Widziałyśmy już nasze maluszki, choć niewielkie mamy brzuszki. Mamy V-VI 2013 cz.II - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 3 części naszego wątku ??
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.3 0 0%
Powoli dzieciątka nam ujawniają co pomiędzy nogami mają - Mamy V-VI 2013 cz.III 2 4,08%
Powoli rosną nam brzuchy, zaczynamy czuć już ruchy - Mamy V-VI 2013 cz.III 6 12,24%
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają, Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.III 2 4,08%
Płeć maleństw poznajemy i pierwsze kopniaki czujemy, Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.III 3 6,12%
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.III 6 12,24%
Kolejne wizyty za nami, powoli snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.III 1 2,04%
Humorki mamy, sporo wcinamy, brzuszki już rosną-co będzie wiosną? Mamy V-VI 2013 cz.3 18 36,73%
Płeć maluszków poznajemy a rosnące brzuszki dumnie prezentujemy - Mamy V-VI 2013 cz.3 2 4,08%
Na wiadomości dotyczące płci czekamy i snujemy wyprawkowe plany - Mamy V-VI 2013 cz.3 0 0%
Majowo-Czerwcowe mamusie 2013 głaszczą swoje brzusie a one rosną okrąglusie, cz.III 3 6,12%
O płci się dowiadujemy, kopniaczków wyczekujemy - Mamy V-VI 2013 cz.III 6 12,24%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-08, 09:24   #871
axella
Zakorzenienie

GG do axella
Dot.: Widziałyśmy już nasze maluszki, choć niewielkie mamy brzuszki. Mamy V-VI 2013 c

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość

Dzisiaj badania prenatalne, ale mam stres ...
będzie dobrze!

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
ja juz po nocy w szpitalu, wlasnie slucham ktg dzieqczyny z lozka obok Powiem Wam, ze ja pognalam do szpitala bo mialam wydzieline zabarqiona krwia, nic wiecej.Juz sama nie wiem czy dobrze czy moglam przeczekac bo to nic powaznego:/
bardzo dobrze,Ty lekarzem nie jesteś-nie wiesz czy to poważne czy nie Zachowałaś sie odpowiedzialnie-czyli tak jak powinnaś

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Dzien dobry
Spać nie mogę już...

xal trzymam kciuki za wizytę
Mysia mysz bardzo dobrze, bo później mozna żałować, że czegoś się nie zrobiło

A my dziś na noc do znajomych. Jeeeeju jak mi się nie chce. Ale chłopaki wymyślili wałek, że zatrudnią mnie na 3 msc, a później n a l4. A ja się boję...

łoooooo zaczęłam 12 tydzień
gratuluję!
fajnie masz z pracką

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
miałam podobną sytuacje. Dogadałam się z szefową, żeby dała mi umowę, a ja w zamian pokryje składki zus. A , że to mała firma to nie było większego problemu. Fakt faktem trochę teraz muszę bulić ale za niedługo już będę siedzieć w domu, no i na umowie mam specjalnie wpisaną trochę większą stawkę..... coś za coś
moja mi nie da

Cytat:
Napisane przez Katate Pokaż wiadomość
Ale u nas dzisiaj leje, masakra, z domu się nie chce wychodzić.

Zaraz jadę do pracy, ale leń straszny mnie ogarnął i mi się nie chce
Dobrze, że mam taką pracę,że zrobię co muszę i mogę wyjść, nie dała bym rady 8 h teraz.
ja dziś 11godzin
Cytat:
Napisane przez potterka Pokaż wiadomość
Z tym zatrudniani9em w ciąży to nie do końca jest tak kolorowo..
ZUS zaczyna się czepiać takich sytuacji i dość często kontroluje...
Co innego jak faktycznie w danej firmie pracuje się codziennie przez te 2 miesiące, są świadkowie itd. ale gorzej jak własnie ma być to tylko fikcja

Ponoć dużo lepszym rozwiązaniem jest założenie dzialalności.. wtedy można sobie mega wysoki ZUS opłacać i jak sie idzie na L4 to super kasę można trzepać
ja w tym mcu startuje z działalnością-ostatni dzwonek, bo później się czepiają,że założona by wyłudzić kaskę. Ale ja nie mam ochoty kończyć firmy po dziecku, chciałabym ją mieć jak najdłużej, dopóki nie będę mieć kosmo ZUSu do zapłacenia.. a teraz..nawet jakbym miała dopłacac do intereseu,to płacę najwyższy zus w kwietniu/maju i przechodzę na macierzyński po urodzeniu bejbika.
To jest jedyna moja możliwość zabezpieczenia się finasowo, więc czemu by nie skorzystać.
Problem jest tylko taki,że tak naprawdę nie wiadomo kiedy bejbik przyjdzie na świat, i czy "zdążę" zapłacic duży zus.. jak nie to dostane grosze.. jak zdążę.. może być kolorowo

