|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#71371 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Okey dzięki, właśnie sprawdziłam. Fakt jest parafina. O dziwo nawet nie wiedziałam, że nie jest nam polecana. Jutro polecę do Rosmanna po olejek dla mam i może on mi podpasuje. Mam nadzieje, że dalej są promocje na rosmanowe produkty
Nie chcę znów za bardzo się wkręcać w temat włosowy, bo moja pensja stażowa zacznie diametralnie mi nie wystarczyć Dziś już miałam kupować Bingo z algami w Wispolu ale na szczęście odłożyłam, bo mam wielki słój innej maski jeszcze
|
|
|
|
#71372 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#71373 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Jeśli dobrze pamiętam do 25.10. |
|
|
|
|
#71374 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
). Potem wyszukiwanie kosmetyków, rytuały z gotowaniem żelu lnianego, olejowaniem, nakładanie masek, odżywek, stylizacja, łomatkoprzejaświętsza, po 3-4 miesiącach miałam serdecznie dość ![]() Ale wiedza i praktyka w końcu zaprocentowały, przede wszystkim zrobiłam się mądrzejsza Poznanie olejów zaowocowało wzbogaceniem diety (olej z pestek dyni nadal wolę jeść niż nakładać na włosy ), wyszukałam nowe potrawy, zdrowiej się odżywiam, nawet w tym roku nie dopadło mnie jeszcze jesienne przemęczenie, bo dbam o właściwą suplementację.A włosy? Obecnie pielęgnacja zajmuje mi ułamek tego, co rok temu. Włosy są zdrowsze, zmniejszyły porowatość, nie potrzebują wiele zachodu. Żonglowanie pielęgnacją to przyjemność. Nawet buzią i ciałem potrafię teraz się lepiej zająć. Tak więc robota była ciężka, ale owoce całkiem słodkie ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
|
|
#71375 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#71376 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#71377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczymy jakie będą jutro efekty
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#71378 |
|
Konto usunięte
|
Tak z ciekawości. Czemu ta parafina jest zła.
Z tego co tutaj doczytałam, to wymaga sls do zmycia i oblepia włosy. Mam amle dabur z parafiną. Skoro i tak czasem używam szamponu z sls, to co mi zaszkodzi że ją na włosy nałożę. Powoduje ona u mnie mocniejszy skręt. |
|
|
|
#71379 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- [1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;37071015]Tak z ciekawości. Czemu ta parafina jest zła. Z tego co tutaj doczytałam, to wymaga sls do zmycia i oblepia włosy. Mam amle dabur z parafiną. Skoro i tak czasem używam szamponu z sls, to co mi zaszkodzi że ją na włosy nałożę. Powoduje ona u mnie mocniejszy skręt.[/QUOTE] Eee, nie napisałam, że jest zła tak w ogóle nie nakładam jej na moje cienkie włosy, których jest na dodatek mało. Po prostu MI nie służy
|
|
|
|
|
#71380 | |||||
|
Raczkowanie
|
1.
