|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4861 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4862 |
Zadomowienie
|
Bry
Ja po weekendzie trochę zmęczona. W sobotę było sprzątanko, bo M miał pierwszą sobotę do maja wolną, więc sprzątał nawet za łóżkiem :P Powywalał wszystkie płyny w łazience, bo mył tam a potem chciał żebym poprzebierała co mi jest potrzebne, więc dzień mi minął ekspresowo. Mały jakiś marudny był zarówno w sobotę jak i wczoraj, przy czym wczoraj co chwilę spał ale było to poprzedzone płaczem, M brał go na ręce i tak zasypiał, bo sam nie chciał. Dziwne, bo zawsze się go kładło i spał. Noc też niezbyt, bo cały czas się wiercił, marudził i w konsekwencji się nie wyspałam. Ja co prawda dopiero 2 dni mu dawałam kaszkę z glutenem tzn pół łyżeczki, ale jak przeglądałam w sklepie to praktycznie wszystkie były z cukrem, jedynie tą nestle znalazłam bez cukru. A jabłko i marchewka z hippa są ok? Bo tam jest napisane bez dodatku cukru* a przy gwiazdce, że zawiera naturalnie występujące cukry, to chyba ok? |
![]() ![]() |
![]() |
#4863 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Kupiłam kilka słoiczków z Gerbera, mały się powoli przyzwyczaja i później zacznę sama gotować jeśli znajdę jakiś warzywniak z dobrymi warzywami. I nie podaję małemu żadnych owoców, zaczęłam od zupki jarzynowej i tego się trzymam. Cytat:
![]() ![]() ![]() Gdyby Szymon ciągnął tylko za stanik to byłabym wniebowzięta ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4864 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A propo obniżek to jeszcze są w Carrefour - na ciuszki z Disney'a (50%). Hania dostała ocieplane body i bluzę od Babci. Pogratulowac mężusia ![]() ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Cytat:
Dalej będziesz chodzic do tej pediatry z Kato? ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() Co do cukru to też staram się patrzec na opakowania sloiczków. Ale ostatnio daję jej świeże owoce z tej siateczki z Canpolu. To jest naprawdę super gadżet! ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4865 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- A chłopczyk ma może tak około 7,5 miesiąca? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4866 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4867 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mała jest słodka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4868 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Dzięki dziewczyny za info o tych promocjach bodziaków. Właśnie jakieś z długim rękawem by nam się przydały ![]() A powiedzcie, jak u Was ze zmianą czasu? Dzieciaki się przestawiły? U nas o dziwo idealnie (a bałąm się, że będzie wstawał o 5 ![]() ![]() ![]() U nas zima prawdziwa. Jest śnieg, zimno i okropnie... W ogóle się nie chce wychodzić z domu. Zaczęliśmy w weekend rozszerzać diete Antosiowi. Jadł już jabłko, dynię gotowaną na parze i marchewkę z rosołu (wszystko z podlubelskiej wsi). Kroimy mu w takie kawłki odbre do chwytania, i normalnie je! Siedzi soie na kolanach u mnie lub u męża, bierze w łapkę i do buzi. Oczywiście większość ląduje wokół niego, ale cośtam juz zjadł (dowód w pieluszce ![]() ![]() A poza tym wczoraj mieliśmy pierwszą kąpiel w wielkiej wannie dziadków. Weszliśmy razem do wody i MAły trochę popływał - był przeszczęśliwy ![]() joss, cudne maleństwo na filmiku, nocne rozmowy ![]() kism, zdrówka dla Twoich chłopaków!! Szmaragdowy Ktoku, miło że zajrzałas do nas znowu ![]() ![]() Benka, piękny prezent od męża. Fajne jest takie godzenie się ![]() Co do kosmetyków, my tez używamy BD. Myślę, że po takiej wpadce będą tam mieli bardziej rygorystycznie sprawdzane produkty. A kosmetyki są fajne i mają dobre składy i przyjazne ceny. Używamy tego kremu, któy polecała Agata i żelu do mycia. A jeśli chodzi o cukier, to prawdziwa plaga jest... W ogóle, trzeba strasznie uważnie czytać etykiety, bo a to cukier, a to MOM w produktach dla niemowląt, prawdziwy sok tak na prawdę jest napojem z 30% zawartością soku, masło nie jest masłem, zwykła śmietana ma jakieś zagęszczacze itp... |
![]() ![]() |
![]() |
#4869 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mamy takie z działki
![]() |
#4870 |
Zadomowienie
|
