Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013 - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-05, 13:26   #781
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Faktycznie dobra cena co to za apteka? w mojej kosztuje około 100zł a też słyszałam, że dobry, trzeba będzie zainwestować
http://www.aptekagemini.pl/elancyl-k...om-400-ml.html

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 14:38   #782
vil84
Wtajemniczenie

ja chciałabym zrobić test na HIV. tylko jeszcze nie wiem, jak się za to zabrać, muszę zapytać swojego lekarza. wiem, że można w specjalnych punktach anonimowo, no ale chyba w zwykłym laboratorium też robią? a chcę zrobić bo pracowałam ponad rok jako asystentka stomatologiczna i dwa razy się ukłułam igłą. lekarz mówił, że nie trzeba żadnych badań bo nic się nie stało i że większe ryzyko zarażenia się wzw niż hiv mąż też powtarza, że nie ma potrzeby no ale ryzyko jest zawsze !!!

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 14:45   #783
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
ja chciałabym zrobić test na HIV. tylko jeszcze nie wiem, jak się za to zabrać, muszę zapytać swojego lekarza. wiem, że można w specjalnych punktach anonimowo, no ale chyba w zwykłym laboratorium też robią? a chcę zrobić bo pracowałam ponad rok jako asystentka stomatologiczna i dwa razy się ukłułam igłą. lekarz mówił, że nie trzeba żadnych badań bo nic się nie stało i że większe ryzyko zarażenia się wzw niż hiv mąż też powtarza, że nie ma potrzeby no ale ryzyko jest zawsze !!!
ja nie widziałam u siebie żadnego prawdopodobieństwa które by skłaniało do zrobienia badania na HIV, ale mimo wszystko zapobiegawczo, żeby być spokojna, wczoraj zrobiłam przy okazji pozostałych badań
lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 15:00   #784
Aaś
Zakorzenienie

vil84 a to nie jest płatne badanie przypadkiem? bo jak tak to ja myślę ze jak powiesz przy okazji robienia innych że chcesz zrobić dodatkowo na hiv to ci zrobią i ziu.
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 15:34   #785
pawie_oczko
Wtajemniczenie

podziękować za linka

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

btw. u mnie w poradni tak jak pisałam badanie na hiv to koszt około 35 zł. Też nie widzę, żadnego u siebie prawdopodobieństwa gdzie mogłabym się zarazić, ale mimo wszystko zrobię ten test, dla świętego spokoju.
pawie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 15:48   #786
colorblue
Zakorzenienie

Witam się w piątek
Aleee,żeście naskrobały heeheh
Nadrobiłam pi razy drzwi

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Dzień dobry Wszystkim ja już w pracy- rytuał picia kawusi, zastępuje teraz herbatka owocowa już biorę się za nadrabianie i czytam co tam wczoraj napisałyście
Ja też witam się,ale z kawką. Jedną dziennie słabą z mlekiem sobie robie bo łeb mnie inaczej tak boli,że masakra i chodze jak nietomna.
A wyczytałam,że dopiero powyżej 3 kaw szkodzi.
No i że niby herbata niby bardziej szkodliwa od kawy

Cytat:
zaskoczyła mnie ta cena, ale tak jak piszesz jak mus to mus

ale miałaś pracowity dzień, mnie też często boli brzuch, czasem to nawet dosyć mocno

Dziewczyny jak Wy liczycie te dni, bo ja już zgłupiałam...
termin mojej ostatniej miesiączki to 2 sierpień, gin powiedział że zapłodnienie nastąpiło jakoś pod koniec sierpnia i, że jestem gdzieś w 6 tygodniu, a jak robił mi dowcipne usg to na monitorze pojawiła się data porodu- według tego programu był to 25.05.2013

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

faktycznie każda ma inną wersję

hmmm.... według tego sposobu to u mnie by było 2 sierpnia + 7dni - 3 miesiące= 09.05.2013
no i byłby to 9 tydzień cyklu

zgłupiałam kompletnie co do tych obliczeń
No lekarze liczą według tego schematu i faktycznie powinno być 9 maj 2013
Dziwna rozbieżność ale grunt,że z dzidziolem wszystko ok!

Cytat:
3mam kciuki kochana żeby wszystko było OK

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Dziewczyny ja dopiero biorę się robienie podstawowych badań ;/ o ciąży dowiedziałam się dość późno, a ten tydzień leżałam w domu przeziębiona więc nie byłam zdolna do jakichkolwiek badań.......

Co muszę zrobić w pierwszej kolejności? mam skierowanie na krew, mocz, cukier, vdrl, toxoplazmozę, czy jeśli to skierowanie mam od prywatnego ginekologa a chce robić te badania w państwowej placówce to oznacza, że będę musiała płacić za nie więcej niż gdybym miała skierowanie od mojego lekarza rodzinnego?
No ja jeszcze badań żadnych nie robiłam bo dopiero jestem przed wizytą i gina. Jak pójdę to będzie 6t2d ciąży i wtedy pewnie pójdę na badania jak skierowanie dostanę. U mnie na NFZ standardowe które dostane to pewnie mocz,krew,wr i cytologie mi zrobi. Toxo jak będę chciała to mogę zrobić ale pewnie już zapłacę za to.
A Ty jeśli masz skierowanie od prywatnego gina to niestety zapłacisz za wszystkie badania:/
A nie możesz zrobić tak jak dużo dziewczyn robi?
Tzn chodzić do 2 lekarzy jednocześnie,ale tak żeby jeden o drugim nie wiedział? Jeden na NFZ to chociaż badania za darmo będziesz miała, a to nie małe koszty, a drugi od czasu do czasu prywatnie dla lepszej opieki ginekologicznej

