|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#451 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Edytowane przez izotropia Czas edycji: 2012-11-09 o 17:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#452 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Wkładam na siebie najpierw i przypinam tylko z tyłu. Potem wkładam Antka i zapinam wszystkie potrzebne pasy i a koniec zapinam pas który idzie przez plecy a zapina się z przodu. Może wygląda trudno, ale naprawdę dasz sobie rade. No i nie jest drogie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#454 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#455 | |||
Wtajemniczenie
|
ladybird zapomniałam Ci ostatnio odpisać. Spróbuj przed karmieniem ogrzać piersi np. małym ręczniczkiem zmoczonym w gorącej wodzie i trochę je rozmasuj, wtedy mleko łatwiej wypływa
![]() Cytat:
![]() Ugotowałam dziś kaszę jaglaną w osolonej wodzie i o wiele bardziej mi smakowała niż na słodko ![]() Cytat:
7.00 - mleko moje+mm, w sumie 180-200ml 9.00 - jabłko pieczone albo starte, ok. 130ml 11.00 - mleko moje 180-200ml 14.00 - zupka - 180-200ml 17.00 - mleko moje 180-200ml 20.00 - mleko moje+mm, w sumie 180-200ml Przy czym Sebuś to żarłoczek ![]() Cytat:
![]() Choć w moim przypadku (odciąganie) to myślę, że po prostu będę zmniejszać ilość odciągań i piersi się będą do tego dostosowywać, obniżając produkcję. Tak mi się wydaje, bo w sumie jak niedawno zrezygnowałam z odciągania nocnego to i tak rano, po całej nocy uciągam tyle samo co wcześniej w nocy+rano ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#456 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na zakończenie laktacji dają bromergon. To jest na obniżenie poziomu prolaktyny. Moja siostra to brała i ok był, a ja przed zajściem w ciąże brałam bo miałam strasznie wysoką prolaktyne to tydzień na zwolnieniu byłam bo miałam drgawki, wymioty, zawroty głowy itp. Normalnie myślałam, że umieram. To też napewno zależy kto ile produkuje bo ja np. jak ściągam okoł 40-60ml co trzy godz., a jak nie ściągam pół dnia albo cały to mam niewiele więcej ( a całkiem nie dawno doiłam prawie 600ml dziennie, popsuło się przez przeprowadzkę) więc pewnie nie będę tego brać bo mleka samo z siebie będzie codziennie mniej. Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2012-11-09 o 20:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#457 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za wszystkie rady odnośnie karmienia.
![]() Dziś moja Hania jadła na przykład tak: 7: 15 min. karmienia 8.30: nieudane próby karmienia (5 min) 11.30: 15 min. karmienia 15-15.30: nieudane próby karmienia 17: 15 min. karmienia 21.30: 15 min karmienia Patrzę na to i stwierdzam że sama sobie napędziłam biedy. ![]()
![]() |
#458 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A co do tych cukrów jeszcze mam kolezanke która daje 9 miesiecznej dziewczynce czekoladę ze tylko jedną kostke na spróbowanie dałą a pozniej ze nei mogła kupy zrobic i raz dala jej czekoladke z bombonierki z nadzieniem. A i jeszcze wpadła na pomysł zeby kupic parówki z cielęciny to powiedziałam jej ze w parówkach takich to tej cielęciny pewnei nie ma a ona ze kupiła droższą to że są lepsze i skonczyło sie bólem brzucha. Ale juz nic nie komentuje niech robi jak chce. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#459 |
Zakorzenienie
|
Pół roku Maćkowi stuknęło!
Kiedy to zleciało? Pamiętam jak dziś cały ten dzień od rana aż do końca. Później długi pobyt w szpitalu, i w końcu w domu! Ależ jestem szczęśliwa! A nie dalej jak 1,5 roku temu dopiero pomyśleliśmy z mężem, że to chyba najwyższa pora na dziecko. I mamy, dziecko cudowne. Maciek nadal przesypia całe noce. Chodzi spać ok. 19.30, budzi się różnie, czasami 5, 6, 7, czasami pośpi o do 8. Jak się obudzi wcześnie to zjada i jeszcze dosypia. Rekord był wczoraj jak obudził się o 8, zjadł, pobawiliśmy się chwilę na łóżku, patrzę a on maślane oczy ma. Zabrałam mu zabawki, zamknął oczy i spał. To i ja skorzystałam, spałam do 10.40, on do 11.10 Bywa, że obudzi się w nocy, zazwyczaj sam zaśnie, czasami muszę dać cycka i przewinąć, bo kupa go budzi i jak zrobi to zasypia od razu. Jakieś problemy brzuszkowe czasami ma. Zaczynamy od jutra na dobre wprowadzać stałe pokarmy. Do tej pory od czasu do czasu zjadał a to jabłko, a to gruszkę, trochę banana, dawałam mu też zupę jarzynową, nie był zachwycony. Najważniejsze, że jeść umie, teraz będziemy uczyć się smaków. Mam mięso z wsiowego kurczaka, jak zacznie jeść na dobre (Maciek, nie kurczak), to mu to mięso będę dodawać do zupy. Mamy też jajka ze wsi od rodziny, więc żółtko będę dodawała. Zastanawiać się skąd brać ryby? Jest u nas sklep rybny, w środy są dostawy. Póki co będzie kurczak, a nad tymi rybami się zastanowię. Bardzo bym chciała żeby Maciek ryby jadł. Mnie nie nauczono i niewiele ryb jem niestety. Maciek śmieje się strasznie dużo, jest bardzo, bardzo, bardzo pogodnym niemowlęciem. Wiele do szczęścia mu nie potrzeba, czasami wystarczy głupia mina, czasami kiwnięcie palcem, a on się śmieje w głos! Takie dziecko mam! Wiem, że nam łatwiej, bo Maciek ładnie śpi, jest zdrowy, żadnych problemów nie mamy... odpukać... Nie jest jeszcze zbyt ruchliwy, tzn. ruchliwy jest, ale nie mobilny. Kręci się w kółko, ale przemieszcza niewiele. No ale jemu trudno 9,5 kilo uciągnąć na rączkach. Czasami pupę podnosi i kombinuje jakby tu się ruszyć, ale jeszcze nie bardzo mu idzie. Nogami macha w powietrzu, ale jeszcze nie rusza... Najlepszą zabawką są grzechotki, czasami zainteresuje się grającymi i błyskającymi zabawkami, ale najlepiej wali się zabawką o podłogę ![]() Była u mnie przez kilka dni koleżanka z synkiem 1,5 miesiąca starszym od Macia. On śpi fatalnie, budzi się kilka razy w nocy, no i w dzień jakiś taki strasznie marudny jest. To i ona zrezygnowana... Więc ja tym bardziej się cieszę tym co mam. No ale ja ogólnie taka jestem, że biorę co życie daję i korzystam z tego. Innego życia nie mam, na takie sobie zapracowałam. ![]() Z tego ich pobytu Maciek skorzystał bo obserwował, patrzył, przyglądał się starszemu koledze, i próbował, próbował... Niedługo w miejscu nie poleży ![]()
![]() |
#460 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#461 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Podejrzewam, że na biszkopty będę pozwalać, bo prawdopodobnie nie uniknę ich podawania przez inne osoby. Zresztą chyba wolę, żeby podawali jej takie coś niż jakieś batoniki czy inne słodkości. Z drugiej strony, u mnie w domu słodycze były zawsze (oprócz oczywiście pierwszych lat kiedy ogólnie dosyć ciężko było je dostać), a cukierki były wystawione na stole i w odróżnieniu od innych dzieci nigdy się nie rzucałam na nie i nie jadłam ich hurtem prawdopodobnie dlatego, że one zawsze były, a przed innymi dziećmi takie rzeczy chowano. No ale to i tak dotyczy już późniejszych lat. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() U nas lekka tragedia jeżeli chodzi o zasypianie, bo odkąd mała jest chora nie wychodzimy na spacery i wstawiliśmy wózek do domu. Wiecie, taka imitacja spaceru. W każdym razie w związku z tym przyzwyczaiła się do zasypiania w nim i już nawet na rękach nie chce. Obawiam się co to będzie jak pójdę gdzieś i nie będzie wózka ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#462 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Jeszcze raz gratuluje pol roku- to taki..hmmm wazny i przelomowy wiek dla naszych pociech ![]() Kurcze... ja tez tak sobie przypominam... jak po slubie z mezem stwierdzilismy, ze zaczynamy sie od razu starac o dziecko, bo nie wiadomo ile czasu minie zanim zajde w ciaze... no i zaszlam od razu. Slub mielismy w ostatni weekend lipca, a OM 4 sierpnia... to byl "zloty strzal" ![]() Cytat:
![]() ![]() A teraz ide spac zycze wszystkim spokojnej i przespanej nocy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#463 |
Zakorzenienie
|
Melduje sie i ja
![]()
![]() |
#464 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() czas leci jak szalony, od weekendu do weekendu... przynajmniej dla mnie, dopiero jedna sobota a tu już następna... i powiem szczerze że to prawda że zapomina sie o bólu, nie odbierzcie mnie jak wyrodną matkę ale przez pierwsze kilka tygodni to jak ktoś wspominał o porodzie to mówiłam np że już 5 tyg o tej "masakry" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#465 | ||||||
Zadomowienie
|
Witam się weekendowo
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ja daję póki co słoiczki bo nie mam dostępu do dobrych warzyw czy owoców... chciałabym sama robić obiadki ale skąd w mieście brać takie warzywka, czy mięso, nie mam żadnego sprawdzonego sklepu, teściowa mówiła, że swojej córce dawała marketowe, ale to chyba nie nie jest dobry pomysł ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#466 |
Zadomowienie
|
U nas nie mam Carreofura ale jest tessco więc sprawdzę. Niedawno otworzyli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#467 |
Rozeznanie
|
do mam których dzieci mają ząbki
czy wasze plastikowe łyżeczki też są takie porysowane od ząbków pod spodem? ![]() ![]() ![]() ja ostatnio tak patrze i oczom nie wierze, cały spód porysowany |
![]() ![]() |
![]() |
#468 | |
Raczkowanie
|
Witam z rana!
Ja już po śniadanku, mleko sciągnięte, dzieć wyspany, piękne słońce. Nic tylko cieszyć sie dniem. Dziś wkoncu wyjdziemy na spacer bo Antoś był chory i kazali nam siedziec w domu tydzień. Co prawda tydzien mija w poniedziałek, ale mały jest okazem zdrowia, więc myślę że nic mu nie będzie jak wyjdziemy. Cytat:
Agata aż miło poczytać jak ktoś z taką miłością opowiada o swoim dziecku. Ja też uwielbiam mojego smyka, jest pogodny, ale tak jak dziecko martuli bardzo absorbujący. mi to raczej nie przeszkadza z wyjątkiem kilku chwil, ale to moje szczęście i wole się nim zająć i pobawić niż np. wiecznie sprzątać ![]() Brawo dla maćka za pół roku ![]() Antoś 07.11 skonczył 5 miesięcy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#469 |
Rozeznanie
|
jeśli chodzi o sposób karmienia łyżeczką to pomagam dziecku zjeść wycierając o górną wargę w innym wypadku karmienie trwałoby i trwało, z czasem dziecko opanuje tą technikę
|
![]() ![]() |
![]() |
#470 | |||||||||||
Wtajemniczenie
|
Hej!
Jestem ze dwie strony za Wami ![]() ![]() Cytat:
Kaj też wpada we wściekłość, jak już widzi, że układamy się do odciągania, ale nie ma rady, trzeba odciągnąć. Zaleganie gęstych glutów jest groźniejsze niż chwila krzyku ![]() A jak dziś u Was? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Poprawiane zdjęcia czy nie, to i tak miło spojrzeć ![]() Niezła akrobatka! ![]() Cytat:
![]() Do tego tż leje Kajowi na czubek głowy wodę w ramach przygotowań do basenu i przyszłego mycia głowy. Zaczynał od kilku kropli, a wczoraj już mu chlustał całą dłonią, aż mnie zaskoczyli ![]() Cytat:
![]() ![]() Też jak większość uważam, że nie musi być w bieli. W końcu od tego jest biała chusteczka nazywana szatką ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#471 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Myślę, że to podanie dwóch warzyw to nie jest jakiś straszny grzech ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-11-10 o 10:50 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#472 |
Wtajemniczenie
|
cześc dziewczyny
![]() Ale u nas dzisiaj ładny dzień był! Słońce, niewielki wiatr, przyjemna temperaturka... Wybraliśmy się na miłą przejażdżkę rowerową (pewnie jedna z ostatnich w tym roku :beczy: ) _agata, wszystkiego najlepszego dla Maćka, tego arcyudanego egzemplarza ![]() ![]() rinco, ja mam stewię taką sproszkowaną, nie używam jej do herbaty/kawy (bo nie słodzę ![]() Co do krojenia tortu bezowego gorącym nożem, to raczej się nie sprawdzi moim zdaniem... Beza się może zacząć kleić do takiego noża gorącego. Ja bym użyła po prostu ostrego, albo takiego z ząbkami, i tak się pewnie lekko pokruszy, ale taki już urok bezowych ciast ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#473 | |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ale tu cicho ![]() Cytat:
Kism - dziękuję, że pytasz ![]() ![]() ![]() agata - bardzo fajne podsumowanie pierwszego półrocza życia Twojego synka. Gratuluję zarówno wieku jak i jego samego ![]() Edytowane przez joss Czas edycji: 2012-11-10 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#474 |
Zadomowienie
|
Kism, a co sądzisz o takim kubku?
http://allegro.pl/lovi-360-mini-kube...714502505.html |
![]() ![]() |
![]() |
#475 |
Zakorzenienie
|
kism, tak jak pola napisała, beza będzie się kleiła do noża, efekt pewnie opłakany
![]() ![]() Dzisiaj znowu popełniłam tort bezowy ![]() ![]() pola_m, zazdroszczę wycieczki rowerowej, ja się jakoś po porodzie zebrać na rower nie mogę, a teraz już za późno. No i zimno u nas, ja nie przepadam za jazdą jak zimno. Za to odbiję sobie na snowboardzie, już nie mogę się doczekać wielkiego śniegu! ![]() ![]() Co do karmienia łyżeczką, nic mądrego sama nie napiszę, wkleję zatem jeden z linków, warto poczytać http://www.babyboom.pl/zywienie/zywi...a_dziecka.html I krótki cytat z tej strony "Pamiętajmy, by podsuwać ją w osi twarzy, prostopadle do niej i kłaść na dolnej wardze (jeżeli dziecko obie wargi ma zamknięte) lub wsuwać do buzi, jeśli wargi są rozchylone (upewniając się, czy dziecko ma na to ochotę). Kiedy maluch otwiera buzię, a łyżeczka w niej ląduje, czekamy, aż górna warga zamknie się na łyżeczce i dopiero ją wysuwamy. Wtedy dziecko je aktywnie, ściągając górną wargą pokarm z łyżeczki. Zazwyczaj maluch próbuje najpierw ją gryźć. Nie szkodzi. Jeśli nasza pociecha nie ściąga pokarmu z łyżeczki, możemy delikatnie docisnąć nią język dziecka i poczekać aż domknie wargi, z czego natychmiast korzystamy, wysuwając łyżeczkę z buzi. Karmiąc dziecko pilnujmy, aby to ono zbierało z niej pokarm, nigdy nie wycierajmy łyżeczki z jedzeniem o ząbki czy wargę dziecka. Jeżeli to zlekceważymy, nauczymy naszego malucha, że nie musi domykać warg, nie musi ściągać pożywienia i nie musi też trudzić się. Mama lub tata wsuną jedzenie i jakoś nakarmią swoją pociechę. Zanim malec nauczy się jeść łyżeczką, minie trochę czasu. Nie starajmy się jednak przyspieszać tego procesu, tylko systematycznie i cierpliwie powtarzajmy te same czynności. Od tego, jak będą wyglądały początki jedzenia, zależy również to, jak dziecko będzie jadło później i jak będzie mówiło." Jak widać to jak karmimy malucha może mieć ogromny wpływ na jego przyszłość. ![]() ![]() I jeszcze jeden link: http://przedszkole_146.republika.pl/kaciklogop.htm
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-11-10 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#476 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() teraz daję zupki na zmianę co drugi dzień z manną i jajkiem ![]() a tak a propos cukrów- no cóż- ja też nie zamierzam ograniczać dziecka i zabraniać mu słodyczy ale na pewno zamierzam ograniczać, przynajmniej dopóki też nie wie co traci bo nie jest świadoma, staram się wybierać te słoiki bez cukru ( tego "sztucznego"), nie dosładzać niczego a jeżeli daję sok to rozcieńczam z wodą ( nawet na stronie hipp'a jest taka rada więc skoro sam producent tak radzi...). może ktoś z mojego otoczenia będzie to krytykował, na pewno moja mam która już mówi że wyliczam dziecku jedzenie ( bo patrzę na zegarek kiedy powinna jeść) ale to ja byłam grubym dzieckiem i na prawdę chciałabym tego mojej córce oszczędzić....ale właśnie z drugiej strony któraś w Was słusznie wspomniała że potem dziecko wychodzi z domu i w szkole zamiast jabłka czy banana opycha się słodyczami... Jak na razie Agata idzie równo 75 centylem także do najmniejszych nie należy no ale też urodziła się 3860... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#477 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem zdania, że dobre nawyki wyniesione z domu zaprocentują w przyszłości.
![]() Mam dziecko uczyć przeklinać bo i tak w szkole usłyszy... ![]() Coś jeszcze chciałam... aha... pola_m, jakie suszone morele dajesz Antkowi? Wszystkie widzę siarkowane, a może masz jakieś sprawdzone bez siarki? I kiedy podajesz Antkowi kaszę jaglaną? Przed snem? Rano?
![]() |
#478 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U nas też "złoty strzał " ![]() Cytat:
![]() _agata dużo zdrówka dla Maćka i wszystkiego najlepszego ![]() anulka jakbyś miała chwilkę napisz jakie ćwiczenia robicie z Szymonkiem, żeby się podpierał rączkami. Wczoraj i dziś podałam Maksiowi zupkę z kurczakiem, smakowała mu (ale jemu wszystko smakuje ![]() Jak często podaje się mięso? Nie pamiętam czy już o to pytałam... Kurczaka miałam od mamy, królika tata objecał uhodować, ale też zastanawiam się skąd wezmę rybę. Chyba będę musiała kupować w sklepie,u nas w Delikatesach centrum są świeże. A jaka ryba jest najlepsza dla dzieciaków? Mnie trochę rozłożyło przeziębienie ![]()
![]() |
#479 |
Zakorzenienie
|
Aha, jeszcze coś miałam... dzisiaj gości mieliśmy, zrobiłam pizzę. Nigdy w życiu taka beznadziejna mi nie wyszła.
![]() ![]() Za to tort bezowy wyszedł obłędny! ![]() benka99, mięso lub ryba 1-2 razy w tygodniu, a co drugi dzień pół ugotowanego żółtka. Z ryb najlepiej łososia...
![]() |
#480 |
Rozeznanie
|
Tak myślałam, ze łosoś
![]() a żółtko już teraz? Maks ma prawie 5 i pół miesiąca. Czy dopiero po skończeniu pół roku?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.