Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.VI - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-12, 14:00   #2131
Debrah
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.VI

Też jestem ciekawa odnośnie szpitalnej torby - ile czego mi potrzeba - ale to się chyba najpierw dowiem jak jest w szpitalu w którym chcę rodzić.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:01   #2132
ewulkaaa
Wtajemniczenie

hej dziewczyny!

przepraszam, ale dziś nie mam siły was nadrabiać, nawet nie mam siły wbić się wątek... może później do was zaglądne, a tymczasem tak mnie głowa boli, że wracam do leżenia

ale myślę o was ciepło, miłego dnia!

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:02   #2133
calawdeszczu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Calawdeszczu, nie ma reguły. Niektóre dzieci są duże, niektóre małe. Lepiej mieć trochę 56 i trochę 62, bo niestety nie przewidzisz, jakiej wielkości będzie dziecko. A fakt faktem - rozmiar rozmiarowi nierówny, ja mam dużo bodziaków i niektóre 56 są większe od 62.

Ja nie daję rady już od jakiegoś czasu, ale TŻ dzielnie sobie radzi w tej kwestii. Hahaha.
podaję rekę w kwestii golenia, ostatnim razem ledwo, ledwo- nawet lusterko mało dawało, po prostu niewygodnie do następnej akcji zatrudniam męża

a co do ubranek masz rację, też tak mam, że niektóre 56 są większe od 62. ja już mam większość wypranych i wyprasowanych. jeszcze jedna tura się suszy, a druga czeka na prasowanie, ostatnio nic nie robię tylko piorę i prasuję

calawdeszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:02   #2134
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suzi31 Pokaż wiadomość
Hej

Za 2 tyg. będę miała robione to usg - to jest to trzecie usg refundowane przez NFZ (jak ktoś nie chodzi prywatnie), więc na pewno ważne jest by je zrobić w tym okresie.

Mam specjalne woreczki do zamrażanie pokarmu. Można też - co dziwnie brzmi - zamrażać mleko w pojemnikach na mocz.

Ifwka - pytałaś o butelki Dr Brown. Miałam, butelki jak butelki, nie widziałam różnicy między nimi a np. Aventem. Do tego źle się je myje (przez tą rurkę) i są drogie.
Nie pokusiła bym się o mrożenie w pojemniczkach na mocz. To nie są pojemniki przystosowanie do przechowywania żywności, a co dopiero mleka dla niemowlaka. Nie wiadomo jaki ten plastik ma skład chemiczny i co do tego mleka przenika i na pewno nie jest pozbawiony bisfenolu A

Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość

A od ktorego tyg ciąży takie twardnienie 4 razy na godz to norma?? Jestem w 26 tyg ciąży i też mi czasem brzuch twardnieje. Wydawało mi się, że to normalne, tym bardziej, że zdarza się to 3-4 razy dziennie. A i tak mam zalecone 3x dziennie magnez i luteina 1xdziennie. I w sumie zapomniałam zapytać na wizycie, czy to oznacza zakaz przytulanka... Nic nie mowila na ten temat, ale wole nie ryzykować;/
Po 20 tygodniu

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Ma, owszem, ale ja na nospie jestem od samego poczatku niestety, z czasem przestala dzialac i jak chcialam przejsc na zwykla nospe, to wyladowalam ze skurczami na ip, byly tak mocne, ze nie moglam sie wyprostowac i bolaly jak sk........ wiec niestety u mnie wybierane jest mniejsze zlo - wazne, zeby maluszka donosic.

Zmienilam, ale juz po zamowienia wozka niestety.
Jak mus to mus, ważniejsze żeby dziecko donosić. Mi chodziło o skurcze które nie są bolesne i nie powodują rozwierania się szyjki macicy. Te są całkowicie fizjologiczne, a niektórzy lekarze i na nie nospę przepisują.

To dobrze że już zmieniłaś, już problemów nie będzie.

Cytat:
Napisane przez adusia1554 Pokaż wiadomość
No tak to są właśnie stereotypy, że bmw jeżdżą buraki itd. Moim zdaniem to solidnie wykonanie auta, z wielką dbałością o detale. Uwielbiam ich minimalistyczne wnętrze, a nie milion guzików jak w kokpicie samolotu z czego większości i tak się nie używa. Nasza pali po mieście ok8,5l więc myślę że to nie dużo w trasie weźmie gdzieś 7l średnio 8 weźmie.
Mi się marzy volvo

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość

dzwonilam wlasnie do poradni zapytac sie o wyniki, bo ostatnio jak byłam to pobrali mi (w sumie pierwszy raz) krew i mocz i wszystko jest ok.
cukier we krwi w normie a w moczu nic nie ma
Ja dziś byłam po wyniki badań i baby w panice szukały, już miałam wizję że będę musiała powtarzać Do innej przegródki sobie dały Znów trochę hemoglobina spadła, ale nie drastycznie. Oby bez żelaza się obyło

Cytat:
Napisane przez e_vel Pokaż wiadomość
Hej

kupiłam dziś w Pepco fajny podkład do przewijania, taki podróżny, ale narazie dopóki będę mieć kołyskę to na łóżku też odegra dobrze swoją rolę Różowy w białe kropeczki (innych nie widziałam). Kupiłam też sobie podkładki z filcu na stół, takie niebieskie - ślicznie się prezentują na stole

pogoda dziś taka, że poszłabym spać... ale mała "jędza" - czyt. Karinka jak na złość spać nie chce...

Pstryczku zdjęcia poszły
Też kupiłam taki, kuzynka mi polecała, tylko niebieski w białe kropeczki

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość

Co do wod, to ja sie boje, ze odejda podczas kapieli / prysznica i sie nie zorientuje

Ide sie pachnic i golic, na 19 wizyta....... trzymajcie kciuki prosze
Eee na pewno się zorientujesz Trzymam
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:03   #2135
bijkora
Rozeznanie

Cytat:
Calawdeszczu, nie ma reguły. Niektóre dzieci są duże, niektóre małe. Lepiej mieć trochę 56 i trochę 62, bo niestety nie przewidzisz, jakiej wielkości będzie dziecko. A fakt faktem - rozmiar rozmiarowi nierówny, ja mam dużo bodziaków i niektóre 56 są większe od 62.

Ja nie daję rady już od jakiegoś czasu, ale TŻ dzielnie sobie radzi w tej kwestii. Hahaha.
O nie ! TŻ się nie oddam

Black, chciałam zrobić sobie olejowanie moich kłaków, ale przypomniało mi się jak pisałaś ze w oliwce nie może być parafiny. Sprawdziłam te swoje oliwki i dupa blada bo tam parafina jest na pierwszym miejscu w składzie, to oliwki z J&J jedna w zelu druga zwykła. To czym ja to moge zrobić ? Od razu mówię ze nie mam Rossmana w promieniu 30km i nie zakupię tej waszej oliwki z BD

Włosomaniaczka

Stary 2012-11-12, 14:05   #2136
BlackSanctum
Zakorzenienie

Możesz kupić olejek w aptece - arganowy, migdałowy, albo jakiś inny, tylko to wychodzi trochę drożej. Spróbuj też poszukać oliwki firmy Hipp w dużych marketach: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...nia-zycia.html .
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:12   #2137
bijkora
Rozeznanie

Dzięki za pomoc

A wy dziewczyny macie oliwki z parafiną i bedziecie uzywać ich dla dziecka ? Mam juz 2 butelki tych oliwek i własnie nie wiem czy dla dziecka się to nadaje

Włosomaniaczka

Stary 2012-11-12, 14:16   #2138
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bijkora Pokaż wiadomość
Dzięki za pomoc

A wy dziewczyny macie oliwki z parafiną i bedziecie uzywać ich dla dziecka ? Mam juz 2 butelki tych oliwek i własnie nie wiem czy dla dziecka się to nadaje
Ja w ogóle zrezygnuję z oliwki dla dziecka, zwłaszcza ta z parafiną zapycha pory. Chyba będę używała oleju ze słodkich migdałów. Teraz stosuję u siebie na rozstępy i jestem bardzo zadowolona

A do pępuszka kupujecie octenisept? Drogie to to jest, słyszałam że można z powodzeniem zastąpić aseptem prawie 3 razy tańszym.
Stary 2012-11-12, 14:17   #2139
misia1505
Rozeznanie

Cytat:
A moim zdaniem to są szpanerskie i żrące benzynę/olej samochody. Ile to pali?
Według mnie to kwestia portfela, jak mam kasę to patrzę na to co mi się podoba, przeważnie nowe samochody z dużym silnikiem palą tyle co auta za kilka tyś
Stary 2012-11-12, 14:18   #2140
BlackSanctum
Zakorzenienie

Ja nie będę. Co prawda, są różne opinie na temat parafiny, jednak moim zdaniem coś, co pochodzi od ropy naftowej, nie może być całkowicie nieszkodliwe - parafina ma właściwości komodogenne, w dodatku wdychanie jej oparów w nadmiarze może uszkodzić śluzówkę nosa. Oliwki na bazie parafiny są przy tym bardzo, bardzo tłuste i oleiste, długo się wchłaniają i często zostawiają tłustą powłokę na ubraniu. Mi więcej nie trzeba, żeby nie kupować tego czegoś.

Misia, ja nie bieduję , a nie patrzę na BMW. Często właścicielami takich samochodów są wioskowe buraki, co chodzą w podrabianych butach adidasa czy nike, i ciułają od mamy na benzynę, więc nie wydaje mi się, by to była kwestia portfela.
Nie myśl sobie, że tak mówię, bo jestem "zazdrosna" o BMW - bo mam wrażenie, że do tego dążysz.

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2012-11-12 o 14:23
Stary 2012-11-12, 14:21   #2141
misia1505
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez adusia1554 Pokaż wiadomość
No tak to są właśnie stereotypy, że bmw jeżdżą buraki itd. Moim zdaniem to solidnie wykonanie auta, z wielką dbałością o detale. Uwielbiam ich minimalistyczne wnętrze, a nie milion guzików jak w kokpicie samolotu z czego większości i tak się nie używa. Nasza pali po mieście ok8,5l więc myślę że to nie dużo w trasie weźmie gdzieś 7l średnio 8 weźmie.
Niektórzy mają taki myślenie a prawda jest taka że na BMW wysokiej klasy stać niestety mało osób, więc można się ratować myślą że nigdy bym sobie nie kupiła.
Stary 2012-11-12, 14:29   #2142
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
jest, jest jak najbardziej cały czas na bieżąco

dziewczyny, w jakim rozmiarze bierzecie ubranka do szpitala? 56, 62?
Bo ja ostatnio dostałam mnóstwo ubranek i jest tam kilka sztuk newborn, one są rozmiar 56 czy mniejsze?
Zaczełam układać w komodzie rzeczy dla małej i ledwo się to mieści..

wózek też juz mamy, z takich wiekszych zakupów to zostało nam łózeczko i pościel.

a tak w o ogóle to witam wszystkich serdecznie, jak zwykle po latach świetlnych nieobecności
Co do ubranek to myślę, że i 56 i 62. Aczkolwiek patrząc np. na moje ubranka dla Krzysia to niektóre 56 pokrywają się z 62, albo niektóre 56 są większe od 62 i na odwrót, więc chyba nie będę tak na to bardzo uwagi zwracać.

Cytat:
Dzięki za pomoc

Ja w ogóle nie kupowałam dla maleństwa oliwki i nie planuje nawet używać oliwki. Ja mam dla maleństwa balsam z Hippa. Jak nie będzie wystarczający, albo będzie bardzo sucha skóra to zaopatrzę się wtedy w jakiś emolient.

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Ja w ogóle zrezygnuję z oliwki dla dziecka, zwłaszcza ta z parafiną zapycha pory. Chyba będę używała oleju ze słodkich migdałów. Teraz stosuję u siebie na rozstępy i jestem bardzo zadowolona

A do pępuszka kupujecie octenisept? Drogie to to jest, słyszałam że można z powodzeniem zastąpić aseptem prawie 3 razy tańszym.
Ja kupiłam octenisept. Można go też stosować na gojenie krocza po porodzie. Sam pępuszek można przemywać zwyczajnie 70% spirytusem.
Stary 2012-11-12, 14:29   #2143
ewadylewska
Zadomowienie

mam wyniki glukozy i oczywiście się martwię,bo:

na czczo - 75, więc dobrze
po 1 h - 152
po 2 h - 154....

ciągle coś mam na granicy normy ;(
Stary 2012-11-12, 14:31   #2144
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia1505 Pokaż wiadomość
Niektórzy mają taki myślenie a prawda jest taka że na BMW wysokiej klasy stać niestety mało osób, więc można się ratować myślą że nigdy bym sobie nie kupiła.
O, czyli jednak chyba o to Ci chodzi. Jak milutko.

Cytat:
Napisane przez ewadylewska Pokaż wiadomość
mam wyniki glukozy i oczywiście się martwię,bo:

na czczo - 75, więc dobrze
po 1 h - 152
po 2 h - 154....

ciągle coś mam na granicy normy ;(
No to masz podobnie jak Szaja... Ale nie martw się, wszystko będzie dobrze.
Stary 2012-11-12, 14:31   #2145
ILLUSION
Wtajemniczenie

Witam
Ja dziś miałam wizytę (32 tc), wszystko w jak najlepszym porządku, Igorek waży 1870 g
Wklejam zdjęcie mojego grubaska Tylko to określenie mi się nasuwa jak porównam zdjęcie z 22 tc i z dzisiaj. A zresztą same zobacznie oba zdjęcia i sobie porównajcie. Grubasek prawda? Heheh Pierwsze oczywiście z dzisiaj a ta chudzinka to z 22 tc.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 32 tc 3D.jpg (10,6 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 22 tc 3D.jpg (14,3 KB, 34 załadowań)

Edytowane przez ILLUSION
Czas edycji: 2012-11-12 o 14:35
ILLUSION jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 14:33   #2146
bijkora
Rozeznanie

W sumie to nasze mamy używały na nas oliwek z parafiną Żadnych innych nie było, był jeszcze krem nivea i bambino, własnie zaciągnęłam informacji u mamy

To moje następne pytanie: macie jakies pomysły do czego moge wykorzystać te oliwki króre juz mam? jakoś szkoda żeby się zmarnowały

Włosomaniaczka

Stary 2012-11-12, 14:35   #2147
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Witam
Ja dziś miałam wizytę (32 tc), wszystko w jak najlepszym porządku, Igorek waży 1870 g
Wklejam zdjęcie mojego grubaska Tylko to określenie mi się nasuwa jak porównam zdjęcie z 22 tc i z dzisiaj. A zresztą same zobacznie oba zdjęcia i sobie porównajcie. Grubasek prawda? Heheh
Piękny "grubasek" Ja jak miałam usg w 31 tygodniu to Krzyś ważył 1800 g, także wagowo podobnie
Stary 2012-11-12, 14:35   #2148
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie to nasze mamy używały na nas oliwek z parafiną Żadnych innych nie było, był jeszcze krem nivea i bambino, własnie zaciągnęłam informacji u mamy
No nie było, ale teraz jest wybór i ludzie są uświadomieni, skąd brała się wysypka na pleckach czy brzuszkach po kąpieli... Krem Bambino jest fajny, ale niestety też ma dużo parafiny w składzie (dlatego tak mocno tłuści), więc zamierzam zużyć na sobie moje aktualne opakowanie, a dla małej kupię różowy i niebieski krem z cynkiem z BD (różowy jest dla alergików, będę stosować zamiennie).
Ja uważam, że skoro mamy możliwość, by lepiej i delikatniej pielęgnować skórę naszych maleństw, to trzeba z niej skorzystać, może to oszczędzi im problemów skórnych w przyszłości.

A ogólnie na temat oliwek: powinno się ich używać, ale nie trzeba tego robić codziennie (tzn mówię o dzieciach) - można je też używać zamiennie z olejkami naturalnego pochodzenia, bo odbudowują warstwę wiechrznią skóry i zapobiegają jej uszkodzeniom. Z kosmetyków, które były kiedyś popularne, można sobie odpuścić puder, bo kremy do pielęgnacji pupy spełniają dobrze swoje zadanie i puder nie jest tak naprawdę do niczego potrzebny.

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2012-11-12 o 14:39
Stary 2012-11-12, 14:37   #2149
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Basia_Bogusia Pokaż wiadomość
Piękny "grubasek" Ja jak miałam usg w 31 tygodniu to Krzyś ważył 1800 g, także wagowo podobnie
Ciekawe z jaką wagą się urodzą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 14:38   #2150
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Dziewczyny, przeczytałam taki artykuł odnośnie prania (swoją drogą tu na wizażu):

Ubranka noworodka: temperatura prania
  • Ubranka - zwłaszcza te, które dotykają do skóry dziecka (body, śpioszki, kaftaniki) - należy prać w 95°C.
  • Ubrania delikatne, sweterki, kocyki - trzeba prać w 60°C.
  • Ręczniki, pościel dziecka oraz pieluszki tetrowe pierzemy w temperaturze 95°C.
Czy Wy w takiej wysokiej temperaturze robicie pranie dla Waszych maleństw?? Ja generalnie zawsze ustawiam pranie na 40 lub 60 stopni. Czy faktycznie prać w 95 dla dziecka??
Stary 2012-11-12, 14:42   #2151
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, przeczytałam taki artykuł odnośnie prania (swoją drogą tu na wizażu):

• Ubranka - zwłaszcza te, które dotykają do skóry dziecka (body, śpioszki, kaftaniki) - należy prać w 95°C.
  • Ręczniki, pościel dziecka oraz pieluszki tetrowe pierzemy w temperaturze 95°C.
Czy Wy w takiej wysokiej temperaturze robicie pranie dla Waszych maleństw?? Ja generalnie zawsze ustawiam pranie na 40 lub 60 stopni. Czy faktycznie prać w 95 dla dziecka??
W szkole rodzenia słyszałam właśnie żeby nie wygotowywać ubranek ani pościeli, prać w normalnej temperaturze tylko później oczywiście wyprasować. Prasowanie wystarczy żeby "odkazić" ubranka a pranie w wysokich temperaturach je tylko zniszczy niepotrzebnie.
Stary 2012-11-12, 14:43   #2152
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Witam
Wklejam zdjęcie mojego grubaska Tylko to określenie mi się nasuwa jak porównam zdjęcie z 22 tc i z dzisiaj. A zresztą same zobacznie oba zdjęcia i sobie porównajcie. Grubasek prawda? Heheh Pierwsze oczywiście z dzisiaj a ta chudzinka to z 22 tc.
cudny

Cytat:

To moje następne pytanie: macie jakies pomysły do czego moge wykorzystać te oliwki króre juz mam? jakoś szkoda żeby się zmarnowały
No ta parafina to pochodna ropy naftowej, ale z drugiej strony to sama natura jakby nie było Ja oliwki używam do nabłyszczania sprzętów kuchennych z inoxu

Coś takiego kiedyś znalazłam
http://www.kosmopedia.org/fakty_i_mity/#Oleje mineralne i parafiny
Stary 2012-11-12, 14:43   #2153
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
W szkole rodzenia słyszałam właśnie żeby nie wygotowywać ubranek ani pościeli, prać w normalnej temperaturze tylko później oczywiście wyprasować. Prasowanie wystarczy żeby "odkazić" ubranka a pranie w wysokich temperaturach je tylko zniszczy niepotrzebnie.
No ja też tak uważam, przecież taka wysoka temperatura bardzo niszczy tkaniny i przez to będą się szybko nadawały do wyrzucenia.

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 14:44   #2154
calawdeszczu
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja mała w 30 tyg. ważyła 1406g

Ostatnio widziałam, że któraś z Was robiła jakieś obliczenia nt. zakupów z allegro. Chodzi mi o majtki porodowe, itp. Może ktoś podsunąć polecanych sprzedawców, bo sie cofnęłam już kilka stron i chyba cały czas przegapiam

calawdeszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:45   #2155
mitabe
Rozeznanie

Cytat:
Witam
Faktycznie już fajny pucek z niego , ja poczekam jeszcze z 3 tygodnie na wizytę, a już chciałabym zobaczyć swojego łobuziaka

mitabe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:45   #2156
ewadylewska
Zadomowienie

piękny grubanio

Szaja, mogę prosić o Twoje wyniki glukozy?? konsultowałaś z lekarzem??
Stary 2012-11-12, 14:46   #2157
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
No ja też tak uważam, przecież taka wysoka temperatura bardzo niszczy tkaniny i przez to będą się szybko nadawały do wyrzucenia.
Dokładnie też tak uważam. Nawet mi do głowy nie przyszło, żeby prać w takiej wysokiej temperaturze, dlatego się zdziwiłam jak to przeczytałam. To wszystko jest takie delikatne, że po kilku praniach nic by z tego nie było.

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 14:47   #2158
Hosenka*
Zakorzenienie

Artykuł dot. prania ubranek: https://wizaz.pl/Mama-z-klasa/I-rok-...anka-noworodka

Zalecana temperatura prania 95stopni delikatnie mówiąc mnie zaskoczyła Kolory się zbledną? Materiał się nie zniszczy? Heh, moja pralka ma max 90stopni

EDYCJA:

własnie doczytałam, ze pisałyscie już o temp. prania

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2012-11-12 o 14:48
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:48   #2159
suzi31
Raczkowanie

Cytat:

W życiu nie prałam w takiej temperaturze ! Ewentualnie ręczniki jasne na 60 st. NIe wiem czy autor tego tekstu w ogóle umie prać
Jeśli zastosujesz się do tego to myślę, że większość rzeczy będzie zniszczona. Ja raz wyprałam biały sweterek niemowlęcy w 40 st. i nadawał się do wyrzucenia, bo się rozciągnął i powinnam wyprać go w 30 st., tak jak zaleca się do delikatnych ubrań. Wszystkie ubranka, kocyki i pieluchy piorę na 40 st., delikatne bluzki, sweterki - na 30 st. Ustawiam program na ,,dziecięcy", pierze ok. 1,30 godz. i ma dodatkowe płukanie.
suzi31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 14:48   #2160
mitabe
Rozeznanie

Cytat:

Ja będę prała normalnie + żelazko

mitabe jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości