|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#71791 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
mnie kiedyś przed imprezą fervex na nogi postawił
także polecam
|
#71792 |
|
Raczkowanie
|
chciałam spytac czy wiążecie włosy na noc? ja jak wstaje moje krecone włosy sa poplatane, pozniej je mocze ugniatam i po kazdej nocy wychodzi mi garsc włosow zanim ułoze.pozdrawiam
|
|
|
|
#71793 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. A wyszły cudne włoski: mięciutkie, lejące się i sypkie, coś jak nakładanie rajstopy na świeżo wydepilowane nogi a na takie z 2 dniowymi kujkami . Co za poetyckie porównanie, ale nie umiem tego inaczej opisać... Innymi słowy śliczne, lśniące, ale proste. Czy proteinki by nie pomogły na skręt? Bo moja dieta włosowa ma wszystko oprócz nich, a jutro w końcu wybiorę się za artiste. Coś coraz częściej i mocniej mam tak, że po umyciu są takie mięciutkie i prostsze, a w miarę "brudzenia" i stawania się takimi sztywniejszymi się kręcą - tak jak wy reanimujecie na następny dzień, tak ja jestem nawet bardziej z 2 dniowego włosa zadowolona. Widać to nawet na moim wczorajszym zdjęciu![]() ---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- A! Jeszcze zapomniałabym. Poleciłyście DOZ jako miejsce z żelem aloesowym. I niestety nie każda apteka ich go ma, o czym niestety się dziś przekonałam Może jakaś miła rzeszowianka mi podpowie gdzie go szukać?A żel mrożący to pewnie ten? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...stremalny.html
|
|
#71794 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam fervexu, moze w PL skepie bedzie, dzieki Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#71795 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super rozpisane ![]() Mam tę z olejem arganowym. Chcę ją stosować jako odżywka do spłukiwania, czy mogę zmieszać wtedy z tym miodem, czy Ty miałaś na myśli zastosowanie jako maskę? Jeśli mogę z miodem do spłukiwania to wystarczy łyżka miodu? I czy mogę tę odżywkę mieszać z Garnierem AiK, która robi mi przyklap? A czy ta by się nadała jako maska (wzbogacona rzecz jasna) albo do spłukiwania? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-ciemnych.html, mam czarne włosy i wcześniej moje włosy lubiły Biovaxa, ale tego nie znam i wolę się Was dopytać ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Hmm graffiti chyba: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...e-rodzaje.html albo o żel z czarną rzepą Bielendy: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...dzo-mocny.html Cytat:
też nie znoszę płukanek, myśląc sobie, że tyyyle to czasu zabiera ![]() A trochę octu na taka butelkę to ile?
" – Pani Iwonko! Pani wytrze tę szminkę, bo klient znów się będzie pieklił ... "NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie! NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie! Edytowane przez Iwonalodz Czas edycji: 2012-10-18 o 00:39 |
|||||
|
|
|
#71796 |
|
Zakorzenienie
|
|
#71797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem tylko czy taki ocet należałoby spłukać jednak czy polać włosy i już zostawić?Mnie się ostatnio dzieją dwie ciekawe rzeczy z włosami: 1) zaczęły podejrzanie błyszczeć, co przy moim jasnym kolorze sprawia, że mam wrażenie, że wyglądają jak sztuczne 2) myślałam, że nie rosną cały wrzesień, a okazuje się, że rosną i mam już widoczne odrosty, ale takie jasne jak praktycznie reszta włosów (Po latach farbowania to szok). Co jeszcze lepsze -> kolor odrostów jest szarawy i dużo bardziej mi się podoba niż lekko zrudziała farba na czubku głowy Nie wiem co się stało - czy włosy mi pojaśniały czy co Dodam może, że w lipcu przeszłam z bardzo jasnego blondu na naturalny jasny blond, ale nawet wtedy odrost wyglądał w kontraście na ciemny.
|
|
|
#71798 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A ja ostatnio marudziłam na moje włosy, że nie mogę sobie poradzić, że mam siano, zresztą wczoraj to już wogóle puch na całej głowie, włosy twarde, zero kręciołków tylko takie dziwne wywijasy no i na pocieszenie poszłam sobie na zakupy, byłam w 3 sklepach i w każdym usłyszałam, że co ja robię z włosami że mam taką objętość, błyszczące i takie loczki śliczne i czy codziennie rano chce mi się je kręcić na lokówce a może trwałą sobie zrobiłam jedna to nawet powiedziała, że już dawno mnie nie widziała w takich ślicznych loczkach (a one wczoraj naprawdę były okropne) ale jak panie tak ładnie mówiły to od razu humor mi się poprawił i po powrocie do domu dałam moim włosom "jeść" aby się im odwdzięczyć
|
|||
|
|
|
#71799 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Taak, to ten Cytat:
![]() Hm.. Z łyżeczkę? Ciężko określić. Spróbuj - powinno być lekko kwaśne. Pamietaj tylko żeby to był ocet jabłkowy, nie spirytusowy ![]() Cytat:
![]() Faaajnie że błyszczą. A to z tym odrostem to ciekawe zjawisko! Ciekawam czemu tak, nie orientuje się któraś? ![]()
|
|
#71800 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
U mnie też nie ma ![]() aż mnie się zachciało. Ale póki nie uspokoi się wypadanie, nie będę nic ruszać.Cytat:
Cytat:
może... Miałam mocno stresujący przełom sierpnia i września więc jestem pewna, że teraz jest reakcja.Dołuje mnie to, bo wiem, że swoje wypaść musi, że kuracja też trwa, ale naprawdę mam tak mało włosów... Każdy z nich znaleziony na podłodze czy w sitku podczas mycia mnie zasmuca ![]() Cytat:
A co ma być? Przyklap Ja swoje myję po jeździe. Kiedy jechałam na tydzień, myłam każdego dnia. Pod kask zakładam zwykle chustko-opaskę. Włosy nie wyłażą spod kasku, a kiedy go w przerwie ściągam (bo przerwa jest na siusiu albo czekoladę czy stok), to nie ma bólu, że wyglądam nietęgo ![]() Gorzej, gdy musi być kominiarka Ale w takie dni każdy wygląda kretyńsko
|
|
#71801 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja powinnam sie już załamać, bo w dniu mycia, gdy nakładam olej, potem myje itp, to wypada mi masakrycznie dużo włosów. Zwłaszcza ostatnio po prostownicy, końce bardziej zaczepiają o siebie. Za to w pozostałe dni, to jest dosłownie kilka, tak do 10... i bejbiki są. Więc się pocieszam, że nie jest tak źle, staram sie nie liczyć ile wypadło - bo chyba... ![]() Cytat:
Trzeba trochę niżej zjechać... jeszcze widać na końcach czarny kolor z farbowania... teraz już nie ma ![]() |
||
|
|
|
#71802 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Czytam was regularnie od tygodnia i znów się wkręciłam
Miałam twarde postanowienie pozużywać mazidła zalegające w szafce a tymczasem wczoraj przypadkiem wpadł do koszyka szampon Alterry z kofeiną Cytat:
Mnie dermatolog swego czasu kazała iść z włosami do psychologa Nie poszłam, ale valerin łykam od czasu do czasu. W dzisiejszych czasach naprawdę ciężko podołać wszystkiemu, co przynosi życie. Niestety.---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
|
|
#71803 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po prostu podejrzewam, że podczas olejowania przeczesuję (rozczesuje palcami włosy, więc te, co miały wypaść - wypadają. Albo jak juz sa wypadnięte i zawieszone między innymi włosami, to sie wyplątują wtedy... Podobnie podczas masażu skalpu przy myciu... raz policzyłam, jest kilkadziesiąt, a że są długie, to kołtun duży w odpływie. Jakby podzielić to na 2 dni między myciami, to ilość już nie jest rażąca. Tak się pocieszam. |
|
|
|
|
#71804 | ||
|
Zakorzenienie
|
st 38...
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#71805 | ||||||||||||||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym dlaczego sądzisz, ze masz wysoka porowatość? Cytat:
A do Wrocławia się nie wybierasz? ![]() Cytat:
Cytat:
One są długie i ciągną. Przez to skręt, który zaczyna się blisko nasady się rozciągnął. Przycięcie wierzchniej warstwy do ramion, tej pod nią do stanika i zostawienie reszty długiej jak jest (można by ewentualnie przyciąć końcówki) już by sprawiło, że skręt by się pojawił wyżej niż jest. Cytat:
Przemyśl sprawę, bo przecież nie ma pośpiechu. Spróbuj je popodpinać warstwami, by móc zobaczyć, ile jesteś w stanie ich uzyskać (im więcej, tym efekt jest lepszy, bo te 3, które proponuję to jest minimum, ale nie będzie naprawdę dobrego efektu). J an swoich krótkich do ramion uzyskiwałam 5 warstw. Dzięki temu nie miałam efektu mniejszej ilości włosów. Pomyśl, pokombinuj przed myciem z podpinaniem. Przydałoby się podciąć tył, bo sterczy bulwa i niszczy mi image Cytat:
nie choruj ![]() Cytat:
Zawsze rano wyciągam nieco włosów - nie czeszę ich, więc siłą rzeczy przyklejają się te, które wypadły, ale się zaplątały do żelu czy odżywki. Nawet do wodą zmoczonych rąk. I tak jest zawsze, pomijam moje obecne wypadanie.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Winę za to, ze są za miękkie może też ponosić stylizator, przetrzymywanie odżywek itd. Ale pamiętaj też o tym, co napisała Eiri. To ważne! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ciekawostka z tym odrostem. Ale czy włosy jako całość nie ściemniały?
|
|
#71806 |
|
Zadomowienie
|
Miska, delikatny kaczy puszek po radioterapii zamieni się w normalne włosy. Moja mama po chemii i radioterapii miała tylko małą część włosów soich normalnych - reszta to był krótki puszek (wołałysmy na nią kaczuszk
). Teraz ma normalne włosy tak jak przed leczeniem. Eiri, cieszę się, że olej Ci smakuje. Też uważam, że jest pyszny i nie typowo tłusto-oleisty a jakby śliskawy jak żel lniany. Edytowane przez martysek Czas edycji: 2012-10-18 o 12:37 |
|
|
|
#71807 | ||
|
Zakorzenienie
|
str 39...
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;37117075]Włosy praktycznie suche i nie tylko mam na myśli to że wyschły, ale tak jakby przez długi czas nie były nawilżone jeszcze nigdy mi się tak nie zdarzyło, że włosy wchonęły maskę! I to w takim stopniu, że teoretycznie nie musiałabym już jej spłukiwać Ptrzytrafiło mi się jak pierwszy raz nałożyłam Bingo shea pod folię właśnie teraz pod folię dodaję zawsze jakiegoś olejuZnaczy że głodne i że się przyjęło Cytat:
w stanach mogą chyba kupić - zazdraszczam. emulgator do olejku hydrofilnego kupiłam, ale nie dokopałam się do niego jeszcze ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#71808 | |
|
Zadomowienie
|
. Teraz już wiem, że będę częściej kombinować z szamponetami ![]() Cytat:
|
|
#71809 | |
|
Raczkowanie
|
![]() Przynajmniej znam już przyczynę. Teraz tylko będę musiała pomyśleć o czymś na skalp, bo bez żadnej maski czy odżywki chociaż, nie rozczeszę włosów przy głowie. Cytat:
Edytowane przez Heksacyjanek Czas edycji: 2012-10-18 o 12:28 |
|
|
|
|
#71810 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie resztę włosów mam farbowaną i właśnie w lipcu zmieniłam kolor na trochę ciemniejszy. I ten kolor się trzyma chociaż go nie poprawiam. Natomiast wtedy, w momencie gdy pojawił się odrost to się odznaczał. A teraz jest słabo widoczny. Postaram się wkleić zdjęcia wieczorem. A może ja już siwieję
![]()
|
|
#71811 | |||
|
Zakorzenienie
|
str 40
Cytat:
)Cytat:
2gi akapit -> czy odpowiednio często oczyszczasz szamponem z SLS? ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
![]() stacjonarnie widziałam żel Gorvity w Mediq (?) na Chmaja, w sklepie ze sprzętem ortopedycznym w Renie na Rejtana, koło poczty na Solarza, w Zielarni Lawenda na Kościuszki ("Kanałowej") nie bywam na mieście to więcej nie powiem ![]() Proszę Was o pomoc - od kiedy kaloryfery grzeją nie potrafię dojść z włosami do ładu - albo są bardzo suche jeśli nie dodam niczego do Bingo shea albo bardzo obciążone jeśli dodam cokolwiekOdstawiłam cece z algami (parafina i pq), spróbuję pounikać szamponu z SLS czyli też protein. Co jeszcze mogę zrobić? |
|||
|
|
|
#71812 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#71813 | ||||
|
|
Cytat:
Stresu już nie ma. Wiedziałam, że to się skończy wypadaniem, ale mi smutno z tego powodu. Cytat:
Zawsze patrzę na swoją "średnią wypadową", a ta jest i tak spora. Jeśli się zwiększa, to wiem, ze jest coś nie tak. Skoro nie czeszemy na sucho, to włosy wypadają głównie podczas mycia albo reanimacji. Wiele z nich znalazłybyśmy wcześniej na szczotce czy grzebieniu. Cytat:
Kiedyś też jeździłam w szaliku (zdjęcie 1 w starym stroju i ze stara deską u nóg), ale teraz mam pod kurtką właśnie kominiarkę zwiniętą (zdjęcie 2 - Under Armour robi genialne kominiarki, które własnie możesz zwinąć i nie ma jakiegos wielkiego guza na karku. Stosuję ją własnie jako golfik czy szalik albo wciągam na nos), a na głowie, pod kaskiem chustkę (zdjęcie 3 - jednak z trzech )Cytat:
Valerin, powiadasz?
|
|
#71815 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
dobrze, że to dodałaś, bo myślałam o zwykłym ![]() Cytat:
Różnicę, nie pomiędzy tymi dwiema odżywkami, bo mam tylko jedną Isanę P. z olejem arganowym, a różnicę w moich włosach po niej w porównaniu do żółtej Artiste, która okazała się niewypałem raczej ![]() Wciąż szukam zamiennika do morelki Alerrowej Nie mam czasu pojechać na drugi koniec miasta po Bingo, a w Naturze nie mogę spotkać różowej Artiste, stąd moje poszukiwania.Dziś nałożę Isanę z granatem, zobaczymy ![]() Dziękuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wiem też, że więcej niż 2 czerwone herbaty dziennie wypłukują chyba potas?? z organizmu. W każdym razie coś wypłukują i za dużo nie można jej pić. Jak cynk nie da rady to polecam taurynę. Mi takie kuracje pomagają, a zasadniczo mało włosów mi wypada, chyba własnie przez te kuracje ![]() Cytat:
Ja różne kombinacje robię ![]() Cytat:
" – Pani Iwonko! Pani wytrze tę szminkę, bo klient znów się będzie pieklił ... "NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie! NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie! Edytowane przez Iwonalodz Czas edycji: 2012-10-18 o 13:55 |
||||||
|
|
|
#71816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#71817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę co dziś na włosy nałożyć, żeby szczęśliwe były. |
|
|
|
|
#71818 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A CP i picie pokrzywy nie zatrzymałoby cebulek na głowie? Cytat:
Cieszę się, że utwierdzasz mnie w moim rozumowaniu Cytat:
Wiesz, właśnie dzięki Tobie zauważyłam, co mi się we włosach nie podoba. Kształt. Wtedy byłam zadowolona z tego, jak się układały, obecne cieniowanie zupełnie mi jakoś nie leży, najkrótsze włosy (do brody) są strasznie męczące. Dziękuję! ![]() Postanowiłam właśnie, że zapuszczam górną warstwę, chcę wyglądać znów tak, jak na załączonej poniżej fotce (z 2012 r - jeszcze bardziej brązowo-czarne włosy). Cytat:
O chustce nie pomyślałam, muszę wypróbować. I dzięki za namiary na kominiarkę, moja jest taka sobie niestety.... szalik jest mi niezbędny - jestem bardzo ciepłolubna, aż dziw, że pokochałam sporty zimowe (narty, łyżwy).
|
||||
|
|
|
#71819 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#71820 | |||||
|
|
Cytat:
![]() Jednak można do takiego myjadła kupić: alkohol tłuszczowy, lecytynę i polysorbat, gdyby nie chciało myć. Co Ty na to? Cytat:
Cytat:
Mam krótkie, więc zachodu jest więcej, ale da się to zrobić Kiedyś podpinałam warstwy i cięłam od dołu. Rozpuszczałam, cięłam itd. Teraz zwykle spryskuję Jantarem, ugniatam i czekam, aż wyschną. Oglądam, gdzie przyciąć i ciacham Myję włosy, suszę, a gdy są już odgniecione, sprawdzam ponownie, czy czegoś nie poprawić.Koniecznie! Cytat:
Cytat:
Wiesz, że możesz mieć ten sam problem, co ja latem?
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

także polecam

.
. A wyszły cudne włoski: mięciutkie, lejące się i sypkie, coś jak nakładanie rajstopy na świeżo wydepilowane nogi a na takie z 2 dniowymi kujkami
Gripeksy, witaminy, herbatka i co tam jeszcze jest i pod kołdrę ale już! 
super rozpisane 
Nie jestem dobrej myśli
"
(Po latach farbowania to szok). Co jeszcze lepsze -> kolor odrostów jest szarawy i dużo bardziej mi się podoba niż lekko zrudziała farba na czubku głowy
Dodam może, że w lipcu przeszłam z bardzo jasnego blondu na naturalny jasny blond, ale nawet wtedy odrost wyglądał w kontraście na ciemny.

a jak zaczęłam o nie dbać i robił się fale i nieśmiałe loki to przeszli na "Loczka"... nie wiem co gorsze
aż mnie się zachciało. Ale póki nie uspokoi się wypadanie, nie będę nic ruszać.
Ale w takie dni każdy wygląda kretyńsko 

A tak sie dzielnie opieralam
jeszcze nigdy mi się tak nie zdarzyło, że włosy wchonęły maskę! I to w takim stopniu, że teoretycznie nie musiałabym już jej spłukiwać