Cytat:
Szampon ostatnio używałam... gdzieś w połowie września. A kubeczkiem robię mycie odżywką, bo inaczej to bym w życiu nie dała rady. I tak proporcja wychodzi 2:1 (woda : odżywka) albo i rzadsza.Kupuję zawsze po świeżej dostawie kasy. A jak wypadają promocje to wyciągam zaskórniki i potem je uzupełniam... ![]() 2. Cytat:
3. Cytat:
i tu jest haczyk. Ostatnio i tak olejowanie robię w wersji błyskawicznej... Ale najdłużej schodzi mi mycie. Bo mogłabym szybciej - ale wtedy bym szarpała, a ostatnio prawie nie mam włosów w wannie po myciu głowy 4. Cytat:
Po prostu kontynuowałam pokraczne metody z którymi zapoznałam się w grudniu '11 na zamawianie na mazidłach wciąż brak mi kasy, bo muszę mieć dodatkową gotówkę a ta ciągle się rozpływa na bieżące wydatki...Co do Twojej suplementacji... używasz czegoś na porost włosów? Mi drożdże nie służą (na włosy i afty owszem, ale pojawiły się inne problemy), a chcę się zabrać za zapuszczanie... Wciąż mi mało ![]() 5. Oprócz pytania o rumianek mam jeszcze jedno: jak dotykam pojedynczy włos, tzn. przejeżdżam wzdłuż niego palcami i czuję nierówności, to czy to coś konkretnego oznacza? Czy to miejsca w których się skręca, czy raczej zniszczenia? 6. Cytat:
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
Edytowane przez Scintilla_Felis Czas edycji: 2012-10-14 o 22:29 |
|||||
|
|
|
#71381 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A u mnie dziala chyba zasada zlosliwosci rzeczy martwych :P Chce zeby rosly to jak na zlosc tego nie robia jak chcialam kiedys zeby nie rosly za dlugie to rosly jak szalone :P a teraz nie moge ich zmusic zeby urosly ![]() Cytat:
Zgadzam sie z tym ze kazdy robi co lubi jak chce i jak mu wygodniej. Ja np lubie bawic sie moimi wlosami i robic cuda z nimi a inni nie no i nic mi do tego. Kzady stosuje pielegnacje jaka mu pasuje a nie ze ktos komus cos karze. Cytat:
O matko, corko, synu i wszyscy aniolowie jak jeszcze ktoras da zdjecie wlosow z taka dlugoscia to ja chyba normalnie sie tu zalamie... ja tez chce takie dlugasne wlosy i masz cudowne rulony poprostu |
|||
|
|
|
#71382 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
piekne wlosy
|
|
|
|
|
#71383 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
!!Boże, wysłałam mojego TŻ do Tesco (niby myszkę do komputera chciał koniecznie kupić bo swoją zostawił u Mamy w domu) i poprosiłam ładnie, żeby się rozejrzał za suszarką z dyfuzorem i od 2,5 h. Go nie ma(do Tesco autem 5 min.), myślicie, że poległ..? ![]()
wymiana - kolczyki Edytowane przez maroooda Czas edycji: 2012-10-14 o 22:42 |
|
|
|
|
#71384 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mojemu tlumaczylam chyba z 30 min co to jest za suszarka z dyfuzorem jak wyglada i na co mi to i po wysluchaniu mojego wykladu odpowiedzial tyle "jak twoje wlosy maja byc jeszcze ladniejsze to Ci kupie to nawet zaraz ":p |
|
|
|
|
#71385 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
probowalam kilka olei i nie umiem powiedziec jaki mi naprawde sluzy, nie wiem jak je pielegnowac zeby cos wreszcie zadzialalao..uzywam przed myciem olej, myje poterrsem (wczesniej hegron) potem d/s garnier karite ,b/s wszytskie joaski (zalezy od humoru-tez nie widze zeby lepeij na cos reagowaly) zel lniany pianka isana zel mrozacy..po myciu mimo ze skret taki se sa meiciutki i troche objetosci a na drugi dzien jak probuje reanimacji robi sie puch pojedyncze niteczki mimo ze na mokrych sa ladne loczki..cor obie nie tak
|
|
|
|
|
#71386 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
![]() Ale będe próbować ![]() Zrobiłam wczoraj proteinowanie i dziś mam coś puchowego na głowie Dobrze, że nakładałam ostatnio dwukrotnie lniany, to łatwiej mi nanewrować na sucho. Uff...Bingo z elastyną i proteinami mlecznymi okazało się być za lekkie po Artiste różowej nałożonej na spryskane obficie GP do wypadających w spreju. NIe było szamponu ani mycia. Nie było oleju... Było Tigi LP&P oraz Tigi amplifier do stylizacji. Baardzo szybkie suszenie (na TVP Kultura "Jej wysokośc Afrodyta" szła ) i dziś rano... Dlatego też żegnamy się i idziemy spać. Przyjemnej nocki
