|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.III
Dopiero skończyłam sprzątać mój pokój...
Myślałam, że już nigdy nie skończę. Wszystkie kurze pościerane, porządki w szafkach porobione. Miałam kilka własnoręcznie porobionych pudełek i postanowiłam je wykorzystać, bo leżały puste. I teraz każde pudełko ma swoją zawartość, oczywiście posegregowaną. W każdym pudełku osobno z karteczką są: leki, rzeczy do wyrobu biżuterii, rzeczy do dekorowania aniołów, rzeczy do pakowania prezentów. Osobno w pudełkach leżą sobie także pędzle i perfumy oraz rzeczy na wymiankę ![]() Tylko szkoda, że nie mam już dziś siły na sprzątanie garderoby, ćwiczenia i naukę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#902 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() Konwalia wspolczuje palucha ![]() to do: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Żywiec jak mozesz to pokaż zdjecia pudelek ![]() Dekorujesz aniolki?? ![]() ![]()
staram się być miłą dziewczyną ![]() nie obgryzam paznokci ![]() systematycznie pracuje nad angielskim ![]() najwyższy czas nauczyć się gotować ![]() 5/50 ![]() Edytowane przez Addicted to love Czas edycji: 2012-10-28 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#904 |
Rozeznanie
|
Pozaznaczałam wiele postów do cutowania i gdzieś mi wcięło :/
Co pamiętam: Nebulko, czasem mam wrażenie, że Ciebie jest dwie ![]() ![]() ![]() Kocur, ostatnio piszesz moje myśli, o byciu KIMŚ. To mi uwiera jak drzazga w oku, nie czuję się kimś, czuję się daleko z tyłu i często mam dół przez to. Dziś pogadałam o tym z TŻ i jest lepiej, znów ustawił mnie na właściwe tory. Skoro zawaliłam 3 lata swojego zycia to nie musi oznaczać, że nie mogę się odbić w kolejne 3, prawda? ![]() Di gratuluję chleba, wygląda pyyyysznie!!! Dziś zaczęłam oglądać "Julia and Julie" (czekam aż TŻ wróci żeby dokończyć). Bardzo budujący film, mam wrażenie, że poniekąd jest o mnie i moich rozterkach ![]() Gray, gratuluję wyjazdu do Chin! ![]() ![]() Mam do Was pytanie z serii "co byście zrobiły?". Rzecz dotyczy wyboru przyszłości na jakiś rok, dwa. Chodzi o to, że nie wiem czy: a) starać się o wyjazd do pracy za granicę, która da możliwość podróżowania, poznania obcej kultury i zarobienia pieniędzy b) zostać w PL, pójść na kurs językowy, na studia, kontynuować taniec, znaleźć fajną pracę Każda opcja ma plusy i minusy, wymaga rezygnacji z czegoś, a ja bym chciała mieć wszystko ![]() ![]() Jesteś z Gdańska ![]() ![]() ![]() ![]() Dziękuję za gratulacje z okazji prawka! ![]() ![]()
#905 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Jutro poniedziałek - gazeta z pracą! I życzę sobie znów odwagi i szybkiego działania. ![]() I Wam wszystkim też ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2012-10-29 o 11:31 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robię anioły z masy solnej. W tym tygodniu chciałabym znów się za nie zabrać, żeby były akurat na okres przedświąteczny ![]() Garderobę ogarnęłam bardzo z grubsza, ale trochę przejaśniało ![]() EDIT: Internet mi szwankuje i nie mogę załadować zdjęć ![]() Edytowane przez zywieczdroj Czas edycji: 2012-10-28 o 18:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#907 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Herbatka z imbirem, do obiadu surówa z kiszonego ogóra, surowej cebuli i oliwy z oliwek, na kolację jakaś pikantna zupa, a do łóżka gorący grzaniec. ![]() Zdrowia życzę. ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#908 |
Rozeznanie
|
Ale znalazlam fajne materialy dotyczace halloween na korepetycje
![]() Doszlam do wniosku, ze obowiazkowo musze bardziej uatrakcyjnic zajecia "moim dzieciom" ![]() Wiem, ze sporo rodzicow ma podejscie -duzo cwiczen w zeszycie = dobrze przeprowadzone zajecia. Z metodyki i z wlasnego doswiadczenia wiem, ze dzieci o wiele szybciej ucza sie poprzez zabawe. Wiec czesto gramy w memory, czytamy ksiazki po angielsku, robimy wykreslanki, zgadywanki. Jednak boje sie ze rodzice moga to zle odebrac. Dziewczyny a jak jest u Was z przygotowaniem materialow na korepetycje?