Cytat:
no właśnieeee
od kiedy powinno sie wcierać różne specyfiki na rozstępy ? Masakraaa, jestem całkiem zielona w tych sprawach-nie wiem jak ja sie odnajdę..
Wiecie co dziewczyny wydają fortune na te różne balsamy na rozstępy. Mase kasy to kosztuje, a guzik daje tak naprawde. Wszystko zależy od genów. Jak będziecie miały mieć rozstępy to będziecie miały tak czy siak.
A jak już smarować to najlepsza jest zwykła oliwka dla dzieci

Cytat:
Napisane przez cynamon_owa Pokaż wiadomość
W ogóle to zaczynam się zastanawiać czy można ufać w 100% testowi- niby wszystie, które robiłam wyszły pozytywne ale chyba zaczynam za mocno myśleć i sobie wkręcać, że niekoniecznie musi to oznaczać ciążę...
Eeee cynamonowa nie świruj nam tu eheh. Testy pozytywne,objawy są,@ nie ma no to jest dzidziol

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Booooosze kobiety umieram. Obudziły mnie mdłości no to cyk po herbatkę z imbirem. I za przeproszeniem rzygam jak kot. Do tego mam taką przypadłość dziwną, że jak rzygam to wszystkie mięśnie mi puszczają, bo wszystko jest tak skupione na wiecie czym. I normalnie po prostu się posikałam
Boszee współczuje Ci tych mdłości. Mnie chwyciły tylko raz i nie było przyjemnie:/
Na szczęście u mnie póki co nie ma aż takich atrakcji. Są za to bóle głowy,ogólne dobicie,senność i tak dalej.

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Kochane Przyszłe Mamusie Czy któraś z Was jest może z okolic Torunia/Ciechocinka i zna gina , który przyjmuje na NFZ? Szczerze mówiąc przeraża mnie to płacenie za wszystko- wizyty, badania... Pierwszy raz byłam na USG w Poznaniu, ale teraz czeka mnie przeprowadzka.
Pozdrawiam
Z okolic Torunia nie jestem ale witam

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny dostałam wczoraj antybiotyk, kurcze boje się, a najgorsze że nie ma żadnej ulgi, tj mam straszny ból gardła i gorączke od tygodnia no i oczywiście żaden lekarz a byłam już u 3 nie pomyślał nawet żeby jakiś wymaz zrobić. Mam nadzieje, że okruszek trzyma sie dzielnie i się dobrze rozwija. Co do weekendu to u mnie za ciekawy nie będzie, bo mąż ma zjazd i do niedzieli go nie będzie, ale za to jadę do rodziców na kawkę.
Wracaj szybko do zdrówka. A o dzidzie się nie martw. Napewno wszystko jest dobrze

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam za miłe słowa podnoszą na duchu, bardzo. jestem już w domku, mam jeszcze bardzo skąpe plamienia ale umówiłam się z lekarzem że będę leżeć w domu, brać leki, a jakby coś się działo to wracam. ostatnio też tak było właśnie i w domu miałam jeszcze 2-3 dni plamienia a potem wszystko się uspokoiło. bardzo się martwię o to co będzie, boję się że jak już tak jest na początku to spędzę w szpitalu może nawet parę miesięcy jak dalej się tak będzie robić. dziewczyny opowiadały w szpitalu że jedna leżała plackiem 2 miesiące, nawet do wc nie mogła wstać, nie mówiąc np o umyciu włosów. przeraża mnie takie coś. no ale najważniejszy Dzidziuś. no ale póki co się cieszę że jestem w domku, kotek leży stęskniony przytulony do mnie, mąż w pracy, a ja chyba zaprzyjaźnię się z pilotem od tv ... w czwartek idziemy na badania prenatalne, do tego czasu znów będzie niepewność czy wszystko ok

a propos jedzenia, to ja w ogóle nie mam apetytu ostatnio. czasem mam na coś smaka, ale dziś o 8 zjadłam Bakusia i póki co nie myślę o jedzeniu. obiad mam gotowy, tylko do podgrzania ale nie wiem czy go zjem. ostatnio miałam fazę na rosół, gotowaliśmy 3 razy w tygodniu
Witaj Super,że jest lepiej. Dużo odpoczywaj i dbaj o Was
Co do jedzenia to ja też tak mam:/ Rano wcisne w siebie cokolwiek jak się obudzę tylko po to żeby nie było mi nie dobrze. Potem mogę cały dzień nic nie jeść,ale coś skubne. Kolacje za to większą jem bo wieczorem jestem najbardziej głodna.
No i zaczynam zaglądać za słodkim

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
Ja ostnio coli się napiłam- tak mi smakowała jak niepamiętam kiedy w życiu a wczorej na kolacje musiałam zjeść zupkę chińską, taką pomidorową-pyszna była a tak za mną na nią smak chodził,że musiałam się skusić

Chyba Tż bedzie musiał zacząć smarować a nie masować biuścik

Mykam gotować rosołek, udka pieczone z ziemniakami z koperkiem i mizerie ze śmietaną z ogórków, cebulki czerwonej i pomidorów malinowych z dziłki od teścia (niepryskanych, w słoneczku dojrzewających ) Chce któraś??
Heheh to wiesz co ja tak miałam z 2 synem w ciąży. Kurde wiem,że nie powinno się, ale musiałam codziennie zjeść 1 zupkę chińską ostrą i wypić 1 puszkę coli bo inaczej ręce mi się trzęsły i wyłam heheheeheh
Kurde masakra była. No ale dzisiaj syn ma 4,5 roku i jak widać nie zaszkodziłam mu. Więc jak raz na jakiś czas sobie pozwolisz na coś to będzie dobrze
Kurde te udka i ziemniaki Jade do Ciebie

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 16:17   #787
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Dziewczyny, potrzebuję porady, może któraś z Was będzie orientowała się w tych sprawach etatowych..
Otóż od dwóch lat pracuję w małej instytucji kulturalnej na umowę- zlecenie. Zarobki są zależne od miesiąca i mimo, że często zarabiam dużo więcej niż najniższa krajowa, szefowa nie wykazuje tego. Wcześniej w ogóle mi ta sytuacja nie przeszkadzała, bo byłam osobą studiującą więc nawet na rękę były mi takie "elastyczne" godziny pracy, płacy itd. Teraz odkąd wiem, że jestem w ciąży, z jasnych przyczyn wolałabym to zmienić. 30.09 skończyła mi się moja umowa-zlecenie, pogadałam więc z szefową, że jeśli nadal chce mnie zatrudniać, to chciałabym już na umowę o pracę (nawet jeśli miałabym sama w jakiejś części pokryć składki do Zus - wiem, że trochę dziewczyn tak robiło... ) , a nasza rozmowa się tak potoczyła, że powiedziałam jej też o ciąży. Z resztą nie chciałam jej okłamywać, bo to mała firma, dość małe miasto, żyjemy w dobrych kontaktach, prędzej czy później by się dowiedziała. W poniedziałek mam się z nią spotkać i ustalić co i jak. Powiedzcie mi czy jeśli będę miała od października umowę o pracę to ile najmniej miesięcy trzeba będzie opłacać składki żebym mogła udać się na zwolnienie chorobowe ( 1 czy 3 miesiące ? - różne opcje już słyszałam... ) Nie chce "jak najszybciej" zostawiać mojej pracy, z resztą w firmie wszyscy o tym wiedzą, że chce pracować jak tylko najdłużej będę mogła, ale chciałabym się dowiedzieć co po prostu będzie przysługiwało mi w przypadku podpisania nowej umowy, no i muszę się jakoś przygotować na tę poniedziałkową rozmowę

Edytowane przez pawie_oczko
Czas edycji: 2012-10-05 o 16:38
Stary 2012-10-05, 16:28   #788
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wynalazek23 Pokaż wiadomość
Cześć Ja co prawda nie jestem z Kielc, ale chciałabym rodzić w Kielcach i zamierzam znaleźć lekarza który prywatnie poprowadzi moją ciążę właśnie z Kielc, najlepiej pracującego w szpitalu w którym będę rodzić
A Ty już wybrałaś lekarz prowadzącego?
hej, pytanie nie do mnie ale wtrącę swoje dwa grosze. Nie wiem jak jest w szpitalach w Kielcach. Ale znam 3 osoby z Kielc które już rodziły i każda robiła wszystko żeby rodzić w Skarżysku. Ale dlaczego nie chciały rodzic w Kielcach to nie wiem.

vil ja też czekam na ten 14 tydzień. Obliczyłam że "bezpieczna" będę na Wszystkich Świętych.

Cytat:
będzie moje ulubione winko- różowe carlo rossi..
ale mi smaka robisz!!!
Ja alkohol przestałam pić chyba w lutym. Postanowiłam że już od początku starań rezygnuję.

Cytat:
Nie ma co popadać w paranoję, że coś się stanie jak się zje pizze czy cheesburgera.
Pizza to chyba nie jest taka szkodliwa, mięsko, warzywa, jedynie to ciasto tuczące ale chyba nie szkodliwe.

Pawie oczko ja za toxo zapłaciłam ponad 70 zł (robiłam jak zaczęliśmy planować). Więc nie wiem gdzie zapłacisz za wszytsko mniej niż 50 zł. Ale też tak chce!!! kurcze czy tylko u mnie takie drogie badania?
toxo ponad 70 zł (chyba 74), za bede dałam 55 z. Innych badań jeszcze nie robiłam.

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

zbieram się na spacerek z TŻtem do lasu a potem na większe zakupy do biedronki.

Prawie wszystko posprzątałam, jeszcze tylko łazienka została (ale większość rzeczy zrobi tam TŻ) no i jeszcze w jednym pokoju TŻ musi porządek zrobić bo sobie tam zrobił składowisko

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

pawie oczko mi się wydaje że jesteś chroniona że Cie nie mogą zwolnić dopiero od 3 miesiąca. A jeśli odeszłabyś na zwolnienie po 1 to dobra wola kierowniczki. Ale coś mi się obiło o uszy że jak wcześniej miałaś umowę zlecenie u tego samego pracodawcy to się jakoś inaczej liczy. Najlepiej sobie zadzwoń co ZUSu oni powinni wiedzieć, bo te wszytskie przepisy to się co chwile zmieniają.
Trzymam kciuki żeby z kierowniczką wszystko wypaliło.

PS. jak się da to się ugadaj żeby Ci teoretycznie więcej płaciła.

Edytowane przez sharpnowaja
Czas edycji: 2012-10-05 o 16:29
sharpnowaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 16:38   #789
Aaś
Zakorzenienie

pawie_oczko ja kiedyś słyszałam że miesiąc... ale to tylko ze słyszenia faktycznie chyba lepiej będzie jak zadzwonisz do zusu.
Stary 2012-10-05, 16:48   #790
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość

Pawie oczko ja za toxo zapłaciłam ponad 70 zł (robiłam jak zaczęliśmy planować). Więc nie wiem gdzie zapłacisz za wszytsko mniej niż 50 zł. Ale też tak chce!!! kurcze czy tylko u mnie takie drogie badania?
toxo ponad 70 zł (chyba 74), za bede dałam 55 z. Innych badań jeszcze nie robiłam.

zbieram się na spacerek z TŻtem do lasu a potem na większe zakupy do biedronki.

Prawie wszystko posprzątałam, jeszcze tylko łazienka została (ale większość rzeczy zrobi tam TŻ) no i jeszcze w jednym pokoju TŻ musi porządek zrobić bo sobie tam zrobił składowisko

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

pawie oczko mi się wydaje że jesteś chroniona że Cie nie mogą zwolnić dopiero od 3 miesiąca. A jeśli odeszłabyś na zwolnienie po 1 to dobra wola kierowniczki. Ale coś mi się obiło o uszy że jak wcześniej miałaś umowę zlecenie u tego samego pracodawcy to się jakoś inaczej liczy. Najlepiej sobie zadzwoń co ZUSu oni powinni wiedzieć, bo te wszytskie przepisy to się co chwile zmieniają.
Trzymam kciuki żeby z kierowniczką wszystko wypaliło.

PS. jak się da to się ugadaj żeby Ci teoretycznie więcej płaciła.
U mnie toxo 35zł, nie mam pojęcia dlaczego taka cena, ale nie będę dociekać a tą betę to trzeba robić? bo ja jej nie robiłam i mój gin mi tego nie zapisał, chyba, że ja coś przeoczyłam

Życzę udanego spacerku! Ja mimo, że lepiej się czuję, to nadal "kiszę" się w domu, sprzątam, piorę, a zaraz zabieram się za mycie lodówki

Ja jestem trochę zielona jeśli chodzi o zusy, umowy pracy itd. dlatego wolę pytać żeby wiedzieć co mi się należy a co nie. Kierowniczkę mam bardzo życiową, myślę, że pójdzie mi na rękę, bo jak dowiedziała się o mojej ciąży, to powiedziała, że ona też musiała "kombinować" ze swoją żeby było dobrze. Więc mam nadzieję, że się dogadamy. W najgorszym wypadku założę sama własną działalność... bo nie wyobrażam sobie, żeby na kilka miesięcy przed porodem nie wziąć sobie l4 albo nawet później macierzyńskiego Dzięki za info a do zusu zadzwonię w pon. z samego rana

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
pawie_oczko ja kiedyś słyszałam że miesiąc... ale to tylko ze słyszenia faktycznie chyba lepiej będzie jak zadzwonisz do zusu.
Tak zrobię
Stary 2012-10-05, 16:54   #791
Aaś
Zakorzenienie

pawie_oczko wiedziałam że gdzieś coś czytalam o działalności. i znalazłam:

Urlop macierzyński przysługuje niezależnie od rodzaju umowy o pracę, wymiaru czasu pracy oraz stażu pracy. Nie należy się osobom zatrudnionym na podstawie umów prawa cywilnego (umowa zlecenia, umowa o dzieło, umowa o świadczenie usług) oraz prowadzącym działalność gospodarczą.

http://www.prawnik-online.eu/porady-...i-jest-platny-
Stary 2012-10-05, 16:58   #792
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
pawie_oczko wiedziałam że gdzieś coś czytalam o działalności. i znalazłam:

Urlop macierzyński przysługuje niezależnie od rodzaju umowy o pracę, wymiaru czasu pracy oraz stażu pracy. Nie należy się osobom zatrudnionym na podstawie umów prawa cywilnego (umowa zlecenia, umowa o dzieło, umowa o świadczenie usług) oraz prowadzącym działalność gospodarczą.

http://www.prawnik-online.eu/porady-...i-jest-platny-
To w takim razie pozostaje mi tylko ładnie dogadać się z obecną szefową. Dzięki za link No nic, dam znać w poniedziałek, 3majcie kciuki
Stary 2012-10-05, 17:13   #793
czarnaola
Raczkowanie

czesc sledze ten watek od poczatku. jestem teraz w 8tc, robilam wczoraj usg, malenstwo ma 1,7 cm serduszko biije 160/niepokoi mnie jeden fakt... przedwczorajsza beta dala wynik 179 tys a dzisiejsza 147 tys czy to oznacza cos zlego? dlaczego wynik zmalal.. wizyte u mojej gin. mam dopiero za 2 tyd. prosze o pocieszenie..

przepraszam za forme wiadomosci, pisze z telefonu
czarnaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 17:19   #794
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnaola Pokaż wiadomość
czesc sledze ten watek od poczatku. jestem teraz w 8tc, robilam wczoraj usg, malenstwo ma 1,7 cm serduszko biije 160/niepokoi mnie jeden fakt... przedwczorajsza beta dala wynik 179 tys a dzisiejsza 147 tys czy to oznacza cos zlego? dlaczego wynik zmalal.. wizyte u mojej gin. mam dopiero za 2 tyd. prosze o pocieszenie..

Witaj
Jeżeli chodzi o wynik to ja bym czym prędzej, dla świętego spokoju, udała się na wizytę do gina.

Mi mój gin powiedział, że jak tylko będę mieć wyniki i będę się niepokoić to mam zaraz przyjść, choćby na chwilę pogadać między pacjentkami; ale mam nadzieję, że u Ciebie nie będzie to nic złego

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017

Edytowane przez JennyAniolek
Czas edycji: 2012-10-05 o 17:22
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 17:31   #795
colorblue
Zakorzenienie

Cytat:

Przede wszystkim witaj

No a co do bety to czytałam,że w początkowej fazie ciąży czyli zaraz po zagnieżdżeniu zaczyna się wytwarzać hormon ciążowy i on wzrasta tylko do pewnego momentu-tygodnia, a później już stężenie maleje.
Może właśnie to ma u Ciebie miejsce?
Ja bym przeszła się do gina choćby dzisiaj i to prywatnie dla uspokojenia się. Zrobi usg i wogóle
Trzymaj się i daj znać.

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 17:36   #796
Lublana
Zadomowienie

Cytat:

Uuu a dlaczego robisz tak często betę? Zadzwoń do lekarza, on tu jest specjalistą. Może akurat takie wahania są normalne, zawsze lepiej się skonsultować.

Ale poszalałyście z postami
Co do badań to i ja napiszę co dotąd miałam:
morfologia, mocz, glukoza na czczo, toxo, różyczka, CMV, VDRL, HIV, anty HBs, anty HCV, TSH - ft3, ft4, odczyn Coombsa (przeciwciała), posiew z pochwy, chlamydia, mykoplazma, ureoplazma z cewki moczowej. Przed ciążą cytologia i usg piersi, przegląd dentystyczny.
Z tego co wiem te badania które miałam to jest komplet konieczny w ciąży.
Teraz czekam na usg genetyczne w 13 tc. Widziałam, że kilka z Was ma usg w 14 tc, może tak być, bo to usg robi się między 11 tc + 0 dni a 13 tc + 6 dni, więc można zrobić jeszcze pod koniec 14 tc
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 17:40   #797
czarnaola
Raczkowanie

moja gin kazala mi zrobic bete dwa razy z odstepem jednodniowym... dlatego tak czesto.. bardzo sie martwie ale dzisiaj nie dam rady juz pojsc do lekarza. na wczorajszym usg wszystko bylo ok..
czarnaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 17:41   #798
About_Me
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, trochę późno się dołączam, ale dopiero co nieco ogarnęłam w swoim życiu.
No więc, mam 20 lat i ciąży raczej nie planowałam, jednak jest i uważam, że to coś cudownego. Dzisiaj właśnie dowiedziałam się, że nie czeka mnie jedno szczęście, a dwa.. Będę miała bliźniaki i trochę mnie to przeraża, bo to moja pierwsza ciąża i lekko jestem zielona w tych sprawach
Gratuluje wszystkim przyszłym mamusiom
Stary 2012-10-05, 17:44   #799
JennyAniolek
Zakorzenienie

No to biorę się za nadrabianie , bo sporo naprodukowałyście

Cytat:
To dopytaj się jeszcze u lekarza jak będziesz
Dopytam na pewno

Cytat:
Bo miałam iść w piątek do gina i do zupełnie innego niż ten co idę w poniedziałek. Po prostu nie umiem się zdecydować na nikogo. W końcu stanęło na takim co ma prywatną praktykę, pracuje również na NFZ ale gdzie indziej no i pracuje w szpitalu, w którym chce rodzić.
Aaa rozumiem

Cytat:
Aaaaa kupiłam dziś dwa bodziaki na lumpkach w dzień dostawy i zapłaciłam 3 zł Jeden z napisem i love mummy a drugi i love daddy

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczynki! Ja jak zwykle zalatana, czytam Was po autobusach i tramwajach, a jak wieczorem chcę z kompa odpisać, to zapominam co Wam chciałam napisać

Nie martwcie się tak obliczaniem terminu, przecież tylko 5% dzieci rodzi się w wyznaczonym terminie. Jenny, nie martw się, że jest rozbieżność między terminem wg OM i USG, najwazniejsze, że maleństwo jest i się rozwija, wiele czynników mogło wpłynąć na tą różnicę. Będzie ok Daj znać jak beta.
Cześć

Wiem wiem, że tylko 5% dzieci, ale wolałabym być jednak spokojniejsza

Spoko, dam znać jaki będzie wynik bety

Cytat:
Gratuluję, dobrze że wszystko fajnie się układa,najważniejsze że maleństwo zdrowe i rośnie z pewnością niedługo będziecie oglądali bijące serduszko daj znać jak beta
Mam nadzieję

Cytat:
Napisane przez cynamon_owa Pokaż wiadomość
W ogóle to dzisiaj wybieram się do lekarza bo coś mnie brzuch pobolewa- tak jakoś dziwnie
Jak tam po wizycie ??