|
#71387 |
|
Zadomowienie
|
przychodzę do Was po pomoc ostatnio non stop mam puch, czego bym nie nałożyła na włosy . Przeanalizowałam sobie wszystko i w zasadzie dopiero teraz dotarło do mnie że zmieniła mi się całkiem porowatość, w ciągu ok.4 miesięcy: włosy oddają wodę z prędkością błyskawicy, po umyciu robię turban ( już nie plunking bo byłoby gorzej) i po 2, 3 min ściągam, końcówki włosów są suche a ona same tak w 20%. Myślę, że bez nakładania stylizatorów wyschłyby same w ciągu 10 min. Wcześniej dyfuzorem suszyłam godzinę, teraz ok. 20 min ze stylizatorami. Olej nie działa, miałam ostatnio Alterry z Granatem i efekt był zerowy. Im dłużej trzymam odżywkę d/s tym wizualnie wyglądają po prostu źle, muszę przestawić się na odżywianie przed myciem. Myję już tylko Facelle, Isana obciążała mi włosy ostatnimi czasy a reszta nie domywała wręcz. Tak samo sprawa reanimacji. Wcześniej nakładałam na noc żel lniany, chodziłam spać w sucharkach, z nimi się budziłam i odgniatałam. Teraz żel klei mi włosy 2 dnia, są całkiem bez życia gdy je tak reanimuję.To samo po umyciu - sucharków nie mam wcale.Zrobiłam pierwsze zamówienie na zsk ( hydrolizat keratyny, kwas hialuronowy 1%, aloes, mleczko pszczele,olej z orzecha włoskiego) , myślę , że w kwestii zmiany nawyków i pielęgnacji poradzę sobie sama na podstawie Waszych wpisów w dzienniku i codzienniku. Ale jak mogę zatrzymać wodę we włosie? Przejrzałam listę zanalizowanych produktów ochronnych ale zależy mi na czymś sprawdzonym przez osoby świadome wysokiej porowatości. Wiem,że sama sobie jestem winna, nie rozumiem jak mogłam tak długo ignorować takie jasne sygnały, zmieniałam tylko odżywkę |
|
|
|
#71388 | |
|
|
Cytat:
Nie masz żadnych protein. Jaką robisz reanimację? Próbowałaś bez lnianego żelu? Bez pianki?
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-10-14 o 23:01 |
|
|
|
|
#71389 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ranimacja-probowalam kilka sposobow-woda plus joaska b/s lub woda plus pianka lub woda plus zel lniany lub woda plus joaska zel mrozacy i zawsze na mokro nawet drobny skret a po odgnieceniu niteczki bez objetosci i puszek.. olej-lniany.oliwa z oliwek,winogornowy,kokos ale rafinowany |
|
|
|
|
#71390 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
!!
|
|
#71391 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;37071015]Tak z ciekawości. Czemu ta parafina jest zła.
Z tego co tutaj doczytałam, to wymaga sls do zmycia i oblepia włosy. [/QUOTE] No to właściwie odpowiedziałaś sobie na pytanie. W pielęgnacji CG, na której się opieramy, ważna jest łatwa zmywalność kosmetyków, ponieważ opieramy się na łagodnych produktach myjących, w tym tzw. myjących odżywkach. Zmywalność parafiny nie jest do końca pewna (istnieją różne opinie), dlatego raczej się jej nie poleca. Choć, o ile pamiętam, w analizach jest traktowana jako składnik zgodny z CG. Ja sprawdziłam działanie parafiny na sobie i uznałam, że bardzo służą mi jej właściwości powlekające, w odpowiedniej proporcji dociąża i podkreśla skręt oraz zapobiega puszeniu i ucieczce wody z włosa. Myję włosy szamponami i nie mam problemu ze zmywaniem. Suplementację mogę z grubsza podzielić na 3 grupy: 1. Magnez - żelazny punkt programu, biorę od roku systematycznie (choć w różnych dawkach), odczuwam obecnie wyraźną poprawę zdolności umysłowych lepsza koncentracja, pamięć, te sprawy. A zaczęłam brać magnez, bo doczytałam, że czasem niedobór powoduje wypadanie włosów. Możliwe, że chodzi o wypadanie z powodu stresu (stres "zjada" magnez z organizmu).Magnezu biorę zawsze pełną dawkę zalecaną na opakowaniu. 2. Suplementacja kwasami omega. Najpierw zaczęłam od kwasów omega-6 czyli kapsułek z olejem z wiesiołka, potem przeszłam na omega-3, bo uznałam, że przy mojej diecie łatwiej o niedobór tychże. Włączyłam oleje do diety, to najsmaczniejsza zmiana w moim życiu Nie piję ich łyżkami, ale dodaje do sałatek i innych potraw. Olejów używam spontanicznie, kapsułki ustalam na około 60-100% zalecanej dawki (wiesiołka i omega-6 biorę zazwyczaj mniej, bo ten brak całkiem łatwo zaspokoić w normalnym jedzeniu, ale wiesiołek jest dobry na pms )3. Typowe preparaty do włosów - używam sporadycznie, w ciągu roku zaliczyłam słynne CP (bez rewelacji, włosy urosły, ale szybszy porost nigdy nie był moim priorytetem) oraz Novophane, bo udało mi się kupić o połowę taniej (też bez rewelacji). Oba preparaty brałam w połowie zalecanej dawki. I to tyle, największe sukcesy przyniósł zdecydowanie magnez. I wiesiołek ![]() Cytat:
Powiem tylko, że bez półproduktów da się żyć, stwierdzam to po czasie. Cytat:
Ale ja bardziej stawiam na hodowanie nowych włosów (babyhair) i nigdy szybkim porostem się nie zajmowałam na serio.
|
|
#71392 | |||||||
|
|
Vidio czy wcześniej miałaś podobne problemy? Kiedy ostatnio nakładałaś olej? Jaki? Moim zdaniem obowiązkowo powinnaś wrócić do olejowania. I to nie kokos czy mieszanki Alterrowe (sa głównie na sojowym, może być za lekki w tej sytuacji), ale coś mocniejszego. U mnie od razu w szranki staje olej lniany. Jeśli tylko coś takiego się dzieje, sprawdza sie niemal natychmiast.
Zadnego mocnego mycia, tylko Facelle czy Cien z kaczusią. Chyba że masz coś jeszcze słabszego. Lniany wymaga jednak sufraktanta. Możesz tez spróbowac słonecznikowego. Jaką miałaś odzywkę ostatnio? Moze z alkoholem i dlatego teraz włos nie zatrzymuje wilgoci? Pomysł na zamówienie przedni, ale musisz dodać coś, co tę wilgoć zatrzyma. Olej z orzecha włoskiego tego nie zrobi. Jest za lekki, za bardzo sie wchłania. Dlaczego podejrzewasz sporą wilgotnośc o taki stan włosów? Kiedy stosowałas proteiny? ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Czyli tak naprawdę żadnych protein. Nafta nie zawiera ich wcale. jajko ma wielkocząsteczkowe, czyli o działaniu antystatycznym. Włacz proteiny małoczasteczkowe - najlepiej hydrolizowaną keratynę. Jest choćby w różowej Artiste. Cytat:
Cytat:
Na jak długo nakładasz odzywki po myciu włosów? Co to za odżywki? Cytat:
Cytat:
Istnieją różne spojrzenia na cg i zgodnie z tym, co napisałaś, nie powinnyśmy uznać jej za zgodną z cg. Pozostała jednak jako składnik, na który należy uważać. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#71393 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
niego. Jakieś 2 tyg. temu robiłam laminowanie żelatyną, reakcja taka sama jak na wszystko inne, ni gorzej ni lepiej. |
|||
|
|
|
#71394 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#71395 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po myciu wlosow nakladam na ok 5 min garnier karite lub balsam green pharmacy z olejem lopianowym przeciw wypadaniu wlosow( sklad nie jest moze zbyt piekny ale maz mi kupil wiec stosuje i co 2 tyg oczyszczam slsem) oleje zmywam obecnie poterrsem a wczesniej hegronem..metoda kubeczkowa.myje raz ale bardzo dlugo masujac skalp.nie widze jakiejs kolosalnej roznicy po zastosowaniu konkretnego oleju,czasami pod olej nakladam joaske..po zmyciu oleju nakaldam d/s pozniej b/s joaski i stylizacja.. co znaczy ze jajko ma dizalanie antystatyczne?moze za malo wglebiam sie w sama teorie a raczej probuje sposobow wizazanek ![]() w takim razie zakupie artiste,mam wielka chec na zakupy polproduktow ale anrazie niestety musze sie obejsc smakiem.. czasami przegladam na you tubie jak dziewczyny pokazuja swoja pielegnacje lokow, nakladaja oliwe do stylizacji tzn na noc do spania a potem nie myja tylko stylizuja dalej,efekt-piekny skret,zastanawiam sie jak to mozliwe ze nie maja wielkiego przetluszczu... ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#71396 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to jednak nadal ryb jem za mało. No i generalnie był pewien problem z tłuszczami nienasyconymi (choć oliwa króluje w kuchni od lat). Zaczęłam brać kapsułki a potem otworzyli na moim osiedlu świetny sklep rybny, więc i rybek pojawiło się więcej na stole. W Szwecji było jeszcze lepiej, w zwykłym markecie mają świetny wybór przeróżnych, steki z tuńczyka były pyszne Teraz muszę zamówić sobie olej lniany do twarożków, tylko boję się, żeby nie okazał się gorzki.
|
|
#71397 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Użyłam kilku kropli babydream fur mama. Zrobiłam normalnego warkocza z ta różnicą że na czubku głowy a nie nad karkiem (pochylam sie i zaplatam). Swoją drogą własnie jestem po myciu włosów (rano nie bedzie czasu) jako że nikt się nie wypowiedział na temat bingo z błotkiem karnalitowym to postanowiłam sama zaryzykować i udało się, domyła włosy
|
|
|
#71398 | |
|
Rozeznanie
|
Oj tak ![]() ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Cytat:
Biedna |
|
|
|
|
#71399 |
|
Strażnik Wizażu
|
A możesz dać linki do tych dziewczyn z YT?
|
|
|
|
#71400 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Heh, znowu te łydki... Trudno, pomyślę jeszcze. 1. Co do suplementacji... Też łykam magnez... 20 minut stresu ponoć nieźle przetrzebia jego zapasy w organizmie. a ja nerwowa i potrzeba mi go dla spokoju. Mam taki z melisą A jaki łykasz? Z czym związany? Ale komu ja to mówię, pewnie wiesz, że lepsze organiczne. 2. Wiesz, że lepiej uzupełniać dietę o omega-3? Omega 6 i tak mamy wszędzie pododawany, przeciętny Europejczyk zajada omega 6 : omega 3 w stosunku 20:1, a powinno być... 5:1. Za dużo omega-6 może prowadzić do miażdżycy i takich tam... (mam świra na punkcie cholesterolu, prowadzę Mamie dietę na jej nadwyżkę... ). Są oleje lniane, które zawierają wyjątkowo dużo omega-3, jak się dobrze poszuka to można nawet i taniej dostać. Mama pije go dla zdrowia na śniadanie, dodajemy do sałatek i innych potraw na zimno (bo z nim jak z oliwą - na gorąco traci właściwości) no i podbieram go do olejowania włosów Ale tak naprawdę najlepsze omega-3 są w rybach ![]() Edit: widzę że z rybami za pan brat Może lniany nie tyle gorzki... Mama narzeka, że jedzie tranem, a ona tranu nie cierpi... Ja nic nie czuję xD
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
Edytowane przez Scintilla_Felis Czas edycji: 2012-10-15 o 00:11 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.

Nie chcę znów za bardzo się wkręcać w temat włosowy, bo moja pensja stażowa zacznie diametralnie mi nie wystarczyć
Dziś już miałam kupować Bingo z algami w Wispolu ale na szczęście odłożyłam, bo mam wielki słój innej maski jeszcze

Do tego dochodzi czas na poszukiwanie informacji. I koszty. Dla mnie 50zł/miesiąc na kosmetyki to kolosalna cena, ale kosmetyki zużywają mi się makabrycznie szybko... Przynajmniej odnoszę takie wrażenie. Butelka Mrs Potters do mycia (500ml) starcza mi na miesiąc z kawałkiem