|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :)
Obyś miała rację
Tylko śmiesznie, bo ja nie zorientowałam się w tych kg Udana jestem...Właśnie ze względu na doświadczenie Black, nie przesądzam nic
|
|
|
|
#1712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() trzeba wierzyć, że tak będzie po prostu lepiej dla Dzidziusia ![]() 13 kg to wcale nie tak dużo, także spoko ja na dzień dzisiejszy +10 kg ale przy moim jedzeniu to pewnie do porodu do 15 kg dojdę ![]() mnie wczoraj tak ta położna wymacała, że mnie wszystko boli i skurcze znowu miałam, niby stwierdziła, że wszystko pozamykane i w ogóle ale ja już miałam wczoraj takie przeczucie, że po tym badanku coś się ruszy a tu póki co nic
|
|
|
|
|
#1713 |
|
Zakorzenienie
|
okropne jest to czekanie,prawda? Każda z nas, nierozpakowanych chciałaby mieć swój Skarb już przy sobie...
|
|
|
|
#1714 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja dzidzia sobie spi w nocy po 6 godzinek az milo
|
|
|
#1716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wiem, że chyba każda z przyszłych mamuś takie obawy ma i to jest chyba normalne, wierzę właśnie w to, co piszesz, że jak już Maluszek pojawi się na świecie to wszystko samo przyjdzie
|
|
|
|
|
#1717 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.VI
Cytat:
Cytat:
.Fewcia nie martw sie jak bedzie cc.Przeczytaj sobie moj opis porodu,mysle ze nie przeraza,ale optymizmu moze dodac.Ja tez posladkowe ulozenie mialam,wymienialysmy sie spostrzezeniami na ten temat z Black,ale jej Oliwka sie przekrecila,a moja Ola nie.I teraz wlasnie ciagnie cyca,a mnie juz malo co boli po cc.Glowka do gory,bedzie ok.
|
|
#1718 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zawsze mu to powtarzam, żeby mu nie było smutno![]() ![]() ![]() Z tym przybieraniem na wadze w ciąży, uważam jak Sylwietta- 13 kg to nie dużo. Ja przytyłam w ciąży 14 kg i uważam, ze to było całkiem ok. A waga szybko zeszła bez jakiś specjalnych wyczynów, bo ja raczej do leniwców należę. ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
Serio tak jest
|
|
#1719 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.VI
maluchna o szałwi też słyszałam, ba nawet sama płukałam (z tym, że mi nie pomogło)ale gdzieś czytałam, że w trakcie karmienia nie powinno się jej pić, a nie wiem jak z płukaniem.
Jak byłam mała to miałam bardzo często anginy i w ogóle takie ropne zapalenia gardła i płukałam nadmanganianem potasu (takim czymś fioletowym), mama mi w ciepłej wodzie rozpuszczała i płukałam, z tym, że potem cała fioletowa byłam i nie powiem ale to mi pomagało... |
|
|
|
#1720 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziewczyny jesteście super, że tak wspieracie nas, oczekujące |
|||
|
|
|
#1721 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej hej
ale mlody dal wczorj czadu! jak go uspilam po 20tej to obudzil sie dopiero przed 2 szalony ![]() Cytat:
![]() kg szybko znnikna, zobaczysz Cytat:
rzeczywiscie ladne bardzo Cytat:
komu autograf, komu ? ![]() Cytat:
u mnie bylo tak ze karmie mieszanie i kilka dni po porodzie , juz w domu bylo kiepsko baaaardzo z kupka u malego, prezyl sie, ryk a jak juz pojawil sie klocek to klocek doslownie - mega twardy zadzwonilam do poloznej z odwiecznym pytaniem -jak zyc? - i kazala mi dopajac, nawet sama woda (ze wzgledu ze podaje mu mm). dawalismy mu wode i powolutku z dnia na dzien bylo lepeij. kupki pojawily sie, byly ok ale jak to mowia jak nie urok to sraczka zaczely sie problemy z baczkami. znalazlam wnecie info zeby podawac wlasnie herbatke z kopru. dzwonilam do dziecitych kolezanek - one tez podaja. no wiec kupilismy hippa i mu podajemy. widocznie chce mu sie pic skoro pije... potem wyczytalam tez ze mama moze rowniez pic koperek, zawsze cos tam do mleka sie przedostanie. no wiec pije. i nawet mi smakuje podajemy tez espumisan prawie przed kazdym karmieniem, okolo 4-5 kropli. nie potrafie powiedziec kiedy byla poprawa ale poprawa jest. jeszcze czasem sie prezy ale to juz sporadycznie. zazwyczaj baczurki ida az milo. w sumie to niezbyt milo bo smierdziele sa takie ze szok ale najwazniejsze ze dzidzia sie nie meczy.z doswiadczenia powiem ci tyle ze nie zawsze to co jednemu poamga pomoze drugiemu niestety musisz probowac i miec nadzieje ze cos w koncu pomoze Cytat:
![]() Cytat:
![]() i ja sie musze zapisac na wizyte, eh, juz sie odzyczaialam od tych kontroli. spokoj przez prawie miechy i abarot to samo ![]() superasny. wypisz, wymaluj Mamusia a tak z czystek kobiecej ciekawosci - ile wazy? bo na zdjeciach to kruszynka z Niego... Cytat:
jejku, tego wlasnie boje sie najbardziej, ze bede miec to zapalenie, brrr ![]() a co do pogrubionego - szok, szok, szok! jak to łajza nie zeszła? przeciez to jej zasmarkany obowiazek! tym bardziej ze niedziela byla, to co mialas zrobic niby? ![]() ja bym chyba napisala skarge jakas ![]() o cipa jedna! no az sie zdenerwowalam!
|
|||||||
|
|
|
#1722 |
|
Zakorzenienie
|
fewcia to czarnowidzstwo to ja bardzo dobrze znam. Moja mama tak mi cały czas truje, że wszystko się tak strasznie zmieni a my z małżonem jesteśmy sami (mieszkamy ponad 100 km od jednych rodziców i drugich), że ona się martwi jak ja sobie dam radę, jak zostanę sama z dzieckiem, a w ogóle jak to będzie, jak wrócę do pracy, takiego maluszka samego zostawię. I cały czas, jak ja jeszcze nic nie rozumiem, jak się wszystko zmieni, jak będzie ciężko (bo mną i bratem to zajmowała się babcia a ona przecież nie przyjedzie bo daleko), jak ja sobie dam radę itd itp i tak codziennie
|
|
|
|
#1723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na szczescie moje wyliczenia sie nie sprawdzily ![]() jak uslyszalam na badaniu w szpitalu ze synus wazy ok 3,5kg to juz reszta byla mi obojetna a potem jak przyszlo co do czego to porod z zaskozenia, mega expresowy, lajtowy, od odejscia wod 6godz i po krzyku tak czylama o tych lezaczkach no i postanowilam swojego zaczac przyzwyczajac. jak go polozylam to usnal |
|
|
|
|
#1724 | |||||
|
Konto usunięte
|
Probiotyk, poprawia florę bakteryjną jelit maluszka, wpływa na zmniejszanie kolek, na poprawę trawienia, wspomaga niedojrzały układ pokarmowy, fajna rzecz np. przy antybiotykach albo po biegunce tez.
Cytat:
czasem się rozgląda, czasem bąki puszcza i zrzędzi, ale jak tylko nie marudzi to ja śpię ![]() No, w odwecie za nadanie innego imienia ![]() Cytat:
Bardzo ładnie :brawo: 14 Ja też. Mam bardzo ograniczone menu ;/ rosół, pomidorowa, krupnik, kluski śląskie (najpierw same, a ostatnio z bułką na maśle jadłam i ok było), pancakes, ziemniaki z pulpetami w sosie pomidorowym, kluski na parze (gotowe z biedry kupuję)... Makaron z serem - ale po białym serze bączki większe były. Cytat:
Dlatego niekoniecznie prywaciarz to chce naciągnąć, no u nas wszędzie gdzie z kim rozmawiam to normalnie kilka razy usg jest. Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ileż można słuchać prawda? ![]() Mam nadzieję. A po cesarce to nie jest ciężej zrzucić kg? Ale mój lekarz nawet powiedział, że w dobrym momencie rodzę, bo zaraz wiosna i mogę chodzić na dłuuuuuuuuuugie spacery.Ale mi dziecię przyłożyło z pięści,aż zabolało ![]() A tak w ogóle, to powinnyśmy już mieć przynajmniej 4 czerwone wieści? Coś nam się obijają Mamuśki ![]()
|
|
|
|
|
#1726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szajka ostatnio coś pisałaś o zaparciach, że masz. Przypomniało mi się, co mi kiedyś ładnie poprawiło perystaltykę - siemię lniane mielone, zalewałam gorącą wodą, mieszałam, taka breja nieładna wychodziła ale pomogło. |
|
|
|
|
#1727 | |
|
Zakorzenienie
|
Szajka a espumisan to się daje dzieciątku bez względu na to czy ma problemy z brzuszkiem czy nie? I od pierwszego dnia życia?