Cytat:
Booooosze kobiety umieram. Obudziły mnie mdłości no to cyk po herbatkę z imbirem. I za przeproszeniem rzygam jak kot. Do tego mam taką przypadłość dziwną, że jak rzygam to wszystkie mięśnie mi puszczają, bo wszystko jest tak skupione na wiecie czym. I normalnie po prostu się posikałam
Współczuję, trzymaj się

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Cytat:
moja gin kazala mi zrobic bete dwa razy z odstepem jednodniowym... dlatego tak czesto.. bardzo sie martwie ale dzisiaj nie dam rady juz pojsc do lekarza. na wczorajszym usg wszystko bylo ok..
A mi gin powiedział, że najlepiej jakbym poszła na betę w pon, a potem dopiero w środę, żeby były 2 dni różnicy; ewentualnie w pt i potem w pon (3 dni różnicy). W książce "W oczekiwaniu na dziecko" też piszą o 2-3 dniowych odstępach, więc jakoś dziwnie Ci zalecił gin

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017

Edytowane przez JennyAniolek
Czas edycji: 2012-10-05 o 17:46
Stary 2012-10-05, 17:45   #800
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, potrzebuję porady, może któraś z Was będzie orientowała się w tych sprawach etatowych..
Otóż od dwóch lat pracuję w małej instytucji kulturalnej na umowę- zlecenie. Zarobki są zależne od miesiąca i mimo, że często zarabiam dużo więcej niż najniższa krajowa, szefowa nie wykazuje tego. Wcześniej w ogóle mi ta sytuacja nie przeszkadzała, bo byłam osobą studiującą więc nawet na rękę były mi takie "elastyczne" godziny pracy, płacy itd. Teraz odkąd wiem, że jestem w ciąży, z jasnych przyczyn wolałabym to zmienić. 30.09 skończyła mi się moja umowa-zlecenie, pogadałam więc z szefową, że jeśli nadal chce mnie zatrudniać, to chciałabym już na umowę o pracę (nawet jeśli miałabym sama w jakiejś części pokryć składki do Zus - wiem, że trochę dziewczyn tak robiło... ) , a nasza rozmowa się tak potoczyła, że powiedziałam jej też o ciąży. Z resztą nie chciałam jej okłamywać, bo to mała firma, dość małe miasto, żyjemy w dobrych kontaktach, prędzej czy później by się dowiedziała. W poniedziałek mam się z nią spotkać i ustalić co i jak. Powiedzcie mi czy jeśli będę miała od października umowę o pracę to ile najmniej miesięcy trzeba będzie opłacać składki żebym mogła udać się na zwolnienie chorobowe ( 1 czy 3 miesiące ? - różne opcje już słyszałam... ) Nie chce "jak najszybciej" zostawiać mojej pracy, z resztą w firmie wszyscy o tym wiedzą, że chce pracować jak tylko najdłużej będę mogła, ale chciałabym się dowiedzieć co po prostu będzie przysługiwało mi w przypadku podpisania nowej umowy, no i muszę się jakoś przygotować na tę poniedziałkową rozmowę
Zasiłek macierzynski może przysługiwać zarówno na umowie o pracę jak i na umowie zleceniu, tylko dla umowy zlecenia trzeba opłacać składkę chorobową, w obu przypadkach w dniu porodu trzeba być ubezpieczonym- czyli mieć ważna umowę.
Jezeli chodzi o zwolnienie chorobowe to 1 miesiąc jak jest ubezpieczenie obowiązkowe - czyli w przypadku umowy o pracę, 3 miesiace - jak dobrowolne czyli umowa zlecenie.

Jeszcze jest myk z wysokością zasiłku macierzyńskiego. Jest ono obliczane na podstawie średniej z zarobków z podstawy do świdczej z 12 miesięcy. Teraz jak zmienisz umowę to zarobki z umowy zlecenie nie będą Ci sie wliczać do tej średniej i będziesz miała średnią z umowy o pracę z tylu miesięcy ile przepracujesz na tej umowie czyli ok 7-8 miesięcy.
Jeżeli pozostałabyś na umowie zleceniu i miała opłacane składki od poczatku? bo nei wiem czy masz je opłacane czy nie, to by Ci się liczyło średnia z umowy zlecenie z ostatnich 12 miesięcy.

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 17:45   #801
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez About_Me Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, trochę późno się dołączam, ale dopiero co nieco ogarnęłam w swoim życiu.
No więc, mam 20 lat i ciąży raczej nie planowałam, jednak jest i uważam, że to coś cudownego. Dzisiaj właśnie dowiedziałam się, że nie czeka mnie jedno szczęście, a dwa.. Będę miała bliźniaki i trochę mnie to przeraża, bo to moja pierwsza ciąża i lekko jestem zielona w tych sprawach
Witaj
Gratuluję bliźniaków - to będą nasze 2 forumowe.
A na kiedy masz termin ?? Który tydzień ?? W którym się dowiedziałaś o bliźniakach ??

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2012-10-05, 17:48   #802
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Łooooo gratuluję. To w którym tygodniu jestes, że wiadomo, że dwójeczka?
Ciekawa jestem czy mi się nie trafiły twixy

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 17:50   #803
About_Me
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Witaj
Gratuluję bliźniaków - to będą nasze 2 forumowe.
A na kiedy masz termin ?? Który tydzień ?? W którym się dowiedziałaś o bliźniakach ??
O bliźniakach dowiedziałam się dzisiaj przy drugim usg, od razu moja ginekolorzka odesłała mnie do innej poradni, bo przy takiej ciąży jest większe ryzyko, trochę mnie to wystraszyło. Termin mam na 5 maja, ale przy ciąży bliźniaczej poród występuje wcześniej, chodź wolałabym maj, bo sama jestem z maja.. Tydzień 10 i mimo, że szok ciążowy mam z głowy to teraz oswajam się, że będą dwa szkraby ! Czy u którejś z was zdarzyła się taka ciąża ?
Stary 2012-10-05, 17:50   #804
becik_4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wynalazek23 Pokaż wiadomość
Cześć Ja co prawda nie jestem z Kielc, ale chciałabym rodzić w Kielcach i zamierzam znaleźć lekarza który prywatnie poprowadzi moją ciążę właśnie z Kielc, najlepiej pracującego w szpitalu w którym będę rodzić
A Ty już wybrałaś lekarz prowadzącego?
Tak wybrałam to ten sam co pomógł mi zajść w ciążę jest endokrynologiem oraz gin-położnikiem ( A. Zemsta) , chodziąłm do niego państwowo do poradni leczenia niepłodności a teraz prywatnie dopiero idę 16 na wizytę z usg a rodzić chyba będę w tym szpitalu co on pracuje czyli na prostej już tam leżałam więc mniej więcej wiem jak tam jest

Atena564 super że jest ktoś z kielc i okolic wybrałaś już lekarza jak tak to pochwal sie jakiego i gdzie zamierzasz rodzić?
becik_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 17:55   #805
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
Co do terminu porodu, to masz rację, bo tylko mały odsetek rodzi w terminie. A co do planów na week, to jutro idziemy z Tż na wesele mojej przyjaciólki i naszej świadkowej z wesela - ale tak naprawde to niemam wogóle ochoty i siły na zabawe, tymbardziej jak pomyśle,że mogą mnie męczyć mdłości cały dzień to odechciewa mi się całego tego ślubu
A w niedzielę ide do ginki na usg i tzrymajcie kciuki by serduszko było widać i słychać!!!!
Udanej zabawy na weselu i trzymam mocno za wizytę

Cytat:
dziewczyny jak tak patrze na moje skierowanie na badania to ja mam chyba jakąś wersję lux-full-wypas
HBs, TSH (tarczyca), VDRL (kiła), różyczka, mocz, glukoza na czczo, CMV, HCV (żóltaczka), morfologia +płytki, grupa krwi, tokso, HIV
Wow! Faktycznie masz full pakiet
za wyniki

Cytat:
mogłaś zjeść tortille z kurczakiem. W maku najmniej szkodliwa. Wiem bo pracowałam
Dzięki za info, dobrze wiedzieć

Cytat:
ja zjadłam w sobotę cheesburgera z maca ale serio byłam tak okropnie głodna a byliśmy na takim zadupiu że tylko mcdonald... ale obicałam sobie że to ostatni raz!
Cytat:
piszecie o jedzeniu, że tak się pilnujecie itd. Ja wiem o ciąży od 2 dni i jak sobie pomyślę co jadłam/piłam wcześniej to .... jeden weekend drinkowanie u rodziców,kolejny u znajomych, następny weekend drineczek u teściów nie piłam dużo, ale jednak coś tam łyknęłam. Mc'donalds i ukochane cheeese jadłam ze 3 razy
Jutro nam się szykuje imprezka rodzinna, będzie moje ulubione winko- różowe carlo rossi.. Dobrze, że już wiem o ciąży, bo tak bym sobie nie odmówiła lampeczki

Teraz już się pilnuję. Ale tylko co do niezdrowych rzeczy, bo tak to sobie nie żałuję, nie wiem czy nie za bardzo wcześniej dbając o linie potrafiłam sobie odmówić wielu rzeczy, a teraz hulaj duuusza
My o ciąży dowiedzieliśmy się pod koniec pobytu na urlopie, więc też trochę zaszalałam
Było niezdrowe żarcie w Mc'u - no ale chees tak na mnie patrzył , jakiś tam kebab, jakieś tam wina, ser pleśniowy czy łosoś itd... No ale odkąd wiem to koniec

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Ciekawa jestem czy mi się nie trafiły twixy
A chciałabyś ??

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Cytat:
Aniołek 4mm to za mały? mi się wydaje że jak byłam na 2 usg (7tc) to mój szkrab miał wtedy 3 mm. Teraz w 10 tc miał 22 mm.
A za badanie ja płaciłam 50zł. Szkoda że jak się idzie prywatnie to lekarz nie może dać skierowania na badanie, to by wiele ułatwiało.
Tak mi powiedział gin, że bąbelek jest ciut za mały jak na swój wiek. A z tego co czytam/oglądam w necie to wielkość jak na 5/6 tydzień jest ok, więc już sama nie wiem...

Cytat:
Jutro przyjeżdżają moi rodzice. A w niedzielę jadę z nimi do rodzinnego domku (120 km). I tam mam zamiar zahaczyć o najlepszego fryzjera jakiego znam- koleżankę. Chce też iść do swojego lekarza rodzinnego (złota kobieta, nigdy nie czekam w kolejce dlatego za bardzo nie chce go zmeiniać) i porobić sobie badania (o ile mi da skierowanie). No i muszę wybrać swój dowód osobisty.
I chce jeszcze iść na ciuchy używane bo u mnie w mieście są bardzo tanie- bodziaki można kupić już za 50 gr, a takie ciuszki dziecięce to max 5zł. A tutaj jak poszłam parę razy to ceny masakryczne, ostatnio widziałam fajną bluzkę ale jak zobaczyłam cenę 36zl! to stwierdziłam że wolę kupić nową w normalnym sklepie za taką samą cenę.
A w piątek to już TŻcik po mnie przyjedzie i posiedzimy jeszcze weekend u rodziców.
Szykuje Ci się pracowity weekend

Cytat:
Dziewczyny na kalkulatorach to się wpisuje też długość cyklu więc może dlatego taka rozbieżność.
No właśnie, może stąd takie rozbieżności

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2012-10-05, 17:57   #806
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
To zadzwoń do niej, ewentualnie idź/zadzwoń na izbę przyjęć do szpitala.