#909 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
#910 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Znam to uczucie dobrze ![]() ![]() niesamowite, ze trudno się utrzymać i zyc na godnym poziomie parze z dzieckiem, podczas gdy w zasadzie istnieją rzesze bezproblemowych nastolatkow, ktorzy conajwyzej dorabiaja sobie na swoje zachcianki ehhh... Ingo gratuluje prawka!!! ![]()
“Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.” ― Mahatma Gandhi I) 10 kg ![]() II) 10 kg ![]() Edytowane przez change Czas edycji: 2012-10-28 o 18:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#911 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem pod wrażeniem zmian, jakie wywarła na mnie ta terapia. ![]() ![]() Nebulka, brzmisz bardzo dobrze w ostatnich postach. mam nadzieję, że tak też się czujesz. Oby na długo. Buziak. ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
![]() podaj dalej niezły, ale do oglądnięcia raz i wystarczy, te poprzednie wałkuję co jakiś czas i nie mam dość. Z takich głębszych do myślenia filmów polecam "Zakochany bez pamięci". ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ty swoją postawą też to pokazałaś ![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() 30 stona wątku jeszcze do nadrobienia. Pa~! ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2012-10-28 o 19:16 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#912 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U mnie dalej dół ![]() - spaniem codziennie do 12 ![]() - czytaniem "Żydówki z Toledo" - graniem w brydża - długą kąpielą w bzowym płynie (ostatnio mnie wzięło na takie aromaty ![]() ![]() ![]()
Mój blog o analizie kolorystycznej - nowy wpis ![]() Edytowane przez tigrinha Czas edycji: 2012-10-28 o 19:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#913 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do wyjazdu, mam dużo wątpliwości nie dlatego, że mnie to przeraża, ale dlatego, że boję się, że stracę coś ważnego tutaj. Wiesz jak to jest, z boku łatwiej się patrzy i dlatego chcę to sobie uporządkować. A wyjazd mnie kusi od paru lat, tylko ciągle "coś" co mi się wydaje niemożliwe do odłożenia, a w rzeczywistości takie nie jest. Dzięki za odpisanie w ogóle ![]() ![]() Co do harakiri, nawet nie waż się tak myśleć ![]() Może powiesz skąd to poczucie winy, że odpoczywasz? Każdy przecież musi to robić. ![]()
![]() |
#914 | ||
Zadomowienie
|
dzisiaj był odcinek od kuchni Kobiety na Końcu Świata, Martyna na końcu podsumowuje to tak,że spotkała najróżniejsze kobiety, każda żyjąca w innym miejscu i w inny sposób, ale jedno co łaczy ludzi, to pragnienie bycia szczęśliwym, tylko, że każdy pojmuje to szczęście w inny sposób.
to tak apropo bycia Kimś... Cytat:
Cytat:
Ja też czuje, że mogłabym zagrać w rosyjską ruletkę i nawet powieka by mi nie drgnęła, tak mi jest czasami już obojętne... Mam taki rozkrok wewnętrzny, wiem, że muszę dążyć do "bycia kimś" tzn. utrzymaniu się na powierzchni życia, stanieciu na nogi, dobrze byłoby przy okazji nie stać się odludkiem... ale nawet jak przychodzi weekend, to nie mam ochoty na to :/ A z drugiej strony ciągle dominuje we mnie poczucie, że jeszcze chciałabym zwyczajnie pocieszyć się życiem, żeby wróciło mi moje poczucie humoru, uśmiech, radość z codzienności, mam wrażenie, że ja do wszystkiego tak super sztywno podchodze i tak mało ekspansywnie... Ale generalnie Tygrysku nie wyrzucaj sobie, bo jestes tak aktywną osobą, że czasem trzeba dać organizmowi trochę oddechu i pozwolic mu sie naładować, to co jest nie zrobione zawsze da sie nadrobic... Ja mam teraz chore podejscie, ze zarwe sen i zrobie chociaz odpowiedz na jedno pytanie i jeszcze juz mysle o tym co mnie czeka jak przyjde do pracy.... ![]() Ta kąpiel bzowa ![]() ![]() ![]() Na Nebule na pewno wpływa zmiana mieszkania i obecnosc TZta ![]() ![]() Inga ja na Twoim miejscu tez podeszlabym do tych zyciowych rozkminek w ten sposob, ze jestes w naprawde dobrej sytuacji, nie masz cisnienia, zeby kogoś utrzymać (rodziny/dzieci), jesteś samodzielna i możesz robić ze swoim życiem co chcesz, masz wsparcie faceta i mnóstwo dróg do wypróbowania, często jest tak, że po studiach człowiek musi się odnalezc w szarej rzeczywistosci za wszelką cenę i np pewne pasje spycha na bok (ogrodnictwo - tu wymyslam:P) bo ma prace w korporacji/banku itp... Nie wiem natomiast czy jest sens pójścia na studia, no chyba że potrzebujesz w ogóle zdobyć wyższe wykształcenie to ok, ale generalnie skoro studiów nie planujesz za granicą, a potem już do nich nie wrocisz, to lepiej nadal kontynuuować praktyki/staże etc.
“Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.” ― Mahatma Gandhi I) 10 kg ![]() II) 10 kg ![]() Edytowane przez change Czas edycji: 2012-10-28 o 20:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#915 | ||
Rozeznanie
|
Zywiec gratuluję pracowitego dnia! I również czekam na zdjęcia!
![]() Cytat:
![]() ![]() Odnośnie Twojego dylematu... To chyba wszystko zależy od tego, jaką masz osobowość - mnie nigdy podróże nie ciągnęły i osobiście wybrałabym opcję zostania w PL na pewno. Ale ja pod tym względem jestem taką dość praktyczną i racjonalną osobą. Poza tym za dużo chyba już rzeczy mam tu na miejscu poukładane, za dużo musiałabym zostawić i nie zdecydowałabym się. Ale jeśli Ty kochasz podróże, studia możesz przełożyć, ani praca, ani facet, ani dzieci ani nic innego Cię nie trzyma - to czemu nie? ![]() Cytat:
![]() ![]() Zrobione dziś: !lista zakupów spożywczych !lista zakupów odzieżowych !plan zajęć na listopad !multiplaner !wpis na blogu 1 !wpis na blogu 2 !tematyczny tydzień ustalony !lista kosmetyków z datami ważności !30DtCh !cele i nawyki !francuski !ogarnięty dom !pranie zebrane !obiad zrobiony !zupka pomidorowo-kokosowa zrobiona !pasta rybna zrobiona !zmywarka wstawiona i naczynia rozłożone !reszta pomyta !umowa wysłana !przepis dla teściowej wysłany !lista nagród za zrealizowane cele ustalona !peeling ciała !maska na włosy !ryż zrobiony !lodówka przetrzepana !lista na jutro zrobiona Jutro: -biblioteka -wydrukować plany -poczta -podpisać umowę - praca -ubezpieczenie -iść na katedrę - temat pracy mgr -pierścionek! i fartuch -kupić skarbonkę -auto -zlew -uporządkować kosmetyki -pranie? -odkurzyć -blog -nawyki!!! Dobrej nocy! |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 |
Zadomowienie
|
Inga, tak! spotkajmy się na gadanie i pokazywanie ćwiczeń
![]() Change, Serenka - dziękuję za miłe słowa, jesteście Kochane ![]()
#917 |
Zakorzenienie
|
Udało mi się wreszcie załadować zdjęcia
![]() Poćwiczyłam niecałe pół godzinki, wystarczy tyle po ponad tygodniowej przerwie. Zaraz spa i może zdążę zrobić coś na studia. Odwołali mi 2 zajęcia jutro i nie jadę nawet do Łodzi, zostaję u siebie w domu do Wszystkich Świętych, nie opłaca mi się jechać na jeden dzień, w dodatku w taką pogodę nie wiem jak by było z dotarciem na miejsce. Dzięki temu jestem pełna energii do działania ![]() Co wieczór na noc rozpoczynam czytanie książki "Historia kultury francuskiej", bo nie mogę się do niej zebrać od pół roku. |
![]() ![]() |
![]() |
#918 |
Rozeznanie
|
Hej, leże i czytam Was na zmianę z samym leżeniem.
Nie mam siły pisać. Powolutku chyba zaczynają przechodzić mi mdłości. Miałam przygotować coś pożywnego, ale nie mogę nawet patrzeć na jedzenie. :/ Będę miała baardzo intensywny początek tygodnia, dużo spraw do załatwienia przed końcem miesiąca. Obym dała radę. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#919 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#920 | |||||
Zakorzenienie
|
Jak się tak dobrze zastanowię...to też miewam takie sny
![]() ![]() To muszą być jakieś wyrzuty sumienia... ![]() Cytat:
![]() Co do zegarmistrzów, to kiedyś szukałam szewca...i wtedy stwierdziłam, że mamy w Łodzi nadurodzaj zegarmistrzów - w mojej okolicy jest na każdym kroku jakiś nieduży zakład. Szewca nie znalazłam ![]() ![]() Za zwężenie paska na bransolecie płaci się ok. 5 zł, chyba że to jakaś skomplikowana sprawa...ale często można sobie nawet samemu poradzić ![]() Cytat:
![]() I oczywiście on ma rację... I ja to oczywiście wiem... Ale jestem uparta, bo nadal mam te myśli ![]() "Julie i Julia" - zabieram się za ten film od roku ![]() A co do wyboru - jedź i zwiedzaj, póki jesteś piękna, młoda i odważna ![]() ![]() Kurcze Patri...zaczęłam ten Cud uważności, ale coś mnie nie przekonuje ta książka... Bardziej już te wykłady o asertywności łyknęłam i poza tymi strasznie sztucznymi tekstami, które mam niby rzucać w odpowiedzi, to uważam, że bardzo mądre rzeczy piszą ![]() Cytat:
![]() A masz jakiś dobry przepis na masę solną, żeby była taka mniej...rozlazła? Bo kiedyś robiłam aniołki, ale mi jakieś takie płastugi wychodziły ![]() ![]() Może dasz też zdjęcie swojego aniołka? ![]() Cytat:
![]() ![]() I ja bym chętnie wzmocniła ręce...ale czy bardzo trudne to ćwiczenie dla laika? ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#921 |
Rozeznanie
|
Uwielbiam serię Kobieta na końcu świata
![]() Też w sumie "przebimbałam" weekend, tzn spędziłam na przyjemnościach i spaniu. Miałam dziś rano wyrzuty sumienia, ale wiem, że nie dałabym rady przetrwać tygodnia bez tego odpoczynku, a czeka mnie dużo spraw. Dziś czuję się już zasiedziała i cieszę się, że jutro będę mogła wyjść ![]() ![]() Studia mam zamiar kontynuować, bo są mi potrzebne do dalszej kariery ![]() A co do wyjazdu to stwierdziłam, że będę aplikować i zobaczymy co z tego wyniknie. Niech los zadecyduje ![]()
#922 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry!
Wstałam, wyszykowałam się i zaraz wychodzę na 12-godzinny maraton. Oczywiście mi się nie chce, ale równie jasne jest, że muszę ![]() Miłego dnia Wam wszystkim życzę i powodzenia z realizacją planów, tych dużych i tych małych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#923 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#924 |
Zadomowienie
|
My tez juz ogarnieci i wychodzimy
![]() równiez udanego poczatku tygodnia oby owocowal samymi pozytywami ![]()
#925 |
Zakorzenienie
|
Cześć poniedziałkowo!
Nebulko, propozycja dotyczyła nie nowej pracy, tylko dodatkowej funkcji w ramach bieżącej pracy. Nie podjęłam się tego - z wielu powodów było to nieopłacalne dla mnie. Halimka, spróbuj zastosować dietę bogatą w te brakujące składniki, jeśli suplementy Ci nie pasują... pewnie na początku będzie ciężko, ale myślę, że to się może udać... Tygrysie przytulam ![]() Te bzowe historie mnie zainspirowały! Idę dziś do drogerii i kupuję jakieś pachnące specyfiki. Co do brydża - w weekend rodzice próbowali nas (mnie i TŻta) nauczyć, ale stanęło na tym, że mamy jednak najpierw poczytać trochę o zasadach... Nie wciągnęła mnie ta gra, ale czuję, że jakbym ją bardziej zrozumiała, to jest to możliwe ![]() --------------------------------------------------------------------------- Znalazłam dla siebie jedną samoporodę: nie zrobię idealnego porządku w swoich myślach i uczuciach, bo nie przeoram całej historii mojego życia i nie przewidzę wszystkich zdarzeń, które nastąpią w najbliższym czasie, jednak zależy mi na usprawnieniu mojego działania. To zaś można zrobić tylko podejmując sukcesywne i konsekwentne decyzje co do najbliższej czynności. Więc wchodząc w jakąś aktywność pytam siebie: czy to jest właściwe działanie, czy czynność zastępcza? |
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Rozeznanie
|
Między śniadaniem, a suszeniem włosów napiszę w skrócie jak to było z prawkiem, na prośbę Di
![]() ![]() I w sumie tyle ![]() ![]() A, i warto zabrać ze sobą kogoś do kibicowania, u mnie był TŻ. Po pierwsze powtórzyłam z nim najważniejsze kwestie przed egz, po drugie gadaliśmy o głupotach, więc odwracałam swoją uwagę od stresu. Ale nie jest to oczywiście warunkiem koniecznym ![]() Generalnie miałam przeczucie, że nie zdam, więc sam wynik był zaskoczeniem. Na szczęście moje przeczucia nie zawsze się sprawdzają ![]()
"Nie każde działanie przynosi szczęście, ale nie ma szczęścia bez działania" Edytowane przez inga86 Czas edycji: 2012-10-29 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#927 |
Zadomowienie
|
Witam w to mrozne przedpoludnie!
Kochane - u mnie tez bardzo leniwy weekend, ale jak rozne spostrzezenia! Otoz w sobote zrobilismy sobie razem z TZtem: "Dzien Swini" ![]() Wstalismy okolo poludnia. Nawet sie nie ubralismy. Ba, nawet nie wzielismy prysznica. W kuchni syf, nie mylam garow caly dzien, smieci nie wynioslam. Caly dzien przelezelismy ogladajac filmy na dvd i jedzac. Przez caly dzien nie robilysmy doslownie NIC, bez wyrzutow sumienia! I co? W niedziele juz mielismy dosyc ![]() ![]() Jaki wniosek? Dla mnie taki, ze jak pozwolimy sobie bez wyrzutow sumienia na to, z czym tak caly czas walczymy, to straci to cale swoje przyciaganie. Mnie sie wydawalo, ze moglabym gnic w wyrku caly tydzien - a tu zonk, po jednym dniu mialam dosyc. Zachecam Was wiec do zorganizowania sobie wlasnego "Dnia Swini", co wiecej, nawet tygodnia tematycznego ![]() ![]() Czasem zdaje mi sie, ze pokonac wroga to znaczy - oswoic go ![]() Patri - grzebanie w ziemi, wlasne plony w garnku, eko-uprawa... Tez mialam dziadkow rolnikow i pamietam jak bola plecy po calym dniu zbierania ziemniakow! Ale pamietam tez ta cholerna SATYSFAKCJE, kiedy siedzialo sie na dworze i jasne bylo, ze oto wszystkie owoce pracy znajduja sie pod dachem ![]() Patri, nie wiem, na ile zglebiasz temat, ale polecam tematyke permakultury. Nie wiem, moze sie juz z tym spotkalas. U mnie zaczelo sie od fascynacji czlowiekiem, ktory nazywa sie Sepp Holzer - prawdopodobnie w przyszlym roku bede w Austrii to chce odwiedzic jego gospodarstwo: http://www.youtube.com/watch?v=Bw7mQZHfFVE To tyle co znalazlam po angielsku o nim, ale to tylko wierzcholek gory lodowej, bo facet czyni cuda (na tej wysokosci!) Znam jeszcze inne projekty dotyczace eko-gospodarowania, ktore mnie fascynuja. Moze rzeczywiscie zaloze tego bloga w koncu... Dilaylo - ja zdaje sobie sprawe z sytuacji polskiego rolnika, ale widze rowniez, ze to zaczyna sie zmieniac. Tu gdzie jestem jest tak, ze to miasta sa dla plebsu, a wies jest dla elity ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Aha, jeszcze jedna rada dla dziewczyn robiacych wlasnie prawo jazdy- mialam 100 razy juz o tym napisac, ale ciagle zapominam. Wiec rada brzmi: "Nie informuj nikogo o terminie, w ktorym zdajesz egzamin". Rada sprawdzila sie i u mnie i u wszystkich moich znajomych. Nalezy wyjsc z domu jakby sie szlo na zakupy i pary z ust nie puscic. ![]()
Be the change you want to see in the world! Edytowane przez Konwalia11 Czas edycji: 2012-10-29 o 10:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#928 | |||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W zeszłym roku były u nas na bazarku, jak w tym roku będą dam Ci znać i umówimy się na oglądanie. ![]() ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Mmmmmmmm, wygląda pysznie. ![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- m_r nie mam pomysłu na słowa kluczowe takiego snu, sprawdziłabym w senniku psychologicznym. Nieadekwatność, niedostosowanie - takich nie ma ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Cytat:
Nebulka, może Ty masz dwubiegunową i nie wiesz o tym? Cieszę się, że jest zwyżkowo i trzymam mocno kciuki, żeby radość i spokój na stałe zagościły w Twojej osobowości. A Ty moja Ingo, moze i odczuwasz Rów-Himalaje, ale to jakoś mniej drastyczne i bardziej chyba skupione na analizowaniu siebie i rzeczywistości, a nie odrzuceniu ich całkowitym. Mi łatwiej się odnieść i wesprzeć ![]() Ja też mam wahania nastroju, ostatnio mniejsze na szczęście. Cytat:
Cytat:
![]() Wybić z głowy słowo "zawaliłam", a wstawić "nauczyłam się, że..." ![]() Wszelką swoją historię potraktować jak doświadczenie na życiowej drodze. Gdybyś mogła cofnąć czas może wybrałabyś inaczej, bo teraz wiesz więcej niż wiedziałaś wtedy. To nie jest pomyłka tylko nauka. Widzisz to tak ja ja próbuję patrzeć na historię swojego życia i różne inne? Gdy myślałam o straconym czasie, jedyną reakcją jaką zyskiwałam był smutek, rozpacz, opłakiwanie i lęk przed przyszłością. Jeśli potraktuję to co było jak różnego rodzaju doświadczenie, to widzę o ile jestem wewnętrznie bogatsza przez te doświadczenia. I z takim podejściem znacznie łatwiej się żyje, bardziej świadomie i może płynie z tego kolejna nauka, żeby wyciągać wnioski z wszelkich "porażek". Każdy medal ma dwie strony i dobrze jest umieć obejrzeć obydwie, nie? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Myślę, że skoro wyjazd łączy wszystko co potrzebne i ciekawe, to czemu nie próbować jeśli nadarza się okazja? Zawsze możesz wrócić do PL i żyć jak w punkcie b). Co sądzisz? ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() No a jakbym miała taki wspaniały mikroskop to też bym była w siódmym niebie! ![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
U mnie ślęczenie nad zeszytem to katorga dla młodego ucznia. Są tacy, którzy najbardziej lubią uczyć sie takim systemem. Ale mam jednego koleżkę, któremu mózg się normalnie wyłącza. Ostatnio zrobiłam coś dziwnego. Wyciągnęłam z wody odnóżkę, która już puściła korzenie i przygotowałam "zieloną galaretkę w kostkach"=tę nowoczesną ziemię ![]() Powiedziałam koleżce, że za każdą błędną odpowiedź ucinam kawałek tej biednej rośliny, a za każdą dobrą może wrzucić "kryształ galaretki" do menzurki. I nie uwierzycie! Skupienie miał maksymalne przez całe półtorej godziny i może ze dwa razy się pomylił. Dziś ma sprawdzian, ciekawe jak pójdzie. Nie wiem co wymyślić na następne spotkanie. Może za każdy błąd nakażę umyć jeden talerz ![]() ![]() ![]() ![]() A na poważnie to często opowiadam historie z życia, ze świata który obserwują w nawiązaniu do zjawisk o których mowimy. Na przykład gdy jest zimno ptaki stroszą piórka - czemu? - bo robią powietrzną warstwę izolacyjną wśród piór. Informacja do głowy -> powietrze jest izolatorem, obraz, który się pojawia ->ptak stroszący piórka. Itp. Wiele obrazków z życia, wiele metafor. Z chemii robiłam też wycinanki związków chemicznych i przyporządkowanie ich do poszczególnych grup typu kwasy, sole, tlenki i in. Zawsze to coś innego niż wtłaczanie w głowę na sucho. Myślę, że zostaje w pamięci na dłużej. Angielski to moje pierwsze podrygi jako nauczyciela, ale będę wymyślać urozmaicenia na te zajęcia. Na razie nieśmiałe początki. Co sugerujecie zrobić na zajęciach by rozruszać nieśmiałą osobę i nakłonić do mówienia? Fajny temat podjęłaś Addicted, chętnie się dowiem od bardziej doświadczonych jak pracują ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
![]() ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2012-10-29 o 13:11 |
|||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#929 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niosłam wczoraj zakupy z Biedronki ![]() ![]() ![]() Dziś mam zakwasy ![]() Cytat:
![]() Może i Ty działasz na baterie słoneczne, poza tym nieźle siebie poganiałaś do pracy ostatnio. Nie myślisz, że się sama na siebie obraziłaś, że się tak bezlitośnie traktujesz? Na koniach, na delfinach, na żyrafach, pianino, perkusja, balet, hip hop, hiszpański, angielski, węgierski, Wind Tsun, Karaki Maśta, Łu Hang Chi, Sajgonki i Sajgon. Weź Ty kobieto zresetuj się, bo masz przeładowanie systemu. Po resecie znów na nowo ustawisz plan działania, może zdrowiej jakoś, hm? No i jak się sama nie zresetujesz (wino/piwo/żubrówka/śliwowica/ew. nielegalna marihuana), to Twój organizm sam się zresetuje i wylądujesz w łóziu z grypą czy czymś innym co kładzie na glebie, byle to nie była depresja... ![]() Jak śpię do południa - a zdarzało mi się ostatnio - to czuję ze znów minął dzień, a ja nic. No nie jest to jakieś budujące... Trzymam kciuki, no i może potrzebujesz towarzystwa do tego resetu? Może wreszcie to spotkanie się u mnie uda, co? Wyjeżdżacie na najbliższe "święta"? ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
Bo mam dwa zwisy niczym pająk kosarz, przy czym pająk kosarz ma więcej gracji w ruchach....... Też mogłabyś trochę napisać o tych rękach, biodrach, nogach. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
Change... ![]() ![]() Dziecko kataruje, ide zrobić jej rosołek. Czy kiedyś skończę nadrabiać? ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- WoW, robią wrażenie czystości, porządku, dobrzej organizacji i w ogóle ach. ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
Przytulam ![]()
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#930 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do wykładów, teoria spoko, te odpowiedzi.... cóż, byłoby dobrze, gdyby w spory wchodziło się z cywilizowanymi jednostkami, bo jak sobie pomyślę, że ja do kogoś: - Ehm ehm, co chciałaś powiedziec przez stwierdzenie, "no krzyk mody normalnie"? A ten ktoś do mnie: - G.wno... no to książka traci zastosowanie. Zamiast niej lepsza byłaby kusza... ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() I aniołka pokazać? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przygotowanie masy solnej: Sposób I: Taką samą ilość soli drobno mielonej i mąki pszennej zmieszać. Dodawać ciepłej wody ciągle mieszając aż konsystencja będzie właściwa. (Aniołek jest właśnie z takiej brei ![]() ((((( Znaczy ja uważam, ze się udał. ![]() ![]() ![]() Sposób II: Wymieszać sól z wodą, aż do rozpuszczenia soli, następnie dodać mąkę w ilości owej soli. Mieszać, mieszać, mieszać, następnie włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając cały czas, na małym ogniu aż nadmiar wody wyparuje. (Mąka wówczas pęcznieje i ta cała masa solna dostaje konsystencji modeliny. Przepis wzięty z jakiegoś programu dla dzieci. Żaden stwór zrobiony z tej masy nie przetrwał, gdyż albo "się w sobie zapadł i popękał ![]() ![]() Zywieczdroj jak Ty robisz masę solną? Wyroby ![]() ![]() I reszta dzieł. To było dawno temu! trzy lata temu!!!
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2012-10-29 o 14:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.