Jesteśmy po 2gim szczepieniu. Borys zniósł je jak zwykle bardzo dzielnie, i jak zwykle tż chwali się w punkcie szczepień, że to po nim taka odwaga... i ... jak zwykle pani piguła mówi, że to niesamowite, że wszystkie dzieci to co najlepsze mają zawsze po swoich tatusiach
![]() ![]() Nasza lekarka powiedziała, żeby powoli wprowadzać gluten, mam dawać Borysowi przez pierwsze dwa tygodnie raz w tygodniu kaszkę pszenną, jeśli po drugiej kaszce nic nie będzie, mogę podawać dwa razy w tygodniu i tak do 6 mca życia. Dopiero po ukończeniu 6 mca można podawać częściej, o ile ekspozycja wypadnie pomyślnie. Możemy też niebawem spróbować dać Borysowi chrupka kukurydzianego do gryzienia na swędzące dziąsła. Po 4 listopada, raz w tygodniu , możemy także podać słoik z mięsem. Nasza lekarka jest nastawiona pro słoiczkowo, twierdzi, że te posiłki są zbilansowane adekwatnie do wieku dziecka i że spokojnie można je podawać i mam się nie bać.... no ale ja mam jednak wątpliwości, szczególnie jeśli chodzi o to mięso... No nic, zobaczymy..... Może po prostu do 6 miesiąca będę podawać raz na jakiś czas , np raz w tygodniu (czyli wyjdzie 4 słoiczki w sumie) , a po 6tym będę gotować indyka ... nie mam dostępu do sprawdzonego nie nafaszerowanego sterydami mięsa kurzego :/ ani w sumie żadnego innego.. chociaż może udało by się załatwić gołębia albo królika....Mam wujka weterynarza, może ma jakiś dostęp do takiego produktu.. muszę spytać. Co jeszcze... ? Chyba tyle z takich ciekawostek. Miłego dnia! _agata, Wam zakazano ćwiczeń po szczepieniu ? czy sama stwierdziłaś, że nie będziesz ćwiczyć? Ja zapomniałam się spytać... :/ Nam tylko pani psycholog powiedziała , że zrobiliśmy błąd stosująć szczepionkę 5w1 w przypadku napięcia mięśniowego...ponieważ, dzieci ze wzmożonym napięciem źle ją przyjmują, wytworzenie przeciwciał do 5 szczepionek na raz ( u nas doszedł jeszcze rotarix do tego) to dla nich duży stres i wysiłek) chociaż ja się z nią nie zgadzam...uważam, że szczepionki skojarzone są lepsze niż tradycyjne, ze względu na ich skład. Ale nie odbiła piłeczki i nie użyła kontrargumentu żadnego...., więc podejrzewam, że po prostu przeczytała to gdzieś i powtarza, a nie jest to jej własny osąd. |
![]() ![]() |
![]() |
#4871 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dziecko zawsze z rana tak nadaje ![]() Maja obudzila sie dzisiaj po 5, mimo ze wczoraj i tak pozniej była kapana. Ciekawe jak bedzie dalej z jej pobudkami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4872 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Sacharoza, fruktoza i glukoza ![]() ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
Mojej koleżance pani doktor kazała dawac na bolące dziąslą .............. uwaga.............. KABANOSA ![]()
![]() |
#4873 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hmm.. ciekawe, ciekawe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4874 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() No i jadła naprzemiennie to swoją stopę to łyżeczkę zupki ![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- No i dawała, małemu bardzo smakowało i nic mu nie było.
![]() |
#4875 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj ju 1 seria za nami, nie było źle. Tylko... Maciej usilnie łapie za kocyk, na którym leży, za moją dłoń... chyba nie powinien, nie??? Co do szczepiopnek, przecież szczepiąc bezpłatnymi też by dostał tyle przeciwciał tylko w 2-3 szczepionkach podanych osobno... ![]() ![]() A te chrupki kukurydziane będziesz dawać Borysowi? Ja nic takiego podawać nie zamierzam, co by nie uczyć dziecka jedzenia przekąsek. Jest posiłek i koniec. Poza tym co taki chrupek pomoże na dziąsła? Przecież to się rozpuszcza w buzi. Lepiej gryzak... Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4876 |
Wtajemniczenie
|
Eeee, czytałam kiedys inne forum, na którym dziewczyny wypisywały o zupce z kubka
![]() Śmieszne to nie jest, a raczej straszne, bo żal dzieciaczka i świadczy o zerowej edukacji matek ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Polu przeczytałam Twoj najnowszy wpis ![]() Wczoraj wieczorem zabrałam się za wyklejanie albumu dla małej. Ma 40 stron, taki tradycyjny wyklejany, bo tylko takie uznaję. Ale miałam frajdę. Hania będzie miasła supcio pamiątkę ![]()
#4877 |
Zadomowienie
|
Chrupki kukurydziane chyba raczej nie są polecane dla dzieci, zwłaszcza tak małych ze względu na zawartość soli. Chyba, że są może jakieś bez soli?!
Mój mały zasnął właśnie, niestety znów z płaczem, nie wiem co mu sie poprzestawiało, bo on przez te 4 miesiące praktycznie w ogóle nie płakał a teraz płacze bardzo jak chce zasnąć a nie może... |
![]() ![]() |
![]() |
#4878 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
co do chrupek, to ja zapytałam sama, czy mogę podawać takie chrupki, w ramach przekąski właśnie. Przynajmniej zajął by sobie rączki heh, a moje dziecko lubi jeść, to byłoby mega szczęśliwe, ale skoro mówicie, że to zly pomysł, to nie będę dawać chrupek. Może faktycznie za mały jest, ma przecież 4,5 miesiąca tylko ( a wygląda na 8 heh) ![]() Nie wiem Agata czy to aż tak bardzo źle , że Twój Maciej chwyta kocyk. Borys też czasem chwyta, nie dajmy się zwariować ![]() Jak sobie na chwilę chwyci świat się nie skonczy przecież. Nam kazano unikać tego, ale czasem się nie da, bo złapię gość za kocyk a ja nie mam ręki żeby mu wyrwać no i co mam zrobić..... no nic... chwyta dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4879 | ||
Wtajemniczenie
|
Witam.
Byliśmy dzisiaj na wizycie kontrolnej u pediatry. Hani wargi sromowe mniejsze jak były sklejone, tak są nadal ![]() ![]() Dostaliśmy pozwolenie na basen ![]() ![]() Haniutek waży 7kg ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Z tym kabanosem, to też jakieś jaja. Już słyszałam kiedyś, że lekarze zalecają ciumcianie kabanosa przed kilku miesięczne dziecko...jak można ![]() Pokaż album ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4880 |
Zadomowienie
|
To pani psycholog tak mnie "edukowała" jesli chodzi o te szczepionki, uparcie twierdząc, że dzieci lepiej znoszą te nieskojarzone, jako takie , które sieją mniej spustoszenia w organizmie dziecka i z takimi niby lepiej dziecko sobie radzi w kwestii wytwarzania przeciwciał. Podjęłam dyskusję, ale tak jak pisałam - piłeczki nie odbiła, więc podejrzewam , że pani psycholog coś tam gdzieś usłyszała i stwierdziła, że będzie oryginalna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4881 | |||||||||
Wtajemniczenie
|
Hej!
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Eee, gdzie tam ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni z opieki teściowej bardziej niż że żłobka ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Trzymajcie się! ![]() Cytat:
Zresztą Holle to i tak na razie bezglutenowe nabyłam, jeszcze nie daję, ale po skończonym 6 mies. będę dawać. Natomiast jako gluten to i ja wolę zwykłą mannę ![]() ![]() Chyba od końca odpisuję, ale mniejsza z tym ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4882 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Moja teściowa zajmuje się teraz bobasem, który ma taką i mówi, że choć na początku jej się podobała, to jednak nie kupiłaby dla Kaja, bo właśnie jest za ciężka. https://wizaz.pl/najlepsze-dla-dziec...ukt=418&next=1 Najprościej jak się da! 1 ani 2 listopada nie idziemy nigdzie. Naszym bliskim zmarłym nie zrobi to różnicy, czy będziemy u nich 1 czy może 3,4,5... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Macha rączką gdzie się da ![]() Cytat:
![]() Dentinox w 5s za to pomaga i powoduje natychmiastowe uśnięcie, kiedy przed posmarowaniem np. było 15 min płaczu... ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- A dlaczego nie? ![]() ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4883 |
Zadomowienie
|
To z jakiej firmy polecacie deserki I obiadki żeby Nie było cukru? Old razy można zmienić lekarza dziecku?bo raz poszłam na konsultacje do innego to mnie przepisali już do tej przychodni,a co mnie w niej denerwuje szczepienia o 17 masakra to już ciemno I mam sama z wòzkiem dyndać.
#4884 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4885 |
Zakorzenienie
|
My dzisiaj po 16 wyjdziemy dopiero, jak mąż wróci.
Do tej pory codziennie mieliśmy 2 spacery, jeden do południa, drugi z mężem późnym popołudniem, a jak było ciepło to wieczorem. Chyba, że upały były, to tylko wieczorem, bo wytrzymać się na zewnątrz nie dało. Nie opuściliśmy żadnego dnia spacerów. Aż do soboty... tak lało cały dzień, że wyjść się nie dało. Szybko tylko do samochodu i do teściów pojechaliśmy... Teraz już gotowi do wyjścia byliśmy, tylko Maćka w kombinezon a ja kurtka i buty, a za oknem śnieżyca! ![]() Muszę się jakoś zorganizować, bo jak doszły nam ćwiczenia to jakoś tak dzień się zagęścił... Zwłaszcza, że my długo śpimy, a wieczorem nie chcę z Maćkiem ćwiczyć przed snem, żeby nie był rozdrażniony. Chociaż... dzisiaj 2 razy było całkiem nieźle. Idę ciasto upiec, MUSZĘ. ![]() różowa, 2 razy w roku kalendarzowym możesz bezpłatnie zmienić lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, czyli np. pediatrę. Wystarczy, że w nowowybranej przychodni złożysz deklarację. Czyli jak w tym roku raz zmieniałaś, to możesz jeszcze raz, albo np. wrócić do poprzedniej ![]() A co do obiadków i deserów... czytać etykietki ![]()
![]() |
#4886 |
Wtajemniczenie
|
_agata, jakie ciasto?
Ja też dzisiaj kulinarnie. Zagniotłam już ciasto na szarlotkę, upiekłam właśnie dynię do zupy (i dla Antka) i gotuję rosół. I ugotowałam kaszę do chleba (pycha chlebek orkiszowy z kaszą gryczaną odkryłam ostatnio). W taką pogodę tylko jedzenie może nas uratować ![]() Próbujemy ostatnio inne wiązania chustowe. I fajne jest siodełko - na biodrze. Antoś zachwycony, bo wszystko widzi. I w sumie łątwo się mota. Tylko wada jest taka, że nie potrafię sama dociągnąć (tam jest węzeł przesuwny) - musi mi mąż pomóc. I próbowaliśmy plecaczek - też fajnie ![]() Gabbi, szkoda.... ![]() ![]() moniczka, bardzo mi miło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4887 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pyszne, mogę wrzucić przepis ![]() ![]() O, daj przepis na chleb, teraz zimno to będę więcej piekła ![]() I my musimy popróbować, chociaż, nie powiem, kieszonka nam pasuje cały czas mimo wagi Maćka. Próbowałam go kilka razy w 2X wiązać, ale ponosiłam trochę i niewygodnie nam było. Wracaliśmy więc do kieszonki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4889 | ||||
Raczkowanie
|
Witam
![]() brrr co za wstrętna pogoda My dzisiaj już po dwóch przymusowych spacerach, wyglądaliśmy jak bałwany po powrocie ![]() Mały dzisiaj marudny jak nie wiem, chyba też mu aura nie sprzyja Dziękuje Wam za słowa otuchy ![]() Stasiu i Liwia piękne maluchy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zawsze marzyłam o jeździe konnej, super sprawa ![]() Będąc w ciąży jeździłam ze swoją Julką do zaprzyjaźnionej stadniny i nie chciała z konia zsiadać ![]() Po cichu liczę, że w tym roku mi też uda się pojeździć a nie tylko popatrzeć Cytat:
![]() Zwariować można z tymi lekarzami ![]() W każdym bądź razie pójdziemy z tym do specjalisty, bo nie darowałabym sobie jakby się okazało, że faktycznie jest coś nie tak a ja to zbagatelizowałam. 1 listopada hmm zależy od pogody, jeśli nie będzie zimno to weźmiemy małego ze sobą, ale wtedy wolałabym jechać wczas rano żeby uniknąć tłumów. aaa jeszcze z ewką Ch już nie ćwiczę ![]() ![]() Ale numer z tym kabanosem ![]() Co do słoików my aktualnie wcinamy z bobovity marchewkę z ziemniaczkami lub samą no i jabłuszko. Po jarzynowej wylazły nam dorodne czerwone krosty na buźce także omijamy szerokim łukiem. Mam takie intymne pytanie do mamuś małych mężczyzn ![]() Czy waszym chłopakom schodzi ta skórka z napletka tzn. tak całkiem? Pytam gdyż ostatnio oberwało mi się od lekarza, że słabo to robię ![]() Wymywam przy każdej kąpieli, i ściągam tą skórkę tyle ile się da, ale na miłość boską przecież nie będę na siłę nic mu tam robić bo przecież mogę mu krzywdę wyrządzić ![]() Jak to u Was wygląda? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4890 |
Wtajemniczenie
|
karozka, my podczas kąpieli tylko tyle ile się da ściągamy, czyli bardzo mało.
_agata, daj przepis na cynamonowe. Ja cynamon teraz dodaje do wszystkiego ![]() A tu chlebek (ze strony truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com Chleb z kaszą gryczaną Zaczyn zakwasowy: 2 łyżki zakwasu 210g wody 165g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temp. pokojowej na 12-24godz. Ciasto właściwe: 1/2 szkl. kaszy gryczanej - po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu/ syropu z agawy 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2min. Przelać do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec: 15 min w 220st.C, 45 min w 190st.C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu. Na drugi, trzeci i następne dni po upieczeniu, chleb jest doskonały po opieczeniu kromek w tosterze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.