Cytat:
No to pięknie Cię los rzucił na głęboką wodęGratuluję bliźniakówJa bym się cieszyła z dwójeczki, ale póki co widać u mnie jednego maluszkaA powiedz co Ci powiedział lekarz? Bo czytałam że ciąże bliźniacze traktuje się jak zagrożone - w sensie trzeba się obchodzić ze sobą jak z jajkiem itp.W którym tc jesteś?
Stary 2012-10-05, 17:58   #807
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, dzięki za info ja właśnie wróciłam z wizyty od mojego lekarza rodzinnego, przepisał mi na nfz badania na krew, mocz i glukozę - więc za nie nie muszę płacić , jedynie za grupę krwi, toxoplazmozę, vdrl - pani mówiła że nie powinnam zapłacić więcej niż 50 zł, więc spoko zastanawiam się jeszcze czy robiła któraś z Was badanie na Hiv? mój gin powiedział, że to moja decyzja, z kolei moja lekarka rodzinna mówiła, że na moim miejscu by nie robiła... znalazłam taki artykuł w necie... i zastanawiam się czy któraś z was robiła test na hiv?

http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title...wiadomosc.html
Super!

Mi na razie gin nic nie gadał o kolejnych badaniach, ale pewnie dla świętego spokoju pójdę zrobić, bo tak jak już wiele z Was pisało teraz wszędzie można się zarazić

Cytat:
Ja będę robić wszystkie te badania oprócz hcv - tego mi mój nie zapisał no i zapłacę o wiele mniej za te badania, ja dziś byłam u mojej rodzinnej i powiedziałam jej prosto z mostu, że mam skierowanie od ginekologa, ale chodzę prywatnie i czy mogłaby mi je przepisać na nfz, a że kobieta jest "ludzka" no to co się dało, to przepisała
Super!
Dobrze, że są jeszcze normalnie lekarze

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2012-10-05, 18:01   #808
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć ponownie
Jesteśmy już po I wizycie u nowego gina - gin bardzo sympatyczny i mam nadzieję, że taki będzie do końca

Potwierdził ciążę , wykluczył pozamaciczną , bąbelek ma 4 mm i wg gina ma 4t i 1d, wiec albo poczęcie nastąpiło później niż to sobie obliczyłam albo bąbelek jest za mały jak na swój wiek (mi wg OM wychodzi dziś 5t + 2d) ... dostałam więc skierowanie na betę i jutro lub w pon się wybieram. Jeżeli beta będzie ładnie przyrastać ( ) to kolejna wizyta za ok 5 tyg i wtedy powinno już być słychać serduszko! . Założył mi też kartę ciąży i jako wstępny termin podał 5.06.2013, czyli o 1 dzień później niż mi to obliczył jakiś kalkulator , ale już na kolejnej wizycie powiedział, że powinniśmy znać dobry termin, więc póki co niech na liście zostanie to co jest Mój mąż był ze mną, ale musiał poczekać na zewnątrz, bo usg było dowcipne (na kolejnej ma być już przez brzuch); dopiero po badaniu mąż wszedł do środka i gin na monitorze pokazał mu jeszcze raz kto mieszka w brzuszku Aha no i dostaliśmy pierwsze zdjęcie
Kurcze mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze

Aha gin dał mi skierowanie na betę, ale to była wizyta prywatna; więc jak będę chciała iść zrobić badanie do normalnej przychodni to będę musiała płacić czy będzie bezpłatnie ?? Jak myślicie ??
Aniołku gratuluje Ci serdecznie!!!!
spokojnej ciąży

mój mąż był na dowcipnym usg ze mną

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 18:01   #809
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Tak mi powiedział gin, że bąbelek jest ciut za mały jak na swój wiek. A z tego co czytam/oglądam w necie to wielkość jak na 5/6 tydzień jest ok, więc już sama nie wiem...
mój w 6 tc na początku miał 3,5 mm a w 9 tc 21 mm. Także Twój nie jest za mały, z resztą na tym etapie gin dałby se siana z takimi wyrokami, przecież niewiadomo czy nie miałaś owulacji późniejNie martw się, nic to nie pomoże a dzidziuś i tak pewnie będzie się ładnie rozwijał
Stary 2012-10-05, 18:02   #810
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
a ja jednak powiedziałam dzisiaj szefowi. na razie tylko jemu. pogratulował i życzył zdrowia po nowym roku będziemy wspólnie szukać jakiegoś zastępstwa dla mnie.
Mam nadzieję, że dojdziecie do porozumienia

Cytat:
Moi rodzice już wiedzą, teściom mamy zamiar powiedzieć na weekendzie

Cytat:
Moi rodzice nie wiedzą, powiem jak do nich pojedziemy (na drugi koniec Polski ) ale teściowie już poinformowali-ucieszyli się strasznie
To dobrze, że teściowie się ucieszyli Z rodzicami pewnie będzie tak samo

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości