będzie odpowiednia wyjmujesz zaparzacz i gotowe. Nawet nie trzeba niczego przelewać, bawić się z sitkiem itp. Na 1 szklankę wody sypię 1 łyżkę siemienia. Na pewno nie gotuję gluta 15 minut, chyba nawet nie 10. No i na małym ogniu. |
|
|
|
#70700 |
|
Zadomowienie
|
Przedostanim razem nałozylam przed myciem maskę nawilżającą z przepisu Ajrisz. Włosy były miękkie, błyszczące, ale fale słabsze i pozbijane w strąki.
Wczoraj nałożyłam maskę proteinową (Artsiste, olej rycynowy, żółtko i trochę żelu lnianego). Jak ją zmylam, to włosy były szorstkie i splątane, więc na 30 min nałożyłam Alverde z amarantusem pod czepek. Zmyłam i włosy nie dość, że były miękkie i odżywione, to ładniej się skręciły. Niestety w nocy dużo się wierciłam i rano nie bylo już tak fajnie. Ajrisz, dlaczego CECE algowa nie nada się dla wysokoporowatych? Dziewczyny, co sądzicie o olejkach do skóry głowy z Green Pharmacy? CP nie zmieniło w wypadaniu czy wzroście zupełnie nic, bejbiki się nie pojawiły. Włosy mi wypadają koszmarnie - podczas mycia wyciągam, całe pasma. Kamona, gotuj gluta na maleńkim ogniu i pod pokrywka, żeby woda nie odparowywała. Jak wyjdzie za gęsty, zawsze możesz dolać troszkę wody. Edytowane przez martysek Czas edycji: 2012-10-05 o 11:03 |
|
|
|
#70701 |
|
Raczkowanie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36918985]Co do glutka, to ja nadal nie potrafie go ogarnąć, żeby był dobry
jeśli jest za gęsty to nie jestem w stanie oddzielić ziaren od reszty a za rzadki to się przelewa przez palce problem tez jest taki, że gdy robie z tego przepisu: 2 łyzki siemienia na 1 szkl wody, to praktycznie po 15 minutach gotowania zostają same ziarna i mało co samego żelu.. no nie wiem, co robie źle [/QUOTE]Ale ja tez tak robię, 2 łyżki, szklanka wody, i gotowego żelu wyjdzie mi... 1/3 , 1/4 szkalnki Z oddzieleniem nie mam problemu. Nie wiem, czy taki powinien być, czy rzadszy, ale taki mi pasuje, więc jest git
|
|
|
|
#70702 |
|
Zakorzenienie
|
Kamona ja gotuję 1 łyżkę siemienia na 1 szklankę wody około 10 minut. Tylko że wówczas wychodzi mi dość rzadki, ale ja taki akurat preferuję najbardziej.
|
|
|
|
#70703 |
|
Rozeznanie
|
To i ja pokarzę swoje. Miesiąc temu podcięte 5 cm bo końce suche
.Niestety moje włosy źle reagują na oleje, a szkoda bo byłam tak zmotywowana widząc piękne włosy dziewczyn na forach. Zostaję przy odżywkach i maskach. Dodaję jeszcze zdjęcie z dzisiaj. Udało mi się zrobić z tyłu. Edytowane przez world_by_lena Czas edycji: 2012-10-05 o 22:54 |
|
|
|
#70704 |
|
ma zielone pojęcie
|
Nie zmywałam, dałam shea jako odżywkę b/s pod żel mrożący
Po dzisiejszym wietrze już nie tak super Ale i tak jest dobrze
|
#70705 |
|
Zakorzenienie
|
wrzucę i tu może ktoś coś poradzi albo ma podobnie...
plisss ściachałam moje włoski na krótko (w skręcie troche za ucho) i robią się super sprężynki ale kurcze mam cienkie włoski więc wygląda to jakbym miała mało (jeszcze mniej) włosów na głowie może użyć lżejszej odżywki d/s (obecnie jest garnier), żeby się bardziej rozdzieliły i tak do siebie nie przylegały
|
|
#70706 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
ewentualnie porozdzielaj sprężynki
|
|
|
|
|
#70707 | |||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Wygląda na to, że prawa strona albo niedopieszczona, albo... na niej spisz
Ale poza tym jesteś na dobrej drodze Przemyślałabym tylko jeszcze, czy nie za dużo dajesz obciążających składników zamiast wnikających i zabezpieczających. Cytat:
Cytat:
![]() W związku z tym będę miała prośbę do Ajrisz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cieszę się ![]() Będą zdjęcia? Pamiętaj tylko o dwóch rzeczach: - glikolu propylenowym, - ekstraktach. Te składniki mogą podrażniać. Dlatego też trzeba uważnie stosować Jantara. Nie każdemu służy. Cytat:
Cytat:
I do każdego zadania nadaje się inna. Moje ulubione gotowce: - nieodżałowana Alterra morelka - Alverde morelowa i awokado - TBS bananowa - Bingo 12 ekstraktów - Artiste różowa - CP z makadamią. Cytat:
A jak długo trwa to nierozdwajanie i niepuszenie od zabiegu? Jak często go przeprowadzasz? Cytat:
Do TT również. Nawet na odżywce. Cytat:
Cytat:
Jeśli tak, to potrzebne będą wcierki, które odpowiednio przyniosą wilgoć i zabezpieczą skórę (choć z tym już różnie). Może być tak, że to, co produkowała skóra, wystarczało na nią, zaraz potem zmywałaś szamponem i nie było szans na zabezpieczenie włosów. Stąd te rozdwojenia w połowie. Ale tu nie znajdziemy pewnej odpowiedzi. Możemy tylko gdybać. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dodatkowym minusem jest to, ze mleczko składa się niemal z samych humektantów, co zimą może wzmóc puszenie. Jak dla mnie te składniki mają sens wtedy, gdy są podane do włosa, a to ma miejsce podczas odżywkowania. Przypadek odzywki b/s - w moim mniemaniu- to wyklucza. A zimą potrzebujesz włos zabezpieczyć, a nie nałożyć nań całą masę humektantów, prowokując wymianę wilgoci. Choć oczywiście tak być nie musi... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Najgorzej jest, gdy jest wilgoć albo zmokniesz. Nawet parę dni po płukaniu.Ale to jedyny minus tej płukanki. Najlepiej robić ją w jednorazowej dawce i nie po każdym myciu. Polewasz tym włosy w miarę równomiernie i już. Możesz ponownie spłukać, ale nie wcześniej niż po 15 minutach. Ostatnio opracowałam sobie patent płukania octowego. Władam głowę do umywalki z płukanką, obracam głowę, by wszystkie wymoczyć, chwilę trzymam Można by więc płukać nad miską i też chwilę moczyć. Przemyśl ![]() A link w blogu Anwen nie znajduje właściwego posta ![]() Przepraszam, ale na tę chwilę muszę kończyć. Może będę wieczorem, ale trochę mi się real pokomplikował... Musze się nieco poukładać.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-10-08 o 19:56 |
|||||||||||||||||
|
|
|
#70708 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Cytat:
tylko ja go nie widzę? ![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#70709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś wykombinuje, kurcze najfajniejsze jest to, że jak były dłuższe to miałam takie małe spręzynki, a teraz przy krótkich mam pare mega korkociągów i rozdzielam a te łączę się znowu
|
|
|
#70710 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:19.

po pierwszym razie! 

Przenioslam sie do Niemiec i odkrylam juz w moim nowym miescie 3 DM'y w zasiegu spacerku
Sklad:

Mnie obkleja. Jedynie, gdy nakładam przed myciem włosów, to jest szansa (po jakiś 3 myciach siarczanowym szamponem) na domycie tłuszczaka. I wtedy się spisało. To jak dla mnie jedyny - właśnie przed myciem - sposób na shea.
nie mam problemu z wypadaniem, szybko mi też rosną (odpukuję
"

Bardzo lubiłam Pottersa aloesowego. Ale mam jeszcze sporo zapasów, nie kupuję nic.

Ale i tak jest dobrze 

tylko ja go nie widzę?