witam się z pracki, zimno jak cholera zrobię sobie piciu,skocze po jakieś amu i będę

postanowiłam jeść/pić zdrowiej i minimum 3razy dziennie dostarczac sobie witamin ze świeżych owoców/warzyw/soków.. Ciekawe czy się uda
plan jest taki,by jeść jak lubię(czyli tucząco)tylko w swięta/sylwestra/walentynki/tłusty czwatrek/wielkanoc. czyli jakiś tydzień niedobrego amu na caaaaałą zdrową resztę

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:25   #872
lonely_lady
Zakorzenienie

Dot.: Widziałyśmy już nasze maluszki, choć niewielkie mamy brzuszki. Mamy V-VI 2013 c

Cytat:
humpback własnie tak jak Lonely pisze.. nie chodzi tu o podważanie L4, bo wiadomo to ciąża.. ale właśnie o to zatrudnienie..

Spadam objechać salony, do banku, do księgowego i wypełnić papiery pfronowskie
Nie piszcie za dużo
no to masz troszkę roboty, uważaj na siebie, powodzenia

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
no tak, dlatego właśnie dobrze jest pojawić się choć przez tydzień w potencjalnym miejscu pracy a potem iść na l4 + świadczenia rehabilitacyjne.

zus zawsze może wezwać na rozmowę w celu weryfikacji, ale przy dobrym przygotowaniu do rozmowy ma bardzo małe szanse by cokolwiek udowodnić. przynajmniej tak mi się wydaje i tak wnioskuje po rozmowach z koleżanką, która pracuje w zusie właśnie.
no tak, zus ostro odpytuje, zarówno ciężarną jak i pracodawcę i lepiej żeby żadnych nieścisłości nie znalazł. No i ja jestem jednak tego zdania, że lepiej przepracować (nawet fikcyjnie) te dwa miesiące i dopiero iść na l4 i tak dużo zyskujemy.. a jednak jest to mniej podejrzane.

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:27   #873
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
1. No i zapomniałam o tym pomidorowym soku
Mam wodę póki co Soki marchwiowe kupuję zwykłe w kartonach, Kubusiów ani Pysiów nie pijam - słodkie to dziadostwo i nie wiadomo co w nim jest
Kupiłam kiwi 11 szt., marchewki 3, bananki, białe winogrono - jadło na śniadanie, obiad i kolacje

2. U nas podobnie... ale to ja nie mam ochoty
1. no to soczek następnym razem a te marchewkowe w kartonach też są różne. najlepiej poszukaj takiego w szklanej butelce, konsystencja soku jabłkowego. albo jak masz sokowirówkę, to sobie zrób sama

2. u nas też z tym kiepsko... ale jak tu mieć ochotę, skoro po pracy małża ja już walczę z mdłościami - każdy gwałtowniejszy ruch może skończyć się.. o tak:
Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
trudno powiedzieć, trochę przez ciązę - chyba mu się wydaje ze wtedy jest w jakimś chorym trójkącie.
Trochę tez jest zmęczony bo dwie roboty ciągnie w tym jedna go trochę psychicznie wykańcza (użeranie się z ludźmi itp). A ja tam też nie mam jakiejś wielkiej ochoty, żeby go jakoś specjalnie nakręcać. Raczej bym wolała zeby to on wychodził z jakąś inicjatywą. w rezultacie wychodzi jak wychodzi. Tylko od braku sexu mam coraz bardziej pokręcone sny erotyczne. Ostatnio mi się śniło, że zgwałciłam książkę od biologii...
to ja aż tak pokręconych erotyków nie mam moje miłości intelektualne ubieram w ciało mężczyzny - np. ostatnio znów się trochę teorią gier zajęłam (Nash - film piękny umysł dla niewtajemniczonych) i mi się śniło, że na stacji benzynowej spotkałam syna Nasha (bo chyba stwierdziłam, że sam Nash za stary) - a żeby było romantyczniej, to grał na gitarze długo mu nie dałam pograć...
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:29   #874
sharpnowaja
Zakorzenienie

pomarańcz Witaj

marchewka to czy brzuszek jest niziutko czy wyżej zależy o tc

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
a może jakieś ograniczenie? każda może napisać 5 postów dziennie?
i każda napisze posta na CAŁĄ stronę i na jedno wyjdzie

xal czemu miałabyś nie iść na prenatalne?
Stary 2012-11-08, 09:34   #875
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axella
plan jest taki,by jeść jak lubię(czyli tucząco)tylko w swięta/sylwestra/walentynki/tłusty czwatrek/wielkanoc. czyli jakiś tydzień niedobrego amu na caaaaałą zdrową resztę
ładny plan - powodzenia. ja staram się ograniczać niezdrowe jedzenie do weekendów, ale nie bardzo mi wychodzi.

ale w ramach porannego zabiegania, żeby mieć drobne na busa, to kupiłam sobie sok multiwitamina bez cukru, więc będzie trocho zdrowiej niż zwykle. malutki kroczek do przodu jest
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:38   #876
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
1.ja w tym mcu startuje z działalnością-ostatni dzwonek, bo później się czepiają,że założona by wyłudzić kaskę. Ale ja nie mam ochoty kończyć firmy po dziecku, chciałabym ją mieć jak najdłużej, dopóki nie będę mieć kosmo ZUSu do zapłacenia.. a teraz..nawet jakbym miała dopłacac do intereseu,to płacę najwyższy zus w kwietniu/maju i przechodzę na macierzyński po urodzeniu bejbika.
To jest jedyna moja możliwość zabezpieczenia się finasowo, więc czemu by nie skorzystać.
Problem jest tylko taki,że tak naprawdę nie wiadomo kiedy bejbik przyjdzie na świat, i czy "zdążę" zapłacic duży zus.. jak nie to dostane grosze.. jak zdążę.. może być kolorowo

2.postanowiłam jeść/pić zdrowiej i minimum 3razy dziennie dostarczac sobie witamin ze świeżych owoców/warzyw/soków.. Ciekawe czy się uda
1. Oooo super, też o tym myślałam, ale poczekam i zajmę się tym po porodzie. Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie to na Twoim miejscu nie płaciłabym najwyższych składek, bo straaaaaaaasznie się później czepiają. Wiem z opowieści znajomych. W każdym razie powodzenia, oby wszystko poszło po Twojej myśli

2. Ambitny plan wytrwałości

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
to ja aż tak pokręconych erotyków nie mam moje miłości intelektualne ubieram w ciało mężczyzny - np. ostatnio znów się trochę teorią gier zajęłam (Nash - film piękny umysł dla niewtajemniczonych) i mi się śniło, że na stacji benzynowej spotkałam syna Nasha (bo chyba stwierdziłam, że sam Nash za stary) - a żeby było romantyczniej, to grał na gitarze długo mu nie dałam pograć...
Wy to macie te sny

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
i każda napisze posta na CAŁĄ stronę i na jedno wyjdzie
hehehe, właśnie napiszemy po 5 postów i będziemy edytować i dopisywać w nieskończoność

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:43   #877
sharpnowaja
Zakorzenienie

Mi się wydaje że zdjęcia możemy pokazywać tutaj, przecież na zdjęciach może być sam brzuszek.

Cytat:
Napisane przez pomaranczaa90 Pokaż wiadomość
hej ho widze, ze wiekszosci udalo sie dosc wczesnie a zawsze bylam przekonana, ze wcale nie tak latwo zajsc w ciaze!
wcale się z tym nie zgodzę, jest tu bardzo wiele dziewczyn które się długo starały.

axella ja jak mam jakieś wątpliwości to sobie wchodzę na stronę http://babystrology.com/tickers/baby...E%3C/object%3E i widzę jak mój bejbik pięknie fika wiem że to głupie i mało realne ale mi pomaga

Magiusia trzymam kciuki żeby było dobrze!!

Cytat:
nieeee!
na głowę można by dostac majac taki detektor!
wyobraź sobie-bejbik źle się ułoży, nie znajdziesz tętna i umrzesz ze strachu! a to się często zdaża.. Lepiej oszczędzic sobie takiego strachu!
to samo pomyślałam.

Inna pracodawca nie może Cię zwolnić (nawet jakbyś sama nie wiedziała że jesteś w ciąży). No chyba że masz śmieciową umowę

axella musisz minimum miesiąc przepracować. A o ciąży teoretycznie możesz sama nie wiedzieć

Co do piersi to nie wiem jak z masowaniem ale polewanie wody jest ok. I wiem że się okłady robi z nagietka i czegoś tam, ale to już po porodzie żeby brodawki nie pękały

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-08, 09:46   #878
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Otworzyłam sobie jogurt naturalny ale jakoś mi nie wchodzi Chciałam kanapkę zjeść ale nie mam masła a na sucho nie mogę
Muszę iść do sklepu a taaaak mi się nie chce

A jutro wizyta

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:47   #879
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
ładny plan - powodzenia. ja staram się ograniczać niezdrowe jedzenie do weekendów, ale nie bardzo mi wychodzi.

ale w ramach porannego zabiegania, żeby mieć drobne na busa, to kupiłam sobie sok multiwitamina bez cukru, więc będzie trocho zdrowiej niż zwykle. malutki kroczek do przodu jest
smacznego soczku

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
1. Oooo super, też o tym myślałam, ale poczekam i zajmę się tym po porodzie. Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie to na Twoim miejscu nie płaciłabym najwyższych składek, bo straaaaaaaasznie się później czepiają. Wiem z opowieści znajomych. W każdym razie powodzenia, oby wszystko poszło po Twojej myśli

2. Ambitny plan wytrwałości
no właśnie wiem,że są problemy, postaram się płacić jakąś wyśrodkowaną składkę..

zobaczymy o z tego będzie..

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2012-11-08, 09:49   #880
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cześć

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:49   #881
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Jesteście niemożliwe!! Nadrobiłam tylko kilkanaście stron z kilkudziesięciu.

Cytat:
A co z tą marchwią jest, że nie wolno z nią przesadzać ?
Bo ja zajadałam się nią ostatnio jak królik
Nadmiar witaminy A może przyczynić się do poronienia.

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Witaj pomarańcza!

Ja podsmażam mięsko mielone w garnku, wlewam wodę, troszkę gotuję, dodaję pora, gotuję do miękkości, dodaję serek topiony i doprawiam pieprzem. Jak dla mnie pychotka! Jak interesują Cie konkretne proporcje, to daj znać

Bo nie jest tak łatwo. Jesteśmy z Mężem zdrowymi osobami, uprawiającymi sport i nie odżywiamy się śmieciowo, a mimo wszystko zaszłam w 9 cyklu... W zasadzie już straciliśmy nadzieję i mieliśmy badania robić, a tu proszę, suprajs!

Kochana, oby wszystko było ok!

Boże, aż przykro się czyta takie wiadomości. Trzymam i za Ciebie!

Będzie dobrze dziewczyny, musi być!

Jeść! Jak masz na to ochotę, to to jedz.
Moja koleżanka przez pierwszy trymestr przechodziła istne katusze nad WC i jedyną potrawą jaka jej przechodziła przez gardło były kanapki z pasztetem (mimo, że pasztet to też paskudztwo). Innych potraw nie mogła jeść. Miała do wyboru, albo pasztet, albo głodówka...
Urodziła piękną, zdrową córeczkę!
Nie dajmy się zwariować!

Ja dzisiaj np zjadłam pyzy z parówą. Teściowa robiła wszystkim z grzybami, a ja wiedziałam, że takowych nie przełknę. Więc albo głodówka albo parówka. Ostatnio miałam ochotę na kanapkę (bo to ostatnio jedno z podstawowych moich dań) z serkiem topionym, to sobie jedną taką zjadłam. Może jestem samolubna, ale nie potrafiłam sobie odmówić...
Serki topione to wielki shit. Oglądałam kiedyś w Wiem co jem i mimo, że uwielbiam serki topione, to bardzo oszczędnie je teraz jem.

Cytat:
Mam wodę póki co Soki marchwiowe kupuję zwykłe w kartonach, Kubusiów ani Pysiów nie pijam - słodkie to dziadostwo i nie wiadomo co w nim jest
Kupiłam kiwi 11 szt., marchewki 3, bananki, białe winogrono - jadło na śniadanie, obiad i kolacje
Te w kartonach niewiele się nie różnią od kubusiów. Zresztą się powtarzam. A za owocki

Cytat:
ja juz po nocy w szpitalu, wlasnie slucham ktg dzieqczyny z lozka obok Powiem Wam, ze ja pognalam do szpitala bo mialam wydzieline zabarqiona krwia, nic wiecej.Juz sama nie wiem czy dobrze czy moglam przeczekac bo to nic powaznego:/
Bardzo dobra decyzja! Porobią Ci badania i będziesz spokojniejsza. Zresztą cd poniżej.

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
A my dziś na noc do znajomych. Jeeeeju jak mi się nie chce. Ale chłopaki wymyślili wałek, że zatrudnią mnie na 3 msc, a później n a l4. A ja się boję...
Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
dziewczyny o co chodzi z ta praca?? żebynp popracowac chociazby fikcyjnie 3 msc potem l4 ale do konca placic na zus i potem macierzynskie??
Cytat:
Z tym zatrudniani9em w ciąży to nie do końca jest tak kolorowo..
ZUS zaczyna się czepiać takich sytuacji i dość często kontroluje...
Co innego jak faktycznie w danej firmie pracuje się codziennie przez te 2 miesiące, są świadkowie itd. ale gorzej jak własnie ma być to tylko fikcja

Ponoć dużo lepszym rozwiązaniem jest założenie dzialalności.. wtedy można sobie mega wysoki ZUS opłacać i jak sie idzie na L4 to super kasę można trzepać
Cytat:
no tak, zus ostro odpytuje, zarówno ciężarną jak i pracodawcę i lepiej żeby żadnych nieścisłości nie znalazł. No i ja jestem jednak tego zdania, że lepiej przepracować (nawet fikcyjnie) te dwa miesiące i dopiero iść na l4 i tak dużo zyskujemy.. a jednak jest to mniej podejrzane.
Na zus nie ma reguły. U znajomej, którą jakiś tam znajomy zatrudnił fikcyjnie nie byli ani razu na kontroli, a u koleżanki, która pracowała kilka lat w barze chodzili co miesiąc. Także, jeśli jest możliwości zatrudnienia, to nie zastanawiajcie się, bo zus nas dyma na każdym kroku (question: ile z nas chodzi do lekarza na nfz? ).

axella, co do Twojego pytania o umowę. Wszystko zależy od tego na jaki czas Ci dają umowę. Pamiętaj, że jeśli umowa kończy się przed ukończeniem trzeciego miesiąca ciąży, mogą pracownika zwolnić. Ale Ciebie to już nie dotyczy. Byłabyś w dobrej sytuacji, bo nawet jeśli dostałabyś umowę na miesiąc, albo trzy, to już nie mogą Cię zwolnić, aż do porodu. A wtedy nawet jeśli Cię zwolnią, to przejmuje Cię zus i masz macierzyński.

Witam się i przepraszam
Byłam przedwczoraj na wizycie, pierwszy raz prywatnie - to jakiś kosmos. Pan doktor spytał nawet czy może wziąć ode mnie płaszcz i odwiesił na wieszak, a później dżentelmeńsko chciał pomóc mi go ubrać. Ale do rzeczy. Wizyta naprawdę klasa. Dałam wypis ze szpitala i powiedział, że bardzo dobrze zrobiłam, że nawet z niewielkim plamieniem zgłosiłam się do szpitala. Dzięki temu mam wykonanych bardzo dużo badań. Później mnie zbadał i zrobił usg. Widziałam moją dzidzię. Okruszka z bijącym serduszkiem. Powiedział, że wszystko jest w porządku. Maluszek ma 1,28cm i 167 ud/min. Mam 3 fotki, ale tak jak mówię, na razie to okruszek.

dla wszystkich mam.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-08, 09:51   #882
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady
hehehe, właśnie napiszemy po 5 postów i będziemy edytować i dopisywać w nieskończoność
no jakby każda z 80 mam na wątku napisała dziennie z 5 postów o takiej długości, to dopiero byłoby co nadrabiać

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja
wcale się z tym nie zgodzę, jest tu bardzo wiele dziewczyn które się długo starały.
zgadza się. z kolei mi się wydawało wprost przeciwnie - że w ciążę to bardzo łatwo się zachodzi.
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 09:53   #883
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Witam się i przepraszam
Byłam przedwczoraj na wizycie, pierwszy raz prywatnie - to jakiś kosmos. Pan doktor spytał nawet czy może wziąć ode mnie płaszcz i odwiesił na wieszak, a później dżentelmeńsko chciał pomóc mi go ubrać. Ale do rzeczy. Wizyta naprawdę klasa. Dałam wypis ze szpitala i powiedział, że bardzo dobrze zrobiłam, że nawet z niewielkim plamieniem zgłosiłam się do szpitala. Dzięki temu mam wykonanych bardzo dużo badań. Później mnie zbadał i zrobił usg. Widziałam moją dzidzię. Okruszka z bijącym serduszkiem. Powiedział, że wszystko jest w porządku. Maluszek ma 1,28cm i 167 ud/min. Mam 3 fotki, ale tak jak mówię, na razie to okruszek.

dla wszystkich mam.
Różnica w traktowaniu pacjentki jest ogromna!! Cieszę się, że wszystko dobrze Będziesz do niego chodziła?

Stary 2012-11-08, 09:56   #884
sharpnowaja
Zakorzenienie

Lublana mi hartwowanie piersi wszyscy polecają. Jesteś pierwszą osobą która to odradza

karolina zjadłaś mało ale nie jest źle. W zupce witamina A i E. Do tego nabiał. Tylko jakiś owocków brakuje

Dziewczyny chyba źle zrozumiałyścię nunę. Ona robiąc listę "dlaczego urodzi zdrowe dziecko" zrobiła to sama dla siebie na poprawę swojego humoru i zapewnienia że jest dobrze. I nigdzie nie napisała że jak każda tak będzie robić to będzie mieć zdrowe dziecko albo że jak ktoś pił czy palił to dziecko będzie chore.

axella średnią się liczy z ostatnich 12 przepracowanych miesięcy w przeciągu 18 miesięcy. Więc jeśli np pracowałaś 3 miesiące później nie a później znów 3 to liczą Ci średnią z 6 (mimo że między nimi nie pracowałaś). Jeśli w przeciągu ostatnich 18 meisięcy pracujesz 2 miesiące to Ci liczą średnią z tych dwóch miesięcy. Jeśli masz umowę na czas określony (o ile nie jest to umowa na zastępstwo) muszą Ci ją przedłużyć do dnia porodu. Jeśli masz umowę na czas nieokreślony to możesz iść na wychowawcze i później wrócić do pracy.

Cytat:
Napisane przez Wika28 Pokaż wiadomość
ja mimo wszystko wysłałabym to podanie
ale ja nie mam możliwości wysłania go SAMA

Cytat:
Napisane przez Wika28 Pokaż wiadomość
no właśnie, nie ma reguły - moja Mama gdy była w ciąży cały czas ciężko pracowała. Mieszkaliśmy na wsi, nie było jeszcze wody, więc ciężkie wiadra wyciągała ze studni. Poza tym praca w polu, opieka nad dziećmi - było nas pięcioro - i każda ciąża była wzorcowa. Ani zagrożeń, ani leżenia w szpitalu, nawet żadnych dolegliwości nie miała
tylko pominęłaś fakt że teraz jest większe zagrożenie środowiska, żyjemy w większym stresie, a o śmieciowym jedzeniu nawet nie wspomnę

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
Idzie facet do ginekologa i mówi, że jego żona w ciąży jest no i chcieliby współżyć ale niewiedzą jak.
Lekarz mu mówi:
-1 trymestr można normalnie po Bożemu, 2 od tyłu by było bezpiecznie dla dziecka a 3 to już tylko na wilka
-na wilka?
-no leżysz pan koło nory i wyjesz
Stary 2012-11-08, 09:58   #885
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Tak, jestem zadowolona. Aha, no i na wtorek dzidzia miała wg dzidzi 7t4d, czyli jest starsza o jeden dzień porównując z OM.
Także wychodzi, że jutro zamknę 8. tydzień!

Leon
Stary 2012-11-08, 09:58   #886
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się i przepraszam

dla wszystkich mam.
Cieszę się, że z maluszkiem wszystko ok i wizyta udana

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2012-11-08, 10:00   #887
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, jestem zadowolona. Aha, no i na wtorek dzidzia miała wg dzidzi 7t4d, czyli jest starsza o jeden dzień porównując z OM.
Także wychodzi, że jutro zamknę 8. tydzień!
Zlecił Ci jakieś badania? Kiedy kolejna wizyta?

Stary 2012-11-08, 10:02   #888
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Zlecił na pewno toxo i hiv, reszty nie pamiętam, zerknę później na wykaz i napiszę. Kolejna wizyta 4.12.

Leon
Stary 2012-11-08, 10:06   #889
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Zlecił na pewno toxo i hiv, reszty nie pamiętam, zerknę później na wykaz i napiszę. Kolejna wizyta 4.12.
Super, że wizyta się udała

My też wizytujemy 4.12. Już nie mogę się doczekać

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-08, 10:06   #890
Magiusa
Zakorzenienie

Ja po badaniu w ginekologa. Ech...po tym wczorajszym krwawieniu byłam ciekawa co powie mój ginekolog.
No i nagle się okazało, że to krwiak i to w dodatku ma podobną wielkość jak zarodek ( !!!!) 3 cm.
W rezultacie mam L4 i 3 wersje jak potoczy się historia:
1. krwiak się powiększy i organizm i tak zarodek odrzuci.
2. Krwiak sie nie powiększy ale pojawił się albo pod wpływem niedoborów hormonalnych albo uszkodzenia płodu i w 11 tygodniu dopiero dowiem się czy czasem płód nie jest uszkodzony, a my go sztucznie podtrzymujemy
3. Krwiak się wchłonie ( lub po prostu niepowiększy) a Maluszek rozwinie się zdrowo i dalej.
Póki co mam być w domu, przyjmować leki i 19.11 kolejne badanie

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 10:06   #891
maarchewka
Zakorzenienie

Dobra a po co się te cyce hartuje?? Czy nie mogę zrobić tak, że jak mnie już będzie boleć lub pękać to sobie laktatorem ściągne mleko? Czy ściąganie laktatorem boli równie mocno jak karmienie?
Ja to na prawdę ciemna w tych tematach jestem

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 10:09   #892
sharpnowaja
Zakorzenienie

Mysia trzymaj się! Trzymam kciuki żeby było dobrze

A tak mi się jeszcze przypomniało, znajoma mi mówiła żebym jadła dużo rzeczy w którcyh jest żelazo. Ona miała niedobór i dostała tabletki po którcyh poleciały jej zęby i mała też ma teraz problemy.

Cytat:
Bo człowiek tu próbuje się jakoś podnieść na duchu to jeszcze ktoś to ODBIERA TAK. MAM serce i cholernie współczuje osobom które poroniły.
I głupia nie jestem bo też mogę urodzić chore dziecko, bo jest w rodzinie. Bardziej chodziło mi o poronienie i pocieszenie sie
no ale już koniec... szkoda tematu...
no właśnie! zrobiła się afera o nic

Cytat:
ach, pożaliłam się,wygadałam.. może pomoże..
pewnie że pomoże

Cytat:
a wiecie co, dziś rozmawiałam ze znajomą, która jest w 17 tygodniu i już czuje ruchy i mówi mi tak: "czujesz już ruchy? nie? ojaaaa mówię ci, to jest takie zaje...ste uczucie, że nie da się opisać... lepsze od orgazmu"
ja też już chcę poczuć!!!
ale jest w 17 tc skończonym czy dopiero zaczęła 17?

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

MoTyleKsw za 12 tc

Cytat:
Wczoraj pytała mnie położna czy nie jestem w terminie miesiączki a jestem faktycznie. Mowila ze tak sie zdarza ze macica jeszcze nie wie ze jest wciazy i stad to plamienie. CZekam na obchod i zobaczymy co dalej.
mi też tak lekarz mówił

Cytat:
tymczasem zabieram się za nadrabianie - do 12 może mi się uda być na bieżąco
ja już godzinę nadrabiam
Stary 2012-11-08, 10:09   #893
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Ja po badaniu w ginekologa. Ech...po tym wczorajszym krwawieniu byłam ciekawa co powie mój ginekolog.
No i nagle się okazało, że to krwiak i to w dodatku ma podobną wielkość jak zarodek ( !!!!) 3 cm.
2. Krwiak sie nie powiększy ale pojawił się albo pod wpływem niedoborów hormonalnych albo uszkodzenia płodu i w 11 tygodniu dopiero dowiem się czy czasem płód nie jest uszkodzony, a my go sztucznie podtrzymujemy
3. Krwiak się wchłonie ( lub po prostu niepowiększy) a Maluszek rozwinie się zdrowo i dalej.
za 3 wersję! Musi być dobrze!

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-08, 10:10   #894
Mysia mysz
Zakorzenienie

Jestem juz po obchodzie. dzisiaj mnie nie beda badac bo nie chca mnie ruszac codzienie, m lezec brac duphaston i jutro mmie zbadaja. Jedyny plus tej sytuacji jest taki ze wixzalam paczka ma ju 2 cm
Stary 2012-11-08, 10:12   #895
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymam za trzecią wersję

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Dobra a po co się te cyce hartuje?? Czy nie mogę zrobić tak, że jak mnie już będzie boleć lub pękać to sobie laktatorem ściągne mleko? Czy ściąganie laktatorem boli równie mocno jak karmienie?
Ja to na prawdę ciemna w tych tematach jestem
Myślę, że jak już Ci popękają to będzie bolało

Stary 2012-11-08, 10:17   #896
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymam mocno za 3 wersje.
Musi być dobrze

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2012-11-08, 10:18   #897
xal
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny o co chodzi z ta praca?? żebynp popracowac chociazby fikcyjnie 3 msc potem l4 ale do konca placic na zus i potem macierzynskie??
Jak "przerobię" dla znajomego Kartę Nauczyciela to poszukam. Teraz koleżanka mi uświadomiła, że są przepisy ZUSowskie ile to trzeba przepracować (opłacić składek) żeby dostać L4.
Cytat:
Na zus nie ma reguły. U znajomej, którą jakiś tam znajomy zatrudnił fikcyjnie nie byli ani razu na kontroli, a u koleżanki, która pracowała kilka lat w barze chodzili co miesiąc. Także, jeśli jest możliwości zatrudnienia, to nie zastanawiajcie się, bo zus nas dyma na każdym kroku (question: ile z nas chodzi do lekarza na nfz? ).

axella, co do Twojego pytania o umowę. Wszystko zależy od tego na jaki czas Ci dają umowę. Pamiętaj, że jeśli umowa kończy się przed ukończeniem trzeciego miesiąca ciąży, mogą pracownika zwolnić. Ale Ciebie to już nie dotyczy. Byłabyś w dobrej sytuacji, bo nawet jeśli dostałabyś umowę na miesiąc, albo trzy, to już nie mogą Cię zwolnić, aż do porodu. A wtedy nawet jeśli Cię zwolnią, to przejmuje Cię zus i masz macierzyński.
Słyszałam, że z kontrolami ZUSu na L4 to zależy jaki lekarz wydał zwolnienie. Jak byłam po operacji kolana to ani razu nie przyszli, a lekarz mówił, że on nie nadużywa więc jego zwolnień raczej nie kontrolują.

Z umowami to nie jest takie hop-siup. Jak umowa na czas określony, ale nie próbny to automatycznie przedłuża się do dnia porodu.

Skrót umów i rozwiąznia w ciąży:

- Dyscyplinarnie i jak jest upadłość zakładu pracy można zawsze rozwiązać.
- Okres próbny nie przekraczający miesiąca, na zastępstwo - można rozwiązać.
- Umowa na czas określony, na czas wykonania określonej pracy, na okres próbny ponad 1 miesiąc - jeżeli uległaby rozwiązaniu po upływie 3 miesiąca przedłuża się do dnia porodu ( automatycznie).
- Reszta umów o pracę chroniona.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 10:19   #898
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie, płacisz sobie sama zus, po 3 miesiącach idziesz na zwolnienie i Ci się to zwróci.

Cytat:
tylko więcej papierków trzeba

Cytat:
a jeśli byłaby to praca w sklepie??
może być tylko jak np będziesz pracowała u rodziny to mogą to sprawdzić
Stary 2012-11-08, 10:30   #899
axella
Zakorzenienie

GG do axella

faceci nie myślą. przynajmniej mój
prosiłam tż by potwierdził mi z tydzień temu,czy jego mama wleci na urodziny moje(niedziela).
i milczał więc stwierdziłam,że z jakiś tam powodów nie chce to nie.
NAGLE TERAZ jak jestem w pracy wysyla mi sms,że jednak będzie.
A w domu mamy taki rozpiździel,że wstyd!
Szafy w pudłach na ziemi w salonie, kartony z rzeczami SYF totalny!
gdzie mam ją przyjąć-w sypialni?!
Nosz ku%$#a!

I oczywiście MOJA WINA bo przecież JA zaprosiłam.
Z tym,że zrobiłam to z miesiac temu, by mieć czas to zorganizować.

no ja nie wytrzymam

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2012-11-08, 10:31   #900
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie wiem,że są problemy, postaram się płacić jakąś wyśrodkowaną składkę..
zobaczymy o z tego będzie..
no taka wyśrodkowana składka będzie najlepsza
powodzenia!

anoxee za wizytę fajnie zostałaś "obsłużona"

Cytat:
zgadza się. z kolei mi się wydawało wprost przeciwnie - że w ciążę to bardzo łatwo się zachodzi.
no też tak myślałam aż sama nie zaczęłam się starać.
Okres regularny- co do dnia, wyniki przed ciążą idealne. A tu jeden miesiąc i nic, drugi i nic, trzeci i nic. Za czwartym razem się udało i to pewnie dlatego że miałam wolne i się nie stresowałam pracą

marchewka a po co masz laktatorem ściągać? nie lepiej mięć kontakt z dzidzią? poza tym jak będzie Cię bolało przy karmieniu to przy odciąganiu pokarmu też. Jak będą pękać brodawki to może się w nich zbierać ropa i co Ci później z takiego mleka. Aczkolwiek nie dowiadywałam się jeszcze co jak i kiedy się robi z tymi piersiami. JEszcze się tym nie interesowałam tak dosadnie

Magiusia trzymam kciuki za 3 wersję

Ja wczoraj kupiłam sobie puzzle i pochłonęły mnie wczoraj całkowicie za jakieś pół godz idę dalej układać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości