|
|
#781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013
Cytat:
|
|
#782 |
|
Wtajemniczenie
|
ja chciałabym zrobić test na HIV. tylko jeszcze nie wiem, jak się za to zabrać, muszę zapytać swojego lekarza. wiem, że można w specjalnych punktach anonimowo, no ale chyba w zwykłym laboratorium też robią? a chcę zrobić bo pracowałam ponad rok jako asystentka stomatologiczna i dwa razy się ukłułam igłą. lekarz mówił, że nie trzeba żadnych badań bo nic się nie stało i że większe ryzyko zarażenia się wzw niż hiv
mąż też powtarza, że nie ma potrzeby no ale ryzyko jest zawsze !!!
|
|
|
|
#783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#784 |
|
Zakorzenienie
|
vil84 a to nie jest płatne badanie przypadkiem? bo jak tak to ja myślę ze jak powiesz przy okazji robienia innych że chcesz zrobić dodatkowo na hiv to ci zrobią i ziu.
|
|
|
|
#785 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- btw. u mnie w poradni tak jak pisałam badanie na hiv to koszt około 35 zł. Też nie widzę, żadnego u siebie prawdopodobieństwa gdzie mogłabym się zarazić, ale mimo wszystko zrobię ten test, dla świętego spokoju. |
|
|
|
|
#786 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Witam się w piątek
![]() Aleee,żeście naskrobały heeheh ![]() Nadrobiłam pi razy drzwi ![]() Cytat:
A wyczytałam,że dopiero powyżej 3 kaw szkodzi. No i że niby herbata niby bardziej szkodliwa od kawy ![]() Cytat:
![]() Dziwna rozbieżność ale grunt,że z dzidziolem wszystko ok!![]() Cytat:
A Ty jeśli masz skierowanie od prywatnego gina to niestety zapłacisz za wszystkie badania:/ A nie możesz zrobić tak jak dużo dziewczyn robi? Tzn chodzić do 2 lekarzy jednocześnie,ale tak żeby jeden o drugim nie wiedział? Jeden na NFZ to chociaż badania za darmo będziesz miała, a to nie małe koszty, a drugi od czasu do czasu prywatnie dla lepszej opieki ginekologicznej ![]() Cytat:
A jak już smarować to najlepsza jest zwykła oliwka dla dzieci ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na szczęście u mnie póki co nie ma aż takich atrakcji. Są za to bóle głowy,ogólne dobicie,senność i tak dalej. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Super,że jest lepiej. Dużo odpoczywaj i dbaj o WasCo do jedzenia to ja też tak mam:/ Rano wcisne w siebie cokolwiek jak się obudzę tylko po to żeby nie było mi nie dobrze. Potem mogę cały dzień nic nie jeść,ale coś skubne. Kolacje za to większą jem bo wieczorem jestem najbardziej głodna. No i zaczynam zaglądać za słodkim ![]() Cytat:
Kurde masakra była. No ale dzisiaj syn ma 4,5 roku i jak widać nie zaszkodziłam mu. Więc jak raz na jakiś czas sobie pozwolisz na coś to będzie dobrze ![]() Kurde te udka i ziemniaki
|
|
|
#787 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, potrzebuję porady, może któraś z Was będzie orientowała się w tych sprawach etatowych..
Otóż od dwóch lat pracuję w małej instytucji kulturalnej na umowę- zlecenie. Zarobki są zależne od miesiąca i mimo, że często zarabiam dużo więcej niż najniższa krajowa, szefowa nie wykazuje tego. Wcześniej w ogóle mi ta sytuacja nie przeszkadzała, bo byłam osobą studiującą więc nawet na rękę były mi takie "elastyczne" godziny pracy, płacy itd. Teraz odkąd wiem, że jestem w ciąży, z jasnych przyczyn wolałabym to zmienić. 30.09 skończyła mi się moja umowa-zlecenie, pogadałam więc z szefową, że jeśli nadal chce mnie zatrudniać, to chciałabym już na umowę o pracę (nawet jeśli miałabym sama w jakiejś części pokryć składki do Zus - wiem, że trochę dziewczyn tak robiło... ) , a nasza rozmowa się tak potoczyła, że powiedziałam jej też o ciąży. Z resztą nie chciałam jej okłamywać, bo to mała firma, dość małe miasto, żyjemy w dobrych kontaktach, prędzej czy później by się dowiedziała. W poniedziałek mam się z nią spotkać i ustalić co i jak. Powiedzcie mi czy jeśli będę miała od października umowę o pracę to ile najmniej miesięcy trzeba będzie opłacać składki żebym mogła udać się na zwolnienie chorobowe ( 1 czy 3 miesiące ? - różne opcje już słyszałam... ) Nie chce "jak najszybciej" zostawiać mojej pracy, z resztą w firmie wszyscy o tym wiedzą, że chce pracować jak tylko najdłużej będę mogła, ale chciałabym się dowiedzieć co po prostu będzie przysługiwało mi w przypadku podpisania nowej umowy, no i muszę się jakoś przygotować na tę poniedziałkową rozmowę
Edytowane przez pawie_oczko Czas edycji: 2012-10-05 o 16:38 |
|
|
|
#788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
vil ja też czekam na ten 14 tydzień. Obliczyłam że "bezpieczna" będę na Wszystkich Świętych. ale mi smaka robisz!!! Ja alkohol przestałam pić chyba w lutym. Postanowiłam że już od początku starań rezygnuję. Cytat:
Pawie oczko ja za toxo zapłaciłam ponad 70 zł (robiłam jak zaczęliśmy planować). Więc nie wiem gdzie zapłacisz za wszytsko mniej niż 50 zł. Ale też tak chce!!! kurcze czy tylko u mnie takie drogie badania? toxo ponad 70 zł (chyba 74), za bede dałam 55 z. Innych badań jeszcze nie robiłam. ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- zbieram się na spacerek z TŻtem do lasu a potem na większe zakupy do biedronki. Prawie wszystko posprzątałam, jeszcze tylko łazienka została (ale większość rzeczy zrobi tam TŻ) no i jeszcze w jednym pokoju TŻ musi porządek zrobić bo sobie tam zrobił składowisko ![]() ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- pawie oczko mi się wydaje że jesteś chroniona że Cie nie mogą zwolnić dopiero od 3 miesiąca. A jeśli odeszłabyś na zwolnienie po 1 to dobra wola kierowniczki. Ale coś mi się obiło o uszy że jak wcześniej miałaś umowę zlecenie u tego samego pracodawcy to się jakoś inaczej liczy. Najlepiej sobie zadzwoń co ZUSu oni powinni wiedzieć, bo te wszytskie przepisy to się co chwile zmieniają. Trzymam kciuki żeby z kierowniczką wszystko wypaliło. PS. jak się da to się ugadaj żeby Ci teoretycznie więcej płaciła. Edytowane przez sharpnowaja Czas edycji: 2012-10-05 o 16:29 |
||
|
|
|
#789 |
|
Zakorzenienie
|
pawie_oczko ja kiedyś słyszałam że miesiąc... ale to tylko ze słyszenia
faktycznie chyba lepiej będzie jak zadzwonisz do zusu.
|
|
|
|
#790 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tą betę to trzeba robić? bo ja jej nie robiłam i mój gin mi tego nie zapisał, chyba, że ja coś przeoczyłam ![]() Życzę udanego spacerku! Ja mimo, że lepiej się czuję, to nadal "kiszę" się w domu, sprzątam, piorę, a zaraz zabieram się za mycie lodówki ![]() Ja jestem trochę zielona jeśli chodzi o zusy, umowy pracy itd. dlatego wolę pytać żeby wiedzieć co mi się należy a co nie. Kierowniczkę mam bardzo życiową, myślę, że pójdzie mi na rękę, bo jak dowiedziała się o mojej ciąży, to powiedziała, że ona też musiała "kombinować" ze swoją żeby było dobrze. Więc mam nadzieję, że się dogadamy. W najgorszym wypadku założę sama własną działalność... bo nie wyobrażam sobie, żeby na kilka miesięcy przed porodem nie wziąć sobie l4 albo nawet później macierzyńskiego ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#791 |
|
Zakorzenienie
|
pawie_oczko wiedziałam że gdzieś coś czytalam o działalności. i znalazłam:
Urlop macierzyński przysługuje niezależnie od rodzaju umowy o pracę, wymiaru czasu pracy oraz stażu pracy. Nie należy się osobom zatrudnionym na podstawie umów prawa cywilnego (umowa zlecenia, umowa o dzieło, umowa o świadczenie usług) oraz prowadzącym działalność gospodarczą. http://www.prawnik-online.eu/porady-...i-jest-platny- |
|
|
|
#792 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#793 |
|
Raczkowanie
|
czesc sledze ten watek od poczatku. jestem teraz w 8tc, robilam wczoraj usg, malenstwo ma 1,7 cm serduszko biije 160/niepokoi mnie jeden fakt... przedwczorajsza beta dala wynik 179 tys a dzisiejsza 147 tys
czy to oznacza cos zlego? dlaczego wynik zmalal.. wizyte u mojej gin. mam dopiero za 2 tyd. prosze o pocieszenie..przepraszam za forme wiadomosci, pisze z telefonu |
|
|
|
#794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o wynik to ja bym czym prędzej, dla świętego spokoju, udała się na wizytę do gina. Mi mój gin powiedział, że jak tylko będę mieć wyniki i będę się niepokoić to mam zaraz przyjść, choćby na chwilę pogadać między pacjentkami; ale mam nadzieję, że u Ciebie nie będzie to nic złego
Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2012-10-05 o 17:22 |
|
|
|
|
#795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przede wszystkim witaj ![]() No a co do bety to czytałam,że w początkowej fazie ciąży czyli zaraz po zagnieżdżeniu zaczyna się wytwarzać hormon ciążowy i on wzrasta tylko do pewnego momentu-tygodnia, a później już stężenie maleje. Może właśnie to ma u Ciebie miejsce? Ja bym przeszła się do gina choćby dzisiaj i to prywatnie dla uspokojenia się. Zrobi usg i wogóle ![]() Trzymaj się i daj znać.
|
|
|
#796 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale poszalałyście z postami ![]() Co do badań to i ja napiszę co dotąd miałam: morfologia, mocz, glukoza na czczo, toxo, różyczka, CMV, VDRL, HIV, anty HBs, anty HCV, TSH - ft3, ft4, odczyn Coombsa (przeciwciała), posiew z pochwy, chlamydia, mykoplazma, ureoplazma z cewki moczowej. Przed ciążą cytologia i usg piersi, przegląd dentystyczny. Z tego co wiem te badania które miałam to jest komplet konieczny w ciąży. Teraz czekam na usg genetyczne w 13 tc. Widziałam, że kilka z Was ma usg w 14 tc, może tak być, bo to usg robi się między 11 tc + 0 dni a 13 tc + 6 dni, więc można zrobić jeszcze pod koniec 14 tc
|
|
|
|
|
#797 |
|
Raczkowanie
|
moja gin kazala mi zrobic bete dwa razy z odstepem jednodniowym... dlatego tak czesto..
bardzo sie martwie ale dzisiaj nie dam rady juz pojsc do lekarza. na wczorajszym usg wszystko bylo ok..
|
|
|
|
#798 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, trochę późno się dołączam, ale dopiero co nieco ogarnęłam w swoim życiu.
No więc, mam 20 lat i ciąży raczej nie planowałam, jednak jest i uważam, że to coś cudownego. Dzisiaj właśnie dowiedziałam się, że nie czeka mnie jedno szczęście, a dwa.. Będę miała bliźniaki i trochę mnie to przeraża, bo to moja pierwsza ciąża i lekko jestem zielona w tych sprawach ![]() Gratuluje wszystkim przyszłym mamusiom
|
#799 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
No to biorę się za nadrabianie
, bo sporo naprodukowałyście ![]() Dopytam na pewno ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wiem wiem, że tylko 5% dzieci, ale wolałabym być jednak spokojniejsza ![]() Spoko, dam znać jaki będzie wynik bety ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2012-10-05 o 17:46 |
|||||||
|
|
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezeli chodzi o zwolnienie chorobowe to 1 miesiąc jak jest ubezpieczenie obowiązkowe - czyli w przypadku umowy o pracę, 3 miesiace - jak dobrowolne czyli umowa zlecenie. Jeszcze jest myk z wysokością zasiłku macierzyńskiego. Jest ono obliczane na podstawie średniej z zarobków z podstawy do świdczej z 12 miesięcy. Teraz jak zmienisz umowę to zarobki z umowy zlecenie nie będą Ci sie wliczać do tej średniej i będziesz miała średnią z umowy o pracę z tylu miesięcy ile przepracujesz na tej umowie czyli ok 7-8 miesięcy. Jeżeli pozostałabyś na umowie zleceniu i miała opłacane składki od poczatku? bo nei wiem czy masz je opłacane czy nie, to by Ci się liczyło średnia z umowy zlecenie z ostatnich 12 miesięcy. |
|
|
|
|
#801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratuluję bliźniaków ![]() A na kiedy masz termin ?? Który tydzień ?? W którym się dowiedziałaś o bliźniakach ??
|
|
|
|
|
#802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawa jestem czy mi się nie trafiły twixy
|
|
#803 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Atena564 super że jest ktoś z kielc i okolic wybrałaś już lekarza jak tak to pochwal sie jakiego i gdzie zamierzasz rodzić?
|
|
|
|
|
#805 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() za wynikiCytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Było niezdrowe żarcie w Mc'u - no ale chees tak na mnie patrzył , jakiś tam kebab, jakieś tam wina, ser pleśniowy czy łosoś itd... No ale odkąd wiem to koniec ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- A chciałabyś ?? ![]() ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#806 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Gratuluję bliźniaków W którym tc jesteś?
|
||
|
|
|
#807 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi na razie gin nic nie gadał o kolejnych badaniach, ale pewnie dla świętego spokoju pójdę zrobić, bo tak jak już wiele z Was pisało teraz wszędzie można się zarazić ![]() Cytat:
Dobrze, że są jeszcze normalnie lekarze
|
||
|
|
|
#808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spokojnej ciąży ![]() mój mąż był na dowcipnym usg ze mną
|
|
|
|
|
#809 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie martw się, nic to nie pomoże a dzidziuś i tak pewnie będzie się ładnie rozwijał
|
|
|
|
|
#810 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Z rodzicami pewnie będzie tak samo
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:49.

co to za apteka? w mojej kosztuje około 100zł a też słyszałam, że dobry, trzeba będzie zainwestować 

mąż też powtarza, że nie ma potrzeby no ale ryzyko jest zawsze !!!

ale mi smaka robisz!!! 

czy to oznacza cos zlego? dlaczego wynik zmalal.. wizyte u mojej gin. mam dopiero za 2 tyd. prosze o pocieszenie..

i wg gina ma 4t i 1d, wiec albo poczęcie nastąpiło później niż to sobie obliczyłam albo bąbelek jest za mały jak na swój wiek