|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Dziewczyny zagłosuje na mnie w konkursie
![]() http://www.bebiklub.pl/home/konkursy/moje-wyjatkowe-chwile-macierzynstwa/galeria/entry/6129 |
![]() ![]() |
![]() |
#512 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
A my dziś wyszliśmy ze szpitala.Od piatku Szymek był na mleku Nutramigen Lipil(koszt jednej puszki mleka 150zł ![]() Szymek miał też w szpitalu zrobione usg węzłów chłonnych,ma powiększone węzły chłonne pachwinowe,pod paszkami,szyjne i z tyłu szyji,węzły pomimo powiekszenia nie są podejrzane,taka nasza uroda.A i dzieci z AZS moga mieć takie węzełki. ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#513 | |
Raczkowanie
|
dziękuje!
Cytat:
![]() ![]() Tyle pieniędzy idzie na fundusz zdrowia z naszych pensji, a jak człowiek w potrzebie to zawsze coś jest akurat ze 100 % odpłatnością. Polska to koszmar. Zdrówka dla Szymonka i całej rodzinki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#514 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#515 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli ja potrzebuję 10 puszek mleka to koszt tego mleka to 1500zł a zaznaczam że szymek należy do niejadków.A co jesli dziecko potrzebuje np 2o puszek na miesiąc? Chore jakieś.Więc siłą rzeczy mnie nie stać na to mleko i dlatego spróbujemy tego zwykłego nutramigenu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#516 | ||||
Wtajemniczenie
|
Witam.
Po mojej chorobie już nie ma prawie śladu. Prawie, bo w nocy mnie jeszcze pobolewa gardło i mam nos zatkany. Od kilku dni dokucza mi za to inna dolegliwość, ból głowy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Nasz rekord spania, to do 11:50 ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Pościel mamy z firmy AMW http://www.amw.pl Jesteśmy zadowoleni. Ale chyba nie ma siły, każdą pościel trzeba co jakiś czas zmieniać, bo się zbija. My zmieniliśmy po ponad 2 latach użytkowania. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#517 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A u was Gabi jak wygląda karmienie ? Edytowane przez blueelektron Czas edycji: 2012-11-11 o 16:49 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#518 | ||
Raczkowanie
|
Dziękuje
![]() Cytat:
Dziękuje ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#519 | ||
Wtajemniczenie
|
Kurcze, nie zapisuję od jakiegoś czasu, ale Hani się generalnie przestawił dzień z nocą, jeśli chodzi o karmienie. W dzień mogłaby nie jeść praktycznie w ogóle, a w nocy budzi się nawet 4 razy i doi po 15 min
![]() ![]() Teraz to wygląda mniej więcej tak, że w ciągu doby Hania je 8 razy. Dziękuję. ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#520 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
proszę bardzo głos odany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#521 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#522 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ktoś pytał, jak doprowadzić do zaniknięcia laktacji. Ja przez tydzień ściągałam wieczorem, każdego dnia coraz mniej (zaczęłam od 50 ml z każdej piersi), po tygodniu już ściągałam co dwa dni po 25-30 ml, a po dwóch tygodniach od ostatniego karmienia nie ściągałam wcale. Mleko jeszcze mam - ok. miesiąc nie karmię, ale to tylko kropelki. Jak przycisnę, to coś wyleci, ale wkładek nie muszę już nosić. Dawid chyba ząbkuje. Gryzie wszystko, co mu się da; ślini się na potęgę, trochę gorzej je i śpi. Ale za to rano przez pół godziny gadał sam do siebie w łóżeczku i w ogóle nas nie potrzebował ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#523 |
Wtajemniczenie
|
Hej!
U nas dalej chorowicie, choć wreszcie wydaje się, że chłopakom się poprawia. Dobra wiadomość jest taka, że znalazłam wreszcie świetnego pediatrę ![]() ![]() Najważniejszy news z dzisiaj to Kajko jadł pierwszą marchewkę ![]() ![]() ![]() I jeszcze szaleństwo na czworakach nam się zaczęło ![]() Z rzeczy, które mi się przypomniały, co mówiłam, że gdzieś mi się pogubiły posty, to tak... Odnośnie kosztów wynajmu mieszkania - z jednej pensji to ja raczej tego nie widzę, choć oczywiście pensja pensji nierówna ![]() ![]() ![]() ![]() Karmić piersią zamierzam jak większość z Was z tego, co widzę czyli ok. roku. Ktoś wspominał, że nie wiadomo ile, bo nie wiadomo jak z pracą, więc przypomnę, że równie dobrze piersią można karmić wyłącznie rano i wieczorem! ![]() Przy odstawianiu Maksa od piersi nie brałam żadnych leków ani żadnych innych środków nie stosowałam, przy czym karmiłam go do końca przez całą dobę i odstawiłam go z dnia na dzień ![]() I jeszcze odnośnie ręcznego odciągania pokarmu to przy Maksie też mi to nie szło, ale teraz kiedyś spróbowałam zupełnie inaczej nacisnąć (filmik ze szkoły rodzenia na coś się przydał) i sika strumieniem ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-11-11 o 19:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#524 |
Zakorzenienie
|
Ugotowałam dzisiaj Maćkowi zupę jarzynową z koperkiem, ale mu smakowała!
I przed spaniem dałam mu kaszkę jaglaną ugotowaną z jabłkami odrobiną masła. Wcinał aż mu się uszy trzęsły! Wcale się nie dziwię, bo sama wyżarłam resztę. Jutro sobie na śniadanie ugotuję ![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- O kurczę kism, ale fajnie stoi! ![]() ![]() Ale Kajko pewnie na bilansie dwulatka będzie ważył tyle co Maciek teraz. ![]() Ja też ubrań sezonowych nie pakuję, trochę dlatego, że nie mam pełnej szafy, ale przede wszystkim temu, że mi się nie chce. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#525 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cieszę się, że już wyszliście ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziś byli u nas znajomi z córeczką, która za tydzień kończy roczek. I tak się bawili z Maksiem na dywanie i Kamila raczkowała i Maks najpierw tak na nią patrzył i patrzył a potem sam wziął ręcę do przodu i zaczął się podpierać ![]() ![]() rano trochę kaszlał i teraz przed snem też, gorączki nie ma. Ma nadzieję, ze noc się z tego nie rozwinie.
![]() |
#526 |
Zakorzenienie
|
I tort bezowy
![]()
![]() |
#527 |
Rozeznanie
|
Ale fajnie Kaj wygląda!
![]() Właśnie mi _agata przypomniała o co miałam zapytać. Czy można dodać do zupki natkę pietruszki?
#528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#529 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() kusicie tymi tortami ![]() Agata, a myślisz, że uda mi się zrobić bezę w piecyku takim, co się nie da regulować temperatury? W takim http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/okazja/inn...ektryczny.html Bo tylko taki posiadam i w nim piekę wszystko ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#530 | ||
Zakorzenienie
|
Moje dziecko uczy się robić "papa". Dzisiaj babcia mu zrobiła, załapał z mig. I cały czas zgina paluszki jak mu się robi papa
![]() I nauczył się robić pierdziochy ustami. Wiecie, nabiera powietrza, zaciska usta i wypuszcza powietrze. ![]() ![]() Poza tym drapie w przewijak od spodu jak się pod niego wślizgnie ![]() ![]() Ale... póki się rano do niego nie odezwę, to leży cichutko jak trusia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zawsze możesz spróbować upiec np. z dwóch białek. Wiele nie tracisz... 2 jajka i 100 g cukru ![]() A... nie doczytałam, że nie ma regulacji. To się nie uda ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#531 | |
Raczkowanie
|
Dziękuje
![]() Dziękuje ![]() Cytat:
![]() Kurde też by mi się przydała taka koleżnka dla Antosia. Już było ładnie, tak że się podpierał i znowu klapa. Nie wiem czemu on te rączki znów na boki kładzie. Mało tego jak się go podnosi żeby wziąć na ręce to on swoje rączki obie do tyłu odchyla, a nie robił tak. W czwartek rehabilitacja to zapytam. Mam pytaanie czy wam na rehabilitacji też powiedziano, że musicie chodzić dopóki dziecko nie będzie stawiać pierwszych kroków??Bo mi tak powiedzieli, że niby wcześniej nie da się na 100% stwierdzić czy napięcie minęło. Tak się zastnawiam jak to zrobić organizacyjnie jak do pracy wrócę. Bo przecież nie dadzą mi co tydzień urlopu Ale pysznie wygląda ![]() ![]() ja chce mój piekarnik !!!!!!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#532 | |||||||||||
Wtajemniczenie
|
W weekend tradycyjnie spokojnie, więc Was gonię
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dziękujemy za piękny opis postępów Maćka i gratulacje! Myślę, że wiele z nas jest tak samo szczęśliwych, ale mało która taka wypoczęta ![]() Cytat:
![]() Życzę dobrych wieści na wizycie jutro ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przeczytałam artykuł, aleee... Czasami ilość mądrości na naszym wątku jest już męcząca ![]() ![]() Co prawda nie cierpię argumentów na robienie "złych" rzeczy w stylu "bo ja tak zrobiłam przy moim dziecku i nic mu się nie stało", ale raz go użyję ![]() ![]() Cytat:
Ja nie dam więcej, ale poproszę o odstąpienie chociaż jednego, co by mojemu dzieciowi ulżyć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oby ząbki ładnie wyszły i nie dały Wam się we znaki ![]() doris, jeszcze Twój post gdzieś mi się zapodział, ale pamiętam... Cóż, mogę na początek w skrócie Ci napisać. Schemat rozszerzania diety przy mm mamy na pierwszej stronie (ten) i tak - biorąc szósty miesiąc mamy 4x mleko, zupa i owoce. Więc ustalasz sobie orientacyjnie porę, w której będziesz podawać owoce (może to być drugie śniadanie, a może być też podwieczorek np. 2h po obiedzie) i o której zupkę. I jak już zaczniesz, to po prostu codziennie podajesz owoce i zupkę, co kilka dni dodając nowy składnik, czy to warzywo czy owoc, dodając lub też zmieniając ![]() ![]() To chyba tyle na razie mi do głowy przychodzi. Nie wiem, czy coś pomogłam ![]() ![]() Ktoś pytał też ostatnio, jak często mięso. Wg mnie jak już je wprowadzimy, to oczywiście codziennie, natomiast 1 lub 2 razy w tygodniu można je zastąpić rybą. |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Rozeznanie
|
Tylko, że mam natkę pokrojoną i zamrożoną i nie wiem czy mi się to zmiksuje...a właśnie boję się, żeby mu to nie zaszkodziło.
Macie już większe foteliki samochodowe? Ja się rozglądam powoli za następnym, bo z tego foteliko-nosidełka już mi Maks wyrasta.
#534 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Moja Hania też nauczyła się robić pffff ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Jakie następne foteliki planujecie kupić swoim dzieciom? Albo już kupiłyście? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#535 |
Rozeznanie
|
Ja pytałam o mięso
![]() A jeszcze co do wprowadzania nowych warzyw. Codzień podaję ziemniaka i marchewkę, wprowadziłam też pietruszkę i ostatnio brokuła, kilka razy podałam dynię i szpinak ze słoiczka. I czy teraz codzień powinnam podawać te 4 warzywa i dodawać do tego coś nowego i potem gotować zupę z 5, 6 10 warzyw? Czy np. jednego dnia dodać brokuły, innego pora a jeszcze innego dynię ze szpinakiem? Trochę głupe pytanie.... ![]()
#536 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rozumiem Cię, ja też nie lubię chodzenia, przeglądania, mierzenia po przymierzalniach ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Powodzenia dla Ciebie w poszukiwaniach i zdrowia ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#537 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas będzie mocowany tyłem do kierunku jazdy. Cytat:
![]() Niech bazą będzie np. marchewka z ziemniakiem, a do tego dodawał inne warzywa. Jednego dnia brokuły, innego groszek, jeszcze innego np. pietruszka i por ![]() Ale niekoniecznie to musi być baza. Bardzo dobra zupa wyjdzie z ziemniaka, pietruszki i kukurydzy ![]() Popatrz sobie na stronie producentów słoiczków co i jak łączą ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#538 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 1 x zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g kleiku na 100 ml) + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) (lub ryby 1-2 x w tygodniu) Zresztą wystarczy wystarczy popatrzyć na słoiczki... Po 6., 8., 9. mies. nie kojarzę słoiczków bez mięsa ![]() Zmieniasz warzywa. Czy Ty chciałabyś codziennie jeść to samo? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#539 | ||
Wtajemniczenie
|
Witam!
Dziś znowu dzień wyjzadowy ![]() ![]() Hania była dziś rozkosznie grzeczna ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#540 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem lub rybą (1-2 razy w tygodniu) - bez wywaru - z kleikiem zbożowym glutenowym i z 1/2 żółtka co drugi dzień" Niby to samo, ale jednak nie. Nawias postawiony w innym miejscu i już zupełnie co innego. ![]() Ja będę podawać co drugi dzień żółtko, a w te dni bez żółtka mięso lub rybę. Ja jakoś słoiczkami nie do końca się sugeruję ![]() ![]()
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-11-11 o 21:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.