---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39204009] Wiesz co, ja na nfz usg miałam i tam jest norma, że 2-3 razy potem na kontrolę się chodzi. Byłam po 3 tygodniu, mam przyjść za kolejne 2mce, na początku kwietnia. Dlatego niekoniecznie prywaciarz to chce naciągnąć, no u nas wszędzie gdzie z kim rozmawiam to normalnie kilka razy usg jest. [/QUOTE] no wlasnie dlatego zapytalam sie tego naszego lekarza.... widocznie u was bogatsi lekarze
|
|
|
|
|
#1729 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale te przepowiadacze to są strasznie wu****ące, wczoraj mnie dopadły takie mocne że w pół zginało mnie, ledwo po schodach na piętro weszłam, chwilkę się położyłam ale źle mi to chodzę a te dalej no to mierzę czas co 7min. to ja do Tż że idę się kąpać, leże w ciepłej wodzie a te dalej mnie męczą, wyszłam wysuszyłam się i stwierdziłam że jak jeszcze przez pół godziny będą to jedziemy, no i oczywiście miałam posiedzenie w wc, a te przeszły po prawie 3 godzinach męczenia mnie Teściowa jak rano po nocce z pracy wróciła to pierwsze co zrobila to przyszła zobaczyć czy jestem w domu czy w szpitalu ![]() Cytat:
Cytat:
A do tego telefony smsy czy to już normalnie jak ja człowiek spokojny tak mam ochotę komuś przyłożyć a przecież do terminu mam jeszcze 5 dni
|
|
#1730 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam przeczucie, że dzisiaj czerwonego niusa dostarczy nam neti
|
|
|
|
#1731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czyli z lutowych mam tylko ja jestem nie pozamykana ? Czy ktoś jeszcze może pochwalić się jakimś rozwarciem? Scotasia chyba jeszcze miała rozwarcie ale dawano się nie pojawiała u nas.
|
|
#1732 | ||||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/szukaj/4?query=sutasz ja bym sobie jakąś taką mega kolorową bransoletę sprawiła, ale to drogie :/ Cytat:
Kleik ryżowy, jak i ryż, powodują zaparcia. Jak będziecie podawały dziecku kleik, to raczej polecam kukurydziany, niepowodujący zaparć. Wiadomo, że jak zje raz na jakiś czas to ok, ale nie codziennie. Cytat:
Za to jeśli byłaby biegunka to pamiętaj - kleik ryżowy na wodzie + gotowana marchewka, która też zatwardza kupkę. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ------------------------------ co za wieczór u nas koło 18 mała tak strasznie łapczywie jadła, puszczała sutka, nabierała powietrza, znów jadła - w efekcie rozbolał ją brzuszek i ryk ponad godzinę w pewnym momencie zglupiałam, nie wiedziałam czy ona głodna, czy mokro, czy boli czy co spociła się biedna cała, dałam przegotowaną wodę do picia bo piersi nie chciała, to 10ml wciągnęła, usnęła o 22;30 jakoś, a w nocy już ok - jadła normalnie, nie jak dzikusek, to i powietrza nie łykała.
|
||||||||||
|
|
|
#1733 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to przeciez nie jest niezdrowe... Nie cierpie jalowego jedzenia, a przeciez na tym upiera sie dieta kp... Takze przybij piatke. Cytat:
![]() Rzeczywiscie, 23 a 13 to jednak jest roznica, i to calkiem niemala ![]() W takim razie czekamy na 23.02 ![]() Cytat:
Cytat:
Dla zdrowia, poza tym lubie smak Myslisz, ze w czasie kp tez bede mogla?Wyprawilam TZ po 6 do pracy, a sama wstalam dopiero teraz
|
||||
|
|
|
#1734 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no właśnie skąd wiedzieć czy już jechać ![]() a co do rozwarcia to ja mam od 28 tc 2 cm i do ostatniej wizyty u doktorka nic się pod tym względem nie zmieniło
|
|
#1735 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za rozkręcenie akcji![]() Ja do terminu mam jeszcze 2 tyg a już non stop ktoś pyta czy jeszcze w dwupaku czy już oddzielnie Bo podobno "dziewczynki rodzą się wcześniej".Zabobony! Cytat:
![]() Coś też nawijki nie widać? I Lubci? Może się rozpakowują? ![]() Ech... tak... |
||
|
|
|
#1736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za pierwszym razem ponad godzinę ale były nieregularne. Pytałam położnej jak rozpoznać, że to to. Powiedziała, że są coraz silniejsze. I żeby sobie ciepły prysznic wziąć a potem pod kocykiem poleżeć, żeby się zrelaksować. Jeżeli dalej są regularne i coraz mocniejsze to wtedy jechać. U mnie wszystko póki co pozamykane... a scotasia faktycznie dawno do nas nie zaglądała, może jest już po? ![]() szaja a na łyżkę trochę wody (mleka) i siemię i szybko połknąć? Wiem, że są też tabletki z siemieniem ale nie wiem jak z ich skutecznością... |
|
|
|
|
#1737 |
|
Konto usunięte
|
Jak nawijki nie widać jak pisze?
|
|
|
|
#1738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja lubie sobie pospac ![]() A u Lubci faktycznie moze byc cos na rzeczy... |
|
|
|
|
#1739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Różnica ogromna! Przecież to 10 kg wagi! Dobrze,że to pomyłka. Powiem Mu jaki z niego matematyk, a co ![]() Ja też kocham mocno przyprawione potrawy, soli prawie nie używam, ale zioła, pieprz mnóstwo! Więc będę odbywać również karę żywieniową. Szajka dziękuję Myśłałam, że jakoś profilaktycznie podaje się kropelki Maleństwu, żeby nie bolał brzuszek. Wyprowadziłaś mnie z błędu
|
|
|
|
|
#1740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A do tego jak dojdzie życie bez czekolady to ja na pewno sfiksuję... ![]() Co do siemienia to ja przed ciążą codziennie rano piłam, a potem w ciąży jak mnie zaczęło zwracać to nawet na to siemię patrzeć nie mogłam. Ale myślę, że w trakcie kp jak najbardziej można i pewnie wrócę do starych przyzwyczajeń
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.

Tylko śmiesznie, bo ja nie zorientowałam się w tych kg

No i na wagę... Waga przekroczyła magiczne 70kg.....
I okazało się,że lekarz coś źle policzył i przytyłam 13, a nie 23 kg!
: brzydal:
ja na dzień dzisiejszy +10 kg ale przy moim jedzeniu to pewnie do porodu do 15 kg dojdę 

zadzwonilam do poloznej z odwiecznym pytaniem -jak zyc?
ale pepek bije wszystko- jakbym z rok nie myła 
Ledwo żyłam, słowo daję, a małą oczywiście karmiłam - nie wiem jak to robiłam. Mąż robił mi okłady, w końcu kazał mi wejść do wanny na chłodny prysznic. Pojechałam na pogotowie (to była niedziela) i zostałam odesłana z kwitkiem- lekarka dupy nie ruszyła i nawet nie zeszła, a miałam nadzieję, że mi wypisze antybiotyk, przez telefon kazała się skontaktować z lekarzem prowadzącym ciążę. Wczoraj umówiłam się z nim na wizytę, dostałam antybiotyk i skierowanie na zabieg rehabilitacyjny DKF. Mam nadzieję, że pierś szybko dojdzie do siebie, tzn. grudki znikną i już więcej nie wrócą.

koło 18 mała tak strasznie łapczywie jadła, puszczała sutka, nabierała powietrza, znów jadła - w efekcie rozbolał ją brzuszek i ryk ponad godzinę
Myśłałam, że jakoś profilaktycznie podaje się kropelki Maleństwu, żeby nie bolał brzuszek. Wyprowadziłaś mnie z błędu